???global.info.a_carregar???
João Costa Leite has solid research and analytical skills acquired throughout several years of experience in international research environments with strong commitment to ethical and professional standards. He is professor of Dietary Assessment Methods, Nutrition Epidemiology and Food Policy at University Fernando Pessoa, Porto and a researcher at CINTESIS/FMUP having managed a number nutritional research studies including a cross-sectional study to monitor iodine status among school age children and a clinical study to investigate the effectiveness of physical activity training programs for healthy ageing. He is graduated in Nutrition and Food Sciences from University of Porto (2007) and holds a PhD degree in Human Nutrition from University College Dublin (2013). His experience at European Commission Joint Research Centre (Ispra) and contribution to the Experts Panel on Nitrogen and Food (EPNF - UNECE) motivates his current scientific interest on food systems, public health and sustainability.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
João Costa Leite

Nomes de citação

  • Costa Leite, João

Identificadores de autor

Ciência ID
FB1D-7676-8D50

Domínios de atuação

  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Nutrição e Dietética

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1)
Francês Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2008/12 - 2013/01
Concluído
Human Nutrition (Doutoramento)
Especialização em PhD
University College Dublin, Irlanda
"Investigation of physical activity training strategies to improve metabolic health in older adults." (TESE/DISSERTAÇÃO)
2002 - 2007
Concluído
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2015 - Atual Investigador (Investigação) Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2018/09 - Atual Professor Auxiliar (Docente Universitário) Universidade Fernando Pessoa, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2015/05 - 2016/09 Iogeneration
PT06-0003
Investigador Pós-doutorado
Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal
EEA Grants
Concluído

Outro

Designação Financiadores
2018 - Atual Iomum Study
Iomum
Orientador
Centro de Investigação em Tecnologias e Serviços de Saúde, Portugal
Em curso
2008 - 2013 Healthy Ageing Study
NA
Bolseiro de Doutoramento
University College Dublin, Irlanda
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em revista
  1. Costa Leite, João; Caldeira, Sandra; Watzl, Bernhard; Wollgast, Jan. "Healthy low nitrogen footprint diets". Global Food Security 24 (2020): 100342. http://dx.doi.org/10.1016/j.gfs.2019.100342.
    10.1016/j.gfs.2019.100342
  2. Costa Leite, João; Keating, Elisa; Pestana, Diogo; Cruz Fernandes, Virgínia; Maia, Maria; Norberto, Sónia; Pinto, Edgar; et al. "Iodine Status and Iodised Salt Consumption in Portuguese School-Aged Children: The Iogeneration Study". Nutrients 9 5 (2017): 458. http://dx.doi.org/10.3390/nu9050458.
    10.3390/nu9050458
  3. Leite, Joao Costa; Forte, Roberta; de Vito, Giuseppe; Boreham, Colin A.G.; Gibney, Michael J.; Brennan, Lorraine; Gibney, Eileen R.. "Comparison of the effect of multicomponent and resistance training programs on metabolic health parameters in the elderly". Archives of Gerontology and Geriatrics 60 3 (2015): 412-417. http://dx.doi.org/10.1016/j.archger.2015.02.005.
    10.1016/j.archger.2015.02.005
  4. Forte, Roberta; Pesce, Caterina; Leite, Joao Costa; De Vito, Giuseppe; Gibney, Eileen R.; Tomporowski, Phillip D.; Boreham, Colin A. G.. "Executive function moderates the role of muscular fitness in determining functional mobility in older adults". Aging Clinical and Experimental Research 25 3 (2013): 291-298. http://dx.doi.org/10.1007/s40520-013-0044-7.
    10.1007/s40520-013-0044-7
  5. Forte; Boreham; Costa Leite; De Vito, Giuseppe; Brennan; Gibney; Pesce. "Enhancing cognitive functioning in the elderly: multicomponent vs resistance training". Clinical Interventions in Aging (2013): 19. http://dx.doi.org/10.2147/cia.s36514.
    10.2147/cia.s36514
  6. Leite, J. Costa; Hearty, A. P.; Nugent, A. P.; Gibney, M. J.. "A method for assessing dietary intakes of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids and trans fatty acids in an Irish adult population". International Journal of Food Sciences and Nutrition 61 6 (2010): 583-599. http://dx.doi.org/10.3109/09637481003652442.
    10.3109/09637481003652442
  7. Leite, J. Costa; Hearty, A. P.; Nugent, A. P.; Gibney, M. J.. "Dietary intakes of n-3 long-chain PUFA and trans-fatty acids in Irish adults". Proceedings of the Nutrition Society 68 OCE3 (2009): http://dx.doi.org/10.1017/s0029665109990607.
    10.1017/s0029665109990607
Resumo em conferência
  1. Leite, João. "IoGeneration- Estado do iodo em Portugal: papel da suplementação em idades escolares". Trabalho apresentado em Congresso Nacional da Nutrição - Associação Portuguesa de Nutrição, 2016.
Tese / Dissertação
  1. Leite, João. "Investigation of physical activity training strategies to improve metabolic health in older adults". Doutoramento, University College Dublin, 2013.
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2019 Sistemas Alimentares para Cidades Sustentáveis Seminário Exercício Físico, Saúde e Bem Estas
Tondela Municipality (Tondela, Portugal)
2017/11/16 Iodine status and iodised salt consumption among portuguese school age children: The Iogeneration Study 1st International World Iodine Association Conference - Iodine in food systems and health
World Iodine Association (Pisa, Itália)
2016/05 Iodine status in Portugal: the role of iodine supplementation during school age years Congresso Nacional da Associação Portuguesa de Nutrição
Associação Portuguesa de Nutrição (Porto, Portugal)

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2018 - Atual Monitoring of iodine status during pregnancy
Coorientador
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
2019/01 - 2020/08 Iodine Food Sources and Iodine Status of Portuguese Pregnant Women: The Role of Dairy Products
Orientador
Nutritional Sciences (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2019 - 2020 Supervision of final year Nutritional Sciences BSc students scientific projects.
Orientador
2019/02 - 2019/07 Alterações climáticas e o futuro dos sistemas alimentares na região do mediterrâneo
Orientador
Nutritional Sciences (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2018/11/01 - 2019/07 Choosing sustainable and healthy diets in Portugal: red meat and legumes availability and how to achieve a Planetary Health Diet
Orientador
BSc Nutritional Sciences (Licenciatura/Bacharelato)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal

Organização de evento

Nome do evento
Tipo de evento (Tipo de participação)
Instituição / Organização
2019/01 - 2020/01 Organization of the annual seminars " Proposal of actions in urban food policies" developed by BSc Nutritional Sciences students for the course of Food Policy. Invited delegates include relevant actors in the food system. (2019 - 2020)
Seminário (Presidente da Comissão Organizadora)
Universidade Fernando Pessoa, Portugal
2016/01 - 2016/03 Organization of the conference "Iodo e Saúde" with more that 150 delegates. Member of the Scientific Committee (2016/03/30 - 2016/03/30)
Conferência (Membro da Comissão Organizadora)
Universidade do Porto, Portugal

Participação em evento

Descrição da atividade
Tipo de evento
Nome do evento
Instituição / Organização
2019/04/08 - 2019/04/09 Meeting of the TFRN Expert Panel on Nitrogen on Food. Discussions on upcoming papers and report
Encontro
Meeting of the TFRN Expert Panel on Nitrogen on Food
Centre for Ecology and Hydrology Edinburgh, Reino Unido

Comissão de avaliação

Descrição da atividade
Tipo de assessoria
Instituição / Organização Entidade financiadora
2017 - 2017 External expert in EU COST Association OC-2017
Avaliador

Consultoria / Parecer

Descrição da atividade Instituição / Organização
2018/09 - 2018/12 Production of scientific report on healthy low nitrogen footprint diets European Commission Joint Research Centre, Bélgica

Curso / Disciplina lecionado

Disciplina Curso (Tipo) Instituição / Organização
2018/09 - Atual Assistant Professor - Responsible for the courses of Food Policy, Nutrition Epidemiology, Dietary Assessment Methods at BSc Nutritional Sciences, Universidade Fernando Pessoa Ciências da Nutrição (Licenciatura) Universidade Fernando Pessoa, Portugal

Entrevista (jornal / revista)

Descrição da atividade Jornal / Forum
2018/09/10 Interview for "Pessoas da Universidade do Porto" Notícias da Universidade do Porto