???global.info.a_carregar???
I am a researcher at PIEP (Centre for Innovation in Polymer Engineering ) developing my skill and competencies in the field of Eco-innovation material for different industrial applications. My expertise is centred in food science, involving interdisciplinary areas in the agro-industry field namely green chemistry, food materials (traditional foods, food supplements and food packaging), Smart Sensors for Food Packaging, microencapsulation of bioactive macromolecules, extraction of polysaccharides from biomass and renewable energy. As a soft matter scientist, my focus is on understanding the interplay between material properties (viscoelastic, structural, optical, mechanical, thermal, etc.) and process parameters (e.g. thermo-compression) that induce such properties. Also, my activity is focused on fundamental research in cutting-edge themes, in line with the most recent international guidelines, and also in offering its scientific know-how to the national food industry, supporting its needs in R&D+i. My objective is to create a new class of biodegradable materials (biofilms, Smart/Active Sensors for Food Packaging, ultrathin fibre and 3D objects) using, principally, biopolymers and solvents/additives that comply with the Green Chemistry principles.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Hileia Karla Silva de Souza

Nomes de citação

  • Souza, Hiléia K. S.

Identificadores de autor

Ciência ID
461A-00C2-2131
ORCID iD
0000-0003-2619-6892
Researcher Id
D-4739-2013
Scopus Author Id
36341411600

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Bioplásticos

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2024/10/08 - 2024/10/10
Concluído
Sustainability and Circular Economy Training Course. (Curso de Especialização Tecnológica)
Especialização em LCA, sustentability,
Pólo de Inovação em Engenharia de Polímeros, Portugal
2023/07/25
Concluído
Pedagogical skills to exercise the activity of trainer (certificate n.º F744516/2023 issued on 25-07-2023) (Curso de Especialização Tecnológica)
Instituto do Emprego e Formação Profissional, Portugal
5 de 5
2022/02/17 - 2022/02/17
Concluído
Síndrome de Asperger: Otimização do Potencia (Asperger's Syndrome: Optimizing Potential) Programa P.Porto+inclusivo (Outros)
Instituto Politécnico do Porto, Portugal
2022/01/20 - 2022/01/20
Concluído
- A problemática da deficiência visual em contexto académico (The issue of visual impairment in an academic context) Programa P.Porto+inclusivo (Outros)
Instituto Politécnico do Porto, Portugal
2018/04/09 - 2018/06/11
Concluído
Transversal skills for engineering: Pedagogical training (basic teaching in higher education skills) (Outros)
Especialização em Pedagogical training
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
18
2017/10/10 - 2017/10/11
Concluído
Pedagogical training: Comunicação e Emoções: Quando o corpo expressa mais do que as palavras (Outros)
Especialização em Pedagogical training
Universidade do Porto, Portugal
2003 - 2007
Concluído
Chemistry (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Effect of metalic ion on the DNA stability. - "Efeito de Iões Metálicos na Estabilidade do ADN "" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Approved by unanimity
2001 - 2003
Concluído
Chemistry (Master)
Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Brasil
"" Bis(pentamethylene)urea complexes of the lanthanide nitrates:synthesis, characterization,properties." (TESE/DISSERTAÇÃO)
A
2001
Concluído
Chemistry (Licence)
Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Brasil
"n/a" (TESE/DISSERTAÇÃO)
7.818-5 (scale 0-10)
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/12 - 2022/02/28 Investigador Contratado (Investigação) Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho Instituto de Polímeros e Compósitos, Portugal
2019/05 - 2021/10 Investigador Contratado (Investigação) Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2016/04/01 - 2019/03/31 Investigador Contratado (Investigação) Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
2013/10/01 - 2015/06/30 Investigador Contratado (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/02 - 2024/07 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2021/11 - 2022 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Instituto Politécnico do Porto, Portugal
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2020/02/02 - 2021/07/31 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universidade do Porto, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2020/10/27 - 2020/12/11 Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/03/07 - Atual tecnico principal/investigador Pólo de Inovação em Engenharia de Polímeros, Portugal
2017/02/21 - 2017/04/21 Support in master's classes (Mestrado Integrado em Engenharia do Ambiente- Módulo de Métodos Instrumentais de Análise (MIA) ) Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
2014/07/01 - 2016/03/30 Postdoc researcher (SFRH/BPD/101763/2014) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2007/10/01 - 2013/09/30 Postdoc researcher / FCT - Portugal (SFRH/BPD/37514/2007) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2010/10/01 - 2011/06/01 Postdoctoral stays, Research topic: Preparation and characterization of the coacervates and their applications in the microencapsulation of the bioactive molecule. Universidad Miguel Hernández de Elche, Espanha
2008/12/15 - 2009/04/30 Short Postdoctoral stay in the laboratory of Prof. Margarida Bastos (Department of Chemistry and Biochemistry of the University of Porto) in the topic: Protein –Polyelectrolytes interactions: A calori Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2000/03/01 - 2001/04/01 Secondary school teacher CAdE – Centro Avançado de Ensino – Ensino Médio e Educação , Brasil
1998/07/01 - 2001/02/28 Scientific Initiation Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Brasil
2000/04/03 - 2000/11/30 Monitor of chemistry Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Brasil
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2021/12 - Atual E2B2-PHACAR: Extractive Extrusion-based biorefinery (E2B2) of biomasses into a cascade of polyhydroxyalkanoates (PHA), natural products and gelling hybrid carrageenans (CAR) Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2019/11 - 2022/10 Rapid electrochemical detection of foodborne pathogens using bacteriophage nanoparticles
Provided by PTCRIS: PTDC/NAN-MAT/31968/2017
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2015 - 2016 Production of biofilms for the preservation of food preparations
SFRH/BPD/101763/2014
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2007 - 2013 Preparation and characterization of polysaccharide-protein coacervates and their applications to the microencapsulation of bioactive molecules.
SFRH / BPD / 37514 / 2007
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2003 - 2007/07/19 Influence of divalent metal ions on DNA stability
SFRH / BD / 11419 / 2002
Bolseiro de Doutoramento
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2021 - Atual CA18101 - SOURDOugh biotechnology network towards novel, healthier and sustainable food and bIoproCesseS
Outra
2019/05/01 - Atual Novel Anthocyanin-Based Smart Sensors for Food Packaging
PTDC/OCE-ETA/31250/2017
Investigador
Em curso
2021/01/01 - 2025/12/31 Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
LA/P/0008/2020
UID/QUI/50006/2019
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade Nova de Lisboa, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade de Évora, Portugal

Unidade de Investigação Vidro e Cerâmica para as Artes, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2014/03/01 - 2015/08/31 DEEP EUTECTIC SOLVENT AS BIODEGRADABLE PLASTICIZER FOR CHITOSAN NANOPARTICLE-BASED FILM
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal

Universidade do Porto Centro de Investigação em Química, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2013 - 2015 Food Chemistry . NORTE-01-0124-FEDER-00069
NORTE-01-0124-FEDER-00069
Investigador
Concluído
2013 - 2015 Associated Laboratory for green chemistry- Clean Technologies and processes - UID/QUI/50006/2013 –
UID/QUI/50006/2013
N/A
2011 - 2013 Strategic progect - LA 6 - 2011-2012 (PEst-C/EQB/LA0006/2011)
PEst-C/EQB/LA0006/2011
Investigador
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Concluído
2008 - 2009 Production and characterization of biofilms obtained from domestic starches and carrageenans for food and non food applications
Acções Integradas Luso-Espanholas (CRUP- España) -2008 acção: Nº E-30/08
N/A
2007 - 2009 Microencapsulation of the bioactive molecules using coacevates (proteins and polysaccharides) - Procº 4.1.3/CAPES/CPLP.
Procº 4.1.3/CAPES/CPLP.
Investigador
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2023/05/07 - Atual INOVAMAR- Blue enconomy innovation pact
INOVAMAR
Tecnico principal
Pólo de Inovação em Engenharia de Polímeros, Portugal
Em curso
2016 - Atual Quality and food safety NORTE-01-0145-FEDER-000011
NORTE-01-0145-FEDER-000011
Investigador
Em curso
2019/01/01 - 2019/12/31 Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2019
LA/P/0008/2020
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade Nova de Lisboa, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade de Évora, Portugal

Unidade de Investigação Vidro e Cerâmica para as Artes, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Hiléia K. S. de Souza; Marta Guimarães; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Luís Cruz. "Chitosan/Polyvinyl Alcohol-Based Biofilms Using Ternary Deep Eutectic Solvents towards Innovative Color-Stabilizing Systems for Anthocyanins". International Journal of Molecular Sciences (2024): https://doi.org/10.3390/ijms25116154.
    10.3390/ijms25116154
  2. Hiléia K. S. Souza; Wala Kraiem; Amine Ben Yahia; Adel Aschi; Loïc Hilliou. "From Seaweeds to Hydrogels: Recent Progress in Kappa-2 Carrageenans". Materials (2023): https://doi.org/10.3390/ma16155387.
    10.3390/ma16155387
  3. Hiléia K.S. Souza; Mariana Matos; Maria A.M. Reis; José A. Covas; Loïc Hilliou. "Can Biomass Mastication Assist the Downstreaming of Polyhydroxyalkanoates Produced from Mixed Microbial Cultures?". Molecules (2023): https://doi.org/10.3390/molecules28020767.
    10.3390/molecules28020767
  4. Tiago Filipe P. Alves; Natércia Teixeira; Jorge Vieira; António A. Vicente; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Hiléia K.S. Souza. "Sustainable chitosan packaging films: Green tea polyphenolic extraction strategies using deep eutectic solvents". Journal of Cleaner Production (2022): https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.133589.
    10.1016/j.jclepro.2022.133589
  5. Hiléia Souza. "Phenolic Extraction of Moringa oleifera Leaves in DES: Characterization of the Extracts and Their Application in Methylcellulose Films for Food Packaging". Foods 11 17 (2022): 2641-2641. http://dx.doi.org/10.3390/foods11172641.
    10.3390/foods11172641
  6. Souza, Hiléia K. S.. "Effect of natural deep eutectic solvent and chitosan nanoparticles on physicochemical properties of locust bean gum films". Food Hydrocolloids 126 (2022): 107460-107460. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2021.107460.
    10.1016/j.foodhyd.2021.107460
  7. Souza, Hiléia K. S.. "Physicochemical and microstructural properties of composite edible film obtained by complex coacervation between chitosan and whey protein isolate". Food Hydrocolloids 113 (2021): 106471-106471. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.106471.
    10.1016/j.foodhyd.2020.106471
  8. Krzysztof Biernacki; Hiléia K. S. Souza; Cláudio M. R. Almeida; Alexandre L. Magalhães; Maria Pilar Gonçalves. "Physicochemical Properties of Choline Chloride-Based Deep Eutectic Solvents with Polyols: An Experimental and Theoretical Investigation". ACS Sustainable Chemistry & Engineering (2020): https://doi.org/10.1021/acssuschemeng.0c08288.
    10.1021/acssuschemeng.0c08288
  9. Souza, Hiléia K. S.; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Gonçalves, Maria Pilar; Cruz, Luís. "Chemical/Color Stability and Rheological Properties of Cyanidin-3-Glucoside in Deep Eutectic Solvents as a Gateway to Design Task-Specific Bioactive Compounds". ACS Sustainable Chemistry & Engineering 8 43 (2020): 16184-16196. http://dx.doi.org/10.1021/acssuschemeng.0c04839.
    10.1021/acssuschemeng.0c04839
  10. Gouveia, T.I.A.; Biernacki, K.; Castro, M.C.R.; Gonçalves, M.P.; Souza, H.K.S.. "A new approach to develop biodegradable films based on thermoplastic pectin". Food Hydrocolloids 97 (2019): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85068148192&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodhyd.2019.105175
  11. Laidson Paes Gomes; Hiléia Souza; José M. Campiña; Cristina T. Andrade; António F. Silva; Maria Gonçalves; Vania Paschoalin. "Edible Chitosan Films and Their Nanosized Counterparts Exhibit Antimicrobial Activity and Enhanced Mechanical and Barrier Properties". Molecules (2018): http://www.mdpi.com/1420-3049/24/1/127.
    10.3390/molecules24010127
  12. Cláudio M.R. Almeida; Júlia M.C.S. Magalhães; Hiléia K.S. Souza; Maria P. Gonçalves. "The role of choline chloride-based deep eutectic solvent and curcumin on chitosan films properties". Food Hydrocolloids 81 (2018): 456-466. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.03.025.
    10.1016/j.foodhyd.2018.03.025
  13. Galvis-Sánchez, A.C.; Castro, M.C.R.; Biernacki, K.; Gonçalves, M.P.; Souza, H.K.S.. "Natural deep eutectic solvents as green plasticizers for chitosan thermoplastic production with controlled/desired mechanical and barrier properties". Food Hydrocolloids 82 (2018): 478-489. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85047494774&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodhyd.2018.04.026
Poster em conferência
  1. Alves, Tiago Filipe P.; Teixeira, Natércia; Vieira, Jorge ; Vicente, António A.; Victor de Freitas; Souza, Hiléia K. S.. "Impact of green tea extraction in ternary deep eutectic solvent on chitosan-based films proprieties for food applications.". Trabalho apresentado em XXX International Conference of Polyphenols - ICP2020, 2021.
  2. Alves, Tiago Filipe P.; Teixeira, Natércia; Vieira, Jorge; Vicente, António A.; Victor de Freitas; Souza, Hiléia K. S.. "Polyphenol Extraction by deep eutectic solvent for valorization of Portuguese Green Tea and their impact on Chitosan-based films proprieties.". Trabalho apresentado em XXVII Encontro Nacional Sociedade Portuguesa da Química, 2021.
  3. Tiago Alves; natercia teieira; Jorge Viera; Antonio Vicente; Victor de freitas; Hiléia K. S. Souza. Autor correspondente: Hiléia K. S. Souza. "Impact of green tea extraction in ternary deep eutectic solvent on chitosanbased films properties for food applications". Trabalho apresentado em XXX International Conference on Polyphenols, hosted by the University of Turku - P6.15, 2021.
  4. Alves, Tiago Filipe P.; Teixeira, Natércia; Vieira, Jorge; Vicente, António A.; Victor de Freitas; Souza, Hiléia K. S.. "Green tea extract and ionic liquids analogous used as functional additives for chitosan films.". Trabalho apresentado em Investigação Jovem da Universidade do Porto, 2021.
  5. Dominika Grala; Souza, Hiléia K. S.; M. P. Gonçalves. "Effect of Natural Deep Eutectic Solvent and chitosan nanoparticles on physicochemical properties of Locust Bean Gum films (communication 14053)". Trabalho apresentado em Encontro de Investigação Jovem Universidade do Porto - Porto, 2018.
Resumo em conferência
  1. Alves, Tiago Filipe P.; Teixeira, Natércia; Souza, Hiléia K. S.; Fernandes, Iva; Victor de Freitas; Amaral, Maria Helena. "Elaboration of naturally sweet catechin formulations for cognitive development enhancement.". Trabalho apresentado em XXVII Encontro Luso Galego de Química, Porto, 2023.
    Publicado
  2. Alves, Tiago Filipe P.; Teixeira, Natércia; Souza, Hiléia K. S.; Fernandes, Iva; Victor de Freitas; Amaral, Maria Helena. "Development of new stable catechin formulations for cognitive development enhancement.". Trabalho apresentado em Investigação Jovem da Universidade do Porto, Porto, 2023.
    Publicado
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/11/21 Are Bioplastics a Good Idea? Unidade Curricular de “Seminários” do Mestrado em Engenharia de Polímeros (MEP),
2021/07/14 Chemical / colour stability and rheological properties of cyanidin-3-glucoside in deep eutectic solvents as a gateway to design task-specific bioactive compound. XXX International Conference on Polyphenols, hosted by the University of Turku on 13-15 July 2021- 06.8
University of Turku (Turku, Finlândia)
2021/05/07 Green tea extract and green ionic liquids used as functional additives for chitosan films. 14ª edição do Encontro de Investigação Jovem da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2022/11/28 - Atual ¿ Scientific Coordinator of an International workshop: The Use of (Bio)polymer in Agriculture. UFERSA/ Brazil 28/11/2022 (2022/11/28)
Oficina (workshop) (Coorganizador)
Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil

Universidade do Minho Departamento de Engenharia de Polímeros, Portugal
2022/11/19 - Atual Science Day 2022- Scientific Coordinator of organization committee for dissemination of science at agrupamento Manoel de Oliveira (25/11/2022). (2022/11)
Exposição (Coorganizador)
Universidade do Minho Instituto de Polímeros e Compósitos, Portugal
2021/07 - Atual Scientific Coordinator of organization committee for dissemination of science at APPACDM of Porto- Associação Portuguesa de Pais e Amigos do Cidadão Deficiente Mental (July-2021). (2021/07)
Exposição (Presidente da Comissão Organizadora)
Associação Portuguesa de Pais e Amigos do Cidadão Deficiente Mental, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2021/01/27 - Atual Webinar - Extractive Extrusion-based biorefinery (E2B2) of biomasses into a cascade of polyhydroxyalkanoates (PHA), natural products and gelling hybrid carrageenans (CAR) (2021/01/27)
Outro (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade do Minho, Portugal

Universidade do Minho Instituto de Polímeros e Compósitos, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2022/12/28 - Atual Biopolímeros de resíduos alimentares: perspectivas e desafios de sustentabilidade- I
Oficina (workshop)
The Use of (Bio)polymer in Agriculture. UFERSA/ Brazil 28/11/2022/
Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil

Universidade do Minho Instituto de Polímeros e Compósitos, Portugal
2022/12/16 - Atual Congresso Internacional de Gastronomia : Biopolímeros de resíduos alimentares: perspectivas e desafios de sustentabilidade- Fortaleza/Brazil 16/12/2022
Congresso
Congresso Internacional de Gastronomia
Universidade Federal do Ceará, Brasil
2022/05/17 - Atual Produção Biotecnológica de Polihidroxialcanoatos (PHA): tendência e aplicações-
Outro
(online presentation)
Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2022/12 Caracterização e Reformulação de Dietas de Textura Modificada. Master thesis in Consumer Sciences and Nutrition -
Arguente principal
Diogo André Andrade de Freitas (Mestrado)
2022/10/10 NANOANT4FOOD - Nanostructured Anthocyanins -natural and sustainable solutions to improve food quality and health-
Arguente principal
Tomás de Azevedo Garrido (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2022/02/24 Sustainable production of functional materials from agri-food by-products
Arguente principal
Federica Moccia (Doutoramento)
Università degli Studi di Napoli Federico II Dipartimento di Agraria, Itália
2021 Estudo do impacto da estrutura química da carragenina híbrida sobre as propriedades de fluidos de perfuração e a formação de complexos polieletrólitos com o quitosano. Ph.D thesis in Polymer Science and Engineering
Arguente principal
Victor Verissimo (Doutoramento)
Universidade do Minho - Campus de Azurém, Portugal

Arbitragem científica em conferência

Nome da conferência Local da conferência
2021/07/13 - 2021/07/15 XXX International Conference on Polyphenols, hosted by the University of Turku on 13-15 July 2021- P6.15 University of Turku

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2023/01 - Atual Food Mdpi

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2023/02/27 - Atual Invitation to teach at “Faculty of Nutrition and Food Sciences from Oporto University (FCNAUP) on the Master´s course with the subject: “Rheology”. 27/February/2023 unidade curricular de Análise Sensorial do Mestrado em Ciências da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, (Mestrado) Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2022/12/05 - Atual Produção Biotecnológica de Polihidroxialcanoatos (PHA): tendência e aplicações- Universidade Federal Rural do Semi-árido- Rio grande do Norte- Brazil (05/12/2022) (Master) Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil
2022/05/17 - Atual Produção Biotecnológica de Polihidroxialcanoatos (PHA): tendência e aplicações- (Master) Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil
2019/11/26 - Atual Bulk and Interfacial Characterization Methods mestrado SERP+ Universidade do Porto, Portugal
2017 - Atual Support in master's classes (Mestrado Integrado em Engenharia do Ambiente- Módulo de Métodos Instrumentais de Análise (MIA) Engenharia do Ambiente (Mestrado integrado) Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
2023/02 - 2024/07 UC: Laboratory of Biological Physical Chemistry (FCUP-Q2016-2023/2024-2S)- Local: Department of Chemistry and Biochemistry (DQB), Faculty of Sciences, University of Porto. ECTS: 3.0. - 1 class – 36 class hours biochemistry (Licenciatura) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2021/10 - 2022/07 Invited assistant professor University of ESS-Porto. UC: Biological Physical Chemistry (QUIFB) – Theoretical and Practical. Local: Department of chemical Sciences and Biomolecule, Instituto Politécnico PortuguesPorto. ECTS: 5.0 - 45 class hours Bachelor's Degree in Medicinal Biotechnology Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2020 - 2021 Invited assistant professor University of Porto: Course: Chemistry. UC: Laboratory of Chemistry II (Q1006) Local: Department of Chemistry and Biochemistry (DQB), Faculty of Sciences, University of Porto ECTS: 3.0. 1 class – 28 class hours Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2020/12/11 - 2020/12/11 Programa de Pós-graduação em Fitotecnia da Universidade Federal Rural do Semi-Árido-UFERSA” on the Fruit Metabolism course with the subject: “Reducing the waste of food by-products through the production of active and intelligent packaging”.(3 hours), Programa de Pós-graduação em Fitotecnia (Postgraduate Certificate) Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil
2020/10/27 - 2020/10/27 Food by-products and eutectic solvents of natural origin: New alternatives in the preparation of biofilms for food technology (27/10/2020). Online Class Online Class (Postgraduate Certificate) Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil
2020/10/27 - 2020/10/27 Invitation to teacher at Master Class, , programa de pós-graduação em ciência e Engenharia de materiais (PPGCEM) Universidade Federal Rural do Semi-árido (online Class) subject: Food by-products and eutectic solvents of natural origin: New alternatives in the preparation of biofilms for food technology (27/10/2020) Programa de pós-graduação em ciência e Engenharia de materiais (PPGCEM) (Postgraduate Certificate) Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil
2019 - 2020 Invited assistant professor University of Porto: Course: Chemistry. UC: Laboratory of Chemistry II (Q1006) Local: Department of Chemistry and Biochemistry (DQB), Faculty of Sciences, University of Porto ; ECTS: 3.0. - 1 class – 28 class hours Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2000 - 2001 Quimica Básica Quimica CAdE - Centro Avançado de Ensino, Brasil
2000 - 2001 Monitor of chemistry: Federal University of Rio Grande do Norte - Natal Quimica (Licence) Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Brasil