???global.info.a_carregar???
Sofia Azevedo de Sousa completed her PhD in Food Consumption and Nutrition Sciences in 2022, from the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto (FCNAUP) in collaboration with the Faculty of Sciences of the University of Porto (FCUP). She completed her Master's degree in Consumer Sciences and Nutrition (FCUP/FCNAUP) in 2016 and her Bachelor's Degree in Nutrition Sciences (FCNAUP) in 2013. She is an Integrated PhD Researcher at GreenUPorto – Research Center for Sustainable Agri-food Production. She published 20 articles in international peer-reviewed journals. She is/was (co-)supervisor of 5 Master's students in areas related to Food Consumer Sciences and Nutrition. She was a PhD Fellow in the project “FEEDcities - Food Environment Description in Cities from Eastern Europe and Central Asia” (references WHO 2015/591370; 2017/698514) and Researcher in the project “NUTLY - Development and validation of a photograph-based instrument to assess nutrition literacy” (EXPL/SAU-NUT/1508/2021). He works in the areas of Health Sciences with an emphasis on Nutrition and Dietetics, and Agricultural Sciences, with an emphasis on Consumer Perception, Sensory Analysis and New Product Development.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Sofia Azevedo de Sousa

Nomes de citação

  • Sousa, Sofia

Identificadores de autor

Ciência ID
6A13-12EE-473F
ORCID iD
0000-0001-8389-1758
Scopus Author Id
57222630900

Endereços de correio eletrónico

  • sofia.sousa@fc.up.pt (Profissional)
  • sofia.sousa@fc.up.pt (Profissional)
  • sofiaazevedodesousa@gmail.com (Pessoal)

Moradas

  • Rua da Agrária, nº 747, 4485-646, Vairão, Vila do Conde, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Agrárias

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2)
Espanhol; Castelhano Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Formação
Grau Classificação
2017/09 - 2022/07/14
Concluído
PhD in Food Consumption and Nutrition Sciences (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"FEEDcities: A Characterization of the Purchasing Patterns of Street Food in Cities from Eastern Europe and Central Asia" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2014 - 2016
Concluído
Master in Consumer Sciences and Nutrition (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Street food: assessment of scientific relevance and characterization of street food offer of a sample in Maputo, Mozambique" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2009 - 2013
Concluído
Bachelor in Nutrition Sciences (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Adherence to the Mediterranean Dietary Pattern in obese children" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/05/28 - Atual Investigador (Investigação) Universidade do Porto GreenUPorto Centro de Investigação em Produção Agroalimentar Sustentável, Portugal
2017/09/01 - 2023/07/29 Investigador (Investigação) Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024 - 2025 Assistente Convidado (Docente Universitário) Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2024 - 2025 Assistente Convidado (Docente Universitário) Universidade Aberta, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2017/09/01 - 2021/10/31 A Characterization of the Purchasing Patterns of Street Food in Cities from Eastern Europe and Central Asia
SFRH/BD/130650/2017
Bolseiro de Doutoramento
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2017 - Atual FEEDCities - Food Environment Description in cities in Eastern Europe and Central Asia
2015/591370
2017/698514
Investigador
Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal
World Health Organization Regional Office for Europe
Em curso
2024/10/01 - 2027/03/31 Sustain-a-bite – Propelling Health and Sustainability Through Innovative Food Products and Processes
HORIZON-CL6-2024-FARM2FORK-01 - 101180399
Investigador
European Commission
Em curso
2024/05/28 - 2025/12/31 VIIAFOOD - Plataforma de Valorização, Industrialização e Inovação comercial para o AgroAlimentar
Investigador
Universidade do Porto GreenUPorto Centro de Investigação em Produção Agroalimentar Sustentável, Portugal
Agência para a Competitividade e Inovação IP
Em curso
2021/12/01 - 2023/05/31 NUTLY - Development and validation of a photograph-based instrument to assess nutrition literacy
EXPL/SAU-NUT/1508/2021
Investigador
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2014 - 2016 STOOD Map - Street Food Environment in Maputo
N/A
Investigador
Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
Agenzia Italiana per la Cooperazione allo Sviluppo
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Pereira, Marcelo; Sousa, Sofia; Melo, António; Padrão, Patrícia. "Haute cuisine: A mixed-methods approach to assess gastronomic offer nutritional adequacy and importance given by chefs to food and nutrition guidelines". International Journal of Gastronomy and Food Science 38 (2024): 101034. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijgfs.2024.101034.
    10.1016/j.ijgfs.2024.101034
  2. Sousa, Sofia; Albuquerque, Gabriela; Severo, Milton; Costa, Ana Rute; Moreira, Pedro; Lunet, Nuno; Padrão, Patrícia. "Development and validation of a photograph-based instrument to assess nutrition literacy: The NUTLY project". Appetite 198 (2024): 107377. http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2024.107377.
    10.1016/j.appet.2024.107377
  3. Jorge, Tânia; Sousa, Sofia; do Carmo, Isabel ; Lunet, Nuno; Padrão, Patrícia. "Accuracy of Assessing Weight Status in Adults by Structured Observation". Applied Sciences 13, 14 (2023): 8185. https://doi.org/10.3390/app13148185.
    10.3390/app13148185
  4. Albuquerque, Gabriela; Sousa, Sofia; Lança de Morais, Inês; Gelormini, Marcello; Santos, Mariana; Damasceno, Albertino; Moreira, Pedro; et al. "What is the sodium and trans-fat content in popular street and takeaway food in Bosnia and Herzegovina?". Journal of Food Composition and Analysis 114 (2022): 104815-104815. http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104815.
    10.1016/j.jfca.2022.104815
  5. Sousa, Sofia; Lança de Morais, Inês; Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Filipovic-Hadžiomeragic, Aida; Stojisavljevic, Dragana; Damasceno, Albertino; et al. "Street Food and Takeaway Food Purchasing Patterns in Bosnia and Herzegovina". International Journal of Environmental Research and Public Health 19, 15 (2022): 9086. https://doi.org/10.3390/ijerph19159086.
    10.3390/ijerph19159086
  6. Sousa, Sofia; Lança de Morais, Inês; Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Casal, Susana; Pinho, Olívia; Motta, Carla; et al. "Patterns of Street Food Purchase in Cities From Central Asia". Frontiers in Nutrition 9 (2022): http://dx.doi.org/10.3389/fnut.2022.925771.
    10.3389/fnut.2022.925771
  7. Albuquerque, Gabriela; Sousa, Sofia; Lança de Morais, Inês; Gelormini, Marcello; Motta, Carla; Gonzales, Gerard Bryan; Ovezov, Azat; et al. "Nutritional Characterization of Street Food in Urban Turkmenistan, Central Asia". Frontiers in Public Health 10 (2022): http://dx.doi.org/10.3389/fpubh.2022.877906.
    10.3389/fpubh.2022.877906
  8. Albuquerque, Gabriela; Lança de Morais, Inês; Gelormini, Marcello; Sousa, Sofia; Casal, Susana; Pinho, Olívia; Damasceno, Albertino; et al. "Availability and Nutritional Composition of Street Food in Urban Central Asia: Findings From Almaty, Kazakhstan". International Journal of Public Health 67 (2022): http://dx.doi.org/10.3389/ijph.2022.1604558.
    10.3389/ijph.2022.1604558
  9. Sousa, Sofia; Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Casal, Susana; Pinho, Olívia; Damasceno, Albertino; Moreira, Pedro; et al. "Nutritional content of the street food purchased in Chisinau, Moldova: Opportunity for policy action". International Journal of Gastronomy and Food Science 27 (2022): 100456. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijgfs.2021.100456.
    10.1016/j.ijgfs.2021.100456
  10. Jessen, Neusa; Sousa, Sofia; Gelormini, Marcello; Casal, Susana; Pinho, Olívia; Moreira, Pedro; Damasceno, Albertino; Padrão, Patrícia; Lunet, Nuno. "Sodium and Potassium Content of the Most Commonly Available Street Foods in Maputo, Mozambique". Foods 11, 5 (2022): 688. https://doi.org/10.3390/foods11050688.
    10.3390/foods11050688
  11. Sousa, Sofia; Lança de Morais, Inês; Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Santos, Mariana; Filipovic-Hadžiomeragic, Aida; Stojisavljevic, Dragana; et al. "Nutritional Content of Street Food and Takeaway Food Purchased in Urban Bosnia and Herzegovina". Foods 10, 11 (2021): 2594. https://doi.org/10.3390/foods10112594.
    10.3390/foods10112594
  12. Sousa, Sofia; Gelormini, Marcello; Damasceno, Albertino; Lopes, Simão A.; Maló, Sérgio; Chongole, Célia; Muholove, Paulino; et al. "Street Food in Maputo, Mozambique: The Coexistence of Minimally Processed and Ultra-Processed Foods in a Country under Nutrition Transition". Foods 10, 11 (2021): 2561. https://doi.org/10.3390/foods10112561.
    10.3390/foods10112561
  13. Sousa, Sofia; Lança de Morais, Inês; Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Casal, Susana; Pinho, Olívia; Motta, Carla; et al. "A Cross-Sectional Study of the Street Foods Purchased by Customers in Urban Areas of Central Asia". Nutrients 13, 10 (2021): 3651. https://doi.org/10.3390/nu13103651.
    10.3390/nu13103651
  14. Albuquerque, Gabriela; Sousa, Sofia; Gelormini, Marcello; Lança de Morais, Inês; Casal, Susana; Pinho, Olívia; Damasceno, Albertino; et al. "The Price of Homemade Street Food in Central Asia and Eastern Europe: Is There a Relation with Its Nutritional Value?". Foods 10, 9 (2021): 1985. https://doi.org/10.3390/foods10091985.
    10.3390/foods10091985
  15. Albuquerque, Gabriela; Lança de Morais, Inês; Gelormini, Marcello; Sousa, Sofia; Casal, Susana; Pinho, Olívia; Moreira, Pedro; et al. "Macronutrient composition of street food in Central Asia: Bishkek, Kyrgyzstan.". Food Science & Nutrition 8, 10 (2020): 5309-5320. https://doi.org/10.1002/fsn3.1753.
    10.1002/fsn3.1753
  16. Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Lança de Morais, Inês; Sousa, Sofia; Casal, Susana; Pinho, Olívia; Moreira, Pedro; et al. "Street food in Eastern Europe: a perspective from an urban environment in Moldova.". The British Journal of Nutrition 124, 10 (2020): 1093-1101. https://doi.org/10.1017/s0007114520002020.
    10.1017/s0007114520002020
  17. Sousa, Sofia; Gelormini, Marcello; Damasceno, Albertino; Moreira, Pedro; Lunet, Nuno; Padrão, Patrícia. "Billboard food advertising in Maputo, Mozambique: a sign of nutrition transition". Journal of Public Health 42, 2 (2019): e105-e106. http://dx.doi.org/10.1093/pubmed/fdz041.
    10.1093/pubmed/fdz041
  18. Abrahale, Kidane; Sousa, Sofia; Albuquerque, Gabriela; Padrão, Patrícia; Lunet, Nuno. "Street food research worldwide: a scoping review". Journal of Human Nutrition and Dietetics 32, 2 (2019): 152-174. http://dx.doi.org/10.1111/jhn.12604.
    10.1111/jhn.12604
  19. Sousa, Sofia; Gelormini, Marcello; Damasceno, Albertino; Lopes, Simão A.; Maló, Sérgio; Chongole, Célia; Muholove, Paulino; et al. "Street food in Maputo, Mozambique: Availability and nutritional value of homemade foods". Nutrition and Health 25, 1 (2019): 37-46. http://dx.doi.org/10.1177/0260106018816427.
    10.1177/0260106018816427
  20. Sousa, Sofia; Damasceno, Albertino; Gelormini, Marcello; Jessen, Neusa; Lunet, Nuno; Padrão, Patrícia. "Powdered chicken stock may be an important source of dietary sodium intake in Maputo, Mozambique". Journal of Public Health 40, 3 (2018): 659-660. http://dx.doi.org/10.1093/pubmed/fdx113.
    10.1093/pubmed/fdx113
Poster em conferência
  1. Sousa, Sofia; Lança de Morais, Inês; Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Santos, Mariana; Moreira, Pedro; Breda, João; Lunet, Nuno; Padrão, Patrícia. "Nutritional content of street food and take-away food purchased in Bosnia and Herzegovina: results from the FEEDcities project". Trabalho apresentado em 4th International Conference on Global Food Security. Online edition, 2020.
  2. Sousa, Sofia; Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Casal, Susana; Pinho, Olívia; Moreira, Pedro; Breda, João; Lunet, Nuno; Padrão, Patrícia. "Purchase patterns of street food in Chisinau, Moldova: results from the FEEDcities project". Trabalho apresentado em XIX Congresso de Nutrição e Alimentação da Associação Portuguesa de Nutrição. Edição online, 2020.
  3. Albuquerque, Gabriela; Morais, Inês; Gelormini, Marcello; Sousa, Sofia; Casal, Susana; Pinho, Olívia; Moreira, Pedro; et al. "Availability and nutritional value of street food in Almaty, Kazakhstan". Trabalho apresentado em XIX Congresso de Nutrição e Alimentação da Associação Portuguesa de Nutrição. Edição online, 2020.
  4. Sousa, Sofia; Gelormini, Marcello; Damasceno, Albertino; Lopes, Simão; Maló, Sérgio; Chongole, Célia; Muholove, Paulino; et al. "Street food in Maputo, Mozambique: availability and nutritional value of homemade foods". Trabalho apresentado em XXXVI Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología (SEE)/ XIII Congresso da Associação Portuguesa de Epidemiologia, 2018.
Relatório
  1. Padrão, Patrícia; Albuquerque, Gabriela; Morais, Inês; Sousa, Sofia; Gelormini, Marcello; Lunet, Nuno; Motta, Carla. 2024. FEEDcities project: The food environment in cities in Eastern Europe and Central Asia – Georgia. Technical report. https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/376195/WHO-EURO-2024-9206-48978-72980-eng.pdf?sequence=1.
  2. Albuquerque, Gabriela; Sousa, Sofia; Hoejskov, Peter; Moreira, Pedro; Lunet, Nuno; Padrão, Patrícia. 2021. Safe and healthy food in traditional food markets in the WHO European Region. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/340954/WHO-EURO-2021-1854-41605-56825-eng.pdf.
  3. Lunet, Nuno; Gelormini, Marcello; Jewell, Jo; Morais, Inês; Albuquerque, Gabriela; Sousa, Sofia; Damasceno, Albertino; et al. 2019. FEEDcities project: A comprehensive characterization of the street food environment in cities. Project protocol. https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0009/396783/WHO-FEED-protocol-report_v5.pdf.
  4. Padrão, Patrícia; Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Jewell, Jo; Lunet, Nuno. 2019. FEEDcities project: The food environment description in cities in Eastern Europe and Central Asia - Bosnia and Herzegovina: Republika Srpska. Technical report.. https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0007/397204/WHO-FEED-Banja-Luka-report_WEB.pdf.
    Pessoal de suporte
  5. Padrão, Patrícia; Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Jewell, Jo; Lunet, Nuno. 2019. FEEDcities project: The food environment description in cities in Eastern Europe and Central Asia - Bosnia and Herzegovina: Federation of Bosnia and Herzegovina. Technical report.. https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/397203/WHO-FEED-Sarajevo-report_web.pdf.
    Pessoal de suporte
  6. Padrão, Patrícia; Albuquerque, Gabriela; Gelormini, Marcello; Jewell, Jo; Lunet, Nuno. 2019. FEEDcities project: The food environment in cities in eastern Europe and central Asia – Turkmenistan. Technical report. https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/346311/WHO-EURO-2019-3613-43372-60845-eng.pdf?sequence=1.
    Pessoal de suporte
Resumo em conferência
  1. Sousa, Sofia; Aguiar, Diogo; Oliveira, Jorge C.; Cunha, Luís M.. "Determinants of cow's milk and plant-based milk substitute consumption: cross-cultural study of Portuguese and Irish young adults". Trabalho apresentado em The 5th International Electronic Conference on Foods, 2024.
    Publicado • https://sciforum.net/paper/view/19641
  2. Sousa, Sofia; Albuquerque, Gabriela; Severo, Milton; Costa, Ana Rute; Moreira, Pedro; Lunet, Nuno; Padrão, Patrícia. "Development and validation of a photograph-based instrument to assess nutrition literacy: the NUTLY". Trabalho apresentado em 16th European Public Health Conference, Dublin, 2023.
    Publicado • https://doi.org/10.1093%2Feurpub%2Fckad160.583
  3. Sousa, Sofia; Lunet, Nuno; Gelormini, Marcello; Jewell, Jo; Morais, Inês; Albuquerque, Gabriela; Casal, Susana; et al. "A multicentre study of street foods purchased in urban areas of Central Asia: the FEEDCities Project". Trabalho apresentado em 12th European Public Health Conference, Marselha, 2019.
    Publicado • https://doi.org/10.1093/eurpub/ckz185.311
  4. Sousa, Sofia; Gelormini, Marcello; Damasceno, Albertino; Lopes, Simão A.; Maló, Sérgio; Chongole, Célia; Muholove, Paulino; et al. "Street food in Maputo, Mozambique: availability and nutritional value of homemade foods". Trabalho apresentado em XXXVI Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología (SEE)/ XIII Congresso da Associação Portuguesa de Epidemiologia, Lisboa, 2018.
    Publicado • https://www.reunionanualsee.org/2018/documentos/gaceta_Sanitaria_2018.pdf
  5. Sousa, Sofia; Pedrosa, Carla; Oliveira, Bruno M. P. M.; Albuquerque, Isabel; Guimarães, Joana; Simões-Pereira, Carlos. "Adesão ao Padrão Alimentar Mediterrânico em crianças obesas". Trabalho apresentado em Décimo Congresso da Sociedade Portuguesa de Ciências da Nutrição e Alimentação, Porto, 2013.
    Publicado • https://repositorio-aberto.up.pt/bitstream/10216/71116/2/47966.pdf
Tese / Dissertação
  1. "A Characterization of the Purchasing Patterns of Street Food in Cities from Eastern Europe and Central Asia". Doutoramento, Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, 2022. https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/143632.
  2. Sousa, Sofia. "Street food: assessment of scientific relevance and characterization of street food offer of a sample in Maputo, Mozambique". Mestrado, Universidade do Porto Faculdade de Ciências, 2016. https://repositorio-aberto.up.pt/handle/10216/99114.
  3. Sousa, Sofia. "Adherence to the Mediterranean Dietary Pattern in obese children". Licenciatura, Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, 2013.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/12 Urban food environments in Eastern Europe and Central Asia: characterization of consumers and their purchases Curricular Unit "Orientation Seminars in Food Consumption Sciences" - Master's Degree in Food Consumption Sciences (Universidade Aberta)
(Lisboa, Portugal)
2024/10 Avaliação de Ambientes Alimentares: A comida de rua em Maputo, Moçambique Curricular Unit "Projects in Sustainable Food Systems" - Postgraduate course in Sustainable Food Systems (Universidade Aberta)
(Lisboa, Portugal)
2024/10 Determinants of cow's milk and plant-based milk substitute consumption: cross-cultural study of Portuguese and Irish young adults The 5th International Electronic Conference on Foods
(Basileia, Suiça)
2023/11 Development and validation of a photograph-based instrument to assess nutrition literacy: the NUTLY 16th European Public Health Conference. European Public Health Conference
(Dublin, Irlanda)
2023/05 Development of a photograph-based instrument to assess nutrition literacy in portuguese adults XXII Congresso de Nutrição e Alimentação. Associação Portuguesa de Nutrição (APN)
(Porto, Portugal)
2023/04 NUTLY - Development and validation of a photograph-based instrument to assess nutrition literacy Reunião EPIUnit - Instituto de Saúde Pública da Universidade do Porto
(Porto, Portugal)
2023/02 Sodium content of the street foods in Tbilisi, Georgia - Results from the FEEDcities project World Health Organization - Policy Dialogue: Integrating Approaches to reduced CVD burden: Salt Reduction Strategies in Georgia
(Tblisi, Georgia)
2022/09 The PhD Journey: Challenges, Difficulties, Opportunities Consumer Science Day, 3rd Edition
(Porto, Portugal)
2021/10 The Price of Homemade Street Food in Central Asia and Eastern Europe: Is There a Relation with Its Nutritional Value? ASPHER Young Researchers Forum 2021
(Krakow, Polónia)
2021/06 Nutritional content of street food and takeaway food purchased in Bosnia and Herzegovina Consumer Science Day, 2nd Edition
(Porto, Portugal)
2020/12 Macronutrient composition of street food in Bishkek, Kyrgyzstan 4th International Conference on Global Food Security. Online edition
2020/09 Street food in Eastern Europe: perspective from an urban environment in Moldova XIX Congresso de Nutrição e Alimentação, Edição Online
2019/11 A multicentre study of street foods purchased in urban areas of Central Asia: the FEEDCities Project 12th European Public Health Conference
(Marselha, França)
2019/06 A multicentre study of the street foods purchased in urban areas of Central Asia Consumer Science Day, 1st Edition
(Porto, Portugal)
2013/10 Adesão ao Padrão Alimentar Mediterrânico em crianças obesas Décimo Congresso da Sociedade Portuguesa de Ciências da Nutrição e Alimentação
(Porto, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2024 - Atual Consumer perceptions on the relationship between consumption of specific food categories and contaminants and increased risk of cancer
Coorientador
Master in Food Consumption Sciences (Mestrado)
Universidade Aberta, Portugal
2024 - Atual Perception of personalized foods by 3D printing among individuals who practice regular physical activity
Coorientador
Master in Consumer Sciences and Nutrition (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2023 - Atual Nutrition literacy of teachers, educators and caregivers of school-age children using a photograph-based instrument
Coorientador
Master in Paediatric Nutrition (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2023 - Atual Measurement of food and nutrition literacy: systematic review of existing tools
Coorientador
Master in Public Health (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina Dentária, Portugal
2022 - 2023 Measuring Nutrition Literacy in Culinary Professionals Using a Photograph-Based Instrument
Orientador
Master in Gastronomic Sciences (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2024 Implementation, evaluation, and (re-)planning of the Nutrium Care program in a corporate setting
Arguente
Rita Alvernaz (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2023 Measuring Nutrition Literacy in Culinary Professionals Using a Photograph-Based Instrument
Orientador
Filipe Silva (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2022 Salt Content in Meals Served in University Canteens. Results of an Intervention to Reduce and Control the Added Salt
Arguente
Ana Faria (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2022 Sources of hydration and hydration status of university workers
Arguente
Alexandra Monteiro (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
2019 Food Consumption of Students in Secondary Education
Arguente
Joana Rebelo (Outro)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal

Arbitragem científica em conferência

Nome da conferência Local da conferência
2023 - 2023 XLI Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología / XVIII Congresso da Associação Portuguesa de Epidemiologia Porto, Portugal

Comissão de avaliação

Descrição da atividade
Tipo de assessoria
Instituição / Organização Entidade financiadora
2017 - 2024 Member of the Scientific Committee of the Institute of Public Health of the University of Porto Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal
2022 - 2022 External evaluation committee - Bachelor in Nutrition Sciences, Lusófona University (ACEF/1415/15047)
Avaliador
A3ES – Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior, Portugal Governo da República Portuguesa Ministério da Ciência Tecnologia e Ensino Superior
2016 - 2016 External evaluation committee - Bachelor in Nutrition Sciences, CESPU (ACEF/1415/16702)
Avaliador
A3ES – Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior, Portugal Governo da República Portuguesa Ministério da Ciência Tecnologia e Ensino Superior
2016 - 2016 External evaluation committee - Bachelor in Nutrition Sciences, Biotechnology School of the Portuguese Catholic University (ACEF/1415/15047)
Avaliador
A3ES – Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior, Portugal Governo da República Portuguesa Ministério da Ciência Tecnologia e Ensino Superior

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2024 - 2025 Impact of food systems on diets Postgraduate in Sustainable Food Systems Universidade Aberta, Portugal
2024 - 2025 Sensory Analysis and New Product Development Master in Food Science and Technology Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Revisão ad hoc de artigos em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2024 - 2024 BMC Public Health (1471-2458)
2024 - 2024 Obesity Reviews (1467-789X)
2023 - 2023 Global Public Health (1744-1692)
2023 - 2023 Frontiers in Public Health (2296-2565)
2022 - 2022 Cancer Causes & Control (1573-7225)
2022 - 2022 International Journal of Gastronomy and Food Science (1878-4518)
2022 - 2022 Frontiers in Nutrition (2296-861X)
2022 - 2022 Food Science & Nutrition (2470-1076)
2021 - 2021 Sustainability (2071-1050)