???global.info.a_carregar???
Maria Rosário Caeiro Martins is an Associate Professor of the Department of Medical and Health Sciences at the School of Health and Human Development of the University of Évora. She has a PhD in Chemistry (Biochemistry) by the University of Évora (2004) and a BSc in Pharmaceutical Sciences (1984-1990) by the Faculty of Pharmacy of Lisbon University. she is an integrated member of HERCULES Laboratory (R&D FCT Center) and the main domains of Research are Clinical Biochemistry, Pharmacology and Toxicology of Bioactive compounds and Biotechnology applied to Cultural and Natural Heritage. Research areas are focus on: Clinical Biochemistry; Healthy Food, Functional Foods and Phytotherapy; Pharmacology and Toxicology of active compounds; Therapeutical target drugs and Pharmacotherapy; Environmental and Heritage Biochemistry and Biotecnology. Supervision of 10 PhD students (5 concluded), 15 MSc and more than 100 undergraduate students. Participation in 25 R&D projects, of which 6 are ongoing. Co-author of 54 publications in SCI-journals (Scopus h index=19); presented more than 200 communications in scientific meetings, including 53 oral communications .
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Maria do Rosário Caeiro Martins

Nomes de citação

  • Martins, Maria Rosário
  • Martins, M. Rosário

Identificadores de autor

Ciência ID
D411-55DA-83F4
ORCID iD
0000-0002-8634-3690
Researcher Id
M-6254-2013

Endereços de correio eletrónico

  • mrm@uevora.pt (Profissional)

Moradas

  • UNIVERSIDADE DE ÉVORA. Departamento de Ciências Médicas e da Saúde, Rua Romão Ramalho, nº 59 - Évora, 7000-671 , Évora, Évora, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica
  • Ciências Médicas e da Saúde - Medicina Básica - Farmacologia e Farmácia
  • Ciências Médicas e da Saúde - Medicina Básica - Toxicologia
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Ambiental
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Médicas e da Saúde - Biotecnologia Médica - Diagnóstico e Terapias de Base Genética
Formação
Grau Classificação
2004/04
Concluído
Chemistry / Biochemistry (Doutoramento)
Universidade de Évora, Portugal
"Degradação biológica de fungicidas em amostras de solos. Estudo do processo de biodegradação do metalaxil e do folpete por culturas mistas em amostras de solos" (TESE/DISSERTAÇÃO)
APROVADA POR UNANIMIDADE COM DISTINÇÃO E LOUVOR
1995/07/05
Concluído
Provas de Aptidão Pedagógica e Capacidade Cientifica em Química (Bioquímica /Toxicologia) (Mestrado)
Universidade de Évora, Portugal
MUITO BOM
1990
Concluído
Ciências Farmacêuticas (Licenciatura)
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
"n/a" (TESE/DISSERTAÇÃO)
BOM
Percurso profissional

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021 - Atual Professor Associado (Docente Universitário) Universidade de Évora, Escola de Saúde e Desenvolvimento Humano, Portugal
Universidade de Évora, Departamento de Ciências Médicas e da Saúde, Portugal
(...)
2009 - 2021 Professor Auxiliar (Docente Universitário) Universidade de Évora Escola de Ciências e Tecnologia, Portugal
Universidade de Évora Departamento de Química, Portugal
(...)
2004 - 2009 Professor Auxiliar (Docente Universitário) Universidade de Évora Escola de Ciências e Tecnologia, Portugal
Universidade de Évora Departamento de Química, Portugal
(...)
1995/07 - 2004 Assistente (Docente Universitário) Universidade de Évora, Portugal
Universidade de Évora Departamento de Química, Portugal
(...)
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2021/07/20 - Atual IN2PAST - Associate Laboratory for Research and Innovation in Heritage, Arts, Sustainability and Territory
LA/P/0132/2020
Investigador
Universidade de Évora Lab. HERCULES, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2020/12/01 - Atual ARCO - Alentejo Region Applied Research for COVID-19: Programa Testar com Ciência e Solidariedade - COVID-19, Alentejo Portugal2020-FEDER
02/SAICT/2020
Investigador
Universidade de Évora Instituto de Investigação e Formação Avançada, Portugal
European Regional Development Fund
Em curso
2021/01/01 - 2025/12/31 Laboratório Associado para a Investigação e Inovação em Património, Artes, Sustentabilidade e Território
Universidade do Minho, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Instituto de Historia da Arte, Portugal

Universidade Nova de Lisboa, Portugal

Centro em Rede de Investigação em Antropologia, Portugal

Universidade do Minho Laboratório de Paisagens Património e Território, Portugal

ISCTE-Instituto Universitário de Lisboa, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Centro de Estudos de Sociologia e Estética Musical, Portugal

Universidade de Évora, Portugal

Universidade de Coimbra, Portugal

Laboratório Hercules Herança Cultural Estudos e Salvaguarda, Portugal

Instituto de História Contemporânea, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2023/03/10 - 2024/09/09 ART3mis – Ferramentas de Reabilitação de Arte: Biocidas Ecológicos de Metabolitos Bioativos, Soluções Inovadoras para Microrganismos Biodeteriogénicos
2022.07303.PTDC
Universidade de Évora, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2021/03/01 - 2024/02/29 MICRObial bioCENOses in volcanic caves from pristine islands: potential for astrobiology, biotechnology and paleoenvironmental research
PTDC/CTA-AMB/0608/2020
Universidade de Évora, Portugal

Laboratório Hercules Herança Cultural Estudos e Salvaguarda, Portugal

Universidade de Coimbra, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2020/07/01 - 2023/06/30 Investigação aplicada para o COVID-19 da Região Alentejo
SAICTCOVID/72547/2020
Universidade de Évora, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Caldeira, A.T.; Martins, M.R.; Cabrita, M.J.; Ambrósio, C.; Arteiro, J.M.; Neves, J.; Vicente, H.. "Aroma compounds prevision using artificial neural networks: Influence of newly indigenous Saccharomyces spp. in white wine produced with Vitis vinifera cv Siria". 2010.
Artigo em revista
  1. Cristina Coelho; M. Rosário Martins; Henrique Vicente. "Evaluating Students’ Literacy on Safe Pesticide Use and Sustainable Resource Management: A Case Study in Alentejo, Portugal". Environments (2024): https://doi.org/10.3390/environments11120278.
    10.3390/environments11120278
  2. Gatinho, P.; Salvador, C.; Gutierrez-Patricio, S.; Macedo-Arantes, S.; Martins, M.R.; Silva, A.M.; Miller, A.Z.; Caldeira, A.T.. "From cultural and natural heritage to reservoir of biomedicine: Prospection of bioactive compounds produced by bacterial isolates from caves". International Biodeterioration and Biodegradation 190 (2024): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85187777399&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.ibiod.2024.105773
  3. GUILHERME M. PRADO; JÚLIO CÉSAR S. PRADO; FRANCISCA LIDIANE L. DE AGUIAR; FRANCISCO CESAR B. BARBOSA; JEAN P.C. DO VALE; MARIA ROSÁRIO MARTINS; SILVA MACEDO ARANTES; et al. "Antifungal, molecular docking and cytotoxic effect of the essential oil of Cymbopogon citratus (DC) Stapf. and Cymbopogon nardus (L.) Rendle against Candida albicans". Anais da Academia Brasileira de Ciências (2024): https://doi.org/10.1590/0001-3765202420230309.
    10.1590/0001-3765202420230309
  4. Maria Inês Rouxinol; Maria Rosário Martins; João Mota Barroso; Ana Elisa Rato. "Wine Grapes Ripening: A Review on Climate Effect and Analytical Approach to Increase Wine Quality". Applied Biosciences (2023): https://doi.org/10.3390/applbiosci2030023.
    10.3390/applbiosci2030023
  5. António Carrapiço; Maria Rosário Martins; Ana Teresa Caldeira; José Mirão; Luís Dias. "Biosynthesis of Metal and Metal Oxide Nanoparticles Using Microbial Cultures: Mechanisms, Antimicrobial Activity and Applications to Cultural Heritage". Microorganisms (2023): https://doi.org/10.3390/microorganisms11020378.
    10.3390/microorganisms11020378
  6. Maria Inês Rouxinol; Maria Rosário Martins; Vanda Salgueiro; Maria João Costa; João Mota Barroso; Ana Elisa Rato. "Climate Effect on Morphological Traits and Polyphenolic Composition of Red Wine Grapes of Vitis vinifera". Beverages (2023): https://doi.org/10.3390/beverages9010008.
    10.3390/beverages9010008
  7. Rouxinol, M.I.; Martins, M.R.; Murta, G.C.; Barroso, J.M.; Rato, A.E.. "Quality Assessment of Red Wine Grapes through NIR Spectroscopy". Agronomy 12 3 (2022): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85126477097&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/agronomy12030637
  8. Macedo-Arantes, S.; Piçarra, A.; Caldeira, A.T.; Candeias, A.E.; Martins, M.R.. "Essential oils of Portuguese flavouring plants: potential as green biocides in cultural heritage". European Physical Journal Plus 136 11 (2021): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85118718098&partnerID=MN8TOARS.
    10.1140/epjp/s13360-021-02018-2
  9. Tânia Rosado; Luís Dias; Mónica Lança; Carla Nogueira; Rita Santos; Maria Rosário Martins; António Candeias; José Mirão; Ana Teresa Caldeira. "Assessment of microbiota present on a Portuguese historical stone convent using high-throughput sequencing approaches". MicrobiologyOpen 9 6 (2020): 1067-1084. https://doi.org/10.1002/mbo3.1030.
    10.1002/mbo3.1030
  10. Arantes, S.M.; Piçarra, A.; Guerreiro, M.; Salvador, C.; Candeias, F.; Caldeira, A.T.; Martins, M.R.. "Toxicological and pharmacological properties of essential oils of Calamintha nepeta, Origanum virens and Thymus mastichina of Alentejo (Portugal)". Food and Chemical Toxicology 133 (2019): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85070113371&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.fct.2019.110747
  11. Queiroga, M.C.; Pinto Coelho, M.; Arantes, S.M.; Potes, M.E.; Martins, M.R.. "Antimicrobial Activity of Essential Oils of Lamiaceae Aromatic Spices Towards Sheep mastitis-Causing Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis". Journal of Essential Oil-Bearing Plants 21 5 (2018): 1155-1165. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85057773175&partnerID=MN8TOARS.
    10.1080/0972060X.2018.1491330
  12. Salvador, C.; Martins, M.R.; Vicente, H.; Caldeira, A.T.. "A Data Mining Approach to Improve Inorganic Characterization of Amanita ponderosa Mushrooms". International Journal of Analytical Chemistry 2018 (2018): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85042142271&partnerID=MN8TOARS.
    10.1155/2018/5265291
  13. Arantes, Sílvia; Piçarra, Andreia; Candeias, Fátima; Teixeira, Dora; Caldeira, A. Teresa; Martins, M. Rosário. "Antioxidant activity and cholinesterase inhibition studies of four flavouring herbs from Alentejo". Natural Product Research 31 18 (2018): 2183-2187. http://hdl.handle.net/10174/22348.
    Publicado • 10.1080/14786419.2017.1278598
  14. Martins, M.D.R.; Arantes, S.; Candeias, F.; Tinoco, M.T.; Cruz-Morais, J.. "Antioxidant, antimicrobial and toxicological properties of Schinus molle L. essential oils". Journal of Ethnopharmacology 151 1 (2014): 485-492. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84891483067&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.jep.2013.10.063
  15. M. R. Martins; S. Fialho; M. Lima; S. Valadas; A. Candeias; J. Mirão; A. S. Silva; D. Tavares; M. Botto. "Microbial biodeterioration diagnosis of the 16th century frescoes from the Casa de Fresco de Sanches Baena (Vila Viçosa, Portugal)". Conservar Património 9 (2009): 27–35-27–35. http://dx.doi.org/10.14568/cp9_4.
    10.14568/cp9_4
Capítulo de livro
  1. Sílvia Macedo Arantes; Ana Teresa Caldeira; Maria Rosário Martins. "Essential Oils High in 1,8-Cineole of Mediterranean Flavoring Plants: Health Benefits". In Essential Oils - Advances in Extractions and Biological Applications. IntechOpen, 2022.
    Publicado • 10.5772/intechopen.103831
  2. Ana Crespo; Rui Lima; M. Rosário Martins; Jorge Ribeiro; José Neves; Henrique Vicente. "An Entropic Approach to Assess People’s Awareness of the Health Risks Posed by Pesticides in Oenotourism Events". 2021.
    10.1007/978-3-030-72651-5_28

Outros

Outra produção
  1. From Cultural and Natural Heritage to Biomedicine: Prospection of Bioactive Compounds Produced by Bacterial Isolates from Caves. 2023. Gatinho, P.; Salvador, C.; Gutierrez-Patricio, S.; Macedo-Arantes, S.; Martins, M.R.; Silva, A.M.; Miller, A.Z.; Caldeira, A.T.. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85177777888&partnerID=MN8TOARS.
    10.2139/ssrn.4626753