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Teresa Bento de Carvalho holds a BSc in Biology from Faculdade de Ciências da Universidade Do Porto (2019) and a MSc in Applied Microbiology from Escola Superior de Biotecnologia - Universidade Católica Portuguesa (2021). Master thesis was focused on the characterisation of a novel antimicrobial surface coating having acquired skills in microbiology techniques, more specifically in antimicrobial technologies, European standard testing protocols, pathogen characterization, antibiotic susceptibility profiles as well as cell culture techniques and biostatistics and data analysis tools. She had 3 research grants, both of them working with the development of optimised formulations to reduce synthetic preservatives (2021-2023). She has 6 published scientific papers, 2 book chapters and 1 encyclopedia entry, 8 poster presentations in both national and international conferences and one oral presentation in a national conference. She is currently a PhD student at Escola Superior de Biotecnologia.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Teresa Bento de Carvalho

Nomes de citação

  • Bento de Carvalho, Teresa

Identificadores de autor

Ciência ID
DD1D-A685-B8AF
ORCID iD
0000-0003-0123-5031

Moradas

  • Rua de Diogo Botelho 1327, 4169-005, Porto, Porto, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Português (Idioma materno)
Formação
Grau Classificação
2022 - 2022
Concluído
Food Safety (Pós-Graduação)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2019/09 - 2021/10
Concluído
Microbiologia Aplicada (Mestrado integrado)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Characterization of a novel antimicrobial surface coating and its effectiveness against important pathogens" (TESE/DISSERTAÇÃO)
16
2015/09 - 2019/07
Concluído
Biologia (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Effects of O and NO in Platanus x acerifolia pollen fertility, allergenicity and NAD(P)H oxidase activity" (TESE/DISSERTAÇÃO)
13
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/01/15 - 2023/05/31 Investigador (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2021/12/15 - 2022/12/15 Investigador (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2024/01 - 2028/01 Edible insects and food safety: providing scientific insights for the agro-food sector
2023.03709.BD
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2023/06 - 2023/12 Agenda VIIAFOOD project - Development of preservative free preparations to the pastry industry with natural ingredients
PRR
Bolseiro de Investigação
2023/01/15 - 2023/05/31 cLabel+: Innovative ¿clean label¿ natural, nutritious and consumer-oriented foods
POCI-01-0247-FEDER-046080
Bolseiro de Investigação
Autoridade de Gestão do Programa Operacional Competitividade e Internacionalização
2021/12/15 - 2022/12/15 cLabel+: Innovative “clean label” natural, nutritious and consumer-oriented foods
(POCI-01-0247-FEDER-046080),
Bolseiro de Investigação
Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
Autoridade de Gestão do Programa Operacional Competitividade e Internacionalização
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Lourenço Pinto de Rezende; Joana Bastos Barbosa; Teresa Bento de Carvalho; Ivone Vaz-Moreira; Maria João P. Monteiro; Paula Teixeira. "Impact of Red Wine Vinegar-Based Solution on Bacterial Communities of Squid and Shrimp Skewers: A Classic and Genomic Approach". Food and Bioprocess Technology (2024): https://doi.org/10.1007/s11947-024-03685-6.
    10.1007/s11947-024-03685-6
  2. de Carvalho, Teresa Bento; Oliveira, Mónica; Gomes, Ana Maria; Monteiro, Maria João; Pintado, Manuela; Komora, Norton; Durães, Tiago; et al. "Clean labelling sodium nitrite at pilot scale: In-situ reduction of nitrate from plant sources and its effects on the overall quality and safety of restructured cooked ham". Meat Science 216 (2024): 109572. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2024.109572.
    Publicado • 10.1016/j.meatsci.2024.109572
  3. Teresa Bento de Carvalho; Beatriz Nunes Silva; Elisabetta Tomé; Paula Teixeira. "Preventing Fungal Spoilage from Raw Materials to Final Product: Innovative Preservation Techniques for Fruit Fillings". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13172669.
    10.3390/foods13172669
  4. Bento de Carvalho, Teresa; Barbosa, Joana Bastos; Teixeira, Paula. "Assessing Antimicrobial Efficacy on Plastics and Other Non-Porous Surfaces: A Closer Look at Studies Using the ISO 22196:2011 Standard". Biology 13 1 (2024): 59. http://dx.doi.org/10.3390/biology13010059.
    10.3390/biology13010059
  5. A.G. Soares Silva, Francisco; Carvalho, Marta; Bento de Carvalho, Teresa; Gama, Miguel; Poças, Fátima; Teixeira, Paula. "Antimicrobial activity of in-situ bacterial nanocellulose-zinc oxide composites for food packaging". Food Packaging and Shelf Life 40 (2023): 101201. http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2023.101201.
    10.1016/j.fpsl.2023.101201
  6. Francisco A.G. Soares Silva; Teresa Bento de Carvalho; Fernando Dourado; Miguel Gama; Paula Teixeira; Fátima Poças. "Performance of bacterial nanocellulose packaging film functionalised in situ with zinc oxide: Migration onto chicken skin and antimicrobial activity". Food Packaging and Shelf Life 39 (2023): 101140-101140. http://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2023.101140.
    10.1016/j.fpsl.2023.101140
  7. Bento de Carvalho, Teresa; Barbosa, Joana Bastos; Teixeira, Paula. "Effectiveness and Durability of a Quaternary Ammonium Compounds-Based Surface Coating to Reduce Surface Contamination". Biology 12 5 (2023): 669. http://dx.doi.org/10.3390/biology12050669.
    10.3390/biology12050669
  8. Leão, Inês; de Carvalho, Teresa Bento; Henriques, Valentina; Ferreira, Catarina; Sampaio-Maia, Benedita; Manaia, Célia M.. "Pseudomonadota in the oral cavity: a glimpse into the environment-human nexus". Applied Microbiology and Biotechnology 107 2-3 (2022): 517-534. http://dx.doi.org/10.1007/s00253-022-12333-y.
    10.1007/s00253-022-12333-y
  9. Tseng, Yu Hsuan; Barbosa, Joana; de Carvalho, Teresa Bento; Teixeira, Paula. "Microbiological Safety of Cut Melons Sold in Portuguese Retail Markets: A Pilot Study". Foods 11 24 (2022): 4010. http://dx.doi.org/10.3390/foods11244010.
    Publicado • 10.3390/foods11244010
Capítulo de livro
  1. Carvalho, Marta; Bento de Carvalho, Teresa; Barbosa, Joana Bastos; Teixeira, Paula; Bergogne-Bérézin, E.. "Acinetobacter". In Encyclopedia of Food Safety, 58-67. Elsevier, 2024.
    10.1016/b978-0-12-822521-9.00212-4
  2. Bento de Carvalho, Teresa; Oliveira, Mónica; Gomes, Joana; Pinto de Rezende, Lourenço; Joana Bastos Barbosa; Teixeira, Paula. "Spray drying encapsulation of probiotics and enzymes". In Spray drying for the food industry. 2023.
    Aceite para publicação
  3. Luís Soares; Joana Gomes; Bento de Carvalho, Teresa; Mónica Oliveira; Pinto de Rezende, Lourenço; Irene Martín; Joana Bastos Barbosa; Paula Teixeira. "Traditional fermented meat products from Portugal". 2023.
    Em revisão
  4. Teresa Bento de Carvalho; Mónica Oliveira; Joana Gomes; Lourenço Pinto de Rezende; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Spray drying encapsulation of probiotics and enzymes". editado por Jafari, {Seid Mahdi, 407-472. Elsevier, 2023.
    10.1016/B978-0-12-819799-8.00003-X
Livro
  1. Fabiana Raquel Branquinho; Joaquim Duarte; Cândida Sarabando; Cláudia Damião; Susana Ambrósio; Joana C. Barbosa; Joana Barbosa; et al. Noite Europeia dos Investigadores em Armamar - Palco da Ciência em Ambientes Rurais. Universidade Aveiro Editora. 2024.
    10.48528/vh3d-zx88
Poster em conferência
  1. Joana Barbosa; Teresa Bento de Carvalho; Luís Miguel Cruz Soares; Ferreira, V.; Magalhães,Rui; Paula Teixeira. "Anti-Listeria potential of bacteriocins from Lactic Acid Bacteria against persistent and non-persistent L. monocytogenes". 2024.
  2. Inês Pereira; Teresa Bento de Carvalho; Luís Miguel Cruz Soares; Tiago Ribeiro; Vasco Esteves; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Impact of different diets and starvation periods on microbial load of Tenebrio molitor larvae". 2024.
  3. Luana Rodrigues Barbosa; Joana Barbosa; Teresa Bento de Carvalho; Maria Alexandra Azevedo; Paula Teixeira. "Selection of promising clean-label antimicrobials for novel meat product". 2024.
  4. Teresa Bento de Carvalho; Joana Barbosa; Nelson Mota de Carvalho; Souza C. G.; Celia Maria Costa; Norton Komora; Alexandra Carvalho; Madureira A. R.; Paula Teixeira. "Impact of novel clean label ham formulations on the human gut microbiota". 2024.
  5. Joana Barbosa; Teresa Bento de Carvalho; Norton Komora; Maria Alexandra Azevedo; Beatriz Nunes Silva; Paula Teixeira. "Impact of salt reduction on Lactic Acid Bacteria and Total Viable Counts in chourição". 2024.
  6. Inês Pereira; Teresa Bento de Carvalho; Luís Miguel Cruz Soares; Tiago Ribeiro; Vasco Esteves; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Microbiological characterization of Tenebrio molitor after different feeding regimes". 2024.
  7. Teresa Bento de Carvalho; Norton Komora; Alexandra Carvalho; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Safety in plant-based meat alternatives: Microbiological insights for quality assurance". 2024.
  8. Joana Barbosa; Luana Rodrigues Barbosa; Teresa Bento de Carvalho; Maria Alexandra Azevedo; Norton Komora; Paula Teixeira. "Selection of promising clean-label antimicrobials for novel meat products". 2024.
  9. Teresa Bento de Carvalho; Beatriz Nunes Silva; Beatriz Silva; Miguel Azevedo; Isabel Oliveira; Elisabetta Tome; Paula Teixeira. "SUBSTITUIÇÃO DE SORBATO DE POTÁSSIO POR CONSERVANTES NATURAIS EM recheio DE BANANA: AVALIAÇÃO DA ESTABILIDADE DURANTE O ARMAZENAMENTO". 2024.
  10. Teresa Bento de Carvalho; Joana Barbosa; Norton Komora; Paula Teixeira. "Study of the microbiological safety and effect on the human gut microbiota of new clean label ham formulations". 2024.
  11. Yu Hsuan Tseng; Joana Barbosa; Teresa Bento de Carvalho; Paula Teixeira. "Microbiological quality assessment of pre-cut melons and the need for food safety practices". 2023.
  12. Teresa Bento de Carvalho; Joana Barbosa; Norton Komora; Paula Teixeira. "Novel clean label formulations of hams". 2023.
  13. Teresa Bento de Carvalho; Norton Komora; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Development of alternative "clean label" proposal to the use of preservatives and other additives in meat products". 2023.
  14. Teresa Bento de Carvalho; Beatriz Nunes Silva; Miguel Azevedo; Beatriz Silva; Paula Teixeira. "Clean label antimicrobial strategies for fungal spoilage of pastry fillings". 2023.
  15. Teresa Bento de Carvalho; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Evaluation of the antimicrobial activity of a surface coating against different pathogens". 2022.
  16. Teresa Bento de Carvalho; Mónica Oliveira; Norton Komora; Paula Teixeira. "Clean label alternatives to the use of nitrite in cooked ham – results of a pilot study". 2022.
  17. Teresa Bento de Carvalho; Mónica Oliveira; Norton Komora; Paula Teixeira. "In-situ conversion of natural sources of nitrate for clean labelling meat products: cooked ham case study". 2022.
  18. Teresa Bento de Carvalho; Mónica Oliveira; Norton Komora; Paula Teixeira. "Nitrate reducing starter culture and natural nitrate sources as a “clean label” alternative in meat products". 2022.
  19. Teresa Bento de Carvalho; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Preliminary characterization of a novel antimicrobial surface coating against significant pathogens". 2021.
Resumo em conferência
  1. Teresa Bento de Carvalho; Joana Barbosa; Paula Teixeira. "Preliminary characterization of a novel antimicrobial surface coating against significant pathogens". 2021.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2019/02 Effects of O3 in Platanus x acerifolia pollen fertility, ROS and NAD(P)H oxidase activity
Universidade do Porto (Porto, Portugal)