???global.info.a_carregar???
Catarina Moreira is currently pursuing her Ph.D. in Food Science and Technology and Nutrition at Minho University in Portugal. Her doctoral research focuses on developing seafood analogs from algae biomass, addressing challenges related to protein rearrangement and flavor retention. Catarina finalized her bachelor's degree in Nutrition Science from Oporto University in 2018. Subsequently, in 2020, she completed her master's degree in Food Biotechnology and Innovation at the Catholic University of Portugal. Additionally, she has been a registered dietitian in Portugal since 2019. During her master's program, Catarina actively participated in the EIT RIS Fellowship. Throughout this fellowship, she engaged in various projects within the Health & Well-being and Regulatory Affairs departments at Puratos Group, which is based in Belgium. Her valuable contributions during this period underscore her commitment to advancing knowledge and expertise in the field of food science.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Catarina Oliveira Moreira
Data de nascimento
1995/06/11
Género
Feminino

Nomes de citação

  • Moreira, Catarina
  • Catarina O. Moreira

Identificadores de autor

Ciência ID
7D16-8EC5-387C
ORCID iD
0000-0001-6718-2046

Endereços de correio eletrónico

  • id9392@alunos.uminho.pt (Profissional)
  • catarinamoreira95@gmail.com (Pessoal)

Telefones

Telemóvel
  • 914650019 (Pessoal)

Moradas

  • R. da Universidade, , 4710-057, Braga, Braga, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Francês Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A2)
Formação
Grau Classificação
2020/09/01 - 2024
Em curso
Ciência e Tecnologia Alimentar e Nutrição (Doutoramento)
Universidade do Minho Escola de Engenharia, Portugal
2018/07/29 - 2020/08/05
Concluído
Biotecnologia e Inovação (Mestrado integrado)
Especialização em Alimentar
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"The role of a nutritionist in a bakery, pastry, and chocolate B2B company" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2019/01/03 - 2019/05/31
Concluído
Certificado de Competências Pedagógicas (Curso de Especialização Tecnológica)
Especialização em Formação
Instituto CRIAP, Portugal
4 em 5
2014/09/10 - 2018/07/29
Concluído
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Effect of appearance and flavor on sensory evaluation of food products: comparison between athletes and non-athletes" (TESE/DISSERTAÇÃO)
16
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/01/02 - 2020/03/15 Estagiário de Investigação (Investigação) Puratos NV, Bélgica
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2019/07/29 - 2019/12/31 Estagiário de Investigação (Investigação) EIT Food iVZW, Bélgica
Puratos NV, Bélgica

Outras Carreiras

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/09/01 - 2019/03/01 Nutricionista Estagiário (Técnico Nutricionista) Câmara Municipal de São João da Madeira, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2017/09/01 - 2018/03/01 Curricular internship Bifruta, Lda, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2019/07/29 - 2019/12/31 EIT RIS Fellowship
Bolseiro de Mestrado
Puratos NV, Bélgica
EIT Food iVZW
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Moreira, Catarina; Ferreira-Santos, Pedro; Teixeira, José António; Rocha, Cristina M. R.. "Active aroma compounds assessment of processed and non-processed micro- and macroalgae by solid-phase microextraction and gas chromatography/mass spectrometry targeting seafood analogs". Frontiers in Sustainable Food Systems 6 (2022): http://dx.doi.org/10.3389/fsufs.2022.1011020.
    Publicado • 10.3389/fsufs.2022.1011020
  2. Geada, Pedro; Moreira, Catarina; Silva, Maria; Nunes, Rafaela; Madureira, Leandro; Rocha, Cristina M.R.; Pereira, R. N.; Vicente, A.A.; Teixeira, José A.. "Algal proteins: production strategies and nutritional and functional properties". Bioresource Tecnhology (2021): https://doi.org/10.1016/j.biortech.2021.125125..
    Publicado
Capítulo de livro
  1. Moreira, Catarina; Machado, Luís; Silva, Maria; Nunes, Rafaela; Pereira, Ricardo N.; Rocha, Cristina M.R.; Geada, Pedro; Teixeira, José A.. "Algal Proteins". In Reference Module in Food Science. Elsevier, 2023.
    10.1016/b978-0-12-823960-5.00090-1
Poster em conferência
  1. Catarina O. Moreira; Araújo, João; Lüdtke, Fernanda Luisa; Vieira, Jorge M.; Vicente, António A.; Teixeira, José A.; Pinheiro, Ana C; Vicente, Cristina R.. "Development of a 3D-printed seafood analogue incorporated with chlorella vulgaris extract: microalgae extract and food structure characterisation and digestion assessment". Trabalho apresentado em Delivery of Functionality in Complex Food Systems, 2023.
  2. Catarina O. Moreira; Ferreira-Santos, Pedro; Cristina M. R. Rocha; José António Couto Teixeira. Autor correspondente: Catarina O. Moreira. "Analysis of the profile of volatile organic compounds in Chlorella vulgaris". Trabalho apresentado em 3rd BioIberoAmerica 2022, 2022.
  3. Nunes, Rafaela; Cristina M.R. Rocha; José A. Teixeira; Ferreira-Santos, Pedro; Catarina O. Moreira. "Osborne fractionation: an approach for red macroalgae protein assessment". Trabalho apresentado em BioIberoAmerica, 2022.
  4. Nunes, Rafaela; Catarina O. Moreira; Rocha, Cristina M.R.; José A. Teixeira. "Gracilaria verrucosa potential as a source of protein: assessment using the Osborne method". Trabalho apresentado em Dare2Change: Innovation-Driven Agrifood Business, 2021.
Atividades

Membro de associação

Nome da associação Tipo de participação
2017/01/01 - 2018/12/31 SuniPorto- Sports and Nutrition junior enterprise Founding member and collaborator in the Development and Project Management department.
2017/06/24 - 2018/06/24 AE FCNAUP Treasurer of the Student Association of the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto