Identification
Personal identification
- Full name
- Marta Isabel Correia Coelho
Citation names
- Coelho, Marta
- Coelho, MC
Author identifiers
- Ciência ID
- 0413-9857-6FC2
- ORCID iD
- 0000-0002-6542-175X
- Google Scholar ID
- https://scholar.google.com/citations?hl=pt-PT&user=paeizYsAAAAJ
- Researcher Id
- HNP-0966-2023
- Scopus Author Id
- 56364794500
Email addresses
- coelhocmarta@gmail.com (Personal)
Knowledge fields
- Natural sciences
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
English | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | |
Spanish; Castilian | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | |
French | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2015/10/01 - 2021/12/20
Concluded
|
Food Science and Technology and Nutrition (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Universidade do Minho, Portugal Universidade de Aveiro, Portugal "Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients trhough valorisation of tomato and grape
by-products" (THESIS/DISSERTATION)
|
19 |
2015
Concluded
|
Ciência e Tecnologia Alimentar e Nutrição (Doutoramento)
Major in Sem especialidade
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Ohmic-Heating Treatment as a New Process for Development of Functional Ingredients Through Valorisation of Tomato and Grape
by-Products" (THESIS/DISSERTATION)
|
|
2011
Concluded
|
Master Degree (MSc) in Biotechnology (Mestrado)
Universidade de Lisboa, Portugal
"“Cytogenetic effects in pathology anatomy laboratory workers exposed to formaldehyde" (18 valores)" (THESIS/DISSERTATION)
|
15 valores |
2011
Concluded
|
Biotecnologia (Mestrado)
Major in Sem especialização
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
"Cytogenetic effects in pathology anatomy laboratory workers exposed to formaldehyde" (THESIS/DISSERTATION)
|
|
2009
Concluded
|
Biosciences with specialization in Microbiology (Licenciatura)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
" “Characterization of biological properties and toxicity of Quercus extracts"." (THESIS/DISSERTATION)
|
13 valores |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2023/06/01 - Current | Postdoc (Research) | Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal | ||
2021/12/01 - 2023/05/31 | Contracted Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2015/10/01 - 2021/12/20 | PhD “Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients through valorisation of tomato and grape by-products - SFRH/111884/2015 | Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal |
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal | ||
2015/10/01 - 2021/12/20 | PhD student “Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients through valorisation of tomato and grape by-products: production, characterization, bioactivity and | Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal |
2020/01/01 - 2021/11/30 | Bolseira de Investigação projecto ALGALUP | Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
2014/06/01 - 2015/06/30 | Researcher: FEDER 38921 Infusium Premium – Criação de lotes de plantas aromáticas premium com propriedades sensorias e funcionais validadas com elevada aceitação pelo consumidor | Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal |
2014/06/01 - 2015/06/30 | Researcher: FEDER 38921 Infusium Premium – Criação de lotes de plantas aromáticas premium com propriedades sensorias e funcionais validadas com elevada aceitação pelo consumidor | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2013/05/01 - 2014/02/28 | Researcher “Myrtillus – Mirtilo com Inovação” (QREN-ADI 13736) | Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal |
2013/05/01 - 2014/02/28 | Researcher “Myrtillus – Mirtilo com Inovação” (QREN-ADI 13736) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2012/05/01 - 2012/10/31 | Researcher QREN - “FRUTAMAIS- Preservação de características funcionais, nutricionais e organolépticas de frutas e alimentos derivados¿" | Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal |
2012/05/01 - 2012/10/31 | Researcher QREN - “FRUTAMAIS- Preservação de características funcionais, nutricionais e organolépticas de frutas e alimentos derivados¿" | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2011/02/17 - 2012/02/17 | Researcher FCT: “GenFA- Occupational Exposure to Formaldehyde. Genotoxic Damage and Susceptibility evaluation in Pathology Anatomy Laboratory workers.” (PTDC/SAU-ESA/102367/2008) | Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal |
2011/02/17 - 2012/02/17 | “GenFA- Occupational Exposure to Formaldehyde. Genotoxic Damage and Susceptibility evaluation in Pathology Anatomy Laboratory workers.” (PTDC/SAU-ESA/102367/2008) | Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal |
2009/04/01 - 2009/07/31 | Voluntary work in the project "Natural Antioxidants From Aqueous Extracts of Pieris brassicae Larvae: Mutagenicity and Cytotoxicity Evaluation" (PTDC/AGR-AAM/64150/2006) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2008/10/01 - 2009/02/27 | Voluntary researcher in the project:“Antioxidants in herbal teas as functional ingredients: extraction, characterization, biovailability, activity and applications”. | Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
2008/10/01 - 2009/02/27 | Voluntary researcher in the project:“Antioxidants in herbal teas as functional ingredients: extraction, characterization, biovailability, activity and applications”. | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2015/09/01 - 2021/12/12 | Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients through valorisation of tomato and grape
by-products
SFRH/111884/2015
PhD Student Fellow
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2015/10/01 - 2019/12/09 | Ohmic-heating treatment as a new process for development of functional ingredients through valorisation of tomato and grape
by-products: production, characterization, bioactivity and potential application
SFRH/BD/111884/2015
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2023/06 - Current | Projeto VerticaI Algas, Sub- Projeto - Desenvolvimento de novos modelos de biorrefinaria para o processamento de biomassa
de algas em ingredientes.
C644915664-00000026
Post-doc
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
Ongoing
|
2023/03/01 - 2026/02/28 | gBiOT – Nutraceutical biopolymeric-biocatalytic microbot against gut inflammatory disorders
2022.02926.PTDC
Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Universidade do Porto Instituto de Investigação e Inovação em Saúde, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2017/01/01 - 2020/06/30 | Estratégias multiuso para a valorização de uma gama alargada de subprodutos agroflorestais e das pescas: Um passo em frente
na criação de uma biorrefinaria integrada
SAICTPAC/0040/2015
Universidade de Aveiro, Portugal
Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal Universidade Católica Portuguesa, Portugal Universidade do Minho, Portugal Universidade de Coimbra, Portugal Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Centro de Biotecnologia e Química Fina
UID/Multi/50016/2020
Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Centre for Biotechnology and Fine Chemistry
UID/Multi/50016/2019
Universidade Católica Portuguesa, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Centre of Biological Engineering - University of Minho
UID/BIO/04469/2019
Universidade do Minho, Portugal
Universidade do Minho Centro de Engenharia Biológica, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2017/03/01 - 2019/02/28 | MultiBioRefinery: Multi-purpose strategies for broadband agro-forest and fisheries by-products valorisation: a step forward
for a truly integrated biorefinery
SAICTPAC/0040/2015
Universidade do Minho, Portugal
Universidade de Aveiro, Portugal Instituto de Biologia Experimental e Tecnológica, Portugal Universidade de Coimbra, Portugal Universidade Católica Portuguesa, Portugal Universidade Nova de Lisboa Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
Other
Designation | Funders | |
---|---|---|
2021/12 - 2023/05 | Nutrisafelab - Desenvolvimento de soluções para indústria de panificação para promoção de CleanLable e do valor nutricional
e funcional dos seus produtos
POCI-01-0247-FEDER-069939
Research Fellow
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
|
2020 - 2021/11/30 | Alternativa integral para la explotación de macroalgas en la zona del Galicia y Portugal
Research Fellow
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference abstract |
|
Conference paper |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Thesis / Dissertation |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2024/10/11 | Nutritional Profiling and Stability Analysis of Selected Microalgae | Encontro Química dos Alimentos
(Portugal)
|
2024/10/09 | Stability and Nutritional Assessment of Macroalgae Biomass: Ulva sp., Fucus vesiculosus, and Porphyra dioica | Encontro Química dos Alimentos
(Portugal)
|
2021/12/09 | Impact of macroalgae harvesting on bioactive compounds | Algaeurope 2021 |
2019/09/05 | Extraction of carotenoids supported by ohmic heating and characterization of biological properties and stability throughout gastrointestinal tract; | WASTES
(Lisboa, Portugal)
|
2019/09/05 | Future prospects for the agro-industrial waste sector blockchain as a driver of the circular economy | 5th international conference wastes
(Lisboa, Portugal)
|
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024/09/01 - Current | Health Potential: Dunaliella salina Microalgae in the Food Marke
Co-supervisor
|
BiFTec-FOOD4S (Master)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/09/01 - Current | Harvesting Hope: Spirulina platensis as Nature's Answer to Health Threats
Supervisor
|
M.Sc BiFTec-FOOD4S (Master)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/09/01 - Current | Towards Sustainable Valorization: Harnessing Sargassum and Associated Algae for Innovative Applications
Co-supervisor
|
M.Sc BiFTec-FOOD4S (Master)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2023/12/01 - Current | Exploring Algae for Carotenoid-rich Nutritional Enhancement
Co-supervisor of Maria Helena de Almeida Ribeiro Rocha
|
Biotecnologia (PhD)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/09/01 - 2025/02/10 | Development of an expeditious fluorimetric method for the determination of biogenic amines in microalgae and cell viability
Co-supervisor of Rasgado, L. & Korner, J.
|
Master (Other)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2024/05/01 - 2024/07/31 | AI-Driven Analysis of Grape Flour Fermentability: Implications for Gut Microbiota Health
Supervisor
|
Pós-Graduação em Ciência de Dados em Biotecnologia (Specialization course)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2023/10/01 - 2024/01/22 | O Poder dos pigmentos naturais na ligação entre escolhas alimentares e comunicação intestino cérebro
Supervisor of Marta Pinto Rodrigues Pereira Ganço; Diogo Soares das Neves; Joana da Silva Bastos Martins
|
Projeto curricular de Mestrado em Engenharia Biomédica (Other)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2022/10/01 - 2023/10/10 | Interaction between carotenoids and the intestinal microbiota and its impact on functional properties
Supervisor
|
Microbiologia Aplicada (Master)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2023/01/01 - 2023/06/30 | Development of CleanLabel, nutritional and functional value product solutions for
the bakery industry.
Co-supervisor
|
MSc Program European Master of Science in Food Science, Technology and Business (Master)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2023 - 2023 | Interaction between Carotenoids and the Intestinal Microbiota and Its Impact on Functional Properties
Supervisor
|
Microbiologia Aplicada (Master)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024/10/25 - Current | Outreach participation "Noite dos Investigadores em Armamar" resulting on video transmission. https://youtu.be/dEbMevkSkmE?si=veuPRq2UJkY2dTZS |
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024/10/31 | Provas públicas de Doutoramento em Engenharia Química e Biológica | Biobased Polymers and Antioxidants in Cosmetic Formulations
(Thesis) Main arguer
|
Mónica Fernandes Freitas Serra (PhD)
Universidade do Minho Departamento de Engenharia Biológica, Portugal
|
2023/06/14 | DEVELOPMENT AND CHARACTERIZATION OF A NUTRITIONAL BALANCED PLANT-BASED GOUDA CHEESE ANALOGUE– PRELIMINARY STUDIES
(Thesis) Main arguer
|
Srishti Khurana (Master)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2022/06/14 | Estudo Preliminar da composição fenólica, atividade antioxidante e antimicrobiana de sub-produtos da Indústria Vitivinícola
da Região do Dão
(Thesis) Main arguer
|
átia Sofia Teixeira da Costa (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal
|
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2024/02/01 - Current | Coordinator of Smart Waste Young Professionals (SWYP) | Coordinator of the SWYP working group - Portugal |
2023/01/01 - Current | vice president of SWYP. Coordination of the activities of SWYP, including, communication, innovation, and research, education. | |
2022/01/01 - 2022/12/01 | Co-coordinator of innovation and Researcher SWYP group |
Committee member
Activity description Role |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2024/10/10 - Current | Chair Person at Encontro Química dos Alimentos |
Conference scientific committee
Conference name | Conference host | |
---|---|---|
2024/03/01 - 2025/12/31 | 4thCircular Economy: Make it happen | |
2023/01/01 - 2023/12/31 | 3nd Circular Economy: Make it happen | |
2022/01/01 - 2022/12/31 | 2nd Edition Circular Economy Make it happen | |
2021/01/01 - 2021/11/01 | Circular economy_ Make it happen |
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2024/09/20 - Current | Classe: Breaking Down Barriers: Enhancing Bioaccessibility of Dietary Xenobiotics with New Extraction Methods | MSc; PhD | Universidad Autónoma de Coahuila, Mexico |
2024/06/07 - Current | Classe about: Dietary Xenobiotics and Metabolism: Implications for Human Health | Doctorado en Ciencia e Tecnologia Alimentar (Doktor (PhD)) | Universidade de Vigo - Campus da Auga, Spain |
2024/03/01 - Current | Create a Blended International Program (BIP) SHIFT - "Strategic Synergies in Agro-Food: A Holistic Journey Through Innovation, Sustainability, and Entrepreneurship"¿¿. U. Zagreb and U. Bologna | (Doktor (PhD)) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2023/05 - Current | Participated on the theoretical on-line classesBIOACTIVE COMPOUNDS IN FOOD – CHARACTERIZATION AND PROPERTIES, Topic of the class: Carotenoides: extraction, characterization and biological validation This curricular unit is included in the curricular plan of the Doctorate in Food Science and Technology and Nutrition. In addition to the Portuguese students of this curricular unit, the current edition also included foreign students from the following universities: U. León (Spain); Kaunas University of Technology (Lithuania); University of Trento (Ita | PhD Blended Intensive Program Erasmus+ (BIP) | |
2022/09/20 - Current | Biochemistry | ||
2022/05/13 - Current | Class about Risk assessment at Pós-graduação de inovação alimentar | Pós-graduação | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2022/04/09 - Current | workshop about A importância da gestão ambiental no setor agroalimentar | Pós-Graduação em Gestão e Inovação no Setor Agroalimentar | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2021/02 - Current | Trainner of Bioquimica Funcional | (Licenciatura) | |
2018/02/01 - Current | I participated in the entrepreneurship program carried out at Católica and by venturecatalysts. Programa Biotech Agrifood Inovation 2ª edição - Fevereiro 2018 | ||
2023/02 - 2023/06 | Participation in entrepreneur Deep Tech Innovators Advanced Course - Transferência de Conhecimento Cientifico e Tecnológico em DeepTech: Biotecnologia Alimentar, Biomédica/Saúde, Ambiente, Tecnologias de Informação created in 'Draft proposal' by João Ricardo Mendes Guerra Marques Cortez | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal | |
2023/03/27 - 2023/03/29 | Trainner “Curso de Curta Duração em Bioativos e Algas”. | (Outros) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Evaluation committee
Activity description Role |
Institution / Organization | Funding entity | |
---|---|---|---|
2024/09/01 - 2024/11/17 | Evaluation of abstracts, pitch to select oral communication to creat program to Conference Circular Economy: Make it happen
President
|
Mentoring / Tutoring
Topic | Student name | |
---|---|---|
2024/12/27 - Current | Support the oversee PhD of Ms. Gouachi’s scientific activities a PhD student from the Institute of Nutrition, Food, and Agroalimentary Technology (INATAA), Laboratory of Food Quality Control, at Frères Mentouri Constantine 1 University, Algeria | Ms. Ahlem Gouachi, |
Other jury / evaluation
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2020/10 - Current | Internal Auditor at CINATE (company) |
Distinctions
Award
2023 | Programa de Incentivos
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
2022 | Programa de incentivos CBQF
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
Other distinction
2022 | SWYPER do Mês de Março |