???global.info.a_carregar???
Ana Margarida Silva is a PhD in Sustainable Chemistry. She holds a degree in Applied Biology at University of Minho in 2016, and a master’s degree in Quality Control at FFUP in 2018. Between 2018 and 2019 she was a technical assistant of safety and efficacy studies at Inovapotek, that provides R&D and testing services to the pharmaceutical and personal care industries. In 2019 she was awarded with a PhD scholarship by Portuguese Foundation for Science and Technology (FCT) and initialized her project in 2020 at REQUIMTE/LAQV-ISEP. During PhD project, Ana Margarida Silva focused on the valorization and characterization of kiwiberry leaves extracts obtained by green extraction techniques, aiming to be used as active ingredients in skin formulations. In addition, she is the author of about 40 publications in international peer-reviewed journals (h-index 14) and 8 book chapters.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Ana Margarida Oliveira e Silva

Nomes de citação

  • Silva, Ana Margarida

Identificadores de autor

Ciência ID
5C16-8C22-EF1E
ORCID iD
0000-0002-1823-9816
Scopus Author Id
2091675

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2)
Formação
Grau Classificação
2019/11 - 2024/12/06
Concluído
Doutoramento em Química Sustentável (Curso de doutoramento (conclusão de unidades curriculares))
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal
2024/07/15 - 2024/07/22
Concluído
Advanced Course in Regulatory Affairs and Patents (Outros)
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
2022/09/01 - 2022/11/15
Concluído
Online Intensive Course in Dermato-Cosmetic Sciences (Postgraduate Certificate)
Vrije Universiteit Brussel, Bélgica
2021/02/01 - 2021/03/17
Concluído
Online Safety Assessment of Cosmetics in the EU – Training Course 2021 (Postgraduate Certificate)
Vrije Universiteit Brussel, Bélgica
2016/09 - 2018/07/17
Concluído
Quality Control (Mestrado)
Especialização em Water and Food
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
"Infusions and decoctions of dehydrated fruits of Actinidia arguta: comparison with Actinidia deliciosa" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2018/06/12
Concluído
Clinical Investigator Certification - Level 1 (Outros)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
79%
2018/03/08
Concluído
Certificado de Competências Pedagógicas (Outros)
Instituto do Emprego e Formação Profissional, Portugal
2013/09 - 2016/07/08
Concluído
Applied Biology (Licenciatura)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
"Effect of chemical disinfectants in viability of the Escherichia coli CECT 434 in lettuce" (TESE/DISSERTAÇÃO)
14
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/01/01 - 2024/11/29 Estagiário de Investigação (Investigação) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/06/01 - 2019/12/31 Technical assistant Inovapotek Pharmaceutical Research and Development Lda, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2020/01/01 - Atual From soil to skin: Eco-friendly extract from kiwiberry leaves for prevention of skin aging process
SFRH/BD/144994/2019
Bolseiro de Doutoramento
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal

Instituto Politécnico do Porto Instituto Superior de Engenharia do Porto, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2022/01/17 - 2032/07/16 Kiwi4Health: Exploring the Eco-Innovative Re-Use of Kiwiberry Byproducts as Active Ingredients for Oral Mucositis
EXPL/BAA-AGR/0663/2021
Investigador
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso

Projeto

Designação Financiadores
2023/02/01 - 2024/07/31 Uma nova tecnologia para mitigar a exposição ocupacional dos bombeiros a compostos orgânicos persistentes: desenvolvimento de uma pastilha elástica, aplicação in vivo, e avaliação de risco in vitro
2022.05381.PTDC
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2019/01/01 - 2019/12/31 Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
UID/QUI/50006/2019
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2020/03 - 2022 Bilateral project Portugal-Serbia "Development of functional foods incorporating a chestnut shells extract obtained by subcritical water"
5537 DRI, Sérvia 2020/21
Investigador
Instituto Politécnico do Porto Grupo de Reação e Análises Químicas, Portugal

Univerzitet u Novom Sadu Tehnoloski Fakultet, Sérvia
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2019/01/01 - 2019/12/31 Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2019
LA/P/0008/2020
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal

Universidade Nova de Lisboa, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade de Évora, Portugal

Unidade de Investigação Vidro e Cerâmica para as Artes, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Cuffaro, Doretta; Bertolini, Andrea; Silva, Ana Margarida; Rodrigues, Francisca; Gabbia, Daniela; De Martin, Sara; Saba, Alessandro; et al. "Comparative Analysis on Polyphenolic Composition of Different Olive Mill Wastewater and Related Extra Virgin Olive Oil Extracts and Evaluation of Nutraceutical Properties by Cell-Based Studies". Foods 13 20 (2024): 3312. https://doi.org/10.3390/foods13203312.
    Publicado • 10.3390/foods13203312
  2. Lamas, Mariana; Silva, Ana Margarida; Moreira, Manuela M.; Maia, Maria Luz; Domingues, Valentina F.; Delerue-Matos, Cristina; Amaral, Maria Helena; Fernandes, Virgínia Cruz; Rodrigues, Francisca. "Valorization of Strawberry Tree Berries and Beeswax from Montesinho Natural Park for Cosmetic Industry—A Case Study Formulation". Antioxidants 13 10 (2024): 1152. https://doi.org/10.3390/antiox13101152.
    10.3390/antiox13101152
  3. Maccarronello, Anna E.; Cardullo, Nunzio; Silva, Ana Margarida; Di Francesco, Antonella; Costa, Paulo; Rodrigues, Francisca; Muccilli, Vera. "Unlocking the nutraceutical potential of Corylus avellana L. shells: microwave-assisted extraction of phytochemicals with antiradical and anti-diabetic properties". Journal of the Science of Food and Agriculture (2024): http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.13770.
    Publicado • 10.1002/jsfa.13770
  4. Teixeira, Filipa; Silva, Ana Margarida; Sut, Stefania; Dall'Acqua, Stefano; Ramos, Oscar L.; Ribeiro, Alessandra B.; Ferraz, Ricardo; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "Ultrasound-assisted extraction of bioactive compounds from goji berries: Optimization, bioactivity, and intestinal permeability assessment". Food Research International 188 (2024): 114502. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114502.
    Publicado • 10.1016/j.foodres.2024.114502
  5. Tapia, Pablo Ezequiel; Silva, Ana Margarida; Delerue-Matos, Cristina; Moreira, Manuela; Rodrigues, Francisca; Torres Carro, Romina; Santi, María Daniela; et al. "Exploring the Phytochemical Composition and the Bioactive Properties of Malbec and Torrontés Wine Pomaces from the Calchaquíes Valleys (Argentina) for Their Sustainable Exploitation". Foods 13 12 (2024): 1795. http://dx.doi.org/10.3390/foods13121795.
    Publicado • 10.3390/foods13121795
  6. Elisabetta Maccarronello, Anna; Cardullo, Nunzio; Silva, Ana Margarida; Di Francesco, Antonella; Costa, Paulo; Rodrigues, Francisca; Muccilli, Vera. "From waste to bioactive compounds: A response surface methodology approach to extract antioxidants from Pistacia vera shells for postprandial hyperglycaemia management". Food Chemistry 443 (2024): 138504. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.138504.
    Publicado • 10.1016/j.foodchem.2024.138504
  7. Teixeira, Filipa; Silva, Ana Margarida; Macedo, Catarina; Estevinho, Berta; Sut, Stefania; Dall’Acqua, Stefano; Delerue-Matos, Cristina; Costa, Paulo C.; Rodrigues, Francisca. "Design of advanced buccal films with kiwiberry extract to prevent oral mucositis: From in vitro buccal models to ex vivo studies". Journal of Drug Delivery Science and Technology 96 (2024): 105725. http://dx.doi.org/10.1016/j.jddst.2024.105725.
    10.1016/j.jddst.2024.105725
  8. Silva, Ana Margarida; Moreira, Manuela M.; Teixeira, Filipa; Ferraz, Ricardo; Salazar, Miguel; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "Insights into the Bioactive Composition, Antioxidant Properties and In Vitro Cell Effects of Disphyma crassifolium". Foods 13 8 (2024): 1219. http://dx.doi.org/10.3390/foods13081219.
    10.3390/foods13081219
  9. Silva, Ana Margarida; Rocha, Beatriz; Moreira, Manuela; delerue-matos, C; das Neves, José; Rodrigues, Francisca. "Biological Activity and Chemical Composition of Propolis Extracts with Potential Use in Vulvovaginal Candidiasis Management". International Journal of Molecular Sciences 25 5 (2024): 2478. http://dx.doi.org/10.3390/ijms25052478.
    Publicado • 10.3390/ijms25052478
  10. Alves, Ana; Silva, Ana Margarida; Nunes, Claúdia; Cravo, Sara; Reis, Salette; Pinto, Madalena; Sousa, Emília; et al. "The Synthesis and Characterization of a Delivery System Based on Polymersomes and a Xanthone with Inhibitory Activity in Glioblastoma". Life 14 1 (2024): 132. http://dx.doi.org/10.3390/life14010132.
    Publicado • 10.3390/life14010132
  11. Alves, Ana; Silva, Ana Margarida; Moreira, Joana; Nunes, Claúdia; Reis, Salette; Pinto, Madalena; Cidade, Honorina; et al. "Polymersomes for Sustained Delivery of a Chalcone Derivative Targeting Glioblastoma Cells". Brain Sciences 14 1 (2024): 82. http://dx.doi.org/10.3390/brainsci14010082.
    Publicado • 10.3390/brainsci14010082
  12. Pinto, Diana; Lozano-Castellón, Julián; Silva, Ana Margarida; de la Luz Cádiz-Gurrea, María; Segura-Carretero, Antonio; Lamuela-Raventós, Rosa; Vallverdú-Queralt, Anna; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Novel insights into enzymes inhibitory responses and metabolomic profile of supercritical fluid extract from chestnut shells upon intestinal permeability". Food Research International 175 (2024): 113807. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113807.
    Publicado • 10.1016/j.foodres.2023.113807
  13. Inês Teixeira, Maria; Lopes, Carla M.; Gonçalves, Hugo; Catita, José; Silva, Ana Margarida; Rodrigues, Francisca; Helena Amaral, Maria; Costa, Paulo. "Riluzole-loaded lipid nanoparticles for brain delivery: Preparation, optimization and characterization". Journal of Molecular Liquids 388 (2023): 122749. http://dx.doi.org/10.1016/j.molliq.2023.122749.
    10.1016/j.molliq.2023.122749
  14. Teixeira, Filipa; Silva, Ana Margarida; Sut, Stefania; Dall’Acqua, Stefano; delerue-matos, C; Estevinho, Berta; Costa, Paulo; Rodrigues, Francisca. "Development and Characterization of Microparticles with Actinidia arguta Leaves Extract by Spray-Drying: A New Mind-Set Regarding Healthy Compounds for Oral Mucositis". Antioxidants 12 8 (2023): 1496. http://dx.doi.org/10.3390/antiox12081496.
    10.3390/antiox12081496
  15. Pinto, Diana; Silva, Ana Margarida; Dall’Acqua, Stefano; Sut, Stefania; Vallverdú-Queralt, Anna; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "Simulated Gastrointestinal Digestion of Chestnut (Castanea sativa Mill.) Shell Extract Prepared by Subcritical Water Extraction: Bioaccessibility, Bioactivity, and Intestinal Permeability by In Vitro Assays". Antioxidants 12 7 (2023): 1414. http://dx.doi.org/10.3390/antiox12071414.
    10.3390/antiox12071414
  16. Cuffaro, Doretta; Pinto, Diana; Silva, Ana Margarida; Bertolini, Andrea; Bertini, Simone; Saba, Alessandro; Macchia, Marco; Rodrigues, Francisca; Digiacomo, Maria. "Insights into the Antioxidant/Antiradical Effects and In Vitro Intestinal Permeation of Oleocanthal and Its Metabolites Tyrosol and Oleocanthalic Acid". Molecules 28 13 (2023): 5150. http://dx.doi.org/10.3390/molecules28135150.
    Publicado • 10.3390/molecules28135150
  17. Silva, Ana Margarida; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Mathematical development and in vivo safety and efficacy studies of a topical formulation containing Actinidia arguta leaves extract". Journal of Drug Delivery Science and Technology 84 (2023): 104547. http://dx.doi.org/10.1016/j.jddst.2023.104547.
    Publicado • 10.1016/j.jddst.2023.104547
  18. Macedo, Catarina; Silva, Ana Margarida; Ferreira, Ana Sofia; Cádiz-Gurrea, María de la Luz; Fernández-Ochoa, Álvaro; Segura-Carretero, Antonio; delerue-matos, C; Costa, Paulo; Rodrigues, Francisca. "Insights into the polyphenols extraction from Actinidia arguta fruit (kiwiberry): A source of pro-healthy compounds". Scientia Horticulturae 313 (2023): 111910. http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2023.111910.
    10.1016/j.scienta.2023.111910
  19. Teixeira, Filipa; Silva, Ana Margarida; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "Lycium barbarum Berries (Solanaceae) as Source of Bioactive Compounds for Healthy Purposes: A Review". International Journal of Molecular Sciences 24 5 (2023): 4777. http://dx.doi.org/10.3390/ijms24054777.
    Publicado • 10.3390/ijms24054777
  20. Correia, Ana; Silva, Ana Margarida; Moreira, Manuela; Salazar, Miguel; Švarc-Gajic, Jaroslava; Brezo-Borjan, Tanja; Cádiz-Gurrea, Maria de la Luz; et al. "Salicornia ramosissima: A New Green Cosmetic Ingredient with Promising Skin Effects". Antioxidants 11 12 (2022): 2449. http://dx.doi.org/10.3390/antiox11122449.
    Publicado • 10.3390/antiox11122449
  21. Ferreira, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Moreira, Manuela; Ferraz, Ricardo; Švarc-Gajic, Jaroslava; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "New Perspectives on the Sustainable Employment of Chestnut Shells as Active Ingredient against Oral Mucositis: A First Screening". International Journal of Molecular Sciences 23 23 (2022): 14956. http://dx.doi.org/10.3390/ijms232314956.
    10.3390/ijms232314956
  22. Silva, Ana Margarida; Almeida, Andreia; Dall’Acqua, Stefano; Loschi, Francesca; Sarmento, Bruno; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Insights into the 3D In Vitro Permeability and In Vivo Antioxidant Protective Effects of Kiwiberry Leaf Extract: A Step Forward to Human Nutraceutical Use". International Journal of Molecular Sciences 23 22 (2022): 14130. http://dx.doi.org/10.3390/ijms232214130.
    Publicado • 10.3390/ijms232214130
  23. Silva, Ana Margarida; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Assessment of a Formulation Containing a Castanea sativa Shells Extract on Skin Face Parameters: In Vivo Evaluation". Processes 10 11 (2022): 2230. http://dx.doi.org/10.3390/pr10112230.
    Publicado • 10.3390/pr10112230
  24. Švarc-Gajic, Jaroslava; Rodrigues, Francisca; Moreira, Manuela M.; delerue-matos, C; Morais, Simone; Dorosh, Olena; Silva, Ana Margarida; et al. "Chemical composition and bioactivity of oilseed cake extracts obtained by subcritical and modified subcritical water". Bioresources and Bioprocessing 9 1 (2022): http://dx.doi.org/10.1186/s40643-022-00603-6.
    Publicado • 10.1186/s40643-022-00603-6
  25. Silva, Ana Margarida; Garcia, Juliana; Dall'Acqua, Stefano; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Eco-friendly insights on kiwiberry leaves valorization through in-vitro and in-vivo studies". Industrial Crops and Products 184 (2022): 115090. http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.115090.
    Publicado • 10.1016/j.indcrop.2022.115090
  26. Ferreira, Ana Sofia; Macedo, Catarina; Silva, Ana Margarida; Delerue-Matos, Cristina; Costa, Paulo; Rodrigues, Francisca. "Natural Products for the Prevention and Treatment of Oral Mucositis: A review". International Journal of Molecular Sciences 23 8 (2022): 4385. http://dx.doi.org/10.3390/ijms23084385.
    Publicado • 10.3390/ijms23084385
  27. Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Moreira, Manuela M.; Costa, Paulo C.; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "Valorization of Kiwiberry Leaves Recovered by Ultrasound-Assisted Extraction for Skin Application: A Response Surface Methodology Approach". Antioxidants 11 4 (2022): 763. http://dx.doi.org/10.3390/antiox11040763.
    Publicado • 10.3390/antiox11040763
  28. Silva, Ana Margarida; Luís, Ana Sofia; Moreira, Manuela M.; Ferraz, Ricardo; Brezo-Borjan, Tanja; Švarc-Gajic, Jaroslava; Costa, Paulo C.; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "Influence of temperature on the subcritical water extraction of Actinidia arguta leaves: A screening of pro-healthy compounds". Sustainable Chemistry and Pharmacy 25 (2022): 100593. http://dx.doi.org/10.1016/j.scp.2021.100593.
    Aceite para publicação • 10.1016/j.scp.2021.100593
  29. Macedo, Catarina; Silva, Ana Margarida; Ferreira, Ana Sofia; Moreira, Manuela M.; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "Microwave- and Ultrasound-Assisted Extraction of Cucurbita pepo Seeds: A Comparison Study of Antioxidant Activity, Phenolic Profile, and In-Vitro Cells Effects". Applied Sciences 12 3 (2022): 1763. http://dx.doi.org/10.3390/app12031763.
    Publicado • 10.3390/app12031763
  30. Teixeira, Maria Inês; Lopes, Carla Martins; Gonçalves, Hugo; Catita, José; Silva, Ana Margarida; Rodrigues, Francisca; Amaral, Maria Helena; Costa, Paulo C.. "Formulation, Characterization, and Cytotoxicity Evaluation of Lactoferrin Functionalized Lipid Nanoparticles for Riluzole Delivery to the Brain". Pharmaceutics 14 1 (2022): 185. http://dx.doi.org/10.3390/pharmaceutics14010185.
    Publicado • 10.3390/pharmaceutics14010185
  31. Oliveira, Nágilla; Cádiz-Gurrea, Maria de la Luz; Silva, Ana Margarida; Macedo, Catarina; Rodrigues, Francisca; Costa, Paulo. "Development and Optimization of a Topical Formulation with Castanea sativa Shells Extract Based on the Concept “Quality by Design”". Sustainability 14 1 (2021): 129. http://dx.doi.org/10.3390/su14010129.
    Publicado • 10.3390/su14010129
  32. Pinto, Diana; Reis, Jorge; Silva, Ana Margarida; Salazar, Miguel; Dall’Acqua, Stefano; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. Autor correspondente: Silva, Ana Margarida. "Valorisation of Salicornia ramosissima biowaste by a green approach-An optimizing study using response surface methodology". Sustainable Chemistry and Pharmacy 24 (2021): 100548. http://dx.doi.org/10.1016/j.scp.2021.100548.
    10.1016/j.scp.2021.100548
  33. Silva, Ana Margarida; Costa, Paulo C.; Delerue-Matos, Cristina; Latocha, Piotr; Rodrigues, Francisca. "Extraordinary composition of Actinidia arguta by-products as skin ingredients: A new challenge for cosmetic and medical skincare industries". Trends in Food Science & Technology 116 (2021): 842-853. http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2021.08.031.
    10.1016/j.tifs.2021.08.031
  34. Sharkawy, Asma; Silva, Ana Margarida; Rodrigues, Francisca; Barreiro, Filomena; Rodrigues, Alírio. "Pickering emulsions stabilized with chitosan/collagen peptides nanoparticles as green topical delivery vehicles for cannabidiol (CBD)". Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects (2021): 127677. http://dx.doi.org/10.1016/j.colsurfa.2021.127677.
    Publicado • 10.1016/j.colsurfa.2021.127677
  35. Silva, Ana Margarida (5C16-8C22-EF1E); Lago, João Pedro; Pinto, Diana; Moreira, Manuela M.; Grosso, Clara; Cruz Fernandes, Virgínia; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "Salicornia ramosissima Bioactive Composition and Safety: Eco-Friendly Extractions Approach (Microwave-Assisted Extraction vs. Conventional Maceration)". Applied Sciences 11 11 (2021): 4744. http://dx.doi.org/10.3390/app11114744.
    Publicado • 10.3390/app11114744
  36. Silva, Ana Margarida (5C16-8C22-EF1E); Pinto, Diana; Fernandes, Iva; Freitas, Victor de; Cádiz-Gurrea, María de la Luz; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "An Insight into Kiwiberry Leaf Valorization: Phenolic Composition, Bioactivity and Health Benefits". Molecules 26 8 (2021): 2314. http://dx.doi.org/10.3390/molecules26082314.
    Publicado • 10.3390/molecules26082314
  37. Pinto, Diana; Silva, Ana Margarida; Freitas, Vitor; Vallverdú-Queralt, Anna; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "Microwave-Assisted Extraction as a Green Technology Approach to Recover Polyphenols from Castanea sativa Shells". ACS Food Science & Technology 1 2 (2021): 229-241. http://dx.doi.org/10.1021/acsfoodscitech.0c00055.
    10.1021/acsfoodscitech.0c00055
  38. Teixeira, Pilar ; Fernandes, Bruna; Silva, Ana Margarida; Dias, Nicolina; Azeredo, Joana. "Evaluation by Flow Cytometry of Escherichia coli Viability in Lettuce after Disinfection". Antibiotics 9 1 (2019): 14. http://dx.doi.org/10.3390/antibiotics9010014.
    Publicado • 10.3390/antibiotics9010014
  39. Pinto, Diana ; Franco, Santiago Diaz ; Silva, Ana Margarida; Cupara, Snezana ; Koskovac, Marijana; Kojicic, Ksenija ; Sónia Soares; et al. "Chemical characterization and bioactive properties of a coffee-like beverage prepared from Quercus cerris kernels". Food & Function 10 4 (2019): 2050-2060.
    Publicado
  40. Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena S.; Freitas, Vítor; Rodrigues, Francisca; Oliveira, Maria Beatriz P. P.. "Infusions and decoctions of dehydrated fruits of Actinidia arguta and Actinidia deliciosa: Bioactivity, radical scavenging activity and effects on cells viability". Food Chemistry 289 (2019): 625-634. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.03.105.
    Publicado
Artigo em revista (magazine)
  1. Silva, Ana Margarida; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Frutos e subprodutos de Actinidia arguta como fonte de compostos bioativos para diferentes indústrias", Revista Tecnoalimentar, 2023
Capítulo de livro
  1. Silva, Ana Margarida; Bessa, Maria João; Rodrigues, Francisca. "Cell-based in vitro models for dermal permeability studies". In Concepts and Models for Drug Permeability Studies – Cell and Tissue based In Vitro Culture Models, editado por Sarmento, Bruno; Leite Pereira, Catarina; das Neves, José, 219-232. Elsevier, 2024.
    Publicado
  2. Bessa, Maria João; Silva, Ana Margarida; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Toxicity Assessment of Food and By-Products: In Vitro Methods". In Extraction, Characterization, and Functional Assessment of Bioactive Compounds, editado por María Figueiredo González; Patricia Reboredo Rodríguez; Elena Martínez Carballo. Vigo, Espanha: Springer Nature, 2024.
    Publicado
  3. Teixeira, Filipa; Pinto, Diana; Silva, Ana Margarida; Nunes, Rute; Rodrigues, Francisca. "Health and Toxicity Associated with Nano-cosmeceuticals". In Nanotechnology in Cosmeceuticals: Advances, Challenges and Future Perspectives. Elsevier, 2024.
    No prelo
  4. Silva, Ana Margarida; Luís, Ana Sofia; Macedo, Catarina; Ferreira, Ana Sofia; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Cosmetic applications of herbal products and encapsulated herbal active extracts". In Nanotechnology in Herbal Medicine - Applications and Innovations, editado por Thomas, Sabu; Oyedeji, Adebola Omowunmi; Oluwafemi, Oluwatobi Samuel; Jaquilin PJ, Rose, 447-490. Elsevier, 2023.
    Publicado
  5. Silva, Ana Margarida; Bessa, Maria João; Teixeira, Filipa; Rodrigues, Francisca. "Polyphenols in skin and hair health". In Bioactive Polyphenols for Health and Pathology Treatment, editado por Antonio Segura-Carretero; Maria de la Luz Cádiz-Gurrea; Javad Sharifi-Rad. Elsevier, 2023.
    No prelo
  6. Silva, Ana Margarida; Macedo, Catarina; Latocha, Piotr; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Valorization of Actinidia spp. by-products and wastes for nutraceutical applications". In Nutraceutics from agri-food by-products, editado por Spizzirri, Gianfranco, 69-116. Scrivener Publishing LLC in cooperation with John Wiley and Sons Ltd., 2023.
    Publicado
  7. Pinto, Diana; Cádiz-Gurrea, María de la Luz; Silva, Ana Margarida; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Cosmetics - Food waste recovery". In Food Waste Recovery, 503-528. Elsevier, 2021.
    10.1016/b978-0-12-820563-1.00004-4
  8. Pinto, Diana; Braga, Nair; Silva, Ana Margarida; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Chestnut". In Valorization of Fruit Processing By-products, 127-144. Reino Unido: Elsevier, 2020.
    Publicado • 10.1016/b978-0-12-817106-6.00006-x
Documento de trabalho
  1. Silva, Ana Margarida; Santos, Joana ; Oliveira, Maria Beatriz P. P.. 2017. "Alimentos silvestres: uma fonte tradicional e alternativa de compostos bioativos".
Poster em conferência
  1. Teixeira, Filipa; Silva, Ana Margarida; Macedo, Catarina; Sut, Stefania; Dall'Acqua, Stefano; Estevinho, Berta; Delerue-Matos, Cristina; Costa, Paulo C.; Rodrigues, Francisca. "Exploring the efficacy of buccal films with Actinidia arguta fruit extract for oral mucositis prevention: from an in vitro to an ex vivo approach". Trabalho apresentado em 6th Meeting on Medicinal Biotechnology, 2024.
  2. Macedo, Catarina; Silva, Ana Margarida; Ferreira, Ana Sofia; Cádiz-Gurrea, María de la Luz; Fernández-Ochoa, Álvaro; Segura-Carretero, Antonio; delerue-matos, C; Costa, Paulo; Rodrigues, Francisca. "From discarded to desirable: Actinidia arguta (kiwiberry) as a source of health-promoting compounds". Trabalho apresentado em 6th ISEKI-Food E-conference, 2023.
  3. Inês Teixeira, Maria; Lopes, Carla M.; Gonçalves, Hugo; Catita, José; Silva, Ana Margarida; Rodrigues, Francisca; Amaral, Maria Helena; Costa, Paulo. "Potential neuroprotective effect of lactoferrin-functionalized lipid nanoparticles in Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS)". Trabalho apresentado em X Congresso Iberoamericano de Ciências Farmacêuticas, 2023.
  4. Silva, Ana Margarida; Almeida, Andreia; Dall'Acqua, Stefano; Loschi, Francesca; Sarmento, Bruno; Costa, Paulo; Delerue-Matos, Crstina; Rodrigues, Francisca. "In vitro and in vivo antioxidant properties of Actinidia arguta leaves obtained by Ultrasound assisted extraction". Trabalho apresentado em International Meeting Molecules 4 Life, 2023.
  5. Silva, Ana Margarida; Almeida, Andreia; Dall'Acqua, Stefano; Loschi, Francesca; Sarmento, Bruno; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Actinidia arguta leaves: An overview of antioxidant activity, intestinal permeation and health effects". Trabalho apresentado em XXXI International Conference on Polyphenols, 2023.
  6. Teixeira, Filipa; Silva, Ana Margarida; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Bioactive composition of goji berries extracted by Ultrasound-Assisted Extraction: Validation of a mathematical model". Trabalho apresentado em 5th Doctoral Congress in Engineering, 2023.
  7. Teixeira, M.I.; Lopes, C.M.; Gonçalves, Hugo; José Catita; Silva, Ana Margarida; Francisca Rodrigues; Amaral, Maria Helena; Costa, Paulo. "Optimization of lipid nanoparticles to improve brain drug delivery in amyotrophic lateral sclerosis (ALS)". Trabalho apresentado em 12th International Colloids Conference, 11th-14th June, Palma, Mallorca, Spain, 2023.
  8. Ferreira, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Ferraz, Ricardo; Svarc-Gajic, Jaroslava; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. Autor correspondente: Rodrigues, Francisca. "Repurposing Chestnut Shells as Antioxidant Rich Ingredient". Trabalho apresentado em 1st International Conference on Antioxidants, 2023.
  9. Silva, Ana Margarida; Almeida, Andreia; Dall'Acqua, Stefano; Loschi, Francesca; Sarmento, Bruno; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Actinidia arguta leaves potential nutraceutical ingredient: an in vitro and in vivo screening". Trabalho apresentado em Dare2Change conference, 2023.
  10. Ferreira, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Ferraz, Ricardo; Moreira, Manuela; Švarc-Gajic, Jaroslava; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Potential therapeutic application of chestnut shells in oral mucositis treatment: Green extraction of polyphenols". Trabalho apresentado em Dare2Change conference, 2023.
  11. Silva, Ana Margarida; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Valorization of Actinidia arguta leaves as cosmetic ingredient: In-vitro and in-vivo safety and efficacy evaluation". Trabalho apresentado em Dare2Change conference, 2023.
  12. Teixeira, Filipa; Silva, Ana Margarida; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Ultrasound-assisted extration of goji berries: Bioactive compounds and pro-healthy properties". Trabalho apresentado em 2nd Dare2Change International Conference, 2023.
  13. Silva, Ana Margarida; Almeida, Andreia; Dall'Acqua, Stefano; Loschi, Francesca; Sarmento, Bruno; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Assessment of the 3D in-vitro permeability and in- vivo antioxidant effects of the Actinidia arguta leaves". Trabalho apresentado em 4th SPLC-CRS Young Scientists Meeting, 2023.
  14. Ferreira, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Ferraz, Ricardo; Švarc-Gajic, Jaroslava; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "From agricultural waste to antioxidant-rich extracts: Green extraction of polyphenols from chestnut shells". Trabalho apresentado em 4th SPLC-CRS Young Scientists Meeting, 2023.
  15. Silva, Ana Margarida; Almeida, Andreia; Sarmento, Bruno; Costa, Paulo; Delerue-Matos, Crstina; Rodrigues, Francisca. "Insights into the development of Actinidia arguta leaves nutraceutical ingredient: Antioxidant activity and bioavailability study in rats". Trabalho apresentado em 5º Encontro em Biotecnologia Medicinal/ 2nd Iberian Congress on Medicinal Biotechnology, 2022.
  16. Ferreira, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Moreira, Manuela; Ferraz, Ricardo; Švarc-Gajic, Jaroslava; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Sustainable valorization of phenolic compounds from Castanea sativa shells for pharmaceutical application". Trabalho apresentado em 5º Encontro em Biotecnologia Medicinal/ 2nd Iberian Congress on Medicinal Biotechnology, 2022.
  17. Silva, Ana Margarida; Correia, Ana; Moreira, Manuela; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca; Moreira, Manuela M.; C. Delerue-Matos. "Salicornia ramosissima: A possible green alternative with valuable bioactive properties for cosmetics". Trabalho apresentado em 5º Encontro em Biotecnologia Medicinal/ 2nd Iberian Congress on Medicinal Biotechnology, 2022.
  18. Macedo, Catarina; Silva, Ana Margarida; Costa, Paulo; C. Delerue-Matos; Rodrigues, Francisca. "Valorization of kiwiberry leaves by Subcritical Water Extraction: Screening of antioxidant/antiradical activity and intestinal effects". Trabalho apresentado em 4th International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants, 2022.
  19. Correia, Ana; Silva, Ana Margarida; Moreira, Manuela; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Salicornia ramosissima: A possible green alternative with valuable bioactive properties for cosmetics". Trabalho apresentado em Investigação Jovem da Universidade do Porto, 2022.
  20. Silva, Ana Margarida; Garcia, Juliana; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Highlighting the bioactivity of kiwiberry leaves extracts as cosmetic ingredient: An exploratory "in vitro" study". Trabalho apresentado em 2º Encuentro Ibérico de Fluidos Supercríticos, 2022.
  21. Silva, Ana Margarida; Lago, João; Moreira, Manuela; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Green and Sustainable extraction of bioactive compounds from Salicornia ramosissima". Trabalho apresentado em 2nd Electronic Conference on Future Foods and Food Technologies for a Sustainable World, 2021.
  22. Moreira, Manuela; Dorosh, Olena; Silva, Sofia; Silva, Ana Margarida; Grosso, Clara; VIEIRA, ELSA; Rodrigues, Francisca; et al. "Subcritical water extraction of phenolic compounds from vineyard pruning residues: evaluation of chemical composition and bioactive properties". Trabalho apresentado em 2nd Electronic Conference on Future Foods and Food Technologies for a Sustainable World, 2021.
    10.3390/Foods2021-11103
  23. Luís, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; delerue-matos, C; Ferraz, Ricardo; ŠvarcGajic, Jaroslava; Rodrigues, Francisca. "Subcritical Water Extraction of Actinidia arguta leaves: Radical scavenging capacity and cell effects". Trabalho apresentado em 2nd Electronic Conference on Future Foods and Food Technologies for a Sustainable World, 2021.
  24. Lamas, Mariana; Domingues, Valentina; Silva, Ana Margarida; C. Delerue-Matos; Rodrigues, Francisca; Cruz Fernandes, Virgínia. "Assessing the Safety of Pesticides in kiwiberry samples by gas chromatography analysis". Trabalho apresentado em XV Encontro Nacional de Química dos Alimentos, 2021.
  25. Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Fernandes, Iva; Freitas, Vitor; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Microwave-assisted extraction of kiwiberry leaves for cosmetic purposes: Phenolic composition and bioactivity screening". Trabalho apresentado em XXX International Conference on Polyphenols, 2021.
  26. Luís, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; delerue-matos, C; Ferraz, Ricardo; Švarc-Gajic, Jaroslava; Rodrigues, Francisca. "Bioactivity, Antioxidant and Radical Scavenging Activity of Actinidia arguta leaves extracts obtained by Subcritical Water Extraction". Trabalho apresentado em 4th Symposium on Chemical and Biological Engineering, 2021.
  27. Silva, Ana Margarida; Lago, João; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Microwave-assisted extraction of Salicornia ramossisima bioactive compounds: comparison with conventional extraction". Trabalho apresentado em Congress on Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
  28. Luís, Ana Sofia; Silva, Ana Margarida; delerue-matos, C; Ferraz, Ricardo; Švarc- Gajic, Jaroslava; Rodrigues, Francisca. "Subcritical water extraction of Actinidia arguta leaves: evaluation of temperature effects on bioactivity and radical scavenging activity". Trabalho apresentado em Congress on Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
  29. Dorosh, Olena; Silva, Sofia; Silva, Ana Margarida; Grosso, Clara; Moreira, Manuela; Rodrigues, Francisca; Peixoto, Andreia F.; Freire, Cristina; delerue-matos, C. "Chemical composition and bioactive properties of vine-canes obtained by subcritical water extraction". Trabalho apresentado em Congress on Natural products application: Health, Cosmetic and Food, 2021.
  30. Pinto, Diana; Silva, Ana Margarida; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Application of a green extraction technique to the sustainable recovery of polyphenols from Castanea sativa shells: Bioactivity, in vitro radical scavenging ability and effects on intestinal cells". Trabalho apresentado em International IBERPHENOL Conference, 2020.
  31. Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Costa, Paulo; delerue-matos, C; Rodrigues, Francisca. "Microwave extraction of kiwiberry leaves: A promising source of bioactive compounds". Trabalho apresentado em International IBERPHENOL Conference, 2020.
  32. Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana ; Rodrigues, Francisca ; Oliveira, Maria Beatriz P. P.. "Sustainable and promising beverages from hardy kiwi: infusions and decoctions". Trabalho apresentado em XVII Congress of Food and Nutrition & I International Congress of Food and Nutrition, 2018.
    10.5593/sgem2017/61/s25.095
  33. Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana ; Rodrigues, Francisca ; Oliveira, Maria Beatriz P. P.. "Infusions and decoctions of Actinidia arguta: a preliminary study". Trabalho apresentado em IJUP'18 - 11º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto, 2018.
  34. Silva, Ana Margarida; Santos, Joana ; Oliveira, Maria Beatriz P. P.. "Wild plants and food security: alternative and traditional sources of bioactive compounds". Trabalho apresentado em IJUP'17 - 10º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto, 2017.
Resumo em conferência
  1. Silva, Ana Margarida; Costa, Paulo; Delerue-Matos, Cristina; Rodrigues, Francisca. "Kiwiberry leaves extracts: A sustainable and promising cosmetic ingredient". Trabalho apresentado em Controlled Release Society 2021 Virtual Annual Meeting, 2021.
    Aceite para publicação
  2. Silva, Ana Margarida; Pinto, Diana; Rodrigues, Francisca; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Bioactive compounds, antioxidant activity and cell viability of Actinidia arguta infusions and decoctions". Trabalho apresentado em 9th Meeting of the Analytical Chemistry Division, Porto, 2018.
    Publicado
Tese / Dissertação
  1. Silva, Ana Margarida. "Infusions and decoctions of dehydrated fruits of Actinidia arguta: comparison with Actinidia deliciosa". Mestrado, REQUIMTE LAQV Porto, 2018.
  2. Silva, Ana Margarida. "Effect of chemical disinfectants in viability of the Escherichia coli CECT 434 in lettuce". Licenciatura, Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, 2016.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/01/11 Kiwiberry (Actinidia arguta) leaves as nutraceutical ingredient: From in-vitro to in-vivo evaluation Webinar do projeto Kiwi4Health - Exploring the Eco-Innovative Re-Use of KiwiberryByproducts as Active Ingredients for Oral Mucositis
(Portugal)
2023/11/24 Incorporation of an Actinidia arguta fruit extract in buccal films for the treatment/prevention of oral mucositis 6th ISEKI-Food E-conference
ISEKI-Food Association
2023/11/23 Chestnut shells bioactive compounds as an ingredient to delivery systems for the prevention/treatment of oral mucositis 6th ISEKI-Food E-conference
ISEKI-Food Association
2023/11/23 Exploring the nutraceutical potential of antioxidants extracted from chestnut shells through in-vitro digestion and intestinal permeability models 6th ISEKI-Food E-conference
ISEKI-Food Association
2023/10/26 Bioactive composition and pro-healthy properties of goji berries: Ultrasound-assisted extraction optimization and intestinal permeability assessment 5th PhD Day CESPU
CESPU, Cooperativa de Ensino Superior Politécnico e Universitário, CRL (Portugal)
2023/09/22 Oral films incorporating chestnut shells bioactive compounds as delivery system for the prevention/treatment of oral mucositis International Meeting Molecules 4 Life
(Vila Real, Portugal)
2023/07/05 Kiwiberry leaves extract as new eco-friendly cosmetic ingredient: Assessment of in-vitro and in-vivo safety and inclusion in a topical formulation development XXXI International Conference on Polyphenols
(Nantes, França)
2023/07/05 From green extraction of chestnut by-products to pharmaceutical application XXXI International Conference on Polyphenols
(Nantes, França)
2023/06/16 Sustainable application of Actinidia arguta leaves as active ingredient in topical formulation: Development, optimization and in vivo evaluation 5th Doctoral Congress in Engineering
Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2023/06/16 Spray drying microencapsulation of Actinidia arguta fruits and leaves extract 5th Doctoral Congress in Engineering
Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2023/05/17 Microparticles containing Actinidia arguta extracts prepared by spray drying 8th Portuguese Young Chemists Meeting
Sociedade Portuguesa de Química (Vila Real, Portugal)
2023/05/10 Ultrasound-assisted extraction of goji berries: Bioactive composition and prohealthy properties IJUP'23 - 16º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2023/05/10 Exploring the potentialities of strawberry tree fruits from Natural Park of Montesinho - A first screening IJUP'23 - 16º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
2023/02/06 Predicting the bioactivity and bioaccessibility of antioxidant compounds extracted from chestnut shells using in-vitro digestion and intestinal permeability models – A metabolomic approach 4th SPLC-CRS Young Scientists Meeting
(Porto, Portugal)
2022/11/25 Valorization of Actinidia arguta leaves extracts: Bioactive compounds, in-vitro antioxidant activity and 3D intestinal permeability 5th ISEKI E-conferences
ISEKI-Food Association
2022/11/24 Assessment of in-vitro and in-vivo safety of the Actinidia arguta leaves as a new sustainable cosmetic ingredient 5th ISEKI E-conferences
ISEKI-Food Association
2022/10/12 Kiwiberry leaves extracts: New and sustainable alternative cosmetic and nutraceutical ingredients? Webinar REQUIMTE/LAQV – Environmental Chemistry Research Group
REQUIMTE/LAQV (Portugal)
2022/10 Avaliação in-vitro e in-vivo de extrato de folhas de baby kiwi (Actinidia arguta): Um novo ingrediente cosmético? 2ª Edição Sunset Skin Summit
(Portugal)
2022/10 Salicornia ramosissima: Uma alternativa verde aos ingredientes cosméticos químicos 2ª Edição Sunset Skin Summit
(Portugal)
2022/10 Subcritical Water Extraction of chestnut shells: A promising source of bioactive compounds XVI Encontro de Química dos Alimentos
(Castelo Branco, Portugal)
2022/09 From in-vitro to in-vivo evaluation of a new nutraceutical ingredient obtained from kiwiberry (Actinidia arguta) leaves 15th International Congress of Toxicology
(Países Baixos)
2022/05/24 In vitro and in vivo screening of kiwi berry leaves extract as potential cosmetic ingredient 4th International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants
Euro Fed Lipis (Vigo, Espanha)
2022/05/06 Eco-friendly extraction of propolis: Valorization of a natural matrix 15th Youth Research Meeting of the University of Porto (IJUP)
University of Porto (Porto, Portugal)
2021/11/12 Exploring hydroalcoholic kiwiberry leaves extract as a new and sustainable cosmetic ingredient 12th International Conference on Skin Ageing & Challenges
(Lisbon, Portugal)
2021/09 Valorisation of Salicornia ramosissima by-product as a potential industrial ingredient – Application of a green extraction technology EFFoST Seminar – Development of sustainable food products,

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2022/10 - 2023/10 Ultrasound-assisted extraction of goji berries: Bioactive composition and pro-healthy properties
Coorientador
Bioquímica em Saúde (Mestrado)
Instituto Politecnico do Porto Escola Superior de Tecnologia da Saúde do Porto, Portugal
2023/05 - 2023/07/28 Valorização de Disphyma crassifolium para aplicação nutracêutica
Coorientador
Biotecnologia Medicinal (Licenciatura/Bacharelato)
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal
2021/10/01 - 2022 Evaluation of a new potential cosmetic ingredient: In-vitro and ex-vivo evaluation of Salicornia ramosissima
Coorientador
Mestrado em Bioquímica em Saúde - Ramo em Bioquímica Aplicada (Mestrado)
Instituto Politecnico do Porto Escola Superior de Tecnologia da Saúde do Porto, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2015/11 - 2016/02 Member of the organizing committee of "XVII Jornadas de Biologia Aplicada" (2016/02/10 - 2016/02/13)
Congresso (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal
2015/11/23 - 2015/11/25 Collaboration with School of Sciences "De portas abertas à Ciência e Tecnologia", directed of the students and teachers of pre-school, 1st, 2nd and 3rd Cycles of primary and secondary education. (2015/11/23 - 2015/11/25)
Encontro (Outra)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
2015/09/25 - 2015/09/25 Voluntary cooperation in preparation and implementation of activities "Noite Europeia dos Investigadores" promoted by the School of Sciences of the University of Minho. (2015/09/25 - 2015/09/25)
Encontro (Outra)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
2015/05/12 - 2015/05/14 Collaboration with School of Sciences "Festa da Ciência", directed of the students and teachers of pre-school, 1st, 2nd and 3rd Cycles of primary and secondary education. (2015/05/12 - 2015/05/14)
Outro (Outra)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal
2014/11/24 - 2014/11/26 Collaboration with School of Sciences "De portas abertas à Ciência e Tecnologia", directed of the students and teachers of pre-school, 1st, 2nd and 3rd Cycles of primary and secondary education. (2014/11/24 - 2014/11/26)
Encontro (Outra)
Universidade do Minho Escola de Ciências, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2023/07/03 - 2023/07/06 Attended in the XXXI International Conference on Polyphenols, an international conference.
Conferência
XXXI International Conference on Polyphenols
2023/06/15 - 2023/06/16 Attended in the 5th Doctoral Congress in Engineering
Congresso
5th Doctoral Congress in Engineering
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
2023/03/21 - 2023/03/21 Attended in theDare2Change, an international conference.
Conferência
Dare2Change conference
Laboratório Colaborativo para Inovação na Indústria Alimentar, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P. (INIAV,I.P.), Portugal

Associação Integralar Intervenção de Excelência no Sector Agro-Alimentar, Portugal
2023/02/06 - 2023/02/07 Attended the IV Young Scientist Meeting of the Spanish Portuguese Local Chapter-Controlled Release Society (SPLC-CRS).
Encontro
IV Young Scientist Meeting of the Spanish Portuguese Local Chapter-Controlled Release Society (SPLC-CRS
Spanish Portuguese Local Chapter-Controlled Release Society (SPLC-CRS)., Portugal
2022/11/23 - 2022/11/25 Participation in 5th edition of the ISEKI E-conferences.
Conferência
5th ISEKI e-Conference Current food innovation trends; the texture and consumer perception perspective
ISEKI-Food Association, Áustria
2022/10/21 - 2022/10/21 Participação no 5th Meeting of Medicinal Biotechnology/ 2nd Iberian Congress on Medicinal Biotechnology com a duração de 6 horas
Congresso
5º Encontro em Biotecnologia Medicinal/ 2nd Iberian Congress on Medicinal Biotechnology
Instituto Politecnico do Porto Escola Superior de Tecnologia da Saúde do Porto, Portugal
2022/07/27 - 2022/07/27 Participation in webinar TracAllerSens
Encontro
Webinar TracAllerSens
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal

Instituto Politécnico do Porto Instituto Superior de Engenharia do Porto, Portugal
2022/05/23 - 2022/05/25 Participation in the 4th International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants
Simpósio
4th International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants
European Federation for the Science and Technology of Lipids e.V., Alemanha
2022/05/20 - 2022/05/20 Participation in Online Scientific Morning, BeeCarefull: Honey and Related Products Value
Outro
Online Scientific Morning, BeeCarefull: Honey and Related Products Value
Instituto Politécnico do Porto Grupo de Reação e Análises Químicas, Portugal

REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2022/02/28 - 2022/03/02 Attended in the 2º Encuentro Ibérico de Fluidos Supercríticos
Conferência
2º Encuentro Ibérico de Fluidos Supercríticos / Encontro Ibérico de Fluidos Supercríticos
2021/11/10 - 2021/11/12 Active participation in the Skin Ageing & Challenges 2021
Conferência
12th International Conference on Skin Ageing & Challenges
2021/10/15 - 2021/10/30 Participation in the 2nd International Electronic Conference on Foods
Conferência
2nd International Electronic Conference on Foods
Multidisciplinary Digital Publishing Institute AG, Suiça
2021/10/07 - 2021/10/10 Attendance in the IC-3Rs Symposium 2021 - Human-relevant models for drug research and development
Simpósio
IC-3Rs Symposium 2021
Vrije Universiteit Brussel, Bélgica
2021/07/25 - 2021/07/29 Controlled Release Society - 2021 Virtual Annual Meeting
Encontro
Controlled Release Society
2021/07/13 - 2021/07/15 XXX International Conference on Polyphenols organized by the University of Turku, Finland - Online Event.
Conferência
XXX International Conference on Polyphenols
2020/11/05 - 2020/11/06 International IBERPHENOL Conference - Advances in the role of phenols in health effects and other uses
Conferência
International IBERPHENOL Conference
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
2018/02/07 - 2018/02/09 IJUP'18 - 11º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Encontro
IJUP'18 - 11º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
2017/11/25 - 2017/11/25 Course "Biosafety & Biosecurity - Proteger o homem dos microrganismos e os microrganismos do homem", was conducted by Dr. Margarida Valente, Master Degree in Public Health from the FMUP.
Seminário
Biosafety & Biosecurity - Proteger o homem dos microrganismos e os microrganismos do homem
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/11/21 - 2017/11/21 Seminar "Move ahead with next generation bioreactor and downstream purification technologies"
Seminário
Move ahead with next generation bioreactor and downstream purification technologies
Universidade do Porto Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Portugal
2017/10/18 - 2017/10/18 Conference "O Ecossistema empreendedor na UPorto: Infra(estrutura), recursos e players", was conducted by Dr. Carlos Brito, Pro-Rector for Inovation and Entrepreneurship.
Conferência
O Ecossistema empreendedor na UPorto: Infra(estrutura), recursos e players
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/09/07 - 2017/09/17 Conference "Science & Wine - from the terroir to the glass"
Conferência
Science & Wine - from the terroir to the glass
Universidade do Porto, Portugal

Instituto dos Vinhos do Douro e Porto, Portugal
2017/05/18 - 2017/05/18 Course: "Fascination of Plants Day", coordenado pela Prof. Dra. Maria Beatriz Prior Pinto Oliveira
Conferência
Fascination of Plants Day
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/02/11 - 2017/02/11 Course "Gestão de Resíduos de Laboratório", was conducted by Dr. Margarida Valente, Master Degree in Public Health from the FMUP.
Seminário
Gestão de Resíduos de Laboratório
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/02/08 - 2017/02/10 IJUP'17 - 10º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Encontro
IJUP'17 - 10º Encontro de Jovens Investigadores da Universidade do Porto
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal

Universidade do Porto, Portugal
2015/02/25 - 2015/02/25 Workshop "Como fazer um poster científico"
Oficina (workshop)
Como fazer um poster científico
Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal
2014/02/19 - 2014/02/20 XV Jornadas de Biologia Aplicada - "Um Olhar Sobre a Biologia"
Conferência
XV Jornadas de Biologia Aplicada
Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal
2010/01/13 - 2010/01/13 XXVIII Olimpíadas Portuguesas de Matemática - 2nd knockout
Outro
XXVIII Olimpíadas Portuguesas de Matemática
Sociedade Portuguesa de Matemática, Portugal

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2020/11/10 - 2020/12/15 Writing in the Sciences course online from Stanford University Writing in the Sciences (Outros) Stanford University Department of Health Research and Policy, Estados Unidos
Distinções

Prémio

2024 Certificado de mérito de publicação científica (PAPRE)
Instituto Politécnico do Porto, Portugal
2023 Best poster presentation
Laboratório Colaborativo para Inovação na Indústria Alimentar, Portugal

PortugalFoods, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P. (INIAV,I.P.), Portugal
2022 2nd prize oral presentation
ISEKI-Food Association, Áustria
2012 Award "Aplicação e Esforço" in the 11th year of high school
Instituto Nun'Alvres, Portugal
2010 "Quadro de Excelência" in the 9th year of school
Agrupamento de Escolas de Ribeirão, Portugal
2009 "Quadro de Excelência" in the 8th year of school
Agrupamento de Escolas de Ribeirão, Portugal