Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Carla Sílvia Silva Teixeira
Nomes de citação
- Teixeira, Carla
- Carla S. Silva Teixeira
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 3211-BAEF-3FB0
- ORCID iD
- 0000-0002-8422-9392
- Researcher Id
- K-7773-2014
- Scopus Author Id
- 57160292700
Endereços de correio eletrónico
- cteixeira@ff.up.pt (Profissional)
- carla.s.silva.teixeira@gmail.com (Pessoal)
Moradas
- Faculdade de Farmácia da Universidade do Porto, Laboratório de Bromatologia e Hidrologia, Rua de Jorge Viterbo Ferreira, nº 228, 4050-313 , Porto, Porto, Portugal (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
- Ciências Exatas - Química
- Ciências Exatas - Química - Química Analítica
- Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Inglês | Utilizador independente (B1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador independente (B1) | |
Francês | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | |
Espanhol; Castelhano | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2017/02/20 - 2021/07/26
Concluído
|
Química (Doutoramento)
Especialização em Especialidade: Química Teórica e Modelação Molecular
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Computational studies addressed to multi-functional enzyme complexes" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Approved |
2010
Concluído
|
Bioquímica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Alteração da regulação do [Ca2+]i pela adenosina em sinaptossomas de hipocampo e de neocórtex de doentes com epilepsia mesial
temporal (MTLE)" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
17 |
2008
Concluído
|
Bioquímica (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Optimização do nível de incorporação lipídica em dietas para linguado (Solea Senegalensis)" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
14 |
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2022/07/01 - Atual | Pós-doutorado (Investigação) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2021/11/04 - 2022/06/30 | Investigador Contratado (Investigação) | REQUIMTE Unidade de Ciências Biomoleculares Aplicadas, Portugal |
BioSIM, UCIBIO@REQUIMTE, Faculdade de Medicina da Universidade do Porto, Portugal | ||
2015/04/01 - 2017/03/31 | Investigador (Investigação) | REQUIMTE Unidade de Ciências Biomoleculares Aplicadas, Portugal |
Universidade do Porto - Faculdade de Ciências, Portugal | ||
2012/09/01 - 2015/02/28 | Investigador (Investigação) | Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal | ||
2011/07/01 - 2011/12/31 | Investigador (Investigação) | Centro de Investigação em Química, Faculdade de Ciências da Universidae do Porto, Portugal |
Centro de Investigação em Química, Faculdade de Ciências da Universidae do Porto, Portugal |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2017/02/02 - 2021/07/26 | PhD student | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
UCIBIO – Applied Molecular Biosciences Unit, BioSIM – Department of Biomedicine, Faculty of Medicine, University of Porto, Portugal | ||
2009 - 2010 | Master's student | Universidade do Porto Unidade Multidisciplinar de Investigação Biomédica, Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2022/07/01 - 2023/07/31 | NORTE-01-0145-FEDER-000052, “Healthy&ValorFOOD – Towards healthy and valorized foods, assuring their safety, authenticity
and sustainability”
NORTE-01-0145-FEDER-000052
Bolseiro de Pós-Doutoramento
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
European Union
Concluído
|
2018/07 - 2022/06 | RDB-TS: Uma base de dados de reações químicas baseadas em informação de estados de transição derivados de cálculos quânticos.
Provided by PTCRIS: PTDC/QUI-QFI/31689/2017
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2017/04 - 2021/05 | Computational Studies addressed to multi-functional enzyme complexes
Provided by PTCRIS: SFRH/BD/114886/2016
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2015/04/01 - 2017/03/31 | Computational studies addressed to PLP dependent enzymes
IF/01310/2013
Bolseiro de Investigação
Universidade do Porto - Faculdade de Ciências, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2012/09 - 2015/02 | Wine Metrics : Revealing the Volatile Molecular Feature Responsible for the Wine Like Aroma a Critical Task Toward the Wine
Quality Definition.
Bolseiro de Investigação
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
Concluído
|
2011/07/01 - 2011/12/31 | LUCATP - Luciférases dependentes de ATP
PTDC/QUI/71366/2006
Bolseiro de Investigação
Centro de Investigação em Quimica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2025/01 - Atual | Estratégias para mitigar o potencial alergénico de novos ingredientes alimentares: avaliação das potencialidades dos tratamentos
(bio)químicos.
2023.12193.PEX
Investigador
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2022/01/01 - 2025/09/30 | Improving strategies to unveil, predict and modulate/mitigate the allergenicity foods towards the development of new HYPOALLERGENic
formulations
PTDC/BAA-AGR/4005/2021
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
Universidade do Porto Centro de Investigação em Química, Portugal Universidade do Minho, Portugal Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2021/11/04 - 2022/06/30 | RDB-TS: A reaction database for transition state information from quantum chemical calculations.
Investigador
REQUIMTE, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2021/01 - 2022/06/30 | Unidade de Ciências Biomoleculares Aplicadas Applied Molecular Biosciences Unit
UIDB/04378/2020
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2019/01/01 - 2019/12/31 | Unidade de Ciências Biomoleculares Aplicadas
UID/Multi/04378/2019
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2011/01/01 - 2013/12/31 | Strategic Project - UI 215 - 2011-2012
PEst-OE/SAU/UI0215/2011
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
Universidade do Porto Unidade Multidisciplinar de Investigação Biomédica, Portugal Centro Hospitalar Universitário de Santo António, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
Outro
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2025/01/07 - Atual | Cost Action CA23127: Group on Insect Nutrition: To Open Nutritional Innovative Challenges (GIN-TONIC)
Working Group member
European Cooperation in Science and Technology, Bélgica
|
Em curso
|
2022/10/04 - 2024/05/04 | COST action CA18227: The Core Outcome Measures for Food Allergy
Working Group member
European Cooperation in Science and Technology, Bélgica
|
European Cooperation in Science and Technology
Em curso
|
2023/08/09 - 2023/10/24 | COST action CA18111: Genome editing in plants - a technology with transformative potential
Working Group member
European Cooperation in Science and Technology, Bélgica
|
European Cooperation in Science and Technology
Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em conferência |
|
Artigo em revista |
|
Artigo em revista (magazine) |
|
Capítulo de livro |
|
Edição de número de revista |
|
Poster em conferência |
|
Pré-impressão |
|
Relatório |
|
Resumo em conferência |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
|
---|---|---|
2024/10/11 | Exploiting enzymatic hydrolysis to mitigate the allergenicity of foods: sesame and lupine as case studies | XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
|
2024/10/11 | Impact of extraction protocols on edible insect proteins identified as crustacean cross-reactive allergens | XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
|
2024/06/06 | Potential cross-reactivity of four EU regulated species of edible insects with allergens of crustacean species. | 11th Edition of the Annual, International and Scientific Macedonian Food Quality and Safety, Health and Nutrition Congress
- NUTRICON 2024
(Ohrid, Macedónia)
|
2024/05/08 | Immunoreactivity of Gal d 1 and Gal d 2 allergens as affected by food processing | IJUP 2024 - Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2024/05/08 | Protein characterisation of black and white sesame using different extraction protocols | IJUP 2024 - Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2024/05/08 | Structural and immunochemical characterisation of gamma-conglutin from different lupine species | IJUP 2024 - Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2024/05/08 | Potential cross-reactivity of Alphitobius diaperinus larvae in crustacean-allergic patients as affected by physicochemical treatments | IJUP 2024 - Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2023/09/25 | Exploiting the somatic Angiotensin-I converting enzyme as a target in the treatment of cardiovascular diseases and fibrosis | Renin-angiotensin-aldosterone system in health and disease: new insights into a classic system
Department of Drug Sciences, Faculty of Pharmacy University of Porto (Porto, Portugal)
|
2023/07/11 | Exploiting edible insects as a source of bioactive peptides targeting the somatic Angiotensin-I converting enzyme, a therapeutic drug target for the treatment of fibrosis and cardiac diseases. | PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM MEDICINA TRANSLACIONAL da Universidade Federal de São Paulo
Universidade Federal de São Paulo (São Paulo, Brasil)
|
2023/06/16 | Identification of potentially bioactive peptides from house cricket (Acheta domesticus) by in silico gastrointestinal digestion | XXII EuroFoodChem Congress
Food Chemistry Division of EuChemS and Serbian Chemical Society (Belgrade, Sérvia)
|
2023/05/10 | IgE-binding capacity of shellfish allergens as affected by food processing and digestibility | 16ª edição do Encontro de Investigação Jovem da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2023/03/22 | A novel real-time PCR method to detect yellow mealworm (Tenebrio molitor) flour as a potential allergenic food ingredient. | 2nd Global Summit on Food Science and Technology
The Scientistt (Rome, Itália)
|
2019/12/20 | Unraveling the chemistry beyond the catalytic activity of ¿-amidase | Encontro de Jovens Investigadores de Biologia Computacional Estrutural
Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa (Lisboa, Portugal)
|
2019/11/22 | Application of QM/MM Methods in the study of the reactivity of the enzyme Tryptophan Synthase | XXV Encontro Galego-Português de Química
Colegio Oficial de Químicos de Galicia (Santiago de Compostela, Espanha)
|
2019/09/30 | Solving the catalytic mechanism of tryptophan synthase: an emerging target against tuberculosis | 1st BioSIM Cycle of Conferences
Biomolecular SIMulations Research Group (Porto, Portugal)
|
2018/11/27 | Tryptophan synthase, an emergent drug target for the treatment of tuberculosis. | Students' Talks
Departamento de Biomedicina da Faculdade de Ciencias da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2017/05/26 | Computational studies addressed to the catalytic mechanism of the alpha sub-unit of Tryptophan Synthase | 3rd Symposium on Medicinal Chemistry of the University of Minho
School of Science, University of Minho (Braga, Portugal)
|
2011/02/02 | Changes in [Ca2+]i regulation mediated by adenosine in synaptosomes from hippocampus and neocortex of patients with mesial temporal lobe epilepsy (MTLE) | XLI Reunião Anual da Sociedade Portuguesa de Farmacologia
Sociedade Portuguesa de Farmacologia (Coimbra, Portugal)
|
2011/02 | Adenosine A1 and A2A receptors modulation of calcium uptake by synaptosomes of the hippocampus and neocortex of mesial temporal lobe epilepsy (MTLE) patients | IJUP 11 - Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2024/11 - Atual | Implementação de metodologias moleculares para a deteção de insetos comestíveis: larvas de Alphitobius diaperinus como caso
de estudo
Coorientador de Ana Filipa Gomes da Rocha Amorim Santos
|
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2024/11 - Atual | Efeito dos tratamentos térmicos na potencial reatividade cruzada do Acheta domesticus em doentes alérgicos a crustáceos
Orientador
|
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2023/09/12 - 2024/07/05 | Produção de mosto em escala laboratorial para obtenção de concentrado de proteínas da cerveja.
Coorientador de Samuel Aguillar Tomaz
|
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2023/11 - 2024/07 | Potential cross-reactivity of Alphitobius diaperinus larvae in crustacean-allergic patients as affected by physicochemical
treatments
Orientador de Rita Jorge Julião Pinto
|
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
Organização de evento
Nome do evento Tipo de evento (Tipo de participação) |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2024/10/21 - 2024/10/22 | HESI Protein Safety Workshop: “Safety Assessment of newly expressed proteins in foods: need for evolution?”
This workshop aims to bring together research scientists from academia, industry, and government institutions to review current
scientific advances and address in particular the challenges related to the safety evaluation of proteins in GM products and
novel foods. (2024/10/21 - 2024/10/22)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
|
Health and Environmental Sciences Institute (HESI), Estados Unidos |
2024/04/09 - 2024/04/11 | The 8th International Conference on Food Digestion (ICFD2024) to be held in the city of Porto, Portugal on 9-11th April 2024,
is a major event in the field of Food, Nutrition and Health. It is organized in the frame of the INFOGEST, a global network
of approximately 700 research scientists (academic and food companies) from 200 institutions across 52 countries. "Improve
the health properties of food by sharing our knowledge on the digestive process" is the major goal of INFOGEST. (2024/04/09 - 2024/04/11)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
2023/09/18 - 2023/09/20 | The 4th PlantEd Conference (COST Action 18111) was held over three days, with open scientific sessions on genome editing technology
in plants, followed by PlantEd Working Group (WG) sessions and a Management Committee (MC) meeting. The PlantEd conference,
a network for plant genome editing research across Europe and beyond, is an excellent platform for disseminating information,
discussion, and connections and updating the latest research and innovation. (2023/09/18 - 2023/09/20)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
|
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2022/10/10 - 2022/10/12 | COST Action CA18227 - Core Outcome Measures for Food Allergy (Comfa) addresses the Societal Challenges in Health by improving
our understanding of health and our ability to reliably monitor health outcomes, and demonstrates new options for healthcare
delivery. The outcomes will help improve the quality of clinical trials, and the Action will advance the career of young researchers,
strengthening Europe¿s leading position in pharmaceutical sciences. (2022/10/10 - 2022/10/12)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
|
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2018/12/21 - 2018/12/21 | I was a member of the organising committee of the "6º Encontro de Jovens Investigadores de Biologia Computacional Estrutural
(EJIBCE)" which aims to bring together the Portuguese scientific community in this area in a free-of-charge meeting, in order
to provide a space for discussion and sharing without compromise. (2018/12/21 - 2018/12/21)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
|
BioSIM, UCIBIO@REQUIMTE, Faculdade de Medicina da Universidade do Porto, Portugal |
2018/08/13 - 2018/08/13 | The "Volta ao Conhecimento" initiative is part of the "79ª Volta a Portugal Santander Totta" and aims to accompany the 'queen'
competition of national cycling by disseminating science and technological innovations that link higher education institutions
to companies and to the regions where they are located. I was an assistant at the REQUIMTE showroom in the 8 step of the
competition at Oliveira de Azemeis. (2018/08/04 - 2018/08/15)
Exposição (Outra)
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal |
2018/03/08 - 2018/03/08 | I was a member of the organising committee of the event "New Software Applications for Biomolecular Simulations: Applications
to Chemistry and Biochemistry", a mini science fair where the software developed in the Theoretical and Computational Biochemistry
group was shown. Participants had the opportunity to talk to the developers and try out the software, which, being free, can
later be installed and used by the participants. (2018/03/08 - 2018/03/08)
Exposição (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Porto Departamento de Química e Bioquímica, Portugal |
2018/02/07 - 2018/02/09 | IJUP’18 – 11º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto (2018/02/07 - 2018/02/09)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Porto, Portugal |
2017/04/20 - 2017/04/23 | 15ª Mostra da Universidade do Porto (2017/04/20 - 2017/04/23)
Exposição (Membro da Comissão Organizadora)
|
|
2016/02/17 - 2016/02/19 | IJUP’16 – 9º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto (2016/02/17 - 2016/02/19)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade do Porto, Portugal |
Participação em evento
Descrição da atividade Tipo de evento |
Nome do evento Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2024/10/09 - 2024/10/11 | A XVII edição do Congresso Nacional de Química dos Alimentos que se realiza na Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro,
reúne especialistas e investigadores de diversos setores, empenhados em unir esforços em prol de um objetivo comum: contribuir
para a sustentabilidade do setor alimentar. Procuramos melhorar a qualidade e segurança dos alimentos, elevar os seus valores
nutricionais e funcionais, desenvolver novos produtos alimentares, além de aplicar metodologias analíticas avançadas para
caracterizar e garantir a qualidade dos alimentos.
Congresso
|
XVII edição do Congresso Nacional de Química dos Alimentos
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2024/06/05 - 2024/06/07 | The 11th Edition of the Annual, International and Interdisciplinary Scientific Congress in Food Quality & Safety, Health
and Nutrition, organized from the 5th to 7th of June, 2024, in Ohrid, Macedonia, NUTRICON 2024 brings together the scientific
and expert work of food technologists and food engineers, human medicine, nutritionists, pharmacists, chemists, biochemists,
microbiologists, veterinarians, etc. connected with food, to gain comprehensive insight and understanding of today's food
quality, safety, health, and nutrition issues.
Congresso
|
11th Edition of the Annual, International and Scientific Macedonian Food Quality and Safety, Health and Nutrition Congress - NUTRICON 2024 |
2024/04/14 - 2024/04/14 | The "Managing Diet for Better Health" seminar, took place in the Chemistry Library of Faculdade de Farmácia da Universidade
do Porto. The topics of the talks were 'Sweet problem. Alternatives to sugar' and 'Food-Drug Interaction'.
It was an honour to welcome Professors Dr ZBIGNIEW KREJPCIO and Dr Joanna Suliburska from the Faculty of Food Science and
Nutrition, Poznan University of Life Sciences.
Seminário
|
Managind Diet for Better Health
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2023/09/25 - 2023/09/25 | O seminário "Renin-angiotensin-aldosterone system in health and disease: new insights into a classic system" pretende reunir
os investigadores nacionais que se dedicam a estudos envolvendo o sistema renina-angiotensina-aldosterona em todas as suas
áreas de intervenção. A edição deste ano contou também com a participação da investigadora Dulce Elena Casarini, da Universidade
Federal de São Paulo (UNIFESP; São Paulo, Brasil). https://sigarra.up.pt/ffup/pt/noticias_geral.ver_noticia?p_nr=41477
Seminário
|
Renin-angiotensin-aldosterone system in health and disease: new insights into a classic system
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2023/06/14 - 2023/06/16 | EuroFoodChem Congress took place from 14 to 16 June 2023 in Belgrade, Faculty of Chemistry, University of Belgrade and Serbian
Academy of Sciences and Arts. https://xxiieurofoodchem.com/
After the previous successful meetings of EuroFoodChem since 1981, Belgrade had for the first time the honor of hosting this
important international meeting in the field of food chemistry in the organization of the Food Chemistry Division of EuCheMS
and the Society Serbian Chemistry with the support of the Serbian Academy of Sciences and Arts.
Congresso
|
XXII Congress EuroFoodChem
Srpsko hem¿i¿sko dru¿tvo, Sérvia
EuChemS, Bélgica |
2023/03/21 - 2023/03/21 | At Dare2Change we will address the future challenges of the agri-food sector. With this event we hope to increase the synergies
between the scientific and technological system and the business fabric, in order to stimulate the generation of value, innovation
and competitiveness in the agri-food sector, through the sharing of knowledge and an intense debate on future challenges among
the various players in the agri-food sector.
Congresso
|
Dare2Change
PortugalFoods, Portugal
Laboratório Colaborativo para Inovação na Indústria Alimentar, Portugal Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Centro de Documentação e Informação, Portugal |
2021/12/21 - 2021/12/22 | A showcase of a robust pipeline of in silico protein-ligand characterization methods to address one of today's biggest biological
problems.
Oficina (workshop)
|
Computational Structural Biology Tools
Universidade de Coimbra Faculdade de Ciencias e Tecnologia, Portugal
|
2019/12/18 - 2019/12/19 | The workshop given by Prof. Alexandre Bonvin from Utrecht University, the Netherlands, will consist of lectures and hands-on
session on computers during which participants will learn to use HADDOCK and other related tools for the modelling for biomolecular
complexes. This workshop is also accredited by the Colégio de Biologia Humana e Saúde (0.76 UC). https://www.eosc-hub.eu/training-event/haddock-workshop
Oficina (workshop)
|
Workshop on Modelling of Biomolecular Interactions with HADDOCK
Universidade de Coimbra, Portugal
|
2017/06/22 - 2017/06/23 | The purpose of these meetings is to focus the attention on the many and varied opportunities to promote interactions between
mathematics and biology.
Congresso
|
3rd Meeting in Mathematics and Biology
Universidade do Porto Centro de Matemática, Portugal
|
2016/09/13 - 2016/09/15 | Three-day hands-on workshop that intends to capture the attention of talented graduate and post-graduate students (including
M.Sc., Ph.D., Post-docs and researchers) with a background in computational chemistry, bioinformatics, chemical and biochemical
engineering, for the forefront computational methodologies in use nowadays, in the field of de novo Protein Design. https://eventos.fct.unl.pt/instruct-workshop/pages/about-workshop
Oficina (workshop)
|
Computational Protein Design for Biotech Applications
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
|
Júri de grau académico
Tema Tipo de participação |
Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2025/02/12 | Insetos como fonte alimentar alternativa e sustentável: Estudo comparativo de 4 espécies de insetos (2 formas larvares e 2
adultos) e das 2 rações usadas na sua alimentação
Arguente
|
Daniel Alexandre Valente Lemos (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2024/07/22 | O tremoço como fonte proteica alternativa: aplicação de tratamentos enzimáticos para mitigação do seu potencial alergénico.
Arguente principal
|
Cintia Freitas Oliveira (Outro)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2024/07/22 | Potential cross-reactivity of Alphitobius diaperinus larvae in crustacean-allergic patients as affected by physicochemical
treatments
Orientador
|
Rita Jorge Julião Pinto (Outro)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2014/09/08 | O desvendar do aroma tipo vinho: uma abordagem sensorial
Orientador
|
Miguel de Lima Gonçaves (Outro)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
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2025/02/14 - 2025/02/14 | I participated as an instructor in the workshop "Insects as an alternative source of proteins: Prospection of bioactive peptides of house cricket (Acheta domesticus) as a case study” in the “ENEBIOQ 2025 - Encontro Nacional de Estudantes de Bioquímica 2025” at the Universidade do Minho. | (Outros) | Universidade do Minho, Portugal |
2024/04/19 - 2024/04/21 | I participated as an instructor in the workshop "Insetos como novas fontes de proteína e potenciais alérgenos," which was part of a series of workshops promoted by the Núcleo de Bioquímica do Porto (NEBQUP) in the context of the IX Jornadas da Bioquímica. | (Outros) | Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal |
2019/06/06 - 2019/06/07 | I participated as instructor in the workshop "Simulação Computacional de Biomoléculas". This workshop was part of the cycle of Workshops promoted by the direction of the 2nd cycle of biochemistry, in the context of activities to support teaching and learning, with the aim of strengthening the development of skills in the exercise of functions related to the different areas of activity of a Biochemical. The workshop consisted of theoretical and theoretical-practical sessions, in a total of 12 hours. | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal | |
2018/07/10 - 2018/07/10 | I participated as instrutor in the workshop "Utilização de software na simulação molecular" at the "V Encontro Internacional da Casa das Ciências" that was heald at Escola Secundária Martins Sarmento in Guimarães. "Casa das Ciências" is a collaborative-based portal that collects, validates and disseminates digital resources to support teachers in teaching mathematics and science at different levels of education. | (Outros) | |
2018/06/02 - 2018/06/06 | I participated as assistant instructor of the activity "Escola da Química e Bioquímica 2018" within the scope of "Universidade Junior" . The "Escola da Química e Bioquímica" aims to provide internships in the Department of Chemistry and Biochemistry of the FCUP, to secondary school students who will participate in the development of a research project as members of a research team. | Universidade do Porto - Faculdade de Ciências, Portugal | |
2017/11/21 - 2017/11/21 | I participated as assistant instructor in the workshop "Explorar a bioquímica recorrendo a ferramentas computacionais" that was included in the "XI Jornadas da Bioquímica" at Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal | |
2017/05/23 - 2017/05/23 | I participated as assistant instructor in the Workshop "Docking Molecular" held for the students of the Mestrado em Biologia Celular e Molecular from FCUP | Universidade do Porto - Faculdade de Ciências, Portugal | |
2016/07/11 - 2016/07/11 | I participated as Assistant Instructor in the workshop "Using VMD in molecular simulation" that took place during the "III Casa das Ciências International Meeting" held at the Instituto Superior de Engenharia do Porto. "Casa das Ciências" is a collaborative-based portal that collects, validates and disseminates digital resources to support teachers in teaching mathematics and science at different levels of education. | (Outros) | |
2016/07/04 - 2016/07/08 | I participated as assistant instructor of the activity "Escola da Química e Bioquímica 2016 -Modelação Molecular da Estrutura de Proteínas" within the scope of "Universidade Junior" . The "Escola da Química e Bioquímica" aims to provide internships in the Department of Chemistry and Biochemistry of the FCUP, to secondary school students who will participate in the development of a research project as members of a research team. | (Ensino secundário) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Tutoria
Tópico | Nome do aluno | |
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2024/11 - Atual | Influência de tratamentos químicos/enzimáticos na alergenicidade e na digestibilidade da larva-da-farinha (Tenebrio molitor) | Afonso Almeida Costa |
2024/11 - Atual | Impacte do processamento alimentar e da digestibilidade na alergenicidade de produtos enriquecidos com proteínas de amendoim e/ou de outros legumes | Bryan Silva Almeida |
2024/06 - Atual | Autenticação de pescadas (Sciaenidae - Schanturiformes) e bagres (Pimelodidae - Siluriformes) vendidas congeladas e altamente processadas no Brasil por meio de tecnolocias moleculares avançadas | Leilane de Freitas Brito |
2024/04 - Atual | Estudo da diversidade genética, composição química e atividades biológicas de genótipos de Musa sp e Ananas comosus var. comosus | Paula Roberta Costalonga Pereira |
2023/10/01 - Atual | Mentoring of the PhD project "Sensor4AllergyDiagnosis - Point of care (POC) biosensors for food allergy diagnosis" | Catarina Ramos Dias |
2022/11/01 - Atual | Mentoring of master fellow under the project "POIROT - Novos métodos e abordagens para a deteção da adição ilegal de fármacos e a adulteração botânica de suplementos alimentares à base de plantas | Rita Biltes Lopes Gonçalves Machado |
2022/10/01 - Atual | Mentoring of the PhD project ALLERGENSENSOR - ALLERGEN bioSENSORs as read-out for clinical diagnosis and food allergen analysis | Patrícia Raquel da Silva Moreira |
2023/10 - 2024/07 | IgE-binding capacity of Gal d 1 and Gal d 2 egg allergens as affected by food processing | Tatiana de Jesus Melo |
2024/02 - 2024/06 | Mentoring of the PhD project "Identification and mitigation of allergens in alternative proteins and novel foods" | Luisa Calcinai |
2023/10 - 2023/12 | Mentoring of the PhD thesis "Unraveling red deer and roe deer meat adulteration in Gourmet foods by quantitative real-time PCR" | Adenuga Bukola |
2022/09 - 2023/10/04 | IgE-binding capacity of crustacean allergens as affected by food processing and in vitro digestion - MSc degree in Quality Control | Bruno Filipe Carriço de Sá |
2023/07 - 2023/07 | Mentoring of the STSM project "Characterizing extracts of various egg matrices: quantification, separation and immunoreactivity determination of egg allergens" | Liselot De Vlieger |
2023/05 - 2023/05 | Mentoring of the STSM project "Immunoreactivity of soybean proteins as affected by different matrices and food processing techniques" | Nikolina Banjanin |
2023/04 - 2023/04 | Mentoring of the STSM project "Food allergy risk assessment for insect proteins - WG2 Patient-oriented outcomes" | Yunus Emre Soysal |
2014/02 - 2014/09 | O desvendar do aroma tipo vinho: uma abordagem sensorial | Miguel de Lima Gonçaves |
Distinções
Prémio
2018 | 3rd best poster at UCIBIO Annual Meeting
REQUIMTE Unidade de Ciências Biomoleculares Aplicadas, Portugal
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2017 | 1st Place at I DQBgotTalent
Universidade do Porto - Faculdade de Ciências, Portugal
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