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Alexandre Fonseca obtained his BSc and MSc degrees in 2012 and 2014, respectively, both in Biotechnology at the University of Aveiro (UA), Portugal. During his master’s thesis, he worked on the selection of mixed microbial cultures and optimization of bioreactor conditions to produce bioplastics from industrial residues. From these work, 2 scientific papers were published in peer-reviewed journals. In 2018, he started a master's grant in the ReStoragePear project focused on the development of strategies of quality assurance and prevention of physiological disorders in the long-term storage of Rocha pear. In 2019, he was awarded an FCT Ph.D. grant and is currently attending the Food science and technology and nutrition doctoral program at the University of Aveiro (UA). He aims to develop a functional food based on the integral use of purple passion fruit to increase the well-being of asthmatic patients. He published 4 scientific articles in peer-reviewed journal (h-index of 2, 15 citations, Researchgate), He also author/co-author 10 communications in international and national congresses (oral and poster communications).
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Alexandre Fonseca

Nomes de citação

  • Alexandre M. A. Fonseca

Identificadores de autor

Ciência ID
E518-0CD6-F883
ORCID iD
0000-0001-5978-9307
Google Scholar ID
https://scholar.google.pt/citations?user=BVrrKeQAAAAJ&hl=pt-PT

Moradas

  • Departamento de Química, Campus Universitário de Santiago, 3810-193, Aveiro, Aveiro, Portugal (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Bioquímica
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Bioplásticos

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2) Utilizador independente (B2)
Formação
Grau Classificação
2019/12/01 - 2023/11/30
Em curso
Food science and technology and nutrition (Doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Universidade do Minho, Portugal
2014/07/24
Concluído
Biotecnologia (Mestrado integrado)
Especialização em Biotecnologia Industrial e Ambiental
Universidade de Aveiro, Portugal
"Produção de PHAs por Culturas Mistas a partir de Resíduos Industriais" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17
2012/07/20
Concluído
Biotecnologia (Licenciatura)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Estudo do efeito da pressão na produção de celulose bacteriana" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
Projetos

Projeto

Designação Financiadores
2018/10/15 - Atual ReStoragePear - Desenvolvimento de estratégias na prevenção do escaldão superficial e acastanhamento interno na pêra Rocha e garantia da qualidade no armazenamento de longo prazo
POCI-01-0247-FEDER-017777
Bolseiro de Investigação
Universidade de Aveiro, Portugal

Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Fonseca, Alexandre M.A.; Geraldi, Marina V.; Junior, Mário R. Maróstica; Silvestre, Armando J.D.; Rocha, Sílvia M.. "Purple passion fruit (Passiflora edulis f. edulis): A comprehensive review on the nutritional value, phytochemical profile and associated health effects". Food Research International 160 (2022): 111665. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111665.
    Publicado • 10.1016/j.foodres.2022.111665
  2. Dias, Cindy; Amaro, Ana; Fonseca, Alexandre; Ferrante, António; Silvestre, Armando; Rocha, Sílvia M.; Isidoro, Nélson; Pintado, Manuela. "ß-Farnesene Exogenous Application as a Novel Damage Induction Model to Fast Explore the Effectiveness of Postharvest Strategies: The Case Study of the "Rocha" Pear DOP". Horticulturae 8 2 (2022): 93. http://dx.doi.org/10.3390/horticulturae8020093.
    10.3390/horticulturae8020093
  3. Fonseca, Alexandre M. A.; Dias, Cindy; Amaro, Ana L.; Isidoro, Nélson; Pintado, Manuela; Silvestre, Armando J. D.; Rocha, Sílvia M.. "The Impact of Plant-Based Coatings in 'ROCHA' Pear Preservation during Cold Storage: A Metabolomic Approach". Foods 9 9 (2020): 1299. http://dx.doi.org/10.3390/foods9091299.
    10.3390/foods9091299
  4. Dias, Cindy; Fonseca, Alexandre M. A.; Amaro, Ana L.; Vilas-Boas, Ana A.; Oliveira, Ana; Santos, Sonia A. O.; Silvestre, Armando J. D.; et al. "Natural-Based Antioxidant Extracts as Potential Mitigators of Fruit Browning". Antioxidants 9 8 (2020): 715. http://dx.doi.org/10.3390/antiox9080715.
    10.3390/antiox9080715
  5. Queirós, Diogo; Fonseca, Alexandre; Rossetti, Simona; Serafim, Luísa S.; Lemos, Paulo C.. "Highly complex substrates lead to dynamic bacterial community for polyhydroxyalkanoates production". Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology 44 8 (2017): 1215-1224. http://dx.doi.org/10.1007/s10295-017-1951-y.
    10.1007/s10295-017-1951-y
  6. Queirós, Diogo; Fonseca, Alexandre; Lemos, Paulo C; Serafim, Luísa S. "Long-term operation of a two-stage polyhydroxyalkanoates production process from hardwood sulphite spent liquor". Journal of Chemical Technology & Biotechnology 91 9 (2015): 2480-2487. http://dx.doi.org/10.1002/jctb.4841.
    10.1002/jctb.4841
Poster em conferência
  1. Fonseca, Alexandre. "Unraveled purple passion fruit volatile profile: from fresh fruit to thermal and high-pressure pasteurized juice". Trabalho apresentado em 3rd Food Chemistry Conference, 2023.
  2. Fonseca, Alexandre. "Exploring the volatile profile of purple passion fruit: from consumer perception of fruit to thermal and high-pressure pasteurized juice.". Trabalho apresentado em Encontro Nacional da SPQ, 2023.
  3. Alexandre M.A. Fonseca. "Integral use of purple passion fruit as a source of nutrients and bioactive compounds for health promoting food". Trabalho apresentado em 14° Simpósio Latino Americano de Ciência de Alimentos, 2021.
  4. Fonseca, Alexandre. "Screening of plant-based extracts as potential mitigators of physiological storage disorders in 'Rocha' pear". Trabalho apresentado em Jornadas CICECO 2019, 2019.
  5. Fonseca, Alexandre. "Valorisation of apple byproduct as an additive to preserve fruit quality and physiological features". Trabalho apresentado em 33 EFFOST International Conference, 2019.
  6. Fonseca, Alexandre. "Valorization of natural extracts as potential enzymatic browning inhibitors in processed fruits". Trabalho apresentado em CIBIA-Congresso Iberoamericano de Engenharia Alimentar, 2019.
  7. Fonseca, Alexandre. "Use of Hardwood Sulphite Spent Liquor For Polyhydroxyalkanoate Production By Mixed Microbial Culture". Trabalho apresentado em ChemPor 2014, 2014.
  8. Fonseca, Alexandre. "PHA production from wastes of pulp industry". Trabalho apresentado em Portuguese Congress of Microbiology and Biotechnology (MicroBiotec’13), 2013.
    10.13031/aim.20152190937

Propriedade Intelectual

Patente
  1. Fonseca, Alexandre. 2024. "Compact natural aroma composites".
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2024/09/20 Integral valorization of purple passion fruit (Passiflora edulis f. edulis): from physicochemical characteristics variability to fruit powders nutritional value 4th International Conference on Natural Products and Human Health
SPQ (Aveiro, Portugal)
2022/12 In-depth characterization of purple passion fruit volatile profile and its impact in consumer aroma perception using HS-SPME/GC×GC-ToFMS 12 Encontro Nacional de Cromatografia
(Aveiro, Portugal)
2021/07/07 HealthyPassion: from Purple Passion Fruit bioprospection to development of a functional food for asthmatics Research Summit 2021
University of Aveiro (Aveiro, Portugal)
2020/06/25 Integral valorization of Purple Passion Fruit (Passiflora edulis Sims f. edulis): from bioprospection to the development of a health-promoting Research Summit 2020
Universidade de Aveiro
2019/12/11 Use of GC×GC-ToFMS to evaluate the impact of plant-based coatings in the preservation of "Rocha" pears during long-term storage 11 Encontro Nacional de Cromatografia
(Caparica, Portugal)
2019 Antioxidant Extracts from Natural Sources as Potential Enzymatic Browning Inhibitors in Fruits 3rd International Conference on Food Science and Nutrition
2014/09 Use of hardwood sulphite spent liquor for acclimating a mixed microbial culture with polyhydroxyalkanoates storage capacity 5th Workshop on PHA production by microbial consortia
(Toulouse, França)
2014/09 Crude glycerol as substrate for PHA production by MMC 5th Workshop on PHA production by microbial consortia
(Toulouse, França)

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2022/12 - 2022/12 12 Encontro Nacional de Cromatografia (2022/12 - 2022/12)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade de Aveiro, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2008/03/22 - Atual Apresentação de trabalho "Projeto Drosophila"
Concurso
"Jovens Cientistas e Investigadores 2008"
Fundação da Juventude, Portugal
2024/09/27 - 2024/09/27 Noite Europeia dos Investigadores
Outro
Noite Europeia dos Investigadores
Fábrica Centro Ciência Viva de Aveiro, Portugal

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2024/08 - Atual Curso de Especialização em Inovação e Sustentabilidade nas Cadeias Alimentares Curso de Especialização em Inovação e Sustentabilidade nas Cadeias Alimentares (Outros)
2023/06 - 2023/06 BIOACTIVE COMPOUNDS IN FOOD – CHARACTERIZATION AND PROPERTIES Blended Intensive Program Erasmus+ (Outros) Universidade de Aveiro, Portugal