Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Sara Nunes da Costa e Silva
Nomes de citação
- Silva, Sara
- Sara, N
- Sara N Silva
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 8E18-0AFF-BF6D
- ORCID iD
- 0000-0001-8268-2137
- Scopus Author Id
- 55158300800
Domínios de atuação
- Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Bioprodutos Biomateriais
- Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
- Ciências Médicas e da Saúde - Biotecnologia Médica - Biomateriais
- Ciências Médicas e da Saúde - Biotecnologia Médica - Biotecnologia Aplicada à Saúde
- Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Português (Idioma materno) | |||||
Inglês | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador independente (B1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C2) |
Espanhol; Castelhano | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador elementar (A2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C1) |
Francês | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2024/01 - 2024/12
Em curso
|
Project Management (Pós-Graduação)
Universidade do Porto Porto Business School, Portugal
|
|
2017/02/28
Concluído
|
Biotecnologia (Doutoramento)
Especialização em Área de especialidade: Microbiologia
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Study of Vaccinium corymbosum berries and leaves toward incorporation in funcional foods - characterization of extracts" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
19 |
2012
Concluído
|
Microbiologia Aplicada (Mestrado)
Especialização em Sem especialização
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Analysis of the microbiological and antioxidant properties of dried fruit and leaf extracts of blueberry (Vaccinium corymbosum)" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
18 valores |
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2022/11/01 - Atual | Investigador (Investigação) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2021/06 - 2022/10/31 | Member of Alchemy Project's Sustainable Team (evaluate the sustainability of extraction/production processes) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2019/03/01 - 2022/10/31 | Researcher in Alchemy Project, responsible for the characterization of the bioactive properties of several different molecules and extracts | Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
2019/03 - 2022/09 | Manager of Cell Culture Platform in Alchemy Project | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2021/06/01 - 2022/06/30 | Co-Responsible for Cell Culture Nutraceuticals' platform in Alchemy Project | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2017/03/01 - 2019/02/28 | PhD fellow in the project 016403 "Multibiorefinary" financed by Programa Operacional Competitividade e Internacionalização (POCI), Programa Operacional Regional de Lisboa (FEDER) and by Fundação p | Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
2012 - 2019/02/28 | Bioactives and Bioproducts Research Group Laboratories Management | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2013/03/01 - 2017/02/28 | PhD Student (FCT Scholarship: SFRH/BD/90867/2012). | Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
2017/01/09 - 2017/01/20 | Visiting Researcher (Training period on Gut Microbiota modulation/characterization) | Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal |
2017 - 2017 | Platform 4.0 Taskforce Member (implement an Industry 4.0-like approach to in house scientific information flow) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2011/10/01 - 2013/02/28 | B.Sc. fellow in the QREN/ADI project 13736: MYRTILLUS - Mirtilo com inovação. Financed by FEDER through QREN and COMPETE. | Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2013/03/01 - 2017/02/28 | Study of Vaccinium corymbosum berries and leaves towards incorporation in functional foods - Characterization of Extracts
SFRH/BD/90867/2012
Bolseiro de Doutoramento
Universidade Católica Portuguesa, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2022/11/01 - Atual | Bioshoes4all - Inovação e Capacitação da Fileira do Calçado para a Bioeconomia Sustentáve
BioShoes4All
Investigador Pós-doutorado
|
Em curso
|
2021/01/01 - 2025/12/31 | Centre for Biotechnology and Fine Chemistry
LA/P/0076/2020
Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2019/03 - 2022/12 | Alchemy
POCI-01-0247-FEDER-027578
Investigador Pós-doutorado
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Amyris Inc, Estados Unidos |
Em curso
|
2018/06/01 - 2021/05/31 | FRUITIFY - Use of blueberry juice as a nutraceutical strategy targeting gut dysbiosis to prevent the progression from prediabetes
to diabetes
PTDC/SAU-NUT/31712/2017
Team Member
Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Universidade de Coimbra, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2018/06/01 - 2021/05/31 | CapEosBac: Tailored microencapsulation technology for beneficial gut extreme oxygen-sensitive bacteria: production, stability
and functionality enhancements.
PTDC/BAA-AGR/31400/2017
Team Member
Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, Portugal Universidade de Coimbra, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2018/07/01 - 2020 | COMPETE2020 Project 33607 Co-CerealValue - Sustainable valorization of byproducts resulting from the storage and processing
of cereals
33607
Membro da Equipa
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
Concluído
|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Centre for Biotechnology and Fine Chemistry
UID/Multi/50016/2019
Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2017/03/01 - 2019/02/28 | MultiBioRefinery: Multi-purpose strategies for broadband agro-forest and fisheries by-products valorisation: a step forward
for a truly integrated biorefinery
SAICTPAC/0040/2015
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Universidade de Aveiro, Portugal
Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal Universidade Católica Portuguesa, Portugal Universidade do Minho, Portugal Universidade de Coimbra, Portugal Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2016 - 2019/02/28 | EcoTex: Desenvolvimento de soluções mais sustentáveis para coloração têxtil
17819
Team Member
|
Concluído
|
2014/04/01 - 2015/07/31 | QREN-ADI 38921 Infusion Premium: Creation of premium aromatic plant batches with validated sensory and functional properties
and high consumer acceptance
QREN-ADI 38921
Team Member
|
Concluído
|
2013/03 - 2014/02 | Myrtillus: Blueberry with innovation
QREN-ADI 13736
Team Member
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
|
2011/10 - 2013/02 | Mirtillus: Blueberry with innovation
QREN-ADI 13736
Bolseiro de Investigação
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
|
Outro
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2024/01 - Atual | Estudo composicional de rolhas de cortiça
SETIF03014/2023
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
|
CorkSupply Portugal, SA
Em curso
|
2023 - 2023 | Caracterização composicional e microbiolõfica de uma amostra de fónio
SETIF03001/2023
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
|
Naturgest Lda
Concluído
|
2013/01 - 2013/11 | Development of new recipes and products using sour cherry and it's extracts (fruit and stem)
24468
Membro da Equipa
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
IAPMEI
Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em conferência |
|
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Edição de número de revista |
|
Poster em conferência |
|
Tese / Dissertação |
|
Propriedade Intelectual
Patente |
|
Pedido provisório de patente |
|
Outros
Outra produção |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
|
---|---|---|
2024/09 | Unlocking the Potential of Fibre from Agro-food Byproducts: Innovative Applications for Sustainable Materials into Footwear | RETASTE: Rethink Food Resources, Losses, and Waste 2024
(Grécia)
|
2024/05 | Integrating agro-food lignocellulosic biomass for the synthesis of green biomaterials for footwear sustainability | 8th Green and Sustainable Chemistry Conference |
2023 | BioShoes4All, Towards Sustainable Footwear Integrating Agro-Food | 3rd INSURE conference
INSUREhub (Portugal, Portugal)
|
2023 | VALUE CHAIN SYNERGIES IN SUSTAINABILITY – CASE STUDY OF LIVESTOCK AND SUSTAINABLE LEATHER | Effost 2023
Effost - FOODPathS and FOODforce (Espanha)
|
2019/07 | Characterization of the antioxidant capacity of peptide fractions from cod Blood and sardine cooking wastewater attained through membrane processing | XII Iberoamerican Congress of Food Engineering
(Faro, Portugal)
|
2019 | Impact of gastrointestinal digestion on olive pomace functional ingredients: Bioactives, bioaccessibility and modulation of gut microbiota | EFFOST 2019 |
2018/11 | Strategies for an Acorn Beverage Stabilization | 2nd Iberian Acorn Conference
(Évora, Portugal)
|
2018/10 | Impact of postharvest conditions on blueberry quality and nutritional value | 9th European Short-Course on Quality and Safety of Fresh-Cut Produce
(Porto, Portugal)
|
2018/10 | Genotoxicity analysis of different magnetic-based nanoparticles applied in chemical catalysis processes | 13th International Chemical and Biological Engineering Conference
(Aveiro, Portugal)
|
2018/10 | Valorization of by-products and resources of the Mediterranean diet | International Conference on Mediterranean Diet and Gastronomy
Universidade de Évora (Portugal)
|
2018/09 | Application of high pressure pomegranate peel extract with bioactive compounds on carrot juice for preservation: quality and safety aspects | 56th European High Pressure Research Group Meeting
(Aveiro, Portugal)
|
2018/04 | Multibiorefinery: A step towards the creation of an integrated biorefinery | 1st National Marathon of Circular Economy Projects
(Sines, Portugal)
|
2018/04 | Valor Integrador: Integrated valorization of agrofood byproducts towards food and feed applications | 1st National Marathon of Circular Economy Projects
(Sines, Portugal)
|
2018/04 | Gratitude: Reducing losses from roots and tubers | 1st National Marathon of Circular Economy Projects
(Sines, Portugal)
|
2018/04 | R4Textiles: Development of sustainable textiles using textile and agrofood byproducts | 1st National Marathon of Circular Economy Projects
(Sines, Portugal)
|
2018 | Impact of addition of pomegranate peel extract and high-pressure on carrot juice preservation: quality, safety and sensorial aspects | XIV Encontro de Química dos Alimentos
(Viana do Castelo, Portugal)
|
2018 | Integrated valorization of agri-food byproducts | 13th International Chemical and Biological Engineering Conference – ChemPor
(Aveiro, Portugal)
|
2017/10 | Selective inhibition of pathogen adhesion to mucin/BSA: Synergy between Bifidobacterium animalis and an antimicrobial blueberry extract | VII International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology – BioMicroWorld2017
(Madrid, Espanha)
|
2017/10 | Chitosan nanoparticles as alternative anti-staphylococci agents: bactericidal, antiadhesive and antibiofilm effects | VII International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology – BioMicroWorld2017
(Madrid, Espanha)
|
2017/10 | Insights into chitosan’s potential as an effective inhibitor of vancomycin resistant microorganisms | VII International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology – BioMicroWorld2017
(Madrid, Espanha)
|
2017/05 | Propriedades biológicas de Mirtilo | III Jornadas Universidade – Empresa
(Porto, Portugal)
|
2017 | Características nutricionais e funcionais da bolota | Primeira Conferencia Ibérica sobre a Bolota
(Matosinho, Portugal)
|
2016/09 | Production of anthocyanin rich, food grade, blueberry extracts: solvent selection; purification and antibacterial potential of the final extract | XII Encontro de Química dos Alimentos
(Porto, Portugal)
|
2015/03 | As características nutricionais e funcionais da bolota para consumo humano | 1º Congresso Nacional da Bolota
(Montemor-o-Novo, Portugal)
|
2014/10 | Antimicrobial activity of na anthocyanin rich blueberry extract purified using SPE | International Conference on Antimicrobial Research - ICAR 2014
(Madrid, Espanha)
|
2014/10 | Chitosan effect upon biofilm formation of multiresistant Staphylococcus aureus strains | International Conference on Antimicrobial Research - ICAR 2014
(Madrid, Espanha)
|
2014/01 | Impacto da metodologia de congelamento no perfil fitoquimico de duas cultivares de mirtilo (Vaccinium corymbosum) | CIBIA 9
(Valência)
|
2014 | Propriedades funcionais e nutricionais da ginja de Óbidos no fruto e produtos derivados | Festival da Ginja de Óbidos
(Óbidos, Portugal)
|
2014 | Optimização e caracterização da fracção fenólica de extractos aquosos de mirtilo (folha e fruto seco) | CIBIA 9
(Valência, Espanha)
|
2013/10 | Insights into the antibiofilm activity of ubiquitous phenolic acids | V International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology – BioMicroWorld 2013
(Madrid, Espanha)
|
2013/10 | Chitosan: An inhibitor of Streptococcus mutans adhesion and biofilm formation | V International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology – BioMicroWorld 2013
(Madrid, Espanha)
|
2013/05 | Chitosan in oral health: A proof of concept | 11th International Conference of the European Chitin Society
(Porto, Portugal)
|
2011/09 | Characterization of the total phenolic content, antioxidant and antimicrobial properties of acorn extracts (from Quercus ilex and Quercus suber) | IV International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology – BioMicroWorld 2011
(Torremolinos, Espanha)
|
2011 | Valorização de subprodutos: As potencialidades das folhas e o mirtilo seco | 4ª edição da Feira de Mirtilo
(Sever do Vouga, Portugal)
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2023/03/01 - Atual | Chitosan nanoparticles as biomedical agents against skin infections [Part of a Group of 4]
Coorientador de Danielle Kisiel Rosa
|
BSc Biomedical Engineering
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2023/03 - Atual | Chitosan nanoparticles as biomedical agents against skin infections [Part of a Group of 4]
Coorientador de Beatriz Cachadinha
|
BSc in Biomedical Engineering (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2023/03 - Atual | Chitosan nanoparticles as biomedical agents against skin infections [Part of a Group of 4]
Coorientador de Ana Carina Santos
|
BSc in Biomedical Engineering (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2023/03 - Atual | Chitosan nanoparticles as biomedical agents against skin infections [Part of a Group of 4]
Coorientador
|
BSc in Biomedical Engineering (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2017 - Atual | Functional proteins and peptides obtained from fish by-products
Coorientador de Soudabeh Ghalamara
|
Ciência e Tecnologia Alimentar e Nutrição (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Universidade do Minho Departamento de Engenharia Biológica, Portugal Universidade de Aveiro Departamento de Química, Portugal |
2024/09 - 2025/01 | MSc Project - Peptide loaded nanolipossomes for modulation of skin inflammatory response [part of a group of 3]
Coorientador de Laura Judite
|
MSC Biomedical Engineering (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/09 - 2025/01 | MSc Project - Peptide loaded nanolipossomes for modulation of skin inflammatory response [part of a group of 3]
Coorientador de Ana Carina Santos
|
MSc Biomedical Engineering (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/09 - 2025/01 | MSc Project - Peptide loaded nanolipossomes for modulation of skin inflammatory response [part of a group of 3]
Coorientador de Camila Baptista
|
MSc Biomedical Engineering (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/03 - 2024/07 | Port wine phenolics as modulators of intestinal cell response to pathogenic and comensal microorganisms [Part of a group of
2]
Orientador de Mafalda Ribeiro
|
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/03 - 2024/07 | Port wine phenolics as modulators of intestinal cell response to pathogenic and comensal microorganisms [Part of a group of
2]
Orientador de Noah Moreira
|
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/01/15 - 2024/06/30 | Production of phenolic extracts from sweet potato leaves for antimicrobial application using cellular infection models
Coorientador de Timo Kolb
|
Biotecnologia (Licenciatura/Bacharelato)
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior Agrária de Coimbra, Portugal
|
2020 - 2020 | The Bioactive Effects of Cannabinoids on Skin: From Daily Care to Disease Management Applications
Coorientador
|
Biotecnologia (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2017 - 2019/01 | Evaluation of the prebiotic potential of the mushroom Coriolus versicolor - effect upon gut microbiota
Coorientador de Célia Maria da Silva Freitas Costa
|
Microbiologia Aplicada (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2019 - 2019 | Evaluation of the Prebiotic Potential Effect of Coriolus Versicolor - Effect Upon The Human Gut Microbiota
Coorientador
|
Microbiologia Aplicada (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2017 - 2018/09 | Impact of an anthocyanin rich blueberry extract upon gut microbiota
Coorientador de Mariana da Luz Cabral Veiga
|
Microbiologia Aplicada (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2018/03 - 2018/07 | Characterization of the prebiotic potential of an acorn beverage
Coorientador de João Manuel Aguiar da Costa
|
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2018/03 - 2018/07 | Evaluation of the prebiotic potential of an acorn beverage
Coorientador de Maria João Vale
|
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2018/03 - 2018/07 | Determinação da actividade antimicrobiana e antibiofilme de extratos de baga de sabugeiro
Coorientador de Ana Sofia da Silva Cardoso
|
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2018/02 - 2018/07 | Toxicity evaluation of magnetic nanoparticles
Coorientador
|
IACUBUS sholarchip (PhD Student) (Outra)
Universidade de Santiago de Compostela Departamento de Enxeñaría Química, Espanha
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2017/11 - 2018/05 | Valorization of Mexican avocado residues: biochemical analysis and development of functional ingredients
Coorientador de Rafael Araújo
|
Mobility program Under CoNaCyt PhD scholarship (CUV:714228) (Outra)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2017/09 - 2018/05 | Effect of a vegetable byproduct flour upon the gut microbiota
Coorientador de Roberta Melquiades Silva de Andrade
|
Mobility period under SANDWISH scholarship PhD program (Outra)
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro, Brasil
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2018/02 - 2018/03 | Toxicity evaluation of magnetic nanoparticles
Coorientador de Yolanda Moldez Diz
|
IACUBUS scholarship (Postdoc) (Outra)
Universidade de Santiago de Compostela Departamento de Enxeñaría Química, Espanha
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2018 - 2018 | Impact of an anthocyanin rich extract upon probiotic and probiotic/human cell systems
Coorientador
|
Microbiologia Aplicada (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2017/05 - 2017/07 | Evaluacíon del impacto del trato gastrointestinal en la biodisponibilidad de resveratrol y ácido galico
Coorientador de Melissa Flores García
|
Beca Mixta de Movilidad en el Extranjero del CoNaCyt (Outra)
Universidad Autónoma de Coahuila, México
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2017/05 - 2017/07 | Validation of the biological potential of a biopolymer for skin applications
Coorientador de Célia Maria da Silva Freitas Costa
|
Clube Investigadores (Iniciação científica)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2017/02 - 2017/07 | Prebiotic potential of tomato residues (pulp and seeds) after carotenoid extraction
Coorientador de Alexandra Lopes de Almeida Serôdio
|
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2017/03 - 2017/06 | Entrapment of textile colorants in Chitosan TPP nanoparticles
Coorientador de Mariana da Luz Cabral Veiga
|
Clube de Investigadores (Iniciação científica)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2017/03 - 2017/06 | Production and biological validation of nanodyes
Coorientador de Cláudia Correia Neto
|
Clube de Investigadors (Iniciação científica)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2017/02 - 2017/03 | Tecnología integral de produccioón de oligómeros de alto valor añadido a partir de flavonoides naturales
Coorientador de Abel Muñiz Mouro
|
IACUBUS scholarship (Outra)
Universidade de Santiago de Compostela Departamento de Enxeñaría Química, Espanha
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2017/02 - 2017/02 | Prebiotic potential of tomato residues (pulp and seeds)
Coorientador de Cláudia Cristina de Azevedo Aldeia
|
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2016/04 - 2016/09 | Anti-staphylococcal activity of malvidin-3-glucoside and neochlorogenic acis, two main components of a blueberry extract
Coorientador de Sandra Cruz Vicente
|
Práticas de investigação I (Curso de aperfeiçoamento / especialização)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2016/02 - 2016/07 | Effect of a blueberry extract upon probiotic bacteria
Coorientador de Bruno Miguel Guedes Horta
|
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2016/02 - 2016/06 | Biological properties of soy waste extracts
Coorientador de Maria Carmen Villalobos Rivera
|
IACUBUS scholarship (PostDoc) (Outra)
Universidad de Extremadura Facultad de Veterinaria, Espanha
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2016/02 - 2016/02 | Effect of a blueberry extract upon probiotic bacteria
Coorientador de Mariana da Luz Cabral Veiga
|
Microbiologia (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Organização de evento
Nome do evento Tipo de evento (Tipo de participação) |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2018/02 - 2018/11 | Member of the scientific committee of the 2nd Iberian Acorn Conference (2018/11/10 - 2018/11/11)
Conferência (Membro da Comissão Científica)
|
Associação VIPA 1051, Portugal Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal Universidade de Évora, Portugal |
2017/05 - 2017/09 | Member of the Scientific Committee of the 1st Iberian Acorn Conference (2017/11/18 - 2017/11/18)
Conferência (Membro da Comissão Científica)
|
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal Associação VIPA 1051, Portugal |
2017/05 - 2017/09 | Member of the organizing committee of the 1st Iberian Acorn Conference (2017/09/17 - 2017/09/17)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
Associação VIPA 1051, Portugal Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Participação em evento
Descrição da atividade Tipo de evento |
Nome do evento Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2024/11 - 2024/12 | Outreach activity - Bioposter: Exbition open to the public of scientific posters shared on conferences
Exposição
|
Bioposter
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
2024/09/27 - 2024/09/27 | Outreaching activity "Biorefinarias: Uma Revolução Industrial Verde" - Exposição
Outro
|
Noite Europeia dos Investigadores
i3S - Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Portugal, Portugal
|
2017/09/29 - 2017/09/29 | Presentation of an array of nutraceutical-related concepts and experiments to the general audience.
Exposição
|
Noite Europeia dos Investigadores 2017
Ciência Viva - Agência Nacional para a Cultura Científica e Tecnológica, Portugal
|
Arbitragem científica em revista
Nome da revista (ISSN) | Editora | |
---|---|---|
2017 - Atual | Journal of Agricultural and Food Chemistry ( 1520-5118 ) | Elsevier |
Consultoria / Parecer
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
---|---|---|
2019 - 2023 | Bio4Life4You - Support in the development of nutraceutical and cosmeutical solutions for extracts of plant origin | |
2017/02 - 2017/06 | Case study on the cultivation of blueberry in Portugal: Identification of opportunities and possible additional exploitation venues | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
---|---|---|---|
2024/09 - Atual | General Microbiology I | Microbiologia (Licenciatura) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2024/09 - Atual | General Microbiology I | Bioengenharia (Licenciatura) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2024/08/29 - 2024/08/29 | (Un)conventional approach to agri-food waste: The case of Bioshoes4all | Circular AgriFood School - Curso BGI (Outros) | Universidade Católica Portuguesa, Portugal |
2021/11/30 - 2021/11/30 | Lecturer on Innovation and Sustainability | MSc (Master) | Saint Joseph University in Macau, China |
2017/09/01 - 2017/12/12 | Biotechnology Topics (Practical component) | Microbiology (BSc) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2017 - 2017/07/21 | Functional Foods Module | Training of Trainees ERASMUS+ Program (2014-1-EL01-KA203-001558) | Technologiko Panepistemio Kyprou, Chipre |
2013/09 - 2013/12 | Biotechnology Topics (Practical Component) | Microbiology (BSc) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Membro de comissão
Descrição da atividade Tipo de participação |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2024/04 - Atual | Member of the Safety Committee
Membro
|
Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal |
Outro júri / avaliação
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
---|---|---|
2024 - Atual | Reviewer of works submitted to the conference IConBM2024, International Conference on BIOMASS (Italy) | |
2019/02 - 2019/02 | Evaluation of monography (seminar's course of MSc in Food Biotechnology): "Effect of high-pressure processing to extend the shelf life of a functional acorn beverage". | Universidade de Aveiro Departamento de Química, Portugal |
2019 - 2019 | Invited Project Evaluator for the National Research Funding Competition FONDECYT (Chile) Regular 2019 - INGENIERIA 3 | Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico (FONDECYT), Chile |
Tutoria
Tópico | Nome do aluno | |
---|---|---|
2021 - Atual | Use of multicelular models to evaluate the anti-obesity potential of commercial oils | Manuela Machado |
2023/09 - 2023/11 | Characterization of the chemical profile, antioxidant capacity and antimicrobial potential of extracts made with plant traditional medicinal and edible films prepared with them | Ameur Ibitssam |
2023/10 - 2023/10 | Characterization of the antimicrobial and technological properties of a edible films. | Baali Souad (Prof) |
2021/09 - 2022/02 | Evaluation of extracts' immunomodelatory effect upon CaCo-2 cells | Marta Seara (MSc student) |
2019/02 - 2019/03 | Use of batch feacal fermentations to characterize the probiotic potential of a microbial derived FOS | Dalila Roupar |
2019/02 - 2019/02 | Use of batch feacal fermentations to characterize the probiotic potential of a tomato and grape pomace extracts | Marta Coelho |
2018/02 - 2018/08 | Characterization of the phenolic profile, antioxidant capacity, antimicrobial activity and cytotoxicity of extracts from stinging nettle and winter savory | Silvia Moreira (PhD student) |
2018/03 - 2018/06 | Impact of blueberry consumption on the gut microbiota of blueberry fed mice - Characerization of the microbiota and short-chain fatty acids | Sara Nunes (PhD student) |
2018/03/17 - 2018/03/27 | Management and procedures of a food/bioactives research laboratory | Alonso Godoy (PostDoc) |
2017/10 - 2018/02 | Simulation of digestion, characterization of the antioxidant capacity and citotoxicity of a pomegranate peel extract | João Trigo (MSc Student) |
2017/02 - 2017/12 | Use of ultrassounds and surfactants to reduce the particle size of functionalized Hydroxiapatite | Magda Rebanda (BSc Researcher) |
2017/09 - 2017/09 | Characterization of the phenolic, fiber and antioxidant capacity of a blueberry juice | Sara Nunes (PhD student) |
2017/02 - 2017/05 | Simulation of the GI tract's impact on strawberry yogurts with enphasis on sugar determination | Andreia Filipa Pereira Gomes (BSc student) |
2016/04 - 2016/05 | Use of HPLC-IR chromatography to characterize sugar consumption and organic acid production of samples fermented using Lactobacillus and Bifidobacterium consortia | Nelson Mota de Carvalho (BSc student) |
2015/02 - 2015/09 | Evaluation of the total phenolic and anthocianin content of blueberries subjected to different field treatments | Tiago Rocha |
2013 - 2013 | Characterization of the prebiotic and antimicrobial potental of an exopolyssacharide extracted from Porphyridium cruentum | Helena Patricia Sousa Vasconcelos (MSc student) |
2012 - 2013 | Development and characterization of a new, fermented, functional acorn beverage | Maria do Rosário Leite Costa (MSc student) |
Distinções
Prémio
2024 | CBQF annual incentive for extraordinary outputs during 2023 - 4th edition
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
2023 | CBQF annual incentive for extraordinary outputs during 2022 - 3rd edition
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
2023 | KPMG Best Paper Award - Natural Sciences
Universidade Católica Portuguesa - INSUREhub, Portugal
|
2022 | CBQF annual incentive for extraordinary outputs during 2021 - 2nd edition
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
2021 | CBQF annual incentive for extraordinary outputs during 2020 - 1st edition
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
2011 | FCT Travel Grant - Fundo de Apoio à Comunidade Cientifica (FCT/4638/21/7/2011/S)
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
|
2011 | Award for MSc Thesis - Frulact
FRULACT-INGREDIENTES P/ A INDÚSTRIA ALIMENTAR, S.A., Portugal
|
Outra distinção
2023 | Scholarship - "Women Leaders Scholarship"
Universidade do Porto Porto Business School, Portugal
|