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Joana Patrícia Mota Guerreiro. No seu currículo Ciência Vitae os termos mais frequentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Sementes lupinus; MMP-9; doenças inflamatórias intestino; alimentos funcionais; .
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Joana Patrícia Mota Guerreiro

Nomes de citação

  • Mota, Joana
  • Mota, J.

Identificadores de autor

Ciência ID
B91A-9DCD-63AF
ORCID iD
0000-0002-8835-852X
Formação
Grau Classificação
2018 - 2023
Concluído
Biologia (Doutoramento)
Especialização em Engenharia Alimentar e Bioquímica
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Distinção e Louvor
2016
Concluído
Bioquímica para a Saúde (Mestrado)
Especialização em Sem especialização
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
"Deflamin bioactivities - A novel inhibitory protein of MMP-9 from Lupinus albus" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18 valores
2014
Concluído
Biologia (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
16
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2022/01/01 - 2024/12/31 Desenvolvimento de bebidas vegetais de tremoço e grão como alimento funcional para o cancro colorectal
PTDC/OCE-ETA/4836/2021
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto de Medicina Molecular João Lobo Antunes, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2021/09 - 2022/09 Potential of antibacterial bioactivities against mastitis in milk obtained from dairy cattle fed with Opuntia ficus-indica
OP-FEED&FOOD
Investigador
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Em curso
2021/09 - 2022/09 Desenvolvimento de novas terapias nutrace^uticas para tratamento de osteoartrite utilizando o cavalo como modelo natural da doenc¸a
OSTEOHEALTH
Investigador
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
2021/09 - 2022/09 Using an extract from legume seeds to prevent post-weaning diarrhea in piglets
Lupine4Weaning
Investigador
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
2021/09 - 2022/09 Bioactivities of fermented whey enriched with antibacterial and anti-inflammatory peptides as a way towards a healthier gut microbiome and a healthier life
WHEY2HEALTH
Investigador
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2018/01/01 - 2021/12/31 Ludexin, an edible anti-inflammatory and anticancer protein isolated from legume seeds
SFRH/BD/132832/2017
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2018/09/01 - 2021/08/31 Atividades anti-inflamatórias e anticancerígenas de uma proteína isolada de sementes de Lupinus e a sua aplicação em alimentos funcionais
PTDC/BAA-AGR/28608/2017
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Mota, Joana; Fantatto, Rafaela Regina; Ligeiro, Carolina; Vieira, Inês; Guilgur, Leonardo Gaston; Santos, Marisa; Murta, Daniel. "Exploring sustainable alternatives in aquaculture feeding: The role of insects". Aquaculture Reports 37 (2024): 102228. http://dx.doi.org/10.1016/j.aqrep.2024.102228.
    Aceite para publicação • 10.1016/j.aqrep.2024.102228
  2. Mota, Joana; Faria-Silva, Catarina; Resendes, Ana; Santos, Maria Isabel; Carvalheiro, Manuela Colla; Lima, Ana; Simões, Sandra. "Silymarin inhibits dermal gelatinolytic activity and reduces cutaneous inflammation". Natural Product Research (2024): 1-12. http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2024.2347452.
    Aceite para publicação • 10.1080/14786419.2024.2347452
  3. Sara Miguel Silva; Ana Cláudia Martins Cavaco; Bianca Basso; Joana Mota; Raquel Duarte; Miguel Costa; Luis Costa; et al. "Therapeutic Potential of Deflamin against Colorectal Cancer Development and Progression". Cancers (2022): https://www.mdpi.com/2072-6694/14/24/6182.
    10.3390/cancers14246182
  4. Nogueira, Laiza Andrade; Figueiredo, Yuri Gomes; Ramos, Ana Luiza Coeli Cruz; Correia, Vinícius Tadeu da Veiga; Nunes, Bruna Vieira; Ribeiro, Lucas Victor; Franco, Ariele Oliveira; et al. "The Presence of Flavonoids in Some Products and Fruits of the Genus Eugenia: An Integrative Review". Frontiers in Food Science and Technology 2 (2022): http://dx.doi.org/10.3389/frfst.2022.899492.
    Publicado • 10.3389/frfst.2022.899492
  5. Joana Mota; Sandra Casimiro; João Carlos Fernandes; Renata M. Hartmann; Elizângela Schemitt; Jaqueline Picada; Luis Costa; et al. "Lupin Protein Concentrate as a Novel Functional Food Additive That Can Reduce Colitis-Induced Inflammation and Oxidative Stress". Nutrients (2022): https://www.mdpi.com/2072-6643/14/10/2102.
    10.3390/nu14102102
  6. Santos, Maria Isabel S.; Marques, Cátia; Mota, Joana; Pedroso, Laurentina; Lima, Ana. "Applications of Essential Oils as Antibacterial Agents in Minimally Processed Fruits and Vegetables—A Review". Microorganisms 10 4 (2022): 760. http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms10040760.
    Publicado • 10.3390/microorganisms10040760
  7. Joana Mota; Joao Rocha; João Fernandes; Bruno Sepodes; Figueira, ME; A. Raymundo; Ana Lima; Ricardo Boavida Ferreira. "Lupinus albus Protein Components Inhibit MMP-2 and MMP-9 Gelatinolytic Activity In Vitro and In Vivo". International Journal of Molecular Sciences (2021): https://www.mdpi.com/1422-0067/22/24/13286.
    10.3390/ijms222413286
  8. Maria Isabel Santos; Ana Lima; Joana Mota; Patrícia Rebelo; Ricardo Boavida Ferreira; Laurentina Pedroso; Maria Adélia Ferreira; Isabel Sousa. "Extended Cheese Whey Fermentation Produces a Novel Casein-Derived Antibacterial Polypeptide That Also Inhibits Gelatinases MMP-2 and MMP-9". International Journal of Molecular Sciences (2021): https://www.mdpi.com/1422-0067/22/20/11130.
    10.3390/ijms222011130
  9. Joana Mota; Ana Lima; Ricardo Boavida Ferreira; A. Raymundo. "Technological Potential of a Lupin Protein Concentrate as a Nutraceutical Delivery System in Baked Cookies". Foods (2021): https://www.mdpi.com/2304-8158/10/8/1929.
    10.3390/foods10081929
  10. Joana Mota; Figueira, ME; Ricardo Boavida Ferreira; Ana Lima. "An Up-Scalable and Cost-Effective Methodology for Isolating a Polypeptide Matrix Metalloproteinase-9 Inhibitor from Lupinus albus Seeds". Foods (2021): https://www.mdpi.com/2304-8158/10/7/1663.
    10.3390/foods10071663
  11. Mota, Joana; Direito, Rosa; Rocha, João; Fernandes, João; Sepodes, Bruno; Figueira, Maria Eduardo; Raymundo, Anabela; Lima, Ana; Ferreira, Ricardo Boavida. "Lupinus albus protein componentes inhibit MMP-2 and MMP-9 gelatinolytic activity in vitro and in vivo". (2021): http://hdl.handle.net/10400.5/22755.
  12. Carla Graça; Joana Mota; Ana Lima; Ricardo Boavida Ferreira; A. Raymundo; Isabel Sousa. "Glycemic Response and Bioactive Properties of Gluten-Free Bread with Yoghurt or Curd-Cheese Addition". Foods (2020): https://www.mdpi.com/2304-8158/9/10/1410.
    10.3390/foods9101410
  13. Mota, Joana; Lima, Ana; Ferreira, Ricardo Boavida; Raymundo, Anabela. "Lupin Seed Protein Extract Can Efficiently Enrich the Physical Properties of Cookies Prepared with Alternative Flours". Foods 9 8 (2020): 1064-1064. http://dx.doi.org/10.3390/foods9081064.
    10.3390/foods9081064
  14. Rocha, João; Direito, Rosa; Lima, Ana; Mota, Joana; Gonçalves, Margarida; Duarte, Maria Paula; Solas, João; et al. "Reduction of inflammation and colon injury by a Pennyroyal phenolic extract in experimental inflammatory bowel disease in mice". Biomedicine & Pharmacotherapy 118 (2019): 109351. http://dx.doi.org/10.1016/j.biopha.2019.109351.
    Aceite para publicação • 10.1016/j.biopha.2019.109351
  15. Direito, Rosa; Lima, Ana; Rocha, João; Ferreira, Ricardo Boavida; Mota, Joana; Rebelo, Patrícia; Fernandes, Adelaide; et al. "Dyospiros kaki phenolics inhibit colitis and colon cancer cell proliferation, but not gelatinase activities". The Journal of Nutritional Biochemistry 46 (2017): 100-108. http://dx.doi.org/10.1016/j.jnutbio.2017.03.002.
    Aceite para publicação • 10.1016/j.jnutbio.2017.03.002
  16. Lima, Ana; Oliveira, Jennifer; Saúde, Filipe; Mota, Joana; Ferreira, Ricardo. "Proteins in Soy Might Have a Higher Role in Cancer Prevention than Previously Expected: Soybean Protein Fractions Are More Effective MMP-9 Inhibitors Than Non-Protein Fractions, Even in Cooked Seeds". Nutrients 9 3 (2017): 201. http://dx.doi.org/10.3390/nu9030201.
    Aceite para publicação • 10.3390/nu9030201
  17. Lima, A.I.G.; Mota, J.; Monteiro, S.A.V.S.; Ferreira, R.M.S.B.. "Legume seeds and colorectal cancer revisited: Protease inhibitors reduce MMP-9 activity and colon cancer cell migration". Food Chemistry 197 (2016): 30-38. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.10.063.
    Aceite para publicação • 10.1016/j.foodchem.2015.10.063
Capítulo de livro
  1. Santos, M.I. A51A-99B9-F911; Marques, C.; Mota, J.; Grácio, Madalena; Sousa, I. 8113-9DC6-277F; Pedroso, L.R.; Lima, A. I. G. B71D-BA06-8908. "A Realistic View of Essential Oils as Antibacterial Agents for Ready-to-Eat Fruits and Vegetables". In Advances in Public Health. Sheridan, Estados Unidos: Academic Reads, 2023.
    Publicado
Poster em conferência
  1. A. Pista; Silveira, L.; Sara Costa; Rute Rosa; Carlota Gonçalves; Alves, M.; Belas, Adriana; et al. "Multidrug-resistant Escherichia coli and Salmonella spp. in pigs slaughtered for human consumption, a potential source for Humans?". Trabalho apresentado em The 2nd International Electronic Conference on Microbiology, 2023.
  2. Pista, A.; Silveira, L.; Carlota Gonçalves; Sara Costa; Catarina Carolino; Bianca Santo; Rute Rosa; et al. "Are Food Producing animals a source of multidrug-resistant E. coli and Salmonella spp.?". Trabalho apresentado em 6th International Congress of CiiEM—Immediate and Future Challenges to Foster One Health, Almada, 2023.
  3. Margarida, Penteado; Ramos, S.; Alves, M.; Belas, A.; Santos, M.I.S.; Marques, C.; Lourenço, A.; et al. "Assessment of multidrug resistance in Campylobacter spp. isolated from different species of birds slaughtered for human consumption in Portugal". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings, II Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona, 2023.
    https://doi.org/10.60543/rlcmv.v15i.9243
  4. Santos, M.I.S.; Lima, A.; Mota, J.; Rebelo, P.; Ferreira, R.; Pedroso, Laurentina R.; Sousa, I.. "Whey fermentation as a sustainable and circular-economy based way to produce novel alternatives to antibiotics and food disinfectants". Trabalho apresentado em 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health Towards a Sustainable Future, INSA, 2022.
  5. "Emerging new possibilities on bioactive whey peptides: extended fermentation produces a novel casein-derived peptide with broad-range antibacterial activities that also inhibits MMP-2 and MMP-9.". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, 2021.
  6. "Lupin Seed Protein Extract Can Enrich the Physical Properties of Cookies Prepared with Alternative Flours". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, 2021.
  7. "New alternatives to milk from pulses: digestibility and bioactivity.". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, 2021.
  8. "Anti-inflammatory and anticancer activities of a protein isolated from Lupinus seeds and its application in functional foods.". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, 2021.
  9. "New alternatives to milk from pulses: digestibility and bioactivity". Trabalho apresentado em Agri-Food Ecosystem, 2021.
  10. Alvim, M. C.; Mota, Joana (B91A-9DCD-63AF); Martins, J.N.; Ferreira, Ricardo Boavida; Lima, A.I.G.. "Anti-inflammatory potential of Lupinus Mutabilis seeds: isolation of deflamin, a polypeptide with a potente inhibitory effect on MMP-9 activities". Trabalho apresentado em XV International Lupin Conference, 2019.
  11. Sousa, C; Mota, Joana (B91A-9DCD-63AF); Martins, J.N.; Ferreira, Ricardo Boavida; Lima, A.I.G.. "Deflamin isolated from Lupinus mutabilis seeds inhibits colon cancer cell invasion.". Trabalho apresentado em XV International Lupin Conference, 2019.
  12. Mota, Joana; Hartmann, R.; Schemitt, E.; Colares, J.; Marroni, N.; Sousa, I.; Raymundo, Anabela; Ferreira, Ricardo Boavida; Lima, Ana. "Deflamin, an edible anti-inflammatory and anticancer protein isolated from legume seeds". Trabalho apresentado em Ciência 2018, 2018.
Resumo em conferência
  1. Lima, Ana; Mota, J.; Belas, A.; Marques, Cátia; J. Bengala-Freire; L. Falcão e Cunha; Ferreira, R.; Pedroso, L.R.; Santos, M.I.S.. "Opuntia ficus-indica as resilient and sustainable food and feed crop with a high potential for One Health". Trabalho apresentado em 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health Towards a Sustainable Future, INSA, Lisboa, 2022.
    Publicado
  2. Lima, Ana; Santos, Maria Isabel A51A-99B9-F911; Mota, Joana; Rebelo, Patrícia; Fernandes, João; Pedroso, Laurentina Maria Rilhas; Sousa, Isabel; Ferreira, Ricardo. Autor correspondente: Lima, Ana. "Novel protein food-based MMP inhibitors and their potential for cancer and gut inflammatory diseases". Trabalho apresentado em 3rd International Conference on Nutrition, Food Science & Food Chemistry (Plenary Presentation), Londres (Webinar), 2022.
    Publicado
  3. Mota, Joana (B91A-9DCD-63AF); Lima, A.I.G.; Ferreira, Ricardo Boavida; Bischoff, Nicholas; Silva, M.J.; Ventura, C; Louro, H. "Safety assessment of the new bioactive compound deflamin, extracted from Lupinus albus seeds, through the analysis of its cytotoxic and genotoxic properties.". Trabalho apresentado em 4th International Congress on Environmental Health, Lisboa, 2019.
    Aceite para publicação

Propriedade Intelectual

Patente
  1. Mota, Joana (B91A-9DCD-63AF); Lima, A.I.G.; Ferreira, Ricardo Boavida. 2017. "DEFLAMIN: Therapeutic protein".
    Concedida/Emitida
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2019/11/12 Deflamin, an edible anti-inflammatory protein isolated from lupin seeds. World Summit on Advancement in Food Science and Technology
(Valência, Espanha)
2019/09/21 Deflamin, a non-toxic oligomer from lupinus albus seeds, resists digestion and inhibits colitis by targeting mmp-9 activity in vitro and in vivo World Congress of Gastroenterology
(Istambul, Turquia)
2018/09/26 Deflamin, an edible anti-inflammatory protein isolated from legume seeds. 2nd International Conference on Food Bioactives & Health
(Lisboa, Portugal)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2021/11/19 - 2021/11/19 I Webinar, One Health Day, Antimicrobial Awareness Week, A importância dos Antimicrobianos na era One Health (2021/11/19 - 2021/11/19)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Distinções

Prémio

2018 Born From Knowledge - Deflamin, a protein present in a lupin preparation with bioactivities for health and well-being.
Agência Nacional de Inovação SA, Portugal