???global.info.a_carregar???
Catarina Simões graduated in Nutritional Sciences in 2007 from the Faculty of Nutrition and Food Sciences of the University of Porto and completed the PhD in Biotechnology at the University of Helsinki in 2014. Catarina Simões is currently Assistant professor at the Faculty of Health Sciences of the University Fernando Pessoa and Adjunct Coordinator BSc. Nutrition Sciences. She is also Researcher at CIBIO-Research Centre in Biodiversity and Genetic Resources . In her professional activities interacted with 53 collaborator(s) co-authorship of scientific papers.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Catarina D Simões
Género
Feminino

Nomes de citação

  • Simões, Catarina D.
  • Simões, Catarina

Identificadores de autor

Ciência ID
C418-AE5B-96D3
ORCID iD
0000-0002-4213-8951

Endereços de correio eletrónico

  • catarinasimoes@ufp.edu.pt (Profissional)
  • catarinadsimoes@gmail.com (Pessoal)

Domínios de atuação

  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Microbiologia
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2024/04
Concluído
Sensory Science: Conducting tests (Especialização pós-licenciatura)
University of California Davis, Estados Unidos
2020/05 - 2020/07
Concluído
Best Practices in Digital Education for Teachers (Outros)
ie Foundation, Espanha
2008/05/15 - 2014/01/13
Concluído
PhD (Doctor of Philosophy)
Especialização em Biotechnology
Helsingin Yliopisto, Finlândia
"Dietary Effects on Human Gut Microbiota" (TESE/DISSERTAÇÃO)
2002/09/01 - 2007/10/17
Concluído
Nutritional Sciences (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Development of an oat pre-fermented food matrix with immobilized probiotic bacteria." (TESE/DISSERTAÇÃO)
16 out of 20
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/03 - Atual Investigador (Investigação) Universidade do Porto Centro de Investigação em Biodiversidade e Recursos Genéticos, Portugal
2014/09 - 2015/08 Investigador Contratado (Investigação) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
2013/01 - 2013/09 Pós-doutorado (Investigação) Instituto Gulbenkian de Ciência, Portugal
2008/05 - 2012/06 Investigador (Investigação) Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Finlândia
2011/04 - 2011/05 Investigador visitante (Investigação) University of Aberdeen Rowett Institute of Nutrition and Health, Reino Unido

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/09 - Atual Professor Auxiliar (Docente Universitário) Universidade Fernando Pessoa Faculdade de Ciências da Saúde, Portugal
2016 - 2017 Professor Auxiliar (Docente Universitário) Atlântica Escola Universitária de Ciências Empresariais Saúde Tecnologias e Engenharia, Portugal

Cargos e Funções

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2019/11 - Atual Adjunct Coordinator BSc. Nutrition Sciences Universidade Fernando Pessoa Faculdade de Ciências da Saúde, Portugal
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2014/07 - 2015/07 KLEAR - Knowledge and tools for safety, quality and competitiveness in the food chain.
NORTE-07-0124-FEDER-000052.
Investigador
Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
European Regional Development Fund

Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2020/09 - 2023/07/31 An Interdisciplinary Training on EU Security, Resilience and Sustainability - A Simulation Supported Massive Open Online Course
2020-1-HU01-KA203-078719
Investigador
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
European Comission
Em curso
2019 - 2021 Algastraw - Agar-based edible straws (Finalist Project, Born from Knowledge Ideas 2020, Agência Nacional de Inovação)
-
Investigador
Universidade Fernando Pessoa Faculdade de Ciências da Saúde, Portugal
Concluído
2013/01 - 2013/08 Adaptation of commensal bacteria to the mammalian gut.
PTDC/BIA-EVF/118075/2010
Bolseiro de Pós-Doutoramento
Instituto Gulbenkian de Ciência, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
2011 - 2013 Molecular Targets Open for Regulation by the gut flora – New Avenues for improved Diet to Optimize European health (TORNADO)
FP7-KBBE-222720
Outra
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Finlândia
European Commission Seventh Framework Programme for Research and Technological Development
Concluído
2008 - 2010 Utilisation of fibres and prebiotics in the improvement of the stability of health-promoting microbes.
40076/06
Outra
Tekes - Finnish Funding Agency for Technology and Innovation
Concluído
2006 - 2007 CHEESAROMA - Identification and characterization of volatile compounds associated with the prime sensorial characteristics of traditional sheep cheeses.
POCI/CVT/60794/2004
Outra
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Joana MENDES; Catarina D SIMÕES; Joana O MARTINS; Ana S SOUSA. "Inflammatory bowel disease and sarcopenia: a focus on muscle strength – narrative review". Arquivos de Gastroenterologia 60 3 (2023): https://doi.org/10.1590/s0004-2803.230302023-45.
    10.1590/s0004-2803.230302023-45
  2. Clemente, Paula; Simões, Catarina; Ferreira, Raquel; Valente, Ana. "Qualitative Evaluation of School Menus of 1st Cycle Students in Private and Public Schools in the Greater Lisbon Region". EC Nutrition 17 12 (2022): 5-12.
    Acesso aberto • Aceite para publicação
  3. Catarina D. Simões; Marta Maganinho; Ana S. Sousa. "FODMAPs, inflammatory bowel disease and gut microbiota: updated overview on the current evidence". European Journal of Nutrition (2022): https://doi.org/10.1007/s00394-021-02755-1.
    10.1007/s00394-021-02755-1
  4. Neves, Marta; Narciso, L; Simões, Catarina D.; Valente, Ana. "[Perception of health status, body image and implementation difficulties of food plan in type 2 diabetics.]". Revista Portuguesa de Endocrinologia Diabetes e Metabolismo 15 1 (2020): 21-28.
    Publicado • https://doi.org/10.26497/ao190044
  5. Gomes, L.R.; Simões, C.D.; Silva, C.. "Demystifying thickener classes food additives though molecular gastronomy". International Journal of Gastronomy and Food Science 22 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85092313358&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.ijgfs.2020.100262
  6. Lage, Joana; Simões, Catarina D; Combadão, Jaime; Silva, Alda Pereira da; Valente, Ana. "Avaliação do risco nutricional em idosos utentes de um centro de saúde de lisboa". Acta Portuguesa de Nutrição 14 (2018): http://dx.doi.org/10.21011/apn.2017.1402.
    http://dx.doi.org/10.21011/apn.2018.1402
  7. Fontes AL; Pimentel LL; Simões CD; Gomes AMP; Rodríguez-Alcalá LM. "Evidences and perspectives in the utilization of CLNA isomers as bioactive compounds in foods.". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 57 12 (2017): 2611-2622. http://europepmc.org/abstract/med/27222914.
    Publicado • 10.1080/10408398.2015.1063478
  8. Simões, Catarina (C418-AE5B-96D3); Rodríguez-Alcalá LM; Gomes, Ana. "Molecular detection of linoleate isomerase gene in lactic acid bacteria and associated CLA production". FEBS Journal 282 Suppl 1 (2015): 231-232. http://dx.doi.org/10.1111/febs.13339.
    Publicado • 10.1111/febs.13339
  9. Simões, Catarina D.. "Effect of Diet on the Human Large Intestinal Microbiota". Nutrícias 23 (2014):
  10. Simões CD; Maukonen J; Scott KP; Virtanen KA; Pietiläinen KH; Saarela M. "Impact of a very low-energy diet on the fecal microbiota of obese individuals.". European Journal of Nutrition 53 6 (2014): 1421-1426. http://europepmc.org/abstract/med/24378982.
    Publicado • 10.1007/s00394-013-0645-0
  11. Simões CD; Maukonen J; Kaprio J; Rissanen A; Pietiläinen KH; Saarela M. "Habitual dietary intake is associated with stool microbiota composition in monozygotic twins.". The Journal of nutrition (2013): http://europepmc.org/abstract/med/23343669.
    10.3945/jn.112.166322
  12. Maukonen J; Simões C; Saarela M. "The currently used commercial DNA-extraction methods give different results of clostridial and actinobacterial populations derived from human fecal samples.". FEMS microbiology ecology (2012): http://europepmc.org/abstract/med/22098067.
    10.1111/j.1574-6941.2011.01257.x
  13. Simões C; Alakomi HL; Maukonen J; Saarela M. "Expression of clpL1 and clpL2 genes in Lactobacillus rhamnosus VTT E-97800 after exposure to acid and heat stress treatments or to freeze-drying.". Beneficial microbes (2010): http://europepmc.org/abstract/med/21831761.
    10.3920/bm2010.0021
Capítulo de livro
  1. João Casqueira Cardoso; Simões, Catarina D.; Ramos, Cláudia Toriz; Marsai, Viktor. "Humanitarian Aid, Food Security". In Security, Resilience and Sustainability of the European Union. Hungria: Ludovika University Press, 2023.
    Publicado
  2. Sarmento, A. ; Simões, Catarina D.. "Gut Microbiota Dysbiosis and Chronic Intestinal Inflammation". In Comprehensive Gut Microbiota, editado por Maria Glibetic, 423-441. Elsevier, 2022.
    Publicado • 10.1016/b978-0-12-819265-8.00057-7
  3. Gomes, Ligia Maria da Silva Rebelo; Silva, Cláudia; Simões, Catarina D.. "Demystifying Emulsifiers as Additives through Molecular Gastronomy: A Contribution to Rise Consumer’s Sovereignty". In Food Additives. 2021.
    Publicado • 10.5772/intechopen.96743
Manual
  1. Simões, Catarina D.; Faria, Cátia; Alves, Emília; Carvalho, Teresa; Valente, Ana. 5 questões sobre Baby-Led Weaning. Associação Portuguesa de Nutrição. 2018.
    Publicado
Poster em conferência
  1. Simões, Catarina D.. "Avaliação qualitativa de ementas escolares do 1º ciclo na região da grande Lisboa.". Trabalho apresentado em XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação, 2019.
  2. Simões, Catarina D.. "Saúde oral e risco nutricional em idosos de centros comunitários de Oeiras.". Trabalho apresentado em XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação, 2019.
  3. Faria, Cátia; Valente, Ana; Alves, Emília; Simões, Catarina D.. "Dificuldades parentais na alimentação de crianças dos 6 meses aos 3 anos". Trabalho apresentado em XVII Congress of Food and Nutrition, Lisbon, Portugal, 2018.
  4. Simões, Catarina D.; Fontes AL; Rodríguez-Alcalá LM; Gomes AMP. "Molecular detection of linoleate isomerase gene in lactic acid bacteria and associated CLA production". Trabalho apresentado em 40th FEBS Congress, Berlin, Germany, 2015.
  5. Maukonen, Johanna; Simões, Catarina D.; Kaprio, J.; Rissanen, A; Pietiläinen, KH; Saarela, M.. "Microbiological analysis of the Finnish Twin Cohort". Trabalho apresentado em 5th Finnish Gut Day, 2011.
  6. Simões, Catarina D.; Maukonen, Johanna; Kaprio, J.; Rissanen, A; Pietiläinen, KH. "Effect of the nutritional intake on the gut microbiota of monozygotic twins.". Trabalho apresentado em 5th Finnish Gut Day, Helsinki, Finland, 2011.
  7. Simões, Catarina D.; Maukonen, Johanna; Klemetti, J; Kolho, K-L; Varalla, O; Saarela, M.. "Quantification of intestinal bacterial groups shows differences between paediatric patients with inflammatory bowel disease and healthy children.". Trabalho apresentado em 1st Workshop European Network for Gastrointestinal Health Research: Current Challenges in Gastrointestinal Health Research, Braga, Portugal., 2011.
  8. Simões, Catarina D.; Alakomi HL; Maukonen J; Saarela M. "Expression of clpL1 and clpL2 in Lactobacillus rhamnosus VTT E-97800 after exposure to acid and heat stress treatments". Trabalho apresentado em International Scientific Conference: Probiotics and Prebiotics, Kosice, Slovakia, 2010.
Resumo em conferência
  1. Clemente, Paula; Simões, Catarina D.; Ferreira, Raquel; Valente, Ana. "Avaliação qualitativa de ementas escolares do 1º ciclo na região da grande Lisboa.". Trabalho apresentado em XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação, Porto, 2019.
    Aceite para publicação
  2. Passos, Andreia; Jorge, Paula; Tallon, Eduardo; Simões, Catarina D.; Domingues, Catarina S; Valente, Ana. "Saúde oral e risco nutricional em idosos de centros comunitários de Oeiras.". Trabalho apresentado em XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação, Porto, 2019.
    Aceite para publicação
  3. Faria, Catia; Valente, Ana; Alves, Emília; Simões, Catarina D.. "Identificação de dificuldades parentais na alimentação da crianças dos 6 meses aos 3 anos.". Trabalho apresentado em XVII Congresso de Nutrição e Alimentação, Lisbon, 2018.
    Aceite para publicação
  4. Simões, Catarina D.; Maukonen, J.; Saarela, M.. "Habitual dietary intake is associated with the fecal microbiota composition of monozygotic twins.". Trabalho apresentado em XVII Congress of Food and Nutrition, Lisbon, Portugal, 2013.
  5. Simões, Catarina D.; Maukonen, J.; Saarela, M.. "Nutritional intake affects the gut microbiota of Finnish monozygotic twins.". Trabalho apresentado em Exploring Human Host-Microbiome Interactions in Health and Disease., Cambridge, 2012.
Tese / Dissertação
  1. Simões, Catarina D.. "Dietary effects on human fecal microbiota". Doutoramento, Helsingin Yliopisto, 2013. http://www.vtt.fi/inf/pdf/science/2013/S45.pdf.
  2. Simões, Catarina D.. "Development of an oat pre-fermented food matrix with immobilized probiotic bacteria.". Licenciatura, Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, 2007.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2023/06/29 Challenges of global food security EUSecure Final meeting
Universidade Fernando Pessoa (Porto, Portugal)
2021/05/18 Estabilidade de vitaminas em suplementos alimentares. Suplementos Alimentares à base de Vitaminas e Nutrientes Minerais
Sindusfarma (São Paulo, Brasil)
2019/07/05 Human intestinal microbiota: an hidden community of friends and foes. HeartGenetics Knowledge Sharing Forum
HeartGenetics (Portugal)
2019/06/19 Food insecurity among resettled refugees. 1st International Conference on Humanitarian Action and Development
Universidade Fernando Pessoa (Porto, Portugal)
2017/06/20 Dietary modification of the human gut microbiota. EAACI Congress 2017
European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) (Helsinki, Finlândia)
2013/05 Habitual dietary intake is associated with the fecal microbiota composition of monozygotic twins. XII Congress of Food and Nutrition
Portuguese Association of Nutrition (Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2022 - 2023/10/27 Avaliação da composição nutricional de iogurtes do mercado português
Orientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2020 - 2021 The low-FODMAP diet as a dietary intervention in Irritable Bowel Syndrome: a literature review
Coorientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2020 - 2021 FODMAPs in foods: Differences between food patterns and countries
Orientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2020 - 2021 Impacto da ingestão de fibras alimentares na microbiota intestinal humana: o caso da inulina e amido resistente.
Orientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2019 - 2020 Avaliação dos conhecimentos e práticas de higiene e segurança alimentar de manipuladores de alimentos no setor de comida de rua.
Orientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2019 - 2020 Impacto das Alterações Climáticas na Qualidade de Hortofrutícolas.
Orientador
Ciências da Nutrição (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2018 - 2020 Má absorção de frutose: o impacto na microbiota intestinal.
Orientador
Ciências Farmacêuticas (Mestrado)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2024/05/17 - 2024/05/17 Moderator - Capacity building meeting, Project RISK-E-SCAPE, "From theory to practice - improving disaster health and climate resilience".
Conferência
Project RISK-E-SCAPE, “From theory to practice - improving disaster health and climate resilience
Universidade Fernando Pessoa Faculdade de Ciências Humanas e Sociais, Portugal
2023/05/12 - 2023/05/12 Chair, Oral Communications Session, XXII Congress of Food and Nutrition III International Congress of Food and Nutrition.
Congresso
Nutrition in a changing world
Associação Portuguesa de Nutrição, Portugal
2021/07/14 - 2021/07/15 Participation in the competition Born from Knowledge Ideas 2020 (finalist) with the project Algastraw - Agar-based edible straws
Outro
Born from Knowledge Ideas 2020
Agência Nacional de Inovação SA, Portugal
2019/06/16 - 2019/06/17 Chair, Oral communications session, Food Security/ Segurança alimentar, 1st International Conference on Humanitarian Action and Development, Universidade Fernando Pessoa
Conferência
1st International Conference on Humanitarian Action and Development
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2019/05/16 - 2019/05/16 Moderator, Oral communications session, XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação, Associação Portuguesa de Nutrição
Congresso
XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Associação Portuguesa de Nutrição, Portugal

Júri de grau académico

Tema
Tipo de participação
Nome do candidato (Tipo de grau)
Instituição / Organização
2024/06/20 BioMeDE: Biomarker and metabolomic profile of community-dwelling older adults submitted to diet and exercise interventions
Arguente principal
Joana Sampaio (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal
2023/12/07 Avaliação dos efeitos do consumo de nozes (Juglans regia L.) de origem nacional na redução de fatores de risco relacionados com doenças cardiovasculares
Arguente principal
Ana Rita Soares (Outro)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2023/11/03 Propriedades bioativas da Acacia dealbata e sua potencial utilização como conservante alimentar.
Arguente principal
Juliana Vieira (Outro)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2023/10/13 Determinação do risco de perturbações do comportamento alimentar antes e após um programa de educação alimentar em alunos do ensino secundário de Vila Nova de Gaia
Presidente do júri
Daniela Campelo (Outro)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2023/10/12 A influência da dieta na infeção por Helicobacter pylori: revisão da literatura
Arguente principal
Beatriz Coelho (Outro)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2023/10/10 Avaliação dos óleos essenciais da flor e da folha da Acacia dealbata como potenciais conservantes alimentares: estudo preliminar
Presidente do júri
Luís Norinho (Outro)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2022/07/13 Effects of a nutritional intervention poor in potentially inflammatory components in patients with Fibromyalgia.
Arguente principal
Ana Rita Silva (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2021/10/07 Probióticos como promotores de crescimento na produção animal
Arguente
Ana Barbosa (Mestrado)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2021/09/09 Probióticos e Efeitos Terapêuticos em Patologias do Sistema Nervoso Central
Arguente principal
Andreia Ribeiro (Mestrado)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2018/12 Management of food allergy in the community: knowledge and practices in schools, restaurants and airplanes.
Arguente
Inês Pádua (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2014/12 Effect of dietary intake in asthma control and obesity.
Arguente
Renata Barros (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal

Arbitragem científica em conferência

Nome da conferência Local da conferência
2023/05 - 2023/11 The 4th International Electronic Conference on Applied Sciences MDPI

Arbitragem científica em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2021/03 - Atual Applied Sciences (2076-3417) MDPI

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2021/05/08 - 2021/05/29 Food additives: demystifying thickeners and emulsifiers as additives through molecular gastronomy. Food additives (Curso médio) Ordem dos Biólogos, Portugal
2015/10/17 - 2015/10/17 Microbiota changes with aging. Course: Nutrition, ageing & anti-ageing: challenges and opportunities. (Especialização pós-licenciatura) Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2013/08/11 - 2013/08/16 PhD course Applied statistics with R for the agricultural, life and veterinary sciences. (Doctor) Københavns Universitet, Dinamarca
2012/08/10 - 2012/08/16 PhD course Applied statistics with R for the agricultural, life and veterinary sciences. (Doctor) Københavns Universitet, Dinamarca

Membro de associação

Nome da associação Tipo de participação
2022/01 - Atual European Crohn´s and Colitis Organisation
2012/06/29 - Atual Ordem dos Nutricionistas
2007 - Atual Associação Portuguesa de Nutrição
2009 - 2013 Society for Applied Microbiology (SFAM)

Membro de comissão

Descrição da atividade
Tipo de participação
Instituição / Organização
2023/10 - Atual International Chair In Bioethics
Membro
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2022/06 - Atual Scientific Council, Faculty of Health Sciences, Universidade Fernando Pessoa
Membro
Universidade Fernando Pessoa Faculdade de Ciências da Saúde, Portugal
Distinções

Prémio

2012 Chancellor's Travel Grant, Conference, UK
Helsingin Yliopisto, Finlândia
2011 European Network for Gastrointestinal health Research (ENGIHR) Exchange Grant (to visit the Rowett Institute of Nutrition and Health, University of Aberdeen, UK)
European Science Foundation, França
2010 Chancellor's Travel Grant, Conference on Probiotics and Prebiotics, Kosice, Slovakia, 15-17 June 2010
Helsingin Yliopisto, Finlândia
2009 Student Travel Grant, PhD course at the University of Copenhagen
Finnish Graduate School on Applied Bioscience: Bioengineering, Food & Nutrition, Environment, Finlândia
2008 PhD Scholarship
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal