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Identification

Personal identification

Full name
TÂNIA CÉU MENDES GONÇALVES ALBUQUERQUE

Citation names

  • Albuquerque, Tânia Gonçalves

Author identifiers

Ciência ID
0F19-C6D2-33E8
ORCID iD
0000-0002-0151-2062
Google Scholar ID
https://scholar.google.com/citations?hl=pt-PT&user=qJRIZgwAAAAJ
Researcher Id
H-1697-2013
Scopus Author Id
37019987600

Email addresses

  • tania.albuquerque@insa.min-saude.pt (Professional)

Telephones

Telephone
  • 217519200 Ext.: 1485 (Professional)

Addresses

  • Av. Padre Cruz, 1649-016, Lisboa, Lisboa, Portugal (Professional)

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Knowledge fields

  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
  • Medical and Health Sciences - Health Sciences - Public and Environmental Health
  • Agrarian Sciences

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2) Upper intermediate (B2)
French Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2) Elementary (A2)
Education
Degree Classification
2022/03/22
Concluded
Especialidade em Nutrição Comunitária e Saúde Pública (Título de especialista)
Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2015/11/01 - 2018/12/20
Concluded
Ciências Farmacêuticas (Doutoramento)
Major in Especialidade: Nutrição e Química dos Alimentos
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
"Influência do Processamento no perfil lipídico de alimentos processados: aspectos nutricionais e toxicológicos" (THESIS/DISSERTATION)
Aprovado por unanimidade
2017/07/28
Concluded
Ciências da Nutrição (Título de especialista)
Major in Ensino e Formação
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
2016/03/17
Concluded
Estudos Avançados em Química Sustentável (Especialização pós-licenciatura)
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2008/09/01 - 2012/05/12
Concluded
Nutrição Clínica (Mestrado integrado)
Universidade de Coimbra Faculdade de Medicina, Portugal
"Composição em ácidos gordos de batatas fritas de pacote comercializadas em Portugal e sua importância na nutrição" (THESIS/DISSERTATION)
17
1997/09/01 - 2003/02/12
Concluded
Nutrição e Engenharia Alimentar (Licenciatura)
Instituto Superior de Ciências da Saúde - Sul, Portugal
"Descrição das atividades realizadas no Instituto Português de Reumatologia no âmbito da Consulta de Nutrição" (THESIS/DISSERTATION)
13
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2018/02/01 - Current Invited Assistant Professor (University Teacher) Egas Moniz Cooperativa de Ensino Superior CRL, Portugal
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2017/11 - Current Lecturer (University Teacher) Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/09 - Current Invited Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
2015/11 - Current Lecturer (University Teacher) Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Other Careers

Category
Host institution
Employer
2019/02/01 - Current Técnico Superior (Técnico Superior) Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2012/12 - Current Colaborador REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2012/03 - Current Membro Efectivo Ordem dos Nutricionistas, Portugal
Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2015/11/01 - 2018/12/20 Bolseiro de Doutoramento Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
(...)
2012/12/28 - 2015/10/31 Bolseira de Investigação Ricardo Jorge Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
2009/08/01 - 2012/11/30 Bolseira de Investigação Científica Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
2008/09/01 - 2009/07/31 Estagiária de Mestrado Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2015/11/01 - 2018/12/20 Influência do processamento no perfil lipídico de alimentos processados: aspetos nutricionais e toxicológicos
SFRH/BD/99718/2014
PhD Student Fellow
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2012/12/28 - 2015/10/31 PTranSALT - Avaliação de ácidos gordos trans, gordura saturada e sal em alimentos processados: estudo do panorama português
BRJ/DAN-2012
Research Fellow
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP
Concluded
2009 - 2012 BaSeFood - Sustainable exploitation of bioactive components from de Black Sea Area traditional foods
Research Fellow
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
European Commission
Concluded

Contract

Designation Funders
2013 - Current PTranSALT - Avaliação de ácidos gordos trans, gordura saturada e sal em alimentos processados: estudo do panorama português
Technical development
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP
Ongoing
2021/09 - 2023/09 Food4DIAB - Valorisation of fruit by-products as multi-functional food ingredients and functional foods for diabetics
EXPL/BAA-AGR/1382/2021
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2021/09 - 2023/09 Revelação da microbiota natural do bagaço de azeitona para um novo alimento fermentado com potencial ação simbiótica
EXPL/SAU-NUT/0370/2021
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2018/07 - 2022/01 Cascas de castanea sativa como fonte de ingredientes ativos para Alimentos Funcionais e Cosméticos: uma abordagem sustentável
PTDC/ASP-AGR/29277/2017
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
2020 - 2022 NUTRICOMSAÚDE - A nutrição comportamental ao serviço da promoção e proteção da saúde
2019DAN1667
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP
2018 - 2022 MELON4FOOD – Valorização de subprodutos das indústrias agroalimentares. Sementes de melão como ingredientes de alimentos funcionais
2018DAN1492
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP
2012 - 2019 TradFRUIT - Exploitation of traditional fruits: sustainability, nutritional data and health impact
2012DAN668
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP
2014/11 - 2016/11 PERsonalised ICT Supported Service for Independent Living and Active Ageing (PERSSILAA)
Technical development
Universiteit Twente, Netherlands
European Commission
Concluded
2012 - 2016 SeeDNuT – Benefícios para a saúde associados ao consumo de sementes oleaginosas e frutos secos, com base na determinação do perfil lipídico
Technical development
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP
Concluded
2012 - 2016 SafePack – Avaliação da segurança alimentar de embalagens ativas com propriedades antioxidantes
2012DAN727
Technical development
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP
Concluded
2013 - 2015 Rose4Pack - Embalagem biodegradável activa com extracto de alecrim (Rosmarinus officinalis L.) para incrementar a vida útil dos alimentos
PTDC/AGR-TEC/3366/2012
Technical development
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2011 - 2015 BioComp - Compostos bioactivos e os seus benefícios para a saúde
Technical development
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP
Concluded
2009 - 2012 Hábitos alimentares, hiperhomocisteinémia e doença cardiovascular em diabéticos tipo 2
Technical development
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2009 - 2011 Preparación de envases activos con capacidad antioxidante y antimicrobiana basados en astaxantina y quitosano
Technical development
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
European Union
Concluded
2008 - 2010 Estudo epidemiológico nutricional de avaliação da eficácia da suplementação de vitamina A em crianças da República Democrática de São Tomé e Príncipe
info:eu-repo/grantAgreement/FCT/SFRH/SFRH2%FBD2%F695672%F2010/PT
Technical development
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
UNICEF Eastern and Southern Africa Regional Office
Concluded
2008 - 2009 Composição em ácidos gordos de batatas fritas de pacote comercializadas em Portugal e sua importância na nutrição (AGBATA)
Technical development
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. Mafalda Alexandra Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Rita Carneiro Alves; M. Beatriz P. P. Oliveira; Helena S. Costa. "Cucumis melo L. seed oil components and biological activities". In Multiple biological activities of unconventional seed oils., 125-138. Elsevier, 2022.
    Published • 10.1016/b978-0-12-824135-6.00007-6
  2. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Mafalda Alexandra Silva; Rita C. Alves; M. Beatriz. P. P Oliveira; Helena Soares Costa. "Fruit byproducts as alternative ingredients for bakery products". In Valorization of Agri-Food Wastes and By-Products: Recent Trends, Innovations, and Sustainability Challenges, 111-131. Elsevier, 2021.
    Published • 10.1016/b978-0-12-824044-1.00033-7
  3. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Pereira, Paula; Silva, Mafalda Alexandra; Vicente, Filipa; Ramalho, Renata; Costa, Helena S.. "Prickly pear". In Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Fruits and Vegetables, 709-728. Elsevier, 2020.
    Published • 10.1016/b978-0-12-812780-3.00044-1
  4. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Nunes, M. Antónia; Bessada, Sílvia M.F.; Costa, Helena S.; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Biologically active and health promoting food components of nuts, oilseeds, fruits, vegetables, cereals, and legumes". In Chemical Analysis of Food, 609-656. Elsevier, 2020.
    Published • 10.1016/b978-0-12-813266-1.00014-0
  5. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P.P.; Costa, Helena S.. "4-Hydroxy-2-Alkenals: A Potential Toxicological Concern of Vegetable Oils?". In Reference Module in Food Science. Elsevier, 2018.
    10.1016/b978-0-08-100596-5.21014-7
  6. Albuquerque, Tânia G.; Silva, Mafalda A.; Oliveira, M. Beatriz P.P.; Costa, Helena S.. "Analysis, Identification, and Quantification of Anthocyanins in Fruit Juices". In Fruit Juices, 693-737. Elsevier, 2018.
    10.1016/b978-0-12-802230-6.00034-5
  7. O’Caoimh, Rónán; Molloy, D. William; Fitzgerald, Carol; Van Velsen, Lex; Cabrita, Miriam; Nassabi, Mohammad Hossein; de Vette, Frederiek; et al. "ICT-Supported Interventions Targeting Pre-frailty: Healthcare Recommendations from the Personalised ICT Supported Service for Independent Living and Active Ageing (PERSSILAA) Study". In Information and Communication Technologies for Ageing Well and e-Health, 69-92. Springer International Publishing, 2018.
    Published • 10.1007/978-3-319-93644-4_4
Conference abstract
  1. "Cucumis melo L. Pulp and By-Products: Nutritional and Antioxidant Potential". 2021.
    10.1093/cdn/nzab044_001
  2. Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Alimentos funcionais: Perceção e hábitos de consumo/Functional foods: Perception and consumption habits". Paper presented in Acta Portuguesa de Nutrição, Lisboa, 2020.
    Published
  3. Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Avaliação nutricional de pães de leite: Aplicação do nutri-score/Nutritional evaluation of sweet breads: nutri-score application". Paper presented in Acta Portuguesa de Nutrição, Lisboa, 2020.
    Published
  4. "Translational Research and Innovation in Human and Health Science". 2018.
    10.1080/07853890.2018.1427445
  5. Albuquerque, T.G.; Oliveira, M.B.P.P.; Silva, M.A.; Santos, J.; Costa, H.S.. "Is the nutritional quality of Portuguese processed foods a cause of concern from a public health point of view?". 2017.
  6. "Carotenoids of Traditional Foods from Black Sea Area Countries and their relation with Immune Response". 2013.
    10.1017/s0029665113000499
  7. "Eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids daily intake among diabetic and nondiabetic subjects: relation to cardiovascular disease". 2013.
    10.1017/s0029665113000554
  8. "Vitamins with anti-inflammatory properties in diabetic and nondiabetic subjects". 2013.
    10.1017/s0029665113000505
Conference paper
  1. Silva, Mafalda Alexanda; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Alves, Rita C.; Costa, Helena Soares. "Alimentos processados: avaliação da conformidade da rotulagem/Processed foods: labeling accuracy assessment". Paper presented in XIV Encontro de Química dos Alimentos, Viana do Castelo, 2018.
    Published
  2. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Oliveira, M. Beatriz P. P.. "Portuguese olive oils and table olive with quality certification schemes: achievements and needs". Paper presented in XIV Encontro de Química dos Alimentos, Viana do Castelo, 2018.
    Published
  3. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Pereira, Paula; Ramalho, Renata; Costa, Helena Soares. "Teores de vitamina C do Figo-da-Índia e da Anona: Comparação entre polpa e subprodutos/Vitamin C content of Prickly Pear and Anona: Comparison between pulp and by-products". Paper presented in XIV Encontro de Química dos Alimentos, Viana do Castelo, 2018.
    Published
  4. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Sementes de melão: potencial como ingrediente alimentar/Melon seeds: potential as a food ingredient". Paper presented in XIV Encontro de Química dos Alimentos, Viana do Castelo, 2018.
    Published
  5. O'Caoimh, Rónán; Molloy, D. William; Fitzgerald, Carol; Van Velsen, Lex; Cabrita, Miriam; Nassabi, Mohammad Hossein; de Vette, Frederiek; et al. "Healthcare Recommendations from the Personalised ICT Supported Service for Independent Living and Active Ageing (PERSSILAA) Study". Paper presented in 3rd International Conference on Information and Communication Technologies for Ageing Well and e-Health, Porto, 2017.
    Published • 10.5220/0006331800910103
  6. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Fritura de batata: influência do tipo de corte na absorção de gordura/Potato frying: influence of the type of cut on fat absorption". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Published
  7. Santos, Inês C.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Valente, Ana; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Sumo detox e os seus ingredientes: análise comparativa da atividade antioxidante, flavonóides e fenólicos totais/Detox juice and its ingredients: comparative analysis of antioxidant activity, flavonoids and total phenolics". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Published
  8. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Santos, Filipa; Costa, Helena Soares. "Atividade antioxidante, fenólicos totais, flavonóides, vitaminas C e E em subprodutos de anona/Antioxidant activity, total phenolics, flavonoids, vitamins C and E in cherimoya by-products". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
    Published
  9. Sanches, Ana Silva; Costa, Denise; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Castilho, M. Conceição; Ramos, Fernando; Machado, Ana Vera; Costa, Helena Soares. "Recent Advances in Antioxidant Active Food Packaging". Paper presented in FABE2015 - International Conference on Food and Biosystems Engineering, Míconos, 2015.
    Published
  10. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Sanches, Ana Silva; Bento, Ana Cristina; Costa, Helena Soares. "Nutritional quality of commercial bakery products manufactured in Portugal". Paper presented in XII Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
    Published
  11. Raposo, Carolina Azaredo; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oom, Madalena Salema; Sanches, Ana Silva; Costa, Helena Soares. "Nutritional composition of commercial orange juices". Paper presented in XII Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
    Published
  12. Raposo, Carolina Azaredo; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oom, Madalena Salema; Sanches, Ana Silva; Costa, Helena Soares. "Vitamin C and antioxidant activity of fresh homemade vs. commercial orange juices". Paper presented in XII Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
    Published
  13. Ferreira, Joana O.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Sanches, Ana Silva. "A review on nutritional composition, antioxidant activity and bioactive compounds content of traditional fruits from Madeira Island". Paper presented in XII Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
    Published
  14. Costa, Denise; Ferreira, Joana O.; Reis, Ana Rita; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Castilho, M. Conceição; Ramos, Fernando; Machado, Ana Vera. "Estudo para avaliar o grau de conhecimento dos consumidores sobre embalagens plásticas/Study to assess the degree of knowledge of consumers about plastic packaging". Paper presented in XII Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
    Published
  15. Ferreira, Joana O.; Costa, Helena Soares; Sanches, Ana Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Castilho, M. Conceição; Ramos, Fernando. "O conhecimento da população portuguesa sobre algumas espécies de frutos da Macaronésia/The knowledge of the Portuguese population about some species of Macaronesian fruits". Paper presented in XII Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
    Published
  16. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Sanches, Ana Silva; Fontes, Tânia; Santos, Mariana; Costa, Helena Soares. "Lipid profile of nuts and oilseeds". Paper presented in 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança, 2012.
    Published
Conference poster
  1. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena S.. "Cucumis melo L. pulp and by-products: Nutritional and antioxidant potential". Paper presented in Nutrition Live Online 2021, 2021.
  2. Silva, Mafalda Alexandra; Melo, Diana; Alves, Rita C.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Oliveira, M. Beatriz P. P.. "Vitamin E profile of three varieties of Cucumis melo L.: pulp and by-products". Paper presented in ISEKI E-Conference - Food Quality and Texture in Sustainable Production and Healthy Consumption, 2020.
  3. Rodrigues, Helena I.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Sweet bread products: compliance with the Portuguese Integrated Strategy for the Promotion of Healthy Eating (EIPAS)". Paper presented in ISEKI E-Conference - Food Quality and Texture in Sustainable Production and Healthy Consumption, 2020.
  4. Albuquerque, T.G.; Nunes, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.. "Potato chips with flavours: accuracy of the nutritional labelled information". Paper presented in Congresso da Ordem dos Nutricionistas, 2017.
  5. Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.. "Fórmulas infantis: estudo da estabilidade do teor de vitamina C". Paper presented in Congresso da Ordem dos Nutricionistas, 2017.
  6. Albuquerque, T.G.; Nunes, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.. "Accuracy of labelled nutrition declaration among cereal products". Paper presented in . 2nd International Congress of CiiEM - Translational Research and Innovation in Human Health Sciences, 2017.
  7. Santos, I.C.; Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Costa, H.S.. "Vitamina C em hortícolas: comparação do valor determinado com os valores das bases de dados de Composição de Alimentos". Paper presented in 10ª Reunião Anual PortFIR, 2017.
  8. Sousa, E.; Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.. "A influência das embalagens de produtos alimentares nas escolhas das crianças". Paper presented in 4º Simpósio Nacional “Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura, Do Nutriente à Embalagem – Inovação e Desafios” – SPASS 2017, 2017.
  9. Albuquerque, T.G.; Santos, J.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.. "Evaluation of the potential impact of processed foods on public health". Paper presented in 4º Simpósio Nacional “Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura, Do Nutriente à Embalagem – Inovação e Desafios” – SPASS 2017, 2017.
  10. Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Pereira, P.; Vicente, F.; Ramalho, R.; Costa, H.S.. "Opuntia ficus-indica (L.) Mill.: Análise nutricional comparativa entre polpa e sub-produto". Paper presented in 4º Simpósio Nacional “Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura, Do Nutriente à Embalagem – Inovação e Desafios” – SPASS 2017, 2017.
  11. Albuquerque, T.G.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.. "An update on the current salt content of Portuguese processed foods". Paper presented in Ciência 2017, 2017.
  12. Jorge, I.; Albuquerque, T.G.; Bettencourt-Câmara, M.; Salema-Oom, M.; Costa, H.S.. "Traditional Sweet Rice Recipe - Nutritional and Sensory Evaluation of Friendly Recipes for Diabetics and Lactose Intolerants". Paper presented in 2nd International Congress of CiiEM - Translational Research and Innovation in Human Health Sciences, 2017.
  13. Santos, I.C.; Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Costa, H.S.. "Are detox juices a good source of nutrients?". Paper presented in 2nd International Congress of CiiEM - Translational Research and Innovation in Human Health Sciences, 2017.
  14. Santos, I.C.; Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Costa, H.S.. "Vitamin C content in fruits: comparison with food composition databases". Paper presented in . 2nd International Congress of CiiEM - Translational Research and Innovation in Human Health Sciences, 2017.
  15. Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.. "Worldwide comparison on trans fatty acids content in edible fats and oils: current trends and future challenges". Paper presented in FABE2017 3rd International Conference, 2017.
  16. Sousa, E.; Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.. "Benefícios do aleitamento materno e o seu contributo para o desenvolvimento sustentável". Paper presented in XVI Congresso de Nutrição e Alimentação, 2017.
  17. Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.P.P.; Costa, H.S.. "Cream crackers vs. “Maria” cookies: Which are the main differences?". Paper presented in XVI Congresso de Nutrição e Alimentação, 2017.
  18. Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, H.S.. "Opuntia ficus-indica L. Mill by-product: valorisation as a new potential food ingredient". Paper presented in XVI Congresso de Nutrição e Alimentação, 2017.
  19. Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Pereira, P.; Ramalho, R.; Costa, H.S.. "Cactus pear pulp as a source of bioactive compounds". Paper presented in XVI Congresso de Nutrição e Alimentação, 2017.
  20. Santos, I.C.; Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.. "Contributo das frutas para o aporte adequado de vitamina C". Paper presented in XVI Congresso de Nutrição e Alimentação, 2017.
  21. Santos, I.C.; Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.. "Teor de fenólicos e flavonóides totais em hortícolas: análise comparativa". Paper presented in XVI Congresso de Nutrição e Alimentação, 2017.
  22. Sousa, E.; Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.. "A importância da gestão ponderal antes, durante e depois da gravidez". 2017.
  23. Santos, I.C.; Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Costa, H.S.. "Análise comparativa do poder antioxidante de frutas e hortícolas". Paper presented in 4º Simpósio Nacional “Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura, Do Nutriente à Embalagem – Inovação e Desafios” – SPASS 2017, 2017.
  24. Tânia Gonçalves Albuquerque; Joana Santos; Mafalda Alexandra Silva; M. Beatriz. P. P Oliveira; Helena S. Costa; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Santos, Joana; et al. "An update on processed foods: relationship between salt, saturated and trans fatty acids contents". Paper presented in 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
    10.1016/j.foodchem.2018.01.029
  25. Albuquerque, T. G.; Oliveira, M. Beatriz P.P.; Silva, M. A.; Costa, H. S.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Silva, Mafalda Alexandra; Costa, Helena Soares. "Cómo mejorar la calidad nutricional de las galletas tipo María". Paper presented in 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
  26. Sousa, E.; Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.. "Perceção do consumidor sobre produtos agrícolas e géneros alimentícios com denominação registada". Paper presented in 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
  27. Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Oliveira, M.B.; Costa, H.S.. "Estudo do efeito do solvente de extração na atividade antioxidante das sementes de chia". Paper presented in 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
  28. Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.; Costa, H.S.. "Efeito do tratamento térmico no perfil de ácidos gordos de Salvia hispanica L.". Paper presented in 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
  29. Santos, I.C.; Costa, H.S.; Silva, M.A.; Valente, A.; Albuquerque, T.G.. "Sumos detox e efeitos na saúde: perceção do consumidor". Paper presented in 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
  30. Bochecha, E.S.; Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.. "Alimentos com denominação registada: contributo nutricional". Paper presented in 9ª Reunião Anual PortFIR, 2016.
  31. Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.; T.G. Albuquerque; H. S. Costa; M.A. Silva; Beatriz B P P Oliveira. "“Snacks” salgados vs bolachas: Que tipo de gordura fornecem?". Paper presented in Congresso Internacional de Nutrição e Segurança Alimentar, 2016.
  32. Albuquerque, T.G.; Silva, M.A.; Oliveira, M.B.; Costa, H.S.. "Salt and fat contents in a range of Portuguese processed foods". Paper presented in 1st Food Chemistry Conference, 2016.
  33. Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Oliveira, M.B.; Costa, H.S.. "Rapid and reliable HPLC method for the determination of vitamin C in infant foods". Paper presented in 1st Food Chemistry Conference, 2016.
  34. Santos, I.C.; Silva, M.A.; Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.. "Avaliação dos teores de fenólicos e flavonóides totais em frutos". Paper presented in Congresso Internacional de Nutrição e Segurança Alimentar, 2016.
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Journal article
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    Open access • Published
  48. Ferioli, Federico; Giambanelli, Elisa; D'Antuono, L Filippo; Costa, Helena S; Albuquerque, Tânia G; Silva, Ana S; Hayran, Osman; Koçaoglu, Bike. "Comparison of leafy kale populations from Italy, Portugal, and Turkey for their bioactive compound content: phenolics, glucosinolates, carotenoids, and chlorophylls". Journal of the Science of Food and Agriculture 93 14 (2013): 3478-3489. http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.6253.
    Published • 10.1002/jsfa.6253
  49. Sanches-Silva, Ana; Albuquerque, Tânia G; Finglas, Paul; Ribeiro, Tiago; Valente, Ana; Vasilopoulou, Effie; Trichopoulou, Antonia; et al. "Carotenoids, vitamins (A, B2 , C and E) and total folate of traditional foods from Black Sea Area countries". Journal of the Science of Food and Agriculture 93 14 (2013): 3545-3557. http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.6243.
    Published • 10.1002/jsfa.6243
  50. Costa, Helena S; Albuquerque, Tânia G; Sanches-Silva, Ana; Vasilopoulou, Effie; Trichopoulou, Antonia; D'Antuono, L Filippo; Alexieva, Iordanka; et al. "New nutritional composition data on selected traditional foods consumed in Black Sea Area countries". Journal of the Science of Food and Agriculture 93 14 (2013): 3524-3534. http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.6192.
    Published • 10.1002/jsfa.6192
  51. Albuquerque, Tânia G; Costa, Helena S; Sanches-Silva, Ana; Santos, Mariana; Trichopoulou, Antonia; D'Antuono, Filippo; Alexieva, Iordanka; et al. "Traditional foods from the Black Sea region as a potential source of minerals". Journal of the Science of Food and Agriculture 93 14 (2013): 3535-3544. http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.6164.
    Published • 10.1002/jsfa.6164
  52. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Sanches, Ana Silva; Costa, Helena Soares. "As principais fontes de sal na alimentação: análise do panorama nacional/The main sources of salt in food: analysis of the national panorama". Boletim Epidemiológico Observações 2 (2013): 8-9. http://www2.insa.pt/sites/INSA/Portugues/PublicacoesRepositorio/Documents/observacoesNEspecial2-2013_artigo3.pdf.
    Open access • Published
  53. Sanches-Silva, A.; Ribeiro, T.; Albuquerque, T. G.; Paseiro, P.; Sendón, R.; de Quirós, A. Bernaldo; López-Cervantes, J.; et al. "Ultra-high pressure LC for astaxanthin determination in shrimp by-products and active food packaging". Biomedical Chromatography 27 6 (2012): 757-764. http://dx.doi.org/10.1002/bmc.2856.
    Published • 10.1002/bmc.2856
  54. D'Antuono, L.F.; Manco, M.A.; Costa, H.S.; Sanches Silva, A.; Albuquerque, T.G.; Koçaoglu, B.; Hayran, O.. "South European kales: A cross country, cross cultural research". Acta Horticulturae 936 (2012): 429-435. http://dx.doi.org/10.17660/actahortic.2012.936.57.
    Published • 10.17660/actahortic.2012.936.57
  55. Sanches-Silva, Ana; Ribeiro, Tiago; Albuquerque, Tânia G.; Paseiro, Perfecto; Sendón, Raquel; de Quirós, Ana Bernaldo; López-Cervantes, Jaime; et al. "Ultra-high pressure LC determination of glucosamine in shrimp by-products and migration tests of chitosan films". Journal of Separation Science 35 5-6 (2012): 633-640. http://dx.doi.org/10.1002/jssc.201100855.
    Published • 10.1002/jssc.201100855
  56. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Sanches-Silva, Ana; Santos, Lèlita; Costa, Helena S.. "An update on potato crisps contents of moisture, fat, salt and fatty acids (includingtrans-fatty acids) with special emphasis on new oils/fats used for frying". International Journal of Food Sciences and Nutrition 63 6 (2011): 713-717. http://dx.doi.org/10.3109/09637486.2011.644768.
    Published • 10.3109/09637486.2011.644768
  57. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Castilho, Maria Conceição; Sanches-Silva, Ana. "Trends in the analytical methods for the determination of trans fatty acids content in foods". Trends in Food Science & Technology 22 10 (2011): 543-560. http://dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2011.03.009.
    Published • 10.1016/j.tifs.2011.03.009
  58. Valente, Ana; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Sanches-Silva, Ana; Costa, Helena S.. "Ascorbic acid content in exotic fruits: A contribution to produce quality data for food composition databases". Food Research International 44 7 (2011): 2237-2242. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2011.02.012.
    Published • 10.1016/j.foodres.2011.02.012
Magazine article
  1. Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Alimentos processados: realidades e necessidades", Viver Saudável, 2021, https://www.viversaudavel.pt/alimentos-processados-realidades-e-necessidades/.
  2. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Mafalda Alexandra Silva; M. Beatriz P. P. Oliveira; Helena Soares Costa. "Influência da fritura sucessiva na qualidade do óleo alimentar", TecnoAlimentar, 2021
  3. Silva, Mafalda Alexandra; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Oliveira, M. Beatriz. P.P.; Alves, Rita C.; Costa, Helena S.. "Conhecimento, perceção e hábitos de consumo relativamente a alimentos funcionais/Knowledge, perception and consumption habits regarding functional foods", Revista Sem Glúten, 2020
  4. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Nunes, M. Antónia; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena S.. "Rotulagem nutricional dos alimentos processados e conformidade dos valores declarados/Nutritional labeling of processed foods and compliance with declared values", TecnoAlimentar, 2019
  5. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Mafalda Alexandra; Oliveira, M. Beatriz P. P.; Costa, Helena Soares. "Produtos de pastelaria com e sem glúten: descubra as diferenças nutricionais/Pastry products with and without gluten: discover the nutritional differences", Sem Glúten - Revista da Associação Portuguesa de Celíacos, 2017
  6. Sanches, Ana Silva; Carvalho-Costa, Denise; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares. "Nova geração de embalagens alimentares pretende aumentar a vida útil dos alimentos", Voz do Campo, 2015, http://hdl.handle.net/10400.18/3631.
  7. Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Sanches, Ana Silva; Oliveira, M. Beatriz P. P.. "Possíveis contaminantes de óleos de fritura/Possible contaminants of frying oils", Riscos e Alimentos , 2014
  8. Sanches, Ana Silva; Ribeiro, Tiago; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Paseiro, Perfecto; Sendón, Raquel; de Quirós, Ana Bernaldo; López-Cervantes, Jaime; et al. "Detecting astaxanthin in shrimp by-products for active packaging", The Column, 2012
Newsletter article
  1. Sanches, Ana Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Finglas, Paul; Costa, Helena Soares. "Analytical and microbiological characterisation of prioritised foods. Value documentation on nutritional composition of traditional foods from Black Sea Area countries", BaSeFood Newsletter, 2011, http://www.basefood-fp7.eu/www.basefood-fp7.eu/content/download/5750/55057/file/Issue%205%2c%20September2011.pdf.
  2. Sanches, Ana Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Finglas, Paul. "Nutritional composition of BaSeFood samples at National Health Institute Dr. Ricardo Jorge (INSA), Lisbon, Portugal and Institute of Food Research (IFR), Norwich, UK", BaSeFood Newsletter, 2011, http://www.basefood-fp7.eu/www.basefood-fp7.eu/content/download/5575/54421/file/Issue%204%2c%20March%202011.pdf.
  3. D'Antuono, Filippo; Sanches, Ana Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Survey missions about leafy kales. Portugal, February 2010", BaSeFood Newsletter, 2010, http://www.basefood-fp7.eu/www.basefood-fp7.eu/content/download/5353/53577/file/BaSeFood%20newsletter%2c%20Issue%202%2c%20April%202010.pdf.
  4. Costa, Helena Soares; Sanches, Ana Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Finglas, Paul. "Sampling plan and sample handling of primary and compositeTraditional foods of BSAC", BaSeFood Newsletter, 2010, http://www.basefood-fp7.eu/www.basefood-fp7.eu/content/download/5353/53577/file/BaSeFood%20newsletter%2c%20Issue%202%2c%20April%202010.pdf.
  5. Sanches, Ana Silva; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Finglas, Paul. "Dietary patterns of the BSAC based on Food Balance Sheets", BaSeFood Newsletter, 2010, http://www.basefood-fp7.eu/www.basefood-fp7.eu/content/download/5353/53577/file/BaSeFood%20newsletter%2c%20Issue%202%2c%20April%202010.pdf.
Report
  1. Albuquerque, T.G.; Costa, H.S.; Rauter, A.P.. 2016. PERSSILAA D3.4 - Recommendations for european guidelines.
  2. Rauter, Amélia P.; Silva, Marta; Ferreira, António; Martins, Alice; Turkman, Feridun; Turkman, Antónia; Antunes, Marília; et al. 2015. PERSILAA D6.5.2 - Workshop organized by FFCUL at the moment the website will be launched. http://perssilaa.rrdweb.nl/.
  3. Rauter, Amélia P.; Silva, Marta; Ferreira, António; Martins, Alice; Turkman, Feridun; Turkman, Maria Antónia; Antunes, Marília; et al. 2015. PERSSILAA D3.3 - Package of remotely available services for health promotion and supervised training. http://perssilaa.rrdweb.nl/.
  4. Cabrita, Miriam; Hermens, Hermie; Vollenbroek-Hutten, Miriam; Jansen-Kosterink, Stephanie; Frazer, Sanne; Dekker, M.; Albuquerque, Tânia Gonçalves; et al. 2015. PERSSILAA D3.2 - Package of unobtrusive monitoring devices and services. http://perssilaa.rrdweb.nl/.
  5. Rauter, Amélia P.; Turkman, Maria Antónia; Turkman, Feridun; Antunes, Marília; Silva, Marta Sousa; Ferreira, António; Martins, Alice; et al. 2015. PERSSILAA D3.1 - Screening methods and anticipatory triage protocol. http://perssilaa.rrdweb.nl/.
  6. Hermens, Hermie; Vollenbroek-Hutten, Miriam; Nassabi, Mohammad Hossein; Rauter, Amélia P.; Turkman, Antónia; Turkman, Feridun; Antunes, Marília; et al. 2014. PERSSILAA D6.2 - Dissemination Plan. http://perssilaa.rrdweb.nl/.
  7. Vollenbroek-Hutten, Miriam; Dekker, M.; Rauter, Amélia P.; Antunes, Marília; Van Velsen, Lex; Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves; et al. 2014. PERSSILAA D2.1 - Shared vision regarding the screening of frailty and triage to training services. http://perssilaa.rrdweb.nl/.
  8. Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Sanches, Ana Silva; Finglas, Paul. 2012. D 2.4 - Final report on the evaluated dataset of the BSAC traditional foods investigated. http://www.basefood-fp7.eu/.
  9. Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Silva, Ana Sanches; Finglas, Paul. 2011. D 2.3 - Report on analytical data on traditional foods to be available for inclusion in the appropriate national FCDB and EuroFIR datasets. http://www.basefood-fp7.eu/.
  10. Costa, Helena Soares; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Sanches, Ana Silva; Finglas, Paul. 2011. M2.4 Analytical characterization of selected traditional foods complete. http://www.basefood-fp7.eu/.
  11. Costa, Helena Soares; Sanches, Ana Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Finglas, Paul. 2010. M2.3 Mid-term survey of the state of the art of analyses. http://www.basefood-fp7.eu/.
  12. D'Antuono, L Filippo; Dascultu, A; Trichopoulou, Antonia; Vasilopoulou, Effie; Costa, Helena Soares; Sanches, Ana Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves; et al. 2009. D7.1-Sate-of-the-art project activities short report. http://www.basefood-fp7.eu/.
  13. Finglas, Paul; Naska, Androniki; Karapetyan, T; Sanches, Ana Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Costa, Helena Soares; Fedosova, Katerina; et al. 2009. D1.2 - Report based on FBS, HBS and WHO data describing dietary habits and the mortality patterns of BSAC. http://www.basefood-fp7.eu/.
  14. Costa, Helena Soares; Sanches, Ana Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Finglas, Paul. 2009. M2.2 Laboratory resources allocated, laboratories for bioactive anaylses individuated. http://www.basefood-fp7.eu/.
  15. Costa, Helena Soares; Sanches, Ana Silva; Albuquerque, Tânia Gonçalves; Finglas, Paul. 2009. M2.1 Guidelines for sampling plan and sample handling of primary and composite Traditional Foods of BSAC. http://www.basefood-fp7.eu/.
Thesis / Dissertation
  1. Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Influência do processamento no perfil lipídico de alimentos processados: aspetos nutricionais e toxicológicos/Influence of processing on the lipid profile of processed foods: nutritional and toxicological aspects". PhD, Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, 2018. https://hdl.handle.net/10216/118407.
  2. Albuquerque, Tânia Gonçalves. "Composição em ácidos gordos de batatas fritas de pacote comercializadas em Portugal e sua importância na nutrição". Master, 2009. http://hdl.handle.net/10316/17799.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2022/11/17 Food4DIAB Project - Valorisation of fruit by-products as multi-functional food ingredients and functional foods dor diabetics 1st International Congress on Food, Nutrition & Public Health
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge (Lisboa, Portugal)
2022/10/13 Cladodes flour – an innovative ingredient for traditional Mediterranean bakery products IMTF 2022, International Conference Innovation in Mediterranean Traditional Foods: novel products and processes
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
2022/06/03 Aplicação dos subprodutos do melão no desenvolvimento de alimentos funcionais Encontros com Ciência no DAN
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge (Lisboa, Portugal)
2022/04/30 Serão os subprodutos de frutos uma alternativa para o desenvolvimento de alimentos funcionais? Jornadas Científicas Universitárias e Politécnicas Egas Moniz
Escola Universitária Egas Moniz (Almada, Portugal)
2021/10/19 Evaluation and comparison of nutritional quality (salt, fat and fatty acids) of similar processed foods Conference of the World Health Organization Collaborating Centre for Nutrition and Childhood Obesity
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P. (Lisbon, Portugal)
2021/08/31 Alimentos ultraprocessados V Semana da Química da Universidade Federal ABC
Universidade Federal ABC (Brazil)
2021/08/31 Alimentos ultraprocessados V Semana da Química da Universidade Federal ABC
Universidade Federal ABC (Brazil)
2021/01/27 Gorduras - Curso em métodos analíticos para a determinação da composição química dos alimentos Programa Bilateral de Colaboração entre Portugal e Guiné Bissau
(Guinea-Bissau)
2021/01/27 Ácidos gordos - Curso em métodos analíticos para a determinação da composição química dos alimentos Programa Bilateral de Colaboração entre Portugal e Guiné Bissau
(Guinea-Bissau)
2021/01/21 Alimentos processados: ponto de situação e perspectivas futuras Ciclo de Conferências do Programa de Pós-graduação em Ciências Farmacêuticas da Faculdade de Farmácia da Universidade Federal do Rio de Janeiro
Universidade Federal do Rio de Janeiro (Rio de Janeiro, Brazil)
2020/09/11 Cucumis melo L.: Potencial antioxidante e nutricional Encontros com Ciência DAN
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P. (Lisboa, Portugal)
2019/10 Sal, gordura total e ácidos gordos em produtos de pastelaria sem glúten e/ou lactose: contributo para o estudo do panorama Português VII Jornadas de Nutrição (IUEM) - Nutrir o Saber
Instituto Universitário Egas Moniz (Almada, Portugal)
2019/10 Hortícolas e as suas propriedades. Workshop sobre confeção de hortícolas. VII Jornadas de Nutrição (IUEM) - Nutrir o Saber
Instituto Universitário Egas Moniz (Almada)
2019/07/25 National Institute of Health Dr. Ricardo Jorge, I.P. Workshop - Food Nutrition and Health Research Infrastructure (FNH-RI)
ISPUP – Instituto De Saúde Pública Da Universidade Do Porto (Porto, Portugal)
2019/06 Functional features of two varieties of Cucumis melo L.: pulp and by-products. EuroFoodChem Conference
Universidade do Porto, Faculdade de farmácia (Porto, Portugal)
2019/06 Processed foods: From where we are to where we need to go. 4rd International Congress of CiiEM-2019
Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz (Lisboa, Portugal)
2019/03/14 Alimentos processados: aspetos nutricionais e toxicológicos Seminário Ricardo Jorge
(Lisboa, Portugal)
2019/01 Influência do processamento no perfil lipídico de alimentos processados: aspetos nutricionais e toxicológicos Encontros com Ciência no DAN
(Lisboa, Portugal)
2018/12 Qualidade dos diferentes óleos vegetais Seminário - Óleos alimentares: Mitos e Realidades
(Beja, Portugal)
2018/10 Food composition in Portugal: strenghts, weaknesses and challenges NUTRIMAD 2018
(Madrid, Spain)
2018/06 Portuguese consumer’s perception and its occurrence in processed foods 3rd International Congress of CiiEM-2018
Centro de Investigação Interdisciplinar Egas Moniz (Porto, Portugal)
2018/01/12 New sources of edible oils: a sustainability approach Encontros com Ciência no DAN
(Lisboa, Portugal)
2017/11/17 Sumos detox, uma boa opção nutricional… sim ou não? Encontros com Ciência no DAN
(Lisboa, Portugal)
2017/10 Are the occurrence of 4-HYDROXY-2-TRANS-NONENAL and 4-HYDROXY-2-HEXENAL a safety concern on vegetable oils? EuroFoodChem XIX Conference
(Budapeste)
2017/09/08 Teores de vitamina C em alimentos destinados a lactentes e crianças jovens: serão adequados? Encontros com Ciência no DAN
(Lisboa, Portugal)
2017/06 Is the nutritional quality of Portuguese processed foods a cause of concern from a public health point of view? 2nd International Congress of CiiEM - Translational Research and Innovation in Human in Health Sciences
(Lisboa, Portugal)
2017/04/20 Rotulagem de Alimentos I Jornadas de Nutrição e Alimentação Atlântica University Higher Institution
(Barcarena, Portugal)
2017/04/20 Composição Nutricional I Jornadas de Nutrição e Alimentação Atlântica University Higher Institution
(Barcarena, Portugal)
2017/04/06 A alimentação nos primeiros 180 dias… Encontros com Ciência no DAN
(lisboa, Portugal)
2016/12/07 Qualidade dos diferentes óleos vegetais. Seminário - Óleos alimentares: Mitos e Realidades
(Lisboa, Portugal)
2016/10 Degradação de gorduras Congresso Internacional de Nutrição e Segurança Alimentar
(Tábua, Portugal)
2016/10 Frutas e hortícolas: impacto da sua mistura no potencial antioxidante Congresso Internacional de Nutrição e Segurança Alimentar
(Tábua, Portugal)
2016/09 Sumo detox e os seus ingredientes: análise comparativa da atividade antioxidante, flavonóides e fenólicos totais. 13º Encontro de Química dos Alimentos
(Porto, Portugal)
2016/04/12 Benefícios nutricionais nos sumos detox: sim ou não? XVIII Congresso Anual da APNEP
(Porto, Portugal)
2016/04 D3.4 - Recommendations for European Guidelines PERSSILAA Plenary meeting
(Madrid)
2016/03/18 Nutrição no idoso - contributo do projeto PERSSILAA Encontros com Ciência no DAN
(Lisboa, Portugal)
2016/03/04 Somos o que comemos Festival Vida Saudável
(Lisboa, Portugal)
2016/02/25 Fritura das batatas: impacto na qualidade nutricional. V Jornadas de Ciências da Nutrição do ISCSEM
(Almada, Portugal)
2016/01 Application of gas chromatography to evaluate the nutritional quality of processed foods
Congresso Latino-Americano de Cromatografia e 9º Encontro Nacional de Cromatografia (Lisboa, Portugal)
2015/12 D6.5.2 NUTRIAGEING workshop: Nutrition literacy for a healthy ageing. 2nd Review Meeting PERSSILAA
(Enchede)
2015/11/27 PERSSILAA project: Healthy eating for elderly NUTRIAGEING workshop: Nutrition literacy for a healthy ageing
(Lisboa, Portugal)
2015/11/26 PTranSALT: Resultados e perspetivas futuras 2º Simpósio Nacional - Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura – Qualidade Nutricional & Processamento Alimentar (SPASS 2015)
(Lisboa, Portugal)
2015/11/26 Promoção de uma Alimentação Saudável: Contributo do projeto PTranSALT 2º Simpósio Nacional - Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura – Qualidade Nutricional & Processamento Alimentar (SPASS 2015)
(lisbo, Portugal)
2015/11/26 NUTRIAGEING: combining science, cooking and agriculture 2º Simpósio Nacional - Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura – Qualidade Nutricional & Processamento Alimentar (SPASS 2015)
(Lisboa, Portugal)
2015/09/18 Evaluation of aromatic plants: the challenge of the potential application to food packaging Encontros com Ciência no DAN
(Lisboa, Portugal)
2015/06/23 Envelhecimento activo e saudável: nutrição, actividades física e cognitiva. Conferência Envelhecimento, Pensar o Futuro Hoje
(Lisboa, Portugal)
2015/05 Recent Advances in Antioxidant Active Food Packaging 2nd International Conference on Food & Biosystems Engineering FaBE 2015
(Mykonos, Greece)
2015/03/27 Active Packaging: application of natural antioxidants II Congresso Internacional Inovcluster
(Castelo Branco, Portugal)
2015/03/20 Produtos de pastelaria, biscoitos e bolachas. Qualidade nutricional: sim ou não? V Semana da Nutrição da Universidade Atlântica
(Barcarena, Portugal)
2015/02/19 Natural antioxidants applied to Active Food packaging: recent developments
(Badajoz, Spain)
2015/02/13 Avaliação da qualidade nutricional de biscoitos, bolachas e produtos de pastelaria Encontros com Ciência no DAN
(Lisboa, Portugal)
2014/12 Carotenoids and a-tocopherol in common aromatic herbs. 1st Caparica Christmas Conference on Sample Treatment
(Almada, Portugal)
2014/10/24 Inovação no sector das embalagens alimentares: Incorporação de extrato de alecrim (Rosmarinus officinalis L.) em embalagem biodegradável- Projecto Rose4Pack Encontros com Ciência no DAN
(Lisboa, Portugal)
2014/09/19 Specific migration and effectiveness of biodegradable and non-biodegradable active films produced with dried rosemary extract 2nd Rose4Pack meeting
(Lisboa, Portugal)
2014/09/19 Phenolic compounds determination by Ultra-High Performance Liquid Chromatography with Diode Array Detection 2nd Rose4Pack meeting
(Lisboa, Portugal)
2014/09/19 Carotenoids and a-tocopherol content of common aromatic herbs by UHPLC-DAD 2nd Rose4Pack meeting
(Lisboa, Portugal)
2014/09/19 Vitamin C content of common aromatic herbs by HPLC-DAD 2nd Rose4Pack meeting
(Lisboa, Portugal)
2014/09/19 Current state of the Rose4Pack workplan 2nd Rose4Pack meeting
(Lisboa, Portugal)
2014/09 Module 1 – Clinical Nutrition PERSSILAA Plenary Meeting
(Lisboa, Portugal)
2014/09 How to make healthier choices and improve food habbits PERSSILAA Plenary Meeting
(lis, Portugal)
2014/09 Module 2 – Nutritional labelling PERSSILAA Plenary Meeting
(Lisboa, Portugal)
2014/09 Evaluation of nutritional status among elderly people: contribution of PERSSILAA Workshop: Moving to a Healthy Life and an Active Ageing: Science and Policy towards Innovative Solutions
(Lisboa, Portugal)
2014/09 Active Food Packaging with Antioxidant Properties: Incorporation of Plant Extracts in Polymeric Matrices to Extend Food Shelf-life III Jornadas Científicas do CECA
(Porto, Portugal)
2014/09 Evaluation of the oxidation status of foods packed with bioadegradable active packaging with rosemary extract: Preliminary results 2nd Rose4Pack meeting
2014/09 Rosemary extracts production and antioxidant activity evaluation 2nd Rose4Pack meeting
(Lisboa, Portugal)
2014/09 Nutritional safety of commercial bakery products manufactured in Portugal XII Encontro de Química dos Alimentos
(Lisboa, Portugal)
2014/06/27 Avaliação da composição em ácidos gordos e teor de colesterol em “nuggets” de frango sujeitos a diferentes métodos de confecção Encontros com Ciência no DAN
(Lisboa, Portugal)
2014/06 Polyphenols & antioxidants incorporation into food packaging: trends & perspectives 8th ISANH Polyphenols World Congress
(Lisboa, Portugal)
2014/02 Avaliação da qualidade nutricional de "nuggets" de frango utilizando diferentes métodos de confecção III Jornadas Ciências da Nutrição
(Almada, Portugal)
2013/11 Ensaios de migração e determinação de carotenoides em alecrim: resultados preliminares 1ª Reunião Projecto Rose4Pack
(Lisboa, Portugal)
2013/11 Determinação de carotenoides em alecrim por UHPLC-DAD. 1ª Reunião Projecto Rose4Pack
(Lisboa, Portugal)
2013/11 Determinação de carotenoides em alecrim por UHPLC-DAD. 1ª Reunião Projecto Rose4Pack
(lisboa, Portugal)
2013/11 Desenvolvimento e validação de um método de UHPLC-DAD para determinar ácido carnósico, carnosol e ácido rosmarínico em alecrim. 1ª Reunião Projecto Rose4Pack
(Lisboa, Portugal)
2013/11 Atividade antioxidante de extratos de alecrim Avaliação dos primeiros resultados no âmbito da tarefa 2 do Rose4Pack. 1ª Reunião Projecto Rose4Pack
(Lisboa, Portugal)
2013/10 PTranSalt – Contributo para o panorama nacional. IV Jornadas de Ciência Alimentar
(Vila Real, Portugal)
2013/05/16 Embalagens activas baseadas em astaxantina e quitosano. XII Congresso de Nutrição e Alimentação
(Lisboa, Portugal)
2013/04/11 As principais fontes de sódio na alimentação: análise do panorama nacional. Dia Mundial da Saúde 2013 - Hipertensão Arterial, Sessão Científica no INSA
(Lisboa, Portugal)
2013/02/01 Inovação no sector das embalagens alimentares: embalagens ativas a partir de subprodutos do camarão Encontros do DAN
(Lisboa, Portugal)
2012/10 BaSeFood. Nutritional data on traditional foods and analytical data on plant raw materials Traditional Food International Congress
(Cesena, Italy)
2012/05 Nutritional evaluation of traditional foods XI Congresso de Nutrição e Alimentação
(Porto, Portugal)
2012/02 Nutritional data on selected traditional foods from BSAC Fifth general consortium meeting
(Atenas, Greece)
2012/02 Data collection of additional traditional foods - Galega Kale Fifth general consortium meeting
(Atenas, Greece)
2011/11/28 Fatty acids profile of potato crisps commercialized in Portugal and its importance on Nutrition Encontros com Ciência no DAN
(Lisboa, Portugal)
2011/10 Dietary data and mortality patters in countries of Black Sea Region 11th FENS European Nutrition Conference
(Madrid, Spain)
2011/06 New nutritional data on selected traditional foods from Black Sea Area countries 9th International Food Data Conference
(Norwich, United Kingdom)
2011/06 Bioactive compounds, Nutritional and Microbiological characterization of Traditional Foods Coordination meeting
(Uzhhorod, Ukraine)
2011/06 WP2 – Status of sampling and sample handling Coordination and project m anagement board meeting
(Tiblisi, Georgia)
2011/05 Effectiveness of vitamin A supplementation in children from the Republic of Sao Tome and Principe X Congresso de Nutrição e Alimentação e II Congresso Ibero-Americano de Nutrição
(Lisboa, Portugal)
2011 Variability of glucosinolates and phenolics in local kale populations from turkey, Italy and Portugal 9th International Food Data Conference
(Norwich, United Kingdom)
2010/11 Comparison of fatty acids profile and total fat content in five types of oilseeds 8th Euro Fed Lipid Congress, Oils, Fats and Lipids: Health & Nutrition, Chemistry & Energy
(Munich, Germany)
2009/10 Selection of laboratories, guidelines for the collection, preparation and distribution of laboratory samples BaSeFood Consortium Meeting
(Plovdiv)
2009/10 Dietary patterns of the BSAC based on the food balance sheets 2nd BaSeFood Consortium Meeting
(Plovdiv, Bulgaria)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2020/11/12 - Current Análise do equilíbrio nutricional na dieta alimentar de um Idoso, no apoio domiciliário/Analysis of nutritional balance in the diet of an elderly person, in home support
Co-supervisor
Segurança e Qualidade Alimentar na Restauração (Master)
Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
2020/03/09 - Current Influência das condições de conservação, preparação e confeção no teor de vitamina C de hortícolas frescos/Influence of conservation, preparation and cooking conditions on the vitamin C content of fresh vegetables
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2020/03/04 - 2020/12/17 Abordagem nutricional no desenvolvimento e tratamento da esquizofrenia/Nutritional approach in the development and treatment of schizophrenia
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/03/02 - 2020/12/10 Efeitos do consumo de ácidos gordos ómega-3 na atenuação da sintomatologia em pacientes com artrite reumatóide/Effects of consumption of omega-3 fatty acids on attenuation of symptoms in patients with rheumatoid arthritis
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/03/10 - 2020/12/03 Restrição energética contínua versus restrição energética intermitente como estratégias para a promoção da perda de peso em indivíduos com sobrecarga ponderal/Continuous energy restriction versus intermittent energy restriction as strategies to promote weight loss in individuals with overweight
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/02/26 - 2020/11/23 Influência da cronobiologia na gestão de peso/Influence of chronobiology on weight management
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/03/03 - 2020/11/20 Impacto da pandemia nos padrões de consumo alimentar/Impact of the pandemic on food consumption patterns
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/02/27 - 2020/11/20 O papel da educação alimentar e nutricional nas camadas mais jovens da sociedade no combate ao desperdício alimentar/The role of food and nutrition education in the younger people of society for decreasing food waste
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/03/09 - 2020/11/16 Géneros alimentícios análogos de carne à base de vegetais e de microproteína/Vegetable-based meat and microprotein-like foodstuffs
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/03/02 - 2020/10/15 Adesão à dieta mediterrânica na população portuguesa/Adherence to the Mediterranean diet in the Portuguese population
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/03/02 - 2020/10/15 O papel da nutrição na patologia do intestino/The role of nutrition in the pathology of the intestine
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2019/03/01 - 2019/12/31 Prevalência da síndrome metabólica em mulheres diagnosticadas com artrite reumatoide e a sua correlação com a dieta/Prevalence of metabolic syndrome in women diagnosed with rheumatoid arthritis and its correlation with diet
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2019/03/01 - 2019/11/30 Avaliação da intervenção do nutricionista em trabalhadores do Novo Banco/Evaluation of nutritionist intervention in Novo Banco workers
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2019/03 - 2019/07 Impacto dos métodos de confeção na qualidade nutricional de panados de peixe/Impact of cooking methods on the nutritional quality of fish breads
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2017/01 - 2018/10 Composição nutricional e bioatividade de frutas e hortícolas: estudo de sumos detox/Nutritional composition and bioactivity of fruits and vegetables: study of detox juices
Co-supervisor
Qualidade Alimentar e Saúde (Master)
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/06 - 2017/09 Estudo de ingredientes de Salvia sclareoides - um contributo para o desenvolvimento de um potencial suplemento alimentar/Study of Salvia sclareoides ingredients - a contribution to the development of a potential dietary supplement
Co-supervisor
Química (Scientific initiation)
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
2016/03 - 2016/07 Receita tradicional de arroz doce - Avaliação nutricional e sensorial das receitas modificadas para diabéticos e intolerantes à lactose/Traditional rice pudding recipe - Nutritional and sensory evaluation of modified recipes for diabetics and lactose intolerants
Co-supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
2014/10 - 2015/07 Influência do método de confecção na qualidade nutricional de batatas fritas/Influence of the cooking method on the nutritional quality of French fries
Supervisor
Ciências Biomédicas (Scientific initiation)
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
2014/03 - 2014/06 Nutritional composition, bioactive compounds and antioxidante activity of orange juices
Supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
2012/09 - 2013/09 Avaliação do potencial funcional de frutos tradicionais e sua influência na saúde/Evaluation of the functional potential of traditional fruits and their influence on health
Supervisor
Biologia Humana e Ambiente (Scientific initiation)
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
2013/02 - 2013/06 Influência do método de confecção no perfil em ácidos gordos de nuggets de frango comercializados em Portugal e sua importância na nutrição/Influence of the cooking method on the fatty acid profile of chicken nuggets sold in Portugal and its importance in nutrition
Co-supervisor
Ciências da Nutrição (Degree)
Instituto Universitário de Ciências da Saúde, Portugal

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2022/02/01 - 2022/12/31 1st International Congress on Food, Nutrition and Public Health – Towards a Sustainable future The ICFNH 2022 have addressed the following main topics: • Sustainable food production and consumption • Sustainable diets and human nutrition • Impact of sustainable food and nutrition in Public Heal (2022/11/17 - 2022/11/17)
Congress (President of the Organising Committee)
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
2019 - 2019 Participação como representante do DAN-UID na visita do Diretor do Serviço de Saúde do Sri Lanka e um alto responsável do Banco Mundial/participation as a representative of DAN-UID in the visit of the Director of Health Service of Sri Lanka and a senior official of the World Bank (2019 - 2019)
Other (Other)
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
2016/10/07 - 2016/12/07 Membro da Comissão Organizadora do “Seminário: Óleos alimentares – Mitos e realidades”, que se realizou no Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P., Lisboa, Portugal/Member of the Organizing Committee of the “Seminar: Food oils - Myths and realities”, held at the National Institute of Health Doutor Ricardo Jorge, I.P., Lisbon, Portugal (2016/12/07 - 2016/12/07)
Seminar (Member of the Organising Committee)
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal
2015/03/01 - 2015/12/15 Membro da Comissão Organizadora do “2º Simpósio Nacional - Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura – Qualidade Nutricional & Processamento Alimentar (SPASS 2015)”, que se realizou no Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P., Lisboa, Portugal/Member of the Organizing Committee of the “2nd National Symposium - Promotion of Healthy and Safe Eating - Nutritional Quality & Food Processing (SPASS 2015)”, which took place at the Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P., Lisbon, Portugal (2015/11/26 - 2015/11/26)
Symposium (Member of the Organising Committee)
Instituto Nacional de Saude Doutor Ricardo Jorge IP, Portugal

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2020/12/17 Abordagem nutricional no desenvolvimento e tratamento da esquizofrenia/Nutritional approach in the development and treatment of schizophrenia
Supervisor
Sara Isabel Correia Freitas (Other)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/12/10 Efeitos do consumo de ácidos gordos ómega-3 na atenuação da sintomatologia em pacientes com artrite reumatóide/Effects of consumption of omega-3 fatty acids on attenuation of symptoms in patients with rheumatoid arthritis
Supervisor
Tânia Isabel Rodrigues Fernandes (Other)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/12/09 Opuntia ficus-indica (L.) Miller: valorização dos cladódios para consumo alimentar/Opuntia ficus-indica (L.) Miller: Valoriation of cladodes for food consumption
(Thesis) Main arguer
Liliana Patrícia Ferreira Espírito Santo (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal

Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
2020/12/04 Atividade Antioxidante das espécies Eucalyptus globulus, Ruta chalepensis e Erysimum caboverdeanum provenientes de Cabo Verde/Antioxidant activity of Eucalyptus globulus, Ruta chalepensis and Erysimum caboverdeanum species from Cape Verde
(Thesis) Main arguer
Marjorie Fernandes Fuhrer (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2020/12/03 Restrição energética contínua versus restrição energética intermitente como estratégias para a promoção da perda de peso em indivíduos com sobrecarga ponderal/Continuous energy restriction versus intermittent energy restriction as strategies to promote weight loss in individuals with overweight
Supervisor
Ana Catarina Silva Nunes (Other)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/11/23 Influência da cronobiologia na gestão de peso/Influence of chronobiology on weight management
Supervisor
Patrícia de Oliveira Matos Manuel (Other)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2020/11/20 Robalo Europeu (Dicentrarchus labrax) alimentado com gorduras de origem animal: qualidade do filete baseada na composição em ácidos gordos, cor e textura/European sea bass (Dicentrarchus labrax) fed with animal fats: fillet quality based on fatty acid composition, color and texture
(Thesis) Main arguer
Alexandra Raquel Soares Marques (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2019/12/12 Prevalência da síndrome metabólica em mulheres diagnosticadas com artrite reumatoide e a sua correlação com a dieta/Prevalence of metabolic syndrome in women diagnosed with rheumatoid arthritis and its correlation with diet
Supervisor
Ana Cláudia Neves Ribeiral (Other)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2019/11/20 Avaliação da intervenção do nutricionista em trabalhadores do Novo Banco/Evaluation of nutritionist intervention in "Novo Banco" workers
Supervisor
Maria Ferreira Preto de Ascensão Pereira (Other)
Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2019/07 Avaliação do teor de folatos em amostras de quinoa de diferentes origens geográficas pré e pós confeção culinária/Evaluation of folate content in quinoa samples from different geographical origins before and after cooking
(Thesis) Arguer
Rafael Henriques Amaro (Other)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2019/07 Avaliação do teor de vitamina B12 (incluindo vitâmeros naturais) em amostras de cavala pré e pós confeção culinária/Evaluation of vitamin B12 content (including natural vitamers) in mackerel samples before and after cooking
(Thesis) Arguer
Sofia Vieira Veiga (Other)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2019/07 Impacto dos métodos de confeção na qualidade nutricional de panados de peixe/Impact of cooking methods on the nutritional quality of fish breads
Supervisor
Marcela Moreira Bertulani (Other)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2019/07 Influência dos métodos de conservação, preparação e confeção no teor de vitamina C de Brassica oleracea L./Influence of conservation, preparation and cooking methods on the vitamin C content of Brassica oleracea L.
(Thesis) Arguer
Marlene Vilar Nunes (Other)
Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias Escola de Ciências e Tecnologias da Saúde, Portugal
2018/09 Subprodutos agrícolas: Exemplo de Valorização do Tomate/Agricultural by-products: Example of Tomato Valorization
(Thesis) Arguer
Carolina Fonseca (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
2017/12 Propriedades nutricionais e terapêuticas da Moringa Oleifera/Nutritional and therapeutic properties of Moringa Oleifera
(Thesis) Arguer
Ana Catarina Sequeira (Other)
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
2017/12 Linhas de intervenção nutricional no controlo de doenças intestinais - Doença de Chron e Colite Ulcerosa/nutritional intervention in the control of intestinal diseases - Chron's disease and ulcerative colitis
(Thesis) Arguer
Inês Guerra Vargas (Other)
Instituto Superior de Ciências da Saúde Egas Moniz, Portugal
2015/12 Relatório do Estágio Profissionalizante II
(Thesis) Arguer
Joana Gonçalves (Other)
Universidade Atlântica Escola Superior de Saúde Atlântica, Portugal
2014/10 Influência do método de confecção no perfil em ácidos gordos de nuggets de frango comercializados em Portugal e sua importância na nutrição/Influence of the cooking method on the fatty acid profile of chicken nuggets commercialized in Portugal and its importance in nutrition
Thesis Member
Diana Coutinho (Other)
Instituto Universitário de Ciências da Saúde, Portugal

Committee member

Activity description
Role
Institution / Organization
2020/04/24 - Current Ethical Committee
Member
Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2016/01 - Current Membro do Corpo Editorial da revista científica “EC Nutrition”
Member
2014/01 - Current Membro do Corpo Editorial da revista científica “Frontiers in Nutrition, Nutrition and Environmental section”
Member
2012/12 - Current Colaborador do REQUIMTE-LAQV
Other
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2012/03 - Current Membro Efectivo da Ordem dos Nutricionistas (Cédula Profissional n.º 0723N)
Member
Ordem dos Nutricionistas, Portugal

Conference scientific committee

Conference name Conference host
2022/02/01 - 2022/12/22 1st International Congresso n Food, Nutrition and Public Health – Towards a Sustainable Future (ICFNH2022) Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge
2019/06 - 2019/06 4th CiiEM Congress Monte de Caparica, Lisboa, Portugal

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2020/02 - Current Assitente da unidade curricular de Microbiologia geral/Assistant of the curricular unit of Microbiology Ciências da Nutrição (Licenciatura) Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2021/03 - 2021/05 Regente da unidade curricular de Saúde e Alimentação/Head of Course of the curricular unit Health and Food Segurança e Qualidade Alimentar na Restauração (Mestrado integrado) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
2021/02 - 2021/04 Unidade curricular de Ciência dos Alimentos, Tecnologia e Nutrição/Curricular unit of Food Science, Technology and Nutrition Inovação em Artes e Ciências Culinárias (Mestrado integrado) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
2021/02 - 2021/03 Consumo de alimentos/Food consumption Food design (Mestrado) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal
2020/02 - 2020/08 Regente da unidade curricular de Saúde Pública/Head of Course of the curricular unit Public Health Ciências da Nutrição (Licenciatura) Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2019/02 - 2020/08 Regente da unidade curricular de Gastrotecnia/Head of Course of the curricular unit Gastrotechnics Ciências da Nutrição (Licenciatura) Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2019/09 - 2020/02 Regente da unidade curricular de Bioquímica dos Alimentos/Head of Course of te curricular unit Food Biochemistry Ciências da Nutrição (Licenciatura) Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2017/09 - 2019/09 Assistente da unidade curricular de Bioquímica dos Alimentos/Assistant of the curricular unit of Food Biochemistry Ciências da Nutrição (Licenciatura) Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2019/02 - 2019/08 Assistente da unidade curricular de Saúde Pública/Assistant of the curricular unit Public Health Ciências da Nutrição (Licenciatura) Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2018/02 - 2018/09 Assistente da unidade curricular de Gastrotecnia/Head of Course of the curricular unit Gastrothecnics Ciências da Nutrição (Licenciatura) Instituto Universitário Egas Moniz, Portugal
2018/01 - 2018/02 Regente da unidade curricular de Saúde e Alimentação/Head of Course of the curricular unit Health and Food Segurança e Qualidade Alimentar na Restauração (Mestrado integrado) Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril, Portugal

Evaluation committee

Activity description
Role
Institution / Organization Funding entity
2022/09 - 2022/12 Avaliador de 4 propostas de projetos de investigação no âmbito da CBE Evaluation - Call HORIZON-JU-CBE-2022-IAFlag-02 Alternative sources for high added value food and/or feed ingredients/Evaluator of 4 research project proposals under the CBE Evaluation - Call HORIZON-JU-CBE-2022-IAFlag-02 Alternative sources for high added value food and/or feed ingredients
Evaluator
European Commission, Belgium
2020/09/01 - 2020/11/30 Avaliador de 5 propostas de projetos de investigação no âmbito da call H2020-JTI-BBI-2020 - TOPIC ID: BBI-2020-SO2-R4, Extract bioactive compounds from new, under-exploited and/or recalcitrant residual bio-based streams for high-value applications/Evaluator of 5 research project proposals under the call H2020-JTI-BBI-2020 - TOPIC ID: BBI-2020-SO2-R4, Extract bioactive compounds from new, under-exploited and / or recalcitrant residual bio-based streams for high-value applications
Evaluator
European Commission, Belgium EU Framework Programme for Research and Innovation Euratom

Journal scientific committee

Journal title (ISSN) Publisher
2015/01 - Current Food Research International (0963-9969) Elsevier
2014/01 - Current LWT (0023-6438) Elsevier
2014/01 - Current CyTA - Journal of Food (1947-6345) Informa UK (Taylor & Francis)
2014/01 - Current International Journal of Food Sciences and Nutrition (1465-3478) Informa UK (Taylor & Francis)
2014/01 - Current Journal of the Science of Food and Agriculture (1097-0010) Wiley (John Wiley & Sons)
2014/01 - Current Frontiers in Nutrition (2296-861X) Frontiers Media SA
2014/01 - Current Frontiers in Sustainable Food Systems (2571-581X) Frontiers Media SA
2014 - Current Food Chemistry (0308-8146) Elsevier
2014 - Current Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies (1520-572X) Informa UK (Marcel Dekker)
2014 - Current International Scholarly Research Notices (2356-7872) Hindawi Limited

Other jury / evaluation

Activity description Institution / Organization
2020/05/15 - 2020/11/13 Arguente no Júri das provas de habilitação profissional para acesso à profissão de nutricionista, na Ordem dos Nutricionistas/Arguer on the Jury of the professional qualification tests for access to the profession of nutritionist, in the Portuguese Council of Nutritionists Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2020/03 - 2020/03 Vogal no Júri do concurso para a atribuição de uma Bolsa de Investigação para Mestre/Member of the Jury for the competition to award a Research Scholarship for Master - (Referência REQUIMTE 2020-20), no Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos - UIDB/50006/2020, com o apoio financeiro da FCT/MCTES através de fundos nacionais, na instituição REQUIMTE, na área de Food Science and Pharmaceutical Technology REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2020/02 - 2020/02 Vogal no Júri do concurso para a atribuição de uma Bolsa de Investigação para Mestre/Member of the Jury for the competition to award a Research Scholarship for Master - (Referência REQUIMTE 2019-83), no Laboratório Associado Para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos - UID/QUI/50006/2019, com o apoio financeiro da FCT/MCTES através de fundos nacionais (PIDDAC), na Instituição REQUIMTE, na área de Food Science REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2019/09/26 - 2019/11/15 Arguente no Júri das provas de habilitação profissional para acesso à profissão de nutricionista, na Ordem dos Nutricionistas/Arguer on the Jury of the professional qualification tests for access to the profession of nutritionist, in the Portuguese Council of Nutritionists Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2019/08 - 2019/08 Vogal no Júri do concurso para a atribuição de uma Bolsa de Investigação para Mestre/Member of the Jury for the competition to award a Research Scholarship for Master - (Referência ICETA 2019-87) no âmbito do projeto ‘Cápsulas de cafeína – U2SCoffee’ (POCI-01-0247-FEDER-033351), financiado pelo Fundo de Desenvolvimento Regional (FEDER) através do Programa Operacional Competitividade e Internacionalização (COMPETE 2020), na Instituição ICETA Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
2019/08 - 2019/08 Vogal no Júri do concurso para a atribuição de uma Bolsa de Investigação para Mestre/Member of the Jury for the competition to award a Research Scholarship for Master - (Referência REQUIMTE 2019-57), no Laboratório Associado Para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos - UID/QUI/50006/2019, com o apoio financeiro da FCT/MCTES através de fundos nacionais (PIDDAC), na Instituição REQUIMTE REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
2018/01 - 2018/10 Arguente no Júri das provas de habilitação profissional para acesso à profissão de nutricionista, na Ordem dos Nutricionistas/Arguer on the Jury of the professional qualification tests for access to the profession of nutritionist, in the Portuguese Council of Nutritionists Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2017/08 - 2017/08 Arguente no Júri das provas de habilitação profissional para acesso à profissão de nutricionista, na Ordem dos Nutricionistas/Arguer on the Jury of the professional qualification tests for access to the profession of nutritionist, in the Portuguese Council of Nutritionists Ordem dos Nutricionistas, Portugal
2016/04 - 2016/12 Arguente no Júri das provas de habilitação profissional para acesso à profissão de nutricionistas, na Ordem dos Nutricionistas/Arguer on the Jury of the professional qualification tests for access to the profession of nutritionist, in the Portuguese Council of Nutritionists Ordem dos Nutricionistas, Portugal
Distinctions

Award

2016 Melhor projecto na área de investigação e desenvolvimento, Rose4Pack: Embalagem biodegradável ativa com extrato de alecrim (Rosmarinus officinalis L.) para incrementar a vida útil dos alimentos
Nutrition Awards, Portugal
2016 Melhor comunicação em painel - Perfil de ácidos gordos de sementes: benefícios para a saúde
2016 Menção Honrosa na comunicação livre – Fritura das batatas: impacto na qualidade nutricional
2015 Melhor comunicação oral - NUTRIAGEING: combining science, cooking and agriculture
2013 Melhor comunicação em painel - Carotenoids and vitamin E content of four cultivars of Annona Cherimola Mill. including its by-products

Other distinction

2017 Certificate of Outstanding Contribution in Reviewing - Food Research International
Elsevier Ltd, United Kingdom
2017 Reviewer Certificate
John Wiley & Sons Inc, United Kingdom
2017 Certificate of Reviewing
Elsevier Ltd, United Kingdom
2017 Certificate of Outstanding Contribution in Reviewing - LWT
Elsevier Ltd, United Kingdom
2016 Certificate of Reviewing
Elsevier Ltd, United Kingdom