???global.info.a_carregar???
Ana Lima is an experienced PI researcher with expertise in agronomy, food engineering, and One Health. She currently serves as an Assistant Professor and the Research Coordinator at the FMV-ULusófona. She has a MsC in Toxicology, a PhD in Biology, and completed her post-doc in Food Biochemistry. She is the Head of the Food Safety and Bioactivities Group at the FMV-ULusófona and the vice-director of the research unit I-MVET from Lusófona University. She has participated in more than 25 national and European projects and was PI of 5. She has supervised numerous students at various academic levels and has 122 publications, of which 60 are peer-reviewd papers. She received the Born from Knowledge Award in 2018 for her contributions to food innovation and holds three international patents for her discoveries in functional foods.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Ana Lima

Nomes de citação

  • Lima, Ana

Identificadores de autor

Ciência ID
B71D-BA06-8908
ORCID iD
0000-0001-8251-6286
Scopus Author Id
ID: 9036375400

Endereços de correio eletrónico

  • ana.isabel.lima@ulusofona.pt (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências Agrárias - Ciência Animal e dos Laticínios
  • Ciências Agrárias - Ciências Veterinárias
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Agrárias - Ciências Veterinárias

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Francês Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador independente (B1)
Espanhol; Castelhano Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Português Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2012 - 2015
Concluído
Post-doc (Pós-doutoramento)
Especialização em Bioquímica-Biologia
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2010
Concluído
Doutoramento (Doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Signal trandcution in metal tolerance" (TESE/DISSERTAÇÃO)
aprovado por unanimidade
2004
Concluído
Mestrado em Toxicologa (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
"O papel das fitoquelatinas na tolerância ao cádmio em Pisum sativum L." (TESE/DISSERTAÇÃO)
passed by unanimity
2002
Concluído
Mestrado em Toxicologia - ano curricular (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
"não aplicável" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17 valores
2001
Concluído
Licenciatura em Biologia (Licenciatura)
Universidade de Aveiro, Portugal
"não aplicável" (TESE/DISSERTAÇÃO)
14 valores
Percurso profissional

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2021/01/15 - Atual Professor Auxiliar (Docente Universitário) Universidade Lusófona, Portugal
Universidade Lusófona, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/08/01 - Atual Integrated member of CECAV - Animal and Veterinary Research Centre Universidade Lusófona, Portugal
2023 - Atual Colaborative member of the Research Unit LEAF (Linking Landscape, Environment, Agriculture And Food) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2021 - Atual Integrate member of TERRA. Associate Laboratory for Sustainable Land Use and Ecosystem Services Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2015 - 2023 Integrated member of the Research Unit LEAF (Linking Landscape, Environment, Agriculture And Food) Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2018 - 2020 Director of Science Research Department CONPORYO, Portugal
CONPORYO, Portugal
2018/01/01 - 2018/06/01 Fellow in European Project "LIBBIO, ref H2020-BBI-PPP-2015, nº 720726 Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2012/02/01 - 2015/02/01 Post Doc Fellow FCT SFRH/BPD/79955/2011 Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2011/02/01 - 2012/01/01 Post Doc Fellow Universidade de Aveiro, Portugal
2011/05/01 - 2011/12/01 Research fellow of the project PTDC/AMB/73364/2006 Universidade de Aveiro, Portugal
2005 - 2010 PhD fellow Universidade de Aveiro, Portugal
Universidade de Aveiro, Portugal
2002 - 2004 Master degree student Universidade de Aveiro, Portugal
2000 - 2003 Master degree student Universidade de Aveiro, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2022/09/01 - Atual Development of new functional plant-based food models from fruit and vegetable pomaces with high nutrition and bioactivity value
2022.13785.BD
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2022/01 - Atual Apple and carrot pomaces as functional plant-based food models: impact of particle size on nutrition and bioactivity
FCT felowship
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
Em curso

Projeto

Designação Financiadores
2024/02/05 - Atual Evaluation of the potential of fisetin as a nutraceutical or functional ingredient for the treatment/prevention of osteoarthritis in horses
Evaluation of the potential of fisetin as a nutraceutical or functional ingredient for the treatment/prevention of osteoarthritis in horses
Em curso
2023/09/20 - Atual Use of CO2 in the treatment of skin wounds in horses (WOUNDHEALFAST)
FMVULusófona_WoundHealFast
Investigador
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Em curso
2023/09/20 - Atual Study of new diagnostic methods and therapeutic solutions for well-being problems animal in horses (WELFAREHORSE)
FMVULusófona_WELFAREHORSE
Investigador
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Em curso
2023/09/20 - Atual Improving cheese production with cardoon in a cheese factory (BESTCARDOON)
FMVULusófona_BESTCARDOON
Investigador
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Em curso
2023/09/20 - Atual Evaluation of the potential of fisetin as a nutraceutical or functional ingredient for the treatment/prevention of osteoarthritis in horses (OsteoFISETINA)
FMVULusófona_OsteoFISETINA
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Em curso
2023/09/20 - Atual Development of a suplement based on fermented Opuntia ficus-indica cladodes to target the prevention and treatment of mastitis in bovine cattle
FMVulusofona_OFITOP
COFAC - Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Em curso
2022/09 - Atual Bridging farm to fork through a One Health approach: Linking animal, food, environment and human foodborne diseases in food production chains using genomics (1HEALTH4SaFood)
FMVULusofona_1Health4SaFood
Investigador
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Em curso
2018/10/01 - Atual Vegetable protein milk from European legumes with bioactive potential
PTDC/BAA- AGR/28370/2017
Investigador
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2018/08/01 - Atual SafeGrain – “Contamination of stored grain and derivatives by insect pests and fungi
PTDC/ASP- PLA/28350/2017
Investigador
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2017/01/03 - Atual Natural fungicides against air & soil borne pathogens in the Atlantic Area.
European Project Interreg Atlantic NASPA EAPA_451/2016
Investigador
INTERREG IVC
2021/01/01 - 2025/12/31 Laboratório para a Sustentabilidade do Uso da Terra e dos Serviços dos Ecossistemas
LA/P/0092/2020
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto de Saúde Ambiental, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto de Geografia e Ordenamento do Território, Portugal

Universidade de Coimbra Centre for Functional Ecology - Science for People & the Planet, Portugal

Universidade de Coimbra, Portugal

Universidade de Lisboa Centro de Estudos Geográficos, Portugal

Associação para a Investigação e Desenvolvimento da Faculdade de Medicina, Portugal

Universidade de Lisboa Centro de Estudos Florestais, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2022/01/01 - 2024/12/31 PTDC/OCE-ETA/4836/2021 - Development of pulse beverages as functional foods for colorectal cancer
PTDC/OCE-ETA/4836/2021
Investigador
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto de Medicina Molecular João Lobo Antunes, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
2022/09/19 - 2023/11/30 Searching for non-invasive markers to diagnose Equine Small Intestine Inflammatory Diseases (InovESIID)
FMVULusófona_InovESIID
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Concluído
2022/09 - 2023/11/30 Health benefits of thistle in cheese production (CARDOON)
FMVULusófona_CARDOON
Investigador responsável
Universidade de Lisboa Centro de Literaturas e Culturas Lusófonas e Europeias, Portugal
Universidade Lusófona
Concluído
2022/09 - 2023/09 Next-generation functional peptides as a novel approach to tackle gut inflammatory and cancer diseases (SMARTPEP)
FMVULusofona_SMARTPEP
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
2022/03/01 - 2023/04 Bioactivities of fermented whey enriched with antibacterial and anti-inflammatory peptides as a way towards a healthier gut microbiome and a healthier life (WHEY2HEALTH)
WHEY2HEALTH
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem
Em curso
2019/09/01 - 2022/09/01 SuberPhyto - Unconventional approaches in our struggle against Phytophthora in the cork oak forest. Zooming-in on the microbiome
PTDC/ASPSIL/29776/2017
Investigador
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2021/09 - 2022/09 Potential of antibacterial and anti-inflammatory bioactivities in milk obtained from dairy cattle fed with Opuntia ficus-indica (OP-FEED&FOOD )
FMVULusófona_OP-FEED&FOOD
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Concluído
2021/09 - 2022/09 Development of new nutraceutical therapies for the treatment of osteoarthritis using the horse as a natural model of the disease (OSTEOHEALTH)
FMVULusófona_OSTEOHEALTH
Investigador responsável
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Concluído
2021/09 - 2022/09 Using an extract from legume seeds to prevent post-weaning diarrhea in piglets (Lupine4Weaning)
FMVULusófona_Lupine4Weaning
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Concluído
2021/09 - 2022/09 Potential of antibacterial and anti-inflammatory bioactivities in milk obtained from dairy cattle fed with Opuntia ficus-indica (OP-FEED&FOOD )
FMVULusófona_OP-FEED&FOOD
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
2018/09/01 - 2022/06/15 Anti-inflammatory and anticancer activities of a protein isolated from Lupinus seeds and its application as functional foods
PTDC/BAA-AGR/28608/2017
Investigador responsável
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2018/10/01 - 2022/02/28 Leite de proteína vegetal a partir de leguminosas europeias com potencial bioactivo
PTDC/BAA-AGR/28370/2017
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2016/05/01 - 2021/03/31 Andes Lupin (Lupinus mutabilis, tarwi) cropping in marginal lands for enhanced bio economy.
LIBBIO, H2020-BBI-PPP-2015, nº 720726
Investigador
2017 - 2020 2017 – European Project Interreg Atlantic NASPA EAPA_451/2016 - Natural fungicides against air & soil borne pathogens in the Atlantic Area.
European Project Interreg Atlantic NASPA EAPA_451/2016.
Investigador
2019/01/01 - 2019/12/31 Research Center Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food (LEAF)
UID/AGR/04129/2019
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2015/01/02 - 2017/01/03 PRODER_Opuntia forrageira
PRODER nº 547401
Bolseiro de Investigação
Governo da República Portuguesa
2012/03/01 - 2015/02/28 NOVEL PLANT PEPTIDES AS INHIBITORS OF MMP-9 ENZYMES. THE PREVENTIVE APPROACH THROUGH DEVELOPMENT OF FUNCTIONAL FOODS WITH POTENTIAL BIOACTIVITY AGAINST HUMAN COLORECTAL CANCER
SFRH/BPD/79955/2011
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2011/01/01 - 2013/12/31 Strategic Project - UI 482 - 2011-2012
PEst-OE/SAU/UI0482/2011
Universidade de Aveiro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2010/03/01 - 2011/06/30 LITHODORA PROSTRATA: IDENTIFICATION OF A NOVEL BIOINDICATOR AND HYPERACCUMULATOR OF LEAD
SFRH/BPD/66384/2009
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2005/02/01 - 2009/01/31 ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF REGULATORY PROTEINS MEDIATING STRESS SIGNALLING IN VITIS VINIFERA PLANTS
SFRH/BD/19947/2004
University of Dundee, Reino Unido

Universidade de Aveiro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2005/08/01 - 2008/07/31 Fitorremediação de áreas de sapal contaminadas com mercúrio
POCI/AMB/59311/2004
Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade de Aveiro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2018 - 2020 Yoga in Schools
no grant
Investigador responsável
CONPORYO
Em curso
2017 - 2020 Yoga for Diabetics
no grant
Investigador responsável
CONPORYO
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em jornal
  1. Lima, Ana; Santos, M.I.S.. "O açúcar escondido nos alimentos processados", Carrilhão, 2024, Uma só Saúde para a Sua Saúde, https://jornalocarrilhao.com/.
  2. Santos, M.I.S.; Lima, Ana. "Botulismo e o perigo das conservas caseiras", Carrilhão, 2023, Uma só Saúde para a Sua Saúde, https://jornalocarrilhao.com/.
  3. Lima, Ana; Marques, C.; Santos, M.I.S.. "Leite: muito mais do que um alimento completo", Carrilhão, 2023, Uma só Saúde para a Sua Saúde, https://jornalocarrilhao.com/.
  4. Santos, M.I.S.; Marques, C.; Lima, Ana. "Ovos e Salmonella", Carrilhão, 2023, Uma só Saúde para a Sua Saúde, https://jornalocarrilhao.com/.
  5. Marques, C.; Santos, M.I.S.; Lima, Ana. "E se os antibióticos deixarem de funcionar?", Carrilhão, 2023, Uma só Saúde para a Sua Saúde, https://jornalocarrilhao.com/.
  6. Santos, M.I.S.; Marques, C.; Lima, Ana. "Doenças com origem nos alimentos", Carrilhão, 2023, Uma só Saúde para a Sua Saúde, https://jornalocarrilhao.com/.
  7. Lima, Ana; Marques, C.; Santos, M.I.S.. "Pessoas saudáveis, animais saudáveis, num planeta mais saudável", 2022, Uma só Saúde para a Sua Saúde, https://jornalocarrilhao.com/.
  8. Santos, M.I.S.; Marques, C; Lima, Ana. "Contaminação cruzada na preparação de alimentos", Carrilhão, 2022, Uma só Saúde para a Sua Saúde, https://jornalocarrilhao.com/.
Artigo em revista
  1. Elia Ana Baltazar-García; Belinda Vargas-Guerrero; Ana Lima; Ricardo Boavida Ferreira; María Luisa Mendoza-Magaña; Mario Alberto Ramírez-Herrera; Tonatiuh Abimael Baltazar-Díaz; et al. "Deflamin Attenuated Lung Tissue Damage in an Ozone-Induced COPD Murine Model by Regulating MMP-9 Catalytic Activity". International Journal of Molecular Sciences (2024): https://doi.org/10.3390/ijms25105063.
    10.3390/ijms25105063
  2. Mota, Joana; Faria-Silva, Catarina; Resendes, Ana; Santos, Maria Isabel; Carvalheiro, Manuela Colla; Lima, Ana; Simões, Sandra. "Silymarin inhibits dermal gelatinolytic activity and reduces cutaneous inflammation". Natural Product Research (2024): 1-12. http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2024.2347452.
    10.1080/14786419.2024.2347452
  3. Saeed Salari; Joana Ferreira; Ana Lima; Isabel Sousa. "Effects of Particle Size on Physicochemical and Nutritional Properties and Antioxidant Activity of Apple and Carrot Pomaces". Foods (2024): https://doi.org/10.3390/foods13050710.
    10.3390/foods13050710
  4. Salari, Saeed; Ferreira, Joana; Lima, Ana; Sousa, Isabel. "Effects of Particle Size on Physicochemical and Nutritional Properties and Antioxidant Activity of Apple and Carrot Pomaces". Foods 13 5 (2024): 710. http://dx.doi.org/10.3390/foods13050710.
    10.3390/foods13050710
  5. Isabel Santos; Mariana Silva; Madalena Grácio; Laurentina Pedroso; Ana Lima. "Milk Antiviral Proteins and Derived Peptides against Zoonoses". International Journal of Molecular Sciences (2024): https://doi.org/10.3390/ijms25031842.
    10.3390/ijms25031842
  6. Maria Isabel Santos; Madalena Grácio; Mariana Camoesas Silva; Laurentina Pedroso; Ana Lima. "One Health Perspectives on Food Safety in Minimally Processed Vegetables and Fruits: From Farm to Fork". Microorganisms (2023): https://doi.org/10.3390/microorganisms11122990.
    10.3390/microorganisms11122990
  7. Joana Ferreira; Karolina Tkacz; Igor Piotr Turkiewicz; Maria Isabel Santos; Adriana Belas; Ana Lima; Aneta Wojdylo; Isabel Sousa. "Influence of Particle Size and Extraction Methods on Phenolic Content and Biological Activities of Pear Pomace". Foods (2023): https://doi.org/10.3390/foods12234325.
    10.3390/foods12234325
  8. Grácio, Madalena; Oliveira, Sabrina; Lima, Ana; Boavida Ferreira, Ricardo. "RuBisCO as a protein source for potential food applications: A review". Food Chemistry 419 (2023): 135993. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.135993.
    10.1016/j.foodchem.2023.135993
  9. Lima, Ana; Isabel Santos. "Milk's Bioactive Peptides: Are We Disregarding Nature's Miracle?". Novel Techniques in Nutrition and Food Science 7 1 (2023): DOI: 10.31031/NTNF.2023.07.000651.
    Acesso aberto • Publicado
  10. Sara Silva; Ana Cavaco; Bianca Basso; Joana Mota; Raquel Cruz-Duarte; Miguel Costa; Lara Carvalho; et al. "Therapeutic Potential of Deflamin against Colorectal Cancer Development and Progression". Cancers (2022): https://doi.org/10.3390/cancers14246182.
    10.3390/cancers14246182
  11. Rute Canejo-Teixeira; Ana Lima; Ana Santana. "Applications of Contrast-Enhanced Ultrasound in Splenic Studies of Dogs and Cats". Animals (2022): https://doi.org/10.3390/ani12162104.
    10.3390/ani12162104
  12. Duarte, Carla Margarida; Mota, Joana; Assunção, Ricardo; Martins, Carla; Ribeiro, Ana Cristina; Lima, Ana; Raymundo, Anabela; et al. "New Alternatives to Milk From Pulses: Chickpea and Lupin Beverages With Improved Digestibility and Potential Bioactivities for Human Health". Frontiers in Nutrition 9 (2022): http://dx.doi.org/10.3389/fnut.2022.852907.
    10.3389/fnut.2022.852907
  13. Joana Mota; Sandra Casimiro; João Carlos Fernandes; Renata M. Hartmann; Elizângela Schemitt; Jaqueline Picada; Luis Costa; et al. "Lupin Protein Concentrate as a Novel Functional Food Additive That Can Reduce Colitis-Induced Inflammation and Oxidative Stress". Nutrients (2022): https://www.mdpi.com/2072-6643/14/10/2102.
    10.3390/nu14102102
  14. Santos, Maria Isabel S.; Marques, Cátia; Mota, Joana; Pedroso, Laurentina; Lima, Ana. "Applications of Essential Oils as Antibacterial Agents in Minimally Processed Fruits and Vegetables—A Review". Microorganisms 10 4 (2022): 760. http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms10040760.
    Publicado • 10.3390/microorganisms10040760
  15. Alegria, Sandy J.C.; Santos, Maria Isabel S.; Furtado, Rosália M.S.; Correia, Cristina Belo; Lima, Ana; Pedroso, Laurentina R.; Ramos, Sónia Catarina da Silva. "Assessment of the Microbiological Quality and Safety in Takeaway Sushi Meals in Portugal". Portuguese Journal of Public Health 40 2 (2022): 69-80. http://dx.doi.org/10.1159/000525005.
    Publicado • 10.1159/000525005
  16. Mota, Joana; Direito, Rosa; Rocha, João; Fernandes, João; Sepodes, Bruno; Figueira, Maria Eduardo; Raymundo, Anabela; Lima, Ana; Ferreira, Ricardo Boavida. "Lupinus albus Protein Components Inhibit MMP-2 and MMP-9 Gelatinolytic Activity In Vitro and In Vivo". International Journal of Molecular Sciences 22 24 (2021): 13286. http://dx.doi.org/10.3390/ijms222413286.
    Publicado • 10.3390/ijms222413286
  17. Carla Graça; Ana Lima; A. Raymundo; Isabel Sousa. "Sourdough Fermentation as a Tool to Improve the Nutritional and Health-Promoting Properties of Its Derived-Products". Fermentation (2021): https://www.mdpi.com/2311-5637/7/4/246.
    10.3390/fermentation7040246
  18. Maria Isabel Santos; Ana Lima; Joana Mota; Patrícia Rebelo; Ricardo Boavida Ferreira; Laurentina Pedroso; Maria Adélia Ferreira; Isabel Sousa. "Extended Cheese Whey Fermentation Produces a Novel Casein-Derived Antibacterial Polypeptide That Also Inhibits Gelatinases MMP-2 and MMP-9". International Journal of Molecular Sciences (2021): https://www.mdpi.com/1422-0067/22/20/11130.
    10.3390/ijms222011130
  19. João Carlos Fernandes; Elizângela G. Schemitt; da Silva, Juliana; da Silva, J.; da silva, j.; dasilva, j.; silva, jd; silva j.; Silva, J. D.; Silva, j.d.; Norma P. Marroni; Ana Lima; Ricardo B. Ferreira. "Combination of Trans-Resveratrol and e-Viniferin Induces a Hepatoprotective Effect in Rats with Severe Acute Liver Failure via Reduction of Oxidative Stress and MMP-9 Expression". Nutrients (2021): https://www.mdpi.com/2072-6643/13/11/3677.
    10.3390/nu13113677
  20. Lima, Ana. "Actinic keratosis treated by topical Aloe barbadensis Mill. (Aloe Vera) leaf gel". Academia letters 721 (2021): https://doi.org/10.20935/AL721.
    Publicado
  21. Lima, Ana. "An Up-Scalable and Cost-Effective Methodology for Isolating a Polypeptide Matrix Metalloproteinase-9 Inhibitor from Lupinus albus Seeds". Foods 10 1663 (2021): https://doi.org/10.3390/foods10071663.
    Acesso aberto • Publicado
  22. Lima, Ana. "Mota J, Ferreira RB, Raymundo A, Lima A. (2021). Development of a lupin protein concentrate as a nutraceutical delivery system for addition to cancer-preventing foods.". Foods (2021):
    Em revisão
  23. Lima, Ana. "M. I. S. Santos, A. I. G. Lima, J. Mota, P. Rebelo, R. M. S. B. Ferreira, L. Pedroso, I. Sousa (2021). Extended fermentation produces a broad-range antibacterial peptide that also targets matrix metalloproteases related to inflammation and cancer.". Journal of Advanced Research (2021):
    Acesso aberto • Em revisão
  24. Mota, Joana; Direito, Rosa; Rocha, João; Fernandes, João; Sepodes, Bruno; Figueira, Maria Eduardo; Raymundo, Anabela; Lima, Ana; Ferreira, Ricardo Boavida. "Lupinus albus protein componentes inhibit MMP-2 and MMP-9 gelatinolytic activity in vitro and in vivo". (2021): http://hdl.handle.net/10400.5/22755.
  25. Lima, Ana; Batista-Santos, Paula; Veríssimo, Eduarda; Rebelo, Patrícia; Ferreira, Ricardo Boavida. "Differential inhibition of gelatinase activity in human colon adenocarcinoma cells by Aloe vera and Aloe arborescens extracts". BMC Complementary Medicine and Therapies 20 1 (2020): http://dx.doi.org/10.1186/s12906-020-03134-9.
    10.1186/s12906-020-03134-9
  26. Graça, Carla; Mota, Joana; Lima, Ana; Boavida Ferreira, Ricardo; Raymundo, Anabela; Sousa, Isabel. "Glycemic Response and Bioactive Properties of Gluten-Free Bread with Yoghurt or Curd-Cheese Addition". Foods 9 10 (2020): 1410. http://dx.doi.org/10.3390/foods9101410.
    10.3390/foods9101410
  27. Mota, Joana; Lima, Ana; B. Ferreira, Ricardo; Raymundo, Anabela. "Lupin Seed Protein Extract Can Efficiently Enrich the Physical Properties of Cookies Prepared with Alternative Flours". Foods 9 8 (2020): 1064. http://dx.doi.org/10.3390/foods9081064.
    10.3390/foods9081064
  28. Santos, M.I.S.; Fradinho, Patrícia; Martins, S.; Lima, Ana; Ferreira, Ricardo Boavida; Pedroso, L.; Ferreira, M.A.S.S.; Sousa, I.. "A Novel Way for Whey: Cheese Whey Fermentation Produces an Effective and Environmentally-Safe Alternative to Chlorine". Eco Novel Food and Feed (2020):
    Acesso aberto • Publicado
  29. Lima, Ana. "Deflamin-an-edible-antiinflammatory-protein-isolated-from-legume-seeds". Journal of Nutraceutics and Food Science 5 3 (2020): https://nutraceuticals.imedpub.com/deflamin-an-edible-antiinflammatory-protein-isolated-from-legume-seeds.pdf.
  30. Rocha, João; Direito, Rosa; Lima, Ana; Mota, Joana; Gonçalves, Margarida; Duarte, Maria Paula; Solas, João; et al. "Reduction of inflammation and colon injury by a Pennyroyal phenolic extract in experimental inflammatory bowel disease in mice". Biomedicine & Pharmacotherapy 118 (2019): 109351. http://dx.doi.org/10.1016/j.biopha.2019.109351.
    10.1016/j.biopha.2019.109351
  31. S. Santos, Maria; Fradinho, Patrícia; Martins, Sandro; Lima, Ana; M. S. Boavida Ferreira, Ricardo; Pedroso, Laurentina; S. S. Ferreira, Maria; Sousa, Isabel. "A Novel Way for Whey: Cheese Whey Fermentation Produces an Effective and Environmentally-Safe Alternative to Chlorine". Applied Sciences 9 14 (2019): 2800. http://dx.doi.org/10.3390/app9142800.
    Publicado • 10.3390/app9142800
  32. Oliveira, Isabel; Nunes, António; Lima, Ana; Borralho, Pedro; Rodrigues, Cecília; Ferreira, Ricardo; Ribeiro, Ana. "New Lectins from Mediterranean Flora. Activity against HT29 Colon Cancer Cells". International Journal of Molecular Sciences 20 12 (2019): 3059. http://dx.doi.org/10.3390/ijms20123059.
    10.3390/ijms20123059
  33. Direito, Rosa; Rocha, João; Lima, Ana; Gonçalves, Maria Margarida; Duarte, Maria Paula; Mateus, Vanessa; Sousa, Catarina; et al. "Reduction of Inflammation and Colon Injury by a Spearmint Phenolic Extract in Experimental Bowel Disease in Mice". Medicines 6 2 (2019): 65. http://dx.doi.org/10.3390/medicines6020065.
    10.3390/medicines6020065
  34. Santos, M. I. S.; Martins, S. R.; Veríssimo, C. S. C.; Nunes, M. J. C.; Lima, A. I. G.; Ferreira, R. M. S. B.; Pedroso, L.; Sousa, I.; Ferreira, M. A. S. S.. "Essential oils as antibacterial agents against food-borne pathogens: Are they really as useful as they are claimed to be?". Journal of Food Science and Technology 54 13 (2017): 4344-4352. http://dx.doi.org/10.1007/s13197-017-2905-0.
    10.1007/s13197-017-2905-0
  35. Direito, Rosa; Lima, Ana; Rocha, João; Ferreira, Ricardo Boavida; Mota, Joana; Rebelo, Patrícia; Fernandes, Adelaide; et al. "Dyospiros kaki phenolics inhibit colitis and colon cancer cell proliferation, but not gelatinase activities". The Journal of Nutritional Biochemistry 46 (2017): 100-108. http://dx.doi.org/10.1016/j.jnutbio.2017.03.002.
    10.1016/j.jnutbio.2017.03.002
  36. Lima, Ana; Oliveira, Jennifer; Saúde, Filipe; Mota, Joana; Ferreira, Ricardo. "Proteins in Soy Might Have a Higher Role in Cancer Prevention than Previously Expected: Soybean Protein Fractions Are More Effective MMP-9 Inhibitors Than Non-Protein Fractions, Even in Cooked Seeds". Nutrients 9 3 (2017): 201. http://dx.doi.org/10.3390/nu9030201.
    10.3390/nu9030201
  37. Santos, Maria I.S.; Lima, Ana I.; Monteiro, Sara A.V.S.; Ferreira, Ricardo M.S.B.; Pedroso, Laurentina; Sousa, Isabel; Ferreira, Maria A.S.S.. "Preliminary Study on the Effect of Fermented Cheese Whey on Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7, and Salmonella Goldcoast Populations Inoculated onto Fresh Organic Lettuce". Foodborne Pathogens and Disease 13 8 (2016): 423-427. http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2015.2079.
    10.1089/fpd.2015.2079
  38. Lima, A.I.G.; Mota, J.; Monteiro, S.A.V.S.; Ferreira, R.M.S.B.. "Legume seeds and colorectal cancer revisited: Protease inhibitors reduce MMP-9 activity and colon cancer cell migration". Food Chemistry 197 (2016): 30-38. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.10.063.
    10.1016/j.foodchem.2015.10.063
  39. Lima, A.I.G.; Da Cruz e Silva, E.; Figueira, E.M.P.A.. "Cd-induced signaling pathways in plants: Possible regulation of PC synthase by protein phosphatase 1". Environmental and Experimental Botany 79 (2012): 31-36. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84857020184&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.envexpbot.2011.12.036
  40. Freitas, R.; Costa, E.; Velez, C.; Santos, J.; Lima, A.; Oliveira, C.; Maria Rodrigues, A.; Quintino, V.; Figueira, E.. "Looking for suitable biomarkers in benthic macroinvertebrates inhabiting coastal areas with low metal contamination: Comparison between the bivalve Cerastoderma edule and the Polychaete Diopatra neapolitana". Ecotoxicology and Environmental Safety 75 1 (2012): 109-118. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-80655127691&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.ecoenv.2011.08.019
  41. Figueira, E.; Lima, A.; Branco, D.; Quintino, V.; Rodrigues, A.M.; Freitas, R.. "Health concerns of consuming cockles (Cerastoderma edule L.) from a low contaminated coastal system". Environment International 37 5 (2011): 965-972. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-79955630328&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.envint.2011.03.018
  42. Branco, D.; Lima, A.; Almeida, S.F.P.; Figueira, E.. "Sensitivity of biochemical markers to evaluate cadmium stress in the freshwater diatom Nitzschia palea (Kützing) W. Smith". Aquatic Toxicology 99 2 (2010): 109-117. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-77955551851&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.aquatox.2010.04.010
  43. Castro, R.; Pereira, S.; Lima, A.; Corticeiro, S.; Válega, M.; Pereira, E.; Duarte, A.; Figueira, E.. "Accumulation, distribution and cellular partitioning of mercury in several halophytes of a contaminated salt marsh". Chemosphere 76 10 (2009): 1348-1355. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-68549115167&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.chemosphere.2009.06.033
  44. Válega, M.; Lima, A.I.G.; Figueira, E.M.A.P.; Pereira, E.; Pardal, M.A.; Duarte, A.C.. "Mercury intracellular partitioning and chelation in a salt marsh plant, Halimione portulacoides (L.) Aellen: Strategies underlying tolerance in environmental exposure". Chemosphere 74 4 (2009): 530-536. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-58049169227&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.chemosphere.2008.09.076
  45. Pereira, S.I.A.; Lima, A.I.G.; Figueira, E.M.D.A.P.. "Screening possible mechanisms mediating cadmium resistance in Rhizobium leguminosarum bv. viciae isolated from contaminated Portuguese soils". Microbial Ecology 52 2 (2006): 176-186. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-33748699352&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s00248-006-9057-5
  46. Lima, A.I.G.; Pereira, S.I.A.; Figueira, E.M.D.A.P.; Caldeira, G.C.N.; De Matos Caldeira, H.D.Q.. "Cadmium detoxification in roots of Pisum sativum seedlings: Relationship between toxicity levels, thiol pool alterations and growth". Environmental and Experimental Botany 55 1-2 (2006): 149-162. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-27644534870&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.envexpbot.2004.10.008
  47. Pereira, S.I.A.; Lima, A.I.G.; Figueira, E.M.d.A.P.. "Heavy metal toxicity in Rhizobium leguminosarum biovar viciae isolated from soils subjected to different sources of heavy-metal contamination: Effects on protein expression". Applied Soil Ecology 33 3 (2006): 286-293. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-33745993569&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.apsoil.2005.10.002
  48. Lima, A.I.G.; Corticeiro, S.C.; de Almeida Paula Figueira, E.M.. "Glutathione-mediated cadmium sequestration in Rhizobium leguminosarum". Enzyme and Microbial Technology 39 4 (2006): 763-769. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-33745212703&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.enzmictec.2005.12.009
  49. Corticeiro, S.C.; Lima, A.I.G.; Figueira, E.M.d.A.P.. "The importance of glutathione in oxidative status of Rhizobium leguminosarum biovar viciae under Cd exposure". Enzyme and Microbial Technology 40 1 (2006): 132-137. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-33749661898&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.enzmictec.2005.10.053
  50. Lima, A.I.G.; Pereira, S.I.A.; Figueira, E.M.D.A.; Caldeira, G.C.N.; Caldeira, H.D.Q.. "Cadmium uptake in PEA plants under environmentally-relevant exposures: The risk of food-chain transfer". Journal of Plant Nutrition 29 12 (2006): 2165-2177. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-33751078309&partnerID=MN8TOARS.
    10.1080/01904160600972837
  51. Figueira, E.M.D.A.P.; Lima, A.I.G.; Pereira, S.I.A.. "Cadmium tolerance plasticity in Rhizobium leguminosarum bv. viciae: Glutathione as a detoxifying agent". Canadian Journal of Microbiology 51 1 (2005): 7-14. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-19044392202&partnerID=MN8TOARS.
    10.1139/w04-101
Artigo em revista (magazine)
  1. Saraiva, Filipe; Marques, Cátia; Belas, Adriana; Pedroso, Laurentina; Santos, Isabel; Lourenço, Armindo; Lima, Ana. "Aplicação de salicórnia como alternativa ao sal em produtos cárneos curados: Potencial para a segurança alimentar e para a saúde humana", II FMVet Research Meetings 2023, 2024, https://doi.org/10.60543/rlcmv.v15i.9250.
  2. Penteado, Margarida; Ramos, Sónia; Alves, Margarida; Belas, Adriana; Santos, Isabel; Lima, Ana; Mota, Joana; et al. "Avaliação de multirresistências em estirpes de Campylobacter spp. isoladas de diferentes espécies de aves abatidas para consumo humano em Portugal", II FMVet Research Meetings 2023, 2024, https://doi.org/10.60543/rlcmv.v15i.9243.
  3. Rosa, Rute; Nunes, Alexandra; Alves, Margarida; Belas, Adriana; Santos, Isabel; Lima, Ana; Mota, Joana; et al. "Frequência e caracterização fenotípica de estirpes de Campylobacter coli em suínos abatidos para consumo Humano em Portugal", II FMVet Research Meetings 2023, 2024, https://doi.org/10.60543/rlcmv.v15i.9244.
Capítulo de livro
  1. Santos, Maria Isabel; Grácio, Madalena; Silva Camoesas, Mariana; Pedroso, Laurentina Maria Rilhas; Lima, Ana. Autor correspondente: Santos, Maria Isabel. "Microbial Challenges in Fresh-Cut Produce: A Comprehensive One Health Approach". In Research Perspectives of Microbiology and Biotecnology. West Bengal, Índia: BP International, 2024.
    Aceite para publicação
  2. Silva Camoesas, Mariana; Santos, Maria Isabel; Grácio, Madalena; Pedroso, Laurentina Maria Rilhas; Lima, Ana. Autor correspondente: Santos, Maria Isabel. "Microbial Challenges in Fresh-Cut Produce: A Comprehensive One Health in Approach". In Research Perspectives of Microbiology and Biotecnology. West Bengal, Índia: BP International, 2024.
    Aceite para publicação
  3. Lima, Ana. Autor correspondente: Lima, Ana. "A Realistic View of Essential Oils as Antibacterial Agents for Ready-to-Eat Fruits and Vegetables". In Advances in Public Health. Wyoming, USA, Estados Unidos: Academic reads, 2023.
    No prelo
  4. Lima, Ana. "Industrial waste whey as a low-cost, efficient, and environmentally safe disinfectant, with potential applications for minimally processed foodstuff.". In Current Approaches in Science and Technology Research. BP International. BP International. India., 2021.
    Publicado
  5. Corticeiro, S.; Pereira, S.; Lima, Ana; Figueira, E.. "The influence of GSH on Rhizobium tolerance to cadmium". In Toxicity of Heavy Metals to Legumes and Bioremediation. Berlin: Springer-Verlag, 2012.
  6. Lima, Ana; Figueira, E.. "Metal signaling in plants: new possibilities for crop management under cadmium contaminated soils". In Biomanagement of Metal Contaminated Soils. Berlin: Springer-Verlag, 2011.
  7. Lima, Ana; Pereira, S.; Castro, R.; Corticeiro, S.; Figueira, E.. "Mercury tolerance in higher plants: emerging views". In Heavy Metal Stress Tolerance in Plants: Recent Advances in Physiology & Molecular Biology. Berlin: Springer-Verlag, 2010.
  8. Pereira, S.; Lima, Ana; Figueira, E.. "Rhizobium leguminosarum isolated from agricultural ecosystems subjected to different climatic influences: the relation between genetic diversity, salt tolerance and nodulation efficiency". In Soil Ecology Research Development. New York.: Nova Science Publishers Inc., 2008.
  9. Lima, Ana; Figueira, E.. "The role of phytochelatins in cadmium detoxification in Pisum sativum L.". In Cadmium Stress in Plants, 115-136. Berlin: Springer-Verlag, 2006.
Edição de número de revista
  1. Lima, Ana. "Special issue: Molecular Compounds for One Health Approaches.". International Journal of Molecular Sciences (2024): https://www.mdpi.com/journal/ijms/special_issues/Bio_health.
    Editor convidado
  2. Lima, Ana. "Food Bioactive Compounds for the Microbiome". International Journal of Molecular Sciences (2024):
    Editor convidado
Entrada de enciclopédia
  1. Santos, M.I.S.; Grácio, Madalena; Silva, M. C.; Pedroso, L.R.; Lima, Ana. "Minimally Processed Fruits and Vegetables and One Health. Encyclopedia". In Scohlarly Community Encyclopedia. MDPI, 2024. https://encyclopedia.pub/entry/53555.
    Publicado
  2. Silva Camoesas, Mariana; Santos, Maria Isabel; Lima, Ana; Grácio, Madalena; Pedroso, Laurentina Maria Rilhas. Autor correspondente: Santos, Maria Isabel. "Milk-Derived Antiviral Peptides Targeting Zoonotic Viruses". In Scohlarly Community Encyclopedia, 2024. https://encyclopedia.pub/entry/55244.
    Publicado
  3. Silva Camoesas, Mariana; Santos, Maria Isabel; Lima, Ana; Grácio, Madalena; Pedroso, Laurentina Maria Rilhas. Autor correspondente: Santos, Maria Isabel. "Minimally Processed Fruits and Vegetables and One Health". In Scohlarly Community Encyclopedia, 2024. https://encyclopedia.pub/entry/53555.
    Publicado
  4. Marques, C.; Lima, Ana; Santos, M.I.S.. "Applications of Essential Oils as Antibacterial Agents. Encyclopedia". In Scohlarly Community Encyclopedia. MDPI, 2022. https://encyclopedia.pub/entry/22915.
    Publicado
Poster em conferência
  1. Pista, A.; Silveira, L.; Sara Costa; Rute Rosa; Carlota Gonçalves; Alves, M.; Belas, A.; et al. "Multidrug-resistant Escherichia coli and Salmonella spp. in pigs slaughtered for human consumption, a potential source for Humans?". Trabalho apresentado em The 2nd International Electronic Conference on Microbiology, 2023.
  2. Ramos, Sónia; Lemos, Leonor M.; Di Bella, Ludovica; Marques, Selma; Penteado, Margarida; Alves, Margarida; Belas, Adriana; et al. Autor correspondente: Nunes, Alexandra. "Characterization of Campylobacter spp. isolates from poultry slaughtered for human consumption in Portugal". Trabalho apresentado em Congress of Microbiology and Biotechnology 2023 (MICRO-BIOTEC'23), Covilhã, Portugal, 7-9 December, 2023.
    DOI: 10.13140/RG.2.2.32092.16003
  3. Pista, A.; Silveira, L.; Carlota Gonçalves; Sara Costa; Catarina Carolino; Bianca Santo; Rute Rosa; et al. "Are Food Producing animals a source of multidrug-resistant E. coli and Salmonella spp.?". Trabalho apresentado em 6th International Congress of CiiEM¿Immediate and Future Challenges to Foster One Health, Almada, 2023.
  4. Silva, Mariana Camoesas; Lima, Ana; Santos, M.I.S.; Ramos, S.. "Antibiotics Residues in Meat Samples in Portugal: Do You Dare to Know the Truth?". Trabalho apresentado em Ciência 2023, Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal, Campus Universitário de Santiago, Aveiro, 2023.
  5. Tomás Moita; Marques, Cátia; Belas, A.; Pedroso, L.R.; Santos, M.I.S.; Lourenço, A.; Lima, Ana. "Cardoon in Cheese Rennet Presents Antibacterial and Anti-Inflamatory Potential". Trabalho apresentado em Ciência 2023, Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal, Campus Universitário de Santiago, Aveiro, 2023.
  6. Teixeira, Daniela; João Borges; Santos, M.I.S.; Pedroso, L.R.; Prazeres, José Manuel Cardoso de Sousa; Lima, Ana. "Fisetine reduces MMP-9 in fibroblast-like synoviocytes". Trabalho apresentado em Ciência 2023, Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal, Campus Universitário de Santiago, Aveiro, 2023.
  7. Filipe Saraiva; Marques, Cátia; Belas, A.; Pedroso, L.R.; Santos, M.I.S.; Lourenço, A.; Lima, Ana. "Potential of salicornia for food safety and human health". Trabalho apresentado em Ciência 2023, Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal, Campus Universitário de Santiago, Aveiro, 2023.
  8. Salari, Saeed; Joana Ferreira; Lima, Ana; Sousa, I.. "The impact of pomace particle size on fiber and sugar content.". Trabalho apresentado em Ciência 2023, Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal, Campus Universitário de Santiago, Aveiro, 2023.
  9. Penteado, Margarida; Ramos, Sónia; Alves, Margarida; Belas, Adriana; Santos, Isabel; Lima, Ana; Mota, Joana; et al. Autor correspondente: Nunes, Alexandra. "Evaluation of multidrug resistant Campylobacter spp. strains isolated from poultry slaughtered for human consumption in Portugal". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings 2023, Lisbon, Portugal, 19th May, 2023.
    DOI: 10.13140/RG.2.2.26115.27688
  10. Rosa, Rute; Nunes, Alexandra; Alves, Margarida; Belas, Adriana; Santos, Isabel; Lima, Ana; Mota, Joana; et al. Autor correspondente: Nunes, Alexandra. "Prevalence and phenotypic characterization of strains of Campylobacter coli in pigs slaughtered for human consumption in Portugal". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings 2023, Lisbon, Portugal, 19th May, 2023.
    DOI: 10.13140/RG.2.2.11120.64001
  11. Santos, M.I.S.; Marques, Cátia; Lourenço, A.; Pedroso, L.R.; Lima, Ana; Alunos 3º ano HSS II. "Acrylamide levels in chips: are potato chips the only bad guys?". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings - II Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona, 2023.
    https://doi.org/10.60543/rlcmv.v15i.9252
  12. Filipe Saraiva; Marques, Cátia; Belas, A.; Pedroso, L.R.; Santos, M.I.S.; Lourenço, A.; Lima, Ana. "Application of salicornia as an alternative to salt in cured meat products: Potential for food safety and human health". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings - II Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona, 2023.
    DOI: https://doi.org/10.60543/rlcmv.v15i.9250
  13. Margarida Penteado; Ramos, S.; Alves, M.; Belas, A.; Santos, M.I.S.; Marques, Cátia; Lourenço, A.; et al. "Assessment of multidrug resistance in Campylobacter spp. isolated from different species of birds slaughtered for human consumption in Portugal". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings - II Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona, 2023.
    https://doi.org/10.60543/rlcmv.v15i.9243
  14. Alegria, S.; Santos, M.I.S.; Furtado, R.; Correia, C.; Lima, Ana; Pedroso, L.R.; Ramos, S.. "Assessment of the Microbiological Quality and Safety in Takeaway Sushi Meals in Portugal". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings - II Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona, 2023.
    https://doi.org/10.60543/rlcmv.v15i.9235
  15. Rute Rosa; Nunes, A.; Alves, M.; Belas, A.; Santos, M.I.S.; Lima, Ana; Joana Mota; et al. "Frequency and phenotypic characterization of Campylobacter coli strains in pigs slaughtered for human consumption in Portugal.". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings - II Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona, 2023.
    https://doi.org/10.60543/rlcmv.v15i.9244
  16. Tomás Moita; Marques, Cátia; Belas, A.; Pedroso, L.R.; Santos, M.I.S.; Lourenço, A.; Lima, Ana. "Potential Health Benefits of Cardoon in Cheese Production". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings - II Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona, 2023.
  17. Lima, Ana; Santos, M.I.S.; Joana Mota; Rebelo, P.; Ferreira, R.; Pedroso, L.R.; Sousa, I.. "Whey fermentation as a sustainable and circular-economy based way to produce novel alternatives to antibiotics and food disinfectants". Trabalho apresentado em 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health Towards a Sustainable Future, INSA, 2022.
  18. Salari, Saeed; Joana Ferreira; Lima, Ana; Sousa, I.. "Fruit and vegetable pomaces from Juice Industry as a source of bioactive compounds". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Quimica dos Alimentos, 2022.
  19. Palma, N. ; Marques, Cátia; Lima, Ana; Pedroso, L.R.; Santos, M.I.S.. "Uso da norma ISO 9001:2008 para a implementação e certificação de um sistema de gestão de qualidade num centro de atendimento médico veterinário.". Trabalho apresentado em XVII Congresso Internacional Veterinário Montenegro, Medicina Interna sem segredos, 2021.
  20. Fernandes JC; Schemitt EG; Hartmann RM; Lima, Ana; Marroni NP; Ferreira, R.. "Protective effect of stilbenes in rats with severe acute liver failure. A new role for grapevine.". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, Lisboa (June 28-30)., 2021.
  21. Joana Mota; Sousa, I.; Raymundo, Anabela; Ferreira, R.; Lima, Ana. "Lupin Seed Protein Extract Can Enrich the Physical Properties of Cookies Prepared with Alternative Flours". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, Lisboa (June 28-30)., 2021.
  22. Lima, Ana; Joana Mota; Marta Martins; Miranda Bassos; Renata Hartmann; Elizângela Schemitt; Josieli Colares; et al. "Anti-inflammatory and anticancer activities of a protein isolated from Lupinus seeds and its application in functional foods.". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, Lisboa (June 28-30)., 2021.
  23. Santos, M.I.S.; Lima, Ana; Joana Mota; Rebelo, P.; Ferreira, R.; Pedroso, L.R.; Sousa, I.; Ferreira, MA. "Emerging new possibilities on bioactive whey peptides: extended fermentation produces a novel casein-derived peptide with broad-range antibacterial activities that also inhibits MMP-2 and MMP-9". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, Lisboa (June 28-30)., 2021.
  24. Duarte CM; Joana Mota; Assunção, Ricardo Manuel Abreu de; Martins C; Ribeiro A; Lima, Ana; A. Raymundo; et al. "New alternatives to milk from pulses: digestibility and bioactivity". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, Lisboa (June 28-30)., 2021.
  25. Duarte CM; Joana Mota; Assunção Ricado; Martins C; Ribeiro A; Lima, Ana; A. Raymundo; et al. "New alternatives to milk from pulses: digestibility and bioactivity". Trabalho apresentado em Agri-Food Ecosystem, Santarém (May, 26-27), 2021.
  26. Lima, Ana. "Duarte CM, Mota J, Assunção R, Martins C, Ribeiro A, Lima A, Raymundo A, Nunes C, Boavida-Ferreira R, Sousa I. (2021). New alternatives to milk from pulses: digestibility and bioactivity. Agri-Food Ecosystem,". Trabalho apresentado em Encontro Ciência 2021, Lisboa (June 28-30)., 2021.
  27. Macedo, C; Feiteira, C.; Nunes, C.; Lima, Ana; Ferreira, Ricardo Boavida; Sousa, I.; Raymundo, Anabela. "Rheological properties evaluation of bread dough with different levels of fermented whey". Trabalho apresentado em AERC2018 - The Annual European Rheology Conference, 2018.
  28. Mota, Joana; Hartmann, R.; Schemitt, E.; Colares, J.; Marroni, N.; Sousa, I.; Raymundo, Anabela; Ferreira, Ricardo Boavida; Lima, Ana. "Deflamin, an edible anti-inflammatory and anticancer protein isolated from legume seeds". Trabalho apresentado em Ciência 2018, 2018.
  29. Santos, M.I.S.; Fradinho, Patrícia; Martins, S.; Lima, Ana; Ferreira, Ricardo Boavida; Pedroso, L.; Ferreira, M.A.S.S.; Sousa, I.. "Fermented cheese whey as a novel alternative to chlorine in lettuce disinfection". Trabalho apresentado em 5º Simpósio Nacional “Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura – SPASS 2018, 2018.
  30. Macedo, C.; Feiteira, C.; Nunes, C.; Lima, Ana; Ferreira, Ricardo Boavida; Sousa, I.; Raymundo, Anabela. "Pão enriquecido com soro de leite fermentado: uma alternativa sustentável.". Trabalho apresentado em Food Bioactives and Health Conference, 2018.
  31. Abreu, M.; Santos, M.I.S.; Oliveira, S.; Lima, Ana; Ferreira, Ricardo Boavida. "M. Biological potential of fermented whey: improving the isolation of bioactive peptides.". Trabalho apresentado em 7th International Whey Conference, 2014.
  32. Veríssimo, E.; Lima, Ana; Monteiro, S.A.V.S.; Ferreira, Ricardo Boavida. "Aloe species reduces colon cancer cell invasion through specific MMP-9 inhibition". Trabalho apresentado em Jornadas de Biologia., 2014.
  33. Lima, Ana; Santos, M.I.S.; Pintado, C. M. B. S.; Monteiro, S.A.V.S.; Ferreira, Ricardo Boavida; Pedroso, L.; Sousa, I.; Ferreira, M.A.S.S.. "Antimicrobial peptides produced by whey fermentation". Trabalho apresentado em ISOPOL, 2013.
  34. Lima, Ana; Freitas, R.; Branco, D.; Rodrigues, A.M.; Quintino, V.; Figueira, E.. "Avaliação da contaminação metálica em duas espécies de macroinvertebrados da ria de Aveiro por marcadores bioquímicos". Trabalho apresentado em Jornadas da Ria, Universidade de Aveiro, 2011.
  35. Pereira, S.; Lima, Ana; Castro, R.; Corticeiro, S.; Pereira, E.; Duarte, A.; Figueira, E.. "Hg-induced oxidative stress in diferent salt marsh species". Trabalho apresentado em SOWETOX 2007 Soil and Wetland Toxicology, 2007.
  36. Castro, R.; Lima, Ana; Pereira, S.; Corticeiro, S.; Pereira, E.; Duarte, A.; Figueira, E.. "Are phytochelatins a mechanism for Hgphytoremediation in salt marshes?". Trabalho apresentado em SOWETOX 2007 Soil and Wetland Toxicology, 2007.
  37. Lima, Ana; Castro, R.; Pereira, S.; Corticeiro, S.; Válega, M.; Pereira, E.; Duarte, A.; Figueira, E.. "Hg accumulation by different salt marsh species: potential use for phytoremediation". Trabalho apresentado em SOWETOX 2007 Soil and Wetland Toxicology International Meeting, 2007.
  38. Lima, Ana; Cruz e Silva, E.; Figueira, E.. "Calcium sensors are regulated by different stress signals". Trabalho apresentado em World Stress Conference, 2007.
  39. Lima, Ana; Cruz e Silva, E.; Figueira, E.. "The role of the B subunit of PP2B in plant stress signaling". Trabalho apresentado em Europhosphatases, 2007.
  40. Carvalho, A.; Pereira, S.; Lima, Ana; Figueira, E.; Válega, M.; Eduarda, P.. "Uptake and distribution of mercury in a salt marsh plant, Atriplex patula (L.)". Trabalho apresentado em International Symposium on Environmental Biotechnology, 2006.
  41. Lima, Ana; Pereira, S.; Carvalho, A.; Figueira, E.. "Sulphide incorporation and time-maturation of PC-Cd complexes in Pisum sativum". Trabalho apresentado em International Symposium on Environmental Biotechnology, 2006.
  42. Pereira, S.; Lima, Ana; Carvalho, A.; Figueira, E.. "Cadmium and GSH absorption and exclusion during exposure to Cd in Rhizobium leguminosarum.". Trabalho apresentado em International Symposium on Environmental Biotechnology, 2006.
  43. Lima, Ana; Pereira, S.; Castro, R.; Cruz e Silva, E.; Figueira, E.. "DNA isolation from recalcitrant tissues of grapevine". Trabalho apresentado em FESPB 15th Congress on Plant Molecular Biology, 2006.
  44. Pereira, S.; Corticeiro, S.; Lima, Ana; Figueira, E.. "Maturation of phytochelatincadmium complexes in roots of Pisum sativum L.". Trabalho apresentado em IX Congresso Luso-Espanhol de Fisiologia Vegetal, 2005.
  45. Pereira, S.; Lima, Ana; Corticeiro, S.; Figueira, E.. "Cadmium tolerance of Rhizobium leguminosarum bv. viciae isolated from Portuguese soils contaminated with heavy metals: mechanisms of tolerance.". Trabalho apresentado em BioMicroworld, I Congress in Microbiology, 2005.
  46. Corticeiro, S.; Lima, Ana; Figueira, E.. "Heavy metal toxicity in Rhizobium leguminosarum biovar viciae isolated from soils neighbouring metalomechanics industries". Trabalho apresentado em BioMicroworld, I Congress in Microbiology, 2005.
  47. Lima, Ana; Pereira, S.; Corticeiro, S.; Figueira, E.. "Identification of Cd-protein complexes in Cd tolerant Rhizobium leguminosarum strain". Trabalho apresentado em BioMicroworld, I Congress in Microbiology, 2005.
  48. Corticeiro, S.; Figueira, E.; Lima, Ana; Pereira, S.. "Involvement of Glutathione in Rhizobium leguminosarum heavy metal tolerance". Trabalho apresentado em XIV Congresso de Bíoquimica, 2004.
  49. Pereira, S.; Lima, Ana; Figueira, E.. "Metal tolerance in Rhizobium leguminosarum bv. viciae: an overview of possible tolerance mechanisms". Trabalho apresentado em In: X Simpósio de Nutrição Mineral em Plantas, 2004.
  50. Lima, Ana; Pereira, S.; Figueira, E.. "The relationship between thiol pool alterations, phytochelatin production and growth in Pisum sativum under different cadmium exposures". Trabalho apresentado em Simpósio de Nutrição Mineral em Plantas, 2004.
  51. Vilela, B.; Figueira, E.; Pereira, S.; Lima, Ana. "Effects of Cadmium on Pisum sativum / Rhizobium leguminosarum symbiosis.". Trabalho apresentado em XIII Congresso Nacional de Bioquímica, 2002.
  52. Lima, Ana; Figueira, E.; Pereira, S.; Vilela, B.. "Effects of salinity on protein patterns of Rhizobium leguminosarum strains with different salt tolerances". Trabalho apresentado em XIII Congresso Nacional de Bioquímica, 2002.
  53. Pereira, S.; Figueira, E.; Lima, Ana; Vilela, B.. "Protein profile alterations induced after cadmium exposure in Rhizobium leguminosarum". Trabalho apresentado em XIII Congresso Nacional de Bioquímica, 2002.
Resumo em conferência
  1. Carolina Balbino; Matilde Cordas; Rute Rosa; Silva Camoesas, Mariana; Santos, Maria Isabel; Pedroso, Laurentina Maria Rilhas; Belas, Adriana; et al. "Investigation of multidrug-resistant enteric bacteria in pigs produced for human consumption – Is there a risk for Public Health?". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings, Lisboa, 2024.
    Aceite para publicação
  2. Silva Camoesas, Mariana; Miguel Carvalho; Carolina Balbino; Margarida Martins; Mariana Borges; Matilde Cordas; Leonor Silveira; et al. "Evaluation of resistant enteric bacteria in raw meat from Portuguese retail stores". Trabalho apresentado em FMVet Research Meetings, Lisboa, 2024.
    Aceite para publicação
  3. Lima, Ana; Santos, Maria Isabel; Pedroso, Laurentina Maria Rilhas; Silva Camoesas, Mariana; Belas, Adriana; Cardoso, Ana. "OPUNTIA CLADODES ANTIBACTERIAL ACTIVITIES: POTENTIAL FOR MASTITES". Trabalho apresentado em Ciência2024, Porto, 2024.
    No prelo
  4. Pista, Ângela; Silveira, Leonor; Gonçalves, Carlota; Costa, Sara; Carolino, Catarina; Santo, Bianca; Rosa, Rute; et al. Autor correspondente: Nunes, Alexandra. "Are food-producing animals a source of multidrug-resistant E. coli and Salmonella spp.? - work published on Conference Abstracts Book of the 6th International Congress of CiiEM - Immediate and Future Challenges to Foster One Health, Almada, Portugal, 5th-7th July". 2023.
    Publicado
  5. Pista, Ângela; Silveira, Leonor; Costa, Sara; Rosa, Rute; Gonçalves, Carlota; Alves, Margarida; Belas, Adriana; et al. Autor correspondente: Nunes, Alexandra. "Multidrug-resistant Escherichia coli and Salmonella spp. in pigs slaughtered for human consumption, a potential source for Humans? - published by MDPI in Proceedings of The 2nd International Electronic Conference on Microbiology (ECM 2023), 01-15 December". 2023.
    Publicado
  6. Ramos, Sónia; Lemos, Leonor M.; Di Bella, Ludovica; Marques, Selma; Penteado, Margarida; Alves, Margarida; Belas, Adriana; et al. Autor correspondente: Nunes, Alexandra. "Characterization of Campylobacter spp. isolates from poultry slaughtered for human consumption in Portugal - work published on Conference Abstracts Book of Congress of Microbiology and Biotechnology 2023 (MICRO-BIOTEC'23), Covilhã, Portugal, 7th-9th December". 2023.
    Publicado
  7. Rosa, Rute; Nunes, Alexandra; Alves, Margarida; Belas, Adriana; Santos, Isabel; Lima, Ana; Mota, Joana; et al. Autor correspondente: Nunes, Alexandra. "Prevalence and phenotypic characterization of strains of Campylobacter coli in pigs slaughtered for human consumption in Portugal - work published on Conference Abstracts Book of FMVet Research Meetings 2023, Lisbon, Portugal, 19th May". 2023.
    Publicado
  8. Joana, Mota; Cátia Marques; Belas, A.; Teixeira, Daniela; Agrícola, Ricardo; Resendes, Ana ; Prazeres, José Manuel Cardoso de Sousa ( B815-12FD-AC7); et al. "Compostos bioativos para a saúde e segurança alimentar". Trabalho apresentado em FMVet Research Meeting, 2022. 1º Encontro de Investigação da FMV Universidade Lusófona, Liboa, 2022.
    Publicado • https://doi.org/10.60543/rlcmv.v13i1.8568
  9. Lima, Ana; Mota, J.; Belas, A.; Marques, Cátia; J. Bengala-Freire; L. Falcão e Cunha; Ferreira, R.; Pedroso, L.R.; Santos, M.I.S.. "Opuntia ficus-indica as resilient and sustainable food and feed crop with a high potential for One Health". Trabalho apresentado em 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health Towards a Sustainable Future, INSA, Lisboa, 2022.
    Publicado
  10. Salari, Saeed; Joana Ferreira; Lima, Ana; Sousa, I.. "Fruit and vegetable pomaces from Juice Industry as a source of bioactive compounds". Trabalho apresentado em XVI Encontro de Quimica dos Alimentos, Castelo Branco, 2022.
    Publicado
  11. Joana, Mota; Santos, M.I.S.; Marques, Cátia; Pedroso, L.R.; Sousa, I.; Ferreira, R.; Lima, Ana. "Peptides produced by fermentation by lactic acid bacteria as new antimicrobial and anti-inflammatory alternatives". Trabalho apresentado em Microbiologia 2022 Congresso Internacional de Microbiologia em Língua Portuguesa, On line, 2022.
    Publicado
  12. Lima, Ana; Santos, Maria Isabel A51A-99B9-F911; Mota, Joana; Rebelo, Patrícia; Fernandes, João; Pedroso, L.R.; Santos, M.I.S.; Ferreira, R.. "Novel protein food-based MMP inhibitors and their potential for cancer and gut inflammatory diseases". Trabalho apresentado em 3rd International Conference on Nutrition, Food Science & Food Chemistry (Plenary Presentation), Londres (on-line), 2022.
    Publicado
  13. Lima, Ana; Santos, M.I.S.; Fradinho, Patrícia; Ferreira, R.; Pedroso, L.R.; Sousa, I.. "The technological potential of fermented cheese whey-A natural product as natural disinfectant agent". Trabalho apresentado em Food Safety Summit 2021, 8th International conference on Food Science and Food Safety, Londres (on-line), 2021.
    Publicado
  14. Lima, Ana; Santos, M.I.S.; Rebelo, Patrícia; Ferreira, Maria Adélia; Ferreira, R.. "Foodborne proteins and peptides with strong antibacterial activity: are they a turning point against bacterial resistance?". Trabalho apresentado em IC2AR 2019, 3rd INTERNATIONAL CAPARICA CONGRESS IN ANTIBIOTIC RESISTANCE, Caparica, 2019.
    Publicado

Propriedade Intelectual

Patente
  1. Lima, Ana; Boavida Ferreira, Ricardo; Grácio, Madalena. 2023. "Process of obtaining a purified RuBisCO preparation from a photosynthetic material. PCT/EP2022/057046".
    Concedida/Emitida
  2. Lima, Ana. 2020. "SKOPOBIOTA, Blad & Bentochar: Plant treatment PCT/EP2020/06574".
    Concedida/Emitida
  3. Lima, Ana. 2017. "DEFLAMIN: Therapeutic protein PCT/EP2017/07502".
    Concedida/Emitida
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2023/10/27 Opuntia ficus-indica: One Health potential for human and animal nutrition Workshop Valorização e Dinamização do Figo-da-Índia
Escola Universitária Vasco da Gama (Coimbra, Portugal)
2023/06/15 Characterization of Campylobacter spp. strains. Isolates from Animals Slaughtered for Human Consumption, a Public Health Problem in Portugal? CONGRESSO SAÚDE PÚBLICA 23 UMA NOVA ERA
Sociedade Portuguesa de Saúde Pública, Associação Portuguesa para a Promoção da Saúde Pública e Associação Nacional dos Médicos de Saúde Pública (Lisboa, Portugal)
2022/11/30 Food peptides produced as novel antimicrobial alternatives Pathogens-eCon2022, Webinar
Pathogens-eCon2022, The Research Catalysts (Londres (on Line), Reino Unido)
2022/11/17 Opuntia ficus-indica as resilient and sustainable food and feed crop with a high potential for One Health 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health Towards a sustainable future
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge (Lisboa, Portugal)
2022/11/11 Opuntia ficus-indica: a case of agronomic sustainability with great potential for One Health II Seminário One Health Day Antimicrobial Awareness Week, Universidade Lusófona
FMV-Universidade Lusófona (Lisboa, Portugal)
2022/10 Péptidos produzidos por fermentação por bactérias do ácido láctico como novas alternativas antimicrobianas e anti-inflamatórias. Microbiologia 2022
Microbiology (Portugal)
2022/04/29 Bioactive compounds in foods for human and animal health Group Meeting COLAB4FOOD
COLAB4FOOD (Lisboa (on line), Portugal)
2021/11/19 One Health and Veterinary Medicine I Webinar One Health Day Antimicrobial Awareness Week
Faculdade de Medicina Veterinária - Universidade Lusófona (Lisboa, Portugal)
2021/10/23 Onehealth's steps in the last decade, where it takes us to the future XVII Congresso Internacional Veterinário Montenegro, Medicina Interna sem segredos
Hospital Veterinário Montenegro (Santa Maria da Feira, Portugal)
2021/05/29 Opuntia Forrageira: Uma alternativa sustentável para alimentação animal, com impacto para a saúde humana. impósio de Opuntia Forrageira. Workshop Figo-da-Índia – Uma cultura emergente suas aplicações e potencialidades
(Coimbra, Portugal)
2021 Opuntia Forrageira: Uma alternativa sustentável para alimentação animal, com impacto para a saúde humana. Simpósio de Opuntia Forrageira. Workshop Figo-da-Índia – Uma cultura emergente suas aplicações e potencialidades 29 Maio 202. Coimbra, Portugal
2019/06 Food borne Proteins and peptides with strong antibacterial activity: are they a turning point against bacterial resistance? Antibiotic Resistance International Congress
(Setúbal, Portugal)
2018/07/02 Sustainable production: harmless biodetergent from cheese whey Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal 2018
República Portuguesa, Fundação para a Ciência e Tecnologia, Ciência Viva e Comissão de Educação e Ciência da AR (Lisboa, Portugal)
2018 Deflamin, an edible anti-inflammatory and anticancer protein isolated from legume seeds Food Bioactives and Health Conference
(Lisboa, Portugal)
2017/12/12 Bioactivities in Opuntia Ficus Indica
(Lisboa, Portugal)
2017/07/05 Yoga nas escolas e outros trabalhos Congresso Ciência 2017
(Lisboa, Portugal)
2017/05/02 Opuntia ficus-indica nopals as a novel resilient food crop with increased value for human health III Conferência Rede Agro 2017
(Lisboa, Portugal)
2015/10/07 Atividade anticancerígena de Lupinus albus. A case study. Workshop + Lupinus
(Lisboa, Portugal)
2004/12/02 Biochemical characterization of cadmium-phytochelatin complexes isolated from roots of Pisum sativum L. XIV Congresso Nacional de Bioquímica
(Vilamoura, Portugal)
2004/09/21 Cadmium toxicity in Rhizobium leguminosarum bv. viciae isolated from locations with different metal contaminations: an overview of possible mechanisms involved in metal tolerance X Simpósio Ibérico de Nutrição Mineral das Plantas
(Lisboa, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2022 - Atual Utilization of salicornia as an alternative to salt in meat products.
Orientador
Veterinary Medicine (Mestrado)
Universidade Lusófona, Portugal
2021 - Atual Nutraceutical alternatives to the treatment of osteoarthritis in equines through inhibition of matrix metalloproteases.
Orientador
PhD in veterinary sciences (Doutoramento)
Universidade de Évora, Portugal
2020 - Atual Impact on health of convenient plant-based foods, with pulses and fruit pomaces
Coorientador
Phd in Food Engineering (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2022 - 2023 Avaliação de antimicrobianos em amostras de carne provenientes de matadouro
Coorientador
Veterinay Medicine (Mestrado)
Universidade Lusófona, Portugal
2018/01/02 - 2022 Deflamin, an edible anti-inflammatory and anticancer protein isolated from legume seeds
Coorientador
Biologia (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2017/01/04 - 2022 Stress-inducing strategies to promote the production of anti-inflammatory compounds in grapevine. From the vineyard to a healthy liver
Coorientador
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2018 - 2021 Development of new functional bakery products with health benefits from yoghurt and curd cheese enrichment
Coorientador
Engenharia alimentar (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2019 - 2020 In vitro and in vivo activities of an MMP-9 inhibitory protein isolated from Lupinus against colon adenocarcinoma
Coorientador
Oncologia Clínica (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
2018 - 2019 Development of a whey-based beverage with antiinflammatory bioactivities
Coorientador
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2017 - 2018 Isolation of a proteolytic enzyme targeting a-lactalbumin and b-lactoglobulin.
Coorientador
Engenharia Biológica (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
2016 - 2017 Cancer inhibitory effects of different Aloe species; analysis of MMP inhibition and gene expression alterations induced by 8 different species of the Aloe genus
Coorientador
Biologia Molecular e Genética (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
2015 - 2016 A novel inhibitory protein of MMP-9 from Lupinus albus
Coorientador
Bioquímica para a Saúde (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2015 - 2016 Screening various legume seeds to be used as a dietary component of anti-cancer diets
Coorientador
Nutrição Clínica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2015 - 2016 Identification of fermented whey peptides with anti-cancer activities
Coorientador
Nutrição Clínica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2014 - 2015 The biological potential of peptides isolated from fermented whey
Coorientador
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2014 - 2015 Developing a novel method of purification of a high nutritional value vegetal protein
Coorientador
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2023/11 - Atual II One Health Day Seminar (2023/11)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Lusófona, Portugal
2023/07 - Atual FMVet Research Meetings, II Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona (2023/07)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
2022 - Atual FMVet Research Meetings, I Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona (2022)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
2021 - Atual I Webinar, One Health Day, Antimicrobial Awareness Week, A importância dos Antimicrobianos na era One Health (2021)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
2017/12 - Atual Potencial nutritivo – bioatividades presentes na Figueira-da-Índia – Opuntia Forrageira. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, 12 de Dezembro 2017. (2017)
Congresso (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade de Lisboa, Portugal
2017/12/12 - 2017/12/12 Organizer of the symposium: Opuntia Forrageira. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, 12 de Dezembro 2017. (2012/12/12 - 2012/12/12)
Simpósio (Coorganizador)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2023/12 Deflamin, an edible anti-inflammatory and anticancer protein isolated from legume seeds
Orientador
Joana Mota (Doutoramento)
Instituto Superior de Agricultura, República Dominicana
2023/10/12 Descongelamento de enteróides caninos - Técnicas e desafios
Arguente principal
Leonor Maria Moreira Alves e Almeida (Mestrado)
Universidade Lusófona, Portugal
2023/06 Microalgae-Enriched Gluten-Free Bread. Evaluation of Bioactive Compounds and Functional Properties
Arguente principal
Marco António da Costa Freitas (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
2022/12/06 “Microalgae-Enriched Gluten-Free Bread. Evaluation of Bioactive Compounds and Functional Properties”. Arguente principal (vogal).
Arguente principal
Marco António da Costa Freitas (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Arbitragem científica em conferência

Nome da conferência Local da conferência
2017/12 - 2019 Opuntia ficus-indica nopals as a novel resilient food crop with increased value for human health ISA

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2024/09/01 - Atual Introduction to science research Medicina veterinária (Licenciatura) Universidade Lusófona, Portugal
2021 - Atual Food Safety and Higiene I Veterinary Medicine (Licenciatura) Universidade Lusófona, Portugal
2021 - Atual One Health Veterinary Medicine Universidade Lusófona, Portugal
2015 - 2019 Bioquímica (convite) Biologia (Licenciatura) Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal

Entrevista / Programa (rádio / tv)

Programa Tema
2017 - 2017 Terra Emergente (TV2) Opuntia as animal feed

Membro de comissão

Descrição da atividade
Tipo de participação
Instituição / Organização
2022 - Atual Membro do Concelho Científico da Faculdade de Medicina Veterinária da Universidade Lusófona - Representante dos Professores Investigadores Doutorados
Membro
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
2021 - Atual Comissão de Investigação da FMV-ULHT
Coordenador
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal

Outro júri / avaliação

Descrição da atividade Instituição / Organização
2023/06/15 - 2023/06/15 Alimentos fermentados incluindo algas marinhas da costa sul de Mozambique Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Distinções

Prémio

2024 Highest cited paper
2018 Born From Knowledge - Agência Nacional de Inovação: to the project Deflamin, a protein present in a lupine preparation with bioactivities for health and well-being.
Agência Nacional de Inovação SA, Portugal