Identification
Personal identification
- Full name
- Ana Patrícia Diogo Padrão Ferreira
Citation names
- Padrão, Patrícia
Author identifiers
- Ciência ID
- 4517-D70A-7BE7
- ORCID iD
- 0000-0001-6310-4956
Websites
- www.ispup.pt (Professional)
Knowledge fields
- Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
English | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | |
French | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Elementary (A2) | Intermediate (B1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2014/03/03
Concluded
|
Programa Doutoral em Ciências do consumo alimentar e nutrição (Doutoramento)
Universidade do Porto, Portugal
"Risk factors for non-communicable diseases in Mozambique" (THESIS/DISSERTATION)
|
Pass with distinction by unanimity |
2007/02/07
Concluded
|
Mestrado em Saúde Pública (Mestrado)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal "Social, demographic, behavioural and health aspects of smoking: Evidence from the Portuguese National Health Survey" (THESIS/DISSERTATION)
|
Very good |
2001/01/19
Concluded
|
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Comparison of blood lipid profile between young and elderly people" (THESIS/DISSERTATION)
|
15 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2014/03/03 - Current | Researcher (Research) | Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal |
2002/06/01 - 2004/01/01 | Research Trainee (Research) | Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2016/05/01 - Current | Assistant Professor (University Teacher) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
2006/11/01 - 2014/04/30 | Invited Assistant (University Teacher) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
Other Careers
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2004/02/06 - 2016/04/30 | Técnico Superior (Técnico Superior) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
Positions / Appointments
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2022/12/19 - Current | Vogal do Conselho Executivo | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal | ||
2022/07/16 - Current | Membro do Conselho de Especialidade de Nutrição Comunitária e Saúde Pública | Ordem dos Nutricionistas, Portugal |
Ordem dos Nutricionistas, Portugal | ||
2019/09/16 - Current | Membro da Comissão Científica do Mestrado em Ciências Gastronómicas | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal | ||
2016/05/01 - Current | Vogal do Conselho Científico | Universidade do Porto, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal | ||
2015/10/01 - Current | Membro da Direção | Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal |
Projects
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2016 - Current | FEEDcities - Comprehensive characterization of the street food environment in cities from Eastern Europe and Central Asia
WHO registration 2015/591370 and 2017/698514
Principal investigator
Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal
|
World Health Organization (Europe)
Ongoing
|
2021/12/01 - 2023/11/30 | NUTLY - Desenvolvimento e validação de um instrumento baseado em fotografias para avaliar literacia nutricional
EXPL/SAU-NUT/1508/2021
Principal investigator
Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal
Universidade do Porto Laboratório Associado para a Investigação Integrativa e Translacional em Saúde Populacional, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2022/05/01 - 2023/10/30 | Skills 4 Pós-COVID - Competências para o futuro no Ensino Superior
PS:POCH-02-53I2-FSE-000005
Researcher
Universidade do Porto, Portugal
|
Programa Operacional Capital Humano
Concluded
|
2022 - 2023 | 3sInfodemic: Procurar, selecionar e difundir informação: as três componentes de uma infodemia
EXPL/COM-OUT/1572/2021
Researcher
Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal
Universidade do Porto Laboratório Associado para a Investigação Integrativa e Translacional em Saúde Populacional, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2020/10/01 - 2022/12/31 | MIND Matosinhos - Multiple Interventions to Prevent Cognitive Decline
MIND - Matosinhos
Researcher
Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal
|
Programa Parcerias para o Impacto, Portugal Inovação Social - Câmara Municipal de Matosinhos
Ongoing
|
2020 - 2021 | PLATE – Technology driven Food Literacy Program in Schools: obesity prevention in adolescence
no ref
Researcher
Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal
|
Ciência Viva – Agência Nacional para a Cultura Científica e Tecnológica
Ongoing
|
2019 - 2021 | FEED literacy - Photo album for assessment of knowledge in nutrition
no ref
Principal investigator
Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal
|
Ongoing
|
2018 - 2021 | "Body and Brain": effects of a multicomponent exercise intervention on physical and cognitive function in elderly people with
Alzheimer's
POCI-01-0145-FEDER-031808
Researcher
|
Ongoing
|
2018 - 2021 | iMC Salt | Development of innovative equipment to Monitor and Control SALT during cooking - impact on consumption
POCI-01-0145-FEDER-029269
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2019 - 2020 | MIND - Multiple Interventions to Achieve no Decline - Porto
No ref
Researcher
Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal
|
Ongoing
|
2017 - 2020 | NEWFOOD – Food Technologies Valorization
NORTE-01-0246-FEDER-000043
Researcher
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
Representação Permanente de Portugal junto da União Europeia
Ongoing
|
2009 - 2019 | Risk factors for non-communicable diseases in Mozambique
Risk factors for non-communicable diseases in Mozambique
Researcher
Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal
|
Concluded
|
2016 - 2017 | Nutriscience: play, cook, learn - Bilateral cooperation
00085NU1 - Cooperação Bilateral
Researcher
Universidade do Porto Faculdade de Letras, Portugal
|
Administração Central do Sistema de Saúde, IP
Concluded
|
2015 - 2017 | Nutriscience: play, cook, learn
00085NU1
Researcher
Universidade do Porto Faculdade de Letras, Portugal
|
Administração Central do Sistema de Saúde, IP
Concluded
|
2015 - 2017 | Nutrition UP 65 | nutritional strategies facing an older demography
40NU5
Researcher
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
Administração Central do Sistema de Saúde, IP
Concluded
|
2011 - 2017 | Assessment of hydration status of different populations
Assessment of hydration status of different populations
Researcher
|
Concluded
|
2014 - 2015 | Street Food Environment in Maputo (STOOD MAP)
STOOD MAP
Researcher
Italian Cooperation Agency, Maputo, Mozambique , Mozambique
|
Italian Cooperation Agency, Maputo, Mozambique
Concluded
|
2014 - 2015 | Evaluation of sodium content in soups served in institutions
Evaluation of sodium content in soups served in institutions
Researcher
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
|
2013 - 2015 | ARIA - How indoor air quality can affect children allergies and asthma
PTDC/DTP-SAP/1522/2012|FCOMP-01-0124-FEDER-028797
Researcher
Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2008 - 2012 | GMKids (Growth Monitoring Kids)
GMKids
Researcher
|
Concluded
|
2003 - 2012 | Socio-demographic factors, food choices and weight status in the Portuguese population
Fatores socio-demográficos, escolhas alimentares e estado ponderal na população portuguesa
Researcher
|
|
2010 - 2011 | Effect of ingesting sugary drinks on the feeling of thirst and hydration status
Efeito da ingestão de bebidas açucaradas na sensação de sede e estado de hidratação
Researcher
|
Concluded
|
2007 - 2009 | UPKids
UPKids
Researcher
|
Outputs
Publications
Book |
|
Book chapter |
|
Conference abstract |
|
Conference paper |
|
Journal article |
|
Report |
|
Thesis / Dissertation |
|
Artistic / Performance
Program / Show |
|
Other
Other output |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2019 | Esther Artuanne Figueredo da Silva; Karini Freire da Rocha; Célia Regina Araújo, Patrícia Padrão, Pedro Moreira, Karla Danielly da Silva Ribeiro. EXCESSO DE SÓDIO EM ALIMENTOS LÁCTEOS INSDUSTRIALIZADOS DESTINADOS A CRIANÇAS MENORES DE 36 MESES. V Congresso Norte e Nordeste de Nutrição Clínica e Esportiva, Natal, Brasil, 2019. | |
2019 | Padrão P. Riscos/Benefícios do Padrão Alimentar Vegetariano. 14º CONGRESSO DA SOCIEDADE PORTUGUESA DE CIÊNCIAS DE NUTRIÇÃO E ALIMENTAÇÃO. Porto, 2019. | |
2019 | Ribeiro Paciência I ; Pereira P ; Aho V ; Cavaleiro Rufo J ;Silva D ; Martins C ; Mendes F ;Rama T ; Rodolfo A ;Leão L ; Delgado L ; Padrão P ; Moreira P ; Haahtela T ;Swimming pool training environment may drive skin and gut dysbiosis in elite swimmers: SEAACI Congress 2019. | |
2019 | Pedro Cunha, Inês Paciência, João Rufo, Francisca Castro Mendes, Mariana Farraia, Diana Silva, Luís Delgado, Patrícia Padrão, André Moreira, Pedro Moreira. Dietary acid load: a novel nutritional target on the children’s obese-asthma phenotype? EAACI Congress 2019. | |
2019 | Patrícia Padrão. EATing in the Anthropocene. More Meals To Come: An International Conference. Porto, 2019. | |
2019 | Sousa, S. Lunet, N. Gelormini, M Jewell, J. Morais, I. Albuquerque, G. Casal, S. Pinho, O. Breda, J. Padrão, P.A multicentre study of the street foods purchased in urban areas of Central Asia in the context of the FEEDCities Project.12th European Public Health Conference. Marselha, 2019. | |
2019 | Daniela Sousa, Maria Antónia Campos, Patrícia Padrão, Isabel Vieira. Hydration status in Cerebral Palsy. 12.a Edição do Encontro de Investigação Jovem da Universidade do Porto, 2019. | |
2017/07/23 | Inadequate hydration status and overweight among older adults: data from Nutrition UP 65. | World Congress of Gerontology and Geriatrics
International Association of Gerontology and Geriatrics (San Francisco , United States)
|
2017 | Guerra RS, Sousa AS, Valdiviesso R, Álvares L, Santos A, Borges N, Padrão P, Moreira P, Afonso C, Martins C, Ferro G, Amaral TF. Association of self-evaluation of health status with undernutrition status and risk in older adults. XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa dos Nutricionistas. Lisboa. 04/05/2017 | XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa dos Nutricionistas
Associação Portuguesa dos Nutricionistas (Lisboa, Portugal)
|
2017 | Sousa AS, Guerra RS, Álvares L , Valdiviesso R, Afonso C, Padrão P, Moreira P, Santos A, Borges N, Ferro G, Martins C, Amaral TF. Sitting time among Portuguese older adults: association with anthropometric and functional parameters XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa dos Nutricionistas. Lisboa. 04/05/2017 | XVI Congresso de Alimentação e Nutrição da Associação Portuguesa dos Nutricionistas
Associação Portuguesa dos Nutricionistas (Lisboa, Portugal)
|
2017 | Sousa AS, Guerra RS, Valdiviesso R, Álvares L, Padrão P, Moreira P, Afonso C, Santos A, Borges N, Ferro G, Martins C, Amaral TF. _Educational Strategies from Nutrition UP 65 Project: health professional’s qualification concerning clinical nutrition and food strategies for older adults. XIX Congresso Anual da APNEP, Porto. 28/03/2017 | XIX Congresso Anual da APNEP
APNEP (Porto, Portugal)
|
2017 | Guerra RS, Sousa AS, Álvares L, Valdiviesso R, Afonso C, Padrão P, Moreira P, Santos A, Borges N, Ferro G, Martins C, Amaral TF. Comunicação_Coexistence of conditions among Portuguese older adults from Nutrition UP 65. XIX Congresso Anual da APNEP, Porto. 28/03/2017 | XIX Congresso Anual da APNEP
APNEP (Porto, Portugal)
|
2016 | Barros R, Padrão P, Gregório MJ, Pádua I, Almeida C, Rodrigues C, Fontes P, Coelho A, Azevedo J. Nutriscience project: A web-based intervention to improve nutrition literacy in families and educators of pre-school children. Congress of The Nutrition Society of Australia; 2016, Melbourne, Australia. | Congress of The Nutrition Society of Australia
Nutrition Society of Australia (Melbourne, Australia)
|
2016 | Padrão P, Barros R, Gregório MJ, Pádua I, Rodrigues C, Almeida C, Fontes P, Coelho A, Azevedo J. Nutritional literacy web-based intervention: the Nutriscience project. 20º Congresso Português de Obesidade; 2016, Porto, Portugal. | 20º Congresso Português de Obesidade
Sociedade portuguesa de Obesidade (Porto, Portugal)
|
2016 | Silva MG, Moreira P, Oliveira AC, Pinto M, Moreira A, Padrão P. Determinantes do estado de hidratação em crianças Portuguesas. IV ENCONTRO NACIONAL DE NUTRIÇÃO E ALIMENTAÇÃO; 2016, Porto, Portugal. | IV ENCONTRO NACIONAL DE NUTRIÇÃO E ALIMENTAÇÃO
AEFCNAUP (Porto, Portugal)
|
2016 | Padrão P, Álvares L, Guerra R, Sousa AS, Valdiviesso R, Ferro G, Martins C, Afonso C, Santos A, Borges N, Moreira P, Amaral T. Nutrition UP 65 results: 24-h hydration status. Nutrition UP65 Conference; 2016, Porto, Portugal. | Nutrition UP65 Conference
FCNAUP (Porto, Portugal)
|
2016 | Sousa AS, Amaral T, Moreira P, Padrão P, Afonso C, Álvares A, Graça Ferro G, Martins C, Santos A, Borges N. Inadequate hydration and associated factors among Portuguese older adults – preliminary data from Nutrition UP 65. XV Congresso de Nutrição e Alimentação; 2016, Porto, Portugal. | XV Congresso de Nutrição e Alimentação;
APN (Porto, Portugal)
|
2016 | Gonçalves A, Silva J, Carvalho J, Moreira P, Padrão P. Toma de diuréticos e estado de hidratação em idosos não institucionalizados, fisicamente ativos. XV Congresso de Nutrição e Alimentação; 2016, Porto, Portugal. | XV Congresso de Nutrição e Alimentação
APN (Porto, Portugal)
|
2016 | Padrao P, Pinho O. Mãos na Massa: o processo criativo na base do ensino-aprendizagem da Gastrotecnia. Workshop de Inovação e Partilha Pedagógica da UP (4ª edição); 2016, Porto, Portugal. | Workshop de Inovação e Partilha Pedagógica da UP (4ª edição)
UP (Porto, Portugal)
|
2016 | Jesus A, Oliveira C, Cardoso F, Moreira A, Moreira P, Padrão P. Estado de hidratação e principais fontes de água em crianças em idade escolar. XV Congresso de Nutrição e Alimentação; 2016, Porto, Portugal. | XV Congresso de Nutrição e Alimentação
APN (Portugal, Portugal)
|
2016 | Silva D., Martins C., Pinto M., Rufo J., Paciência I., Severo M., Moreira P., Padrão P., Delgado L., Madureira J., Oliveira Fernandes E., Moreira A. How should we define current asthma in epidemiological studies? European Academy Allergy and Clinical Immunology Congress; 2016, Vienna, Austria. | European Academy Allergy and Clinical Immunology Congress
European Academy Allergy and Clinical Immunology (Vienna, Austria)
|
2015 | Neto M, Pinto M, Oliveira A, Padrao P, Moreira A, Moreira P. Hydration status and associated dietary factors in children. II International and IV Spanish Hydration Congress; 2015, Toledo, Spain. | II International and IV Spanish Hydration Congress
European Hydration Institute (Toledo, Spain)
|
2015 | Gonçalves C, Padrão P, Abreu S, Graça P, Santos R, Moreira P. Hydration status using free water reserve in Portuguese adolescents. II International and IV Spanish Hydration Congress; 2015, Toledo, Spain. | II International and IV Spanish Hydration Congress
European Hydration Institute (Toledo, Spain)
|
2015 | Gonçalves A, Silva J, Carvalho J, Moreira P, Padrão P. Hydration status and water sources in free-living physically active elderly. II International and IV Spanish Hydration Congress; 2015, Toledo, Spain. | II International and IV Spanish Hydration Congress;
European Hydration Institute (Toledo, Spain)
|
2015 | Rodriguez L, Azevedo AR, Seabra A, Padrão P, Moreira P. Hydration status and water sources in 9-10 year soccer players. II International and IV Spanish Hydration Congress; 2015, Toledo, Spain. | II International and IV Spanish Hydration Congress
European Hydration Institute (Toledo, Spain)
|
2015 | Pádua I, Moreira A, Padrão P, Moreira P, Barros R. Availability of cookies and breakfast cereals for milk allergy and change of allergen labelling before and after the EU Regulation No 1169/2011. EAACI Food Allergy Training Course. El Escorial; 2015, Madrid, Espanha. | EAACI Food Allergy Training Course
EAACI (Madrid, Spain)
|
2015 | Pinto M, Padrão P, Madureira J, de Oliveira Fernandes E, Moreira P, Moreira A. Growth and body composition patterns in children with food allergy. EAACI Food Allergy Training Course. El Escorial; 2015, Madrid, Espanha. | EAACI Food Allergy Training Course
EAACI (Madrid, Spain)
|
2014 | Pinto, M, Padrão, P, Oliveira Fernandes, E, Graça, P, Breda J, Moreira, A, Moreira, P. Sodium intake according to weight status in children. 18º Congresso Português de Obesidade; 2014, Aveiro. | 18º Congresso Português de Obesidade
(Aveiro, Portugal)
|
2014 | Padrão, P , Barros, R, MJ, Graça, P. A elaboração de um projeto de comunicação na área da nutrição através da produção de vídeos – uma atividade pedagógica da licenciatura em Ciências da Nutrição da Universidade do Porto. Congresso Nacional de Práticas Pedagógicas no Ensino Superior; 2014, Porto. | Congresso Nacional de Práticas Pedagógicas no Ensino Superior;
(Porto, Portugal)
|
2013 | Gonçalves C, Pinho O, Padrão P, Santos C, Abreu S, Moreira P, 2013 Knowledge and practices related to added salt in meals by food handlers. 8th International Conference on Culinary Arts and Sciences Global, National and Local Perspectives; 2013, Porto. | 8th International Conference on Culinary Arts and Sciences Global, National and Local Perspective
(Porto, Portugal)
|
2012 | Gregório MJ, Padrão P, Barros R, Graça P. A rádio com atividade pedagógica de integração das ciências da comunicação na formação dos nutricionistas. VII Congresso Iberoamericano de Docência Universitária: Ensino Superior, Inovação e Qualidade na Docência; 2012, Porto. | VII Congresso Iberoamericano de Docência Universitária: Ensino Superior, Inovação e Qualidade na Docência
(Porto, Portugal)
|
2012 | Padrão P, Barros R, Gregório MJ, Graça P. O teatro como ferramenta pedagógica nas Ciências da Nutrição. VII Congresso Iberoamericano de Docência Universitária: Ensino Superior, Inovação e Qualidade na Docência; 2012, Porto. | VII Congresso Iberoamericano de Docência Universitária: Ensino Superior, Inovação e Qualidade na Docência
(Porto, Portugal)
|
2012 | Moreira P, Barros R, Padrão P, carvalho P, Teixeira VH. Contexto de formação dos profissionais da área da saúde – elearning em Alimentação Humana. VII Congresso Iberoamericano de Docência Universitária: Ensino Superior, Inovação e Qualidade na Docência; 2012, Porto. | VII Congresso Iberoamericano de Docência Universitária: Ensino Superior, Inovação e Qualidade na Docência
(Porto, Portugal)
|
2012 | Goncalves C, Silva G, Pinho O, Camelo S, Amaro L, Teixeira VH, Padrão P, Moreira P. Sodium Content in Vegetable Soups Prepared Outside the Home: Identifying the Problem. International Symposium on Occupational Safety and Hygiene; 2012, Guimarães. | International Symposium on Occupational Safety and Hygiene
(Guimarães, Portugal)
|
2012 | Barros R , Campos M, Carvalho P, Teixeira VH, Chilro R, Moreira A, Padrão P, Moreira P. Pedagogical and learning outcomes after a webinar in university students European Distance and e-learning Network (EDEN) International Conference, 2012, Porto. | European Distance and e-learning Network (EDEN) International Conference |
2012 | Jorge T, Ehrenblad B, Poortvliet E, Padrão P, Yngve A. Family meals and exposure to TV during dinner – association with fruit and vegetable intake. International Conference on Childhood Obesity; 2011, Oeiras. | International Conference on Childhood Obesity |
2011 | Pereira T, Moreira P, Rosário R, Teixeira VH, Barros R, Lopes Ó, Araújo A, Moreira A, Padrão P. Densidade energética e ambiente extra-domiciliário de refeições em crianças. 15º Congresso Português de Obesidade; 2011, Coimbra. | 15º Congresso Português de Obesidade |
2010 | Padrão P, Teixeira P, Cláudio V, Santos A, Loff J, Padez C, Medina JL. Drinking habits and drivers of consumer choice in a representative sample of the Portuguese population. British Nutrition Foundation Hydration Conference; 2010, London. | British Nutrition Foundation Hydration Conference
(London, United Kingdom)
|
2010 | Padrão P, Laszczynska O, Matos C, Damasceno A, Lunet N. The association with sociodemographic factors is different for fruit and vegetables consumption: results from a STEPS survey in Mozambique. EUROEPI 2010 and XXXIV NATIONAL CONGRESS AIE; 2010, Florence. | EUROEPI 2010 and XXXIV NATIONAL CONGRESS AIE
(Florence, Italy)
|
2010 | Moreira A, Moreira P, Delgado L, Padrão P, Teixeira V, Barros R. Coexistence between asthma and diabetes – results from the IV Portuguese National Health Survey. 29th Congress of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology; 2010, London. | 29th Congress of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology
(London, United Kingdom)
|
2010 | Barros R, Moreira A, Delgado L, Carvalho P, Teixeira V, Padrão P, Moreira P. Dietary intake and adult asthma prevalence: evidence from the 4th Portuguese National Health Survey. 29th Congress of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology; 2010, London. | 29th Congress of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology
(London, United Kingdom)
|
2009 | Vilela S, Santos S, Caraher M, Padrão P. Efeito da Migração de duração curta vs. longa nos padrões alimentares - o caso de estudantes universitários em Londres. Comunicação apresentada no VII Congresso da Sociedade de Ciências da Nutrição e Alimentação; 2009, Porto. | VII Congresso da Sociedade de Ciências da Nutrição e Alimentação |
2008 | Padrão P, Matos C, Damasceno A, Lunet N, Barros H. Association between tobacco consumption and alcohol, vegetable and fruit intake in Mozambique: results from the Demographic and Health Survey. Comunicação apresentada no VI Congresso Português de Epidemiologia; 2008; Porto. | VI Congresso Português de Epidemiologia |
2008 | Cordeiro T, Mitchell V, Martins P, Padrao P, Valente H, Bessa M, Moreira A, Teixeira V, Lopes C, Moreira P. Television viewing and vegetable/fruit intake in elementary school children. 18th Annual Meeting of the European Childhood Obesity Group (ECOG); 2008, Porto. | |
2007 | Cordeiro T, Padrão P, Valente H, Bessa M, Lopes C, Moreira A, Moreira P. Factores sócio-demográficos e familiares no excesso de peso em crianças do Porto. 11º Congresso Português de Obesidade; 2007, Cascais. | 11º Congresso Português de Obesidade |
2007 | Bessa M, Moreira P, Valente H, Padrão P, Cordeiro T, Lopes C, Moreira A. Ingestão de fluidos e excesso de peso em crianças do Porto. 11º Congresso Português de Obesidade; 2007, Cascais. | |
2006 | Padrão P, Moreira P. Risk factors for Diabetes Mellitus: Evidences from the Portuguese National Health Survey, 7º Congresso Português de Diabetes; 2006, Vilamoura. | |
2006 | Moreira P, Teixeira VH, Valente H, Padrão P, Amaral M. E-learning em alimentação e nutrição humana durante o ano lectivo 2005/2006. Worshop Elearning UPorto 2005-2006, Universidade do Porto; 2006, Porto. | |
2005 | Moreira P, Teixeira V, Valente H, Padrão P, Amaral M. E-learning em alimentação e nutrição humana. Workshop elearning 05, Universidade do Porto; 2005, Porto. | |
2005 | Moreira P, Padrão P. Gendered character of food consumption in participants of the Portuguese health survey. Fifht International Conference on Culinary Arts and Sciences Global and National Perspectives, ICCAS 05; 2005, Poland. | |
2005 | Moreira P, Teixeira V, Valente H, Padrão P, Amaral M. E-learning in human nutrition: a pilot study. EUNIS 2005 - Leadership and Strategy in a Cyber-Infrastructure World. The University of Manchester, 2005, UK. | |
2004 | Padrão P, Marantes I, Barros H. Consumo de Cerveja e Massa Óssea em Estudantes Universitários. 1ª Jornada Bebidas e Saúde, promovida pelo iBeSa (Instituto de Bebidas e Saúde); 2004, Porto. | |
2003 | Padrão P, Barros H. Trends in cigarette smoking among Portuguese Adolescents (1992-2002). 12th World Conference on Tobacco or Health; 2003, Helsínquia. |
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2023/09 - Current | Impacto de uma Estratégia de Educação Alimentar na Adesão à Dieta Mediterrânica de Crianças em Idade Escolar no Concelho de
Cascais
Supervisor
|
Mestrado em Nutrição Pediátrica (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2023/09 - Current | Medição da da literacia nutricional de professores, educadores e cuidadores de crianças em idade escolar, utilizando um instrumento
baseado em fotografias
Supervisor
|
Mestrado em Nutrição Pediátrica (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2023/09 - Current | Implementação, avaliação e replaneamento do Programa de nutrição e bem-estar em meio corporativo: Nutrium Care
Supervisor of Rita Maria Souto Alvernaz
|
Mestrado em Educação Alimentar (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2023/09 - Current | Associação entre diversidade alimentar das mães e estado nutricional das crianças em Timor-Leste
Supervisor of Leticia Jomardo da Costa Soares
|
Mestrado em Nutrição Clínica (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2022/09 - Current | Alegações nutricionais e de saúde de laticínios disponíveis numa rede de supermercados portuguesa e a sua perceção pelo consumidor
Supervisor of Inês Lopes Garcia
|
Mestrado em Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2022 - Current | NutriMIND: Nutrition-based interventions to Prevent Cognitive Decline
Supervisor
|
Doutoramento em Saúde Pública (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
|
2019 - Current | RELAÇÃO ENTRE CONSUMO DE NUTRIENTES COM AÇÃO ANTI-INFLAMATÓRIA E MARCADORES INFLAMATÓRIOS EM IDOSOS
Supervisor
|
Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2021/09/01 - 2025/09/01 | Food Wide Web: a digital food and media literacy program addressed to adolescents.
Co-supervisor of Adriana Aguiar Aparício Fogel (2021.08877.BD)
|
Media Digitais (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
2020/09/01 - 2024/09/01 | Purchase patterns of sodium and potassium food-sources according to consumer characteristics and modulation of food retail
environment.
Supervisor of Carla Isabel Monteiro Almeida (DFA/BD/8208/2020)
|
Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2022/09 - 2023/12 | Plant-based food products: Assessing of nutritional value, processing degree, and consumer perception
Supervisor of Marta Gabriela Rilho Maganinho
|
Mestrado em Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2022/09 - 2023/12 | Análise do teor de hidratos de carbono fermentáveis, oligossacarídeos, dissacarídeos, monossacarídeos e polióis em produtos
alimentares em Portugal
Supervisor of Sara Raquel Santos Barreirinhas
|
Mestrado em Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2021/01/01 - 2023/11 | O Paradoxo do Pão: uma a análise dos pontos de vista da saúde, sustentabilidade e afetividade
Supervisor of Tainá Viganó Gaspar
|
Ciências Gastronómicas (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2021/09/01 - 2022/12/15 | Biomarcadores urinários do estado de hidratação e fontes hídricas em idosos com perturbação neurocognitiva
Supervisor of Cátia Patrícia Silva Queirós
|
Nutrição Clínica (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2021/09/01 - 2022/12/15 | #Vegetarian@: representações, discursos e qualidade da informação de saúde nos conteúdos gerados nas redes sociais por vegetarianos
portugueses
Supervisor of Luís Filipe Amaro
|
Educação para a Saúde (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
|
2021 - 2022/12/15 | A importância atribuída pela Alta Cozinha à adequação nutricional da oferta gastronómica.
Co-supervisor
|
Ciências Gastronómicas (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2020/09/01 - 2022/12/15 | Fontes hídricas e estado de hidratação em trabalhadores de uma universidade.
Supervisor of Alexandra Sofia da Silva Monteiro
|
Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2021/09/01 - 2022/12/02 | Quantidade de sal presente nas refeições servidas em Cantinas Universitárias. Resultados de uma intervenção para reduzir
e controlar o conteúdo de sal adicionado
Supervisor of Ana Patrícia fernandes Faria
|
Ciências Gastronómicas (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2018 - 2022 | Efeito de uma dieta pobre em amido na modelação da flora intestinal e nos parâmetros de actividade de doença e qualidade de
vida de doentes com Espondilite Anquilosante.
Co-supervisor of Alexandra Margarida Afonso Tavares Cardoso
|
Nutrição Clínica (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2020/09/01 - 2021/12/15 | Web-based interventions to promote health in adolescents.
Supervisor of Daniela Marques de Sousa
|
Educação para a Saúde (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
|
2017 - 2021 | Efeitos de uma intervenção nutrio-alimentar pobre em componentes potencialmente inflamatórios nos parâmetros de avaliação
da doença, marcadores inflamatórios e qualidade de vida dos doentes com Fibromialgia
Supervisor
|
Nutrição Clínica (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2017 - 2021 | Nutritional composition of industrialized food for 0-to-36-month-old children:case study in Brazil and Portugal
Co-supervisor
|
Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2017 - 2021 | FEEDCities - Characterization of the patterns of purchasing of street foods in Cities from Eastern Europe and Central Asia
(Bolsa de doutoramento da FCT: SFRH/BD/130650/2017)
Supervisor
|
Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2016 - 2020 | Street food in cities in Central Asia and Eastern Europe (Bolsa de doutoramento FCT: SFRH/BD/118630/2016)
Supervisor of Ana Gabriela Machado Albuquerque
|
Saúde Pública (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
|
2018 - 2019 | Dieta vegetariana e diabetes tipo 2
Co-supervisor of Sandra Marisa Lobo Ribeiro
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2018 - 2019 | Implementação de estratégias educacionais para reduzir o desperdício alimentar em meio escolar - estudo de intervenção
Co-supervisor of Filipa Miranda Furtado Graça
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2018 - 2019 | Satisfação e Determinantes da Escolha de Refeições Vegetarianas em Utilizadores das Cantinas da Universidade do Porto
Supervisor of Lúcia Maria Lopes Figueiredo
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2018 - 2019 | Dietary interventions using Facebook: a systematic review
Co-supervisor of Vera Sofia Costa Cunha
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2018 - 2019 | Parental preferences, skills, practices and attitudes on child food consumption: results from the nutriscience project
Supervisor
|
Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2016 - 2019 | Visual estimation of body weight status in adults.
Supervisor of Tânia de Jesus Jorge.
|
Doenças Metabólicas e Comportamento Alimentar (Master)
Universidade de Lisboa Faculdade de Medicina, Portugal
|
2017 - 2018 | Hypohydration and self-perceived exhaustion in older adults
Supervisor of Inês Alves Anjo
|
Nutrição Clínica (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2017 - 2018 | Estado de Hidratação na Paralisia Cerebral
Co-supervisor of Daniela Marques de Sousa
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2017 - 2018 | Are older adults with excessive sodium intake at increased risk of hypo hydration?
Co-supervisor
|
Corso di Laurea Magistrale in Alimentazione e Nutrizione Umana (Master)
Università degli Studi di Milano Facoltà di Scienze Agrarie e Alimentari, Italy
|
2017 - 2018 | Associação entre a Excreção Urinária de Potássio e a Adesão à Dieta Mediterrânica em Idosos Portugueses
Supervisor of Marta Isabel Babo Leal
|
Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2016 - 2018 | The Sodium and Potassium Content of the Most Commonly Available Street Foods in Tajikistan and Kyrgyzstan in the Context of
the FEEDCities project
Supervisor
|
Master of Science Programme in International Health (Master)
Institute of Tropical Medicine and International Health Charité – Universitätsmedizin Berlin, Germany
|
2016 - 2017 | Urinary excretion of sodium and adherence to the Mediterranean diet in the Portuguese elderly: the Nutrition UP 65 Study.
Supervisor of Sara Sofia Ferreira Moreira
|
Nutrição Clínica (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2016 - 2017 | Conhecimentos e comportamentos em relação ao consumo de sal em Moçambique
Supervisor
|
Nutrição Clínica (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2016 - 2017 | Estado de Hidratação dos Idosos Portugueses: resultados do Projeto Nutrition UP65
Co-supervisor of Maria Beatriz Monteiro de Sousa Gomes
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2016 - 2017 | Ingestão de sódio e estado ponderal na população Portuguesa Idosa: resultados do Projeto Nutrition UP 65.
Co-supervisor of Mónica Nogueira Pimenta
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2016 - 2017 | Trends in fruit and vegetable consumption in Mozambique: 2005-2015.
Supervisor
|
Saúde Pública (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
|
2015 - 2016 | Nutritional intake according to the hydration status in physically active elderly.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2015 - 2016 | Methods for Assessing Hydration Status.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2015 - 2016 | Determinants of hydration status in Portuguese children.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2015 - 2016 | Street food: from safety to nutritional composition.
Co-supervisor of Kidane Tesfay Abrahale.
|
Saúde Pública (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
|
2015 - 2016 | Street food: assessment of scientific relevance and characterization of street food offer in Maputo, Mozambique.
Supervisor of Sofia Azevedo de Sousa.
|
Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2015 - 2016 | Urinary excretion and dietary sources of sodium in Maputo, Mozambique.
Supervisor of Ana Rui Faria de Queiroz.
|
Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2014 - 2015 | Hydration status and water sources in free-living physically active elderly.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2013 - 2014 | Ingestão de sódio e estado de hidratação em idosos não institucionalizados.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2013 - 2014 | Suggestions for improving Packed Lunches and food provision in Primary After School Clubs according to England Food and Nutrition
Guidelines.
Supervisor of Mariana Pinho dos Santos.
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2011 - 2012 | Asma e Alimentação Mediterrânica.
Supervisor of Ana Isabel Morais Duarte.
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2011 - 2012 | Association between Energy Density and Diet Cost in children.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2010 - 2011 | Associação entre densidade energética, características socio-demográficas, estado ponderal e local de realização de refeições,
em crianças.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2010 - 2011 | Teor de sódio em alimentos homogeneizados utilizados na alimentação infantil, no 1º ano de vida.
Supervisor of Ana Rita Soares Moreira.
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2010 - 2011 | Adherence to Mediterranean diet in children: is it associated with economic cost?
Supervisor of Ana Gabriela Machado Albuquerque.
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2009/09 - 2010/09 | Family meals patterns and exposure to TV during dinner – association with fruit and vegetable intake among schoolchildren.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2009 - 2010 | Parents attitudes and education and children F&V recommendations accomplishment.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2008/09/01 - 2009/09/01 | Política de Alimentação e Nutrição: Brasil e Portugal.
Supervisor of Maria João Batista Gregório.
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2008/09 - 2009/09 | O Uso de Probióticos na Prática Clínica.
Supervisor of Alexandra Filipa Valente Coutinho Mendes
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2008/09 - 2009/09 | Effects of short vs. long term migration on the eating patterns - The case of Portuguese University Students in London.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2008/09 - 2009/09 | Food habits and food choice motives among university students settled in London: the role of gender and culture.
Supervisor of Susana Moreira Silva.
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2008/09 - 2009/09 | Breastfeeeding and asthma in sample of Portugueses children.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2007/09/01 - 2008/09/01 | Adequação nutricional e estado ponderal de adolescentes.
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2007/09/01 - 2008/09/01 | Estado Ponderal e Aspectos Socio-demográficos do Consumo de Hortofrutícolas em Crianças.
Supervisor of Gonçalina Nóbrega Góis.
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2007/09/01 - 2008/09/01 | Adequação nutricional e estado ponderal em crianças de Guimarães.
Supervisor of Ana Maria Araújo Costa.
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2006/09/01 - 2007/09/01 | Determinantes sócio-demográficos e familiares do excesso de peso em crianças do Porto.
Supervisor of Tânia Cristina de Jesus Cordeiro.
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2018 - 2018 | Meeting of the World Health Organization (WHO) Collaborating Centres to strengthen capacity to tackle noncommunicable disease
risk factors and to improve surveillance in the WHO European Region
Meeting
|
|
2017/12 - 2017/12 | Regional Symposium: Sustainable Food Systems for Healthy Diets in Europe and Central Asia |
Committee member
Activity description Role |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2019/09 - Current | Membro da Comissão Científica do Mestrado em Ciências Gastronómicas
Member
|
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
2016 - Current | Vogal do Conselho Fiscal da Ordem dos Nutricionistas | Ordem dos Nutricionistas, Portugal |
2016 - Current | Membro de Conselho Científico da Faculdade de Ciências da nutrição e Alimentação da Universidade do Porto
Member
|
Conference scientific committee
Conference name | Conference host | |
---|---|---|
2019 - Current | American Public Health Association Annual Meeting 2019 | Philadelphia, EUA |
2017 - 2017 | World Congress of Gerontology and Geriatrics | San Francisco, EUA |
Consulting
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2019 - Current | Experts Meeting on Dietary Patterns for Health and Sustainability in the WHO European Region. |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2017 - Current | Porto Biomedical Journal (2444-8664) | Ovid Technologies (Wolters Kluwer) - Lippincott Williams & Wilkins |
2016 - Current | Nutrients | |
2016 - Current | Public Health | Allied Academies |
2014 - Current | Acta Portuguesa de Nutrição | |
2014 - Current | Preventive Medicine | |
2014 - Current | Public Health Nutrition (1475-2727) | Cambridge University Press |
2019 - 2019 | International Journal of Gastronomy and Food Science (1878-450X) | Elsevier |
Other jury / evaluation
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2016 - Current | Participação em júris de Concurso para Bolsas de investigação (ISPUP) | Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal |
2018 - 2018 | Participação no júri do Concurso para Bolsa de investigação no âmbito do Projeto New Food | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
Distinctions
Award
2023 | Menção Honrosa pela comunicação oral de trabalho científico na área "Nutrição infantil e Juvenil"|2º Congresso Europeu de Nutrição Materno Infantil |
2023 | Menção Honrosa, comunicação oral | 2º Congresso Europeu de Nutrição Materno Infantil |
2023 | Special Issue Best Paper Award Winner | Artigo "The Effectiveness of Web-Based Interventions to Promote Health Behaviour Change in Adolescents: A Systematic Review" (publicado na edição especial "Combined Nutrition and Exercise Interventions in Community |
2022 | 2º melhor trabalho cientifico apresentado no CONBRAN 2022 - XXVII Congresso Brasileiro de Nutrição |
2019 | Prize for the BeeNata Project within the scope of the Innovation Track Competition promoted by the Higher School of Biotechnology of the Catholic University of Portugal |
2019 | Best oral communication at EAACI Congress 2019 |
2018 | Best oral communication at the III INTERNATIONAL AND V SPANISH HYDRATION CONGRESS. Gamba M, Moreira P, Borges N, Santos A, Afonso C, Amaral TF, Padrão P. Are older adults with excessive sodium intake at increased risk of hypo hydration? |
2018 | Winner of the Food and Nutrition Awards in the Research and Development area with the Nutrition UP65 Project |
2018 | Best Free Communication at the 17th Nutrition and Food Congress & 1st International Nutrition and Food Congress. Coexistence of sarcopenia, frailty, undernutrition and obesity in a representative sample of the Portuguese elderly population. |
2017 | Food Education Award, Food and Nutrition Awards, Portugal |
2017 | Best oral communication award - 1st place Jornadas Central Hospital de Maputo - ‘’ HCM - FOR INNOVATION AND IMPROVEMENT OF THE QUALITY OF PATIENT ASSISTANCE ’’ - 12 and 13 October 2017 HYPERTENSION IN MOZAMBIQUE: TRENDS BETWEEN 2005 AND 2015 |
2017 | Nature Reviews Cardiology Research Awards 2017 - 1st prize PASCAR, Sudan Heart Society and PAFCIC Congress, 7 - 11 October 2017 Hypertension in Mozambique: Trends between 2005 and 2015 Promoter: Nature Reviews Cardiology Research |
Other distinction
2016 | 1st place in the JMA Poster Session Pediatrics of the European Academy Allergy and Clinical Immunology Congress; 2016, Vienna, Austria. |
2016 | 1st place in the Oral Abstract Session: Definition, phenotypes and prevention of pediatric asthma of the European Academy Allergy and Clinical Immunology Congress; 2016, Vienna, Austria. |
2016 | 1st place in theThematic Poster Session: Different aspects of asthma in general practice of the European Academy Allergy and Clinical Immunology Congress; 2016, Vienna, Austria. |
2016 | 1st place in the Late Breaking Poster Session: Asthma of the European Academy Allergy and Clinical Immunology Congress; 2016, Vienna, Austria. |
2016 | Best oral communication in the filed of Pediatrics - Nutritional literacy web-based intervention: the Nutriscience project. 20th Portuguese Congress on Obesity; Porto, 2016. |
2016 | 2nd Prize for the best oral communication - Determinantes do estado de hidratação em crianças Portuguesas. IV ENCONTRO NACIONAL DE NUTRIÇÃO E ALIMENTAÇÃO; 2016, Porto, Portugal. |
2015 | 1st Place: oral communications of session 5 “Dehydration, rehydration and electrolyte balance in sports performance” being within the 12 best communications of the II International and IV Spanish Hydration Congress. |
2015 | 1st Place: oral communications of session 8 “Hydration in children and adolescents” being within the 12 best communications of the II International and IV Spanish Hydration Congress |
2015 | 1st Place: oral communications of session 9 “Hydration in elderly people” being within the 12 best communications of the II International and IV Spanish Hydration Congress |
2013 | Prémio 2º lugar na classificação dos melhores posteres |
2012 | Prémio especial de Jornalismo |
2012 | Travel grant 19th European Congress on Obesity (ECO 2012); 2012, Lyon, France. Albuquerque A, Moreira P, Rosário R, Araújo
A, Teixeira VH, Lopes Ó, Moreira A, Padrão P. Adherence to the Mediterranean diet in children: is it associated with economic
cost?
European Association for the Study of Obesity, United Kingdom
|
2004 | Prémio para o projecto de Investigação SPAIC – STALLERGENES/DHS |
2004 | Prémio de Elevado Mérito na categoria de Alunos de Mestrado |