Identification
Personal identification
- Full name
- Rui Pedro Silva
Citation names
- Silva, Rui Pedro
Author identifiers
- Ciência ID
- 1E11-7B76-0A4D
- ORCID iD
- 0000-0002-2817-0277
Email addresses
- rus@ess.ipp.pt (Professional)
Knowledge fields
- Exact Sciences - Chemical Sciences
- Exact Sciences - Chemical Sciences - Analytical Chemistry
- Exact Sciences - Chemical Sciences - Physical Chemistry
- Exact Sciences - Chemical Sciences - Colloid Chemistry
- Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Upper intermediate (B2) | Advanced (C1) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | |
French | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | |
Spanish; Castilian | Elementary (A2) | Elementary (A2) | Elementary (A2) | Elementary (A2) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2021/10/01 - 2027
Ongoing
|
Biotecnoloxia Avanzada (Doctor)
Major in Biotecnoloxia Sanitaria
Universidade de Vigo Facultade de Bioloxía, Spain
|
|
2016/11/24
Concluded
|
Tecnologia e Ciência Alimentar (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Correlação entre a distribuição dos derivados do ácido protocatecuico e a sua eficácia no combate à oxidação lipídica" (THESIS/DISSERTATION)
|
15 |
2014/09/05
Concluded
|
Química (Licenciatura)
Major in Minor em Química
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Correlação da atividade antioxidante de fenolípidos em sistemas emulsionados e membranares" (THESIS/DISSERTATION)
|
13 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2018/08/06 - 2019/08/05 | Research Trainee (Research) | NOVARROZ - Produtos Alimentares, S.A., Portugal |
NOVARROZ - Produtos Alimentares, S.A., Portugal | ||
2017/11/06 - 2018/03/16 | Research Trainee (Research) | Universidade de Aveiro CICECO, Portugal |
Universidade de Aveiro CICECO, Portugal |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2022/09 - Current | Invited Assistant (Polytechnic Teacher) | Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Saúde, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2015/09 - 2016/05 | Relationship between the distribution of protocatechuic acid derivatives and their efficiency in inhibiting lipid oxidation in food emulsions | Universidade de Vigo Facultade de Química, Spain |
Universidade de Vigo Facultade de Química, Spain | ||
2014/09 - 2015/07 | Determinação quantitativa da distribuição de antioxidantes em emulsões óleo/água e correlação com a sua atividade antioxidante | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal | ||
2014/02 - 2014/07 | Correlação da actividade antioxidante de fenolípidos e a sua localização em sistemas emulsionados | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2018/08/06 - 2019/08/05 | RICEPLUS – Desenvolvimento de soluções inovadoras de funcionalização tecnológica e nutricional de arroz Carolino
POCI-01-0247-FEDER-033389
Research Fellow
NOVARROZ - Produtos Alimentares, S.A., Portugal
Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal |
Agência Nacional de Inovação SA
Ongoing
|
2017/11 - 2018/03 | ReStoragePear - Desenvolvimento de estratégias na prevenção do escaldão superficial e acastanhamento internona Pera Rocha
e garantia da qualidade no armazenamento
POCI-01-0247- FEDER-017777
Research Fellow
Universidade de Aveiro CICECO, Portugal
Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
PT 2020 |
Outputs
Publications
Conference poster |
|
Journal article |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2016/09/20 | Effects of Antioxidant Hydrophobicity, Surfactant Concentration, Edible Oil and Oil to Water Ration on the Antioxidant Efficiency of Phenolipids in O/W Emulsions | Eufofed Lipid 2016
European Federation for the Science and Technology of Lipids (Ghent, Belgium)
|
Distinctions
Award
2016 | Best Poster Communication Award
EUROFEDLIPID, Germany
|