???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
SÍLVIA IRENE GOMES PEREIRA LOURENÇO

Citation names

  • Lourenço, Sílvia

Author identifiers

Ciência ID
121B-13F4-8EBB
ORCID iD
0000-0003-2948-6633

Email addresses

  • silvia.lourenco@iniav.pt (Professional)
  • silvia.lourenco@sapo.pt (Personal)

Telephones

Mobile phone
  • 962744637 (Personal)
Telephone
  • 261712106 (Professional)

Addresses

  • Quinta da Almoinha, 2565-191, Dois Portos, Torres Vedras, Portugal (Professional)
  • Caminho do Piçarro, nº 2, Livramento, 2665-015, Azueira, Mafra, Portugal (Personal)

Knowledge fields

  • Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Beginner (A1) Intermediate (B1) Elementary (A2) Elementary (A2) Beginner (A1)
Education
Degree Classification
2013/09/16 - 2015/11/25
Concluded
Mestrado em Ensino da Física e da Química para o 3º Ciclo do Ensino Básico e Ensino Secundário (Mestrado)
Universidade de Lisboa - Instituto de Educação, Portugal
"Tarefas de investigação na aprendizagem do tema energia : do sol para a terra" (THESIS/DISSERTATION)
13
2012/11/05 - 2013/01/28
Concluded
Engenharia Química (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Coimbra Instituto Superior de Engenharia de Coimbra, Portugal
12
1993/10/12 - 1998/12/15
Concluded
Engenharia Química (Bacharelato)
Instituto Politécnico de Coimbra Instituto Superior de Engenharia de Coimbra, Portugal
12
Affiliation

Other Careers

Category
Host institution
Employer
2018/02/12 - Current Técnico Superior (Técnico Superior) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2011/11/15 - 2018/02/09 Assistente Operacional (Assistente Operacional) Câmara Municipal de Mafra, Portugal
1997/10/06 - 1999/08/31 Professor do ensino básico e secundário (Professor do ensino básico e secundário) Republica Portuguesa Ministério da Educação, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2008/06/01 - 2009/12/16 Responsável da Qualidade Siterja / Tecnocrimp, Portugal
1999/09/01 - 2005/07/01 Diretor da Qualidade Fundição de Dois Portos, SA, Portugal
Projects

Other

Designation Funders
2020/04/01 - 2023/06/30 QD-AD4PurePort
POCI-01-0247-FEDER-039956
Technical development
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
Concluded
2020/07/01 - 2023/04/30 Projeto Estratégico de Apoio à Fileira do Vinho na Região Centro II
CENTRO-04-3928-FEDER-000028
Technical development
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
Concluded
Outputs

Publications

Conference abstract
  1. Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Lourenço, Sílvia; Fernandes, Tiago A.; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Catarino, Sofia; Canas, Sara. "Storage Time Bottle: Influence on Total Phenolic and Antioxidant Activity of Wine Spirits aged by Traditional and Sustainable Technologies". Paper presented in XVII Encontro Nacional de Química dos Alimentos, Vila Real, 2024.
    Published
  2. Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Lourenço, Sílvia; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Tiago A. Fernandes; Catarino, Sofia; Canas, Sara. Corresponding author: Oliveira-Alves, Sheila Cristina. "Antioxidant activities of wine spirits aged by a sustainable technology using chestnut wood staves and micro-oxygenation". Paper presented in International Web Conference on Food Choice & Eating Motivation, Viseu, 2022.
    Published
Conference paper
  1. Alves, S.O.; Lourenço, S.; Anjos, O.; Caldeira, Ilda; Fernandes, Tiago A.; Catarino, Sofia; Canas, Sara; et al. Corresponding author: Oliveira-Alves, Sheila Cristina. "Antioxidant ativities of wine spirits aged by a sustainable technology using chestnut wood staves and micro-oxygenation". Paper presented in International Web Conference on Food Choice & Eating Motivation, 2022.
Conference poster
  1. Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Lourenço, Sílvia; Tiago Daniel Pereira Adriano Fernandes; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Catarino, Sofia; Canas, Sara. Corresponding author: Oliveira-Alves, Sheila Cristina. "Storage time bottle: influence on total phenolic and antioxidant activity of wine spirits aged by tradicional and sustainable technologies". Paper presented in XVII Encontro da Química dos Alimentos, 2024.
  2. Lourenço, Sílvia; Soares, Amélia; Mota, Deolinda; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Canas, Sara. Corresponding author: Lourenço, Sílvia. "Changes of the physicochemical characteristics of aged wine spirits during the storage in bottle". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  3. Roque, Rita; Caldeira, Ilda; Anjos, Ofélia; Lourenço, Sílvia; Amaral, João; Damásio, Miguel; Egipto, Ricardo; Silvestre, José. Corresponding author: Roque, Rita. "Sensory and chemical characteristic of white monovarietal wines produced from varieties more adapted to abiotic stress". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  4. Lourenço, Sílvia; Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Fernandes, Tiago A.; Caldeira, Ilda; Catarino, Sofia; Canas, Sara. Corresponding author: Lourenço, Sílvia. "Influence of the storage in bottle on the antioxidant activity of wine spirit aged by sustainable technology of micro-oxygenation with Limousin oak staves.". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  5. Lourenço, Sílvia; Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Fernandes, Tiago A.; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Catarino, Sofia; Canas, Sara. Corresponding author: Oliveira-Alves, Sheila Cristina. "The effect of transition metals on coniferaldehyde oxidation in wine spirits model solutions". Paper presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos, 2022.
  6. Lourenço, Sílvia; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Canas, Sara. Corresponding author: Canas, Sara. "Phenolic compounds of wine spirits resulting from different ageing technologies: behaviour during the storage in bottle". Paper presented in In Vino Analytica Scientia, 2022.
  7. Lourenço, Sílvia; Caldeira, Ilda; Furtado, Isabel; Ricardo Silva; Rogerson Frank S.S.. Corresponding author: Caldeira, Ilda. "Olfactometry approach to assess odorant compounds of grape spirits used for Port wine production-first results". Paper presented in In Vino Analytica Scientia, 2022.
  8. Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Lourenço, Sílvia; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Fernandes, Tiago A.; Catarino, Sofia; Canas, Sara. Corresponding author: Oliveira-Alves, Sheila Cristina. "Antioxidant Activities of Wine Spirit Aged by a Sustainable Technology Using Chestnut Wood Staves and Micro-Oxygenation". Paper presented in International Web Conference on Food Choice & Eating Motivation, 2022.
  9. Lourenço, Sílvia; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Pedro, Soraia Inês; Canas, S.. Corresponding author: Lourenço, Sílvia. "Characterisation of one-year aged wine spirits resulting from an alternative technology using micro-oxygenation and wood staves. Part I: basic chemical analyses and FT-RAMAN spectroscopy". Paper presented in XV Encontro da Química dos Alimentos: Estratégias para a Excelência, Autenticidade, Segurança e Sustentabilidade Alimentar, 2021.
  10. Caldeira, Ilda; Anjos, Ofélia; Lourenço, Sílvia; Pedro, Soraia Inês; Canas, Sara. "Characterisation of one-year aged wine spirits resulting from an alternative technology using micro-oxygenation and wood staves. Part II: volatiles and NIR spectroscopy". Paper presented in XV Encontro de Química dos Alimentos: Estratégias para a Excelência, Autenticidade, Segurança e Sustentabilidade Alimentar, 2021.
  11. Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Lourenço, Sílvia; Fernandes, Tiago A.; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Canas, Sara; Catarino, Sofia. Corresponding author: Oliveira-Alves, Sheila Cristina. "Quantification of coumarins in wine spirit aged by different technologies using chestnut wood". Paper presented in XV Encontro de Química dos Alimentos: Estratégias para a Excelência, Autenticidade, Segurança e Sustentabilidade Alimentar, 2021.
Journal article
  1. Sheila Oliveira-Alves; Sílvia Lourenço; Tiago A. Fernandes; Sara Canas. "Coumarins in Spirit Beverages: Sources, Quantification, and Their Involvement in Quality, Authenticity and Food Safety". Applied Sciences (2024): https://doi.org/10.3390/app14031010.
    10.3390/app14031010
  2. Sílvia Lourenço; Ofélia Anjos; ilda caldeira; Oliveira-Alves, S.C.; Nádia Santos; Sara Canas. "Natural Blending as a Novel Technology for the Production Process of Aged Wine Spirits: Potential Impact on Their Quality". Applied Sciences (2022): https://www.mdpi.com/2076-3417/12/19/10055.
    10.3390/app121910055
  3. Canas, S.; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Tiago A. Fernandes; Santos, Nádia; Lourenço, Sílvia; Granja-Soares, Joana; et al. Corresponding author: Canas, S.. "Micro-oxygenation level as a key to explain the variation in the colour and chemical composition of wine spirits aged with chestnut wood staves". LWT 154 (2022): 112658-112658. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112658.
    10.1016/j.lwt.2021.112658
  4. Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Lourenço, Sílvia; Anjos, Ofélia; Tiago A Fernandes; Caldeira, Ilda; Catarino, Sofia; Canas, Sara. Corresponding author: Oliveira-Alves, Sheila Cristina. "Influence of the Storage in Bottle on the Antioxidant Activities and Related Chemical Characteristics of Wine Spirits Aged with Chestnut Staves and Micro-Oxygenation". Molecules 27 1 (2021): 106-106. http://dx.doi.org/10.3390/molecules27010106.
    10.3390/molecules27010106
  5. Canas, Sara; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Fernandes, Tiago A.; Santos, Nádia; Lourenço, Sílvia; Granja-Soares, Joana; et al. "Micro-oxigenation level as a key to explain the variation in the colour and chemical composition of wine spirits aged with chestnut wood staves". (2021): http://hdl.handle.net/10400.5/22508.
    https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112658
  6. Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Roque, Rita; Pedro, Soraia Inês; Lourenço, Sílvia; Canas, Sara. Corresponding author: Anjos, Ofélia. "Screening of different ageing technologies for wine spirit by application of near-infrared (NIR) spectroscopy and volatile quantification". Processes 8 736 (2020): 1-7.
    Open access • Published • 10.3390/pr8060736
Magazine article
  1. Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Lourenço, Sílvia; Tiago A. Fernandes; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Catarino, Sofia; Canas, Sara. Corresponding author: Oliveira-Alves, Sheila Cristina. "Uma abordagem sustentável: uso da micro-oxigenação conjugada com aduelas de madeira no envelhecimento de aguardente vínica", Vida Rural, 2023
  2. Lourenço, Sílvia; Oliveira-Alves, Sheila Cristina; Anjos, Ofélia; Caldeira, Ilda; Nádia Santos; Canas, Sara. Corresponding author: Canas, Sara. "Lotagem natural: Inovação e sustentabilidade no processo produtivo de aguardente vínica envelhecida", Enologia, 2023
Preprint
  1. Sheila Oliveira-Alves; Sílvia Lourenço; Tiago A. Fernandes; Sara Canas. "Coumarins in Spirit Beverages: Sources, Quantification, and Their Involvement in the Quality, Authenticity and Food Safety". 2024. https://doi.org/10.20944/preprints202401.0193.v1.
    10.20944/preprints202401.0193.v1
Activities

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2024/03/18 - 2024/05/17 Validação interna do método para determinação do acido L-Málico e Validação interna do método para a determinação do ácido L-Lático
Co-supervisor
IES Politécnico Las Palmas, Spain
2023/07/17 - 2023/07/28 Produção de Aguardente Vínica em Escala Laboratorial
Co-supervisor
Produção de Aguardente Vínica em Escala Laboratorial
Ciência Viva, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2023/07/17 - 2023/07/28 Produção de Aguardente Vínica em Escala Laboratorial
Co-supervisor
Produção de Aguardente Vínica em Escala Laboratorial
Ciência Viva, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2023/05/05 - 2023/06/21 Comparação de diferentes metodologias de ensaio para determinação da acidez total de aguardentes (vínicas e de outras origens)
Co-supervisor
Engenharia Alimentar (Degree)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2023/05/02 - 2023/05/26 Reajuste dos Equipamentos de Destilação
Co-supervisor
Curso Técnico de Produção Agropecuária (Other)
Escola Profissional Agrícola Fernando Barros Leal, Portugal
2022/05/29 - 2022/08/30 Validação interna do método para determinação da acidez volátil
Co-supervisor
Strední prumyslová škola Hranice, Czech Republic
2022/05/29 - 2022/08/30 Validação interna do método para a determinação do teor de glucose+frutose
Co-supervisor
Strední prumyslová škola Hranice, Czech Republic
2021/09/01 - 2021/12/17 Calibração do equipamento FTIR com resultados determinados à bancada (parâmetros analisados: massa volúmica, TAV, acidez total e volátil, sulfuroso livre e total, pH e características cromáticas)
Co-supervisor
Curso Profissional Técnico de Processamento e Controlo de Qualidade (Other)
Escola Secundária Henriques Nogueira, Portugal
2020/02/01 - 2020/06/09 Quantificação do teor de ácido L-Málico e ácido L-Lático produzidos na fermentação malolática do vinho: Avaliação da Correlação entre o método cromatográfico e o método enzimático
Co-supervisor
Curso Técnico Superior Profissional em Análises Laboratoriais (Other)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal

Event participation

Activity description
Type of event
Event name
Institution / Organization
2024/11/15 - 2024/11/15 Assistir ao seminário sobre produção de aguardente.
Seminar
Seminário Internacional Aguardentes, Territórios e Sustentabilidade
Câmara Municipal da Lourinhã, Portugal

Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2022/10/23 - 2022/10/26 XVI Encontro da Química dos Alimentos
Conference
XVI Encontro da Química dos Alimentos
Sociedade Portuguesa de Química, Portugal

Instituto Politécnico de Castelo Branco, Portugal
2021/09/05 - 2021/09/08 XV Encontro da Química dos Alimentos
Conference
XV Encontro da Química dos Alimentos: Estratégias para a Excelência, Autenticidade, Segurança e Sustentabilidade Alimentar
Sociedade Portuguesa de Química, Portugal

Universidade da Madeira, Portugal

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2024/08/28 - 2024/08/28 Controlo de Maturação: do campo ao laboratório Controlo de Maturação: do campo ao laboratório (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2024/06/04 - 2024/06/06 Metodologias Analíticas para Controlo de Qualidade de Vinhos Metodologias Analíticas para Controlo de Qualidade de Vinhos (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2024/05/29 - 2024/05/29 Polifenóis: Parâmetros analíticos de diferenciação de vinhos tintos Polifenóis: Parâmetros analíticos de diferenciação de vinhos tintos (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2024/05/07 - 2024/05/09 Metodologias analíticas para controlo de qualidade das aguardentes Metodologias analíticas para controlo de qualidade das aguardentes (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2024/04/23 - 2024/04/24 Destilação de Vinho Destilação de Vinho (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2023/11/08 - 2023/11/10 Metodologias Analíticas para Controlo de Qualidade de Vinhos Metodologias Analíticas para Controlo de Qualidade de Vinhos (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2023/09/01 - 2023/09/01 Controlo de Maturação: do campo ao laboratório Controlo de Maturação: do campo ao laboratório (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2023/05/24 - 2023/05/26 Metodologias Analíticas para Controlo de Qualidade de Vinhos Metodologias Analíticas para Controlo de Qualidade de Vinhos (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal
2023/04/12 - 2023/04/14 Metodologias Analíticas para Controlo de Qualidade de Vinhos Metodologias Analíticas para Controlo de Qualidade de Vinhos (Curso de Especialização Tecnológica) Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal

Other jury / evaluation

Activity description Institution / Organization
2024/07/19 - Current Procedimento concursal comum para o preenchimento de 2 (dois) postos de trabalho com vínculo jurídico de emprego público, por tempo indeterminado, na categoria de Técnico Superior, para o exercício de funções no Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária, I.P. Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo de Dois Portos, Portugal