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I have recently completed my Ph.D. in Biotechnology on January 17, 2024, at the University of Aveiro. My academic journey also includes a Master's degree in Biotechnology obtained in 2017 from the University of Aveiro and a Bachelor's degree in Biochemistry from the Faculty of Sciences at the University of Porto in 2015. Currently, I am a Postdoctoral Researcher at the Portuguese Catholic University. Throughout my career, I have published, as the first author, 9 articles in specialized journals, actively engaged in various scientific fields, presented at 15 national and international conferences, and had 8 posters shown in other congresses. My areas of expertise span Agricultural Sciences with an emphasis on Agrarian and Food Biotechnology, Engineering and Technology Sciences with a focus on Industrial Biotechnology, Environmental Engineering, Chemical Engineering, and Food Engineering and Technology. Additionally, I have also worked with Fermentation processes, and in Biological Sciences with an emphasis on Biochemistry, and Nanotechnology. During my professional activities, I have had the privilege of collaborating with numerous colleagues, contributing to co-authored scientific works that further the advancement of our fields of study.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Ricardo Miguel Moura Ferreira
Género
Masculino

Nomes de citação

  • Ferreira, Ricardo M.

Identificadores de autor

Ciência ID
A819-4125-5098
ORCID iD
0000-0001-8236-4710
Researcher Id
https://researchid.co/ricardo.ferreira

Endereços de correio eletrónico

  • ric.m.m.ferreira@gmail.com (Profissional)

Moradas

  • Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto-R. Dr. Roberto Frias, 4200-465, Porto, Porto, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Fermentação
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia do Ambiente
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia Química
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Nanotecnologia

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Espanhol; Castelhano Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1)
Português (Idioma materno)
Formação
Grau Classificação
2018/11/01 - 2024/01/17
Concluído
Biotecnologia (Doutoramento)
Especialização em Industrial
Universidade de Aveiro, Portugal
"Valorization of Opuntia ficus-indica L. through an integrated production of high-value products" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2017
Concluído
Biotecnologia (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Adaptation of Saccharomyces cerevisiae to high pressure" (TESE/DISSERTAÇÃO)
18
2015
Concluído
Bioquímica (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"PREVALÊNCIA DE DETERMINADOS SEROTIPOS DE SALMONELLA ÉPIDEMICOS EM PRODUTOS CÁRNICOS" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2024/10/04 - Atual Assistente de Investigação (carreira) (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
2024/04/01 - 2024/08/31 Pós-doutorado (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Centro Regional do Porto, Portugal
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2023/06/02 - 2024/03/31 Estagiário de Investigação (Investigação) Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
2018/03/01 - 2018/10/31 Investigador (Investigação) Universidade de Aveiro, Portugal
Universidade de Aveiro, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/03/01 - 2023/05/31 Bolseiro de Investigação Universidade de Aveiro, Portugal
Universidade de Aveiro, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2019/01/01 - 2019/12/31 Química Orgânica, Produtos Naturais e Agroalimentares
UID/QUI/00062/2019
Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Ricardo M. Ferreira; Dulcineia F. Wessel; Artur M.S. Silva; Jorge A. Saraiva; Susana M. Cardoso. "Production of Opuntia ficus-indica fortified breads: A comparative analysis of wheat and gluten-free varieties and the impact on phytochemicals and antioxidant capacity". Food and Bioproducts Processing (2024): http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2024.07.005.
    10.1016/j.fbp.2024.07.005
  2. Ricardo M. Ferreira; Dulcineia F. Wessel; Artur M. S. Silva; Jorge A. Saraiva; Susana M. Cardoso. "Infusion from Opuntia ficus-indica Peels: The Effects of Drying and Steeping Conditions". Beverages (2023): https://doi.org/10.3390/beverages9040097.
    10.3390/beverages9040097
  3. Ricardo M. Ferreira; Noélia Flórez-Fernández; Artur M. S. Silva; Jorge A. Saraiva; Julia Vega; F.L. Figueroa; M. Dolores Torres; Susana M. Cardoso; Herminia Domínguez. "Opuntia ficus-indica seed pomace extracts with high UV-screening ability in a circular economy approach for body lotions with solar protection". Journal of Industrial and Engineering Chemistry (2023): http://dx.doi.org/10.1016/j.jiec.2023.09.052.
    10.1016/j.jiec.2023.09.052
  4. Ricardo M. Ferreira; Julie Queffelec; Noelia Flórez-Fernández; Jorge A. Saraiva; M. Dolores Torres; Susana M. Cardoso; Herminia Domínguez. "Production of betalain-rich Opuntia ficus-indica peel flour microparticles using spray-dryer: A holist approach". LWT (2023): 115241-115241. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2023.115241.
    10.1016/j.lwt.2023.115241
  5. Ricardo M. Ferreira; Adriana M. Costa; Carlos Pinto; Artur M. S. Silva; Saraiva, Jorge Alexandre; Susana M Cardoso. "Impact of Fermentation and Pasteurization on the Physico-Chemical and Phytochemical Composition of Opuntia ficus-indica Juices". Foods 12 11 (2023): 2096-2096. http://dx.doi.org/10.3390/foods12112096.
    10.3390/foods12112096
  6. Ricardo Ferreira; Renata Alexandra Amaral; Artur M. S. Silva; Susana M Cardoso; Saraiva, Jorge Alexandre. "Effect of High-Pressure and Thermal Pasteurization on Microbial and Physico-Chemical Properties of Opuntia ficus-indica Juices". Beverages 8 4 (2022): 84-84. http://dx.doi.org/10.3390/beverages8040084.
    10.3390/beverages8040084
  7. Ana Ramalho Ribeiro; Tiago Madeira; Goreti Botelho; Diana Martins; Ricardo Ferreira; Artur M. S. Silva; Susana M Cardoso; Rui Costa. "Brown algae Fucus vesiculosus in Pasta: Effects on textural quality, cooking properties, and sensorial traits". Foods (2022): https://www.mdpi.com/2304-8158/11/11/1561.
    10.3390/foods11111561
  8. "Functionalization of Betulinic Acid with Polyphenolic Fragments for the Development of New Amphiphilic Antioxidants". Antioxidants 10 2 (2021): 148-148. http://dx.doi.org/10.3390/antiox10020148.
    10.3390/antiox10020148
  9. Ferreira, R.M.; Ribeiro, A.R.; Patinha, C.; Silva, A.M.S.; Cardoso, S.M.; Costa, R.. "Water Extraction Kinetics of Bioactive Compounds of Fucus vesiculosus". Molecules 24 18 (2019): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85072584160&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/molecules24183408
  10. Ferreira, R.M.; Mota, M.J.; Lopes, R.P.; Sousa, S.; Gomes, A.M.; Delgadillo, I.; Saraiva, J.A.. "Adaptation of Saccharomyces cerevisiae to high pressure (15, 25 and 35¿MPa) to enhance the production of bioethanol". Food Research International 115 (2019): 352-359. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85057045852&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodres.2018.11.027
Capítulo de livro
  1. Francisco Díaz; Ricardo Ferreira; Beatriz Piñeiro-Lago; Susana M Cardoso; M. Dolores Torres; Herminia Domínguez. "Advances in the processing of tea extracts". 2025.
    10.1016/b978-0-443-14158-4.00041-5
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/10/22 Integrated valorization of Opuntia seeds and pomace: Sustainable solutions for enhanced nutrition and skincare Conference on fruit processing and by-products valorization
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)
2024/10/22 Valorization of pine bark as a biosorbent for colour removal from textile wastewater Conference on fruit processing and by-products valorization
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)
2024/09/04 From forest to filter: A holist approach to pine bark’s adsorption technology 43 Reunião Ibérica da Adsorção (43 RIA)
Sociedade Portuguesa de química (Porto, Portugal)
2024/07/24 A vegan-friendly nanotechnology approach to counteract vitamin B12 deficiency in plant-based diets. International Conference on Sustainable Foods: Achieving the Sustainable development Goals
(Bragança, Portugal)
2024/06/03 Increasing recyclability of fresh chicken packaging CBQF day 2024: How Green is Our Future?
Universidade Católica Portuguesa (Porto, Portugal)
2024/05/16 Harnessing Opuntia ficus-indica seed pomace to design a body lotion with natural UV protection 1st SYMPOSIUM MEDITERRANEAN FRUIT: HUB FOR INNOVATION
(Avignon, França)
2024/05/15 Cork-based materials as a sustainable solution for textile wastewater treatment. EMCEI-Euro-Mediterranean Conference for Environmental Integration
(Marrakech, Marrocos)
2023/11/22 Exploring the fermented enchantment of Opuntia ficus-indica 3° Webinar: Processos em Biotecnologia Alimentar
(Castelo Branco, Portugal)
2023/05/18 Exploring the potential of Opuntia ficus-indica as a source of value-added products. PrimaMedAgroFood
(Oeiras, Portugal)
2022/11/16 Optimization of the hydrothermal extraction of antioxidants from Opuntia ficus-indica Encontro Galego-português
University of Santiago de Compostela (Santiago de Compostela, Espanha)
2022/10/23 Preparation of a nutraceutical from prickly pear flower extracts: Determination of biological properties. Encontro de Química dos Alimentos (EQA)
Politécnico de Castelo Branco (Castelo Branco, Portugal)
2022/07/12 Valorization of Opuntia ficus-indica L. through an integrated production of high-value products. Research Summit- “Open Science”
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)
2021/11/22 Production of Opuntia ficus-indica fermented beverage: The effects of fermentation time and pasteurization methods on the physico-chemical proprieties. XXI EuroFoodChem
(Portugal)
2021/11/17 Impact of Opuntia ficus-indica flour on the physico-chemical properties of white bread. Waste2Value
(Portugal)
2021/09/26 Herbal infusion from Opuntia ficus-indica peels: effects of drying and brew conditions on the phenolic content and antioxidant capacity. 5th EuGSC: 5th EuChemS Conference on Green and Sustainable Chemistry
European Chemical Society (Thessaloniki, Grécia)
2021/09/05 Production of bread enriched with prickly pear flour Encontro de Química dos Alimentos (EQA)
University of Madeira (Funchal, Portugal)
2021/07/07 Valorization of Opuntia ficus-indica L. through an integrated production of high-value products Research Summit- “Arte, Ciência e Inovação em tempos de crise”
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)
2021/02/04 The effect of high-pressure processing and thermal pasteurization on the microbial and physico-chemical properties of 3 varieties of Opuntia ficus-indica Natural products application: Health, Cosmetic and Food (NPA)
University of Bragança (Bragança, Portugal)
2020/06/24 Valorization of Opuntia ficus-indica L. through an integrated production of high-value products Research Summit 2020- “Sea and sustainability”
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)
2019/07/03 Valorization of Opuntia ficus-indica L. through an integrated production of high-value products Research Summit 2019- “Energy and Sustainability"
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2024/09/23 - Atual Exploring the Use of Biosorbents for Textile Wastewater Treatment in a Continuous System
Orientador
Bioengenharia (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
2024/02/01 - 2024/06/10 Exploring Sustainable Solutions for Textile Wastewaters Treatment
Orientador
Bioengenharia (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal

Tutoria

Tópico Nome do aluno
2024/03/01 - 2024/06/16 Cork powder biochar in a holist approach for the treatment of textile wastewater Guilherme Couto
2022/03/01 - 2022/06/15 Potencial nutracêutico da flor de figo da índia Jacinta Ribeiro
2022/03/01 - 2022/06/15 Bagaço de semente de figo da índia como fonte de fibras antioxidantes: Desenvolvimento de cosmético Leocádia Caires
2022/03/01 - 2022/06/15 Development of tofu fortified with B12 using nanoencapsulation and nanoemulsion techniques. Miriam Pereira
2021/02/01 - 2021/06/16 Produção de bebida fermentada de Figo da India e avaliação das suas características antioxidantes Adriana Costa
Distinções

Prémio

2024 Best Oral presentation- EMCEI