Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Maria Antónia Nunes
Nomes de citação
- Nunes, Maria
- M. Antónia Nunes
- Antónia Nunes
- Maria Antónia Nunes
- M.A. Nunes
- Nunes, M.A.
Identificadores de autor
- Ciência ID
- A517-2A91-C1BD
- ORCID iD
- 0000-0002-9383-3663
Websites
Domínios de atuação
- Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Português (Idioma materno) | |||||
Inglês | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) | Utilizador independente (B2) |
Formação
Grau | Classificação | |
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2017 - 2021
Em curso
|
Pharmaceutical Sciences - Nutrition and Food Science Speciality (Doutoramento)
Especialização em Phd in Pharmaceutical Sciences - Nutrition and Food Science Speciality
University of Porto/Faculty of Pharmacy, Portugal
"Development of an olive oil-based spread fortified with an active ingredient from olive pomace - potential cardiovascular
benefits" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
|
2010 - 2012
Concluído
|
Consumer Sciences and Nutrition (Mestrado)
Especialização em Master´s Degree in Consumer Sciences and Nutrition
University of Porto / Faculty of Sciences, Portugal
"Determination of antioxidant capacity and physical-chemical parameters in smoothies: stability over storage time" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
16 |
2002 - 2007
Concluído
|
Nutritional Sciences (Licenciatura)
Especialização em Degree in Nutritional Sciences
University of Porto/Faculty of Nutrition and Food Sciences, Portugal
"Nutrigenetics and nutrigenomics: new approaches for Nutrition Sciences" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
14 |
1996 - 2000
Concluído
|
Nursing (Licenciatura)
Especialização em Degree in Nursing
Polytechnic Institute of Coimbra/Escola Superior de Enfermagem de Bissaya Barreto, Portugal
"Information level of patients undergoing total hip arthroplasty at discharge" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
15 |
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
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2015/09/01 - 2017/11/30 | Investigador (Investigação) | REQUIMTE/LAQV (Rede de Química e Tecnologia/Laboratório Associado para a Química Verde), Portugal |
University of Porto/Faculty of Pharmacy, Portugal | ||
2014/11/14 - 2015/07/31 | Investigador (Investigação) | ICETA - Instituto de Ciências, Tecnologias e Agroambiente da Universidade do Porto, Portugal |
University of Porto/Faculty of Pharmacy, Portugal |
Docência no Ensino Superior
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2013/02/01 - 2013/07/01 | Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) | University of Porto/Faculty of Pharmacy, Portugal |
Outras Carreiras
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2000/09 - 2010/11 | Enfermeiro (Enfermagem) | Hospitals (Hospital de São João EPE, IPO, Hospital dos Capuchos/Desterro, Hospital de Santa Marta, Fresenius Medical Care), Portugal |
Centro Hospitalar Universitário de São João, Portugal (...) |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2017/12/01 - Atual | PhD Student | REQUIMTE/LAQV (Rede de Química e Tecnologia/Laboratório Associado para a Química Verde), Portugal |
University of Porto/Faculty of Pharmacy, Portugal | ||
2009/09 - 2014/07 | Nutritionist - Responsible of the health and nutrition department | Learning International School – Colégio Novo da Maia , Portugal |
2014 - 2014 | Nutritionist - Trainer in POPH program | ITI - Instituto Técnico de Inovação , Portugal |
2013 - 2014 | Nutritionist - Development of technical files (nutritional labelling) | ITAU – Instituto Técnico de Alimentação Humana , Portugal |
2009 - 2014 | Nutritionist - Nutrition counselling, consultation and education for children, adolescents, and adults | Clinical Institutions (Clinifeira, Clinipark, Clínica Sempri, Centro de Estética Momento de Pausa), Portugal |
2011 - 2012 | Food safety technician - Responsible for the internal audits and implementing HACCP food system | Nortemed, SHST Lda. , Portugal |
2008/07 - 2011/12 | Nutritionist - R&D of new functional food products | Frulact Nutrição Lda., Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2017/12/01 - Atual | Development of an olive oil-based spread fortified with an active ingredient from olive pomace - potential cardiovascular
benefits
SFRH/BD/130131/2017
Bolseiro de Doutoramento
REQUIMTE/LAQV (Rede de Química e Tecnologia/Laboratório Associado para a Química Verde), Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2015/09 - 2017/11 | Project UID/QUI/50006/2013
UID/QUI/50006/2013
Bolseiro de Investigação
REQUIMTE/LAQV (Rede de Química e Tecnologia/Laboratório Associado para a Química Verde), Portugal
|
COMPETE
Concluído
|
2014/11/14 - 2015/07/31 | Projeto OLIVALE - Desenvolvimento de equipamento inovador para produção de azeite de qualidade superior e menor impacto ambiental
QREN – I&DT Individual 07 SI 2012 FASE II
Bolseiro de Investigação
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
University of Porto/Faculty of Pharmacy, Portugal |
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
|
Outro
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2020/01 - Atual | Formulación y valorización económica de nuevos alimentos funcionales a partir de semillas ricas en ácidos grasos poliinsaturados
y en antioxidantes
SBPLY/19/180501/000047
Outra
Universidade do Porto, Portugal
|
Em curso
|
Produções
Publicações
Artigo em conferência |
|
Artigo em revista |
|
Artigo em revista (magazine) |
|
Capítulo de livro |
|
Poster em conferência |
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Propriedade Intelectual
Patente |
|
Outros
Outra produção |
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Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
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2020/11/18 | Influence of the geographical origin on the chemical composition and antimicrobial activity of an olive pomace functional ingredient | ISEKI Food Association E-Conferences, Food Quality and texture in sustainable production and healthy consumption.
(Bucareste, Roménia)
|
2020/09/09 | Olive pomace: a source of a natural ingredient for incorporation in foodstuffs? | XIX Nutrition 20> 30 Act for tomorrow, Congresso de Nutrição e Alimentação
APN (Online Edition, Portugal)
|
2020/02/12 | Olive pomace paste: nutritional characterization and development of a topping | Encontro de investigação jovem da Universidade do Porto, 13ª edição.
IJUP (Porto, Portugal)
|
2020/02/12 | Opuntia ficus-indica - red variety: comparative analysis between cladodes and fruit | Encontro de investigação jovem da Universidade do Porto, 13ª edição.
IJUP (Porto, Portugal)
|
2020/02/12 | Almond shell bioactive compounds: yield of different extraction conditions | Encontro de investigação jovem da Universidade do Porto, 13ª edição.
IJUP (Porto, Portugal)
|
2020/02 | Opuntia ficus-indica - red variety: comparative analysis between cladodes and fruit | IJUP 2020 - Encontro Investigação Jovem da Universidade do Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2019/10 | Comunicar com o consumidor: porquê incluir o figo-da-índia na alimentação? | Figo-da-Índia (Opuntia ficus-indica) o papel da produção, da indústria e da Universidade
University of Porto/Faculty of Pharmacy (Porto, Portugal)
|
2019/10 | Empreendorismo e Inovação: Bagaço de Azeitona | VII Encontro de Nutrição e Alimentação
Associação Nacional Estudantes de Nutrição - University of Porto (Porto, Portugal)
|
2019/06 | Trends in human diets: Seeds as a source of fibre | EuroFoodChem XX Conference
Food Chemistry Division of the European Chemical Society (FCD-EuChemS) and Portuguese Chemical Society (SPQ) (Porto, Portugal)
|
2019/06 | Olive pomace: a multidimensional approach focusing zero wastes | EuroFoodChem XX Conference
Food Chemistry Division of the European Chemical Society (FCD-EuChemS) and Portuguese Chemical Society (SPQ) (Porto, Portugal)
|
2019/05 | Oliveira: muito para além do azeite | Fascination of Plants Day
University of Porto/Faculty of Pharmacy (Porto, Portugal)
|
2018/11 | Alimentos processados: avaliação da conformidade da rotulagem | XIV Encontro de Química dos Alimentos Indústria, Ciência, Formação e Inovação
Escola Superior de Tecnologia e Gestão do IPVC (Viana do Castelo, Portugal)
|
2018/06 | Olive pomace: from an agro-waste to a valuable source of bio-compounds | 7th International conference on Green Chemistry & Technology
Allied Academies (Dublin, Irlanda)
|
2018/05 | Almond (Prunus dulcis) shells as a source of antioxidant compounds | XVII Congress of Food and Nutrition and I International Congress of Food and Nutrition
Associação Portuguesa de Nutricionistas (Lisboa, Portugal)
|
2018/05 | Characterization of marine macroalgae waste aiming the production of biofuels and value added products - preliminary studies | SUM2018, Fourth Symposium on Urban Mining and Circular Economy
Eurowaste Srl. (Bergamo, Itália)
|
2018/02 | Almond (Prunus dulcis) shells as source of bioactive compounds | IJUP18 – Encontro Investigação Jovem da Universidade do Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2018/02 | Parâmetros de autenticidade em óleos alimentares | Seminário Óleos alimentares: mitos e realidades
Instituto Politécnico de Beja, Escola Superior Agrária (Beja, Portugal)
|
2018 | Extração e quantificação de proantocianidinas totais da farinha da grainha da uva | XXIV Encontro Luso Galego de Química
Sociedade Portuguesa de Química (SPQ) and Colegio Oficial de Químicos de Galicia (COLQUIGA) (Porto, Portugal)
|
2017/10 | Food security and wild fruits: kiwiberry a proved source of bioactive compounds | 3rd IMEKOFOODS - Metrology Promoting Harmonization & Standardization in Food & Nutrition
IMEKO - International measurement confederation (Thessaloniki, Grécia)
|
2017/10 | Screening of olive pomace polyphenols from individual and mixed olive varieties | 3rd IMEKOFOODS - Metrology Promoting Harmonization & Standardization in Food & Nutrition
IMEKO - International measurement confederation (Thessaloniki, Grécia)
|
2017/09 | Olive pomace phenolics extraction: conventional vs emergent methodologies | 4th International Conference on Wastes solutions, treatments and opportunities
University of Porto/Faculty of Engineering and CVR (Porto, Portugal)
|
2017/05 | Desafios na valorização de subprodutos do processamento do azeite | 4th international Fascination of Plants Day 2017
University of Porto/Faculty of Pharmacy (Porto, Portugal)
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2017/01 | Keep Me Healthy — Rede de serviços multidisciplinar em comunidades educativas | Psicologia do desporto - Seminários janeito 2017...Saúde e bem-estar…
Faculdade de Desporto da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
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2016/02 | Valorization of agro-industrial by-products for human nutrition: the case of pistachio flour | IJUP16 – Encontro Investigação Jovem da Universidade do Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
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2016/02 | Baobab fruit: Assessment of seed kernel lipid fraction | IJUP16 – Encontro Investigação Jovem da Universidade do Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
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2016 | Valorization of olive pomace: bioactive compounds and antioxidant properties | 13.º Encontro de Química dos Alimentos
Sociedade Portuguesa de Química and University of Porto/Faculty of Pharmacy (Porto, Portugal)
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2013/02 | Phytochemicals in food industry by-products: The case of coffee silverskin | IJUP13 - Encontro Investigação Jovem da Universidade do Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
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2011/07 | Avaliação dos compostos bioactivos e actividade antioxidante em sumos comerciais | XXII National Meeting of SPQ
Sociedade Portuguesa de Química (Braga, Portugal)
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2011/04 | Restauração colectiva – um projecto de sucesso no ensino privado | II Congress of the Portuguese Society for the Study of School Health
Portuguese Society for the Study of School Health (Ermesinde, Portugal)
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2011 | Alegações nutricionais e de saúde | XXI Nutrition Week
Faculty of Nutrition and Food Sciences (Porto, Portugal)
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Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
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2019 - 2020 | A new and sustainable olive pomace paste ingredient
Orientador
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Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
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2018/08 - 2019/07 | Chia, flax, poppy and sesame seeds: valorisation of by-products from oil extraction and label compliance
Coorientador
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Controlo da Qualidade (Mestrado)
University of Porto/Faculty of Pharmacy, Portugal
|
2017/08 - 2018/07 | Chemical characterization of seed oils: Application in the formulation of a lipstick
Coorientador
|
Controlo de Qualidade (Mestrado)
University of Porto/Faculty of Pharmacy, Portugal
|
2017 - 2018 | Determination of phenolic compounds and antioxidant activity in by-products of the almond processing industry
Coorientador
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Ciências Farmacêuticas (Iniciação científica)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
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2017 - 2018 | Optimization of the extraction of proanthocyanidins from grape seed flour
Coorientador
|
Ciências Farmacêuticas (Iniciação científica)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2015 - 2016 | Study of the effect of adding olive pomace extract on the nutritional stability of extra virgin olive oil: a preliminary study
Coorientador
|
Ciências Farmacêuticas (Iniciação científica)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2013 - 2014 | Determination of the concentration of antioxidant compounds in fruits and vegetables individually and in mixtures
Coorientador
|
Ciências Farmacêuticas (Iniciação científica)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2009 - 2010 | Nutrition: Key factor in exercise recovery
Coorientador
|
Degree in Food Sciences and Nutrition (Licenciatura/Bacharelato)
University of Porto/Faculty of Nutrition and Food Sciences, Portugal
|
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
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2018 - 2020 | Fatty acid profile of a food supplement through chromatographic analysis by GC-FID (2h30/year) | Pharmaceutical Sciences (Mestrado integrado) | University of Porto - Faculty of Pharmacy , Portugal |
2017 - 2020 | Fatty acid profile as a marker of food authenticity (3h/year) | Food Safety (Mestrado) | University of Coimbra - Faculty of Pharmacy, Portugal |
2016 - 2020 | Food consumption trends and new product development - the role of the nutritionist (1h/year) | Nutrition and Food Science (Licenciatura) | University of Porto - Faculty of Nutrition and Food Science, Portugal |
2015 - 2020 | Determination of antioxidant compounds in foods, by-products, and dietary supplements (3h/year) | Quality control (Mestrado) | University of Porto - Faculty of Pharmacy , Portugal |
2013 - 2020 | Vitamin D - state of the art (1h/year) | Human Nutrition (Mestrado integrado) | University of Porto - Faculty of Pharmacy , Portugal |
2012 - 2018 | Overweight and obesity: determinants, etiology, and treatment (1h/year) | Human Nutrition (Mestrado integrado) | University of Porto - Faculty of Pharmacy , Portugal |
2012 - 2012 | Food safety in geriatric institutions (2h) | Geriatric (Pós-Graduação) | |
2012 - 2012 | Determination of antioxidant capacity and physicochemical parameters in smoothies: stability during storage time (1h) | Quality control (Mestrado) | University of Porto - Faculty of Pharmacy , Portugal |
Membro de associação
Nome da associação | Tipo de participação | |
---|---|---|
2020 - Atual | Sociedade Portuguesa de Química | Member |
2009 - Atual | Ordem dos Nutricionistas | Member |
Outro júri / avaliação
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
---|---|---|
2019 - 2019 | Arguer activity in Project I of MSc in Pharmaceutical Sciences in the project: Estudo de valorização de uma planta invasora: o caso da Gunnera tinctoria | |
2019 - 2019 | Arguer activity in Project I of MSc in Pharmaceutical Sciences in the project: Antinutrientes e sustentabilidade: determinação do gama-glutamyl-S-ethenylcysteine na ervilhaca | |
2016 - 2016 | Arguer activity in Project I of MSc in Pharmaceutical Sciences in the project: Caracterização de um suplemento Ayurvédico: Triphala e seus constituintes | |
2015 - 2015 | Arguer activity in Project I of MSc in Pharmaceutical Sciences in the project: Comparação da qualidade proteica de diferentes partes de animais de caça – caso do faisão comum (Phasanius colchius) | |
2014 - 2014 | Arguer activity in Project I of MSc in Pharmaceutical Sciences in the project: Comparação da qualidade proteica do peito de pato (Anas platyrhynchos) proveniente de aves silváticas e de aves produzidas em cativeiro | |
2014 - 2014 | Arguer activity in Project I of MSc in Pharmaceutical Sciences in the project: Perfil Nutricional de tomate cherry | |
2013 - 2013 | Arguer activity in the final project of the Degree in Criminal and Forensic Sciences: Determinação de hidroximetilfurfural em mel por um método espetrofotométrico |
Tutoria
Tópico | Nome do aluno | |
---|---|---|
2018 - 2019 | Food chemistry | Olive pomace chemical characterization | Filip Reszczynski |
2018 - 2019 | Food Chemistry | Developing of a new cosmetic product with olive pomace | Ewa Senderowicz |
2016 - 2016 | Development of new food products | Development of new food product with almond by-product | Beatriz Silva |
2012 - 2013 | Food Sciences | Activities related to scholar nutrition | Luciana Teixeira |
2012 - 2013 | Food Sciences | Activities related to scholar nutrition | Filipa Daniela Ferreira Ribeiro |
2012 - 2013 | Food Sciences | Activities related to scholar nutrition | Sara Martins Sanches |
2012 - 2013 | Food Sciences | Activities related to scholar nutrition | Alexandra Marques |
2011 - 2012 | Food Sciences | Activities related to scholar nutrition | Anaísa Carneiro Rodrigues |
2011 - 2012 | Food Sciences | Activities related to scholar nutrition | Sofia Isabel Azevedo Carvalho |
2009 - 2010 | Development of new food products | Development of a functional sports drink | Carlos Portugal Nunes |
Distinções
Prémio
2020 | Best oral communication - 2nd Prize | Olive pomace: a source of a natural ingredient for incorporation in foodstuffs?
Associação Portuguesa de Nutrição, Portugal
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2019 | Best poster - 1st Prize | Frutos da Opuntia: o fruto do futuro
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, Portugal
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2019 | NewFood - Food Technologies Valorization
Projeto NEWFOOD - Food Technologies Valorization, Portugal
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2018 | BFK (Born from Knowledge)
Agência Nacional de Inovação SA, Portugal
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2018 | Entrepreneurship and Innovation Crédito Agrícola Award 2018
Banco Crédito Agrícola, Portugal
|
2018 | Northern Portugal - Castilla y León cross-border cooperation for the impulse of innovative entrepreneurship and competitiveness
between companies
University of Porto, Portugal
|
2017 | REQUIMTE Green Chemistry Award 2017
REQUIMTE/LAQV (Rede de Química e Tecnologia/Laboratório Associado para a Química Verde), Portugal
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2016 | Best poster - 2nd Prize | Food handlers knowledge about food allergy: a study in restaurants and food units from the city
of Porto
Associação Portuguesa de Nutricionistas - XIV Congresso de Nutrição e Alimentação, Portugal
|
Outra distinção
2019 | EIT Food Summer School on New Product Development
European Institute of Innovation and Technology (EIT), Hungria
|