Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Ana Lima
Nomes de citação
- Lima, Ana
Identificadores de autor
- Ciência ID
- B71D-BA06-8908
- ORCID iD
- 0000-0001-8251-6286
- Scopus Author Id
- ID: 9036375400
Endereços de correio eletrónico
- ana.isabel.lima@ulusofona.pt (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências Agrárias
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
- Ciências Agrárias - Ciência Animal e dos Laticínios
- Ciências Agrárias - Ciências Veterinárias
- Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar - Biotecnologia Agrária e Biotecnologia Alimentar
- Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
- Ciências Agrárias - Ciências Veterinárias
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Inglês | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | |
Francês | Utilizador independente (B1) | Utilizador independente (B1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador independente (B1) | |
Espanhol; Castelhano | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | Utilizador elementar (A1) | |
Português | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2012 - 2015
Concluído
|
Post-doc (Pós-doutoramento)
Especialização em Bioquímica-Biologia
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
|
2010
Concluído
|
Doutoramento (Doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Signal trandcution in metal tolerance" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
aprovado por unanimidade |
2004
Concluído
|
Mestrado em Toxicologa (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
"O papel das fitoquelatinas na tolerância ao cádmio em Pisum sativum L." (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
passed by unanimity |
2002
Concluído
|
Mestrado em Toxicologia - ano curricular (Mestrado)
Universidade de Aveiro, Portugal
"não aplicável" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
17 valores |
2001
Concluído
|
Licenciatura em Biologia (Licenciatura)
Universidade de Aveiro, Portugal
"não aplicável" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
14 valores |
Percurso profissional
Docência no Ensino Superior
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2021/01/15 - Atual | Professor Auxiliar (Docente Universitário) | Universidade Lusófona, Portugal |
Universidade Lusófona, Portugal |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2023/08/01 - Atual | Integrated member of CECAV - Animal and Veterinary Research Centre | Universidade Lusófona, Portugal |
2023 - Atual | Colaborative member of the Research Unit LEAF (Linking Landscape, Environment, Agriculture And Food) | Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal |
2021 - Atual | Integrate member of TERRA. Associate Laboratory for Sustainable Land Use and Ecosystem Services | Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal |
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal | ||
2015 - 2023 | Integrated member of the Research Unit LEAF (Linking Landscape, Environment, Agriculture And Food) | Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal |
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal | ||
2018 - 2020 | Director of Science Research Department | CONPORYO, Portugal |
CONPORYO, Portugal | ||
2018/01/01 - 2018/06/01 | Fellow in European Project "LIBBIO, ref H2020-BBI-PPP-2015, nº 720726 | Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal |
2012/02/01 - 2015/02/01 | Post Doc Fellow FCT SFRH/BPD/79955/2011 | Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal |
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal | ||
2011/02/01 - 2012/01/01 | Post Doc Fellow | Universidade de Aveiro, Portugal |
2011/05/01 - 2011/12/01 | Research fellow of the project PTDC/AMB/73364/2006 | Universidade de Aveiro, Portugal |
2005 - 2010 | PhD fellow | Universidade de Aveiro, Portugal |
Universidade de Aveiro, Portugal | ||
2002 - 2004 | Master degree student | Universidade de Aveiro, Portugal |
2000 - 2003 | Master degree student | Universidade de Aveiro, Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2022/09/01 - Atual | Development of new functional plant-based food models from fruit and vegetable pomaces with high nutrition and bioactivity
value
2022.13785.BD
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2022/01 - Atual | Apple and carrot pomaces as functional plant-based food models: impact of particle size on nutrition and bioactivity
FCT felowship
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
|
Em curso
|
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2024/02/05 - Atual | Evaluation of the potential of fisetin as a nutraceutical or functional ingredient for the treatment/prevention of osteoarthritis
in horses
Evaluation of the potential of fisetin as a nutraceutical or functional ingredient for the treatment/prevention of osteoarthritis
in horses
|
Em curso
|
2023/09/20 - Atual | Use of CO2 in the treatment of skin wounds in horses (WOUNDHEALFAST)
FMVULusófona_WoundHealFast
Investigador
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Em curso
|
2023/09/20 - Atual | Study of new diagnostic methods and therapeutic solutions for well-being problems animal in horses (WELFAREHORSE)
FMVULusófona_WELFAREHORSE
Investigador
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Em curso
|
2023/09/20 - Atual | Improving cheese production with cardoon in a cheese factory (BESTCARDOON)
FMVULusófona_BESTCARDOON
Investigador
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Em curso
|
2023/09/20 - Atual | Evaluation of the potential of fisetin as a nutraceutical or functional ingredient for the treatment/prevention of osteoarthritis
in horses (OsteoFISETINA)
FMVULusófona_OsteoFISETINA
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Em curso
|
2023/09/20 - Atual | Development of a suplement based on fermented Opuntia ficus-indica cladodes to target the prevention and treatment of mastitis
in bovine cattle
FMVulusofona_OFITOP
|
COFAC - Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Em curso
|
2022/09 - Atual | Bridging farm to fork through a One Health approach: Linking animal, food, environment and human foodborne diseases in food
production chains using genomics (1HEALTH4SaFood)
FMVULusofona_1Health4SaFood
Investigador
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Em curso
|
2018/10/01 - Atual | Vegetable protein milk from European legumes with bioactive potential
PTDC/BAA- AGR/28370/2017
Investigador
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2018/08/01 - Atual | SafeGrain – “Contamination of stored grain and derivatives by insect pests and fungi
PTDC/ASP- PLA/28350/2017
Investigador
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2017/01/03 - Atual | Natural fungicides against air & soil borne pathogens in the Atlantic Area.
European Project Interreg Atlantic NASPA EAPA_451/2016
Investigador
|
INTERREG IVC |
2021/01/01 - 2025/12/31 | Laboratório para a Sustentabilidade do Uso da Terra e dos Serviços dos Ecossistemas
LA/P/0092/2020
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal Universidade de Lisboa Instituto de Saúde Ambiental, Portugal Universidade de Lisboa Instituto de Geografia e Ordenamento do Território, Portugal Universidade de Coimbra Centre for Functional Ecology - Science for People & the Planet, Portugal Universidade de Coimbra, Portugal Universidade de Lisboa Centro de Estudos Geográficos, Portugal Associação para a Investigação e Desenvolvimento da Faculdade de Medicina, Portugal Universidade de Lisboa Centro de Estudos Florestais, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2022/01/01 - 2024/12/31 | PTDC/OCE-ETA/4836/2021 - Development of pulse beverages as functional foods for colorectal cancer
PTDC/OCE-ETA/4836/2021
Investigador
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal Universidade de Lisboa Instituto de Medicina Molecular João Lobo Antunes, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Em curso
|
2022/09/19 - 2023/11/30 | Searching for non-invasive markers to diagnose Equine Small Intestine Inflammatory Diseases (InovESIID)
FMVULusófona_InovESIID
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Concluído
|
2022/09 - 2023/11/30 | Health benefits of thistle in cheese production (CARDOON)
FMVULusófona_CARDOON
Investigador responsável
Universidade de Lisboa Centro de Literaturas e Culturas Lusófonas e Europeias, Portugal
|
Universidade Lusófona
Concluído
|
2022/09 - 2023/09 | Next-generation functional peptides as a novel approach to tackle gut inflammatory and cancer diseases (SMARTPEP)
FMVULusofona_SMARTPEP
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL |
2022/03/01 - 2023/04 | Bioactivities of fermented whey enriched with antibacterial and anti-inflammatory peptides as a way towards a healthier gut
microbiome and a healthier life (WHEY2HEALTH)
WHEY2HEALTH
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
|
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem
Em curso
|
2019/09/01 - 2022/09/01 | SuberPhyto - Unconventional approaches in our struggle against Phytophthora in the cork oak forest. Zooming-in on the microbiome
PTDC/ASPSIL/29776/2017
Investigador
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2021/09 - 2022/09 | Potential of antibacterial and anti-inflammatory bioactivities in milk obtained from dairy cattle fed with Opuntia ficus-indica
(OP-FEED&FOOD )
FMVULusófona_OP-FEED&FOOD
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Concluído
|
2021/09 - 2022/09 | Development of new nutraceutical therapies for the treatment of osteoarthritis using the horse as a natural model of the disease
(OSTEOHEALTH)
FMVULusófona_OSTEOHEALTH
Investigador responsável
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Concluído
|
2021/09 - 2022/09 | Using an extract from legume seeds to prevent post-weaning diarrhea in piglets (Lupine4Weaning)
FMVULusófona_Lupine4Weaning
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL
Concluído
|
2021/09 - 2022/09 | Potential of antibacterial and anti-inflammatory bioactivities in milk obtained from dairy cattle fed with Opuntia ficus-indica
(OP-FEED&FOOD )
FMVULusófona_OP-FEED&FOOD
|
Cooperativa de Formação e Animação Cultural CRL |
2018/09/01 - 2022/06/15 | Anti-inflammatory and anticancer activities of a protein isolated from Lupinus seeds and its application as functional foods
PTDC/BAA-AGR/28608/2017
Investigador responsável
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2018/10/01 - 2022/02/28 | Leite de proteína vegetal a partir de leguminosas europeias com potencial bioactivo
PTDC/BAA-AGR/28370/2017
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2016/05/01 - 2021/03/31 | Andes Lupin (Lupinus mutabilis, tarwi) cropping in marginal lands for enhanced bio economy.
LIBBIO, H2020-BBI-PPP-2015, nº 720726
Investigador
|
|
2017 - 2020 | 2017 – European Project Interreg Atlantic NASPA EAPA_451/2016 - Natural fungicides against air & soil borne pathogens in the
Atlantic Area.
European Project Interreg Atlantic NASPA EAPA_451/2016.
Investigador
|
|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Research Center Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food (LEAF)
UID/AGR/04129/2019
Universidade de Lisboa Centro de Investigação em Agronomia Alimentos Ambiente e Paisagem, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2015/01/02 - 2017/01/03 | PRODER_Opuntia forrageira
PRODER nº 547401
Bolseiro de Investigação
|
Governo da República Portuguesa |
2012/03/01 - 2015/02/28 | NOVEL PLANT PEPTIDES AS INHIBITORS OF MMP-9 ENZYMES. THE PREVENTIVE APPROACH THROUGH DEVELOPMENT OF FUNCTIONAL FOODS WITH
POTENTIAL BIOACTIVITY AGAINST HUMAN COLORECTAL CANCER
SFRH/BPD/79955/2011
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2011/01/01 - 2013/12/31 | Strategic Project - UI 482 - 2011-2012
PEst-OE/SAU/UI0482/2011
Universidade de Aveiro, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2010/03/01 - 2011/06/30 | LITHODORA PROSTRATA: IDENTIFICATION OF A NOVEL BIOINDICATOR AND HYPERACCUMULATOR OF LEAD
SFRH/BPD/66384/2009
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2005/02/01 - 2009/01/31 | ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF REGULATORY PROTEINS MEDIATING STRESS SIGNALLING IN VITIS VINIFERA PLANTS
SFRH/BD/19947/2004
University of Dundee, Reino Unido
Universidade de Aveiro, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2005/08/01 - 2008/07/31 | Fitorremediação de áreas de sapal contaminadas com mercúrio
POCI/AMB/59311/2004
Universidade de Aveiro, Portugal
Universidade de Aveiro, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
Outro
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2018 - 2020 | Yoga in Schools
no grant
Investigador responsável
|
CONPORYO
Em curso
|
2017 - 2020 | Yoga for Diabetics
no grant
Investigador responsável
|
CONPORYO
Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em jornal |
|
Artigo em revista |
|
Artigo em revista (magazine) |
|
Capítulo de livro |
|
Edição de número de revista |
|
Entrada de enciclopédia |
|
Poster em conferência |
|
Resumo em conferência |
|
Propriedade Intelectual
Patente |
|
Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
|
---|---|---|
2023/10/27 | Opuntia ficus-indica: One Health potential for human and animal nutrition | Workshop Valorização e Dinamização do Figo-da-Índia
Escola Universitária Vasco da Gama (Coimbra, Portugal)
|
2023/06/15 | Characterization of Campylobacter spp. strains. Isolates from Animals Slaughtered for Human Consumption, a Public Health Problem in Portugal? | CONGRESSO SAÚDE PÚBLICA 23 UMA NOVA ERA
Sociedade Portuguesa de Saúde Pública, Associação Portuguesa para a Promoção da Saúde Pública e Associação Nacional dos Médicos
de Saúde Pública (Lisboa, Portugal)
|
2022/11/30 | Food peptides produced as novel antimicrobial alternatives | Pathogens-eCon2022, Webinar
Pathogens-eCon2022, The Research Catalysts (Londres (on Line), Reino Unido)
|
2022/11/17 | Opuntia ficus-indica as resilient and sustainable food and feed crop with a high potential for One Health | 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health Towards a sustainable future
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge (Lisboa, Portugal)
|
2022/11/11 | Opuntia ficus-indica: a case of agronomic sustainability with great potential for One Health | II Seminário One Health Day Antimicrobial Awareness Week, Universidade Lusófona
FMV-Universidade Lusófona (Lisboa, Portugal)
|
2022/10 | Péptidos produzidos por fermentação por bactérias do ácido láctico como novas alternativas antimicrobianas e anti-inflamatórias. | Microbiologia 2022
Microbiology (Portugal)
|
2022/04/29 | Bioactive compounds in foods for human and animal health | Group Meeting COLAB4FOOD
COLAB4FOOD (Lisboa (on line), Portugal)
|
2021/11/19 | One Health and Veterinary Medicine | I Webinar One Health Day Antimicrobial Awareness Week
Faculdade de Medicina Veterinária - Universidade Lusófona (Lisboa, Portugal)
|
2021/10/23 | Onehealth's steps in the last decade, where it takes us to the future | XVII Congresso Internacional Veterinário Montenegro, Medicina Interna sem segredos
Hospital Veterinário Montenegro (Santa Maria da Feira, Portugal)
|
2021/05/29 | Opuntia Forrageira: Uma alternativa sustentável para alimentação animal, com impacto para a saúde humana. | impósio de Opuntia Forrageira. Workshop Figo-da-Índia – Uma cultura emergente suas aplicações e potencialidades
(Coimbra, Portugal)
|
2021 | Opuntia Forrageira: Uma alternativa sustentável para alimentação animal, com impacto para a saúde humana. Simpósio de Opuntia Forrageira. | Workshop Figo-da-Índia – Uma cultura emergente suas aplicações e potencialidades 29 Maio 202. Coimbra, Portugal |
2019/06 | Food borne Proteins and peptides with strong antibacterial activity: are they a turning point against bacterial resistance? | Antibiotic Resistance International Congress
(Setúbal, Portugal)
|
2018/07/02 | Sustainable production: harmless biodetergent from cheese whey | Encontro com a Ciência e a Tecnologia em Portugal 2018
República Portuguesa, Fundação para a Ciência e Tecnologia, Ciência Viva e Comissão de Educação e Ciência da AR (Lisboa, Portugal)
|
2018 | Deflamin, an edible anti-inflammatory and anticancer protein isolated from legume seeds | Food Bioactives and Health Conference
(Lisboa, Portugal)
|
2017/12/12 | Bioactivities in Opuntia Ficus Indica |
(Lisboa, Portugal)
|
2017/07/05 | Yoga nas escolas e outros trabalhos | Congresso Ciência 2017
(Lisboa, Portugal)
|
2017/05/02 | Opuntia ficus-indica nopals as a novel resilient food crop with increased value for human health | III Conferência Rede Agro 2017
(Lisboa, Portugal)
|
2015/10/07 | Atividade anticancerígena de Lupinus albus. A case study. Workshop | + Lupinus
(Lisboa, Portugal)
|
2004/12/02 | Biochemical characterization of cadmium-phytochelatin complexes isolated from roots of Pisum sativum L. | XIV Congresso Nacional de Bioquímica
(Vilamoura, Portugal)
|
2004/09/21 | Cadmium toxicity in Rhizobium leguminosarum bv. viciae isolated from locations with different metal contaminations: an overview of possible mechanisms involved in metal tolerance | X Simpósio Ibérico de Nutrição Mineral das Plantas
(Lisboa, Portugal)
|
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2022 - Atual | Utilization of salicornia as an alternative to salt in meat products.
Orientador
|
Veterinary Medicine (Mestrado)
Universidade Lusófona, Portugal
|
2021 - Atual | Nutraceutical alternatives to the treatment of osteoarthritis in equines through inhibition of matrix metalloproteases.
Orientador
|
PhD in veterinary sciences (Doutoramento)
Universidade de Évora, Portugal
|
2020 - Atual | Impact on health of convenient plant-based foods, with pulses and fruit pomaces
Coorientador
|
Phd in Food Engineering (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
2022 - 2023 | Avaliação de antimicrobianos em amostras de carne provenientes de matadouro
Coorientador
|
Veterinay Medicine (Mestrado)
Universidade Lusófona, Portugal
|
2018/01/02 - 2022 | Deflamin, an edible anti-inflammatory and anticancer protein isolated from legume seeds
Coorientador
|
Biologia (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
2017/01/04 - 2022 | Stress-inducing strategies to promote the production of anti-inflammatory compounds in grapevine. From the vineyard to a healthy
liver
Coorientador
|
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
2018 - 2021 | Development of new functional bakery products with health benefits from yoghurt and curd cheese enrichment
Coorientador
|
Engenharia alimentar (Doutoramento)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
2019 - 2020 | In vitro and in vivo activities of an MMP-9 inhibitory protein isolated from Lupinus against colon adenocarcinoma
Coorientador
|
Oncologia Clínica (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
|
2018 - 2019 | Development of a whey-based beverage with antiinflammatory bioactivities
Coorientador
|
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
2017 - 2018 | Isolation of a proteolytic enzyme targeting a-lactalbumin and b-lactoglobulin.
Coorientador
|
Engenharia Biológica (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
|
2016 - 2017 | Cancer inhibitory effects of different Aloe species; analysis of MMP inhibition and gene expression alterations induced by
8 different species of the Aloe genus
Coorientador
|
Biologia Molecular e Genética (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
|
2015 - 2016 | A novel inhibitory protein of MMP-9 from Lupinus albus
Coorientador
|
Bioquímica para a Saúde (Mestrado)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
|
2015 - 2016 | Screening various legume seeds to be used as a dietary component of anti-cancer diets
Coorientador
|
Nutrição Clínica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2015 - 2016 | Identification of fermented whey peptides with anti-cancer activities
Coorientador
|
Nutrição Clínica (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2014 - 2015 | The biological potential of peptides isolated from fermented whey
Coorientador
|
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
2014 - 2015 | Developing a novel method of purification of a high nutritional value vegetal protein
Coorientador
|
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
Organização de evento
Nome do evento Tipo de evento (Tipo de participação) |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2023/11 - Atual | II One Health Day Seminar (2023/11)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade Lusófona, Portugal |
2023/07 - Atual | FMVet Research Meetings, II Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona (2023/07)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
|
2022 - Atual | FMVet Research Meetings, I Encontro de Investigação da FMV da Universidade Lusófona (2022)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
|
2021 - Atual | I Webinar, One Health Day, Antimicrobial Awareness Week,
A importância dos Antimicrobianos na era One Health (2021)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
2017/12 - Atual | Potencial nutritivo – bioatividades presentes na Figueira-da-Índia – Opuntia Forrageira. Instituto Superior de Agronomia,
Universidade de Lisboa, 12 de Dezembro 2017. (2017)
Congresso (Membro da Comissão Organizadora)
|
Universidade de Lisboa, Portugal |
2017/12/12 - 2017/12/12 | Organizer of the symposium: Opuntia Forrageira. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, 12 de Dezembro 2017. (2012/12/12 - 2012/12/12)
Simpósio (Coorganizador)
|
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal |
Júri de grau académico
Tema Tipo de participação |
Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2023/12 | Deflamin, an edible anti-inflammatory and anticancer protein isolated from legume seeds
Orientador
|
Joana Mota (Doutoramento)
Instituto Superior de Agricultura, República Dominicana
|
2023/10/12 | Descongelamento de enteróides caninos - Técnicas e desafios
Arguente principal
|
Leonor Maria Moreira Alves e Almeida (Mestrado)
Universidade Lusófona, Portugal
|
2023/06 | Microalgae-Enriched Gluten-Free Bread. Evaluation of Bioactive Compounds and Functional Properties
Arguente principal
|
Marco António da Costa Freitas (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
2022/12/06 | “Microalgae-Enriched Gluten-Free Bread. Evaluation of Bioactive Compounds and Functional Properties”. Arguente principal (vogal).
Arguente principal
|
Marco António da Costa Freitas (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
Arbitragem científica em conferência
Nome da conferência | Local da conferência | |
---|---|---|
2017/12 - 2019 | Opuntia ficus-indica nopals as a novel resilient food crop with increased value for human health | ISA |
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
---|---|---|---|
2024/09/01 - Atual | Introduction to science research | Medicina veterinária (Licenciatura) | Universidade Lusófona, Portugal |
2021 - Atual | Food Safety and Higiene I | Veterinary Medicine (Licenciatura) | Universidade Lusófona, Portugal |
2021 - Atual | One Health | Veterinary Medicine | Universidade Lusófona, Portugal |
2015 - 2019 | Bioquímica (convite) | Biologia (Licenciatura) | Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal |
Entrevista / Programa (rádio / tv)
Programa | Tema | |
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2017 - 2017 | Terra Emergente (TV2) | Opuntia as animal feed |
Membro de comissão
Descrição da atividade Tipo de participação |
Instituição / Organização | |
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2022 - Atual | Membro do Concelho Científico da Faculdade de Medicina Veterinária da Universidade Lusófona - Representante dos Professores
Investigadores Doutorados
Membro
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Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
2021 - Atual | Comissão de Investigação da FMV-ULHT
Coordenador
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Universidade Lusófona Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal |
Outro júri / avaliação
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
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2023/06/15 - 2023/06/15 | Alimentos fermentados incluindo algas marinhas da costa sul de Mozambique | Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal |
Distinções
Prémio
2024 | Highest cited paper |
2018 | Born From Knowledge - Agência Nacional de Inovação: to the project Deflamin, a protein present in a lupine preparation with
bioactivities for health and well-being.
Agência Nacional de Inovação SA, Portugal
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