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Susana Soares is an Assistant Professor at the Faculdade de Ciências da Universidade do Porto and a researcher at REQUIMTE LAQV. She is the PI of an ERC Starting Grant, BeTASTy, and the Coordinator of an Horizon Europe Project, WHEATBIOME. Her research is focused on understanding food taste, in particular the contribution of polyphenols to some organoleptic properties, e.g. astringency and bitterness. Her research has given essential advances in understanding the interaction between polyphenols and proteins from different perspectives, namely food technology (e.g. enhancement of technological properties of alternative proteins), and bioactivities and nutrition (e.g. interactions within the oral cavity, bioaccessibility and digestibility). Her work has also been dedicated to the development of methodologies and to the finding of new compounds to decrease these unpleasant taste properties of plant-based food products. Previously, she was awarded two Individual Research Positions (CEEC) in a national highly competitive call (8% approval rate). Her work has been published in international peer-reviewed journals (H-index 22, more than 1900 citations in Scopus). She has been awarded by the American Chemical Society, Agricultural Division (Best Paper of 2013 of Journal of Agricultural and Food Chemistry), by ADVID (Association for the Development of Viticulture in the Douro Region), 2014 Award - Michael Symington and by Nestlé R&I - Manfred Rothe Excellence Award in Flavor Research 2019. She has been invited to give oral presentations in national and international conferences, national workshops and has been responsible for supervising graduation, master and phD students. Her work has been developed in straight collaboration with national (I3S) and international (Dife - German Institution of Human Nutrition) research facilities as well as with portuguese food industry companies (Superbock, Proenol, Mendes Gonçalves, Sumol-Compal).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Susana Soares

Nomes de citação

  • Soares, Susana

Identificadores de autor

Ciência ID
DD12-34A1-71A2
ORCID iD
0000-0001-8518-9479

Endereços de correio eletrónico

  • susana.soares@fc.up.pt (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1)
Formação
Grau Classificação
2012
Concluído
Chemistry (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Influência dos compostos polifenólicos no sabor dos alimentos: relação entre a sua estrutura e a capacidade de interacção com proteínas da saliva e receptores do sabor" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Aprovado por unanimidade
2008
Concluído
Biochemistry (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Influência dos compostos polifenólicos no sabor dos alimentos: Relação entre a sua estrutura e a capacidade de interacção com proteínas" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2007
Concluído
Tecnologia, Ciência e Segurança Alimentar (Pós-Graduação)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
18
2006
Concluído
Bioquímica (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"n/a" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/11/01 - 2022/08/31 Investigador Auxiliar (carreira) (Investigação) Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
2018/11/01 - 2020/10/31 Investigador Contratado (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2016/06/01 - 2019/05/31 Investigador principal (carreira) (Investigação) REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2008/09/01 - 2012/12/31 Investigador (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2007/06/01 - 2008/05/31 Investigador (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2005/09/01 - 2006/09/26 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade do Porto Instituto de Biologia Molecular e Celular, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2022/09/01 - Atual Professor Auxiliar (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2019/09/01 - 2022/08/31 Monitor (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2007/09/01 - 2008/02/01 Monitor (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2013/05/01 - 2018/10/31 Post-Doctoral Fellowship REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2010/06/01 - 2010/08/01 Internship DIFE, Deutsches Institut für Ern¿hrungsforschung, Potsdam, Alemanha
2009/01/15 - 2009/07/15 Laboratory Technician Bial, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2023/01/01 - Atual Unravelling the potential of the wheat microbiome for the development of healthier, more sustainable and resilient wheat-derived food & feed products
101084344
European Commission
2023/10/24 - 2027/10/23 FLAVOURsome - Future of plant-based food: Bridging the gap of new proteins and FLAVOURsome
Investigador responsável
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
European Cooperation in Science and Technology
Em curso
2022/06/01 - 2027/05/31 New Molecular and Cell-based Approaches to assess Food Astringency and Bitterness
101040462
Investigador responsável
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
European Research Council
Em curso
2016/02 - 2019/01 ANTHO4SKIN – New anthocyanin derivatives for technological applications in the cosmetic industry.
Outra
Foundation for Science and Technology
2016/06/01 - 2018/05/31 FoodNanoSense: Bio-sensing research on food astringency and bitterness of natural phenolics
Investigador responsável
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
Em curso
2007/06 - 2010/06 New Methodologies to Study the Taste of Foods: Interpretation of Food Astringency
PTDC/AGR-ALI/67579/2006
Bolseiro de Investigação
Fundo Regional para a Ciência e Tecnologia
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2021/01/01 - 2025/12/31 Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
LA/P/0008/2020
Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa, Portugal

Unidade de Investigação Vidro e Cerâmica para as Artes, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade de Évora, Portugal

Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2023/01/01 - 2024/06/30 Anthocyanin-Rich Edible Flowers: towards an emerging, more sustainable and healthier diet
2022.01014.PTDC
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa NOVA Medical School, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2020/04/01 - 2023/03/31 cLabel +: Innovative natural, nutritious and consumer oriented “clean label” foods
POCI-01-0247-FEDER-046080
Desenvolvimento técnico
European Regional Development Fund
Em curso
2018/07/26 - 2022/07/25 Dietary polyphenols as prophylactic agents in food allergies
PTDC/SAU-NUT/30448/2017
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Biologia Molecular e Celular, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2018/07 - 2021/07 NUTRALLERPHEN – Dietary polyphenols as prophylactic agents in food allergies
PTDC/SAU-NUT/30448/2017
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
2017/05 - 2020/04 MOBFOOD - Mobilization of Scientific and Technological Knowledge in Response to the Challenges of the Agrifood Market Horizon 2020 Framework Programme
2019/01/01 - 2019/12/31 Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
UID/QUI/50006/2019
Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2016/01/01 - 2019/12/31 IBERPHENOL - Research cooperative within the scope of polyphenols and its industrial applications
0377_IBERPHENOL_6_E
Desenvolvimento técnico
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
European Regional Development Fund
Em curso
2016/12 - 2019/11 BioClarvino II - Development of dehydrated yeast protein extracts for wine stabilization and clarification
POCI-01-0247-FEDER-017687
Agência Nacional de Inovação SA

Outro

Designação Financiadores
2017/12/01 - 2019/12/01 Efecto del clima sobre la composición química y los atributos sensoriales de los vinos tintos: Climas fríos versus climas cálidos
Outra
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Brandão, Elsa; Jesus, Mónica; Guerreiro, Carlos; Maricato, Élia; Coimbra, Manuel A.; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Soares, Susana. "Development of a cell-based quaternary system to unveil the effect of pectic polysaccharides on oral astringency". Carbohydrate Polymers 323 (2024): 121378. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2023.121378.
    10.1016/j.carbpol.2023.121378
  2. Bravo, Carlo; Pérez-Gregório, Rosa; Pellegrini, Elisa; Contin, Marco; Brandão, Elsa; Ramos, Rui Miguel; Martin-Neto, Ladislau; et al. "Unlocking the Potential of Spent Coffee Grounds as a Source of Humic-like Substances with High Antioxidant Capacity". Waste and Biomass Valorization (2023): http://dx.doi.org/10.1007/s12649-023-02344-9.
    10.1007/s12649-023-02344-9
  3. Teixeira, José Carlos; Ribeiro, Catarina; Simôes, Rodolfo; Alegria, Maria João; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Pérez-Gregorio, Rosa; Soares, Susana. "Characterization of the Effect of a Novel Production Technique for ‘Not from Concentrate’ Pear and Apple Juices on the Composition of Phenolic Compounds". Plants 12 19 (2023): 3397. http://dx.doi.org/10.3390/plants12193397.
    10.3390/plants12193397
  4. Gonçalves, Leonor; Jesus, Mónica; Brandão, Elsa; Magalhães, Paulo; Mateus, Nuno; Freitas, Victor de; Soares, Susana. "Interactions between Beer Compounds and Human Salivary Proteins: Insights toward Astringency and Bitterness Perception". Molecules 28 6 (2023): 2522. http://dx.doi.org/10.3390/molecules28062522.
    10.3390/molecules28062522
  5. Ana Catarina Ribeiro; Sara Simões; Rosa Perez-Gregorio; Susana Soares; Diogo Figueira; Diogo Castelo Branco; Ana Tasso; et al. "Unravelling the effect of phenolic compounds in the design of a yeast protein-based emulsions". International Journal of Food Science & Technology (2023): https://doi.org/10.1111/ijfs.16289.
    10.1111/ijfs.16289
  6. Mónica de Jesus; Carlos Guerreiro; Elsa Brandão; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Susana Soares. "Study of Serial Exposures of an Astringent Green Tea Flavonoid Extract with Oral Cell-Based Models". Journal of Agricultural and Food Chemistry (2023): https://doi.org/10.1021/acs.jafc.2c01918.
    10.1021/acs.jafc.2c01918
  7. "New insights into the oral interactions of different families of phenolic compounds: Deepening the astringency mouthfeels". Food Chemistry 375 (2022): 131642-131642. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131642.
    10.1016/j.foodchem.2021.131642
  8. "Interaction between salivary proteins and cork phenolic compounds able to migrate to wine model solutions". Food Chemistry 367 (2022): 130607-130607. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130607.
    10.1016/j.foodchem.2021.130607
  9. "Effect of oxidation on color parameters, tannins, and sensory characteristics of Sangiovese wines". European Food Research and Technology (2021): http://dx.doi.org/10.1007/s00217-021-03851-6.
    10.1007/s00217-021-03851-6
  10. Telmo Francisco; Rosa Pérez-Gregorio; Susana Soares; Nuno Mateus; Filipe Centeno; Maria de Fátima Teixeira; Victor de Freitas. "Understanding the molecular interactions between a yeast protein extract and phenolic compounds". Food Research International (2021): https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110261.
    10.1016/j.foodres.2021.110261
  11. Castillo-Fraire, C.M.; Brandão, E.; Poupard, P.; Le Quére, J.-M.; Salas, E.; de Freitas, V.; Guyot, S.; Soares, S.. "Interactions between polyphenol oxidation products and salivary proteins: Specific affinity of CQA dehydrodimers with cystatins and P-B peptide". Food Chemistry 343 (2021): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85096165134&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2020.128496
  12. Soares, Susana. "Oral interactions between a green tea flavanol extract and red wine anthocyanin extract using a new cell-based model: insights on the effect of different oral epithelia". Scientific Reports 10 1 (2020): http://dx.doi.org/10.1038/s41598-020-69531-9.
    10.1038/s41598-020-69531-9
  13. Azevedo J; Brandão E; Soares S; Oliveira J; Lopes P; Mateus N; de Freitas V. "Polyphenolic Characterization of Nebbiolo Red Wines and Their Interaction with Salivary Proteins.". Foods (Basel, Switzerland) (2020): http://europepmc.org/abstract/med/33333790.
    10.3390/foods9121867
  14. Carlos Guerreiro; Monica Jesus; Elsa Brandão; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Susana Soares. "Interaction of a Procyanidin Mixture with Human Saliva and the Variations of Salivary Protein Profiles over a 1-Year Period". Journal of Agricultural and Food Chemistry (2020): https://doi.org/10.1021/acs.jafc.0c05722.
    10.1021/acs.jafc.0c05722
  15. Soares, Susana. "Bioactive Peptides and Dietary Polyphenols: Two Sides of the Same Coin". Molecules 25 15 (2020): 3443-3443. http://dx.doi.org/10.3390/molecules25153443.
    10.3390/molecules25153443
  16. Soares, Susana. "The effect of pectic polysaccharides from grape skins on salivary protein – PC interactions". Carbohydrate Polymers (2020): http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116044.
    10.1016/j.carbpol.2020.116044
  17. Soares, S.; Brandão, E.; Guerreiro, C.; Mateus, N.; De Freitas, V.. "Tannins in food: Insights into the molecular perception of astringency and bitter taste". Molecules 25 11 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85086008463&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/molecules25112590
  18. Elsa Brandão; Mafalda Santos Silva; Ignacio García-Estévez; Pascale Williams; Nuno Mateus; Thierry Doco; Victor de Freitas; Susana Soares. "Inhibition Mechanisms of Wine Polysaccharides on Salivary Protein Precipitation". Journal of Agricultural and Food Chemistry (2019): https://doi.org/10.1021/acs.jafc.9b06184.
    10.1021/acs.jafc.9b06184
  19. Sónia Soares; Elsa Brandão; Carlos Guerreiro; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Susana Soares. "Development of a New Cell-Based Oral Model To Study the Interaction of Oral Constituents with Food Polyphenols". Journal of Agricultural and Food Chemistry (2019): https://doi.org/10.1021/acs.jafc.9b05575.
    10.1021/acs.jafc.9b05575
  20. Soares, Susana. "Interactions of polyphenols with model membranes: Putative implications to mouthfeel perception". Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Biomembranes (2019): http://dx.doi.org/10.1016/j.bbamem.2019.183133.
    10.1016/j.bbamem.2019.183133
  21. Susana Soares; Elsa Brandão; Ignacio García-Estevez; Fátima Fonseca; Carlos Guerreiro; Frederico Ferreira-da-Silva; Nuno Mateus; et al. "Interaction between Ellagitannins and Salivary Proline-Rich Proteins". Journal of Agricultural and Food Chemistry (2019): https://doi.org/10.1021/acs.jafc.9b02574.
    10.1021/acs.jafc.9b02574
  22. Ramos-Pineda, A.M.; García-Estévez, I.; Soares, S.; de Freitas, V.; Dueñas, M.; Escribano-Bailón, M.T.. "Synergistic effect of mixture of two proline-rich-protein salivary families (aPRP and bPRP) on the interaction with wine flavanols". Food Chemistry 272 (2019): 210-215. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85051474778&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2018.08.024
  23. Soares, S.; Santos Silva, M.; García-Estévez, I.; Brandão, E.; Fonseca, F.; Ferreira-da-Silva, F.; Teresa Escribano-Bailón, M.; Mateus, N.; de Freitas, V.. "Effect of malvidin-3-glucoside and epicatechin interaction on their ability to interact with salivary proline-rich proteins". Food Chemistry 276 (2019): 33-42. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85054184252&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2018.09.167
  24. Susana Soares; Mafalda Santos Silva; Ignacio García-Estevez; Peggy Großmann; Natércia Brás; Elsa Brandão; Nuno Mateus; et al. "Human Bitter Taste Receptors Are Activated by Different Classes of Polyphenols". Journal of Agricultural and Food Chemistry 66 (2018): 8814-8823. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b03569.
    Publicado • 10.1021/acs.jafc.8b03569
  25. Soares, Susana; García-Estévez, Ignacio; Ferrer-Galego, Raúl; Brás, Natércia F.; Brandão, Elsa; Silva, Mafalda; Teixeira, Natércia; et al. "Study of human salivary proline-rich proteins interaction with food tannins". Food Chemistry 243 (2018): 175-185. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.09.063.
    10.1016/j.foodchem.2017.09.063
  26. Brandão, Elsa; Silva, Mafalda Santos; García-Estévez, Ignacio; Williams, Pascale; Mateus, Nuno; Doco, Thierry; de Freitas, Victor; Soares, Susana. "The role of wine polysaccharides on salivary protein-tannin interaction: A molecular approach". Carbohydrate Polymers 177 (2017): 77-85. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2017.08.075.
    Publicado • 10.1016/j.carbpol.2017.08.075
  27. Mafalda Santos Silva; Ignacio García-Estévez; Elsa Brandão; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Susana Soares. "Molecular Interaction Between Salivary Proteins and Food Tannins". Journal of Agricultural and Food Chemistry 65 31 (2017): 6415-6424. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b01722.
    Publicado • 10.1021/acs.jafc.7b01722
  28. Brandão, Elsa; Santos Silva, Mafalda; García-Estévez, Ignacio; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Soares, Susana. "Molecular study of mucin-procyanidin interaction by fluorescence quenching and Saturation Transfer Difference (STD)-NMR". Food Chemistry 228 (2017): 427-434. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.02.027.
    10.1016/j.foodchem.2017.02.027
  29. García-Estévez, Ignacio; Cruz, Luís; Oliveira, Joana; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor; Soares, Susana. "First evidences of interaction between pyranoanthocyanins and salivary proline-rich proteins". Food Chemistry 228 (2017): 574-581. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.02.030.
    10.1016/j.foodchem.2017.02.030
  30. Fernandes, Iva; Pérez-Gregorio, Rosa; Soares, Susana; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Wine Flavonoids in Health and Disease Prevention". Molecules 22 2 (2017): 292. http://dx.doi.org/10.3390/molecules22020292.
    Publicado • 10.3390/molecules22020292
  31. García-Estévez, I.; Pérez-Gregorio, R.; Soares, S.; Mateus, N.; De Freitas, V.. "Oenological perspective of red wine astringency". Oeno One 51 3 (2017): 237-249. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85044179789&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.20870/oeno-one.2017.51.2.1816
  32. Soares, S.; Ferrer-Galego, R.; Brandão, E.; Silva, M.; Mateus, N.; Freitas, V.D.. "Contribution of Human Oral Cells to Astringency by Binding Salivary Protein/Tannin Complexes". Journal of Agricultural and Food Chemistry 64 41 (2016): 7823-7828. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84992146450&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1021/acs.jafc.6b02659
  33. Ferrer-Gallego, Raúl; Soares, Susana; Mateus, Nuno; Rivas-Gonzalo, Julián; Escribano-Bailón, M. Teresa; Freitas, Victor de. "New Anthocyanin–Human Salivary Protein Complexes". Langmuir 31 30 (2015): 8392-8401. http://dx.doi.org/10.1021/acs.langmuir.5b01122.
    Publicado • 10.1021/acs.langmuir.5b01122
  34. Soares, Susana; Brandão, Elsa; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Sensorial properties of red wine polyphenols: Astringency and bitterness". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 57 5 (2015): 937-948. http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2014.946468.
    Publicado • 10.1080/10408398.2014.946468
  35. Soares, S.; Brandão, E.; Mateus, N.; De Freitas, V.. "Interaction between red wine procyanidins and salivary proteins: Effect of stomach digestion on the resulting complexes". RSC Advances 5 17 (2015): 12664-12670. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84961315124&partnerID=MN8TOARS.
    10.1039/c4ra13403f
  36. Brandão, Elsa; Soares, Susana; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "In Vivo Interactions between Procyanidins and Human Saliva Proteins: Effect of Repeated Exposures to Procyanidins Solution". Journal of Agricultural and Food Chemistry 62 39 (2014): 9562-9568. http://dx.doi.org/10.1021/jf502721c.
    Publicado • 10.1021/jf502721c
  37. Brandão, E.; Soares, S.; Mateus, N.; de Freitas, V.. "Human saliva protein profile: Influence of food ingestion". Food Research International 64 (2014): 508-513. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84907313155&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1016/j.foodres.2014.07.022
  38. Soares, S.; Kohl, S.; Thalmann, S.; Mateus, N.; Meyerhof, W.; De Freitas, V.. "Different phenolic compounds activate distinct human bitter taste receptors". Journal of Agricultural and Food Chemistry 61 7 (2013): 1525-1533. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84874078724&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1021/jf304198k
  39. Soares, S.; Sousa, A.; Mateus, N.; De freitas, V.. "Effect of condensed tannins addition on the astringency of red wines". Chemical Senses 37 2 (2012): 191-198. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84855896640&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1093/chemse/bjr092
  40. Soares, S.; Mateus, N.; De Freitas, V.. "Carbohydrates inhibit salivary proteins precipitation by condensed tannins". Journal of Agricultural and Food Chemistry 60 15 (2012): 3966-3972. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84859927882&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1021/jf3002747
  41. Soares, S.; Mateus, N.; de Freitas, V.. "Interaction of different classes of salivary proteins with food tannins". Food Research International 49 2 (2012): 807-813. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84868324398&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1016/j.foodres.2012.09.008
  42. Soares, S.; Vitorino, R.; Osório, H.; Fernandes, A.; Venâncio, A.; Mateus, N.; Amado, F.; De Freitas, V.. "Reactivity of human salivary proteins families toward food polyphenols". Journal of Agricultural and Food Chemistry 59 10 (2011): 5535-5547. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-79957936795&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1021/jf104975d
  43. Fernandes, I.; Faria, A.; Azevedo, J.; Soares, S.; Calhau, C.; De Freitas, V.; Mateus, N.. "Influence of anthocyanins, derivative pigments and other catechol and pyrogallol-type phenolics on breast cancer cell proliferation". Journal of Agricultural and Food Chemistry 58 6 (2010): 3785-3792. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-77949820156&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1021/jf903714z
  44. Soares, S.I.; Gonçalves, R.M.; Fernandes, I.V.A.; Mateus, N.; De Freitas, V.. "Mechanistic approach by which polysaccharides inhibit a-amylase/ procyanidin aggregation". Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 10 (2009): 4352-4358. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-66149105800&partnerID=MN8TOARS.
    10.1021/jf900302r
  45. Pinto, D.; Duarte, M.; Soares, S.; Tropschug, M.; Videira, A.. "Identification of all FK506-binding proteins from Neurospora crassa". Fungal Genetics and Biology 45 12 (2008): 1600-1607. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-56049113011&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1016/j.fgb.2008.09.011
  46. Soares, S.; Mateus, N.; De Freitas, V.. "Interaction of different polyphenols with Bovine Serum Albumin (BSA) and Human Salivary a-Amylase (HSA) by fluorescence quenching". Journal of Agricultural and Food Chemistry 55 16 (2007): 6726-6735. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-34548051331&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1021/jf070905x
  47. Gonçalves, R.; Soares, S.; Mateus, N.; De Freitas, V.. "Inhibition of trypsin by condensed tannins and wine". Journal of Agricultural and Food Chemistry 55 18 (2007): 7596-7601. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-34848833169&partnerID=MN8TOARS.
    Publicado • 10.1021/jf071490i
Artigo em revista (magazine)
  1. Soares, Susana. "EPL, na vanguarda das colas enológicas", Enovitis, Revista Técnica de Viticultura e Enologia, 2019
Capítulo de livro
  1. "Eat Tasty and Healthy: Role of Polyphenols in Functional Foods". {IntechOpen, 2021.
    10.5772/intechopen.96577
  2. Fernandes, I.; Pérez-Gregorio, R.; Soares, S.; Mateus, N.; De Freitas, V.. "Wine". In Fermented Foods in Health and Disease Prevention, 593-621. Elsevier, 2017.
    Publicado • 10.1016/b978-0-12-802309-9.00026-1
Livro
  1. Soares, S.; Mateus, N.; de Freitas, V.. Polyphenol interactions and food organoleptic properties. 2018.
  2. Fernandes, I.; Pérez-Gregorio, R.; Soares, S.; Mateus, N.; De Freitas, V.. Wine. 2017.
Poster em conferência
  1. Soares, Susana. "Polyphenols interaction with bitter taste receptors & with salivary proteins". Trabalho apresentado em 12th Wartburg Symposium on Flavor Chemistry and Biology, 2019.
  2. Soares, Susana; García-Estévez, Ignacio; Brandão, Elsa; Maik Behrens; Mateus, Nuno; Wolfgang, Meyerhof; de Freitas, Victor. "Interaction of food polyphenols with human salivary proteins and bitter taste receptors". Trabalho apresentado em EuroSense 2018, 2018.
  3. Soares, Susana. "First evidences of interaction between pyranoanthocyanins and salivary proline-rich proteins". Trabalho apresentado em In Vino Analytica Scientia 2017, 2017.
  4. Soares, Susana. "Study of Salivary Proteins and Tannins Interaction in the Development of Astringency". Trabalho apresentado em In Vino Analytica Scientia 2017, 2017.
  5. Soares, Susana. "The Effect of Copigmentation in Salivary Protein-Tannin Interactions". Trabalho apresentado em In Vino Analytica Scientia 2017, 2017.
  6. Brandão, Elsa; Santos Silva, Mafalda; García-Estévez, Ignacio; Williams, Pascale; Mateus, Nuno; Doco, Thierry; de Freitas, Victor; Soares, Susana. "Grape cell-wall polysaccharides: influence on the interaction between salivary proteins and tannins and wine polysaccharides". Trabalho apresentado em In Vino Analytica Scientia 2017, 2017.
  7. Soares, Susana; García-Estévez, Ignacio; Ferrer-Galego, Raúl; Brás, Natércia F.; Brandão, Elsa; Silva, Mafalda Santos; Teixeira, Natércia; et al. "Interaction of human salivary proteins with food polyphenols". Trabalho apresentado em ARBRE-MOBIEU 2017, 2017.
  8. Soares, Susana; Brandão, Elsa; Ferrer-Galego, Raúl; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Molecular study of polyphenols/salivary protein interaction by STD-NMR and fluorescence quenching". Trabalho apresentado em Conference on Organic and Therapeutic Chemistry, 2015, 2015.
  9. Ferrer-Galego, Raúl; Soares, Susana; Mateus, Nuno; Rivas-Gonzalo, Julián; Teresa Escribano-Bailón, M.; de Freitas, Victor. "Study of the interaction between malvidin 3-glucoside and salivary proline-rich proteins by Saturation Transfer Difference-NMR". Trabalho apresentado em 8th International Workshop on Anthocyanins 2015, 2015.
  10. Soares, Susana; Brandão, Elsa; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Interaction between procyanidins and different families of human salivary proteins". Trabalho apresentado em IX In Vino Analytica Scientia 2015, 2015.
  11. Brandão, Elsa; Soares, Susana; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Study of the interaction between procyanidins and mucin". Trabalho apresentado em IX In Vino Analytica Scientia 2015, 2015.
  12. Brandão, Elsa; Soares, Susana; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "In vivo astringency of procyanidins: repeated exposures of subjects to procyanidins solution affect human saliva proteins". Trabalho apresentado em XXVIIth International Conference on Polyphenols 2014, 2014.
  13. Brandão, Elsa; Soares, Susana; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Human salivary protein HPLC profile after repeated stimulations with procyanidins". Trabalho apresentado em 8º Chromatography Nacional Meeting, 2013, 2013.
  14. Brandão, Elsa; Soares, Susana; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "The effect of carbohydrates on the interaction between salivary proteins and condensed tannins". Trabalho apresentado em IJUP 13 – National Meeting of Young Researchers of University of Porto, 2013.
  15. Soares, Susana; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Reactivity of condensed tannins in a wine matrix towards human salivary proteins". Trabalho apresentado em 9th International Symposium of Oenology (OENO 2011), 2011.
  16. Soares, Susana; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Study of saliva proteins interaction with tannins by HPLC". Trabalho apresentado em XXVth International Conference on Polyphenols, 2010, 2010.
  17. Soares, Susana; Mateus, Nuno; de Freitas, Victor. "Binding of wine phenolic compounds to several proteins: a fluorescence quenching and nephelometric study". Trabalho apresentado em XXIVth International Conference on Polyphenols, 2008, 2008.
Tese / Dissertação
  1. Susana Isabel Pinto Teixeira Pereira Soares. "Influência dos compostos polifenólicos do sabor dos alimentos: Relação entre a sua estrutura e a capacidade de interação com proteínas da saliva e recetores do sabor". Doutoramento, 2012. http://hdl.handle.net/10216/64848.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2021/07/15 Oral cell-line based model to understand phenolic compounds astringency perception: insights from single compounds to real food matrix International Conference on Polyphenols 2021
University of Turku (Turku, Finlândia)
2021/07/15 Enzymatic synthesis, structures, interactions with saliva proteins and quantification in juices of a series of dehydrodicaffeoylquinic acids, one of the main classes of oxidation products in apple-based beverages. International Conference on Polyphenols 2021
University of Turku (Turku, Finlândia)
2021/05/04 Oral cell-line based model to understand molecular astringency perception: insights from single compound to real food matrix 16th Weurman Flavour Research Symposim
(Dijon, França)
2021/04/30 MOLECULAR TASTE: MOLECULAR APPROACHES TO UNDERSTAND FOOD POLYPHENOLS ASTRINGENCY AND BITTERNESS External Seminar
Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino (ICVV) (La Rioja, Espanha)
2019/11/13 Food polyphenols interaction with bitter taste receptors and with salivary proteins EFFost International Conference
Elsevier (Roterdam, Países Baixos)
2019/07/30 Temporal perception of basic tastes in coffee and correlation of the interaction of polyphenols with human salivary proteins and bitter taste receptors 13th Pangborn Sensory Science Symposium
Pangborn Executive Committee (Edinburgh, Reino Unido)
2019/06/19 Interaction of human salivary proteins with food polyphenols EuroFoodChem XX
Food Chemistry Division of the European Chemical Society (FCD-EuChemS) and the Portuguese Chemical Society (Porto, Portugal)
2019/05/10 Food polyphenols interaction with bitter taste receptors and with salivary proteins Science and Wine World Congress: The Wine of the Future
Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2019/04/03 FoodNanoSense Jornadas de Biotecnologia 2019 (Biotechnology Journey)
Escola Superior de Biotecnologia (Porto, Portugal)
2018/11/09 Interaction of salivary proteins with a mixture of procyanidins XXIV Luso-Galego Chemistry Meeting
Sociedade Portuguesa de Química (Porto, Portugal)
2018/11/02 MolecularTaste: interaction between food polyphenols and human salivary proteíns toward understanding astringency Biomolecular interaction analysis 2018: From molecules to cells
EMBO Practical Courses (Porto, Portugal)
2018/07/19 Are polysaccharides important to modulate astringency elicited by tannins/salivary proteins interactions? International Conference on Polyhenols 2018
Groupe Polyphenols (Madison, Estados Unidos)
2018/07/16 Polyphenols interaction with salivary proteins and with bitter taste receptors International Conference on Polyphenols 2018
Groupe Polyphenols (Madison, Estados Unidos)
2017/09/12 Carbohydrates and Food organoleptic properties: color and taste modulation 12ª Reunião do Grupo de Glúcidos – Glupor12
Sociedade Portuguesa de Química (Aveiro, Portugal)
2017/07/20 The role of wine polysaccharides on salivary protein-tannin interaction: a molecular approach IVAS 2017 Vino Analytica Scientia Symposium
Divisions of Analytical Chemistry and Food Chemistry of the European Association for Chemical and Molecular Sciences (Salamanca, Espanha)
2016/11/09 Binding of procyanidins to mucin protein: a molecular approach of astringency XXII Luso-Galego Chemistry Meeting
Sociedade Portuguesa de Química (Bragança, Portugal)
2016/09/26 Molecular understanding of astringency: the role of salivary proteins, tannins and polysaccharides 1st Meeting of Doctoral Programme in Sustainable Chemistry
Programa Doutoral em Química Sustentável (Aveiro, Portugal)
2016/07/12 Polyphenols interactions inside oral cavity: Interaction with different families of salivary proteins and with oral cells International Conference on Polyphenols 2016
Groupe Polyphenols (Wien, Áustria)
2015/12/07 Molecular study of astringency: Interaction between tannins and human saliva proteins by STD-NMR 1st International Conference on Translational Chemistry
(Lisboa, Portugal)
2015/07/14 Astringency sensation: Interaction between tannins and human saliva proteins In Vino Analytica Scientia
(Trento, Itália)
2014/06/30 Bitter receptors and astringency sensation: overview of polyphenol compounds International Conference on Food Oral Processing 2014
Wageningen University (Wageningen, Países Baixos)
2014/06/05 Polyphenols & Taste: Activation of distinct human bitter taste receptors 8th World Congress on Polyphenols Applications
International Society of Antioxidant in Nutrition and Health (Lisboa, Portugal)
2012/07/23 Polyphenolic compounds: astringency and bitterness insights XXVIth International Conference on Polyphenols 2012
Groupe Polyphenols (Viena, Áustria)
2011/07/22 Effect of the addition of oligomeric procyanidins from grape seeds on the astringency of red wines In Vino Analytica Scientia 2011
(Graz, Áustria)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2022 - 2022 Interação molecular entre os polifenóis e um alergénio de origem animal: digestão e resposta imune às proteínas do ovo
Orientador
Bioquímica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2019/09/01 - 2020/11/17 Food polyphenols interaction with bitter taste receptors
Orientador de Leonor Pestana
Tecnologia Bioquímica em Saúde (Mestrado)
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2018/10/10 - 2019/07/10 Caracterização das alterações de perfil salivar após a ingestão de café - Relação com análise sensorial
Orientador
Química (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2015/01/01 - 2018/12/17 INOVAD - Development of new formulations based on polysaccharides to reduce the astringency of beverages
Coorientador
Programa Doutoral em Química Sustentável (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2017/09/15 - 2018/07/05 Estudo da Modelação de Propriedades Organolépticas (Adstringência) com Ligninas
Orientador
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2016/08/08 - 2017/11/02 Influência das Proteínas Salivares no Sabor dos Alimentos: Estudo da Interação Polifenóis/Proteínas Salivares
Orientador
Bioquímica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2016/09/12 - 2017/07/05 Estudo da interação de taninos com proteínas salivares
Orientador
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2017 - 2017 Influência das Proteínas Salivares no Sabor dos Alimentos: Estudo da Interação Polifenóis/Proteínas Salivares
Orientador
Bioquímica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2014/09/10 - 2015/09/08 Isolamento e purificação de proteínas salivares e estudo da sua interação com taninos alimentares
Orientador
Bioquímica (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2021/06/30 - 2021/06/30 Variability of individual Food Choice: from attitudes to the sensory perception with flavour evaluation at the molecular level
Oficina (workshop)
EUGLOH Summer School in Nutrition and Food Sciences
Universidade do Porto, Portugal
2015/03/21 - 2017/04/05 Invitation to lecture a workshop (between 2015-2017) at AEICBAS Biomedical Conference
Oficina (workshop)
AEICBAS Biomedical Congress (ABC)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2019/12/03 Comparative analysis of the binding of punicalagin and silibinin in PDIA 1 and PDIA 3
Arguente principal
Ana Luísa Fortuna Ferreira Pinto (Mestrado)
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2018/10/25 Desenvolvimento de um Método para Determinação da Suculência/Farinosidade de uma Maçã
Arguente principal
Andreia Araújo (Mestrado)
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2020/05/13 - Atual Polysaccharides (2673-4176) MDPI
2019/01/30 - Atual Journal of Agricultural and Food Chemistry (1520-5118) American Chemical Society
2017/05/14 - Atual Food Chemistry (0308-8146) Elsevier

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2007/09/15 - 2008/02/01 Organic Chemistry Bioquímica (Licenciatura) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Entrevista (jornal / revista)

Descrição da atividade Jornal / Forum
2022/02/06 This interview was performed due to the ERC Starting Grant Award in regard of human diet and taste perception. Magazine Sábado
2019/05/31 Entrevista acerca do prémio Wartburg Excellence on Flavor Research Notícias Universidade do Porto
2017/10/26 Newsletter de 26 de Outubro dedicada à Inovação no setor da alimentação. Newsletter COMPETE2020
2017/07/24 Pessoas da Universidade do Porto - Susana Soares Pessoas da Universidade do Porto
2017/05/27 Jovens não comem alguns alimentos saudáveis por causa do sabor Diário de notícias
2017/05/18 Projeto FoodNanoSense quer tornar alimentos saudáveis mais apetecíveis Notícias Universidade do Porto
2017/05/17 Investigadores do Porto querem tornar alimentos saudáveis mais apetecíveis Diário de Notícias
2014/05/10 Docente da FCUP distinguido com o prémio 'Food Chemistry Research Article of the Year Award 2013' Notícias Faculdade de Ciências

Entrevista / Programa (rádio / tv)

Programa Tema
2022/02/17 - 2022/02/17 Esta manhã Alimentação saudável e sabor
2017/05/25 - 2017/05/25 Mentes que Brilham Alimentos saudáveis mais apetecíveis

Outro júri / avaliação

Descrição da atividade Instituição / Organização
2020/02/12 - 2020/02/13 Guest Jury - Chairman of the oral presentations on the Chemistry Sessions of the IJUP 2020; Evaluation of the Best Oral and Best Poster Presentations Universidade do Porto, Portugal
Distinções

Prémio

2019 Manfred Rothe Excellence Award in Flavor Research
Nestle, Research and Development , Suiça
2014 Prémio Michael Symington
Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal
2014 Food Chemistry Research Article of the Year Award 2013
American Chemical Society, Estados Unidos

Outra distinção

2018 Polyphenols Senior Grant
Groupe Polyphenols, França
2017 Best Poster Presentation
2012 Polyphenols Junior Grant
Groupe Polyphenols, França