???global.info.a_carregar???
André Moreira-Rosário is an Invited Assistant Professor at the NOVA Medical School|NOVA University Lisbon, and integrated researcher at the Center for Research in Health Technologies and Services (CINTESIS) and at the Health Research Network (RISE), an Associated Laboratory dedicated to clinical and translational research in Portugal. His R&D activity focuses on the design, implementation and data analysis of clinical studies in nutrition and human health. A. Moreira-Rosário has been working in the design, conduction, clinical data analysis and in the report of human nutrition clinical trials (>10 clinical studies, including observational and randomised controlled trials). Additionally, he has been responsible for the methodology and statistical analysis of systematic reviews. A. Moreira-Rosário started professional activity in 2004, after completing a degree in Biological Engineering (Specialization in Food and Chemical Technology) at the University of Minho in which he acquired professional experience in Quality Management Systems and Food Safety. He received a PhD in Biomedicine from the Faculty of Medicine of the University of Porto, in which he specialized in clinical studies in the field of nutrition. He also holds a master's degree in Innovation and Technological Entrepreneurship (MIETE) from the Faculty of Engineering of the University of Porto. Currently, A. Moreira-Rosário is responsible for teaching Food Safety, Food Quality and Management Systems, Food Technology and Product Development, and Research Project, in Nutrition Science Degree at NOVA Medical School|NOVA University Lisbon. He also teaches in the Doctorate in Sciences and Technologies of Health and Well-Being, being responsible for the Seminar on Advanced Studies in Health and Technologies, and Health and Technologies Thesis Project, as well as Dissertation Project in the Master of Metabolism and Human Nutrition.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
André Moreira-Rosário

Nomes de citação

  • Moreira-Rosário, André

Identificadores de autor

Ciência ID
F916-A3AD-852E
ORCID iD
0000-0003-0320-1839

Endereços de correio eletrónico

  • andre.rosario@nms.unl.pt (Profissional)

Moradas

  • Campo Mártires da Pátria, 130, 1169-056, Lisbon, Lisbon, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
Formação
Grau Classificação
2019
Concluído
PhD, Biomedicine (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
"Health Technology Assessment of Nutrition and Food Products – The Scientific Evidence Behind Health Claims" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2007
Concluído
Master in Innovation and Technological Entrepreneurship (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
2004
Concluído
Biological Engineering, Specialization in Food and Chemical Technology (Licenciatura)
Universidade do Minho, Portugal
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020 - Atual Investigador (Investigação) CINTESIS – Center for Health Technology and Services Research, NOVA Medical School, Portugal
Universidade Nova de Lisboa, Portugal
2014 - 2019 Investigador (Investigação) Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
2011 - 2013 Investigador (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/09/01 - Atual Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
Universidade Nova de Lisboa, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2007 - 2010 Food Safety and Quality Consultant Qualabe Alimentar, S.A., Portugal
2004 - 2006 Food Safety and Quality Manager Quinta dos Ingleses S.A., Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2023/01/01 - 2026/12/31 Unravelling the potential of the wheat microbiome for the development of healthier, more sustainable and resilient wheat-derived food & feed products
Investigador
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
European Comission
Em curso

Projeto

Designação Financiadores
2021/01/01 - 2025/12/31 Rede de Investigação em Saúde: do Laboratório à Saúde Comunitária
LA/P/0053/2020
Universidade do Porto Unidade de Investigação e Desenvolvimento Cardiovascular, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal

Instituto Português de Oncologia do Porto Francisco Gentil EPE, Portugal

Universidade do Algarve, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade da Madeira, Portugal

Instituto Português de Oncologia do Porto Francisco Gentil Centro de Investigação, Portugal

Universidade de Lisboa Centro Cardiovascular da Universidade de Lisboa, Portugal

Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Escola Superior de Enfermagem do Porto, Portugal

Associação para a Investigação e Desenvolvimento da Faculdade de Medicina, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2021/01/01 - 2025/12/31 Health Research Network: From Lab to Community Health
Universidade do Porto Unidade de Investigação e Desenvolvimento Cardiovascular, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal

Instituto Português de Oncologia do Porto Francisco Gentil EPE, Portugal

Universidade do Algarve, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade da Madeira, Portugal

Instituto Português de Oncologia do Porto Francisco Gentil Centro de Investigação, Portugal

Universidade de Lisboa Centro Cardiovascular da Universidade de Lisboa, Portugal

Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Escola Superior de Enfermagem do Porto, Portugal

Associação para a Investigação e Desenvolvimento da Faculdade de Medicina, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2020/04 - 2020/07 Gut microbiota, "Spark and Flame of COVID-19 disease
268_596883842 and UIDB/4255/2020
FCT, BIOCODEX, and CINTESIS
2018 - 2020 IoMum - Iodine status monitoring in Portuguese pregnant women - impact of supplementation: a cohort (prospective) study design
Investigador
Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
Em curso
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde
UID/IC/04255/2019
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal

Escola Superior de Enfermagem do Porto, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2019 - 2019 ReEducar - Effect of a multi-component education program on salt reduction in adults: a randomized controlled trial
Investigador
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal

CUF Academic and Research Medical Center, Portugal

Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal
José de Mello Saúde

Pingo Doce
Concluído
2016 - 2018 FunctionalTuna - Bioavailability of EPA/DHA enriched canned tuna and its acute effects: a randomized controlled trial
Investigador
RAMIREZ & CA (FILHOS) S.A., Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal

Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
European Regional Development Fund
Concluído
2014 - 2018 ValorIntegrador - The effect of wheat germ on risk factors for cardiovascular diseases and gastrointestinal function: a randomized controlled trial
Bolseiro de Doutoramento
Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
Operational Competitiveness Programme - COMPETE
Concluído
2015 - 2016 IoGeneration - Iodine status and iodised salt consumption in Portuguese school-aged children: a cross-sectional survey
Bolseiro de Investigação
Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
EEA Grants
Concluído
2011 - 2013 The effectiveness of a novel methodology for preventing hospital-acquired infections in a critical care unit: a quasi-experimental clinical trial
11-ASP-001
Bolseiro de Investigação
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
Johnson & Johnson Inc.
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Maria Peres; André Moreira-Rosário; Gonçalo Luzes Padeira; Patrícia Gaspar Silva; Carla Correia; Andreia Nunes; Elisabete Francisco Brito Garcia; et al. "Biochemical and Anthropometric Outcomes in Paediatric Patients with Heterozygous Familial Hypercholesterolemia after COVID-19 Pandemic Lockdowns: An Exploratory Analysis". Nutrients (2024): https://www.mdpi.com/2072-6643/16/13/2170.
    10.3390/nu16132170
  2. Catarina Isabel Rodrigues; Catarina Barbosa; Manuela Ferreira de Almeida; Bandeira, Anabela; Martins, Esmeralda; Sara Rocha; Arlindo Guimas; et al. Autor correspondente: Catarina Isabel Rodrigues. "Protein intake and prevalence of overweight in patients with phenylketonuria: a 10-year longitudinal TNSPKU study". Obesity (2024): https://ajcn.nutrition.org/.
    Submetido
  3. Luis M Luengo; María Mercedes Fernández-Bueso; Ana Ambrojo; Marta Guijarro; Ana Cristina Ferreira; Luís Pereira-da-Silva; Moreira-Rosário, André; et al. "Body Composition Evaluation and Clinical Markers of Cardiometabolic Risk in Patients with Phenylketonuria". Nutrients (2023): https://doi.org/10.3390/nu15245133.
    10.3390/nu15245133
  4. Moreira-Rosário, André; Shámila Ismael; Inês Barreiros-Mota; Juliana Morais; Catarina Rodrigues; Inês Castela; Inês Curvelo Mendes; et al. Autor correspondente: Moreira-Rosário, André. "Empowerment-based nutrition interventions on blood pressure: a randomized comparative effectiveness trial". Frontiers in Public Health 11 (2023): http://dx.doi.org/10.3389/fpubh.2023.1277355.
    10.3389/fpubh.2023.1277355
  5. Isabella Bracchi; Juliana Guimarães; Catarina Isabel Rodrigues; Rui Azevedo; Cláudia Matta Coelho; Cátia Pinheiro; Juliana Morais; et al. "Essential Trace Elements Status in Portuguese Pregnant Women and Their Association with Maternal and Neonatal Outcomes: A Prospective Study from the IoMum Cohort". Biology (2023): https://doi.org/10.3390/biology12101351.
    10.3390/biology12101351
  6. Maria Inês Gama; Anne Daly; Catherine Ashmore; Sharon Evans; André Moreira-Rosário; Júlio César Rocha; Anita MacDonald. "Impact on Diet Quality and Burden of Care in Sapropterin Dihydrochloride Use in Children with Phenylketonuria: A 6 Month Follow-Up Report". Nutrients (2023): https://doi.org/10.3390/nu15163603.
    10.3390/nu15163603
  7. Tânia Rodrigues; Sofia Rodrigues Fialho; João Ricardo Araújo; Rita Rocha; Moreira-Rosário, André. Autor correspondente: Moreira-Rosário, André. "Procedures in Fecal Microbiota Transplantation for Treating Irritable Bowel Syndrome: Systematic Review and Meta-Analysis". Journal of Clinical Medicine (2023): https://doi.org/10.3390/jcm12051725.
    10.3390/jcm12051725
  8. Alena M. Schadow; Ingrid Revheim; Ulrike Spielau; Jutta Dierkes; Lukas Schwingshackl; Jan Frank; Jonathan M. Hodgson; et al. "The effect of regular consumption of reformulated breads on glycemic control – a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials". Advances in Nutrition (2022): http://dx.doi.org/10.1016/j.advnut.2022.10.008.
    10.1016/j.advnut.2022.10.008
  9. Marques, Cláudia; Dinis, Liliana; Barreiros Mota, Inês; Morais, Juliana; Ismael, Shámila; Pereira-Leal, José B.; Cardoso, Joana; et al. "Impact of Beer and Nonalcoholic Beer Consumption on the Gut Microbiota: A Randomized, Double-Blind, Controlled Trial". Journal of Agricultural and Food Chemistry 70 41 (2022): 13062-13070. http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.2c00587.
    10.1021/acs.jafc.2c00587
  10. C. Matta Coelho, J. Guimarães, I. Bracchi, N. Xavier Moreira, C. Pinheiro, P. Ferreira, D. Pestana, I. Barreiros Mota, ; A. Cortez, C. Prucha, C. Martins, E. Pinto, A. Almeida, C. Delerue-Matos, C. C. Dias, A. Moreira-Rosário, L. F. Ribeiro; V. Cruz Fernandes, C. Ramalho, C. Calhau, A.-L. Brantsæter, J. Costa Leite & E. Keating. "Noncompliance to iodine supplementation recommendation is a risk factor for iodine insufficiency in Portuguese pregnant women: results from the IoMum cohort". Journal of Endocrinological Investigation (2022): http://dx.doi.org/10.1007/s40618-022-01813-7.
    10.1007/s40618-022-01813-7
  11. Carvalho, IP; Peixoto, B; Caldas, JC; Costa, A; Silva, S; Moreira, B; Almeida, A; et al. "Association between Elevated Iodine Intake and IQ among School Children in Portugal". NUTRIENTS (2022): https://doi.org/10.3390/nu14214493.
    10.3390/nu14214493
  12. Freitas, Ana Teresa; Calhau, Conceição; Antunes, Gonçalo; Araújo, Beatriz; Bandeira, Matilde; Barreira, Sofia; Bazenga, Filipa; et al. "Vitamin D-related polymorphisms and vitamin D levels as risk biomarkers of COVID-19 disease severity". Scientific Reports 11 1 (2021): http://dx.doi.org/10.1038/s41598-021-99952-z.
    10.1038/s41598-021-99952-z
  13. Catarina Isabel Rodrigues; Alex Pinto; Ana Faria; Diana Teixeira; Annemiek van Wegberg; Kirsten Ahring; François Feillet; et al. "Is the Phenylalanine-Restricted Diet a Risk Factor for Overweight or Obesity in Patients with Phenylketonuria (PKU)? A Systematic Review and Meta-Analysis". Nutrients (2021): https://doi.org/10.3390/nu13103443.
    10.3390/nu13103443
  14. Moreira-Rosário, André; Marques, Cláudia; Pinheiro, Hélder; Araújo, João Ricardo; Ribeiro, Pedro; Rocha, Rita; Mota, Inês; et al. "Gut Microbiota Diversity and C-Reactive Protein Are Predictors of Disease Severity in COVID-19 Patients". Frontiers in Microbiology 12 (2021): http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2021.705020.
    10.3389/fmicb.2021.705020
  15. Pinheiro, C.; Moreira, N.X.; Ferreira, P.; Coelho, C.M.; Guimarães, J.; Pereira, G.; Cortez, A.; et al. "Iodine knowledge is associated with iodine status in Portuguese pregnant women: Results from the IoMum cohort study". British Journal of Nutrition 126 9 (2021): 1331-1339. http://dx.doi.org/10.1017/S0007114521000155.
    10.1017/S0007114521000155
  16. Ferreira, P.; Pinheiro, C.; Matta Coelho, C.; Guimarães, J.; Pereira, G.; Xavier Moreira, N.; Cortez, A.; et al. "The association of milk and dairy consumption with iodine status in pregnant women in Oporto region". British Journal of Nutrition 126 9 (2021): 1314-1322. http://dx.doi.org/10.1017/S000711452100009X.
    10.1017/S000711452100009X
  17. Carvalho, Irene P.; Costa, Ana; Silva, Sofia; Moreira, Bárbara; Almeida, Agostinho; Moreira-Rosário, André; Guerra, António; et al. "Children’s performance on Raven’s Coloured progressive matrices in Portugal: The Flynn effect". Intelligence 82 (2020): 101485. http://dx.doi.org/10.1016/j.intell.2020.101485.
    10.1016/j.intell.2020.101485
  18. Moreira-Rosário, André; Marques, Cláudia; Pinheiro, Helder; Norberto, Sónia; Sintra, Diana; Teixeira, José António; Calhau, Conceição; Azevedo, Luís Filipe. Autor correspondente: Moreira-Rosário, André. "Daily intake of wheat germ-enriched bread may promote a healthy gut bacterial microbiota: a randomised controlled trial". European Journal of Nutrition 59 5 (2019): 1951-1961. http://dx.doi.org/10.1007/s00394-019-02045-x.
    10.1007/s00394-019-02045-x
  19. Moreira-Rosário, André; Pinheiro, H; Marques, C; Teixeira, JA; Calhau, C; Azevedo, LF. Autor correspondente: Moreira-Rosário, André. "Does intake of bread supplemented with wheat germ have a preventive role on cardiovascular disease risk markers in healthy volunteers? A randomised, controlled, crossover trial". BMJ OPEN (2019): https://doi.org/10.1136/bmjopen-2023-076650.
    10.1136/bmjopen-2018-023662
  20. Costa Leite J; Keating E; Pestana D; Cruz Fernandes V; Maia ML; Norberto S; Pinto E; et al. "Iodine Status and Iodised Salt Consumption in Portuguese School-Aged Children: The Iogeneration Study". (2017): http://dx.doi.org/ 10.3390/nu9050458.
    10.3390/nu9050458
  21. Moreira-Rosário, André; Pinheiro, Helder; Calhau, Conceicao; Azevedo, Luis Filipe. Autor correspondente: Moreira-Rosário, André. "Can wheat germ have a beneficial effect on human health? A study protocol for a randomised crossover controlled trial to evaluate its health effects". Bmj Open 6 11 (2016): http://dx.doi.org/10.1136/bmjopen-2016-013098.
    10.1136/bmjopen-2016-013098
  22. Teixeira Santos, R; Rocha, R; Moreira Rosario, A; Monteiro Soares, M; Canton, E; Rodrigues, AG; Pina Vaz, C; et al. "Novel Method for Evaluating In Vitro Activity of Anidulafungin in Combination with Amphotericin B or Azoles". JOURNAL OF CLINICAL MICROBIOLOGY 50 8 (2012): 2748-2754. http://dx.doi.org/10.1128/JCM.00610-12.
    10.1128/jcm.00610-12
Poster em conferência
  1. Vaz, Sara Luísa; Moreira-Rosário, André; Pereira, Carla. "The barriers to the implementation of electronic physiotherapy records.". Trabalho apresentado em 3rd Comprehensive Health Research Annual Summit, 2022.
  2. Ferreira, Pedro; Pinheiro, Cátia; Matta Coelho, Cláudia; Guimarães, Juliana; Pereira, Gonçalo; Xavier Moreira, Nara; Cortez, Alice; et al. "The impact of dairy consumption on iodine status among supplemented and non-supplemented pregnant women in Oporto region". Trabalho apresentado em XIX Congress of Nutrition and Food of Portuguese Nutrition Association, 2020.
  3. Virgínia Cruz Fernandes; Costa Leite, João; Keating, Elisa; Pestana, Diogo; Maia, Maria Luz; Norberto, Sónia; Edgar Pinto; et al. "Biomonitoring of arsenic, cadmium and lead in urine of school-aged children from the Portuguese region of Tâmega". Trabalho apresentado em 1st WORKSHOP ON HUMAN BIOMONITORING IN PORTUGAL, 2018.
  4. Barreiros Mota, Inês; Diogo Pestana; Cláudia Marques; Teixeira, Diana; Morais, Juliana; Faria, Ana; Cortez, Ana; et al. "The iogeneration intervention study at Lisbon: iodine status and iodised salt consumption in school-aged children". Trabalho apresentado em XVII Congresso da Associação Portuguesa dos Nutricionistas e I Congresso Internacional de Nutrição e Alimentação, 2018.
  5. Moreira-Rosário, André; Pinheiro, Helder; Marques, Cláudia; Norberto, Sónia; Sintra, Diana; Teixeira, José António; Calhau, Conceicao; Azevedo, Luís Filipe. Autor correspondente: Moreira-Rosário, André. "Impact of daily consumption of wheat germ on human health: a Randomised, placebo-controlled, crossover trial.". Trabalho apresentado em The 22nd International Conference, Boston, MA, USA, September 22-23, 2017., 2017.
  6. Carvalho, Irene Palmares; Silva, S.; Costa, A.; Moreira, B.; Peixoto, B.; Caldas, C.; Fernandes, V. C.; et al. "Intellectual development of children assessed for iodone levels in the North of Portugal". Trabalho apresentado em EEA Grants Meeting - Promotors of the Project Pulic Health Initiatives, 2017.
  7. Pestana, David; Keating, E.; Leite, J. C.; Fernandes, V. C.; Maia, M. L.; Norberto, S.; Pinto, E.; et al. "Iodine status in Portugal: The role of supplementation in school ages". Trabalho apresentado em EEA Grants Meeting - Promotors of the Project Pulic Health Initiatives, 2017.
  8. Costa Leite, João; Diogo Pestana; Keating, Elisa; Virgínia Cruz Fernandes; Maia, Maria Luz; Norberto, Sónia; Edgar Pinto; et al. "Evaluation of iodine status in Portuguese school-aged children: a national cross-sectional study". Trabalho apresentado em 9th European Public Health Conference All for Health, Health for All, 2016.
  9. Moreira-Rosário, André; Pinheiro, H; Marques, C; Norberto, S; Sintra D; Mendes F; Pintado M; Calhau C; Azevedo, LF. Autor correspondente: Moreira-Rosário, André. "A randomised controlled trial to evaluate the effect of wheat germ on human health". Trabalho apresentado em EurSAFE 2016 - 13th Congress of the European Society for Agricultural and Food Ethics, 2016, Porto., 2016.
  10. Virgínia Cruz Fernandes; Maia, Maria Luz; Norberto, Sónia; Edgar Pinto; Diogo Pestana; Costa Leite, João; Keating, Elisa; et al. "Biomonitoring of Arsenic, Cadmium and Lead in urine of children from the Portuguese region of Tâmega". Trabalho apresentado em ICOETox, 2016.
  11. Virgínia Cruz Fernandes; Maia, Maria Luz; Norberto, Sónia; Edgar Pinto; Diogo Pestana; Costa Leite, João; Keating, Elisa; et al. "Iodine status of school children from the Portuguese region of Tâmega". Trabalho apresentado em FESTEM, 2016.
Resumo em conferência
  1. Bracchi, Isabella; Guimarães, Juliana; Pinheiro, Cátia; Rodrigues, Catarina; Coelho, Cláudia Matta; Azevedo, Rui; Pinto, Edgar; et al. "Urinary Levels of Essential Trace Elements in Pregnancy and Maternal and Neonatal Outcomes: A Prospective Study From the IOMUM Cohort". Trabalho apresentado em XXII Congress of Food and Nutrition and III International Congress of Food and Nutrition, Porto, 2023.
    Publicado
  2. Matta Coelho, Cláudia; Bracchi, Isabella; Xavier Moreira, Nara; Pinheiro, Cátia; Ferreira, Pedro; Pestana, Diogo; Barreiros-Mota, I; et al. "Iodine status and impact of supplementation in pregnant women results from Iomum Porto". Trabalho apresentado em Acta Obstet Ginecol Port. 2021;15 (supl):77-8, Porto, 2021.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/05/28 Nutritional Literacy Intervention for Blood Pressure Reduction: A Comparative Randomized Clinical Effectiveness Trial 2nd Portuguese Congress of Lifestyle Medicine
Portuguese Society of Lifestyle Medicine (SPMEV) (Oporto, Portugal)
2019/10/16 ORAL PRESENTATION: Population intervention study for the reduction of salt intake and acquisition of healthy food habits. Presentation and discussion of the project findings (ClinicalTrials.gov database identifier: NCT03830021). Que Diferença Fazem 5 Gramas de Sal?
CUF Academic and Research Medical Center (Lisbon, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2023 - 2024 Bioavailability of EPA and DHA enriched canned tuna and its acute effects on cardiovascular risk markers, in healthy human volunteers
Orientador
Master of Metabolism and Human Nutrition (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2023 - 2024 The impact of vitamin B12 on the outcome of assisted reproductive techniques: a systematic review
Coorientador
Master of Metabolism and Human Nutrition (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2023 - 2024 The effects of selenium supplementation in patients on hemodialysis: a systematic review
Coorientador
Master of Metabolism and Human Nutrition (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2021 - 2024 Digital fatigue syndrome: study of the association between binocular vision and ocular surface in higher education students in the health technologies field
Orientador
PhD programme in Health and Well-being Sciences and Technologies (Doutoramento)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa Escola Nacional de Saúde Pública, Portugal

Universidade de Évora, Portugal
2021 - 2024 Effects of vitamin D on health promotion during pregnancy and its impact on outcome indicators related to prematurity in the Alentejo Region
Coorientador
PhD programme in Health and Well-being Sciences and Technologies (Doutoramento)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa Escola Nacional de Saúde Pública, Portugal

Universidade de Évora, Portugal
2021 - 2024 Contribution to the record-keeping in physiotherapy within health information systems
Coorientador
PhD programme in Health and Well-being Sciences and Technologies (Doutoramento)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa Escola Nacional de Saúde Pública, Portugal

Universidade de Évora, Portugal
2021 - 2024 Assessing the efficacy of a weight loss maintenance program (3 Phases Program) for adults with obesity: study protocol for a pilot randomised controlled trial
Coorientador
PhD in Health Sciences (Doutoramento)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2022 - 2023 The effects of a Mediterranean style diet in heart disease patients running a cardiac rehabilitation program
Orientador
Master of Metabolism and Human Nutrition (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2022 - 2023 Evaluation of mental health, cognitive function and quality of life of breast cancer patients and the link with gut microbiota: a preliminary study
Orientador
Master of Metabolism and Human Nutrition (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2022 - 2023 The link between breast cancer treatment toxicity and gut microbiota: a preliminary study
Orientador
Master of Metabolism and Human Nutrition (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2021 - 2022 The efficacy of fecal microbiota transplantation for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis
Orientador
Master of Metabolism and Human Nutrition (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2023 - Atual Food Safety Activity at Summer Medical School: Lifestyle Programs for Children and Youth (2023)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2016 - 2016 SEMINAR on Iodine and Health. The seminar was organised by the Iogeneration project and featured many national and international experts. The topic discussed included the iodine status in Portugal, the iodine needs at various stages of life, as well as iodine supplementation. The seminar also featured a debate on the needs for public health policies to reduce nutritional inequalities among children in Portugal. (2016 - 2016)
Seminário (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2017 - 2017 Participation in a WORKSHOP: Scientific guidelines for substantiating health claims on bioactive enriched foods. This workshop was conducted at the invitation of Dr. Alessandra Bordoni, Coordinator of the EU-funded project PATHWAY-27. The workshop aimed to bring together experts to share insights on designing and running randomized controlled trials, essential for demonstrating claimed effects on foods and are a requirement of health claim dossiers. (Brussels, Belgium)
Oficina (workshop)
PATHWAY-27 Workshop - Guidance Paper for the Scientific Community
European Union-funded project PATHWAY-27, Itália

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2022 - Atual Frontiers in Nutrition (2296-861X) Frontiers Media SA

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2022/01/01 - Atual Seminar on Advanced Studies in Health and Technologies Health and Wellness Sciences and Technologies (Doutoramento) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa Escola Nacional de Saúde Pública, Portugal

Universidade de Évora, Portugal
2022/01/01 - Atual Health and Technologies Thesis Project Health and Wellness Sciences and Technologies (Doutoramento) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal

Universidade NOVA de Lisboa Escola Nacional de Saúde Pública, Portugal

Universidade de Évora, Portugal
2021/09/01 - Atual Food Technology and Product Development Nutrition Science Degree (Licenciatura) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2021/09/01 - Atual Research Project Nutrition Science Degree (Licenciatura) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2021/09/01 - Atual Dissertation Project Master of Metabolism and Human Nutritio (Mestrado) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2020/09/01 - Atual Food Safety Nutrition Science Degree (Licenciatura) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2020/09/01 - Atual Food Quality and Management Systems Nutrition Science Degree (Licenciatura) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2019 - Atual Research Design and Methods in Nutrition Master in Metabolism and Human Nutrition (Mestrado) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2018 - Atual Biomedical Research: Experimental Models Master Degree in Medicine (Mestrado) Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
2011 - 2011 Food Microbiology Food Microbiology (Especialização pós-licenciatura) Centro de Formação Associação de Escolas Vila Nova de Famalicão, Portugal

Membro de associação

Nome da associação Tipo de participação
2021/02/10 - Atual Portuguese Association for Quality (APQ) Member
2008/12/04 - Atual Order of Engineers Effective Member
Distinções

Prémio

2024 1st Prize for Best Oral Presentation at the 2nd Portuguese Congress of Lifestyle Medicine
Portuguese Society of Lifestyle Medicine (SPMEV), Portugal
2018 Research Grant Emílio Peres
Sociedade Portuguesa de Diabetologia, Portugal
2007 Best Innovation Award in Food Biotechnology
Agência Nacional de Inovação SA, Portugal