Identification
Personal identification
- Full name
- Luis Filipe Da Mota Ribeiro
Citation names
- Ribeiro, Luis
- L. Filipe-Ribeiro
Author identifiers
- Ciência ID
- 2211-AB77-E4BE
- ORCID iD
- 0000-0002-6744-4082
Knowledge fields
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | |
English | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | |
French | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | |
Spanish; Castilian | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Intermediate (B1) | Advanced (C1) |
Education
Degree | Classification | |
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2018/11 - 2022/02
Concluded
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Pós-Doutoramento em Ciências Enológicas (Pós-doutoramento)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal
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2018/02/16
Concluded
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3º Ciclo em Ciências Químicas e Biológicas (Doutoramento)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
"Removing the negative sensory impact of volatile phenols in red wine: Optimization and evaluation of different materials
and their impact on wine quality" (THESIS/DISSERTATION)
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Muito Bom (máx.) |
2005/10/12
Concluded
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Mestrado em Viticultura e Enologia (Mestrado)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
"Avaliação do Azoto Assimilável em Mostos da Região Demarcada do Douro" (THESIS/DISSERTATION)
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Aprovado |
1999/01/27
Concluded
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Licenciatura em Enologia (Licenciatura)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"O Doseamento do Ácido l-láctico como Indicador da Instabilidade Microbiológica dos Vinhos Generosos do Douro" (THESIS/DISSERTATION)
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15 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
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2015 - 2020 | Researcher (Research) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal |
2008 - 2014 | Researcher (Research) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
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2021 - 2022 | Invited Assistant Professor (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal |
2020 - 2021 | Invited Assistant Professor (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal |
2019/12/04 - 2020/06/30 | Invited Assistant Professor (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal |
2012 - 2014 | Invited Assistant (University Teacher) | Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Hotelaria e Turismo, Portugal |
Instituto Politécnico do Porto Escola Superior de Hotelaria e Turismo, Portugal | ||
2003/09/01 - 2013/07/01 | Invited Assistant (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
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1997 - 2003 | Colaborador | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Projects
Contract
Designation | Funders | |
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2019/01/01 - 2019/12/31 | Centro de Química - Vila Real
UID/QUI/00616/2019
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
Other
Designation | Funders | |
---|---|---|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Projeto UID/QUI/00616/2019
UID/QUI/00616/2019
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
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Outputs
Publications
Book chapter |
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Conference paper |
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Journal article |
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Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
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2019/07/15 | Recycling of PVPP used in the wine industry: An opportunity for obtaining reusable PVPP and bioactive phenolic compounds | World Congress of Vine and Wine 15th
OIV (Genebra, Switzerland)
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2019/07/15 | Precision enology in Tawny Port wine aging process: monitoring barrel to barrel variation in oxygen, temperature and redox potential | 42th World Congress of Vine and Wine
OIV (Genebra, Switzerland)
|
2019/07/15 | Cork powder as a new natural and sustainable fining agent to reduce negative volatile phenols in red wine | 42 th World Congress of Vine and Wine
OIV (Genebra, Switzerland)
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2018/11/21 | Quantification of biogenic amines in wines using a dispersive solid phase extraction clean-up/concentration method. | XXIV Encontro Luso Galego de Química
SPQ (Porto, Portugal)
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2018/11/19 | The origin of pinking phenomena in white wines: An update | 41th World Congress of Vine and Wine
OIV (Punta del Este, Uruguay)
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2018/11/06 | Tartrate stabilisation of rosé wine using ion exchange resins: Impact on wine sensory characteristics | 14º Encontro de Quimica dos Alimentos - Indústria, Ciência, Formação e Inovação
SPQ (Viana do Castelo, Portugal)
|
2017/12/04 | Validation of a dspe-HPLC methodology for the determination of biogenic amines in wines | 10º Encontro Nacional de Cromatografia
SPQ (Bragança, Portugal)
|
2017/09/11 | Reducing negative volatile phenols in red wine by chitosan: impact on wine quality | 12ª Reunião do Grupo de Glúcidos Aveiro
SPQ (Aveiro, Portugal)
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2017/07/13 | Food safety in wine: the application of oenological products to reduce aflatoxins from contaminated wine | ICFC 2017 Internacional Conference on Food Contamination
UMinho (Braga, Portugal)
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2017/02/06 | Oenological polysaccharides: Impact on red wine phenolic composition | 40º World Congress of Vine and Wine, OIV
OIV (Sofia, Bulgaria)
|
2016/11/11 | Effectiveness between carboxymethylcellulose and other oenological additives in red wine tartaric stabilization | XXII Encontro Luso-Galego de Química
SPQ (Bragança, Portugal)
|
2016/10/23 | Reducing 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol in red wine by different commercial activated carbons: effect on wine phenolic compounds and aroma | 39º World Congress of Vine and Wine
OIV (Bento Gonçalves, Brazil)
|
2016/10/23 | Contribution for food safety in wine: the application of oenological fining agents to remove ochratoxin A from contaminated white and red wines | 39º World Congress of Vine and Wine
OIV (Bento Gonçalves, Brazil)
|
2016/09/14 | Red wine tartaric stabilization using carboxymethylcellulose with different structural features | 13º Encontro de Química dos Alimentos
SPQ (Porto, Portugal)
|
2016/09/11 | Activated carbons with different physicochemical proprieties: efficiency in removing 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol in red wine and their impact on wine phenolic and aroma compounds | XXII Encontro Luso-Galego de Química
SPQ (Bragança, Portugal)
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2016/05/04 | Controlo de qualidade de vinhos: validação de um método rápido e simples para a quantificação de fenóis voláteis relacionados com o “Brett Character”. , 4-6 maio, Évora (Oral) 175-1822016 | 10º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo
ATEVA
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2015/07/29 | Food safety in wine: removal of ochratoxin a in contaminated white wine using commercial fining agents | 17th International Conference on Nutrition and Food Sciences
ICNFS (Zurique, Switzerland)
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2014/09/10 | Impact of deoxygenation on white wine quality | 12º Encontro de Química dos Alimentos
SPQ (Lisboa, Portugal)
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2012/11/28 | Effect of transport and deoxygenation on loureiro monovarietal wine quality | XVIII Encontro Luso-Galego de Química
SPQ (Vila Real, Portugal)
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2012/11/28 | Potential of mannoproteins for white wine protein stabilization: effect on physicochemical and sensory characteristics | XVIII Encontro Luso-Galego de Química
SPQ (Vila Real , Portugal)
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Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
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2018 - 2019 | Implementação da certificação IFS na Indústria Alimentar
Supervisor
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Mestrado em Engenharia Química (Master)
Instituto Politécnico do Porto Centro de Estudo do Movimento e Atividade Humana, Portugal
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2016 - 2017 | Preparação e caracterização de diferentes soluções de Carboximetilcelulose (CMC): Efeito na estabilidade tartárica do vinho.
Supervisor
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Mestrado em Engenharia Química (Master)
Instituto Politécnico do Porto, Portugal
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2014 - 2015 | Impacto físico-química e sensorial da aplicação de patatina, quitosano e proteína de ervilha em vinho Bairrada DOC.
Co-supervisor
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Mestrado em Enologia (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2014 - 2015 | Carvões Ativados: Impacto na Composição Fenólica dos Vinhos Tintos
Co-supervisor
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Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2013 - 2014 | Efeito da adição da goma-arábica e da carboximetilcelulose nas características físico-químicas do vinho
Co-supervisor
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Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2011 - 2012 | Efeito da desoxigenação na qualidade do vinho
Co-supervisor
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Mestrado em Enologia (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2010 - 2011 | Estabilização tartárica de vinhos: comparação da carboxilmetilcelulose com outros aditivos enológicos
Co-supervisor
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Licenciatura em Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2007 - 2008 | Estabilização de vinhos base espumante por colagem
Supervisor
|
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2007 - 2008 | Impacto físico-químico e sensorial de colas vegetais não alergénicas em vinhos
Supervisor
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Licenciatura em Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2006 - 2007 | Controlo de qualidade em lotes de rolhas de cortiça
Supervisor
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Licenciatura em Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2005 - 2006 | Fermentação Maloláctica induzida verus fermentação malolática espontânea
Supervisor
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Licenciatura em Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2004 - 2005 | Doseamento do azoto assimilável e amónia em mostos da Região Demarcada do Douro
Supervisor
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Licenciatura em Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2004 - 2005 | Impacto da filtração no vinho
Supervisor
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Licenciatura em Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2004 - 2005 | Vinificação da casta Touriga Franca por maceração carbónica
Supervisor
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Licenciatura em Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2003 - 2004 | Evolução do azoto assimilável em uvas e mostos da região Demarcada do Ribatejo
Supervisor
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Licenciatura em Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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2001 - 2002 | Avaliação aromática e físico-química dos mostos e vinhos da casta “Jaen” durante o período de maturação
Supervisor
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Licenciatura em Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
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