Identification
Personal identification
- Full name
- CATARINA BARBOSA
Author identifiers
- Ciência ID
- 5B11-717E-6BF8
- ORCID iD
- 0000-0003-2383-2101
Email addresses
- catarina.barbosa@advid.pt (Professional)
Addresses
- ADVID - Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense Edifício Centro de Excelência da Vinha e do Vinho - Régia Douro Park Vila Real , 5000-033 , VILA REAL, Andrães, Portugal (Professional)
Websites
- https://www.colabvinesandwines.pt/en/ (Professional)
- https://www.advid.pt/ (Professional)
Knowledge fields
- Natural sciences - Biological Sciences - Microbiology
- Natural sciences - Biological Sciences - Molecular Biology
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2018/06/19 - 2018/06/19
Concluded
|
International development LAB on the valorisation of endogenous resources in the wine value chain (Outros)
Museu do Vinho da Bairrada, Portugal
|
|
2016/06/15 - 2016/06/16
Concluded
|
HPLC Workshop: Introduction, optimization and methodologies development (Outros)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
|
2014
Concluded
|
GENÉTICA MOLECULAR COMPARATIVA E TECNOLÓGICA (Doutoramento)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Universitat de València, Spain "Towards the understanding of the impact of nitrogen on wine fermentation: from classical to genomic approaches" (THESIS/DISSERTATION)
|
19 valores |
2013/11/07 - 2013/11/08
Concluded
|
Simpósio Internacional “Las Levaduras en Bioeconomia” (Outros)
Fundación Ramon Areces, Spain
|
|
2012/11/07 - 2012/11/07
Concluded
|
10th Meeting of the Valencian Network for Genomics & Proteomics (Outros)
Universitat de València - Campus Burjassot-Paterna, Spain
|
|
2010/11/11 - 2010/11/11
Concluded
|
8th Meeting of the Valencian Network for Genomics & Proteomics (Outros)
Centro de Investigacion Principe Felipe, Spain
|
|
2010/07/12 - 2010/07/23
Concluded
|
Industrial Yeast Molecular Systems Biology (Pós-Graduação)
Universidade do Minho Departamento de Biologia, Portugal
|
18 |
2009
Concluded
|
Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Mestrado)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Effect of ammonium concentration and supplementation on aroma compounds production and its relation with H2S liberation in
the wine yeast strain Saccharomyces cerevisiae UCD522" (THESIS/DISSERTATION)
|
17 valores |
2008 - 2008
Concluded
|
Successful Approaches to Effective Real-Time RT PCR and From Petunia to mammals: siRNA, a tool to study gene function (Outros)
Universidade do Minho, Portugal
|
|
2008
Concluded
|
Flow Citometry application on Microbiology (Outros)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
|
2004/04/19 - 2004/05/27
Concluded
|
Formação Pedagógica Inicial de Formadores (Outros)
Agrireal Vila Real, Portugal
|
|
2003/05 - 2003/05
Concluded
|
Antibióticos (Outros)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
|
2003 - 2003
Concluded
|
Bioinformática na Caracterização e Identificação de Microrganismos (Outros)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
|
2003 - 2003
Concluded
|
Leite e Produtos Lácteos: Novas oportunidades e aplicações como ingrediente e produto (Outros)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
|
2002
Concluded
|
MICROBIOLOGIA (Licenciatura)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Efeito de diferentes condições de salmoura e fumagem na ecologia microbiana de salmão fumado a frio, embalado a vácuo e em
atmosfera modificada." (THESIS/DISSERTATION)
|
14 valores |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2015/01/01 - 2019/07/14 | Postdoc (Research) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal |
Positions / Appointments
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2019/07/19 - Current | Senior Project Officer | Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2007/09 - 2014 | Bolseiro de Investigação | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2010/01/01 - 2013/12/31 | Bolseiro de Doutoramento | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal (...) |
||
2002/09 - 2006 | Bolseiro de Investigação | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2014/03/03 - 2015/02/28 | EXPL/AGR-TEC/2013
EXPL/AGR-TEC/2013
Research Fellow
|
|
2010 - 2013 | FCT Grant SFRH / BD / 61881 / 2009
SFRH / BD / 61881 / 2009
PhD Student Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Concluded
|
2007 - 2009 | PTDC/AGR-ALI/71460/2006
PTDC/AGR-ALI/71460/2006
Research Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Concluded
|
2005 - 2006 | MICROPESCA/0072/2004
MICROPESCA/0072/2004
Research Fellow
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
|
2002 - 2003 | POCTI/1999/AGR/36196
POCTI/1999/AGR/36196
Research Fellow
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2022 - Current | InovTransfer - Inovação na Transferência de Conhecimento e Tecnologia no Setor Vitivinícola.
Gestão técnica e financeira
Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal
|
European Agricultural Fund for Rural Development
Ongoing
|
2021/05/01 - 2025/04/30 | Increasing microalgae biomass feedstock availability by valorizing wine gaseous and liquid residues
ID: 101023567
Advisory board member
|
Horizon 2020 |
2022/01/01 - 2024/12/31 | OmicBots: High-Throughput Integrative Omic-Robots Platform for a Next Generation Physiology-based Precision Viticulture
PTDC/ASP-HOR/1338/2021
Researcher
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2021/09/01 - 2024/08/31 | Metabolome-microbiota interactions in 3 grapevine cultivars of DOC Douro region - exploitation of the microterroir to enhance
the typicity of wine
PTDC/BAA-AGR/2691/2020
Researcher
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2021 - 2024 | EPAWI - European Partnership for Auxiliary Wine industry Innovation
ID: 101035914
ID: 101035914
Researcher
|
Horizon 2020
Ongoing
|
2016/06/01 - 2019/07/14 | INTERACT - Integrative Research in Environment, Agro-Chain and Technology
Post-doc Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Comissao de Coordenacao e Desenvolvimento Regional do Norte
Ongoing
|
2015/07/01 - 2015/12/31 | IST-ID-EQB/LA0023/2014
Post-doc Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2015/04/01 - 2015/06/30 | Enoexcel From Vineyard to Wine: Targeting Grape and Wine Excellency
NORTE-07-0124-FEDER-000032
NORTE-07-0124-FEDER-000032
Post-doc Fellow
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
N/A
Concluded
|
Other
Designation | Funders | |
---|---|---|
2016 - 2018 | SMARTWINE- Smarter wine fermentations: integrating omic-tools for development of novel mixed-starter cultures for tailoring
wine production¿
PTDC/AGR-TEC/3315/2014
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Concluded
|
Outputs
Publications
Conference poster |
|
Journal article |
|
Magazine article |
|
Online resource |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2019 | Genome-wide identification of Saccharomyces cerevisiae genes involved in hydrogen sulfide formation | Jornadas Ibéricas de Genética e Biotecnologia
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
|
2019 | Evaluation of the fermentative proprieties of an autochthonous Saccharomycodes ludwigii strain for application on alcoholic beverage industries | Jornadas Ibéricas de Genética e Biotecnologia
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
|
2018 | Genome sequence of the non-conventional wine yeast Hanseniaspora guilliermondii unveils relevant traits of this species and of the Hanseniaspora genus in the context of wine fermentation | Jornadas de Genética e Biotecnologia
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
|
2017 | In search of correlations between grape must composition and its microbiome, fermentation behaviour and wine quality: a case study using Douro region grape varieties | Post Grad Seminar. BioISI – Instituto de Biosistemas & Ciências Integrativas
Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa (Lisboa, Portugal)
|
2017 | Microbiome of Douro vineyards and its adaptive potential to dry and warm conditions | 2ªs Jornadas INTERACT
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
|
2016 | Microbiome of Douro vineyards and its adaptive potential to dry and warm conditions. | 1ªs Jornadas INTERACT
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
|
2016 | Exploiting Douro microbial terroir for wine innovation | Semana da integração iniciação à ciência - um estímulo para o voluntariado científico
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
|
2015 | The role of nitrogen on fermentation management: the yeast perspective | Seminar of the project ENOEXEL – FROM VINEYARD TO WINE: TARGETING GRAPE AND WINE EXCELLENCY
Universidade de Trás os Montes e Alto Douro (Vila Real, Portugal)
|
2015 | Comparative phenotypic and transcriptomic profiling of industrial wine yeast strains | VII Jornadas de Genética e Biotecnologia
(Portugal)
|
2014 | Genome-wide identification of Saccharomyces cerevisiae genes required for tolerance to sulphur dioxide | XX Jornadas de Biologia de leveduras “Nicolau van Uden”
Instituto Superior Técnico (Lisboa, Portugal)
|
2014 | Unveiling wine yeasts fermentation traits using a combined phenotypic, metabolic and transcriptomic approach | XX Jornadas de Biologia de leveduras “Nicolau van Uden”
Instituto Superior Técnico (Lisboa, Portugal)
|
2014 | Genome-wide screening of yeast deletion mutants of Saccharomyces cerevisiae against 2-Phenylethanol | 5th European Yeast Flavour Workshop Conference. Biotechnology for Natural Flavours Production
Casino Barriere (Montreux, Switzerland)
|
2014 | Decoding phenotypic traits of commercial yeast strains against relevant inhibitors | 5th European Yeast Flavour Workshop Conference.Biotechnology for Natural Flavours Production
Casino Barriere (Montreux, Switzerland)
|
2013 | A modulação de azoto assimilável dos mostos afecta a formação de voláteis nos vinhos pelas leveduras | III Encontros Vínicos do Vinho Verde novidades tecnológicas na vinha e no vinho
(Viana do Castelo, Portugal)
|
2010 | The role of nitrogen supply for modulating sulphide production by yeasts during alcoholic fermentation | XVIII Jornadas de Biologia de leveduras “Nicolau van Uden”
Tapada da Ajuda (Lisboa, Portugal)
|
2010 | The role of nitrogen on aroma compound formation by yeasts during alcoholic fermentation | European Yeast Flavour Workshop
INSA (Toulouse, France)
|
2009 | Implications of nitrogen nutrition on aroma formation by the wine yeast Saccharomyces cerevisiae during alcoholic fermentation | XVII Jornadas de Biologia de leveduras “Nicolau van Uden”
(Braga, Portugal)
|
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2018/09 - Current | Biodiversity and selection of yeasts from grapes of Planalto Mirandês Region
Co-supervisor
|
Viticulture and Oenology (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2018/04 - 2018/07 | Avaliação do potencial enológico de estirpes naturais de Saccharomyces cerevisiae
Co-supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2018/04 - 2018/07 | Avaliação do fenótipo killer em estirpes naturais de não-Saccharomyces
Co-supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2017/09 - 2018/07 | Selection of Saccharomyces yeasts for application in alcoholic industry
Co-supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2014 - 2015 | Validação de genes envolvidos na resposta da levedura à limitação de azoto, durante a fermentação alcoólica
Co-supervisor
|
Genética Molecular Comparativa e Tecnológica (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
|
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2021/06/16 - Current | Agricultura 4.0 – Promoção da Sustentabilidade para o Setor Europeu do Vinho foi o tema debatido no Evento Europeu organizado
pela ADVID/CoLAB VINES&WINES, no âmbito da Presidência Portuguesa do Conselho da União Europeia (PPUE).
(2021/06/16 - 2021/06/16)
Conference (Co-organisor)
|
Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal |
2024/01/05 - 2024/01/05 | O Workshop: Adega+Tecnológica - Inovação no setor vitícola, que decorreu no dia 5 de janeiro de 2024 no Regia Douro Park,
em Vila Real, teve como objetivo apresentar o panorama atual relativo à Inovação Tecnológica em Enologia (Adega), bem como
à investigação que tem sido levada a cabo nesta temática, tendo também sido discutida a importância da modernização tecnológica
como estratégia para a sustentabilidade e competitividade na produção de vinho. (2024/01/05 - 2024/01/05)
Seminar
|
Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal |
2023/06/01 - 2023/06/16 | O evento teve como objetivo apresentar os resultados do projeto GrapeMicrobiota - Interações metaboloma-microbiota em 3 castas
de videira da Região do Douro, cujo propósito é adotar uma estratégia inovadora para caracterizar a comunidade microbiana
de 3 castas da região DOC Douro, visando a seleção de estirpes para serem usadas como culturas starter na produção de vinhos
regionais com forte impressão do terroir. (2023/06/16 - 2023/06/16)
Seminar
|
|
2021/12/10 - 2021/12/10 | Doenças do lenho - Uma preocupação para a viticultura - este webinar teve como objetivo apresentar o panorama atual relativo
às Doenças do Lenho da Videira, sua monitorização, tratamento e legislação associada, bem como a investigação que tem sido
levada a cabo nesta temática (2021/12/10 - 2021/12/10)
Seminar (Co-organisor)
|
Associação para o Desenvolvimento da Viticultura Duriense, Portugal |
2019/12/10 - 2019/12/10 | Brokerage Event - CoLAB VINES & WINES: promoção de parcerias e projetos de I&D e Inovação associada ao propósito de identificar
um instrumento financeiro para o seu apoio. Incluiu uma breve palestra sobre os desafios que o setor enfrenta e ainda uma
sessão de esclarecimento de oportunidades de financiamento, pela ANI, bem como um conjunto de sessões paralelas, Focus groups,
onde foram explorados temas particulares do setor no sentido de identificar possíveis projetos colaborativos. (2019/12/10 - 2019/12/10)
Other (Other)
|
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2018/07/05 | Evaluación del potencial de Saccharomycodes ludwigii para su aplicación en enología como adjunto de Saccharomyces cerevisiae
(Thesis) Arguer
|
Laura Ampudia (Other)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2017 | Evaluation of starter cultures for application in Oenology
(Thesis) Arguer
|
Fabiana Quintas (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2015 - Current | BioISI (Biosystems & Integrative Sciences Institute), Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa | Membro Integrado |
Committee member
Activity description Role |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2008 - 2014 | Member of Centro de Genómica e Biotecnologia, Laboratório associado - Institute for Biotechnology and Bioengineering (IBB)
Member
|
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2017/04/01 - 2017/07/30 | Biotecnologia Microbiana | Engenharia Alimentar. (Mestrado) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2011 - 2011 | Microbiologia Industrial | Biotecnologia e Qualidade Alimentar. (Mestrado) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2009 - 2009 | Microbiologia e Bioquímica das fermentações | (Licenciatura) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2015 - Current | Food Chemistry (0308-8146) | Elsevier |
2015 - Current | Journal of the Science of Food and Agriculture (1097-0010) | Wiley (John Wiley & Sons) |
Distinctions
Other distinction
2015 | Honorable Mention of Best Oral Comunication |