Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Cristina Maria Riscado Pereira Mateus
Nomes de citação
- Alfaia, Cristina
- Cristina M. Alfaia
- Mateus CM
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 7C16-D8D4-40C8
- ORCID iD
- 0000-0001-8648-2204
- Scopus Author Id
- 6506672592
Websites
- htpp://lipidanimal (Académico)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Ciências Veterinárias
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Inglês | Utilizador independente (B1) | Utilizador independente (B1) | Utilizador independente (B1) | Utilizador independente (B1) | |
Francês | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | |
Espanhol; Castelhano | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2007/06/04 - 2009/07/06
Concluído
|
Veterinary Sciences (Doutoramento)
Especialização em Animal Science and Technology
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
"Contribution to the study of lipid composition and nutritional value of intramuscular fat in ruminant meats" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Approved |
2002
Concluído
|
Quality Control and Food Toxicology (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
"Free amino acids and biogenic amines profile in dry-cured ham. Its influence in food quality and toxicological risk." (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Very Good |
1989 - 1993
Concluído
|
Pharmaceutical Sciences (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
|
14 valores |
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2002/01 - Atual | Investigador (Investigação) | Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal |
Docência no Ensino Superior
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2022/03/05 - Atual | Professor Auxiliar (Docente Universitário) | Universidade de Lisboa, Portugal |
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Outras Carreiras
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
1998 - 2021 | Técnico Superior (Técnico Superior) | Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2021 - 2023 | CLEANSMOKE - DEVELOPMENT OF NEW SMOKING EQUIPMENT FOR THE PRODUCTION OF HEALTHY FOOD
LISBOA-01-0247-FEDER-068048
Investigador
|
European Commission Seventh Framework Programme for Research and Technological Development
Concluído
|
2019 - 2021 | Multi-omics approach to study lipid metabolism in the rumen in order to improve the quality of ruminant products
PTDC/CAL-ZOO/29654/2017
Investigador
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Em curso
|
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2024/01/01 - 2026/12/31 | INNOECOFOOD (HORIZON). Eco-Innovative Technologies for Improved Nutrition, Sustainable Production and Marketing of Agroecological
Food Products in Africa
Project 101136739
Investigador
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
|
Em curso
|
2021/01/01 - 2025/12/31 | Laboratório Associado para Ciência Animal e Veterinária
LA/P/0059/2020
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Ciência Animal e Veterinária, Portugal Universidade do Porto Centro de Estudos de Ciencia Animal, Portugal Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2021 - 2024 | ALGADIGEST: Development of a new enzyme supplementation for the sustainability of poultry production based on the efficient
use of microalgae
Portugal2020/17/SI/70114/2019
Investigador
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Concluído
|
2022/01/02 - 2023/07/01 | Estratégias de valorização de co-produtos de agroindústrias para alimentação de suínos
EXPL/CAL-GAD/1359/2021
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2019/01/02 - 2022/12/31 | Productos cárnicos más saludables - Healthy Meat
119RT0568
Investigador
|
|
2016/11 - 2021/12 | Segurança & Qualidade dos Produtos Cárneos Transformados. Estratégias para a qualidade e segurança de produtos cárneos transformados garantindo a redução de compostos com potencial carcinogénico. |
Concluído
|
2018/09/28 - 2021/09/27 | Unleashing the potential of marine macroalgae for pig and poultry feed
PTDC/CAL-ZOO/30238/2017
Provided by PTCRIS: PTDC/CAL-ZOO/30238/2017
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2018 - 2021 | Disclosing the potential of seaweeds for feeding pigs and poultry
PTDC/CAL-ZOO/30238/2017
Investigador
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
|
2017 - 2021 | Strategies for the quality and safety of processed meat products, ensuring the reduction of compounds with carcinogenic potential
PDR2020-1.0.1-FEADER-031359
Investigador
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Em curso
|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal
UID/CVT/00276/2019
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2016/07/01 - 2019/12/31 | Developing novel feed enzymes for improving the nutritional value of microalgae for monogastrics
PTDC/CVT-NUT/5931/2014
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2016 - 2019 | Valorisation of microalgae for pig production and improvement of the quality of their meat based on a new generation of commercial
enzymes.
P2020/2015/3399
Investigador
|
Concluído
|
2015 - 2018 | New products derived from alheira.
PRODER/IAPMEI/56345
Investigador
|
Concluído
|
2013 - 2016 | Lípidos estructurados: Metabolic fate and health properties of structured triacylglycerols rich in n-3 long chain polyunsaturated
fatty acids, eicosapentaenoic (EPA, 20:5n-3) and docosahexaenoic (DHA, 22:6n-3).
AGL2011-25807/2013
Investigador
|
Concluído
|
2011/01/01 - 2013/12/31 | Strategic Project - UI 4013 - 2011-2012
PEst-OE/SAU/UI4013/2011
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2011/01/01 - 2013/12/31 | Strategic Project - UI 276 - 2011-2012
PEst-OE/AGR/UI0276/2011
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2010/03/01 - 2013/11/30 | Melhoria da repartição e da qualidade nutricional da gordura de porco: desenvolvimento de estratégias alimentares e elucidação
dos mecanismos genéticos e metabólicos
PTDC/CVT/099210/2008
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2010 - 2013 | Portuguese traditional meat products: strategies to improve safety and quality.
PTDC/AGR-ALI/119075/2010
Investigador
|
Concluído
|
2010 - 2013 | Improvement of the distribution and nutritional quality of pig fat: development of feeding strategies and elucidation of genetic
and metabolic mechanisms.
FCT/POCTI/CVT/99210/2008
Investigador
|
Concluído
|
2010 - 2013 | Nutritional strategies to increase the concentration of bioactive fatty acids in lamb edible fat.
PTDC/CVT/103934/2008
Investigador
|
Concluído
|
2007/10/01 - 2011/01/31 | Estudo integrado da composição lipídica e da sua regulação genética em carnes de bovino com Denominação de Origem Protegida
(DOP)
PTDC/CVT/66114/2006
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
Universidade de Lisboa Centro de Investigação Interdisciplinar em Sanidade Animal, Portugal Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2007 - 2011 | Integrated study of lipid composition and genetic regulation in beef with Protected Designation of Origin (PDO).
FCT/POCTI/CVT/66114/2006
Investigador
|
Concluído
|
2005 - 2009 | Effects of the Type of Lipid Supplement and of Feed Additives (Polyphenols and CLA) on Fatty Acid Composition of Lambs Fat.
FCT/POCTI/CVT/61202/2005
Investigador
|
Concluído
|
2005 - 2009 | Biological Effects of Dietetic and Supplemented Conjugated Linoleic Acid (CLA) Isomers in the Portuguese Population.
FCT/POCTI/CVT/44750/2002
Investigador
|
Concluído
|
2005/06/01 - 2008/05/31 | Effects of lipid supplementation and the inclusion of polyphenol and clay additives in the fatty acid composition of lamb
fat
POCI/CVT/61202/2004
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2003 - 2005 | Implementation of an Integrated Ruminant Meat Traceability System.
AGR/512/2003
Investigador
|
Concluído
|
1993 - 1996 | Proteolysis in Hams: Its Control and Implications in Manufacturing Technology.
STRD/AGR/0174/1993
Investigador
|
Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em conferência |
|
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Resumo em conferência |
|
Atividades
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2014 - 2016 | Foods and Food Supplements Containing Selenium: Risks and Benefits
Coorientador
|
Master in Food Safety (Mestrado) |
2010 - 2012 | Evaluation of the production of Biogenic Amines by Lactobacillus and Staphylococcus isolated from fermented meat products"
Coorientador
|
Master in Food Safety (Mestrado) |
Membro de comissão
Descrição da atividade Tipo de participação |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2024/03/02 - Atual | As a member of the Scientific Committee Master in Food Safety of the Faculty of Veterinary Medicine
Membro
|
Distinções
Outra distinção
2011 | Scientific Awards UTL / Santander Totta 2010 - Honorable Mention in Veterinary Sciences |
2010 | Scientific Awards UTL / Santander Totta 2010 - Honorable Mention in Veterinary Sciences |