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Cheila Almeida is a researcher at IPMA dedicated to seafood sustainability, from a supply chain perspective, aiming to make both production and consumption of seafood more sustainable. Under her participation in the Neptunus European project she is responsible to introduce green economy strategies in the seafood sector based on life cycle assessment (LCA) to minimize environmental impacts and develop strategies based on circular economy that deliver new products. Cheila Almeida is a marine biologist with experience in science communication and research management. Before she worked for more than 2 years in science communication and outreach at Instituto de Medicina Molecular (iMM) and 3 years as a project manager of European projects in NMS-NOVA and iMM. After this, she moved to Nova SBE to work as communication officer for research where she coordinated science communication activities and gave support to institutional and internal communication. She moved from academia to work as a consultant at the Environmental Defense Fund (EDF), a non-governmental organization, in a project that aimed to implement co-management in small-scale fisheries in Portugal. Recently, she worked for 1 year as science management and communication officer in the Biomolecular Engineering Lab, a multidisciplinary team with 20 members based at UCIBIO/FCT-NOVA, being responsible for the management of an EU project (ERC Starting Grant) and taking care of all the administrative, financial and communication tasks of the Lab, including those related to different research and innovation programs. She holds a PhD in Sea Sciences from Universidade de Lisboa related to ¿Seafood consumption in Portugal: Patterns, drivers and sustainability¿ which was based in two faculties (FCUL and FCT-NOVA/CENSE) and one research center in Sweden (RISE Research Institutes of Sweden). Before starting the PhD, she did a BSc in Marine Biology and a MSc in Marine Ecology, both from the University of Algarve. As a researcher she participated in several projects related to coastal fisheries and aquaculture, sustainable consumption, and marine biodiversity.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Cheila Pereira Almeida

Nomes de citação

  • Almeida, Cheila

Identificadores de autor

Ciência ID
6E14-7967-9FAE
ORCID iD
0000-0003-3223-5878

Endereços de correio eletrónico

  • cheila.almeida@ipma.pt (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Agricultura, Silvicultura e Pescas - Pescas
  • Ciências Naturais
Formação
Grau Classificação
2010/06 - 2014/12
Concluído
Ciências do Mar / Sea Sciences (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
"Seafood consumption in Portugal: Patterns, drivers and sustainability" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2006 - 2008
Concluído
Biologia Marinha - Especialização em Ecologia e Conservação Marinha / Marine Biology – Ecology and Nature Conservation (Mestrado integrado)
Universidade do Algarve, Portugal
"Distribution and shell pattern of hermit crabs in Algarve Coast" (TESE/DISSERTAÇÃO)
1998 - 2004
Concluído
Biologia Marinha e Pescas / Marine Biology and Fisheries (Licenciatura)
Universidade do Algarve, Portugal
"Characterization of macrobenthic fauna associated with soft bottoms in Central Algarve" (TESE/DISSERTAÇÃO)
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/12/01 - Atual Investigador (Investigação) Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal
Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal
2018/10/11 - 2019/11/30 Gestão de Ciência e Tecnologia Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
REQUIMTE Unidade de Ciências Biomoleculares Aplicadas, Portugal
2016/12 - 2018/01 Gestão de Ciência e Tecnologia Universidade Nova de Lisboa Nova School of Business and Economics, Portugal
Universidade Nova de Lisboa Nova School of Business and Economics, Portugal
2016/06/01 - 2016/11/01 Gestão de Ciência e Tecnologia Instituto de Medicina Molecular, Portugal
Instituto de Medicina Molecular, Portugal
2014/12/01 - 2016/01/01 Gestão de Ciência e Tecnologia Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
(...)
2010/07 - 2014/06 Investigador (Investigação) Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
(...)
2008 - 2010 Gestão de Ciência e Tecnologia Instituto de Medicina Molecular, Portugal
Instituto de Medicina Molecular, Portugal
2004 - 2008 Investigador (Investigação) Universidade do Algarve, Portugal
Centro de Ciências do Mar, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/02 - 2018/07 Project Coordinator/Consultant Environmental Defense Fund, Estados Unidos
Environmental Defense Fund, Estados Unidos
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2023/03/01 - 2026/02/28 CleanFish - New strategies for sustainable production of cell-based fish
2022.07677.PTDC
Investigador
Associação do Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2019/12/01 - 2023/07/31 NEPTUNUS - Water-Energy-Seafood Nexus: Eco-innovation and Circular Economy Strategies in the Atlantic Area
Investigador
Universidad de Cantabria, Espanha
European Regional Development Fund
Em curso
2018/10 - 2019/11 SCENT: Hybrid Gels for Rapid Microbial Detection
639123
Bolseiro de Gestão de Ciência e Tecnologia
NOVA.ID.FCT, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
European Research Council
2016/06 - 2016/10 Towards Outstanding Research and Training in Tumour Biology (ReTuBi)
Bolseiro de Gestão de Ciência e Tecnologia
Instituto de Medicina Molecular, Portugal
European Union
Concluído
2014/12 - 2016/05 Joint Action for Mental Health and Well-being (JAMHWB)
Bolseiro de Gestão de Ciência e Tecnologia
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Centro de Estudos de Doenças Crónicas, Portugal
European Union - Consumers, Health and Food Executive Agency (CHAFEA) / DG Sante
Concluído
2010/07 - 2014/06 Seafood consumption in Portugal: patterns, drivers and sustainability
SFRH / BD / 60187 / 2009
Bolseiro de Doutoramento
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal

Institutet for Livsmedel och Bioteknik AB, Suécia
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2010/01 - 2010/12 Que peixe comer? para um consumo sustentável - What fish to eat? for a sustainable consumption
Investigador responsável
Fundação Calouste Gulbenkian
Concluído
2009 - 2009 Researchers Night - Setting The Stage
FP7-PEOPLE-2009-NIGHT-245061
Bolseiro de Gestão de Ciência e Tecnologia
Instituto de Medicina Molecular, Portugal
European Commission Seventh Framework Programme for Research and Technological Development
Concluído
2006 - 2008 Cartografia e caracterização das biocenoses marinhas da Reserva Ecológica Nacional Submarina entre a Galé e a foz do Rio Arade (RENSUB III)
-
Bolseiro de Investigação
Universidade do Algarve, Portugal
CCDRALG-DRAOTA
Concluído
2006 - 2008 Estudo da pesca recreativa no Algarve e Sudoeste Alentejano
POCI/MAR/58157/2004
Investigador
Centro de Ciências do Mar, Portugal

Universidade do Algarve, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2004 - 2008 Recrutamento de espécies piscícolas de interesse comercial no Estuário do Rio Arade
Cód. 22-05-01-FDR-00017
Investigador
Centro de Ciências do Mar, Portugal

Universidade do Algarve, Portugal
European Comission - European Fisheries Fund (EFF) (2007-2013)
Concluído
2005 - 2006 Cartografia e caracterização das biocenoses marinhas da Reserva Ecológica Nacional Submarina entre a Galé e a barra nova do Ancão (RENSUB II)
-
Bolseiro de Investigação
Universidade do Algarve, Portugal
CCDRALG-DRAOTA
Concluído
2003 - 2004 Avaliação experimental do impacte nas biocenoses marinhas associado à exploração de manchas de empréstimo ao largo do Algarve Central - (RENSUB I)
-
Bolseiro de Investigação
Universidade do Algarve, Portugal
CCDRALG-DRAOTA
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Almeida, C.; Loubet, P.; Laso, J.; Nunes , M.L.; Marques, A.. Autor correspondente: Almeida, C.. "Environmental assessment of common octopus (Octopus vulgaris) from pots and traps fishery in Portugal". Trabalho apresentado em 13th International Conference on Life Cycle Assessment of Food 2022, Lima, 2022.
    Publicado
Artigo em jornal
  1. Almeida, Cheila; Maria Leonor Nunes; Antonio Marques. "Comer pescado pode ajudar a equilibrar a dieta alimentar e o ambiente", Público, 2021, https://www.publico.pt/2021/04/11/ciencia/noticia/comer-pescado-ajudar-equilibrar-dieta-alimentar-ambiente-1957817.
Artigo em revista
  1. Sandra Ceballos-Santos; Eduardo Entrena-Barbero; Jara Laso; María Margallo; Sara González-García; María Teresa Moreira; Cheila Almeida; et al. "Applying a water-energy-food nexus approach to seafood products from the European Atlantic area". Journal of Cleaner Production (2024): https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2024.140804.
    10.1016/j.jclepro.2024.140804
  2. Cheila Almeida; Sandra Ceballos-Santos; Jara Laso; María Margallo; Rubén Aldaco; António Marques. "Contribution of glass jar packaging to the environmental assessment of canned seafood products: Albacore tuna (Thunnus alalunga) and Atlantic chub mackerel (Scomber colias) as case studies". Journal of Cleaner Production (2023): https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.138366.
    10.1016/j.jclepro.2023.138366
  3. Eduardo Entrena-Barbero; Sandra Ceballos; Antonio Cortés; Xavier Esteve-Llorens; María Teresa Moreira; Pedro Villanueva-Rey; Diego Quiñoy; et al. "Methodological guidelines for the calculation of a Water-Energy-Food nexus index for seafood products". Science of The Total Environment 877 (2023): 162845-162845. http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.162845.
    10.1016/j.scitotenv.2023.162845
  4. Cheila Almeida; Jara Laso; David Baptista de Sousa; Ronan Cooney; Paula Quinteiro; Neil Rowan; Ana Cláudia Dias; et al. "Seafood consumers engagement in reducing environmental impacts from packaging". Science of The Total Environment 863 (2023): 160846-160846. http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.160846.
    10.1016/j.scitotenv.2022.160846
  5. Cheila Almeida; Philippe Loubet; Jara Laso; Maria L. Nunes; António Marques. "Environmental assessment of common octopus (Octopus vulgaris) from a small-scale fishery in Algarve (Portugal)". The International Journal of Life Cycle Assessment (2022): https://doi.org/10.1007/s11367-022-02072-7.
    10.1007/s11367-022-02072-7
  6. "Achieving Sustainability of the Seafood Sector in the European Atlantic Area by Addressing Eco-Social Challenges: The NEPTUNUS Project". Sustainability 14 5 (2022): 3054-3054. http://dx.doi.org/10.3390/su14053054.
    10.3390/su14053054
  7. Cheila Almeida; Philippe Loubet; Tamíris Pacheco da Costa; Paula Quinteiro; Jara Laso; David Baptista de Sousa; Ronan Cooney; et al. "Packaging environmental impact on seafood supply chains: A review of life cycle assessment studies". Journal of Industrial Ecology (2021): https://doi.org/10.1111/jiec.13189.
    10.1111/jiec.13189
  8. Ruiz-Salmón, Israel; Laso, Jara; Margallo, María; Villanueva-Rey, Pedro; Rodríguez, Eduardo; Quinteiro, Paula; Dias, Ana Cláudia; et al. "Life cycle assessment of fish and seafood processed products – A review of methodologies and new challenges". Science of The Total Environment 761 (2021): 144094. http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.144094.
    10.1016/j.scitotenv.2020.144094
  9. Almeida, Cheila; Karadzic, Vanja; Vaz, Sofia. "The seafood market in Portugal: Driving forces and consequences". Marine Policy 61 (2015): 87-94. http://dx.doi.org/10.1016/j.marpol.2015.07.012.
    10.1016/j.marpol.2015.07.012
  10. Almeida, Cheila; Altintzoglou, Themistoklis; Cabral, Henrique; Vaz, Sofia. "Does seafood knowledge relate to more sustainable consumption?". British Food Journal 117 2 (2015): 894-914.
    http://dx.doi.org/10.1108/BFJ-04-2014-0156
  11. Almeida, Cheila; Vaz, Sofia; Ziegler, Friederike. "Environmental Life Cycle Assessment of a Canned Sardine Product from Portugal". Journal of Industrial Ecology 19 4 (2015): 607-617.
    10.1111/jiec.12219
  12. Almeida, Cheila; Vaz, Sofia; Cabral, Henrique; Ziegler, Friederike. "Environmental assessment of sardine (Sardina pilchardus) purse seine fishery in Portugal with LCA methodology including biological impact categories". The International Journal of Life Cycle Assessment 19 2 (2014): 297-306.
    10.1007/s11367-013-0646-5
  13. Veiga, Pedro; Machado, Daniel; Almeida, Cheila; Bentes, Luis; Monteiro, Pedro; Oliveira, Frederico; Ruano, Miguel; Erzini, Karim; Gonçalves, Jorge M. S.. "Weight–length relationships for 54 species of the Arade estuary, southern Portugal". Journal of Applied Ichthyology 25 (2009): 493-496.
    10.1111/j.1439-0426.2009.01230.x
  14. Gonçalves, Jorge; Almeida, Cheila; Oliveira, Frederico. "Ascidonia Flavomaculata (Heller, 1864), a New Record for the Portuguese Marine Invertebrate Fauna (Decapoda, Pontoniidae)". Crustaceana 82 1 (2009): 63-67. http://dx.doi.org/10.1163/156854008x363740.
    10.1163/156854008x363740
  15. Almeida, Cheila; Coelho, Rui; Silva, Marco; Bentes, Luís; Monteiro, Pedro; Ribeiro, Joaquim; Erzini, Karim; Gonçalves, Jorge M. S.. "Use of different intertidal habitats by faunal communities in a temperate coastal lagoon". Estuarine, Coastal and Shelf Science 80 3 (2008): 357-364.
    10.1016/j.ecss.2008.08.017
Livro
  1. Gonçalves, J.M.S.; Machado, D.; Bentes, L.; Monteiro, P.; Afonso, C.; Almeida, C.; Oliveira, F.; Erzini, K.. Biodiversidade do Estuário do Rio Arade - Peixes e Invertebrados. Portugal: Centro de Ciências do Mar (CCMAR). 2014.
  2. Marçal, D; Pinto, B; Almeida, C; Silva, D; Pacheco, I; Cruz, J; Damas, J; et al. Autor correspondente: Marçal, D. Toda a Ciência (Menos as Partes Chatas). Portugal. 2013.
Manual
  1. Santos, M. N.; Erzini, K.; Abecasis, D.; Almeida, C.; Bentes, L.; Canas, A.; Coelho, R.; et al. Catálogo de espécies de peixes de interesse comercial da costa sul atlântica da Península Ibérica. 2007.
Poster em conferência
  1. Almeida, C.; Vaz, S.; Ziegler, F.. "Seafood consumption in Portugal - Why do Portuguese eat so much fish?". Trabalho apresentado em WEFTA Conference 2011 – Gothenburg, 2012.
  2. Almeida, C.; Karadzic, V.; Ziegler, F.. "Why do Portuguese eat so much fish? Patterns, drivers and considerations for the future". Trabalho apresentado em 6th World Fisheries Congress – Edinburgh, 2012.
  3. Almeida, C.; Oliveira F.; Veiga P.; Monteiro P.; Bentes L.; Coelho R.; Gonçalves J.M.S.. "Diversity and distribution of hermit crabs on soft bottom sediment from South Portugal". Trabalho apresentado em XIV Simposio Ibérico de Estudios de Biología Marina - Barcelona, 2006.
  4. Almeida, C.; Oliveira, F.; Coelho, R.; Abecasis, D.; Ribeiro, J.; Machado, D.; Gonçalves, J.M.S.. "Gastropod biodiversity found in submerged soft and rocky bottoms in the Algarve, South Portugal". Trabalho apresentado em XIV Simposio Ibérico de Estudios de Biología Marina - Barcelona, 2006.
  5. Almeida, C.; Veiga, P.; Machado, D.; Monteiro, P.; Bentes, L.; Coelho, R.; Gonçalves, J.M.S.. "Diversity and community structure of epibenthic invertebrates and fish on soft bottom sediment". Trabalho apresentado em International Conference on Coastal Conservation and Management in the Atlantic and Mediterranean - Tavira, 2005.
Resumo em conferência
  1. Rangel M.; Almeida, C.; Oliveira F.; Monteiro P.; Ribeiro J.; Veiga P.. "Underwater eco-tourism routes–a case study in Central Algarve, Portugal". Trabalho apresentado em International Association For The Scientific Knowledge International Conference, Aveiro, 2007.
Tese / Dissertação
  1. Almeida, Cheila Pereira, 1980-. "Seafood consumption in Portugal : patterns, drivers and sustainability". Doutoramento, 2014. http://hdl.handle.net/10451/16023.
  2. Almeida, Cheila Pereira. "Distribuição e padrões de utilização das conchas de caranguejos eremitas (Anomura) da Costa do Algarve". Mestrado, 2008. http://hdl.handle.net/10400.1/352.
  3. Almeida, Cheila. "Caracterização da macrofauna associada a substratos móveis no Algarve Central". Licenciatura, Universidade do Algarve, 2004.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2022/10/13 Environmental assessment of common octopus (Octopus vulgaris) from pots and traps fishery in Portugal 13th International Conference on Life Cycle Assessment of Food 2022 (LCA Foods 2022)
PUCP (Lima, Peru)
2022/09/21 The role of consumers in reducing environmental impact of seafood from packaging 50th Western European Fish Technologists Association (WEFTA)
HZ University of Applied Sciences and ILVO (Rotterdam, Países Baixos)
2021/09/29 Assessing the environmental sustainability of packaging on seafood supply chains: A critical review First CIRCUL-A-BILITY Conference – Re-Thinking Packaging for Circular and Sustainable Food Supply Chains of the Future
COST Action CIRCUL-A-BILITY
2021/06/18 Packaging environmental impact on seafood supply chains – A life cycle assessment review Environ 2021 - 31st Annual Irish Environmental Researchers Colloquium
ESAI - Environmental Sciences Association of Ireland (Irlanda)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2022/02/01 - 2022/12/15 Relatório de sustentabilidade da Lugrade-Bacalhau de Coimbra SA segundo o GRI e análise comparativa de melhores práticas de sustentabilidade no setor
Coorientador de Gwinevere Ogando
Mestrado Integrado em Engenharia do Ambiente (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2022/09/02 - Atual Desafios da indústria do pescado: Como podemos alcançar maior sustentabilidade considerando o desafio das alterações climáticas? - Embalagens e processamento - NEPTUNUS project event (2022/09/02)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal
2022/07/26 - Atual “Seafood supply chains in Japan & implications for the sustainable seafood market” by Abigayil Blandon (Stockholm Resilience Centre – Stockholm University) - NEPTUNUS project seminar (2022/07/26)
Seminário (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal
2022/07/06 - Atual Desafios para a pesca e aquacultura: Como podemos assegurar maior sustentabilidade considerando o desafio das alterações climáticas? - NEPTUNUS project event (2022/07/06)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal
2022/05/25 - Atual Seafood Industry Challenges: How can we achieve greater sustainability considering the climate emergency? - NEPTUNUS project event (2022/05/25)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal
2019/05/10 - 2019/05/10 3rd Meeting - Professionals at the Interface of Science: Envisioning Horizon Europe (2019/05/10 - 2019/05/10)
Encontro (Membro da Comissão Organizadora)
Plataforma de Interface à Ciência (PIC), Portugal
2016 - 2016 National Conference on Mental Health in Lisbon (March 22-23) from European project Joint Action on Mental Health and Wellbeing (JA MH-WB) and in collaboration with the World Health Organization (WHO) (2016/03/22 - 2016/03/23)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2016 - 2016 Final Conference of the “Joint Action on Mental Health and Wellbeing” (JA MH-WB), held in (January 21-22) (2016/01/21 - 2016/01/22)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
2010 - 2010 Workshop "Ciência, Política e os Media" (2010/04/15 - 2010/04/15)
Oficina (workshop) (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto de Medicina Molecular, Portugal
2009 - 2009 European Researchers' Night in Portugal - Setting The Stage / Cientistas ao Palco (2009/09/25 - 2009/09/25)
Festival (Membro da Comissão Organizadora)
Instituto de Medicina Molecular, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2015/11/05 Análise dos Hábitos Alimentares e de Consumo de Pescado das Populações de Leiria e Peniche
Arguente principal
Mariana Sousa (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2022/09/23 - 2032/09/23 Seminar - Contribution of seafood production to climate change: Is there such a thing as sustainable seafood? Postgraduate Programme in Marine Sciences, Technology, and Society (MSTS) (Pós-Graduação) Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2023/01/12 - 2023/01/12 Seminar - Impactos ambientais do ciclo de vida do pescado: Qual a contribuição do processamento e embalagens? Working group of Alternative Materials & LCA Pacto Português para os Plásticos, Portugal
2021/06/29 - 2021/06/29 Lecture - Sustainability on seafood & LCA in Sustainability in the seafood production: labelling & frauds course BAPSI - Blue Academy for Professionals of the Seafood Industry project (GA 863545) Instituto Português do Mar e da Atmosfera, Portugal

Entrevista (jornal / revista)

Descrição da atividade Jornal / Forum
2022/09/19 Conversas Mercedes-EQ - Por um Oceano limpo e saudável Dinheiro Vivo and TSF

Entrevista / Programa (rádio / tv)

Programa Tema
2021/01/11 - 2021/01/11 “Som Ambiente” sobre “Consumir peixe é sustentável?” Radio Observador