Identification
Personal identification
- Full name
- Rui Dias Costa
Citation names
- Dias Costa, Rui
- Costa, Rui Dias
Author identifiers
- Ciência ID
- 841F-1491-CB47
- ORCID iD
- 0000-0003-4681-9276
- Scopus Author Id
- 58625538100
Email addresses
- ruiacosta@utad.pt (Professional)
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2022/01/01 - 2025
Ongoing
|
Ciências Químicas e Biológicas (Doutoramento)
Major in Ciências Biológicas
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
|
2024/01/24 - 2024/01/25
Concluded
|
Formação em equipamento HPLC MS Ion Linear Trap (Curso de Especialização Tecnológica)
UNICAM Sistemas Analíticos, Lda, Portugal
|
|
2023/12/15 - 2023/12/15
Concluded
|
Formação em equipamento Vanquish Flex uHPLC (Curso de Especialização Tecnológica)
UNICAM Sistemas Analíticos, Lda, Portugal
|
|
2023/12/14 - 2023/12/14
Concluded
|
Application Method ETHOS X - Total Fat (Curso de Especialização Tecnológica)
UNICAM SISTEMAS ANALITICOS, Portugal
|
|
2023/10/11 - 2023/10/11
Concluded
|
Formação em equipamento de Analisador Elementar. (Curso de Especialização Tecnológica)
UNICAM Sistemas Analíticos, Lda, Portugal
|
|
2023/06/15 - 2023/07/07
Concluded
|
Compostos Fenólicos: Propriedades e Aplicações (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
|
2022/07/14 - 2022/07/14
Concluded
|
Requisitos Gerais de Competência para Laboratórios: NP EN ISO/IEC 17025:2018 e Guias IPAC Aplicáveis. Certificado N.º 0284/2022.
(Curso de Especialização Tecnológica)
RELACRE - Associação de Laboratórios Acreditados de Portugal, Portugal
|
|
2022/06/15 - 2022/07/07
Concluded
|
HPLC - uso da técnica cromatográfica na análise de matrizes alimentares e de sub-produtos (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
|
2022/03/02 - 2022/03/04
Concluded
|
Webinar de Escrita Científica “Princípios Gerais para Obter uma Publicação Científica (Curso de Especialização Tecnológica)
ReadytoPub, Portugal
|
|
2019/02/07 - 2019/11/25
Concluded
|
Técnico Superior de Segurança no Trabalho (Pós-Graduação)
Instituto Politécnico da Guarda, Portugal
|
17 |
2019/03/02 - 2019/04/01
Concluded
|
Estágio Laboratorial - Laboratório de Fitoquímicos (Curso de Especialização Tecnológica)
Major in Ciências da Vida e do Ambiente
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
|
2018/06/14 - 2018/06/14
Concluded
|
BioNumerics 6.6 (Curso de Especialização Tecnológica)
Fundação da Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa, Portugal
|
|
2015/11/09 - 2015/12/15
Concluded
|
Certificado de Competências Pedagógicas (Curso de Especialização Tecnológica)
Comunilog, Portugal
|
4 |
2014/11/02 - 2015/02/25
Concluded
|
Curso de Formação Profissional de Agente, Corretor de Seguros ou Mediador ou de Resseguros - Ramos Não Vida e Vida (Curso
de Especialização Tecnológica)
Associação Portuguesa de Seguradores, Portugal
|
|
2012/09/05 - 2014/12/15
Concluded
|
Segurança Alimentar (Mestrado)
Major in Ciências Agrárias
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
""Ocorrência de Enterobacteriaceae, E. coli e E. coli O157 em pele e
carcaças de suínos abatidos em Matadouro"" (THESIS/DISSERTATION)
|
16 |
2009/09/21 - 2012/07/11
Concluded
|
Ciência Alimentar (Licenciatura)
Major in Ciências da Vida e do Ambiente
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
13 |
2012/01 - 2012/06
Concluded
|
Estágio laboratorial (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
18 |
2003/09 - 2009/06
Concluded
|
Científico-Humanístico de Ciências e Tecnologias (Ensino secundário)
Major in Científico-Humanístico de Ciências e Tecnologias
Escola Secundária São Pedro, Portugal
|
13 |
Affiliation
Positions / Appointments
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2016/06/01 - 2017/10/31 | Técnico Superior de Segurança Alimentar | Associação Miguel Torga, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2022/01/01 - Current | PhD student in Biological and Chemical Sciences | Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal | ||
2019/08/05 - 2021/12/30 | Técnico Superior de Segurança Alimentar | Associação Miguel Torga, Portugal |
2017/11/01 - 2018/11/30 | Researcher Fellow in Innovine & Wine Project | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal | ||
2015/03/02 - 2015/06/30 | Researcher Fellow in Sambucus Fresh Project | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2017/11/01 - 2018/11/30 | Innovine & Wine Project
Projeto Innovine & Wine
Research Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT |
2015/03/02 - 2015/06/30 | SAMBUCUS FRESH (Improving Productivity and Quality on the production of fresh chilled and frozen Elder Berry.)
SambucusFRESH n.º 23109
Research Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT
Concluded
|
Outputs
Publications
Book |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Report |
|
Thesis / Dissertation |
|
Other
Other output |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2023/12/11 | Enhancing Winery By-Products: Converting Residuals into High-Value Resources. | I Seminar PhD in Chemical and Biological Sciences.
Escola de Ciências da Vida e do Ambiente (Vila Real, Portugal)
|
2023/11/22 | Revealing the Antioxidant Potential of Phenolic Compounds Extracted from Grape Stems of the Região Demarcada do Douro. | XXVII Encontro Luso-Galego de Química. 22th November, 2023.
Sociedade Portuguesa de Química (Porto, Portugal)
|
2023/11/17 | Winery By-Products: Shifting from Waste to Valuable Resource. | Inov4Agro Scholarship Researcher’s Day.
Inov4Agro (Vila Real, Portugal)
|
2023/10/25 | Unveiling the Cosmetic Potential of Winery By-Products. | 3rd Online Conference for Young Researchers 2022 - Circular Economy: Make It Happen
Smart Waste Young Professionals (Portugal)
|
2022/10/24 | Evaluation of antioxidant capacity and phenolic composition of muffins fortified with grape pomace from the Douro region | Encontro de Química dos Alimentos.
Sociedade Portuguesa de Química (Castelo Branco, Portugal)
|
2022/10/14 | New approaches for the development of alternative foods based on vegetable and ocean sources. | Innovation in Mediterranean Traditional Foods: novel products and processes (IMTF).
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
|
2022/05/19 | Bioactive compounds from by-products of craft beers: Characterization and potential application. | 2nd Online Conference for Young Researchers 2022 - Circular Economy: Make It Happen.
Smart Waste Young Professionals (Portugal)
|
2022/05/18 | Phenolic composition and antioxidant capacity of grape pomace and grape stems from the Douro region. | 2nd Online Conference for Young Researchers 2022 Circular Economy: Make It Happen.
Smart Waste Young Professionals (Portugal)
|
2022/05/18 | Bioactive Compounds from Winery By-Products: An Innovative Strategy in Wound Management. | 2nd Online Conference for Young Researchers 2022 - Circular Economy: Make It Happen.
Smart Waste Young Professionals (Portugal)
|
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2024/10/09 - 2024/10/11 | XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos (2024/10/09 - 2024/10/11)
Congress (Member of the Organising Committee)
|
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal Sociedade Portuguesa de Química, Portugal |
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2018/06/29 - Current | Participação no Workshop Innovation Genomic Technologies
Seminar
|
Workshop Innovation Genomic Technologies
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2016/04/15 - Current | Participação no Workshop Alergias, intolerâncias e doenças metabólicas
Seminar
|
Workshop Alergias, intolerâncias e doenças metabólicas
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2015/10/02 - Current | Participação nas Jornadas de Segurança Alimentar e Saúde Pública
Seminar
|
Jornadas de Segurança Alimentar e Saúde Pública
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2014/05/14 - Current | Participação no Seminário: Biossegurança em ambiente laboratorial. Laboratórios de Nível de
Biossegurança
Seminar
|
Biossegurança em ambiente laboratorial. Laboratórios de Nível de Biossegurança
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2018/11/07 - 2018/11/09 | Participação no Congresso International Congress on Grapevine and Wine Sciences
Congress
|
International Congress on Grapevine and Wine Sciences
Universidad Internacional de la Rioja - Campus de Logrono, Spain
|
2013/10/16 - 2013/10/18 | Participação nas IV Jornadas de Ciência Alimentar
Seminar
|
IV Jornadas de Ciência Alimentar
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2014/05 - Current | Presidente da Mesa de Assembleia - Associação Balance Opportunity | |
2013/09 - 2016/12 | Tuna Académica da UTAD | Relações Públicas |
Consulting
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2022/07 - 2022/07 | Higiene e Segurança Alimentar no terceiro sector. | Gerosad, Portugal |
2022/04 - 2022/04 | Higiene e Segurança Alimentar no terceiro sector. | |
2016/04 - 2016/04 | Higiene e Segurança Alimentar em Instituições. | Associação Aldeias de Mondim de Basto , Portugal |
Distinctions
Award
2024 | Best Pannel Communication: Enrichment of Muffins with Grape Pomace: Nutritional Analysis
ReadytoPub, Portugal
|
2022 | Best Pannel Communication: Muffins fortified with grape pomace from the Douro region: evaluation of antioxidant capacity,
phenolic composition, and sensorial characteristics.
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro - Departamento de Engenharia Agronómica, Portugal
|
2022 | Best Oral Communication: Bioactive Compounds from Winery By-Products: An Innovative Strategy in Wound Management. |