???global.info.a_carregar???
Pedro Antunes Evangelista Loures Xavier holds a MSc degree in Food Engineering from the Escola Superior de Biotecnologia at Universidade Católica Portuguesa (UCP), where he excelled in a master's thesis on predictive technologies for food shelf-life, demonstrating a strong aptitude for blending data science with food science. Currently, he holds a position as an assistant researcher at UCP's Centre for Biotechnology and Fine Chemistry, actively contributing to Erasmus+ projects centred on sustainability and innovation. He has also achieved notable recognition for his work with deep learning models applied to post-harvest fruit management, including a Best Oral Presentation Award at the 7th ISEKI-Foods Conference. His published research on the application of deep learning for avocado shelf-life assessment underscores his commitment to advancing food quality through innovative technological approaches.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Pedro Antunes Evangelista Loures Xavier

Nomes de citação

  • Xavier, Pedro

Identificadores de autor

Ciência ID
791B-D05A-8F93
ORCID iD
0000-0001-5784-515X

Endereços de correio eletrónico

  • pxavier@ucp.pt (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2)
Inglês Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2)
Francês Utilizador elementar (A2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B1)
Formação
Grau Classificação
2020/09 - 2023/01
Concluído
Food Engineering (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Smart data-driven tool for predicting avocado (Persea americana) shelf-life" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2008/09 - 2011/11
Concluído
Cookery and Food Production (Licenciatura)
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
14
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/02 - Atual Assistente de Investigação (carreira) (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2023/03 - Atual Biotech Tunisia - Modernization of the teaching of Biotechnology in order to improve the employability in Tunisie
Investigador
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
Education Audiovisual and Culture Executive Agency
Em curso
2023/02 - Atual YOUAREIN - YOUng AgRifood European INnovators
2022/SGGW/YOUAREIN
Investigador
Erasmus Plus
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Pedro A. E. L. Xavier; Pedro Miguel Rodrigues; Cristina L.M. Silva. "Development of a smart tool for avocado fruits (Persea americana) ripening evaluation, shelf-life management and waste reduction". 2023.
Artigo em revista
  1. Pedro Xavier; Pedro Miguel Rodrigues; Cristina L. M. Silva. "Shelf-Life Management and Ripening Assessment of ‘Hass’ Avocado (Persea americana) Using Deep Learning Approaches". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13081150.
    10.3390/foods13081150
Poster em conferência
  1. Xavier, Pedro; Malgorzata Nowacka; Eduardo Cardoso; Cristina L.M. Silva. "Syllabus proposal for a self-paced, modular e-learning platform aiming to empower young European agrifood entrepreneurs". Trabalho apresentado em ISEKI-Food Conference, 2023.
Resumo em conferência
  1. Xavier, Pedro; Rodrigues, Pedro Miguel; Silva, Cristina L.M.. Autor correspondente: Silva, Cristina L.M.. "Development of a smart tool for avocado fruits (Persea americana) ripening evaluation, shelf-life management and waste reduction". Trabalho apresentado em ISEKI-Food Conference, Paris, 2023.
    Aceite para publicação
  2. Xavier, Pedro; Malgorzata Nowacka; Eduardo Cardoso; Cristina L.M. Silva. "Syllabus proposal for a self-paced, modular e-learning platform aiming to empower young European agrifood entrepreneurs". Trabalho apresentado em ISEKI-Food Conference, Paris, 2023.
    Aceite para publicação
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/01/29 Development of a smart tool for avocado fruits (Persea americana) ripening evaluation, shelf-life management and waste reduction Biotalks – Internal Disseminations Seminars
Escola Superior de Biotecnologia - Universidade católica Portuguesa (Portugal)
2023/07 Development of a smart tool for avocado fruits (Persea americana) ripening evaluation, shelf-life management and waste reduction ISEKI-Food Conference
ISEKI-Food Association (Paris, França)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2023/07/10 - 2023/07/14 BioExcellence Workshop was organized as part of the Governance Work Package of the Biotech Tunisia project, and aimed to promote the sharing of experiences in research management, legislation, and research ethics between leaders and stakeholders at CBQF - Centro de Biotecnologia e Química Fina, and a group of Tunisian professors from 4 biotechnology universities and also government representatives from the Republic of Tunisia. (2023/07/10 - 2023/07/14)
Oficina (workshop) (Coorganizador)
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2023/05 - 2023/07 Management, Entrepreneurship, and Marketing Postgraduate Programs in Nutrition and Aging & Pediatric Nutrition (Pós-Graduação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Distinções

Prémio

2023 Best Oral Presentation
ISEKI-Food Association, Áustria