Book chapter |
- Rita C. Alves; Cristina M.D. Soares; Filipa B. Pimentel; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Intoxicações alimentares". In Toxicologia
Forense. Lisboa, Portugal: Lidel, 2015.
Published
|
Conference abstract |
- Filipa B. Pimentel; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; Marisa Freitas; Eduarda Fernandes; M. Beatriz P. P. Oliveira. "Translational
Research and Innovation in Human and Health Science: Nutritional and antioxidant screening of Gracilaria vermiculophylla".
Paper presented in 3rd International Congress of CiiEM (Annals of Medicine), Lisbon, 2018.
Published
- Francisca Rodrigues; Diana Pinto; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Permeation of caffeine, CQA
and HMF from Coffee silverskin extracts on EpiSkinTM 3D model". Paper presented in 10º Encontro Nacional de Cromatografia
(Oral Communication), Bragança, Portugal, 2017.
Published
- Filipa B. Pimentel; Rita alves; Oliva-Teles, M Teresa; Duarte P. M. Torres; Manuela F. Almeida; delerue-matos, C; M. Beatriz
P.P. Oliveira; Torres, Duarte. "Quantification of trace elements (iron and zinc) in meals for patients with Phenylketonuria".
Paper presented in XVIII Encontro Luso-Galego de Química, Vila Real, 2012.
Published
|
Conference paper |
- Filipa B. Pimentel; Vasco D. Teixeira; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Composição nutricional e atividade
antioxidante de macroalgas vermelhas provenientes de aquacultura sustentável.". Paper presented in XIV Encontro de Química
dos Alimentos - Indústria, Ciência, Formação e Inovação, Viana do Castelo, 2018.
Published
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves. "Total phenolics of Gracilaria vermiculophylla: optimizing extraction procedures using
green methodologies". Paper presented in Euro Green Chemistry. 7th International Conference on Green Chemistry & Technology,
Dublin, 2018.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Catarina S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Anas
platyrhynchos criado em sistema de produção semi-extensiva: Estudo da fração proteica e do perfil de aminoácidos". Paper presented
in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
Published
- Filipa B. Pimentel; Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Hijikia fusiforme e Himanthalia
sp. Perfil nutricional e teor de NaCl". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Edgar Pinto; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; Agostinho A. Almeida; Arminda C. Alves;
M. Beatriz P.P. Oliveira. "Macroalgas edíveis uma fonte de minerais essenciais". Paper presented in XIII Encontro de Química
dos Alimentos, Porto, 2016.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; Arminda C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "O potencial
antioxidante das macroalgas vermelhas e castanhas". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto,
2016.
10.17648/ppgcf-2017-66349
- Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Henri P.A. Nouws; M. Beatriz P.P. Oliveira; C. Delerue-Matos. "Otimização da extração de
Ara h 6 (um alergénio do amendoim) a partir de uma matriz alimentar à base de chocolate.". Paper presented in XII Encontro
de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
- M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Valorization of olive pomace:
bioactive compounds and antioxidant properties". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto,
2016.
- Sílvia M.F. Bessada; João C.M. Barreira; J. Santos; Filipa B. Pimentel; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Coleostephus myconis, a
Portuguese ruderal species with food purposes: fatty acids and tocopherols profile". Paper presented in , Coleostephus
myconis, a Portuguese ruderal species with food purposes: fatty acids and tocopherols profile, Porto, 2016.
- R.C. Alves; F.B. Pimentel; H.P.A. Nouws; M. Beatriz P.P. Oliveira; C. Delerue-Matos; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Henri
P.A. Nouws. "Optimização da extração de Ara h 6 (um alergénio do amendoim) a partir de uma matriz alimentar à base de chocolate".
Paper presented in 13º Encontro de Química dos Alimentos Disponibilidade, valorização e inovação: uma abordagem multidimensional
dos alimentos, Porto, 2016.
Published
- Teresa Moreira; J. Santos; A.S.G. Costa; D. Pinto; Filipa B. Pimentel; A.I. Oliveira; F. Rodrigues; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Valorization of Calluna vulgaris (l.) Hull as a potential cosmetic ingredient: characterization, antioxidant activity and
cell viability study". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, 2016.
Published
- Filipa B. Pimentel; I. Rocha; Rita C. Alves; Catarina S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Caracterização
do perfil de aminoácidos da carne do peito de faisão (Phasanius colchicus)". Paper presented in 12º Encontro de Química
dos Alimentos- Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa,
2014.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Arminda C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional
profile of edible marine macroalgae: macronutrients". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos- Composição
Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
- Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Henri P.A. Nouws; R.C.B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira;
C. Delerue-Matos. "Development and validation of a voltammetric biosensor for the detection of a major peanut allergen in
foodstuffs". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos- Composição Química, Estrutura e Funcionalidade:
A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
Published
- Mariana Araújo; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; T.J.R. Fernandes; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Tocopherols
in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle: optimization and validation of an extraction method". Paper presented in 12º
Encontro de Química dos Alimentos- Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais,
Lisboa, 2014.
Published
- A.F. Vinha; F.B. Pimentel; R.C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira; Filipa B. Pimentel; Rita. C. Alves; A.S.G.
Costa. "Borututu (Cochlospermum angolense): influência do processamento no teor de vitamina E". Paper presented in III
Congresso Iberoamericano de Peloides, Ponta Delgada, S. Miguel, Açores, Portugal, POnta Delgada, 2013.
Published
- Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação. "Phenylalanine content of foods for patients with Phenylketonuria". 2012.
|
Conference poster |
- Filipa B. Pimentel; Susana Machado; Mariana Cruz; Maria M. Ribeiro; Carolina Lopes; Maria Figueiredo; Rita. C. Alves; Margarida
Liz Martins. Corresponding author: Filipa B. Pimentel. "FONTES ALIMENTARES SUSTENTÁVEIS: PERFIL PROTEICO DO CHÍCHARO (LATHYRUS
SATIVUS L.)". Paper presented in O XXII Congresso de Nutrição e Alimentação & III Congresso Internacional de Nutrição e
Alimentação, 2023.
- Filipa B. Pimentel; Machado, Marlene. "By-products from seaweed production: protein content and amino acids profile". Paper
presented in XVI Encontro de Química dos Alimentos: Bio-sustentabilidade e bio-segurança alimentar, inovação e qualidade
alimentar, 2022.
- Filipa B. Pimentel; Maria Cermeño; Rita Carneiro Alves; Pádraigín A. Harnedy; Richard J. FitzGerald; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Effect of enzyme-assisted hydrolysis on bioactive properties of the early life stage (conchocelis) of Porphyra dioica proteins".
Paper presented in 1º Simpósio INIAV para a Segurança Alimentar “Rumo à alimentação do Futuro”, INIAV, Auditório Municipal
de Vila do Conde, Portugal, 2019.
- Filipa B. Pimentel; Maria Cermeño; Pádraigín A. Harnedy; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; Richard J. FitzGerald; M. Beatriz P.P.
Oliveira. "Improving the extraction and isolation of proteins from Porphyra spp.". Paper presented in XX EuroFoodChem Congress,
EUCheMS and SPQ, 2019.
- Rita C. Alves; Susana Machado; Filipa B. Pimentel; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Free and total amino acid profile of coffee
silverskin". Paper presented in XX EuroFoodChem Congress, EUCheMS and SPQ, 2019.
- Filipa B. Pimentel; Maria Cermeño; Pádraigín A. Harnedy; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira; Richard J. FitzGerald. "Nitrogenous
content of early life stages of the red seaweed Porphyra dioica.". Paper presented in 47th Annual Food Research Conference,
School of Food and Nutritional Sciences, 2018.
- Filipa B. Pimentel; Vasco D. Teixeira; Anabela S. G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Assessing the nutritional
profile and antioxidant activity of red seaweeds species produced in integrated multi-trophic aquaculture system". Paper presented
in XIV Encontro de Química dos Alimentos Indústria, Ciência, Formação e Inovação, Escola Superior de Tecnologia e Gestão
do IPVC, Viana do Castelo, Portugal, 2018.
- Filipa B. Pimentel; M. Antónia Nunes; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Gracilaria vermiculophylla:
effect of preservation methods on the fatty acids profile". Paper presented in 10º Encontro Nacional de Cromatografia,
IPB, Escola Superior Agrária, Bragança, Portugal, 2017.
- Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Influence of roasting on the amino acid profile
of defatted almond flour.". Paper presented in 10º Encontro Nacional de Cromatografia, IPB, Escola Superior Agrária, Bragança,
Portugal, 2017.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Macroalgae peptides and current applications: A review". Paper
presented in 31st EFFoST International Conference, 2017.
- Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita. C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Gracilaria vermiculophylla grown in IMTA system:
evaluating the effect of different preservation methods on the nutritional composition". Paper presented in EuroFoodChem
XIX Conference, 2017.
10.5220/0006270202680275
- Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Freitas; E. fernandes; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional and antioxidant
screening of Gracilaria vermiculophylla". Paper presented in 2nd International Congress of CiiEM - Translational Research
and Innovation in Human in health Sciences, 2017.
- M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Raw and stored olive pomace: comparing tocochromanols
profile". Paper presented in Raw and stored olive pomace: comparing tocochromanols profile, 2017.
- Filipa B. Pimentel; Catarina S. G. Costa; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Hijikia fusiforme and Himanthalia: nutritional
profile and NaCl content". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal, 2016.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Anas
platyrhynchos reared in semi-extensive conditions: assessment of protein fraction and amino acids profile". Paper presented
in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal, 2016.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Antioxidant potential of
brown and red macroalgae". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal, 2016.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Edgar Pinto; A.S.G. Costa; A.A. Almeida; A.C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Edible
macroalgae as a source of essential elements". Paper presented in XIII Encontro de Química dos Alimentos, Porto, Portugal,
2016.
- M.G. Soto-Zarazúa; F. Rodrigues; Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; J.P. Teixeira; M. Bah; J. Barreira; M. Beatriz P.P.
Oliveira. "Evaluation of isoflavone content and cytotoxic activity of two new mexican alfalfa-based foodstuffs". Paper presented
in ICOETox, International Conference of Environmental and Occupational Health and iBAMTOX, Ibero-American Meeting on Toxicology
and Environmental Health, 2016.
- F. Rodrigues; Sílvia M.F. Bessada; J.M.C. Barreira; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M.H. Amaral; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"In vitro and in vivo evaluation of coffee silverskin as cosmetic ingredient.". Paper presented in ICOETox, International
Conference of Environmental and Occupational Health and iBAMTOX, Ibero-American Meeting on Toxicology and Environmental Health,
2016.
- Filipa B. Pimentel; Clícia M.J. Benevides; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional assessment of selected varieties of beans".
Paper presented in IJUP-Investigação Jovem na Universidade do Porto 9ª Edição, Porto, 2016.
- Filipa B. Pimentel; M. Francisca Dias; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Compliance verification of tea and herbal infusions labeling
legislation". Paper presented in IJUP-Investigação Jovem na Universidade do Porto 9ª Edição, Porto, 2016.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Undaria pinnatifida (Wakame)
and Porphyra tenera (Nori): HPLC/FLD screening of vitamin E profile". Paper presented in XVI Latin-American Congress on
Chromatography & 9th National Meeting on Chromatography, 2016.
- Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Porphyra tenera:
uma fonte alternativa de proteína?". Paper presented in 2º Simpósio Nacional SPASS 2015, Promoção de uma alimentação saudável
e segura, Qualidade nutricional e Processamento alimentar, INSA, Lisboa, Portugal, 2015.
- M.G. Soto-Zarazúa; F. Rodrigues; C. Costa; Filipa B. Pimentel; J.P. Teixeira; M. Bah; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Isoflavone
content and citotoxic activity of two new mexican alfalfa-based foodstuffs". Paper presented in 2º Simpósio Nacional SPASS
2015, Promoção de uma alimentação saudável e segura, Qualidade nutricional e Processamento alimentar, INSA, Lisboa, 2015.
- F. Rodrigues; J. Santos; Filipa B. Pimentel; N. Braga; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Castanea sativa shell: a potential new ingrediente
for cosmetic industry". Paper presented in 2º Simpósio Nacional SPASS 2015, Promoção de uma alimentação saudável e segura,
Qualidade nutricional e Processamento alimentar, INSA, Lisboa, 2015.
- Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Edible macroalgae: a source
of mineral intake.". Paper presented in EFSA@EXPO – The EFSA’s second scientific conference, Shaping the future of food
safety, together, Milan, Italy,, 2015.
- M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; A. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Olive pomace as
a source of bioactive compounds.". Paper presented in EFSA@EXPO – The EFSA’s second scientific conference, Shaping the
future of food safety, together, Milan, Italy, 2015.
- Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; M. Beatriz P.P. Oliveira; Cristina Delerue Matos. "Comparison of different
extraction conditions for Ara h 6 (a peanut allergen) electrochemical analysis in a chocolate matrix". Paper presented in
20th Meeting of the Portuguese Electrochemical Society, Braga, Portugal, 2015.
- F. Rodrigues; C. Pereira; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; B. Sarmento; M.H. Amaral; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Coffee silverskin
as new cosmetic ingredient: in vitro and in vivo evaluation". Paper presented in 42nd CRS Annual Meeting & Exposition of
the Controlled Release Society, 2015.
- H. PUGA; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A.F. Vinha; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Multi-frequency multi-mode
modulated ultrasound-assisted extraction: a green technology to recover antioxidants from coffee silverskin". Paper presented
in Third International Congresso on Cocoa Coffee and Tea, 2015.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M. Antónia Nunes; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Dietary Supplements for Brain
Function Improvement: Are Labels Really Informative?". Paper presented in 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases,
2015.
- Mariana Araújo; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; T.J.R. Fernandes; A.S.G. Costa; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Vitamin E content of rainbow trout muscle after feeding a 5% dietary supplementation of seaweed Gracilaria vermiculophylla.".
Paper presented in 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, 2015.
- Catarina S.G. Costa; A.S.G. Costa; T.J.R. Fernandes; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Lipid and
Fatty Acid Profile of Edible Macroalgae". Paper presented in 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, Orlando,
Florida, USA, 2015.
- M. Antónia Nunes; Filipa B. Pimentel; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Olive Pomace: a preliminary approach intending
its valorization". Paper presented in 106th AOCS Annual Meeting and Industry Showcases, Orlando, Florida, USA, 2015.
- R. Pacheco; A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; A. F. Vinha; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional value and fatty acid profile
from acorns (Quercus nigra): intending new alternative applications". Paper presented in 8th Meeting of young researchers
of University of Porto, Reitoria da Universidade, Porto, Portugal, 2015.
- Filipa B. Pimentel. "Isoflavone content in two alfalfa-derived products used for the preparation of nutritional beverages".
Paper presented in 8th Meeting of Young Researchers of University of Porto, Reitoria da Universidade, Porto, Portugal,
2015.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; I. Rocha; Catarina S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Caracterização
do perfil de aminoácidos da carne do peito de faisão (Phasanius colchicus)". Paper presented in 12º Encontro de Química
dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
- Filipa B. Pimentel. "Nutritional profile of edible marine macroalgae: macronutrientes". Paper presented in 12º Encontro
de Química dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa,
2014.
- Rita. C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; R. C. B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Cristina Delerue Matos. "Development and validation of a voltammetric biosensor for the detection of a major peanut allergen
in foodstuffs". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade:
A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
- Mariana Araújo; Rita. C. Alves; Filipa B. Pimentel; T. Fernandes; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Tocopherols in
rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle: optimization and validation of an extraction method". Paper presented in 12º
Encontro de Química dos Alimentos. Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais,
Lisboa, 2014.
- Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; R.C.B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira;
C. Delerue-Matos. "Biosensor for quantification of a major peanut allergen (Ara h 1) in food products". Paper presented in
19th Meeting of the Portuguese Electrochemical Society and XVI Iberian Meeting of Electrochemistry, 2014.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; A. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional profile
of edible red marine seaweeds". Paper presented in IMMR, International Meeting on Marine Research 2014, IPL Peniche, Portugal,
2014.
- Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; Nouws, Henri P.A.; R.C.B. Marques; González-García, María Begoña; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Cristina Delerue Matos. "Electrochemical immunosensor for Ara h 1 (a major peanut allergen) detection". Paper presented in
ESEAC 2014 15th International Conference on Electroanalysis, 2014.
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Marine macroalgae: a source
of excellence of natural compounds with beneficial effects for health- A review". Paper presented in . IJUP 14, 7th Meeting
of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- I. Rocha; Filipa B. Pimentel; Rita. C. Alves; A.S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Farmed pheasant
(Phasanius colchius) meat for human consumption: amino acid profile characterization". Paper presented in IJUP 14, 7th
Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- Sara Janeiro; Ana C. Vasconcelos; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Mário A.G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Amino acid characterization of wild duck (Anas platyrhynchos) meat". Paper presented in IJUP 14, 7th Meeting of young
researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- Filipa B. Pimentel; J. Botelho; Catarina S.G. Costa; A.F. Vinha; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Dietary supplements
for cognitive function improvement: control of amino acid levels". Paper presented in IJUP 14, 7th Meeting of young researchers
of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- Mariana Araújo; Rita C. Alves; Filipa B. Pimentel; T. Ternandes; L.M.P. Valente; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Comparison of
different methods of extraction to quantify vitamin E in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle". Paper presented in IJUP
14, 7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- A.S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; T. Fernandes; A.C. Ruas; A.F. Vinha; Rita C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Elephant
foot yam (Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson): the effect of processing on the amino acid profile.". Paper presented
in IJUP 14, 7th Meeting of young researchers of University of Porto, Reitoria UP, Porto, 2014.
- Filipa B. Pimentel; Sara Janeiro; Ana C. Vasconcelos; R. C. Alves; A.S.G. Costa; Mário S. G. Quaresma; M. Beatriz P.P. Oliveira;
Rita C. Alves. "Wild and farmed duck leg meat: comparison of amino acid profiles by HPLC-FLD". Paper presented in 8º Encontro
Nacional de Cromatografia, Universidade da Beira Interior, Covilhã, Portugal, 2013.
- L.C. Pereira; A.F. Vinha; A.S.G. Costa; Rita C. Alves; V. Domingues; Filipa B. Pimentel; C. Delerue-Matos; M. Beatriz P.P.
Oliveira. "Valorização das folhas de louro (nobilis L. e L. azorica (Feub.) Franco)". Paper presented in III Congresso
Iberoamericano de Peloides, S. Miguel, Açores, 2013.
- A.F. Vinha; Filipa B. Pimentel; Rita. C. Alves; A.S.G. Costa; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Borututu (Cochlospermum angolense):
influência do processamento no teor de vitamina.". Paper presented in III Congresso Iberoamericano de Peloides, S. Miguel,
Açores, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; T.J.R. Fernandes; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Dietary
management in phenylketonuria: the nutritional composition of cooked dishes". Paper presented in ICIEM 2013 - The 12th
International Congress of Inborn Errors of Metabolism, Barcelona, Espanha, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Macronutrient composition of cooked
dishes for patients with Phenylketonuria". Paper presented in ICCAS 2013 - 8th International Conference on Culinary Arts
and Sciences Global, National and Local Perspectives, Porto, Portugal, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Quantification of tocopherols
and tocotrienols in cooked dishes for Phenylketonuric patients". Paper presented in ICCAS 2013 - 8th International Conference
on Culinary Arts and Sciences Global, National and Local Perspectives, Porto, Portugal, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Phenylketonuria nutritional
management: phenylalanine content of daily-consumed foods". Paper presented in 1st Symposium on Medicinal Chemistry of
University of Minho, Braga, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Protein and Phenylalanine
content in recipes for PKU patients: how much do we know about it based on Food Composition Databases?". Paper presented in
5th European Phenylketonuria Group (EPG) Symposium: "Advances and challenges in PKU”, Istambul, Turquia, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M.T. Oliva-Teles; D. Torres; M.F. Almeida; C. Delerue-Matos; M. Beatriz P.P. Oliveira.
"Trace elements (iron and zinc) content in cooked dishes for PKU patients". Paper presented in 5th European Phenylketonuria
Group (EPG) Symposium: "Advances and challenges in PKU”, Istambul, Turquia, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Vitamin B12 quantification
and vitamin E profile of cooked dishes for patients with phenylketonuria". Paper presented in IX Simpósio Internacional
- Soc. Portuguesa de Doenças Metabólicas SPDM, Coimbra, Portugal, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Nutritional composition
of low protein cooked recipes and comparison with estimates data using NUTPLAN® software tool methodology". Paper presented
in IX Simpósio Internacional - Soc. Portuguesa de Doenças Metabólicas SPDM, Coimbra, Portugal, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Vitamin E profile of
cooked dishes for patients with Phenylketonuria". Paper presented in IJUP 2013 – 6th Meeting of young researchers of University
of Porto, Porto, 2013.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Phenylalanine content of foods for
patients with Phenylketonuria". Paper presented in 7º Encontro Nacional de Cromatografia. Sociedade Portuguesa de Química.
Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Porto, 2012.
- Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; D. Torres; M.F. Almeida; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Refeições para fenilcetonúricos
– Estudo da composição proteica e em fenilalanina.". Paper presented in XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa
de Química. Universidade do Minho, Braga, 2011.
- A.R. Marinho; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; M.T. Oliva-Teles; N. Faria; M. Beatriz P.P. Oliveira; D. Torres. "Quantificação
de teores médios de ferro e zinco de refeições ovo-lacto-vegetarianas". Paper presented in XXII Encontro Nacional da Sociedade
Portuguesa de Química. Universidade do Minho, Braga, 2011.
- Marinho, Ana Raquel; Pimentel, Filipa; Alves, Rita C.; Oliva-Teles, M. Teresa; Faria, N.; Oliveira, Maria Beatriz; Torres,
Duarte. "Quantification of Iron and Zinc in ovolactovegetarian meals". Paper presented in XXII Encontro Nacional da Sociedade
Portuguesa de Química, 2011.
- Pimentel, Filipa; Alves, Rita C.; Costa, Anabela S. G.; Torres, Duarte; Almeida, M.F.; Oliveira, Maria Beatriz. "Phenylketonuric
meals: protein and phenylalanine composition". Paper presented in XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química,
2011.
|
Journal article |
- Pimentel, Filipa B.; Machado, Marlene; Cermeño, Maria; Kleekayai, Thanyaporn; Machado, Susana; Rego, Andreia M.; Abreu, Maria
H.; et al. "Enzyme-Assisted Release of Antioxidant Peptides from Porphyra dioica Conchocelis". Antioxidants 10 2 (2021):
249. http://dx.doi.org/10.3390/antiox10020249.
10.3390/antiox10020249
- Pimentel, Filipa B.; Cermeño, Maria; Kleekayai, Thanyaporn; Harnedy, Pádraigín A.; FitzGerald, Richard J.; Alves, Rita C.;
Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Effect of in vitro simulated gastrointestinal digestion on the antioxidant activity of the red
seaweed Porphyra dioica". Food Research International 136 (2020): 109309. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109309.
Published • 10.1016/j.foodres.2020.109309
- Machado, Susana; Costa, Anabela S.G.; Pimentel B., Filipa; Oliveira, M. Beatriz P.P.; Alves, Rita C.. "A study on the protein
fraction of coffee silverskin: Protein/non-protein nitrogen and free and total amino acid profiles". Food Chemistry
326 (2020): 126940. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126940.
10.1016/j.foodchem.2020.126940
- Pimentel, Filipa B.; Cermeño, Maria; Kleekayai, Thanyaporn; Machado, Susana; Rego, Andreia; Fernandes, Eduarda; Alves, Rita
C.; Oliveira, M. Beatriz P.P.; FitzGerald, Richard J.. "Contribution of in vitro simulated gastrointestinal digestion to the
antioxidant activity of Porphyra dioica conchocelis". Algal Research 51 (2020): 102085. http://dx.doi.org/10.1016/j.algal.2020.102085.
Published • 10.1016/j.algal.2020.102085
- Marlene Machado; Susana Machado; Filipa B. Pimentel; Victor Freitas; Rita C. Alves; Beatriz Oliveira. "Amino Acid Profile
and Protein Quality Assessment of Macroalgae Produced in an Integrated Multi-Trophic Aquaculture System". Foods (2020):
https://www.mdpi.com/2304-8158/9/10/1382.
10.3390/foods9101382
- Osório, Catarina; Machado, Susana; Peixoto, Juliana; Bessada, Sílvia; Pimentel, Filipa B.; C. Alves, Rita; Oliveira, M. Beatriz
P. P.. "Pigments Content (Chlorophylls, Fucoxanthin and Phycobiliproteins) of Different Commercial Dried Algae". Separations
7 2 (2020): 33. http://dx.doi.org/10.3390/separations7020033.
Published • 10.3390/separations7020033
- Filipa B. Pimentel; Maria Cermeno; Thanyaporn Kleekayai; Pádraigín A. Harnedy-Rothwell; Eduarda Fernandes; Rita C. Alves;
Beatriz Oliveira; Richard J. (Dick) FitzGerald. "Enzymatic Modification of Porphyra dioica-Derived Proteins to Improve their
Antioxidant Potential". Molecules (2020): https://www.mdpi.com/1420-3049/25/12/2838.
10.3390/molecules25122838
- Barreira, João C.M.; Nunes, M. Antónia; da Silva, Beatriz Vieira; Pimentel, Filipa B.; Costa, Anabela S.G.; Alvarez-Ortí,
M.; Pardo, J. E.; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Almond cold-pressed oil by-product as ingredient for cookies with potential
health benefits: Chemical and sensory evaluation". (2019): http://hdl.handle.net/10198/20263.
10.1016/j.fshw.2019.07.002
- Pimentel, F.B.; Alves, R.C.; Harnedy, P.A.; FitzGerald, R.J.; Oliveira, M.B.P.P.. "Macroalgal-derived protein hydrolysates
and bioactive peptides: Enzymatic release and potential health enhancing properties". Trends in Food Science and Technology
93 (2019): 106-124. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85072253296&partnerID=MN8TOARS.
10.1016/j.tifs.2019.09.006
- Rodrigues, Francisca; Moreira, Teresa; Pinto, Diana; Pimentel, Filipa B.; Costa, Anabela S.G.; Nunes, M. Antónia; Gonçalves
Albuquerque, Tânia; et al. "The phytochemical and bioactivity profiles of wild Calluna vulgaris L. flowers". (2018): http://hdl.handle.net/10400.22/13847.
10.1016/j.foodres.2018.06.012
- Antunes, I.C.; Ribeiro, M.F.; Pimentel, F.B.; Alves, S.P.; Oliveira, M.B.P.P.; Bessa, R.J.B.; Quaresma, M.A.G.. "Lipid profile
and quality indices of ostrich meat and giblets". Poultry Science 97 3 (2018): 1073-1081. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85043313032&partnerID=MN8TOARS.
10.3382/ps/pex379
- Antunes, I.C.; Ribeiro, M.F.; Pimentel, F.B.; Alves, S.P.; Oliveira, M.B.P.P.; Bessa, R.J.B.; Quaresma, M.A.G.. "Corrigendum
to: Lipid profile and quality indices of ostrich meat and giblets (Poultry Science (2018) 97 (1073-1081) DOI: 10.3382/ps/pex379)".
Poultry Science 97 8 (2018): 3006-3006. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85055074398&partnerID=MN8TOARS.
10.3382/ps/pey270
- Pimentel, F.B.; Alves, R.C.; Rodrigues, F.; Oliveira, M.B.P.P.. "Macroalgae-derived ingredients for cosmetic industry-an update".
Cosmetics 5 1 (2018): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85051573126&partnerID=MN8TOARS.
10.3390/cosmetics5010002
- Bessada, Sílvia M.F.; Barreira, João C.M.; Santos, J.; Costa, Carla; Pimentel, Filipa B.; Bessa, Maria João; Teixeira, João
Paulo; Oliveira, M.B.P.P.. "Evaluation of the cytotoxicity (HepG2) and chemical composition of polar extracts from the ruderal
species Coleostephus myconis (L.) Rchb.f.". (2017): http://hdl.handle.net/10198/15258.
10.1080/15287394.2017.1286915
- Soto-Zarazúa, M.G.; Bah, M.; Costa, A.S.G.; Rodrigues, F.; Pimentel, F.B.; Rojas-Molina, I.; Rojas, A.; Oliveira, M.B.P.P..
"Nutraceutical Potential of New Alfalfa (Medicago sativa) Ingredients for Beverage Preparations". Journal of Medicinal
Food 20 10 (2017): 1039-1046. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85031740288&partnerID=MN8TOARS.
10.1089/jmf.2017.0046
- Pinto, D.; Rodrigues, F.; Braga, N.; Santos, J.; Pimentel, F.B.; Palmeira-De-Oliveira, A.; Oliveira, M.B.P.P.. "The Castanea
sativa bur as a new potential ingredient for nutraceutical and cosmetic outcomes: Preliminary studies". Food and Function
8 1 (2017): 201-208. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85011004238&partnerID=MN8TOARS.
10.1039/c6fo01469k
- Costa, Anabela S. G.; Barreira, João C. M.; Ruas, Adilson; Vinha, Ana F.; Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Ferreira, Isabel
C. F. R.; et al. "Improving bioactive compounds extractability of Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson". (2016):
http://hdl.handle.net/10400.22/9208.
10.1016/j.indcrop.2015.11.019
- Alves, Rita C.; Pimentel, Filipa B.; Nouws, Henri P.A.; Silva, Túlio H.B.; Oliveira, M. Beatriz P.P.; Delerue-Matos, Cristina;
Pimentel, Filipa B; Silva, Túlio H B; Oliveira, M Beatriz P P. "Improving the extraction of Ara h 6 (a peanut allergen) from
a chocolatebased matrix for immunosensing detection: Influence of time, temperature and additives". (2016): http://hdl.handle.net/10400.22/9431.
http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.085
- Soto-Zarazúa, M.G.; Rodrigues, F.; Pimentel, F.B.; Bah, M.M.; Oliveira, M.B.P.P.. "The isoflavone content of two new alfalfa-derived
products for instant beverage preparation". Food and Function 7 1 (2016): 364-371. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84956707473&partnerID=MN8TOARS.
10.1039/c5fo01115a
- Nunes, M.A.; Pimentel, F.B.; Costa, A.S.G.; Alves, R.C.; Oliveira, M.B.P.P.. "Olive by-products for functional and food applications:
Challenging opportunities to face environmental constraints". Innovative Food Science and Emerging Technologies 35
(2016): 139-148. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84966348893&partnerID=MN8TOARS.
10.1016/j.ifset.2016.04.016
- Nunes, M.A.; Pimentel, F.; Costa, A.S.G.; Alves, R.C.; Oliveira, M.B.P.P.. "Cardioprotective properties of grape seed proanthocyanidins:
An update". Trends in Food Science and Technology 57 (2016): 31-39. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84988957291&partnerID=MN8TOARS.
10.1016/j.tifs.2016.08.017
- Quaresma, M.A.G.; Pimentel, F.B.; Ribeiro, A.P.; Ferreira, J.D.; Alves, S.P.; Rocha, I.; Bessa, R.J.B.; Oliveira, M.B.P.P..
"Lipid and protein quality of common pheasant (Phasianus colchicus) reared in semi-extensive conditions". Journal of Food
Composition and Analysis 46 (2016): 88-95. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84949518894&partnerID=MN8TOARS.
10.1016/j.jfca.2015.11.005
- Filipa B. Pimentel. "Olive by-products: Challenge application in cosmetic industry". Industrial Crops and Products
(2015): http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669015002022.
10.1016/j.indcrop.2015.03.027
- Filipa B. Pimentel. "Are coffee silverskin extracts safe for topical use? An in vitro and in vivo approach". Industrial
Crops and Products (2015): http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669014006190.
10.1016/j.indcrop.2014.10.014
- Alves, Rita C.; Pimentel, Filipa B.; Nouws, Henri P.A.; Marques, Raquel C.B.; González-García, María Begoña; Oliveira, M.
Beatriz P.P.; Delerue-Matos, Cristina. "Detection of Arah1 (a major peanut allergen) in food using an electrochemical gold
nanoparticle-coated screen-printed immunosensor". (2015): http://hdl.handle.net/10400.22/7255.
10.1016/j.bios.2014.08.026
- Alves, Rita C.; Pimentel, Filipa B.; Nouws, Henri P. A.; Correr, Wagner; González-García, María Begoña; Oliveira, M. Beatriz
P. P.; Delerue-Matos, Cristina. "Detection of the peanut allergen Ara h 6 in foodstuffs using a voltammetric biosensing approach".
(2015): http://hdl.handle.net/10400.22/7224.
10.1007/s00216-015-8879-8
- Araújo, Mariana; Alves, Rita C.; Pimentel, Filipa B.; Costa, Anabela S.G.; Fernandes, Telmo J.R.; Valente, Luísa M.P.; Rema,
Paulo; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "New approach for vitamin E extraction in rainbow trout flesh: Application in fish fed commercial
and red seaweed-supplemented diets". (2015): http://hdl.handle.net/10400.22/7236.
10.1002/ejlt.201400656
- Araújo, Mariana; Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Phenolic compounds from olive mill wastes:
Health effects, analytical approach and application as food antioxidants". (2015): http://hdl.handle.net/10400.22/7228.
10.1016/j.tifs.2015.06.010
- Rodrigues, F.; Santos, J.; Pimentel, F.B.; Braga, N.; Palmeira-de-Oliveira, A.; Oliveira, M.B.P.P.. "Promising new applications
of Castanea sativa shell: Nutritional composition, antioxidant activity, amino acids and vitamin e profile". Food and Function
6 8 (2015): 2854-2860. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84938772362&partnerID=MN8TOARS.
10.1039/c5fo00571j
- Filipa B. Pimentel; Faculdade de Farmácia; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação; Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita
C.; Oliva-Teles, M. Teresa; Costa, Anabela S. G.; et al. "Targeting specific nutrient deficiencies in protein-restricted diets:
some practical facts in PKU dietary management". Food & Function (2014): http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2014/fo/c4fo00555d#!divAbstract.
10.1039/C4FO00555D
- Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Costa, Anabela S. G.; Fernandes, Telmo J. R.; Torres, Duarte; Almeida, Manuela F.; Oliveira,
M. Beatriz P. P.; Faculdade de Farmácia; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação. "Nutritional composition of low
protein and phenylalanine-restricted dishes prepared for phenylketonuric patients". (2014): http://hdl.handle.net/10400.22/5285.
10.1016/j.lwt.2013.12.031
- Pimentel, Filipa B.; Alves, Rita C.; Costa, Anabela S. G.; Torres, Duarte; Almeida, Manuela F.; Oliveira, M. Beatriz P. P.;
Faculdade de Farmácia; Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação. "Phenylketonuria: Protein content and amino acids
profile of dishes for phenylketonuric patients. The relevance of phenylalanine". (2014): http://hdl.handle.net/10400.22/5269.
10.1016/j.foodchem.2013.10.099
- Pereira, Lucena C.; Ferreira da Vinha, Ana; Costa, Anabela; Alves, Rita C.; Domingues, Valentina; Pimentel, Filipa; Delerue-Matos,
M. Cristina; Oliveira, M. Beatriz P.P.. "Valorização das folhas de louro (L. nobilis L. e L. azorica (Feub.) Franco)". (2013):
http://hdl.handle.net/10284/9791.
- Ribeiro, L.; Calhau, C.; Pinheiro-Silva, S.; Santos, A.; Alçada, M.; Guimarães, J.; Pina, A.; et al. "Impact of acute exercise
intersity on plasma concentrations of insulin, growth hormone and somatostatin,Exercício físico e insulina, hormona do crescimento
e somatostatina". Acta Medica Portuguesa 17 3 (2004): 199-204. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-9644257064&partnerID=MN8TOARS.
|
Magazine article |
- Catarina S.G. Costa; Filipa B. Pimentel; Rita C. Alves; A.S.G. Costa; Arminda C. Alves; M. Beatriz P.P. Oliveira. "Perfil
nutricional de algas marinhas edíveis: influência da origem geográfica", Tecnoalimentar Revista da Indústria alimentar, 2015,
http://www.tecnoalimentar.pt/noticias/tecnoalimentar-nr-2/.
|