
Curriculum Vitae
JOSÉ CARLOS MÁRCIA ANDRADE
JOSÉ CARLOS MÁRCIA ANDRADE. Completed the Doutoramento in Biotecnologia in 2003 by Universidade Católica Portuguesa Escola
Superior de Biotecnologia, Licenciatura in Ciências Farmacêuticas in 1992 by Universidade do Porto Faculdade de Farmácia and
Postgraduate Certificate in Postgrado en Nutrición Básica y Comunitaria in 2007 by Universidad de Barcelona Instituto de Formación
Continua. Is Associate Professor in Instituto Universitário de Ciências da Saúde, Member of Editorial Board - LWT-Food Science
and Technology in Elsevier BV and President of IUCS’s Ethics Committee in Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário.
Published 30 articles in journals. Has 12 section(s) of books. Has 1 patent(s) registered. Supervised 1 PhD thesis(es) e co-supervised
2. Supervised 2 MSc dissertation(s) e co-supervised 1. Participates and/or participated as Principal investigator in 4 project(s),
Research Fellow in 2 project(s) and Researcher in 6 project(s). Works in the area(s) of Agrarian Sciences with emphasis on
Agrarian and Food Biotechnology with emphasis on Agricultural Biotechnology and Food Biotechnology and Engineering and Technology
with emphasis on Industrial Biotechnology with emphasis on Biofuels. In his curriculum Ciência Vitae the most frequent terms
in the context of scientific, technological and artistic-cultural output are: Probiotics; Microencapsulation; Nanoencapsulation;
Polyphenols; Nutraceuticals; Functional Foods; Conjugated fatty acids; Food bioactives; Solvents; Butanol; Clostridium;
Glycerol; .
Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- JOSÉ CARLOS MÁRCIA ANDRADE
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 2D1D-00CA-016F
- ORCID iD
- 0000-0002-2403-6062
- Scopus Author Id
- https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=55415967800
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2007
Concluído
|
Postgrado en Nutrición Básica y Comunitaria (Postgraduate Certificate)
Universidad de Barcelona Instituto de Formación Continua, Espanha
|
|
2003
Concluído
|
Biotecnologia (Doutoramento)
Especialização em Microbiologia
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Use of glycerol as a fermentation substrate by Clostridium acetobutylicum and Clostridium butyricum" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
Unanimidade |
1992 - 1993
Concluído
|
Ciência e Engenharia Alimentar (Curso de mestrado (conclusão do curso de especialização))
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
15 |
1986 - 1992
Concluído
|
Ciências Farmacêuticas (Licenciatura)
Especialização em Farmácia Industrial
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
14 |
Percurso profissional
Docência no Ensino Superior
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2020 - Atual | Professor Associado (Docente Universitário) | Instituto Universitário de Ciências da Saúde, Portugal |
2003/10/01 - 2020 | Professor Auxiliar (Docente Universitário) | Instituto Universitário de Ciências da Saúde, Portugal |
Instituto Universitário de Ciências da Saúde, Portugal | ||
2000/10/16 - 2003/09/30 | Assistente Estagiário (Docente Universitário) | Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, Portugal |
Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, Portugal | ||
1992 - 2000 | Assistente Convidado (Docente Universitário) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Cargos e Funções
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2021/01 - Atual | President of IUCS’s Ethics Committee | Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, Portugal |
Instituto Universitário de Ciências da Saúde, Portugal | ||
2020 - Atual | Member of Editorial Board - LWT-Food Science and Technology | Elsevier BV, Países Baixos |
Projetos
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2022/01/01 - Atual | Next generation probiotics as live biotherapeutics for oro-gastrointestinal infections
EXPL/BIAMIC/ 0258/2021
Investigador
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
Em curso
|
2022/01/17 - 2025/01/16 | Plastic removal and valorization of marine resources through new product development
PTDC/CTAAMB/ 0934/2021
Investigador responsável
Universidade de Aveiro Centro de Estudos do Ambiente e do Mar, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
Em curso
|
2021/03/23 - 2022/03/22 | Screening of anti-Candida activity by Lactic Acid bacteria from saliva samples of healthy subjects
AntiCanPro_PI2RL_IINFACTS_2021
Investigador responsável
|
Instituto de Investigação e Formação Avançada em Ciências e Tecnologias da Saúde
Concluído
|
2018 - 2021 | Tailored microenCAPsulation technology for Extreme Oxygen-Sensitive BACteria with beneficial effects in the gut microbiota:
Production, stability and functionality enhancements in various carriers
PTDC/BAA-AGR/31400/2017
Investigador
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P.
Concluído
|
2018 - 2021 | Castanea sativa shells as a new source of active ingredients for Functional Food and Cosmetic applications: a sustainable
approach
PTDC/ASPAGR/ 29277/2017
Investigador
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P. |
2017/04 - 2020/04 | Microbial production of bioactive conjugated linolenic acid isomers to obtain functional ingredients and foods
PTDC/AGR-TEC/2125/2014
Investigador
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P. |
2018 - 2018 | Application of microfluidic devices for the encapsulation of beneficial gut bacteria
Microgut-CESPU-2018
Investigador responsável
Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, Portugal
|
Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário
Concluído
|
2017 - 2017 | Exploring microfluidics-based devices for next-generation probiotics encapsulation
MicroFluiPro_CESPU_2017
Investigador responsável
Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, Portugal
|
Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário |
2012/03 - 2015/05 | NANODAIRY - NANOparticles as Delivery systems of bioactive polyphenolic compounds to DAIRY matrices: evaluation of stability,
bioavailability and toxicity.
Investigador
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P. |
2010/04 - 2013/04 | NanoFreeze - Freeze-drying approaches for overcoming instability of therapeutic proteins encapsulated into nanoparticles
Investigador
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, I.P. |
2000/02 - 2002/06 | 1,3-Propanediol- a versatile bulk chemical from renewable resources by novel biocatalyst and process strategies”
QLK5-CT-1999-01364
Bolseiro de Investigação
Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung GmbH, Alemanha
|
Concluído
|
1996 - 1999 | Biodegradable polyesters from 1,3-propanediol and succinate produced by fermentation of regrowing resources
FAIR961912
FAIR961912
Bolseiro de Investigação
INSA Toulouse, França
|
N/A
Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Poster em conferência |
|
Resumo em conferência |
|
Propriedade Intelectual
Patente |
|
Pedido provisório de patente |
|
Atividades
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2024/01/01 - Atual | Gamma-aminobutyric acid enriched probiotic food carrier as a non-drug alternative to anxiety modulation in childhood and adolescence
Coorientador
|
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2022/01 - Atual | Development and characterization of a new Akkermansia muciniphila-based synbiotic gut biomodulator and its role against foodborne
enteropathogens
Coorientador
|
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2022/01 - Atual | Combining polyphenols and probiotics to develop novel synbiotics for the treatment and/or prevention of oral candidiasis
Orientador
|
Doutoramento em Ciências Biomédicas (Doutoramento)
Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, Portugal
Instituto Universitário de Ciências da Saúde, Portugal |
2014 - 2015 | Desenvolvimento de micro e nanopartículas para o encapsulamento de EGCG: estudo exploratório
Orientador
|
Terapias Moleculares (Mestrado)
Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, Portugal
|
2011 - 2014 | Novel process strategies for the production of microbial conjugated linoleic acid incorporation in ‘metabolite specific’ probiotic
dairy products
Coorientador
|
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2011 - 2012 | Desenvolvimento de micropartículas simbióticas para a prevenção do cancro do cólon
Orientador
|
Terapias Moleculares (Mestrado)
Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, Portugal
|
2010 - 2011 | Ácido linoleico conjugado (CLA): produção microbiana e consumo numa amostra de estudantes universitários
Coorientador
|
Ciências do Consumo e Nutrição (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
Arbitragem científica em revista
Nome da revista (ISSN) | Editora | |
---|---|---|
2020 - Atual | Probiotics and Antimicrobial Proteins (1867-1314) | Springer-Verlag |
2020 - Atual | Food Science and Human Wellness | Elsevier |
2020 - Atual | Nutrients | MDPI |
2019 - Atual | Annals of Microbiology (1869-2044) | Springer-Verlag |
2019 - Atual | Foods | MDPI |
2019 - Atual | Molecules (1420-3049) | MDPI AG |
2019 - Atual | Reactive and Functional Polymers (1381-5148) | Elsevier |
2018 - Atual | Food Hydrocolloids (0268-005X) | Elsevier |
2018 - Atual | Microbial Pathogenesis (1096-1208) | Elsevier |
2017 - Atual | Current Drug Targets - Cardiovascular & Hematological Disorders (1568-0061) | Bentham Science |
2017 - Atual | C R C Critical Reviews in Food Science and Nutrition (0099-0248) | Informa UK (Taylor & Francis) |
2016 - Atual | Current Medicinal Chemistry (0929-8673) | Bentham Science |
2016 - Atual | Journal of Agricultural and Food Chemistry (1520-5118) | American Chemical Society |
2015 - Atual | LWT (0023-6438) | Elsevier |
2015 - Atual | Food Chemistry (0308-8146) | Elsevier |
2014 - Atual | Current Pharmaceutical Biotechnology (1389-2010) | Bentham Science |
2014 - Atual | Journal of Food Engineering (0260-8774) | Elsevier |
2013 - Atual | British Journal Of Nutrition (1475-2662) | Cambridge University Press |