Artigo em conferência |
- Filipa B. Pimentel; Vasco D. Teixeira; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Composição nutricional e atividade
antioxidante de macroalgas vermelhas provenientes de aquacultura sustentável.". Trabalho apresentado em XIV Encontro de
Química dos Alimentos - Indústria, Ciência, Formação e Inovação, Viana do Castelo, 2018.
Publicado
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves. "Total phenolics of Gracilaria vermiculophylla: optimizing extraction procedures using
green methodologies". Trabalho apresentado em Euro Green Chemistry. 7th International Conference on Green Chemistry & Technology,
Dublin, 2018.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Catarina S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Anas
platyrhynchos criado em sistema de produção semi-extensiva: Estudo da fração proteica e do perfil de aminoácidos". Trabalho
apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
Publicado
- Filipa B. Pimentel; Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Hijikia fusiforme e Himanthalia
sp. Perfil nutricional e teor de NaCl". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto,
2016.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Edgar Pinto; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; Agostinho A. Almeida; Arminda C. Alves;
M. Beatriz P.P. Oliveira. "Macroalgas edíveis uma fonte de minerais essenciais". Trabalho apresentado em XIII Encontro
de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; Arminda C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "O potencial
antioxidante das macroalgas vermelhas e castanhas". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos,
Porto, 2016.
10.17648/ppgcf-2017-66349
- Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Henri P.A. Nouws; M. Beatriz P.P. Oliveira; C. Delerue-Matos. "Otimização da extração de
Ara h 6 (um alergénio do amendoim) a partir de uma matriz alimentar à base de chocolate.". Trabalho apresentado em XII
Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
- M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Valorization of olive pomace:
bioactive compounds and antioxidant properties". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto,
2016.
- Sílvia M.F. Bessada; João C.M. Barreira; J. Santos; Filipa B. Pimentel; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Coleostephus myconis, a
Portuguese ruderal species with food purposes: fatty acids and tocopherols profile". Trabalho apresentado em , Coleostephus
myconis, a Portuguese ruderal species with food purposes: fatty acids and tocopherols profile, Porto, 2016.
- R.C. Alves; F.B. Pimentel; H.P.A. Nouws; M. Beatriz P.P. Oliveira; C. Delerue-Matos; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Henri
P.A. Nouws. "Optimização da extração de Ara h 6 (um alergénio do amendoim) a partir de uma matriz alimentar à base de chocolate".
Trabalho apresentado em 13º Encontro de Química dos Alimentos Disponibilidade, valorização e inovação: uma abordagem multidimensional
dos alimentos, Porto, 2016.
Publicado
- Teresa Moreira; J. Santos; A.S.G. Costa; D. Pinto; Filipa B. Pimentel; A.I. Oliveira; F. Rodrigues; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Valorization of Calluna vulgaris (l.) Hull as a potential cosmetic ingredient: characterization, antioxidant activity and
cell viability study". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
Publicado
- Filipa B. Pimentel; I. Rocha; Rita C. Alves; Catarina S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Caracterização
do perfil de aminoácidos da carne do peito de faisão (Phasanius colchicus)". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química
dos Alimentos- Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa,
2014.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Arminda C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional
profile of edible marine macroalgae: macronutrients". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos- Composição
Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
- Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Henri P.A. Nouws; R.C.B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira;
C. Delerue-Matos. "Development and validation of a voltammetric biosensor for the detection of a major peanut allergen in
foodstuffs". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos- Composição Química, Estrutura e Funcionalidade:
A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
Publicado
- Mariana Araújo; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; T.J.R. Fernandes; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Tocopherols
in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle: optimization and validation of an extraction method". Trabalho apresentado
em 12º Encontro de Química dos Alimentos- Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos
e Tradicionais, Lisboa, 2014.
Publicado
- A.F. Vinha; F.B. Pimentel; R.C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Filipa B. Pimentel; Rita. C. Alves; A.S.G.
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Publicado
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Artigo em revista |
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- Pimentel, Filipa B.; Cermeño, Maria; Kleekayai, Thanyaporn; Machado, Susana; Rego, Andreia; Fernandes, Eduarda; Alves, Rita
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- Filipa B. Pimentel; Faculdade de Farmácia; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação; Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita
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- Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Costa, Anabela S. G.; Fernandes, Telmo J. R.; Torres, Duarte; Almeida, Manuela F.; Oliveira,
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- Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Costa, Anabela S. G.; Torres, Duarte; Almeida, Manuela F.; Oliveira, M. Beatriz P. P.;
Faculdade de Farmácia; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação. "Phenylketonuria: Protein content and amino acids
profile of dishes for phenylketonuric patients. The relevance of phenylalanine". (2014): http://hdl.handle.net/10400.22/5269.
10.1016/j.foodchem.2013.10.099
- Pereira, Lucena C.; Ferreira da Vinha, Ana; Costa, Anabela; Alves, Rita C.; Domingues, Valentina; Pimentel, Filipa; Delerue-Matos,
M. Cristina; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Valorização das folhas de louro (L. nobilis L. e L. azorica (Feub.) Franco)". (2013):
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- Ribeiro, L.; Calhau, C.; Pinheiro-Silva, S.; Santos, A.; Alçada, M.; Guimarães, J.; Pina, A.; et al. "Impact of acute exercise
intersity on plasma concentrations of insulin, growth hormone and somatostatin,Exercício físico e insulina, hormona do crescimento
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|
Artigo em revista (magazine) |
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Arminda C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Perfil
nutricional de algas marinhas edíveis: influência da origem geográfica", Tecnoalimentar Revista da Indústria alimentar, 2015,
http://www.tecnoalimentar.pt/noticias/tecnoalimentar-nr-2/.
|
Capítulo de livro |
- Rita C. Alves; Cristina M.D. Soares; Filipa B. Pimentel; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Intoxicações alimentares". In Toxicologia
Forense. Lisboa, Portugal: Lidel, 2015.
Publicado
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Poster em conferência |
- Filipa B. Pimentel; Susana Machado; Mariana Cruz; Maria M. Ribeiro; Carolina Lopes; Maria Figueiredo; Rita. C. Alves; Margarida
Liz Martins. Autor correspondente: Filipa B. Pimentel. "FONTES ALIMENTARES SUSTENTÁVEIS: PERFIL PROTEICO DO CHÍCHARO (LATHYRUS
SATIVUS L.)". Trabalho apresentado em O XXII Congresso de Nutrição e Alimentação & III Congresso Internacional de Nutrição
e Alimentação, 2023.
- Filipa B. Pimentel; Machado, Marlene. "By-products from seaweed production: protein content and amino acids profile". Trabalho
apresentado em XVI Encontro de Química dos Alimentos: Bio-sustentabilidade e bio-segurança alimentar, inovação e qualidade
alimentar, 2022.
- Filipa B. Pimentel; Maria Cermeño; Rita Carneiro Alves; Pádraigín A. Harnedy; Richard J. FitzGerald; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Effect of enzyme-assisted hydrolysis on bioactive properties of the early life stage (conchocelis) of Porphyra dioica proteins".
Trabalho apresentado em 1º Simpósio INIAV para a Segurança Alimentar “Rumo à alimentação do Futuro”, INIAV, Auditório Municipal
de Vila do Conde, Portugal, 2019.
- Filipa B. Pimentel; Maria Cermeño; Pádraigín A. Harnedy; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; Richard J. FitzGerald; M. Beatriz P.P.
Oliveira. "Improving the extraction and isolation of proteins from Porphyra spp.". Trabalho apresentado em XX EuroFoodChem
Congress, EUCheMS and SPQ, 2019.
- Rita C. Alves; Susana Machado; Filipa B. Pimentel; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Free and total amino acid profile of coffee
silverskin". Trabalho apresentado em XX EuroFoodChem Congress, EUCheMS and SPQ, 2019.
- Filipa B. Pimentel; Maria Cermeño; Pádraigín A. Harnedy; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira; Richard J. FitzGerald. "Nitrogenous
content of early life stages of the red seaweed Porphyra dioica.". Trabalho apresentado em 47th Annual Food Research Conference,
School of Food and Nutritional Sciences, 2018.
- Filipa B. Pimentel; Vasco D. Teixeira; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Assessing the nutritional
profile and antioxidant activity of red seaweeds species produced in integrated multi-trophic aquaculture system". Trabalho
apresentado em XIV Encontro de Química dos Alimentos Indústria, Ciência, Formação e Inovação, Escola Superior de Tecnologia
e Gestão do IPVC, Viana do Castelo, Portugal, 2018.
- Filipa B. Pimentel; M. Antónia Nunes; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Gracilaria vermiculophylla:
effect of preservation methods on the fatty acids profile". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional de Cromatografia,
IPB, Escola Superior Agrária, Bragança, Portugal, 2017.
- Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Influence of roasting on the amino acid profile
of defatted almond flour.". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional de Cromatografia, IPB, Escola Superior Agrária,
Bragança, Portugal, 2017.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Macroalgae peptides and current applications: A review". Trabalho
apresentado em 31st EFFoST International Conference, 2017.
- Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita. C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Gracilaria vermiculophylla grown in IMTA system:
evaluating the effect of different preservation methods on the nutritional composition". Trabalho apresentado em EuroFoodChem
XIX Conference, 2017.
10.5220/0006270202680275
- Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Freitas; E. fernandes; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional and antioxidant
screening of Gracilaria vermiculophylla". Trabalho apresentado em 2nd International Congress of CiiEM - Translational Research
and Innovation in Human in health Sciences, 2017.
- M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Raw and stored olive pomace: comparing tocochromanols
profile". Trabalho apresentado em Raw and stored olive pomace: comparing tocochromanols profile, 2017.
- Filipa B. Pimentel; Catarina S. G. Costa; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Hijikia fusiforme and Himanthalia: nutritional
profile and NaCl content". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal, 2016.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Anas
platyrhynchos reared in semi-extensive conditions: assessment of protein fraction and amino acids profile". Trabalho apresentado
em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal, 2016.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Antioxidant potential of
brown and red macroalgae". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal, 2016.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Edgar Pinto; A.S.G. Costa; A.A. Almeida; A.C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Edible
macroalgae as a source of essential elements". Trabalho apresentado em XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal,
2016.
- M.G. Soto-Zarazúa; F. Rodrigues; Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; J.P. Teixeira; M. Bah; J. Barreira; M. Beatriz P.P.
Oliveira. "Evaluation of isoflavone content and cytotoxic activity of two new mexican alfalfa-based foodstuffs". Trabalho
apresentado em ICOETox, International Conference of Environmental and Occupational Health and iBAMTOX, Ibero-American Meeting
on Toxicology and Environmental Health, 2016.
- F. Rodrigues; Sílvia M.F. Bessada; J.M.C. Barreira; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M.H. Amaral; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"In vitro and in vivo evaluation of coffee silverskin as cosmetic ingredient.". Trabalho apresentado em ICOETox, International
Conference of Environmental and Occupational Health and iBAMTOX, Ibero-American Meeting on Toxicology and Environmental Health,
2016.
- Filipa B. Pimentel; Clícia M.J. Benevides; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional assessment of selected varieties of beans".
Trabalho apresentado em IJUP-Investigação Jovem na Universidade do Porto 9ª Edição, Porto, 2016.
- Filipa B. Pimentel; M. Francisca Dias; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Compliance verification of tea and herbal infusions labeling
legislation". Trabalho apresentado em IJUP-Investigação Jovem na Universidade do Porto 9ª Edição, Porto, 2016.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Undaria pinnatifida (Wakame)
and Porphyra tenera (Nori): HPLC/FLD screening of vitamin E profile". Trabalho apresentado em XVI Latin-American Congress
on Chromatography & 9th National Meeting on Chromatography, 2016.
- Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Porphyra tenera:
uma fonte alternativa de proteína?". Trabalho apresentado em 2º Simpósio Nacional SPASS 2015, Promoção de uma alimentação
saudável e segura, Qualidade nutricional e Processamento alimentar, INSA, Lisboa, Portugal, 2015.
- M.G. Soto-Zarazúa; F. Rodrigues; C. Costa; Filipa B. Pimentel; J.P. Teixeira; M. Bah; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Isoflavone
content and citotoxic activity of two new mexican alfalfa-based foodstuffs". Trabalho apresentado em 2º Simpósio Nacional
SPASS 2015, Promoção de uma alimentação saudável e segura, Qualidade nutricional e Processamento alimentar, INSA, Lisboa,
2015.
- F. Rodrigues; J. Santos; Filipa B. Pimentel; N. Braga; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Castanea sativa shell: a potential new ingrediente
for cosmetic industry". Trabalho apresentado em 2º Simpósio Nacional SPASS 2015, Promoção de uma alimentação saudável e
segura, Qualidade nutricional e Processamento alimentar, INSA, Lisboa, 2015.
- Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Edible macroalgae: a source
of mineral intake.". Trabalho apresentado em EFSA@EXPO – The EFSA’s second scientific conference, Shaping the future of
food safety, together, Milan, Italy,, 2015.
- M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; A. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Olive pomace as
a source of bioactive compounds.". Trabalho apresentado em EFSA@EXPO – The EFSA’s second scientific conference, Shaping
the future of food safety, together, Milan, Italy, 2015.
- Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Cristina Delerue Matos. "Comparison of different
extraction conditions for Ara h 6 (a peanut allergen) electrochemical analysis in a chocolate matrix". Trabalho apresentado
em 20th Meeting of the Portuguese Electrochemical Society, Braga, Portugal, 2015.
- F. Rodrigues; C. Pereira; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; B. Sarmento; M.H. Amaral; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Coffee silverskin
as new cosmetic ingredient: in vitro and in vivo evaluation". Trabalho apresentado em 42nd CRS Annual Meeting & Exposition
of the Controlled Release Society, 2015.
- H. PUGA; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.F. Vinha; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Multi-frequency multi-mode
modulated ultrasound-assisted extraction: a green technology to recover antioxidants from coffee silverskin". Trabalho apresentado
em Third International Congresso on Cocoa Coffee and Tea, 2015.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M. Antónia Nunes; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Dietary Supplements for Brain
Function Improvement: Are Labels Really Informative?". Trabalho apresentado em 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases,
2015.
- Mariana Araújo; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; T.J.R. Fernandes; A.S.G. Costa; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Vitamin E content of rainbow trout muscle after feeding a 5% dietary supplementation of seaweed Gracilaria vermiculophylla.".
Trabalho apresentado em 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, 2015.
- Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; T.J.R. Fernandes; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Lipid and
Fatty Acid Profile of Edible Macroalgae". Trabalho apresentado em 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, Orlando,
Florida, USA, 2015.
- M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Olive Pomace: a preliminary approach intending
its valorization". Trabalho apresentado em 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, Orlando, Florida, USA,
2015.
- R. Pacheco; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A. F. Vinha; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional value and fatty acid profile
from acorns (Quercus nigra): intending new alternative applications". Trabalho apresentado em 8th Meeting of young researchers
of University of Porto, Reitoria da Universidade, Porto, Portugal, 2015.
- Filipa B. Pimentel. "Isoflavone content in two alfalfa-derived products used for the preparation of nutritional beverages".
Trabalho apresentado em 8th Meeting of Young Researchers of University of Porto, Reitoria da Universidade, Porto, Portugal,
2015.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; I. Rocha; Catarina S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Caracterização
do perfil de aminoácidos da carne do peito de faisão (Phasanius colchicus)". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química
dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
- Filipa B. Pimentel. "Nutritional profile of edible marine macroalgae: macronutrientes". Trabalho apresentado em 12º Encontro
de Química dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa,
2014.
- Rita. C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; R. C. B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Cristina Delerue Matos. "Development and validation of a voltammetric biosensor for the detection of a major peanut allergen
in foodstuffs". Trabalho apresentado em 12º Encontro de Química dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade:
A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
- Mariana Araújo; Rita. C. Alves; Filipa B. Pimentel; T. Fernandes; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Tocopherols in
rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle: optimization and validation of an extraction method". Trabalho apresentado em
12º Encontro de Química dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e
Tradicionais, Lisboa, 2014.
- Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; R.C.B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira;
C. Delerue-Matos. "Biosensor for quantification of a major peanut allergen (Ara h 1) in food products". Trabalho apresentado
em 19th Meeting of the Portuguese Electrochemical Society and XVI Iberian Meeting of Electrochemistry, 2014.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; A. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional profile
of edible red marine seaweeds". Trabalho apresentado em IMMR, International Meeting on Marine Research 2014, IPL Peniche,
Portugal, 2014.
- Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; R.C.B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Cristina Delerue Matos. "Electrochemical immunosensor for Ara h 1 (a major peanut allergen) detection". Trabalho apresentado
em ESEAC 2014 15th International Conference on Electroanalysis, 2014.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Marine macroalgae: a source
of excellence of natural compounds with beneficial effects for health- A review". Trabalho apresentado em . IJUP 14, 7th
Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- I. Rocha; Filipa B. Pimentel; Rita. C. Alves; A.S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Farmed pheasant
(Phasanius colchius) meat for human consumption: amino acid profile characterization". Trabalho apresentado em IJUP 14,
7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- Sara Janeiro; Ana C. Vasconcelos; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Amino acid characterization of wild duck (Anas platyrhynchos) meat". Trabalho apresentado em IJUP 14, 7th Meeting of young
researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- Filipa B. Pimentel; J. Botelho; Catarina S.G. Costa; A.F. Vinha; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Dietary supplements
for cognitive function improvement: control of amino acid levels". Trabalho apresentado em IJUP 14, 7th Meeting of young
researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- Mariana Araújo; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; T. Ternandes; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Comparison of
different methods of extraction to quantify vitamin E in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle". Trabalho apresentado
em IJUP 14, 7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; T. Fernandes; A.C. Ruas; A.F. Vinha; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Elephant
foot yam (Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson): the effect of processing on the amino acid profile.". Trabalho
apresentado em IJUP 14, 7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- Filipa B. Pimentel; Sara Janeiro; Ana C. Vasconcelos; R. C. Alves; A.S.G. Costa; Mário S. G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Rita C. Alves. "Wild and farmed duck leg meat: comparison of amino acid profiles by HPLC-FLD". Trabalho apresentado em 8º
Encontro Nacional de Cromatografia, Universidade da Beira Interior, Covilhã, Portugal, 2013.
- L.C. Pereira; A.F. Vinha; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; V. Domingues; Filipa B. Pimentel; C. Delerue-Matos; M. Beatriz P.P.
Oliveira. "Valorização das folhas de louro (nobilis L. e L. azorica (Feub.) Franco)". Trabalho apresentado em III Congresso
Iberoamericano de Peloides, S. Miguel, Açores, 2013.
- A.F. Vinha; Filipa B. Pimentel; Rita. C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Borututu (Cochlospermum angolense):
influência do processamento no teor de vitamina.". Trabalho apresentado em III Congresso Iberoamericano de Peloides, S.
Miguel, Açores, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; T.J.R. Fernandes; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Dietary
management in phenylketonuria: the nutritional composition of cooked dishes". Trabalho apresentado em ICIEM 2013 - The
12th International Congress of Inborn Errors of Metabolism, Barcelona, Espanha, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Macronutrient composition of cooked
dishes for patients with Phenylketonuria". Trabalho apresentado em ICCAS 2013 - 8th International Conference on Culinary
Arts and Sciences Global, National and Local Perspectives, Porto, Portugal, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Quantification of tocopherols
and tocotrienols in cooked dishes for Phenylketonuric patients". Trabalho apresentado em ICCAS 2013 - 8th International
Conference on Culinary Arts and Sciences Global, National and Local Perspectives, Porto, Portugal, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Phenylketonuria nutritional
management: phenylalanine content of daily-consumed foods". Trabalho apresentado em 1st Symposium on Medicinal Chemistry
of University of Minho, Braga, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Protein and Phenylalanine
content in recipes for PKU patients: how much do we know about it based on Food Composition Databases?". Trabalho apresentado
em 5th European Phenylketonuria Group (EPG) Symposium: "Advances and challenges in PKU”, Istambul, Turquia, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M.T. Oliva-Teles; D. Torres; M.F. Almeida; C. Delerue-Matos; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Trace elements (iron and zinc) content in cooked dishes for PKU patients". Trabalho apresentado em 5th European Phenylketonuria
Group (EPG) Symposium: "Advances and challenges in PKU”, Istambul, Turquia, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Vitamin B12 quantification
and vitamin E profile of cooked dishes for patients with phenylketonuria". Trabalho apresentado em IX Simpósio Internacional
- Soc. Portuguesa de Doenças Metabólicas SPDM, Coimbra, Portugal, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional composition
of low protein cooked recipes and comparison with estimates data using NUTPLAN® software tool methodology". Trabalho apresentado
em IX Simpósio Internacional - Soc. Portuguesa de Doenças Metabólicas SPDM, Coimbra, Portugal, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Vitamin E profile of
cooked dishes for patients with Phenylketonuria". Trabalho apresentado em IJUP 2013 – 6th Meeting of young researchers
of University of Porto, Porto, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Phenylalanine content of foods for
patients with Phenylketonuria". Trabalho apresentado em 7º Encontro Nacional de Cromatografia. Sociedade Portuguesa de
Química. Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Porto, 2012.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Refeições para fenilcetonúricos
– Estudo da composição proteica e em fenilalanina.". Trabalho apresentado em XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa
de Química. Universidade do Minho, Braga, 2011.
- A.R. Marinho; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M.T. Oliva-Teles; N. Faria; M. Beatriz P.P. Oliveira; D. Torres. "Quantificação
de teores médios de ferro e zinco de refeições ovo-lacto-vegetarianas". Trabalho apresentado em XXII Encontro Nacional
da Sociedade Portuguesa de Química. Universidade do Minho, Braga, 2011.
- Marinho, Ana Raquel; Pimentel, Filipa; Alves, Rita C.; Oliva-Teles, M. Teresa; Faria, N.; Oliveira, Maria Beatriz; Torres,
Duarte. "Quantification of Iron and Zinc in ovolactovegetarian meals". Trabalho apresentado em XXII Encontro Nacional da
Sociedade Portuguesa de Química, 2011.
- Pimentel, Filipa; Alves, Rita C.; Costa, Anabela S. G.; Torres, Duarte; Almeida, M.F.; Oliveira, Maria Beatriz. "Phenylketonuric
meals: protein and phenylalanine composition". Trabalho apresentado em XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de
Química, 2011.
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Resumo em conferência |
- Filipa B. Pimentel; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; Marisa Freitas; Eduarda Fernandes; M. Beatriz P. P. Oliveira. "Translational
Research and Innovation in Human and Health Science: Nutritional and antioxidant screening of Gracilaria vermiculophylla".
Trabalho apresentado em 3rd International Congress of CiiEM (Annals of Medicine), Lisbon, 2018.
Publicado
- Francisca Rodrigues; Diana Pinto; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Permeation of caffeine, CQA
and HMF from Coffee silverskin extracts on EpiSkinTM 3D model". Trabalho apresentado em 10º Encontro Nacional de Cromatografia
(Oral Communication), Bragança, Portugal, 2017.
Publicado
- Filipa B. Pimentel; Rita alves; Oliva-Teles, M Teresa; Duarte P. M. Torres; Manuela F. Almeida; delerue-matos, C; M. Beatriz
P.P. Oliveira; Torres, Duarte. "Quantification of trace elements (iron and zinc) in meals for patients with Phenylketonuria".
Trabalho apresentado em XVIII Encontro Luso-Galego de Química, Vila Real, 2012.
Publicado
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