???global.info.a_carregar???
Miguel Castro (MC) has a bachelor's degree in Genetics and Biotechnology and a master's degree in Food Engineering, both from the University of Trás-os-Montes e Alto Douro (Portugal). In 2021, for bachelor's, he participated in the identification of lung parasites from cervids within the project “Wasting Prion Disease Risk”, where the first molecular identification of Dictyocaulus capreolus in Portugal was done. These results were presented in Poster format at 1 International Conference and originated his first PUBLICATION as 2nd author in a peer-reviewed scientific journal. From 2022 to 2023 he did research on Food Safety in Restaurants, performing microbiological analyses of samples taken from equipment, surfaces, utensils, hands and drains. The alarming results of this study originated an ORAL PRESENTATION that he gave at a microbiology congress and Posters presentations in 3 additional Conferences and originated 2 PUBLICATIONS as 1st AUTHOR in peer-reviewed international scientific journals: 1 proceeding paper (https://doi.org/10.3390/ECM2023-16413) and 1 full Paper accepted for publication at Microorganisms. Currently, he joined the NUTRIMU- Fish Nutrition and Welfare Group of CIIMAR-The Interdisciplinary Center of Marine and Environmental Research (Portugal), to participate, in a Horizon 2020 project called “NEOGIANT - The power of grape extracts: antimicrobial and antioxidant properties to prevent the use of antibiotics in farmed animals” (H2020-LC-GD-2020/ 101036768 - NeoGiANT).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Miguel Castro
Data de nascimento
2000/07/12
Género
Masculino

Nomes de citação

  • Castro, Miguel

Identificadores de autor

Ciência ID
421A-5C76-6A0F
ORCID iD
0000-0003-4557-1598

Endereços de correio eletrónico

  • miguelcastro505@gmail.com (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Biologia Molecular
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2021/10/01 - 2024/03/22
Concluído
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Segurança e Desperdício Alimentar em Unidades de Restauração" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2018/09/24 - 2021/06/19
Concluído
Genética e Biotecnologia (Licenciatura)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Abordagens Moleculares Aplicadas à Identificação de Parasitas Pulmonares em Cervídeos" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/02/15 - Atual Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2024/03/03 - Atual The power of grape extracts: antimicrobial and antioxidant properties to prevent the use of antibiotics in farmed animals
101036768
Investigador
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
European Commission
Em curso
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Castro, Miguel; Soares, Kamila; Ribeiro, Carlos; Esteves, Alexandra. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Evaluation of the Effects of Food Safety Training on the Microbiological Load Present in Equipment, Surfaces, Utensils, and Food Manipulator’s Hands in Restaurants". Trabalho apresentado em 2nd International Electronic Conference on Microbiology, 2023.
    Publicado • 10.3390/ecm2023-16413
Artigo em revista
  1. Castro, Miguel; Kamila Soares; Carlos Ribeiro; Alexandra Esteves. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Evaluation of the Effects of Food Safety Training on the Microbiological Load Present in Equipment, Surfaces, Utensils, and Food Manipulator’s Hands in Restaurants". Microorganisms 12 4 (2024): 825. https://www.mdpi.com/2076-2607/12/4/825.
    Acesso aberto • Publicado • 10.3390/microorganisms12040825
  2. Gama, A.; Castro, Miguel; Pires, I.; Seixas, F.; Pinto, M.L.; Pires, M.A.; Coutinho, T.; Lopes, A.P.; Bastos, E.. Autor correspondente: Gama, A.. "Parasitic Pneumonia in Roe Deer (Capreolus capreolus): First Molecular Identification of Dictyocaulus capreolus in Portugal". Journal of Comparative Pathology 191 (2022): 59. http://dx.doi.org/10.1016/j.jcpa.2021.11.134.
    Publicado • 10.1016/j.jcpa.2021.11.134
Poster em conferência
  1. Castro, Miguel; Serra, Cláudia; Magalhães, Rui; Oliva-Teles, Aires; Ana Couto; Roberto Bermúdez; María Isabel Quiroga; Maria Celeiro; Marta Lores. "AquaGrape: grape extracts as novel antimicrobials to prevent the use of antibiotics in aquaculture". Trabalho apresentado em MicroSummit 2024, 2024.
  2. Castro, Miguel; Soares, Kamila; Ribeiro, Carlos; Esteves, Alexandra. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Evaluation of the Effects of Food Safety Training on the Microbiological Load Present in Equipment, Surfaces, Utensils, and Food Manipulator’s Hands in Restaurants". Trabalho apresentado em The 2nd International Electronic Conference on Microbiology, 2023.
  3. Castro, Miguel; Soares, Kamila; Esteves, Alexandra; Ribeiro, Carlos. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Evaluation of the microbiological characteristics of food handlers' hands surfaces from restaurants". Trabalho apresentado em 2nd Meeting of the Associate Laboratory for Animal and Veterinary Sciences, 2023.
  4. Castro, Miguel; Soares, Kamila; Esteves, Alexandra; Ribeiro, Carlos. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Occurrence of Listeria monocytogenes on restaurants during scheduled audits". Trabalho apresentado em 10th Training Meeting of the Order of Veterinary Doctors, 2023.
  5. Castro, Miguel; Gama, A.; Bastos, E.. Autor correspondente: Castro, Miguel. "Parasitic Pneumonia in Roe Deer (Capreolus capreolus): First Molecular Identification of Dictyocaulus capreolus in Portugal". Trabalho apresentado em 4th ESVP, ECVP and ESTP Cutting Edge Pathology Congress, 2021.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2023/12/15 Evaluation of the Effects of Food Safety Training on the Microbiological Load Present in Equipment, Surfaces, Utensils, and Food Manipulator’s Hands in Restaurants The 2nd International Electronic Conference on Microbiology
MDPI (Online)
Distinções

Outra distinção

2024 Certificate of Publication
MDPI AG, Suiça