Identification
Personal identification
- Full name
- Miguel Nuno Geraldo Viegas dos Santos Elias
Citation names
- Elias, Miguel
Author identifiers
- Ciência ID
- 081C-B003-474A
- ORCID iD
- 0000-0002-0877-0101
- Google Scholar ID
- https://scholar.google.com/citations?hl=fr&user=eFy55L0AAAAJ
- Researcher Id
- K-6565-2016
- Scopus Author Id
- 35086070100
Websites
- https://www.uevora.pt/pessoas?id=27340 (Scholar)
Knowledge fields
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
English | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | |
Spanish; Castilian | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | |
French | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Intermediate (B1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2005
Concluded
|
Engenharia Alimentar (Doutoramento)
Major in Sem especialidade
Universidade de Évora, Portugal
"Caracterização, Conservação e Produção Biotecnológica de Paio de Porco Alentejano" (THESIS/DISSERTATION)
|
Aprovado por Unanmidade com Distinção e Louvor |
1994
Concluded
|
Mestrado em Ciência e Tecnologia dos Alimentos (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
"Caracterização de presuntos artesanais e industriais de suíno Alentejano. Modificações introduzidas pela embalagem sob vácuo." (THESIS/DISSERTATION)
|
Muito Bom |
1989
Concluded
|
Engenharia Zootécnica (Licenciatura)
Universidade de Évora, Portugal
"Produção intensiva de rãs" (THESIS/DISSERTATION)
|
15.45 valores |
Affiliation
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2021 - Current | Associate Professor (University Teacher) | Universidade de Évora Escola de Ciências e Tecnologia, Portugal |
2005 - Current | Assistant Professor (University Teacher) | Universidade de Évora, Portugal |
1995 - 2005 | Assistant (University Teacher) | Universidade de Évora, Portugal |
1995 - 1995 | Trainee Assistant (University Teacher) | Universidade de Évora, Portugal |
1990 - 1995 | Assistant (Polytechnic Teacher) | Instituto Politécnico de Santarém Escola Superior Agrária, Portugal |
Positions / Appointments
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2018 - Current | Pro-Rector | Universidade de Évora, Portugal |
2014 - Current | Manager of Laboratory, Institute, Museum, Centre or Observatory | Universidade de Évora, Portugal |
MED-Instituto Mediterrâneo para a Agricultura, Ambiente e Desenvolvimento, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
1989 - 1990 | Elemento da equipa técnica responsável pela execução e apoio técnico ao Projeto Agropecuário da Cooperativa Agrícola de Mértola (P.A.P.C.A.M.) | Fábrica de Queijo de Ovelha e Cabra da Cooperativa Agrícola do Guadiana, Portugal |
1988 - 1989 | Responsável técnico | Fábrica de Queijo de Ovelha e Cabra da Cooperativa Agrícola do Guadiana, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2021/02/01 - Current | ICAPP-Investigação em carnes alentejanas de porco preto
POCI-01-0247-FEDER-072109
Principal investigator
Universidade de Évora Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais Mediterrânicas, Portugal
|
Ongoing
|
2021/01/15 - Current | FoSaMed-Enhancing Food Safety in the Mediterranean
618518-EPP-1-2020-1-PT-EPPKA2-CBHE-JP
Researcher
|
European Commission
Ongoing
|
2022/01/01 - 2025/09/30 | Complex Awareness Raising and Behaviour Change for the Mercury-Free City Environment
101074412
Co-Principal Investigator (Co-PI)
|
Ongoing
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2020 - 2021 | S4Agro - Soluções sustentáveis para o setor agroindustrial
02/SIAC/2019-SIAC Candidatura nº 46425.
02/SIAC/2019-SIAC ¿ Candidatura nº 46425.
|
N/A |
2018 - 2021 | “Segurança & Qualidade dos Produtos Cárneos Transformados”
Principal investigator
|
Ongoing
|
2018 - 2021 | Estudo da qualidade da carne de bovinos da raça Cachena
PDR2020-101-030803
Principal investigator
Universidade de Évora, Portugal
|
Ongoing
|
2015 - 2019 | Diversity of local pig breeds and production systems for high quality traditional products and sustainable pork chains”-TREASURE
Researcher
|
Concluded
|
2016 - 2018 | +Agro – Qualificação organizacional, energética e de segurança e saúde no trabalho da indústria agroalimentar
Principal investigator
|
N/A
Concluded
|
2012/02 - 2015/07 | Portuguese traditional meat products: strategies to improve safety and quality
Principal investigator
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2013 - 2015 | Modernización e Innovación Tecnológica con base TIC en sectores estratégicos y tradicionales”-MITTIC
Researcher
|
Concluded
|
2012 - 2015 | Programa Integrado de IC&DT: Reforço da competitividade dos sectores agrícola e florestal no Alentejo e sua sustentabilidade
ambiental - Gestão Integrada da proteção de olival alentejano
RECAF-INAlentejo
Researcher
|
Concluded
|
2011 - 2015 | Melhoria da qualidade de enchidos tradicionais alentejanos pelo recurso a baixos teores de sal, monitorização do tempo de
fumagem e utilização de culturas de arranque
PRODER, Medida 4.1, Pedido de Apoio 13.021
Principal investigator
Universidade de Évora, Portugal
|
Concluded
|
2005/07 - 2008/06 | Chemical and sensorial characterization of malolactic fermentation impact in wines
Researcher
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2002 - 2005 | Assessment and improvement of safety of traditional dry sausages from producers to consumers - Tradisausage
QLK1-CT-2002-02240
Principal investigator
|
Concluded
|
2001 - 2004 | Características microbiológicas, bioquímicas e sensoriais do painho de Portalegre (IGP) ao longo do período de maturação,
em função da miga e do cloreto de sódio adicionado
Agro nº 218, Medida 8.1
Principal investigator
|
Concluded
|
1997 - 2000 | Caracterização de enchidos regionais de porco Alentejano – estudo de culturas microbianas promotoras da tipicidade
PAMAF-IED nº 7174
Principal investigator
|
Concluded
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference abstract |
|
Conference paper |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Magazine article |
|
Thesis / Dissertation |
|
Other
Other output |
|
Activities
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2019 - Current | Microbiological evaluation and physico-chemical and sensory characterization of cheese produced in Cape Verde
Supervisor of Elyane Cristina Borges Dias
|
Ciências Agrárias e Ambientais (associação) (PhD)
Universidade de Évora Instituto de Investigação e Formação Avançada, Portugal
|
2019 - Current | Aumento da segurança de alimentos frescos de alto consumo com redução do desperdício alimentar
Co-supervisor of Sara Isabel Ricardo-Rodrigues
|
Doutoramento em Ciências Agrárias e Ambientais (PhD)
Universidade de Évora Instituto de Investigação e Formação Avançada, Portugal
|
2019 - Current | Estabelecimento do Perfil dos Metabolitos Secundários Definidores das Características Organolépticas e Bioativas do Queijo
Produzido em Cabo Verde
Supervisor of António Gomes
|
Doutoramento em Ciências Agrárias e Ambientais (PhD)
Universidade de Évora, Portugal
|
2018 - 2020 | Desenvolvimento de fiambres de pescado com utilização de fibras vegetais e aplicação de diferentes tecnologias de gelificação
Supervisor of Ana Teresa da Cunha Machado Ribeiro
|
Ciências Agrárias (PhD)
Universidade de Évora Instituto de Investigação e Formação Avançada, Portugal
|
2018 - 2020 | Avaliação da Segurança Química e Microbiológica de Enchidos Curados do Alentejo
Co-supervisor of Sara Conceição
|
Mestrado em Bioquímica (Master)
Universidade de Évora, Portugal
|
2018 - 2018 | Use of aromatic plants essential oils in the quality and safety of pork meat and meat products
Co-supervisor of Cinzia Dolfi
|
Università di Pisa, Dipartimento di Scienze Veterinarie, Italy
|
2014 - 2014 | Aplicação de Culturas Microbianas Autóctones na Produção de Enchidos Tradicionais do Alentejo e da Beira Baixa
Supervisor of Igor Alexandre da Silva Dias
|
Ciências Agrárias (PhD)
Universidade de Évora Instituto de Investigação e Formação Avançada, Portugal
|
2010 - 2010 | Influência da tecnologia de produção na qualidade/segurança de produtos da salsicharia tradicional
Co-supervisor of Ana Maria Cardoso Lourenço Gomes
|
Ciências Agrárias (PhD)
Universidade de Évora Instituto de Investigação e Formação Avançada, Portugal
|
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2013 | ESSENTIAL OILS OF HERBS AND SPICES IN DRY-CURED MEAT PRODUCTS- CHEMICAL CHARACTERIZATION, ANTIMICROBIAL PROPERTIES, EFFECT
ON FOODBORNE PATHOGENS AND SENSORY ACCEPTABILITY IN CHOURIÇO
Thesis Member
|
JUAN GARCIA DÍEZ (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal
|
2010 | CARACTERIZAÇÃO DA MORCELA DE ARROZ TRADICIONAL DE MONCHIQUE E ESTUDO DO PRAZO DE VALIDADE COM DIFERENTES TECNOLOGIAS DE EMBALAGEM
(Thesis) Arguer
|
Jorge Alberto dos Santos Guieiro Pereira (PhD)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
2009 | Genetic, Metabolic and Endocrine Regulation of Fatty Acid Deposition in Autochthonous Bovine Breeds with Distinct Genetic
Backgrounds
(Thesis) Arguer
|
Ana Sofia Henriques da Costa (PhD)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
2008 | Efeito de diferentes métodos de confeção no valor nutricional da carne de bovino - estudo experimental nas carnes Barrosã
e Mertolenga.
Thesis Member
|
Anabela Ferreira Lopes (PhD)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina Veterinária, Portugal
|
2008 | Produção de Carne de Bovino Mertolenga. Influencia do Fenótipo da Raça e de Factores de Maneio Ante e Post Mortem na Variação
da Qualidade Intrínseca e Comercial da Carne
Thesis Member
|
João Augusto Marques de Almeida (PhD)
Universidade de Évora, Portugal
|
2006 | Relationship between portuguese consumer preferences and textural properties chemical composition and nutritional valueof
beef
Thesis Member
|
Ana Cristina Saragoça Melgaço Gonçalves Monteiro (PhD) |
2001 | Salsicharia Tradicional da Zona do Pinhal - Caracterização e Melhoramento da Tecnologia de Fabrico dos Maranhos
(Thesis) Arguer
|
João José Sotto Maior Salavessa (PhD) |
Distinctions
Other distinction
1990 | Prémio Nacional de Engenharia |