
Curriculum Vitae
Marta Prado Rodríguez
Marta Prado Rodríguez. Completed the Doutoramento in Nutrition, bromatology and food technology in 2005/06/10 by Universidade
de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Mestrado in Nutrition, Bromatology and Food Technology in 2001 by Universidade
de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Licenciatura in Food Science and Technology in 1999 by Universidade de Santiago
de Compostela - Campus de Lugo and Doctor in Nutrition, bromatology and food technology in 2005/06/10 by Universidade de
Santiago de Compostela - Campus de Lugo. Published 65 articles in journals. Has 5 section(s) of books and 1 book(s). Supervised
4 PhD thesis(es). Supervised 7 MSc dissertation(s) e co-supervised 4. Has received 2 awards and/or honors. Participates and/or
participated as Integration into Research Grant Fellow in 1 project(s), PhD Student Fellow in 1 project(s), Post-doc Fellow
in 1 project(s), Principal investigator in 2 project(s), Research Fellow in 1 project(s), Researcher in 5 project(s) and Technical
development in 2 project(s). Works in the area(s) of Agrarian Sciences with emphasis on Agrarian and Food Biotechnology with
emphasis on Diagnostics. In his curriculum Ciência Vitae the most frequent terms in the context of scientific, technological
and artistic-cultural output are: PCR; DNA analysis; microfluidics; microTAS; sample preparation; authenticity; allergens;
microbiology; DNA analysis; PAP; real-time PCR; fish; crustaceans; authenticity; allergen; .
Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Marta Prado Rodríguez
Nomes de citação
- Prado, Marta
Identificadores de autor
- Ciência ID
- D312-F711-AE33
- ORCID iD
- 0000-0002-0529-5771
- Researcher Id
- K-7365-2012
- Scopus Author Id
- 7102374834
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Diagnóstico
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Espanhol; Castelhano | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | Utilizador proficiente (C2) | |
Inglês | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | |
Galego | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | |
Francês | Utilizador elementar (A1) | Utilizador independente (B1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | |
Português | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador independente (B2) | Utilizador proficiente (C1) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2005/06/10
Concluído
|
Nutrition, bromatology and food technology (Doctor)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
" Development and Optimization of PCR-based Authenticity Methods for the Control of Foods and Animal Feeds " (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
PhD |
2005/06/10
Concluído
|
Nutrition, bromatology and food technology (Doutoramento)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
" Development and Optimization of PCR-based Authenticity Methods for the Control of Foods and Animal Feeds " (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
PhD |
2001
Concluído
|
Nutrition, Bromatology and Food Technology (Mestrado)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
"DNA based methods for authentication of food and feed" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Diploma de Estudios Avanzados (DEA) |
1999
Concluído
|
Food Science and Technology (Licenciatura)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
"Inhibitory effects of thymol and carvacrol on the growth of Listeria monocytogenes in ground pork meat" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Food Science and Technology degree |
Percurso profissional
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2017/01/01 - 2020/12/31 | Food Quality and Safety Research Group Leader | International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal |
2013/07/11 - 2016/12/31 | Staff Researcher | International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal |
2011/07/01 - 2013/07/10 | Fellow (Postdoc) researcher | International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal |
2010/11/16 - 2011/06/30 | Associate researcher | International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal |
2009/11/13 - 2010/04/19 | Postdoctoral Food scientist on molecular biology | European Commission Joint Research Centre Geel, Bélgica |
2006/09/16 - 2009/09/15 | Scientific/Technical Project Officer | European Commission Joint Research Centre Geel, Bélgica |
2004/12/13 - 2006/08/12 | Researcher and Lab responsible of molecular biology area | Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha |
2003/03/13 - 2003/10/07 | Researcher and Lab responsible of molecular biology area | Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha |
2001/06/01 - 2002/12/31 | Fellow postgraduate researcher | Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2022/09 - 2026/08 | TITAN - Transparency Solutions for Transforming the Food Systems
101060739
|
Horizon Europe |
2020/10 - 2023/09 | TrustEat
Investigador
|
European Commission |
2018/07 - 2023/09 | Hub Iberia Agrotech (HIBA)
0762_HIBA_6_E
|
Interreg España-Portugal (POCTEP) |
2020/10 - 2022/09 | Inno4Cov-19 | Boosting Innovation for COVID-19 Diagnostic, Prevention and Surveillance
Desenvolvimento técnico
|
European Commission |
2020/06 - 2021/12 | COUNTED: Coronavirus Transmission: Count and Detect
POCI-01-02B7-FEDER-050226
Investigador
|
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia |
2018/07 - 2021/06 | NanoBioSensor – Development of nanosensors to evaluate the microbiological quality of fruit-based products
POCI-FEDER-033925
Investigador
|
COMPETE2020 |
2018/06 - 2021/06 | PORTGRAPHE-Control of Port and Douro Wines authenticity using graphene DNA sensors project
POCI-01-0145-FEDER-031069
Investigador responsável
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
|
Fundação para a Ciência e Tecnologia e Programa Operacional Competitividade e Internacionalização
Em curso
|
2020/07 - 2021/01 | LAMP-Light in the diagnosis of COVID-19
Investigador
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluído
|
2020/04/01 - 2020/12/31 | Innovative Customer-Oriented Safe Solutions (ICONSS)
Investigador responsável
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
|
EITFood |
2020/06 - 2020/08 | LAMP-Light in the diagnosis of COVID-19
Investigador
|
Universidade do Porto |
2013/07 - 2016/06 | BSELF - Self-assembled functionalized nanomaterials for biomolecular recognition
SAESCTN-PIIC&DT/1/2011
Bolseiro de Integração na Investigação
|
European Regional Development Fund |
2005/10 - 2008/09 | Improvement of the quality of processing for the commercial use on the aquaculture sector
PGIDT05TAL00701CT
Bolseiro de Pós-Doutoramento
|
Xunta de Galicia, Programa Sectorial de Tecnologías de la Alimentación |
2004/01 - 2006/12 | Application of methods based on genomics and proteomics for the authentication of commercial crustaceans belonging to the
Decapoda Order
CAL-03-030-C2-1
Bolseiro de Doutoramento
|
INIA (Programa Nacional de Alimentación) |
2004/10 - 2006/09 | Definition of specific molecular markers of prawn species with commercial interest (subproject 1)
PGIDIT04RMA261004PR
Bolseiro de Investigação
|
Xunta de Galicia, Programa Sectorial de Pesca y Acuicultura |
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2018/07/16 - 2022/07/15 | Bacteriophage-releasing nanoestructured smart packaging materials for the control of food-borne pathogens
PTDC/OCE-ETA/32594/2017
International Iberian Nanotechnology Laboratory, Portugal
Universidade do Minho, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2015/07 - 2017/04 | Smart factory for safe foods (SF4SF)
EXP-00082964 /ITC-20151195
Desenvolvimento técnico
|
FEDER – Innterconecta. Ministerio Economía y Competividad |
Produções
Publicações
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Livro |
|
Propriedade Intelectual
Pedido provisório de patente |
|
Atividades
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2019/03/04 - Atual | Fast molecular methods for the detection of spoilage fungi in food products
Orientador
|
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2017/03/02 - Atual | Fast, Affordable and multiplexed foodborne pathogen detection on miniaturized devices
Orientador de Sarah Gaspar Ferreira Azinheiro
|
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2017/03/21 - 2022/05/19 | Miniaturized devices for DNA analysis of food and environmental samples
Orientador de Joana Raquel Rodrigues Carvalho
|
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2021/01/16 - 2021/12/02 | Evaluation of the potential risk associated to the presence of antibiotic resistant microorganisms in food products
Coorientador
|
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
|
2018/02/01 - 2021/11/30 | DNA biosensor based on optical detection for environmental control
Orientador de Monisha Elumalai
|
Science and technology of colloids and interfaces (Doutoramento)
Universidade de Vigo, Espanha
|
2020/10/16 - 2021/07/21 | Desenvolvimento e avaliação de dispositivo microfluídico para provar autenticidade de vinho através de extração e isolamento
de ADN.
Orientador de Rofer Zott Do Nascimento Machado
|
Universidade do Minho, Portugal
|
2020/02/17 - 2021/04/08 | Development of fast methods for the detection of mycotoxin producing fungi
Orientador
|
Engenheria Biologica (Mestrado)
Universidade do Minho, Portugal
|
2020/10/06 - 2021/02/20 | Development of a miniaturized device for isothermal DNA amplification and its application in the detection of spoilage responsible
microorganisms in a commercial fruit preparation
Orientador
|
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2020/10/06 - 2021/02/20 | DEVELOPMENT OF A MINIATURIZED DEVICE BASED ON DNA AND GRAPHENE FIELD EFFECT TRANSISTORS FOR VARIETAL IDENTIFICATION OF GRAPES
IN D.O. DOURO AND PORTO
Orientador
|
MsC innovation in nutrition, food safety and technology (Mestrado)
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2019/10/07 - 2021/02/12 | DNA extraction and purification from vegetal and wine samples combining microscale solid phase extraction (µSPE) and microfluidics
Orientador
|
Universidade do Minho, Portugal
|
2019/09/01 - 2020/07/20 | DEVELOPMENT OF A ANALYTICAL TOOL FOR RAPID ALLERGEN DETECTION BASED ON GOLD NANOPARTICLES AND DNA AMPLIFICATION STRATEGIES
Coorientador de Daniela Pineda Cevallos
|
Universidad de Oviedo, Espanha
|
2019/09/01 - 2020/07/20 | DESAROLLO DE UNA METODOLOGÍA ANALÍTICA BASADA EN MEDIDAS DE FLUORESCENCIA CON TRANSFERENCIA DE ENERGÍA Y ESTRATEGIAS DE AMPLIFICACIÓN
GENÉTICA PARA LA DETECCIÓN DE ADULTERANTES
Coorientador de Carolina Menéndez Rodríguez
|
Universidad de Oviedo, Espanha
|
2018/09/01 - 2019/06/15 | UNDERSTANDING DNA-DNA INTERACTIONS USING GRAPHENE TRANSISTORS
Coorientador
|
Universidade do Minho, Portugal
|
2017/02/06 - 2017/09/15 | DNA extraction and purification from olive oil samples by microscale solid phase extraction (µSPE) and microfluidics
Orientador
|
Innovation in Food Safety and Technology (Mestrado)
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
2015/05/05 - 2015/11/24 | Development and Optimization of a DNA extraction protocol through microscale solid phase extraction (µSPE) and microfluidics
for food analysis applications
Orientador de Joana Raquel Rodrigues Carvalho
|
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
|
Júri de grau académico
Tema Tipo de participação |
Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2021/10/29 | New strategies for assessing virgin olive oil stability under moderate light and temperature conditions using spectroscopic
methods
Arguente
|
ANA LOBO PRIETO (Doutoramento)
Universidad Pablo de Olavide, Espanha
|
2020/12/15 | Spectroscopic strategies for monitoring (bio) analytical parameters of interest in agri-food and the environment
Arguente
|
PABLO LLANO SUÁREZ (Doutoramento)
Universidad de Oviedo, Espanha
|
2020/09/04 | Design and analytical characterization of capillary microfluidic devices
Arguente
|
INMACULADA ORTIZ GÓMEZ (Doutoramento)
Universidad de Granada, Espanha
|
2018/04/23 | Study of the influence of external factors on the modification of the microbiome and nutritional status population
Arguente
|
PAULA ROCA SAAVEDRA (Doutoramento)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
|
2014 | Molecular-based methodologies for seafood authentication and allergen detection
Arguente principal
|
Telmo José Rodrigues Fernandes (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2013/12/17 | Desarrollo de un método de PCR en tiempo real para cuantificar bacterias portadoras de los genes tet(a) y tet(b). Aplicación
a alimentos convencionales y ecológicos
Arguente
|
MONICA GUARDDON GARÍA (Doutoramento)
Universidade de Santiago de Compostela - Campus de Lugo, Espanha
|
2013/12/02 | Development of biochemical methods for the detection of phycotoxins
Arguente
|
LAURA MARÍA PÉREZ RODRÍGUEZ (Doutoramento)
Universidade de Santiago de Compostela, Espanha
|
Membro de comissão
Descrição da atividade Tipo de participação |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2017/01/01 - 2018/06/01 | Invited MEMBER in BIOHAZ WG on Updated Quantitative Risk Assessment (QRA) of the BSE risk posed by Processed Animal Protein
(PAP) (EFSA-Q-2017-00705) from European Food Safety Authority (EFSA) resulting on an EFSA's opinion: Updated quantitative
risk assessment (QRA) of the BSE risk posed by processed animal protein (PAP)
Membro
|
European Food Safety Authority, Itália |
Distinções
Outra distinção
2015 | 3rd prize for best poster on 2nd Food Integrity Conference “Assuring the integrity of the food chain: food authenticity research priorities and funding opportunities” |
2001 | Aplicability of PCR to Bovine Spongiform Encephalopaty Transmission Control
Real Academia de Medicina y Cirugía de Galicia, Espanha
|