???global.info.a_carregar???
Identification

Personal identification

Full name
LUÍS AVELINO GUIMARÃES DIAS

Citation names

  • Dias, Luís
  • Luís G. Dias

Author identifiers

Ciência ID
2F11-9092-FAAF
ORCID iD
0000-0002-1210-4259
Scopus Author Id
23569169900

Email addresses

  • ldias@ipb.pt (Personal)
  • luisgdias@gmail.com (Personal)

Knowledge fields

  • Exact Sciences - Chemical Sciences - Analytical Chemistry

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
English Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1) Intermediate (B1)
Education
Degree Classification
1999
Concluded
Química (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Cinética de Precipitação da Hidroxiapatite e Sua Influência Nas Propriedades do Sólido" (THESIS/DISSERTATION)
Aprovado por unanimidade
1990
Concluded
Química (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"n/a" (THESIS/DISSERTATION)
14 valores
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2010/05/14 - Current Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2001/02/22 - 2010/05/13 Assistant (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
1999/11/15 - 2001/02/21 Assistant (Polytechnic Teacher) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021/01/01 - 2025/12/31 Laboratório para a Sustentabilidade e Tecnologia em Regiões de Montanha
LA/P/0007/2020
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2023/01/24 - 2025/09/30 CERTRA - Desenvolvimento de Cadeias de Valor de Cereais Tradicionais para uma Alimentação Sustentável em Portugal
Projeto PRR-C05-I03-i-000161
Principal investigator
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Governo da República Portuguesa
Ongoing
2023/01/24 - 2025/08/25 InnoMeat – Innovative digital tools applied to sustainable Meat Science and Technology Higher Education: a link between Industry and academia
2022-1-ES01-KA220-HED-000087202
Researcher
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Ongoing
2022/07/01 - 2025/05/25 TRAMONTE - Valorização dos recursos biológicos do interior norte: a Tramazeira Transmontana como case-study
Tramonte
Co-Principal Investigator (Co-PI)
Associação do Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento, Portugal
Fundação 'la Caixa'
Ongoing
2020/01/01 - 2023/12/31 Centro de Investigação de Montanha
UIDB/00690/2020
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2020/01/01 - 2023/12/31 Centro de Investigação de Montanha
UIDP/00690/2020
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2021/05/01 - 2023/06/23 PHARMAPITOX - Desenvolvimento de um coletor inovador e protocolo para purificação da apitoxina para uso nas indústrias farmacêutica e cosmética
NORTE-01-0247-FEDER-113540
Co-Principal Investigator (Co-PI)
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Governo da República Portuguesa
Concluded
2014/04/01 - 2017/12/01 Valorização de sub produtos da apicultura - Produção de Hidromel e vinagre de mel
PA 54811
Researcher
Concluded
2011/12/01 - 2015/03/30 Desenvolvimento de novos produtos de apicultura, em modo de produção biológica (MPB)
PRODER PA 24073
Researcher
2010/03/01 - 2013/08/31 Coberturas vegetais: a estratégia decisiva na gestão sustentável dos olivais de sequeiro
PTDC/AGR-AAM/098326/2008
Researcher
Concluded
2011/03/01 - 2013/08/30 Impacto económico e fronteiras comerciais da apicultura em modo de produção biológico em Portugal. Harmonização dos procedimentos de certificação
BIOIMPACT
2010/01/01 - 2011/12/31 Obtenção de novos produtos transformados de carne de ovinos e caprinos
PRODER PA 24073
Researcher
2007/07/01 - 2010/12/31 Optimização das Condições de Produção de Hidromel
PTDC/AGR-ALI/68284/2006
Researcher
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2008/09/01 - 2010/08/30 Eficácia da própolis no controlo de loque Americano: Avaliação em zonas controladas
AFBControl
Researcher
2005/10/01 - 2009/07/31 Propriedades Bioactivas de Cogumelos Silvestres
POCI/AGR/56661/2004
PPCDT/AGR/56661/2004
Researcher
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal

Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2005/08/31 - 2008/08/31 Rastreio Nacional de Antibióticos no mel: Avaliação das vias de contaminação dos resíduos no mel
Programa Apícola Nacional 2005/2007
Principal investigator
Concluded
2005/10/01 - 2007/12/31 Línguas electrónicas e bioelectrónicas (línguas-BE) para sensorização ambiental e alimentar
POCI/QUI/58076/2004
PPCDT/QUI/58076/2004
Researcher
Universidade do Porto Departamento de Química e Bioquímica, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2004/11/01 - 2007/10/31 BIOLIFE - Produção de Ingredientes para Alimentos Funcionais: Galacto-Oligossacáridos e Fructo-Oligossacáridos
PRIME 03/347
Researcher
2003/01/12 - 2007/06/30 Promoção e Estímulo à Produção Biológica de Mel
AGRO 746
Researcher
2003/06/01 - 2005/06/30 Comparaison des modes d'organisation, de production et commercialisation des productions animales biologiques en France, Espagne et Portugal
BIOFEP
Researcher
2001/11/01 - 2005/06/30 Produção Biológica de bovinos de carne nos sistemas agro-pecuários de montanha em Trás-os-Montes
AGRO 227
Researcher
2001/09/01 - 2005/03/31 Quantificação de Fenóis Voláteis e de Leveduras do Género Dekkera em Vinhos de Qualidade
PO Agro 96
Researcher
2001/12/01 - 2004/12/01 O Freixo (Fraxinus angustifolia, Vahl) como Elemento Valorizador dos Sistemas Agro-florestal e Florestal no Nordeste Transmontano
PO Agro 27
Researcher
Concluded
2001/07/01 - 2004/11/30 Caracterização dos Méis de Trás-os-Montes: Demonstração do Contributo do Meio Ambiente e da Acção dos Apicultores para a Qualidade do Produto
PO Agro 242
Researcher
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
Concluded
Outputs

Publications

Book
  1. Vilas-Boas, Miguel; Gomes, Mário; Dias, Luís; Cabo, Paula. A Apicultura em Modo de Produção Biológico em Portugal. Lisboa: Federação Nacional dos Apicultores de Portugal. 2019.
    Published
Book chapter
  1. Dias, L.G.; Meirinho, S.G.; Veloso, A.C.A.; Rodrigues, L.R.; Peres, A.M.. "Electronic tongues and aptasensors". In Bioinspired materials for medical applications, 371-402. Elsevier, Woodhead Publishing, 2017.
    Published
  2. Luís G. Dias. "Nanoparticles-Based Sensors". In Advances in Food Diagnostics, 279-304. John Wiley & Sons, Ltd, 2017.
    Published
  3. Veloso, A.C.A.; Dias, L.G.; Rodrigues, L.R.; Peres, A.M.. "Gliadins in Foods and the Electronic Tongue". In Electronic Noses and Tongues in Food Science, 179-188. Oxford, Academic Press, 2016.
    Published • 10.1016/B978-0-12-800243-8.00018-4
  4. Luís G. Dias. "Electrochemical Sensors for Antioxidant Capacity of bee products". In Chemistry, biology and potential applications of honeybee plant-derived products, 196-223. Bentham Science Publishers, 2016.
    Published
  5. Pascoal, A.; Feás, X.; Dias, T.; Dias, L.G.; Estevinho, L.M.. "The Role of Honey and Propolis in the Treatment of Infected Wounds". In Microbiology for Surgical Infections: Diagnosis, Prognosis and Treatment, 221-229. Elsevier, 2014.
    Published • 10.1016/B978-0-12-411629-0.00013-1
  6. Luís G. Dias. "UV Spectrophotometry Method for Dietary Sugars". In Dietary Sugars: Chemistry, Analysis, Function and Effects, 229-248. RSC Publishing, 2012.
    Published
Conference paper
  1. Peres, A.M.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Dias, L.G.. "Electrochemical multi-sensors device coupled with heuristic or meta-heuristic selection algorithms for single-cultivar olive oil classification". 2014.
    10.1016/j.proeng.2014.11.616
  2. Meirinho, S.G.; Dias, L.G.; Peres, A.M.; Rodrigues, L.R.. "Development of an electrochemical aptasensor for the detection of human osteopontin". 2014.
    10.1016/j.proeng.2014.11.671
  3. Meirinho, Sofia G.; Dias, Luís; Peres, António M.; Rodrigues, L. R.. "Development of an electrochemical aptasensor for protein detection". 2013.
  4. Peres, A.M.; Dias, L.G.; Barcelos, T.P.; Sá Morais, J.; Machado, A.A.S.C.. "An electronic tongue for juice level evaluation in non-alcoholic beverages". 2009.
    10.1016/j.proche.2009.07.255
Journal article
  1. Lia Vasconcelos; Luís G. Dias; Ana Leite; Iasmin Ferreira; Etelvina Pereira; Evandro Bona; Javier Mateo; Sandra Rodrigues; Alfredo Teixeira. "Can Near-Infrared Spectroscopy Replace a Panel of Tasters in Sensory Analysis of Dry-Cured Bísaro Loin?". Foods (2023): https://doi.org/10.3390/foods12234335.
    10.3390/foods12234335
  2. Sónia Coutinho; Vanessa Matos; Natália Seixas; Hellen Rodrigues; Vanessa B. Paula; Lais Freitas; Teresa Dias; et al. "Melipona scutellaris Geopropolis: Chemical Composition and Bioactivity". Microorganisms (2023): https://doi.org/10.3390/microorganisms11112779.
    10.3390/microorganisms11112779
  3. Vanessa B. Paula; Letícia M. Estevinho; Susana M. Cardoso; Luís G. Dias. "Comparative Methods to Evaluate the Antioxidant Capacity of Propolis: An Attempt to Explain the Differences". Molecules (2023): https://doi.org/10.3390/molecules28124847.
    10.3390/molecules28124847
  4. Lia Vasconcelos; Luís G. Dias; Ana Leite; Iasmin Ferreira; Etelvina Pereira; Severiano Silva; Sandra Rodrigues; Alfredo Teixeira. "SVM Regression to Assess Meat Characteristics of Bísaro Pig Loins Using NIRS Methodology". Foods (2023): https://doi.org/10.3390/foods12030470.
    10.3390/foods12030470
  5. Luís G. Dias; Andressa R. S. Bruni; Camilla P. Anizelli; Marcela Zangirolami; Patrícia C. Lima; Leticia M. Estevinho; Evandro Bona. "Semi-Quantitative Discrimination of Honey Adulterated with Cane Sugar Solution by an ETongue". Chemistry & Biodiversity (2022): https://doi.org/10.1002/cbdv.202200698.
    10.1002/cbdv.202200698
  6. Guilherme G. Teixeira; António M. Peres; Letícia Estevinho; Pedro Geraldes; Cristina Garcia-Cabezon; Fernando Martin-Pedrosa; Maria Luz Rodriguez-Mendez; Luís G. Dias. "Enose Lab Made with Vacuum Sampling: Quantitative Applications". Chemosensors 10 7 (2022): 261-261. https://doi.org/10.3390/chemosensors10070261.
    10.3390/chemosensors10070261
  7. Miguel L. Sousa-Dias; Vanessa Branco Paula; Luís G. Dias; Letícia M. Estevinho. "Mead Production Using Immobilized Cells of Saccharomyces cerevisiae: Reuse of Sodium Alginate Beads". Processes (2021): https://doi.org/10.3390/pr9040724.
    10.3390/pr9040724
  8. Alfredo Teixeira; Severiano R. Silva; Marianne Hasse; José M. H. Almeida; Luis Dias. "Intramuscular Fat Prediction Using Color and Image Analysis of Bísaro Pork Breed". Foods (2021): https://doi.org/10.3390/foods10010143.
    10.3390/foods10010143
  9. Pérez-González, C.; Salvo-Comino, C.; Martin-Pedrosa, F.; Dias, L.; Rodriguez-Perez, M.A.; Garcia-Cabezon, C.; Rodriguez-Mendez, M.L.. "Analysis of Milk Using a Portable Potentiometric Electronic Tongue Based on Five Polymeric Membrane Sensors". Frontiers in Chemistry 9 (2021): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85110529395&partnerID=MN8TOARS.
    10.3389/fchem.2021.706460
  10. Teixeira, G.G.; Dias, L.G.; Rodrigues, N.; Marx, Í.M.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Application of a lab-made electronic nose for extra virgin olive oils commercial classification according to the perceived fruitiness intensity". Talanta 226 (2021): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85100045581&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.talanta.2021.122122
  11. Campos, M.G.; Anjos, O.; Chica, M.; Campoy, P.; Nozkova, J.; Almaraz-Abarca, N.; Barreto, L.M.R.C.; et al. "Standard methods for pollen research". Journal of Apicultural Research 60 4 (2021): 1-109. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85114435823&partnerID=MN8TOARS.
    10.1080/00218839.2021.1948240
  12. Andreia Santos do Nascimento; Fabiane de Lima Silva; Cerilene Santiago Machado; Samira Maria Peixoto Cavalcante da Silva; Leticia M. Estevinho; Luís G. Dias; Carlos Alfredo Lopes de Carvalho. "Use of the electronic tongue as a tool for the characterization of Melipona scutellaris Latreille honey". Journal of Apicultural Research (2020): https://doi.org/10.1080/00218839.2020.1842579.
    10.1080/00218839.2020.1842579
  13. Cristina Garcia-Cabezon; Guilherme Gobbi Teixeira; Luís Guimaraes Dias; Coral Salvo-Comino; Celia García-Hernandez; Maria Luz Rodriguez-Mendez; Fernando Martin-Pedrosa. "Analysis of Phenolic Content in Grape Seeds and Skins by Means of a Bio-Electronic Tongue". Sensors 20 15 (2020): 4176-4176. https://doi.org/10.3390/s20154176.
    10.3390/s20154176
  14. Jarboui, A.; Marx, Í.M.G.; Veloso, A.C.A.; Vilaça, D.; Correia, D.M.; Dias, L.G.; Mokkadem, Y.; Peres, A.M.. "An electronic tongue as a classifier tool for assessing perfume olfactory family and storage time-period". Talanta 208 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85072321995&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.talanta.2019.120364
  15. Silva, I.P.; Dias, L.G.; da Silva, M.O.; Machado, C.S.; Paula, V.M.B.; Evangelista-Barreto, N.S.; de Carvalho, C.A.L.; Estevinho, L.M.. "Detection of biogenic amines in mead of social bee". LWT 121 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85076691475&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.lwt.2019.108969
  16. Guilherme, R.; Rodrigues, N.; Marx, Í.M.G.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Ramos, A.C.; Peres, A.M.; Pereira, J.A.. "Sweet peppers discrimination according to agronomic production mode and maturation stage using a chemical-sensory approach and an electronic tongue". Microchemical Journal 157 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85086359166&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.microc.2020.105034
  17. Dias, L.G.; Silva, S.R.; Teixeira, A.. "Simultaneously prediction of sheep and goat carcass composition and body fat depots using in vivo ultrasound measurements and live weight". Research in Veterinary Science 133 (2020): 180-187. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85091586424&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.rvsc.2020.09.024
  18. Martín-Vertedor, D.; Rodrigues, N.; Marx, Í.M.G.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Assessing acrylamide content in sterilized Californian-style black table olives using HPLC-MS-QQQ and a potentiometric electronic tongue". LWT 129 (2020): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85085662968&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.lwt.2020.109605
  19. Ana Paula Pereira; Ana Mendes-Ferreira; Luís G. Dias; José M. Oliveira; Leticia M. Estevinho; Arlete Mendes-Faia. "Volatile Composition and Sensory Properties of Mead". Microorganisms 7 10 (2019): 404-404. https://doi.org/10.3390/microorganisms7100404.
    10.3390/microorganisms7100404
  20. Patricia Combarros-Fuertes; Rosa María Valencia-Barrera; Leticia M Estevinho; Luís G Dias; José María Castro; María Eugenia Tornadijo; José María Fresno. "Spanish honeys with quality brand: a multivariate approach to physicochemical parameters, microbiological quality, and floral origin". Journal of Apicultural Research 58 1 (2019): 92-103. https://doi.org/10.1080/00218839.2018.1494918.
    10.1080/00218839.2018.1494918
  21. Combarros-Fuertes, P.; Estevinho, L.M.; Dias, L.G.; Castro, J.M.; Tomás-Barberán, F.A.; Tornadijo, M.E.; Fresno-Baro, J.M.. "Bioactive Components and Antioxidant and Antibacterial Activities of Different Varieties of Honey: A Screening Prior to Clinical Application". Journal of Agricultural and Food Chemistry 67 2 (2019): 688-698. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85059743725&partnerID=MN8TOARS.
    10.1021/acs.jafc.8b05436
  22. Rodrigues, N.; Marx, Í.M.G.; Casal, S.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Application of an electronic tongue as a single-run tool for olive oils’ physicochemical and sensory simultaneous assessment". Talanta 197 (2019): 363-373. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85060079242&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.talanta.2019.01.055
  23. Arca, V.C.; Peres, A.M.; Machado, A.A.; Bona, E.; Dias, L.G.. "Sugars' quantifications using a potentiometric electronic tongue with cross-selective sensors: Influence of an ionic background". Chemosensors 7 3 (2019): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85074090386&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/chemosensors7030043
  24. Rodrigues, N.; Marx, Í.M.G.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Monitoring the debittering of traditional stoned green table olives during the aqueous washing process using an electronic tongue". LWT 109 (2019): 327-335. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85064319179&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.lwt.2019.04.024
  25. Bobiano, M.; Rodrigues, N.; Madureira, M.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Unmasking Sensory Defects of Olive Oils Flavored with Basil and Oregano Using an Electronic Tongue-Chemometric Tool". JAOCS, Journal of the American Oil Chemists' Society 96 7 (2019): 751-760. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85068037054&partnerID=MN8TOARS.
    10.1002/aocs.12249
  26. Veloso, A.C.A.; Silva, L.M.; Rodrigues, N.; Rebello, L.P.G.; Dias, L.G.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Perception of olive oils sensory defects using a potentiometric taste device". Talanta 176 (2018): 610-618. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85028578332&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.talanta.2017.08.066
  27. Slim, S.; Rodrigues, N.; Veloso, A.C.A.; Dias, L.G.; Cruz, R.; Casal, S.; Oueslati, S.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Characterization of commercial Tunisian monovarietal olive oils produced from autochthonous olive cultivars". Emirates Journal of Food and Agriculture 30 7 (2018): 581-591. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85053278633&partnerID=MN8TOARS.
    10.9755/ejfa.2018.v30.i7.1741
  28. Rodrigues, N.; Oliveira, L.; Mendanha, L.; Sebti, M.; Dias, L.G.; Oueslati, S.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Olive Oil Quality and Sensory Changes During House-Use Simulation and Temporal Assessment Using an Electronic Tongue". JAOCS, Journal of the American Oil Chemists' Society 95 9 (2018): 1121-1137. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85050363938&partnerID=MN8TOARS.
    10.1002/aocs.12093
  29. Marx, Í.M.G.; Veloso, A.C.A.; Dias, L.G.; Casal, S.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Electrochemical sensor-based devices for assessing bioactive compounds in olive oils: A brief review". Electronics (Switzerland) 7 12 (2018): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85058462649&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/electronics7120387
  30. Meirinho, S.G.; Dias, L.G.; Peres, A.M.; Rodrigues, L.R.. "Electrochemical aptasensor array for multiple detection of human osteopontin". Portugaliae Electrochimica Acta 36 1 (2018): 1-9. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85040090097&partnerID=MN8TOARS.
    10.4152/pea.201801001
  31. Borges, T.H.; Peres, A.M.; Dias, L.G.; Seiquer, I.; Pereira, J.A.. "Application of a potentiometric electronic tongue for assessing phenolic and volatile profiles of Arbequina extra virgin olive oils". LWT 93 (2018): 150-157. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85044041808&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.lwt.2018.03.025
  32. Harzalli, U.; Rodrigues, N.; Veloso, A.C.A.; Dias, L.G.; Pereira, J.A.; Oueslati, S.; Peres, A.M.. "A taste sensor device for unmasking admixing of rancid or winey-vinegary olive oil to extra virgin olive oil". Computers and Electronics in Agriculture 144 (2018): 222-231. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85037995231&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.compag.2017.12.016
  33. Veloso, A.C.A.; Sousa, M.E.B.C.; Estevinho, L.; Dias, L.G.; Peres, A.M.. "Honey evaluation using electronic tongues: An overview". Chemosensors 6 3 (2018): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85052622563&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/chemosensors6030028
  34. Tazi, I.; Triyana, K.; Siswanta, D.; Veloso, A.C.A.; Peres, A.M.; Dias, L.G.. "Dairy products discrimination according to the milk type using an electrochemical multisensor device coupled with chemometric tools". Journal of Food Measurement and Characterization 12 4 (2018): 2385-2393. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85048534113&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s11694-018-9855-8
  35. Rafaela Prata; José A. Pereira; Nuno Rodrigues; Luís G. Dias; Ana C. A. Veloso; Susana Casal; António M. Peres. "Olive Oil Total Phenolic Contents and Sensory Sensations Trends during Oven and Microwave Heating Processes and Their Discrimination Using an Electronic Tongue". Journal of Food Quality 2018 (2018): 1-10. https://doi.org/10.1155/2018/7826428.
    10.1155/2018/7826428
  36. De Morais, D.V.; De Carvalho Costa, M.A.P.; Bárbara, M.F.S.; De Lima Silva, F.; Moreira, M.M.; Delerue-Mato, C.; Dias, L.A.G.; Estevinho, M.L.M.; De Carvalho, C.A.L.. "Antioxidant, photoprotective and inhibitory activity of tyrosinase in extracts of Dalbergia ecastaphyllum". PLoS ONE 13 11 (2018): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85057821350&partnerID=MN8TOARS.
    10.1371/journal.pone.0207510
  37. Vanessa B Paula; Leticia M Estevinho; Luís G Dias. "Quantification of three phenolic classes and total phenolic content of propolis extracts using a single UV-vis spectrum". Journal of Apicultural Research 56 5 (2017): 569-580. https://doi.org/10.1080/00218839.2017.1370904.
    10.1080/00218839.2017.1370904
  38. Marx, Í.; Rodrigues, N.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Drunkler, D.A.; Peres, A.M.. "Sensory classification of table olives using an electronic tongue: Analysis of aqueous pastes and brines". Talanta 162 (2017): 98-106. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84991087020&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.talanta.2016.10.028
  39. Marx, Í.M.G.; Rodrigues, N.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Drunkler, D.A.; Peres, A.M.. "Assessment of Table Olives’ Organoleptic Defect Intensities Based on the Potentiometric Fingerprint Recorded by an Electronic Tongue". Food and Bioprocess Technology 10 7 (2017): 1310-1323. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85016091710&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s11947-017-1902-7
  40. Slim, S.; Rodrigues, N.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Oueslati, S.; Peres, A.M.. "Application of an electronic tongue for Tunisian olive oils’ classification according to olive cultivar or physicochemical parameters". European Food Research and Technology 243 8 (2017): 1459-1470. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85014073346&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s00217-017-2856-8
  41. Meirinho, S.G.; Dias, L.G.; Peres, A.M.; Rodrigues, L.R.. "Electrochemical aptasensor for human osteopontin detection using a DNA aptamer selected by SELEX". Analytica Chimica Acta (2017): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85028465997&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.aca.2017.07.071
  42. Souayah, F.; Rodrigues, N.; Veloso, A.C.A.; Dias, L.G.; Pereira, J.A.; Oueslati, S.; Peres, A.M.. "Discrimination of Olive Oil by Cultivar, Geographical Origin and Quality Using Potentiometric Electronic Tongue Fingerprints". JAOCS, Journal of the American Oil Chemists' Society (2017): 1-13. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85031397318&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s11746-017-3051-6
  43. Marx, Í.M.G.; Rodrigues, N.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Drunkler, D.A.; Peres, A.M.. "Quantification of table olives' acid, bitter and salty tastes using potentiometric electronic tongue fingerprints". LWT - Food Science and Technology 79 (2017): 394-401. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85010902332&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.lwt.2017.01.060
  44. Rodrigues, N.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Evaluation of extra-virgin olive oils shelf life using an electronic tongue—chemometric approach". European Food Research and Technology 243 4 (2017): 597-607. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84986313898&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s00217-016-2773-2
  45. Veloso, A.C.A.; Dias, L.G.; Rodrigues, N.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Sensory intensity assessment of olive oils using an electronic tongue". Talanta 146 (2016): 585-593. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84958927851&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.talanta.2015.08.071
  46. Rodrigues, N.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Monitoring olive oils quality and oxidative resistance during storage using an electronic tongue". LWT - Food Science and Technology 73 (2016): 683-692. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84978427645&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.lwt.2016.07.002
  47. Dias, L.G.; Tolentino, G.; Pascoal, A.; Estevinho, L.M.. "Effect of processing conditions on the bioactive compounds and biological properties of bee pollen,Efecto de las condiciones de procesado sobre los compuestos bioactivos y las propiedades biológicas del polen de abeja". Journal of Apicultural Research 55 5 (2016): 357-365. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85008945666&partnerID=MN8TOARS.
    10.1080/00218839.2016.1248109
  48. Dias, L.G.; Alberto, Z.; Veloso, A.C.A.; Peres, A.M.. "Electronic tongue: a versatile tool for mineral and fruit-flavored waters recognition". Journal of Food Measurement and Characterization 10 2 (2016): 264-273. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84952002118&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s11694-015-9303-y
  49. Meirinho, S.G.; Dias, L.G.; Peres, A.M.; Rodrigues, L.R.. "Voltammetric aptasensors for protein disease biomarkers detection: A review". Biotechnology Advances 34 5 (2016): 941-953. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84973522316&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.biotechadv.2016.05.006
  50. Dias, L.G.; Rodrigues, N.; Veloso, A.C.A.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Monovarietal extra-virgin olive oil classification: a fusion of human sensory attributes and an electronic tongue". European Food Research and Technology 242 2 (2016): 259-270. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84954385521&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s00217-015-2537-4
  51. Luís G. Dias; Ana C.A. Veloso; Mara E.B.C. Sousa; Letícia Estevinho; Adélio A.S.C. Machado; António M. Peres. "A novel approach for honey pollen profile assessment using an electronic tongue and chemometric tools". Analytica Chimica Acta 900 (2015): 36-45. http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2015.10.014.
    10.1016/j.aca.2015.10.014
  52. Bárbara, M.S.; Machado, C.S.; Sodré, G.D.S.; Dias, L.G.; Estevinho, L.M.; De Carvalho, C.A.L.. "Microbiological assessment, nutritional characterization and phenolic compounds of bee pollen from Mellipona mandacaia Smith, 1983". Molecules 20 7 (2015): 12525-12544. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84938633267&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/molecules200712525
  53. Meirinho, S.G.; Dias, L.G.; Peres, A.M.; Rodrigues, L.R.. "Development of an electrochemical RNA-aptasensor to detect human osteopontin". Biosensors and Bioelectronics 71 (2015): 332-341. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84928643243&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.bios.2015.04.050
  54. Dias, L.G.; Sequeira, C.; Veloso, A.C.A.; Sousa, M.E.B.C.; Peres, A.M.. "Evaluation of healthy and sensory indexes of sweetened beverages using an electronic tongue". Analytica Chimica Acta 848 (2014): 32-42. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84907286342&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.aca.2014.08.003
  55. Dias, L.G.; Fernandes, A.; Veloso, A.C.A.; Machado, A.A.S.C.; Pereira, J.A.; Peres, A.M.. "Single-cultivar extra virgin olive oil classification using a potentiometric electronic tongue". Food Chemistry 160 (2014): 321-329. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84898880459&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2014.03.072
  56. Sousa, M.E.B.C.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Estevinho, L.; Peres, A.M.; Machado, A.A.S.C.. "Practical procedure for discriminating monofloral honey with a broad pollen profile variability using an electronic tongue". Talanta 128 (2014): 284-292. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84901623684&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.talanta.2014.05.004
  57. Correia, D.M.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Dias, T.; Rocha, I.; Rodrigues, L.R.; Peres, A.M.. "Dietary Sugars Analysis: Quantification of Fructooligossacharides during Fermentation by HPLC-RI Method". Frontiers in Nutrition 1 (2014): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84995799413&partnerID=MN8TOARS.
    10.3389/fnut.2014.00011
  58. Peres, A.M.; Freitas, P.; Dias, L.G.; Sousa, M.E.B.C.; Castro, L.M.; Veloso, A.C.A.. "Cyclic voltammetry: A tool to quantify 2,4,6-trichloroanisole in aqueous samples from cork planks boiling industrial process". Talanta 117 (2013): 438-444. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84886299177&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.talanta.2013.09.039
  59. Freitas, P.; Dias, L. G.; Peres, A. M.; Castro, L. M.; Veloso, A. C. A.; Walczak, R; Dziuban, J. "Determination of 2,4,6-trichloroanisole by cyclic voltammetry". 26th European Conference on Solid-State Transducers, Eurosensor 2012 47 (2012): 1125-1128. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000312953300279&KeyUID=WOS:000312953300279.
    10.1016/j.proeng.2012.09.349
  60. Dias, L.G.; Pereira, A.P.; Estevinho, L.M.. "Comparative study of different Portuguese samples of propolis: Pollinic, sensorial, physicochemical, microbiological characterization and antibacterial activity". Food and Chemical Toxicology 50 12 (2012): 4246-4253. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84866789578&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.fct.2012.08.056
  61. Malheiro, R.; Casal, S.; Sousa, A.; de Pinho, P.G.; Peres, A.M.; Dias, L.G.; Bento, A.; Pereira, J.A.. "Effect of Cultivar on Sensory Characteristics, Chemical Composition, and Nutritional Value of Stoned Green Table Olives". Food and Bioprocess Technology 5 5 (2012): 1733-1742. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84862134456&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s11947-011-0567-x
  62. Iglesias, A.; Feás, X.; Rodrigues, S.; Seijas, J.A.; Vázquez-Tato, M.P.; Dias, L.G.; Estevinho, L.M.. "Comprehensive study of honey with protected denomination of origin and contribution to the enhancement of legal specifications". Molecules 17 7 (2012): 8561-8577. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84864584448&partnerID=MN8TOARS.
    10.3390/molecules17078561
  63. Peres, A.M.; Baptista, P.; Malheiro, R.; Dias, L.G.; Bento, A.; Pereira, J.A.. "Chemometric classification of several olive cultivars from Trás-os-Montes region (northeast of Portugal) using artificial neural networks". Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems 105 1 (2011): 65-73. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-78650936457&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.chemolab.2010.11.001
  64. Peres, A.M.; Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Meirinho, S.G.; Morais, J.S.; MacHado, A.A.S.C.. "An electronic tongue for gliadins semi-quantitative detection in foodstuffs". Talanta 83 3 (2011): 857-864. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-78650178295&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.talanta.2010.10.032
  65. Moreira, L.L.; Dias, T.; Dias, L.G.; Rogão, M.; Da Silva, J.P.; Estevinho, L.M.. "Propolis influence on erythrocyte membrane disorder (hereditary spherocytosis): A first approach". Food and Chemical Toxicology 49 2 (2011): 520-526. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-78951469817&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.fct.2010.11.042
  66. Dias, L.G.; Peres, A.M.; Barcelos, T.P.; Sá Morais, J.; MacHado, A.A.S.C.. "Semi-quantitative and quantitative analysis of soft drinks using an electronic tongue". Sensors and Actuators, B: Chemical 154 2 (2011): 111-118. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-79955654733&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.snb.2010.01.005
  67. Rodrigues, M.A.; Gomes, V.; Dias, L.G.; Pires, J.; Aguiar, C.; Arrobas, M.. "Evaluation of soil nitrogen availability by growing tufts of nitrophilic species in an intensively grazed biodiverse legume-rich pasture | Evaluación de la disponibilidad de N en suelo en pastos biodiversos ricos en leguminosas mediante el cultivo de plantas nitrófilas dentro de la dehesa". Spanish Journal of Agricultural Research 8 4 (2010): 1058-1067. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-78650685533&partnerID=MN8TOARS.
  68. Gomes, S.; Dias, L.G.; Moreira, L.L.; Rodrigues, P.; Estevinho, L.. "Physicochemical, microbiological and antimicrobial properties of commercial honeys from Portugal". Food and Chemical Toxicology 48 2 (2010): 544-548. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-74649087125&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.fct.2009.11.029
  69. Peres, A.M.; Dias, L.G.; Joy, M.; Teixeira, A.. "Assessment of goat fat depots using ultrasound technology and multiple multivariate prediction models". Journal of Animal Science 88 2 (2010): 572-580. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-75949101311&partnerID=MN8TOARS.
    10.2527/jas.2009-2195
  70. Dias, L. A.; Peres, A. M.; Veloso, A. C. A.; Reis, F. S.; Vilas-Boas, M.; Machado, A. A. S. C.. "An electronic tongue taste evaluation: Identification of goat milk adulteration with bovine milk". Sensors and Actuators B-Chemical 136 1 (2009): 209-217. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000263494200032&KeyUID=WOS:000263494200032.
    10.1016/j.snb.2008.09.025
  71. Dias, L.G.; Veloso, A.C.A.; Correia, D.M.; Rocha, O.; Torres, D.; Rocha, I.; Rodrigues, L.R.; Peres, A.M.. "UV spectrophotometry method for the monitoring of galacto-oligosaccharides production". Food Chemistry 113 1 (2009): 246-252. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-54849163200&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2008.06.072
  72. Dias, Luis A.; Peres, Antonio M.; Vilas-Boas, Miguel; Rocha, Maria A.; Estevinho, Leticia; Machado, Adelio A. S. C.. "An electronic tongue for honey classification". Microchimica Acta 163 1-2 (2008): 97-102. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000259042500013&KeyUID=WOS:000259042500013.
    10.1007/s00604-007-0923-8
  73. Moreira, L.; Dias, L.G.; Pereira, J.A.; Estevinho, L.. "Antioxidant properties, total phenols and pollen analysis of propolis samples from Portugal". Food and Chemical Toxicology 46 11 (2008): 3482-3485. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-54449094246&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.fct.2008.08.025
  74. Dias, L.G.; Correia, D.M.; Sá-Morais, J.; Sousa, F.; Pires, J.M.; Peres, A.M.. "Raw bovine meat fatty acids profile as an origin discriminator". Food Chemistry 109 4 (2008): 840-847. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-41549157203&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2008.01.008
  75. Estevinho, L.; Pereira, A.P.; Moreira, L.; Dias, L.G.; Pereira, E.. "Antioxidant and antimicrobial effects of phenolic compounds extracts of Northeast Portugal honey". Food and Chemical Toxicology 46 12 (2008): 3774-3779. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-55949102607&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.fct.2008.09.062
  76. Santos, H.; Ângelo Rodrigues, M.; Dias, L.G.; Arrobas, M.. "Evaluation of slow release nitrogen fertilisers for Tall cabbage grown in autumn". Italian Journal of Agronomy 3 3 (2008): 161-162. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84979738813&partnerID=MN8TOARS.
  77. Rodrigues, M.A.; Pereira, A.; Cabanas, J.E.; Dias, L.; Pires, J.; Arrobas, M.. "Crops use-efficiency of nitrogen from manures permitted in organic farming". European Journal of Agronomy 25 4 (2006): 328-335. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-33749589732&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.eja.2006.07.002
Magazine article
  1. João Verdial; Luís G. Dias; Daniela M. Correia; Lillian Barros; António M. Peres. "Pesquisa de aminas biogénicas em vinhos de Trás-os-Montes", Viti Revista Técnica, 2005
Preprint
  1. Lia Vasconcelos; Luís G. Dias; Ana Leite; Iasmin Ferreira; Etelvina Pereira; Evandro Bona; Javier Mateo; Sandra Rodrigues; And Alfredo Teixeira. "Can NIR Replace a Panel of Tasters in Sensory Analysis of Dry-Cured Bísaro Loin?". 2023. https://doi.org/10.20944/preprints202311.0325.v1.
    10.20944/preprints202311.0325.v1

Other

Other output
  1. Phenolic compounds and antioxidant activity of two regions Portugal propolis. 2008. Moreira, Leandro; Pereira, Ermelinda; Dias, Luís; Pires, Sância; Estevinho, Letícia.
  2. Compostos fenólicos e actividade antifúngica do mel de Trás-os-Montes. 2007. Pereira, Ana Paula; Dias, Luís; Amaral, Eva; Pereira, Ermelinda; Estevinho, Letícia.
Activities

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2022/01/05 - 2022/11/30 Impacto Ambiental e Disponibilidade de Metais Pesados na Ribeira de Portelo à Presença de uma Mina de Volfrâmio Inativa
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2021/01/05 - 2022/02/15 Efeito da incorporação de bagas de sabugueiro fermentadas no pão
Co-supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2021/01/05 - 2021/12/16 Study of Saccharomyces cerevisae growth: screen the best conditions and evaluate the effects of wine and histamine
Co-supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2021/01/05 - 2021/07/28 Chemical and biological analysis of Tramazeira
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2021/01/05 - 2021/07/28 Analysis of cadmium, copper and lead ions in wine by ASDPV with a lab-made grafite composite working electrode
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2019/01/05 - 2019/07/25 Análise voltamétrica cíclica: uma ferramenta para análise qualitativa do mel
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2019/01/05 - 2019/06/25 Utilização de análise de imagem em associação com análises discriminantes para determinação da gordura intramuscular do músculo longissimus thoracis ET
Co-supervisor
Mestrado em Tecnologias da Ciência Animal (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/01 - 2018/07 Análise de cálcio, potássio e sódio em águas naturais: sistema potenciométrico de multisensores
Supervisor
Mestrado em Tecnologia Ambiental (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2018/01 - 2018/07 Voltametria de Onda Quadrada na análise de compostos fenólicos com elétrodos compósitos de grafite: 4-clorofenol, fenol e 4-nitrofenol
Supervisor
Mestrado em Tecnologia Ambiental (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2017/01 - 2017/07 Análise do fenol por voltametria cíclica: elétrodos compósitos de resina epoxílica, grafite e óxidos de metal
Supervisor
Mestrado em Tecnologia Ambiental (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2017/01 - 2017/07 Análise de cafeína em café por voltametria cíclica e com eléctrodos compósitos de grafite, óxidos de metal e resina epoxílica
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2016/01 - 2016/11 Estudo de méis monoflorais incluindo casos particulares: méis de Alfarroba, Medronheiro, Poejo e Tomilho
Co-supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2016/01 - 2016/07 Quantificação de açúcares com uma língua eletrónica: calibração multivariada com seleção de sensores
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2015/01 - 2015/12 Caracterizac¸a~o da composic¸a~o nutrional da macroalga Fucus vesiculosus e a alterac¸a~o dos compostos bioativos nos diferentes me´todos de secagem
Co-supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2014/01 - 2014/12 Análise de águas minerais com e sem sabor com uma língua eletrónica potenciométrica
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2014/01 - 2014/12 Metana´lise na previsa~o dos componentes corporais e da carcac¸a relacionados a medic¸o~es ultra-sonogra´ficas em caprinos e ovinos
Co-supervisor
Mestrado em Tecnologias da Ciência Animal (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2013/01 - 2013/12 Desenvolvimento de um sistema de quantificação de TCA em solução aquosa por voltametria
Co-supervisor
Mestrado em Processos Químicos e Biológicos (Master)
Instituto Politécnico de Coimbra Instituto Superior de Engenharia de Coimbra, Portugal
2013/01 - 2013/12 Sistemas de gestão ambiental de acordo com a norma ISO 14001:2012: aplicação à empresa Gliese – Work Solutions, Lda
Supervisor
Mestrado em Tecnologia Ambiental (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2013/01 - 2013/12 Preparação e caraterização dos resíduos de espumas de poliuretano do setor de calçado para reciclagem química
Supervisor
Mestrado em Tecnologia Ambiental (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2013/01 - 2013/11 Análise de Azeites Monovarietais com uma Língua Electrónica
Co-supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2012/01 - 2012/12 Caracterização química e biológica de própolis da serra de Bornes por TLC
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2012/01 - 2012/10 Determinação expedita de aminas biogénicas em cogumelos por TLC
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2012/01 - 2012/07 Análise de açúcares e ácidos orgânicos em sumos comerciais: aplicação de HPLC-SEC-UV-IR e língua eletrónica
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2009/01 - 2009/10 Análise semi-quantitativa e quantitativa de bebidas não alcoólicas com uma língua electrónica
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2009/01 - 2009/10 Propriedades Nutracêuticas do Propólis Português
Co-supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2009/01 - 2009/08 Análise da composição corporal em cabras adultas pelo método redes neuronais artificiais
Co-supervisor
Mestrado em Tecnologias Animais (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
2008/01 - 2008/12 Optimização e validação do método de análise de sulfonamidas no mel por um método de HPLC-fluorescência
Supervisor
Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal