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CATARINA BARBOSA. Concluiu o(a) Doutoramento em GENÉTICA MOLECULAR COMPARATIVA E TECNOLÓGICA em 2014 pelo(a) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar em 2009 pelo(a) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro e Licenciatura em MICROBIOLOGIA em 2002 pelo(a) Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia. É Senior Project Officer no(a) Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense. Publicou 22 artigos em revistas especializadas. Coorientou 3 dissertação(ões) de mestrado. Coorientou 2 trabalho(s) de conclusão de curso de licenciatura/bacharelato. Recebeu 1 prémio(s) e/ou homenagens. Participa e/ou participou como Bolseiro de Doutoramento em 1 projeto(s), Bolseiro de Investigação em 4 projeto(s), Bolseiro de Pós-Doutoramento em 3 projeto(s) e Investigador em 1 projeto(s). Atua na(s) área(s) de Ciências Naturais com ênfase em Ciências Biológicas com ênfase em Microbiologia e Ciências Naturais com ênfase em Ciências Biológicas com ênfase em Biologia Molecular. Nas suas atividades profissionais interagiu com 75 colaborador(es) em coautorias de trabalhos científicos.
Identification

Personal identification

Full name
CATARINA BARBOSA

Author identifiers

Ciência ID
5B11-717E-6BF8
ORCID iD
0000-0003-2383-2101

Email addresses

  • catarina.barbosa@advid.pt (Professional)

Addresses

  • ADVID - Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense Edifício Centro de Excelência da Vinha e do Vinho - Régia Douro Park Vila Real , 5000-033 , VILA REAL, Andrães, Portugal (Professional)

Websites

Knowledge fields

  • Natural sciences - Biological Sciences - Microbiology
  • Natural sciences - Biological Sciences - Molecular Biology
Education
Degree Classification
2018/06/19 - 2018/06/19
Concluded
International development LAB on the valorisation of endogenous resources in the wine value chain (Outros)
Museu do Vinho da Bairrada, Portugal
2016/06/15 - 2016/06/16
Concluded
HPLC Workshop: Introduction, optimization and methodologies development (Outros)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014
Concluded
GENÉTICA MOLECULAR COMPARATIVA E TECNOLÓGICA (Doutoramento)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universitat de València, Spain
"Towards the understanding of the impact of nitrogen on wine fermentation: from classical to genomic approaches" (THESIS/DISSERTATION)
19 valores
2013/11/07 - 2013/11/08
Concluded
Simpósio Internacional “Las Levaduras en Bioeconomia” (Outros)
Fundación Ramon Areces, Spain
2012/11/07 - 2012/11/07
Concluded
10th Meeting of the Valencian Network for Genomics & Proteomics (Outros)
Universitat de València - Campus Burjassot-Paterna, Spain
2010/11/11 - 2010/11/11
Concluded
8th Meeting of the Valencian Network for Genomics & Proteomics (Outros)
Centro de Investigacion Principe Felipe, Spain
2010/07/12 - 2010/07/23
Concluded
Industrial Yeast Molecular Systems Biology (Pós-Graduação)
Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal
18
2009
Concluded
Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Mestrado)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Effect of ammonium concentration and supplementation on aroma compounds production and its relation with H2S liberation in the wine yeast strain Saccharomyces cerevisiae UCD522" (THESIS/DISSERTATION)
17 valores
2008 - 2008
Concluded
Successful Approaches to Effective Real-Time RT PCR and From Petunia to mammals: siRNA, a tool to study gene function (Outros)
Universidade do Minho, Portugal
2008
Concluded
Flow Citometry application on Microbiology (Outros)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2004/04/19 - 2004/05/27
Concluded
Formação Pedagógica Inicial de Formadores (Outros)
Agrireal Vila Real, Portugal
2003/05 - 2003/05
Concluded
Antibióticos (Outros)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2003 - 2003
Concluded
Bioinformática na Caracterização e Identificação de Microrganismos (Outros)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2003 - 2003
Concluded
Leite e Produtos Lácteos: Novas oportunidades e aplicações como ingrediente e produto (Outros)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2002
Concluded
MICROBIOLOGIA (Licenciatura)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Efeito de diferentes condições de salmoura e fumagem na ecologia microbiana de salmão fumado a frio, embalado a vácuo e em atmosfera modificada." (THESIS/DISSERTATION)
14 valores
Affiliation

Science

Category
Host institution
Employer
2015/01/01 - 2019/07/14 Postdoc (Research) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal

Positions / Appointments

Category
Host institution
Employer
2019/07/19 - Current Senior Project Officer Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal

Others

Category
Host institution
Employer
2007/09 - 2014 Bolseiro de Investigação Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2010/01/01 - 2013/12/31 Bolseiro de Doutoramento Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
(...)
2002/09 - 2006 Bolseiro de Investigação Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
Projects

Grant

Designation Funders
2014/03/03 - 2015/02/28 EXPL/AGR-TEC/2013
EXPL/AGR-TEC/2013
Research Fellow
2010 - 2013 FCT Grant SFRH / BD / 61881 / 2009
SFRH / BD / 61881 / 2009
PhD Student Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Concluded
2007 - 2009 PTDC/AGR-ALI/71460/2006
PTDC/AGR-ALI/71460/2006
Research Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Concluded
2005 - 2006 MICROPESCA/0072/2004
MICROPESCA/0072/2004
Research Fellow
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
2002 - 2003 POCTI/1999/AGR/36196
POCTI/1999/AGR/36196
Research Fellow
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal

Contract

Designation Funders
2022 - Current InovTransfer - Inovação na Transferência de Conhecimento e Tecnologia no Setor Vitivinícola.
Gestão técnica e financeira
Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal
European Agricultural Fund for Rural Development
Ongoing
2021/05/01 - 2025/04/30 Increasing microalgae biomass feedstock availability by valorizing wine gaseous and liquid residues
ID: 101023567
Advisory board member
Horizon 2020
2022/01/01 - 2024/12/31 OmicBots: High-Throughput Integrative Omic-Robots Platform for a Next Generation Physiology-based Precision Viticulture
PTDC/ASP-HOR/1338/2021
Researcher
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2021/09/01 - 2024/08/31 Metabolome-microbiota interactions in 3 grapevine cultivars of DOC Douro region - exploitation of the microterroir to enhance the typicity of wine
PTDC/BAA-AGR/2691/2020
Researcher
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2021 - 2024 EPAWI - European Partnership for Auxiliary Wine industry Innovation
ID: 101035914
ID: 101035914
Researcher
Horizon 2020
Ongoing
2016/06/01 - 2019/07/14 INTERACT - Integrative Research in Environment, Agro-Chain and Technology
Post-doc Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Comissao de Coordenacao e Desenvolvimento Regional do Norte
Ongoing
2015/07/01 - 2015/12/31 IST-ID-EQB/LA0023/2014
Post-doc Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2015/04/01 - 2015/06/30 Enoexcel ­ From Vineyard to Wine: Targeting Grape and Wine Excellency
NORTE-07-0124-FEDER-000032
NORTE-07-0124-FEDER-000032
Post-doc Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
N/A
Concluded

Other

Designation Funders
2016 - 2018 SMARTWINE- Smarter wine fermentations: integrating omic-tools for development of novel mixed-starter cultures for tailoring wine production¿
PTDC/AGR-TEC/3315/2014
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Concluded
Outputs

Publications

Conference poster
  1. BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Microbiome of Douro vineyards and its adaptive potential to dry and warm conditions". Paper presented in 4as Jornadas INTERACT, 2019.
  2. Esteves, M.; Ampudia, L.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Ferreira, A.. "Avaliação do potencial enológico da levedura Saccharomycodes ludwigii". Paper presented in Semana da Ciência e da Cidadania, 2019.
  3. Fonseca, F.; Dias Costa, R.; Lage, P.; Mendes-Faia, A.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Ferreira, A.. "Avaliação do potencial enológico de estirpes naturais de Saccharomyces cerevisiae". Paper presented in Semana da Ciência e da Cidadania, 2019.
  4. Esteves, M.; Cunha, S.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Ferreira, A.. "Avaliação do fenótipo killer em estirpes de leveduras não-Saccharomyces". Paper presented in Semana da Ciência e da Cidadania, 2019.
  5. Seixas, I.; BARBOSA, CATARINA; Lage, P.; Mendes-Faia, A.; Güldener, U.; Vasconcelos, I.; Mendes-Ferreira, A.; Mira, N.. "Reconstruction of H. guilliermondii metabolic network reveals new potential genes involved in acetate ester formation". Paper presented in International Congress on Grapevine and Wine Sciences, 2018.
  6. BARBOSA, CATARINA; Lage, P.; Esteves, M.; Dias, R.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "The WM&B_Lab yeast culture collection: biodiversity of non-Saccharomyces as a source for the development of new starter-cultures". Paper presented in International Congress on Grapevine and Wine Sciences, 2018.
  7. Esteves, M.; BARBOSA, CATARINA; Vasconcelos, I.; Mendes-Faia, A.; Mira, N.; Mendes-Ferreira, A.. "Evaluation of the fermentative proprieties of an autochthonous Saccharomycodes ludwigii strain for application on alcoholic beverage industries". Paper presented in International Congress on Grapevine and Wine Sciences, 2018.
  8. Fonseca, F.; Dias, R.; Lage, P.; Mendes-Faia, A.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Ferreira, A.. "Evaluation of oenological proprieties of natural Saccharomyces cerevisiae for production of Douro Region wines". Paper presented in International Congress on Grapevine and Wine Sciences, 2018.
  9. BARBOSA, CATARINA; Lage, P.; Chambel, L.; Vasconcelos, I.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Exploring an autochthonous Metschnikowia pulcherrima strain in the production of Douro wines". Paper presented in ISSY33, 2017.
    10.1063/1.1483782
  10. BARBOSA, CATARINA; Quintas, F.; Ramalhosa, E.; Vasconcelos, I.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Rational development of a mixed starter-culture of Hanseniaspora guilliermondii and Saccharomyces cerevisiae for industrial application". Paper presented in ISSY33, 2017.
  11. Seixas, I.; BARBOSA, CATARINA; Salazar, S.; Mendes-Faia, A.; Güldener, U.; Mendes-Ferreira, A.; Mira, N.. "Genome sequence and annotation of the non-conventional yeast Hanseniaspora guilliermondii". Paper presented in ISSY33, 2017.
  12. BARBOSA, CATARINA; Lage, P.; Salazar, S.; Vasconcelos, I.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "In search of non-Saccharomyces strains for application on winemaking industry". Paper presented in PYFF, 2016.
  13. BARBOSA, CATARINA; Lage, P.; Vasconcelos, I.; Mendes-Faia, A.; Mira, N.; Mendes-Ferreira, A.. "Hanseniaspora guilliermondii–Saccharomyces cerevisiae mixed-culture interactions during wine fermentation". Paper presented in ISSY32, 2015.
  14. Lage, P.; Lemos, A.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Towards the understanding of the mechanisms of action of chitosan an alternative to SO2 as a preservative in wine". Paper presented in ISSY32, 2015.
  15. Lage, P.; BARBOSA, CATARINA; Lemos, A.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Exploiting chemogenomics to uncover the mode of action of chitosan and SO2 in yeast". Paper presented in VII Jornadas de Genética e Biotecnologia, 2015.
  16. BARBOSA, CATARINA; Lage, P.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Unveiling wine yeasts fermentation traits using a combined phenotypic, metabolic and transcriptomic approach". Paper presented in XX Jornadas de Biologia de leveduras “Nicolau van Uden”, 2014.
  17. Lage, P.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Genome-wide screening of yeast deletion mutants of Saccharomyces cerevisiae against 2-Phenylethano". Paper presented in 5th European Yeast Flavour Workshop Conference, 2014.
  18. BARBOSA, CATARINA; Lage, P.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Decoding phenotypic traits of commercial yeast strains against relevant inhibitors". Paper presented in 5th European Yeast Flavour Workshop Conference, 2014.
  19. BARBOSA, CATARINA; Lage, P.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Commercial yeast strains stress tolerance variation to several industrial relevant inhibitors". Paper presented in Microbiotec’13, 2013.
  20. Lage, P.; Mira, N.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.; Sá-Correia, I.; Mendes-Ferreira, A.. "Genome-wide identification of Saccharomyces cerevisiae genes required for tolerance to 2-phenylethanol". Paper presented in Microbiotec’13, 2013.
  21. Lage, P.; Mateus, B.; BARBOSA, CATARINA; Vasconcelos, I.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Combined effects of nitrogen availability and co-fermentation with Hanseniaspora guilliermondii on wine aroma profile". Paper presented in Microbiotec’13, 2013.
  22. BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Addition of ammonium to N-limited grape-musts: the timing effect on wine traits". Paper presented in Infowine Forum, 2012.
  23. BARBOSA, CATARINA; Mendes-Ferreira, A.; Mendes-Faia, A.. "The effect of nitrogen source on aroma compounds formation by yeast during alcoholic fermentation". Paper presented in 13th Weurman Flavour Research Symposium, 2011.
  24. Gomes, F.; BARBOSA, CATARINA; Inês, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Utilização de meios cromogénicos e PCR fingerprinting para identificação de leveduras Candida spp". Paper presented in 4as Jornadas de Biologia, 2010.
  25. Mendes-Ferreira, A.; Sampaio-Marques, B.; BARBOSA, CATARINA; Costa, V.; Mendes-Faia, A.; Ludovico, P.; Leao, C.. "Accumulation of non-superoxide anion reactive oxygen species (ROS) mediates nitrogen limited alcoholic fermentation by Saccharomyces cerevisiae". Paper presented in 28th SMYTE – Small Meeting on Yeast Transport and Energetics, 2010.
  26. Mendes-Ferreira, A.; Sampaio-Marques, B.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.; Ludovico, P.; Leao, C.. "ROS production and cell cycle arrest in Saccharomyces cerevisiae during nitrogen-depleted alcoholic fermentation". Paper presented in BioMicroWorld 2009, 2009.
  27. Mendes-Ferreira, A.; Cosme, F.; Inês, A.; Falco, V.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.. "Optimization of honey-must alcoholic fermentation to obtain high quality mead". Paper presented in BioMicroWorld 2009, 2009.
  28. Mendes-Ferreira, A.; BARBOSA, CATARINA; Falco, V.; Mendes-Faia, A.. "Nutrigenomics in Saccharomyces cerevisiae – Influence of nitrogen concentration on expression levels of genes involved in aroma compounds formation". Paper presented in FEMS 2009, 2009.
  29. Inês, A.; Mendes-Ferreira, A.; Calisto, F.; Dias, C.; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.; Martinez-Murcia, A.; Saavedra, M. J.. "Antibiotic susceptibility of Gram negative bacteria isolated from meat products from Rose-Bengall Chloramphenicol Agar". Paper presented in FEMS 2009, 2009.
  30. Mendes-Ferreira, A.; BARBOSA, CATARINA; del Olmo, M.; Mendes-Faia, A.; Leao, C.. "Expression profile of genes involved in hydrogen sulphide liberation by Saccharomyces cerevisiae under different nitrogen concentrations". Paper presented in 26th SMYTE – Small Meeting on Yeast Transport and Energetics, 2008.
  31. Guedes, A.C.; BARBOSA, CATARINA; Pereira, C.I.,; Amaro, H.; Malcata, F.X.. "Screening of selected microalgae for antibacterial activity". Paper presented in EFFoST/EHEDG Conference 2007 – Practical application of research results, 2007.
  32. Guedes, A.C.; BARBOSA, CATARINA; Pereira, C.I.; Amaro, H.; Malcata, F.X.. "Attempts to find antibacterial activity in wild cyanobacteria". Paper presented in MICROBIOTEC’07, 2007.
    10.18869/mphbs.2016.50
  33. BARBOSA, CATARINA; Guedes, A.C.; Meireles, L.A.; Malcata, F.X.. "Lipid profile of selected microalgae and cyanobacteria". Paper presented in FEMS 2006, 2006.
  34. Pintado, A.I.; BARBOSA, CATARINA; Pintado, M.E.; Gomes, A.M.; Malcata, F.X.. "Exopolysaccharide production by Lactobacillus acidophilus grown in a semi-defined medium". Paper presented in Congresso Nacional de Microbiologia - Micro’2003, 2003.
  35. Pintado, A.I.; BARBOSA, CATARINA; Pintado, M.E.; Gomes, A.M.; Malcata, F.X.. "Production of exopolysaccharides by potencial probiotic strains". Paper presented in VI Encontro de Química de Alimentos, 2003.
  36. BARBOSA, CATARINA; Silva, M.V.; Cristóvão, B.; Gibbs, P.. "Studies on recognition of spoilage bacteria isolated from cold-smoked salmon stored on vacuum and modified atmospheres packing". Paper presented in Conferência Internacional FOODSAFETY, 2002.
Journal article
  1. Ana I. E. Pintado; Catarina Barbosa; Manuela E. Pintado; F. Xavier Malcata; Ana Maria Gomes. "Efficient Screening and Enhanced Exopolysaccharide Production by Functional Lactic Acid Bacteria (LAB) in Lactose Supplemented Media". Applied Microbiology: Theory & Technology 5 1 (2024): 37–50-37–50. https://ojs.wiserpub.com/index.php/AMTT/article/view/3374.
  2. Catarina Barbosa; Elsa Ramalhosa; Isabel Vasconcelos; Marco S. Reis; Ana Mendes-Ferreira. "Machine Learning Techniques Disclose the Combined Effect of Fermentation Conditions on Yeast Mixed-Culture Dynamics and Wine Quality". Microorganisms (2022): https://www.mdpi.com/2076-2607/10/1/107.
    10.3390/microorganisms10010107
  3. BARBOSA, CATARINA. "Characterizing the Potential of the Non-Conventional Yeast Saccharomycodes ludwigii in Winemaking". Microorganisms (2019): http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms7110478.
    10.3390/microorganisms7110478
  4. BARBOSA, CATARINA. "Genome sequence of the non-conventional wine yeast Hanseniaspora guilliermondii unveils relevant traits of this species and of the Hanseniaspora genus in the context of wine fermentation". DNA Research (2019): http://dx.doi.org/10.1093/dnares/dsy039.
    10.1093/dnares/dsy039
  5. BARBOSA, CATARINA. "Production of blueberry wine and volatile characterization of young and bottle-aging beverages". Food Science & Nutrition (2019): http://dx.doi.org/10.1002/fsn3.895.
    10.1002/fsn3.895
  6. BARBOSA, CATARINA. "Molecular and Phenotypic Characterization of Metschnikowia pulcherrima Strains from Douro Wine Region". Fermentation (2018): http://www.mdpi.com/2311-5637/4/1/8.
    10.3390/fermentation4010008
  7. Seixas, Isabel; Barbosa, Catarina; Salazar, Sara B.; Mendes-Faia, Arlete; Wang, Yu; Güldener, Ulrich; Mendes-Ferreira, Ana; Mira, Nuno P.. "Genome Sequence of the Nonconventional Wine Yeast Hanseniaspora guilliermondii". Genome Announcements 5 5 (2017): http://dx.doi.org/10.1128/genomea.01515-16.
    Published • 10.1128/genomea.01515-16
  8. Barbosa, Catarina; Mendes-Faia, Arlete; Lage, Patrícia; Mira, Nuno P.; Mendes-Ferreira, Ana. "Genomic expression program of Saccharomyces cerevisiae along a mixed-culture wine fermentation with Hanseniaspora guilliermondii". Microbial Cell Factories 14 1 (2015): http://dx.doi.org/10.1186/s12934-015-0318-1.
    10.1186/s12934-015-0318-1
  9. Barbosa C; García-Martínez J; Pérez-Ortín JE; Mendes-Ferreira A. "Comparative Transcriptomic Analysis Reveals Similarities and Dissimilarities in Saccharomyces cerevisiae Wine Strains Response to Nitrogen Availability.". (2015): http://europepmc.org/abstract/med/25884705.
    10.1371/journal.pone.0122709
  10. Lage, P.; Barbosa, C.; Mateus, B.; Vasconcelos, I.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "H. guilliermondii impacts growth kinetics and metabolic activity of S. cerevisiae: The role of initial nitrogen concentration". International Journal of Food Microbiology 172 (2014): 62-69. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84890811194&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2013.11.031
  11. Barbosa, C.; Lage, P.; Vilela, A.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Phenotypic and metabolic traits of commercial Saccharomyces cerevisiae yeasts". AMB Express 4 1 (2014): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84901527152&partnerID=MN8TOARS.
    10.1186/s13568-014-0039-6
  12. Barbosa, C.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "The nitrogen source impacts major volatile compounds released by Saccharomyces cerevisiae during alcoholic fermentation". International Journal of Food Microbiology 160 2 (2012): 87-93. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84869989522&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2012.10.003
  13. Catarina Guedes, A.; Barbosa, C.R.; Amaro, H.M.; Pereira, C.I.; Xavier Malcata, F.. "Microalgal and cyanobacterial cell extracts for use as natural antibacterial additives against food pathogens". International Journal of Food Science and Technology 46 4 (2011): 862-870. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-79952754969&partnerID=MN8TOARS.
    10.1111/j.1365-2621.2011.02567.x
  14. Guedes, A.C.; Amaro, H.M.; Barbosa, C.R.; Pereira, R.D.; Malcata, F.X.. "Fatty acid composition of several wild microalgae and cyanobacteria, with a focus on eicosapentaenoic, docosahexaenoic and a-linolenic acids for eventual dietary uses". Food Research International 44 9 (2011): 2721-2729. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-80054716833&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodres.2011.05.020
  15. Mendes-Ferreira, A.; Barbosa, C.; Lage, P.; Mendes-Faia, A.. "The impact of nitrogen on yeast fermentation and wine quality". Ciencia e Tecnica Vitivinicola 26 1 (2011): 17-32. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84877074298&partnerID=MN8TOARS.
  16. Mendes-Ferreira A; Barbosa C; Jimenez-Marti E; Del Olmo ML; Mendes-Faia A; Mendes-Ferreira, A.; Barbosa, C.; et al. "The wine yeast strain-dependent expression of genes implicated in sulfide production in response to nitrogen availability.". Journal of Microbiology and Biotechnology 20 9 (2010): 1314-1321. http://europepmc.org/abstract/med/20890097.
    10.4014/jmb.1003.03039
  17. Mendes-Ferreira, A.; Barbosa, C.; Inês, A.; Mendes-Faia, A.. "The timing of diammonium phosphate supplementation of wine must affects subsequent H2S release during fermentation". Journal of Applied Microbiology 108 2 (2010): 540-549. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-74049146692&partnerID=MN8TOARS.
    10.1111/j.1365-2672.2009.04457.x
  18. Mendes-Ferreira, A.; Cosme, F.; Barbosa, C.; Falco, V.; Inês, A.; Mendes-Faia, A.. "Optimization of honey-must preparation and alcoholic fermentation by Saccharomyces cerevisiae for mead production". International Journal of Food Microbiology 144 1 (2010): 193-198. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-78149466948&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.ijfoodmicro.2010.09.016
  19. Mendes-Ferreira, A.; Sampaio-Marques, B.; Barbosa, C.; Rodrigues, F.; Costa, V.; Mendes-Faia, A.; Ludovico, P.; Leao, C.; BARBOSA, CATARINA. "Accumulation of non-superoxide anion reactive oxygen species mediates nitrogen-limited alcoholic fermentation by Saccharomyces cerevisiae". Applied and Environmental Microbiology 76 24 (2010): 7918-7924. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-78650390268&partnerID=MN8TOARS.
    10.1128/AEM.01535-10
  20. Mendes-Ferreira, A.; Barbosa, C.; Falco, V.; Leão, C.; Mendes-Faia, A.. "The production of hydrogen sulphide and other aroma compounds by wine strains of Saccharomyces cerevisiae in synthetic media with different nitrogen concentrations". Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology 36 4 (2009): 571-583. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-63049112611&partnerID=MN8TOARS.
    10.1007/s10295-009-0527-x
  21. Barbosa, C.; Falco, V.; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Nitrogen addition influences formation of aroma compounds, volatile acidity and ethanol in nitrogen deficient media fermented by Saccharomyces cerevisiae wine strains". Journal of Bioscience and Bioengineering 108 2 (2009): 99-104. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-67650381912&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.jbiosc.2009.02.017
  22. Meireles, L.A.; Guedes, A.C.; Barbosa, C.R.; Azevedo, J.L.; Cunha, J.P.; Malcata, F.X.. "On-line control of light intensity in a microalgal bioreactor using a novel automatic system". Enzyme and Microbial Technology 42 7 (2008): 554-559. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-42749094022&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.enzmictec.2007.12.002
  23. Mendes-Ferreira, Ana; BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, Arlete; Leao, C.. "Relationship between H2S production and MET genes expression levels in S. cerevisiae under different assimilable nitrogen status". American Journal of Enology and Viticulture 59 3 (2008): 335a.
    Published
Magazine article
  1. BARBOSA, CATARINA; Mendes-Faia, A.; Mendes-Ferreira, A.. "Adição de sais de amónio a mostos com carência em azoto: Qual a melhor altura?", ENOVITIS- Revista Técnica de Viticultura e Enologia, 2013
  2. BARBOSA, CATARINA; Mendes-Ferreira, A.; Mendes-Faia, A.. "O azoto assimilável dos mostos e a qualidade do vinho", ENOVITIS- Revista Técnica de Viticultura e Enologia , 2009
Online resource
  1. BARBOSA, CATARINA; Mendes-Ferreira, A.; Mendes-Faia, A.. Expression profile of genes involved in hydrogen sulphide liberation by Saccharomyces cerevisiae grown under different nitrogen concentrations. 2008. http://precedings.nature.com/subjects/microbiology.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2019 Genome-wide identification of Saccharomyces cerevisiae genes involved in hydrogen sulfide formation Jornadas Ibéricas de Genética e Biotecnologia
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
2019 Evaluation of the fermentative proprieties of an autochthonous Saccharomycodes ludwigii strain for application on alcoholic beverage industries Jornadas Ibéricas de Genética e Biotecnologia
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
2018 Genome sequence of the non-conventional wine yeast Hanseniaspora guilliermondii unveils relevant traits of this species and of the Hanseniaspora genus in the context of wine fermentation Jornadas de Genética e Biotecnologia
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
2017 In search of correlations between grape must composition and its microbiome, fermentation behaviour and wine quality: a case study using Douro region grape varieties Post Grad Seminar. BioISI – Instituto de Biosistemas & Ciências Integrativas
Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa (Lisboa, Portugal)
2017 Microbiome of Douro vineyards and its adaptive potential to dry and warm conditions 2ªs Jornadas INTERACT
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
2016 Microbiome of Douro vineyards and its adaptive potential to dry and warm conditions. 1ªs Jornadas INTERACT
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
2016 Exploiting Douro microbial terroir for wine innovation Semana da integração iniciação à ciência - um estímulo para o voluntariado científico
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
2015 The role of nitrogen on fermentation management: the yeast perspective Seminar of the project ENOEXEL – FROM VINEYARD TO WINE: TARGETING GRAPE AND WINE EXCELLENCY
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
2015 Comparative phenotypic and transcriptomic profiling of industrial wine yeast strains VII Jornadas de Genética e Biotecnologia
(Portugal)
2014 Genome-wide identification of Saccharomyces cerevisiae genes required for tolerance to sulphur dioxide XX Jornadas de Biologia de leveduras “Nicolau van Uden”
Instituto Superior Técnico (Lisboa, Portugal)
2014 Unveiling wine yeasts fermentation traits using a combined phenotypic, metabolic and transcriptomic approach XX Jornadas de Biologia de leveduras “Nicolau van Uden”
Instituto Superior Técnico (Lisboa, Portugal)
2014 Genome-wide screening of yeast deletion mutants of Saccharomyces cerevisiae against 2-Phenylethanol 5th European Yeast Flavour Workshop Conference. Biotechnology for Natural Flavours Production
Casino Barriere (Montreux, Switzerland)
2014 Decoding phenotypic traits of commercial yeast strains against relevant inhibitors 5th European Yeast Flavour Workshop Conference.Biotechnology for Natural Flavours Production
Casino Barriere (Montreux, Switzerland)
2013 A modulação de azoto assimilável dos mostos afecta a formação de voláteis nos vinhos pelas leveduras III Encontros Vínicos do Vinho Verde novidades tecnológicas na vinha e no vinho
(Viana do Castelo, Portugal)
2010 The role of nitrogen supply for modulating sulphide production by yeasts during alcoholic fermentation XVIII Jornadas de Biologia de leveduras “Nicolau van Uden”
Tapada da Ajuda (Lisboa, Portugal)
2010 The role of nitrogen on aroma compound formation by yeasts during alcoholic fermentation European Yeast Flavour Workshop
INSA (Toulouse, France)
2009 Implications of nitrogen nutrition on aroma formation by the wine yeast Saccharomyces cerevisiae during alcoholic fermentation XVII Jornadas de Biologia de leveduras “Nicolau van Uden”
(Braga, Portugal)

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2018/09 - Current Biodiversity and selection of yeasts from grapes of Planalto Mirandês Region
Co-supervisor
Viticulture and Oenology (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2018/04 - 2018/07 Avaliação do potencial enológico de estirpes naturais de Saccharomyces cerevisiae
Co-supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2018/04 - 2018/07 Avaliação do fenótipo killer em estirpes naturais de não-Saccharomyces
Co-supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2017/09 - 2018/07 Selection of Saccharomyces yeasts for application in alcoholic industry
Co-supervisor
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2015 Validação de genes envolvidos na resposta da levedura à limitação de azoto, durante a fermentação alcoólica
Co-supervisor
Genética Molecular Comparativa e Tecnológica (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal

Event organisation

Event name
Type of event (Role)
Institution / Organization
2021/06/16 - Current Agricultura 4.0 – Promoção da Sustentabilidade para o Setor Europeu do Vinho foi o tema debatido no Evento Europeu organizado pela ADVID/CoLAB VINES&WINES, no âmbito da Presidência Portuguesa do Conselho da União Europeia (PPUE). (2021/06/16 - 2021/06/16)
Conference (Co-organisor)
Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal
2024/01/05 - 2024/01/05 O Workshop: Adega+Tecnológica - Inovação no setor vitícola, que decorreu no dia 5 de janeiro de 2024 no Regia Douro Park, em Vila Real, teve como objetivo apresentar o panorama atual relativo à Inovação Tecnológica em Enologia (Adega), bem como à investigação que tem sido levada a cabo nesta temática, tendo também sido discutida a importância da modernização tecnológica como estratégia para a sustentabilidade e competitividade na produção de vinho. (2024/01/05 - 2024/01/05)
Seminar
Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal
2023/06/01 - 2023/06/16 O evento teve como objetivo apresentar os resultados do projeto GrapeMicrobiota - Interações metaboloma-microbiota em 3 castas de videira da Região do Douro, cujo propósito é adotar uma estratégia inovadora para caracterizar a comunidade microbiana de 3 castas da região DOC Douro, visando a seleção de estirpes para serem usadas como culturas starter na produção de vinhos regionais com forte impressão do terroir. (2023/06/16 - 2023/06/16)
Seminar
2021/12/10 - 2021/12/10 Doenças do lenho - Uma preocupação para a viticultura - este webinar teve como objetivo apresentar o panorama atual relativo às Doenças do Lenho da Videira, sua monitorização, tratamento e legislação associada, bem como a investigação que tem sido levada a cabo nesta temática (2021/12/10 - 2021/12/10)
Seminar (Co-organisor)
Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal
2019/12/10 - 2019/12/10 Brokerage Event - CoLAB VINES & WINES: promoção de parcerias e projetos de I&D e Inovação associada ao propósito de identificar um instrumento financeiro para o seu apoio. Incluiu uma breve palestra sobre os desafios que o setor enfrenta e ainda uma sessão de esclarecimento de oportunidades de financiamento, pela ANI, bem como um conjunto de sessões paralelas, Focus groups, onde foram explorados temas particulares do setor no sentido de identificar possíveis projetos colaborativos. (2019/12/10 - 2019/12/10)
Other (Other)

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2018/07/05 Evaluación del potencial de Saccharomycodes ludwigii para su aplicación en enología como adjunto de Saccharomyces cerevisiae
(Thesis) Arguer
Laura Ampudia (Other)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2017 Evaluation of starter cultures for application in Oenology
(Thesis) Arguer
Fabiana Quintas (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Association member

Society Organization name Role
2015 - Current BioISI (Biosystems & Integrative Sciences Institute), Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa Membro Integrado

Committee member

Activity description
Role
Institution / Organization
2008 - 2014 Member of Centro de Genómica e Biotecnologia, Laboratório associado - Institute for Biotechnology and Bioengineering (IBB)
Member

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2017/04/01 - 2017/07/30 Biotecnologia Microbiana Engenharia Alimentar. (Mestrado) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2011 - 2011 Microbiologia Industrial Biotecnologia e Qualidade Alimentar. (Mestrado) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2009 - 2009 Microbiologia e Bioquímica das fermentações (Licenciatura) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Journal scientific committee

Journal title (ISSN) Publisher
2015 - Current Food Chemistry (0308-8146) Elsevier
2015 - Current Journal of the Science of Food and Agriculture (1097-0010) Wiley (John Wiley & Sons)
Distinctions

Other distinction

2015 Honorable Mention of Best Oral Comunication