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I am a researcher at PIEP (Centre for Innovation in Polymer Engineering ) developing my skill and competencies in the field of Eco-innovation material for different industrial applications. My expertise is centred in food science, involving interdisciplinary areas in the agro-industry field namely green chemistry, food materials (traditional foods, food supplements and food packaging), Smart Sensors for Food Packaging, microencapsulation of bioactive macromolecules, extraction of polysaccharides from biomass and renewable energy. As a soft matter scientist, my focus is on understanding the interplay between material properties (viscoelastic, structural, optical, mechanical, thermal, etc.) and process parameters (e.g. thermo-compression) that induce such properties. Also, my activity is focused on fundamental research in cutting-edge themes, in line with the most recent international guidelines, and also in offering its scientific know-how to the national food industry, supporting its needs in R&D+i. My objective is to create a new class of biodegradable materials (biofilms, Smart/Active Sensors for Food Packaging, ultrathin fibre and 3D objects) using, principally, biopolymers and solvents/additives that comply with the Green Chemistry principles.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Hileia Karla Silva de Souza

Nomes de citação

  • Souza, Hiléia K. S.

Identificadores de autor

Ciência ID
461A-00C2-2131
ORCID iD
0000-0003-2619-6892
Researcher Id
D-4739-2013
Scopus Author Id
36341411600

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Bioplásticos

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2022/02/17 - 2022/02/17
Concluído
Síndrome de Asperger: Otimização do Potencia (Asperger's Syndrome: Optimizing Potential) Programa P.Porto+inclusivo (Outros)
Instituto Politécnico do Porto, Portugal
2022/01/20 - 2022/01/20
Concluído
- A problemática da deficiência visual em contexto académico (The issue of visual impairment in an academic context) Programa P.Porto+inclusivo (Outros)
Instituto Politécnico do Porto, Portugal
2018/04/09 - 2018/06/11
Concluído
Transversal skills for engineering: Pedagogical training (basic teaching in higher education skills) (Outros)
Especialização em Pedagogical training
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
18
2017/10/10 - 2017/10/11
Concluído
Pedagogical training: Comunicação e Emoções: Quando o corpo expressa mais do que as palavras (Outros)
Especialização em Pedagogical training
Universidade do Porto, Portugal
2003 - 2007
Concluído
Chemistry (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Effect of metalic ion on the DNA stability. - "Efeito de Iões Metálicos na Estabilidade do ADN "" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Approved by unanimity
2001 - 2003
Concluído
Chemistry (Master)
Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Brasil
"" Bis(pentamethylene)urea complexes of the lanthanide nitrates:synthesis, characterization,properties." (TESE/DISSERTAÇÃO)
A
2001
Concluído
Chemistry (Licence)
Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Brasil
"n/a" (TESE/DISSERTAÇÃO)
7.818-5 (scale 0-10)
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/12 - 2022/02/28 Investigador Contratado (Investigação) Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho Instituto de Polímeros e Compósitos, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/11 - Atual Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Instituto Politécnico do Porto, Portugal
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/03/07 - Atual tecnico principal Pólo de Inovação em Engenharia de Polímeros, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2021/12 - Atual E2B2-PHACAR: Extractive Extrusion-based biorefinery (E2B2) of biomasses into a cascade of polyhydroxyalkanoates (PHA), natural products and gelling hybrid carrageenans (CAR) Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2019/11 - 2022/10 Rapid electrochemical detection of foodborne pathogens using bacteriophage nanoparticles
Provided by PTCRIS: PTDC/NAN-MAT/31968/2017
Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Projeto

Designação Financiadores
2021 - Atual CA18101 - SOURDOugh biotechnology network towards novel, healthier and sustainable food and bIoproCesseS
Outra

Outro

Designação Financiadores
2023/05/07 - Atual INOVAMAR- Blue enconomy innovation pact
INOVAMAR
Tecnico principal
Pólo de Inovação em Engenharia de Polímeros, Portugal
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Hiléia K.S. Souza; Mariana Matos; Maria A.M. Reis; José A. Covas; Loïc Hilliou. "Can Biomass Mastication Assist the Downstreaming of Polyhydroxyalkanoates Produced from Mixed Microbial Cultures?". Molecules (2023): https://doi.org/10.3390/molecules28020767.
    10.3390/molecules28020767
  2. Tiago Filipe P. Alves; Natércia Teixeira; Jorge Vieira; António A. Vicente; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Hiléia K.S. Souza. "Sustainable chitosan packaging films: Green tea polyphenolic extraction strategies using deep eutectic solvents". Journal of Cleaner Production (2022): https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.133589.
    10.1016/j.jclepro.2022.133589
  3. Hiléia Souza. "Phenolic Extraction of Moringa oleifera Leaves in DES: Characterization of the Extracts and Their Application in Methylcellulose Films for Food Packaging". Foods 11 17 (2022): 2641-2641. http://dx.doi.org/10.3390/foods11172641.
    10.3390/foods11172641
  4. Souza, Hiléia K. S.. "Effect of natural deep eutectic solvent and chitosan nanoparticles on physicochemical properties of locust bean gum films". Food Hydrocolloids 126 (2022): 107460-107460. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2021.107460.
    10.1016/j.foodhyd.2021.107460
  5. Souza, Hiléia K. S.. "Physicochemical and microstructural properties of composite edible film obtained by complex coacervation between chitosan and whey protein isolate". Food Hydrocolloids 113 (2021): 106471-106471. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.106471.
    10.1016/j.foodhyd.2020.106471
  6. Gouveia, T.I.A.; Biernacki, K.; Castro, M.C.R.; Gonçalves, M.P.; Souza, H.K.S.. "A new approach to develop biodegradable films based on thermoplastic pectin". Food Hydrocolloids 97 (2019): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85068148192&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodhyd.2019.105175
Poster em conferência
  1. Tiago Alves; natercia teieira; Jorge Viera; Antonio Vicente; Victor de freitas; Hiléia K. S. Souza. Autor correspondente: Hiléia K. S. Souza. "Impact of green tea extraction in ternary deep eutectic solvent on chitosanbased films properties for food applications". Trabalho apresentado em XXX International Conference on Polyphenols, hosted by the University of Turku - P6.15, 2021.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2021/07/14 Chemical / colour stability and rheological properties of cyanidin-3-glucoside in deep eutectic solvents as a gateway to design task-specific bioactive compound. XXX International Conference on Polyphenols, hosted by the University of Turku on 13-15 July 2021- 06.8
University of Turku (Turku, Finlândia)
2021/05/07 Green tea extract and green ionic liquids used as functional additives for chitosan films. 14ª edição do Encontro de Investigação Jovem da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2022/11/28 - Atual ¿ Scientific Coordinator of an International workshop: The Use of (Bio)polymer in Agriculture. UFERSA/ Brazil 28/11/2022 (2022/11/28)
Oficina (workshop) (Coorganizador)
Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil

Universidade do Minho Departamento de Engenharia de Polímeros, Portugal
2022/11/19 - Atual Science Day 2022- Scientific Coordinator of organization committee for dissemination of science at agrupamento Manoel de Oliveira (25/11/2022). (2022/11)
Exposição (Coorganizador)
Universidade do Minho Instituto de Polímeros e Compósitos, Portugal
2021/07 - Atual Scientific Coordinator of organization committee for dissemination of science at APPACDM of Porto- Associação Portuguesa de Pais e Amigos do Cidadão Deficiente Mental (July-2021). (2021/07)
Exposição (Presidente da Comissão Organizadora)
Associação Portuguesa de Pais e Amigos do Cidadão Deficiente Mental, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2021/01/27 - Atual Webinar - Extractive Extrusion-based biorefinery (E2B2) of biomasses into a cascade of polyhydroxyalkanoates (PHA), natural products and gelling hybrid carrageenans (CAR) (2021/01/27)
Outro (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade do Minho, Portugal

Universidade do Minho Instituto de Polímeros e Compósitos, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2022/12/28 - Atual Biopolímeros de resíduos alimentares: perspectivas e desafios de sustentabilidade- I
Oficina (workshop)
The Use of (Bio)polymer in Agriculture. UFERSA/ Brazil 28/11/2022/
Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil

Universidade do Minho Instituto de Polímeros e Compósitos, Portugal
2022/12/16 - Atual Congresso Internacional de Gastronomia : Biopolímeros de resíduos alimentares: perspectivas e desafios de sustentabilidade- Fortaleza/Brazil 16/12/2022
Congresso
Congresso Internacional de Gastronomia
Universidade Federal do Ceará, Brasil
2022/05/17 - Atual Produção Biotecnológica de Polihidroxialcanoatos (PHA): tendência e aplicações-
Outro
(online presentation)
Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2022/12 Caracterização e Reformulação de Dietas de Textura Modificada. Master thesis in Consumer Sciences and Nutrition -
Arguente principal
Diogo André Andrade de Freitas (Mestrado)
2022/10/10 NANOANT4FOOD - Nanostructured Anthocyanins -natural and sustainable solutions to improve food quality and health-
Arguente principal
Tomás de Azevedo Garrido (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2022/02/24 Sustainable production of functional materials from agri-food by-products
Arguente principal
Federica Moccia (Doutoramento)
Università degli Studi di Napoli Federico II Dipartimento di Agraria, Itália

Arbitragem científica em conferência

Nome da conferência Local da conferência
2021/07/13 - 2021/07/15 XXX International Conference on Polyphenols, hosted by the University of Turku on 13-15 July 2021- P6.15 University of Turku

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2023/01 - Atual Food Mdpi

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2023/02/27 - Atual Invitation to teach at “Faculty of Nutrition and Food Sciences from Oporto University (FCNAUP) on the Master´s course with the subject: “Rheology”. 27/February/2023 unidade curricular de Análise Sensorial do Mestrado em Ciências da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, (Mestrado) Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2022/12/05 - Atual Produção Biotecnológica de Polihidroxialcanoatos (PHA): tendência e aplicações- Universidade Federal Rural do Semi-árido- Rio grande do Norte- Brazil (05/12/2022) (Master) Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil
2022/05/17 - Atual Produção Biotecnológica de Polihidroxialcanoatos (PHA): tendência e aplicações- (Master) Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil