Identification
Personal identification
- Full name
- Zita Emanuela de Sá Veloso Martins
Citation names
- Martins, Zita
- Martins, Zita E.
Author identifiers
- Ciência ID
- 7918-53CF-FA02
- ORCID iD
- 0000-0002-1024-4792
- Google Scholar ID
- https://scholar.google.com/citations?view_op=list_works&hl=pt-PT&user=2u9N8FUAAAAJ
- Scopus Author Id
- 56823416600
Email addresses
- zmartins@ff.up.pt (Professional)
Websites
- http://www.i3a-laqv.pt/People/People (Professional)
- https://laqv.requimte.pt/people/648-zita_emanuela_de_sa_veloso_martins (Professional)
- https://sigarra.up.pt/ffup/pt/func_geral.formview?p_codigo=603966 (Professional)
- https://sigarra.up.pt/fcnaup/pt/func_geral.formview?p_codigo=603966 (Professional)
Knowledge fields
- Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
- Exact Sciences - Physical Sciences - Astronomy
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) |
French | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | |
Spanish; Castilian | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | |
German | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2023/10 - 2024/07
Ongoing
|
Análise e Data Science Empresarial (Pós-Graduação)
Instituto Politécnico de Gestão e Tecnologia Escola Superior de Gestão, Portugal
|
|
2021/03/17 - 2021/04/19
Concluded
|
Introduction to Data Science in Python (Outros)
University of Michigan, United States
|
90.75% |
2020/07/20 - 2020/08/10
Concluded
|
R Programming (course integrated in the specialisationprogram "Data Science: Foundations using R") (Outros)
Johns Hopkins University, United States
|
100 % |
2020/06/10 - 2020/06/30
Concluded
|
The Data Scientist's Toolbox (course integrated in the specialisationprogram "Data Science: Foundations using R") (Outros)
Johns Hopkins University, United States
|
100 % |
2020/01/13 - 2020/01/17
Concluded
|
6th International Winter School on Big Data (Outros)
Marche Polytechnic University, Italy
|
|
2019/09/10 - 2019/10/07
Concluded
|
Data Analysis for Life Sciences 1: Statistics and R (Outros)
HarvardX - Online courses from Harvard University, United States
|
100 % |
2012/12 - 2017/07/31
Concluded
|
Química Sustentável (Doutoramento)
Major in Sem especialidade
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"Reuse of agroindustry by-products to produce new fibre enriched bread formulations: impact in physico-chemical, sensorial
and nutritional chraracteristicsproducts" (THESIS/DISSERTATION)
|
Aprovado com distinção |
2009/09 - 2014/09
Concluded
|
Astronomia (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
"n/a" (THESIS/DISSERTATION)
|
13 |
2001/08 - 2006/09
Concluded
|
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Avaliação da actividade proteolítica de bactérias lácticas isoladas de queijo Serra da Estrela" (THESIS/DISSERTATION)
|
16 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2019/08 - Current | Contracted Researcher (Research) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2018/05 - 2019/07 | Postdoc (Research) | Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2018/01 - 2018/04 | Researcher (Research) | Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2017/10 - 2018/01 | Postdoc (Research) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2017/05 - 2017/10 | Researcher (Research) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2015/09/01 - 2016/02/28 | Research Trainee (Research) | Technische Universität München Lehrstuhl für Brau- und Getränketechnologie, Germany |
2011/03 - 2012/06 | Research Trainee (Research) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2007/10 - 2008/07 | Researcher (Research) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2006/02 - 2006/07 | Research Trainee (Research) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal | ||
2005/10 - 2006/01 | Research Trainee (Research) | Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo Vairão, Portugal |
Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária Polo Vairão, Portugal |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2021/02/01 - Current | Invited Assistant (University Teacher) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
2019/09/01 - 2020/07/31 | Invited Assistant (University Teacher) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
Other Careers
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2008/08 - 2009/07 | Nutricionista Especialista (Técnico Nutricionista) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2007/05 - 2007/10 | Membro executivo do estágio II do programa COHiTEC | COTEC Portugal, Portugal |
COTEC Portugal, Portugal | ||
2006/12 - 2007/08 | Estágio Profissional | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2013/05 - 2017/04 | Formulação de novas variedades de pão através da aplicação de ingredientes obtidos a partir de sub-produtos da indústria cervejeira
(Formulation of new bread varieties through application of ingredients obtained from brewing by-products)
SFRH/BD/87461/2012
PhD Student Fellow
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2024/01 - Current | SALIVA+: Novel tools for exposure assessment of food contaminants by saliva multiple biomarker monitoring
2022.08978.PTDC
Researcher
|
|
2023/07 - 2023/12 | DIETXPOSOME: Explore the impact of DIETary-eXPOSOME on chronic inflammation assessed through in vitro assays and mathematical
modelling
PTDC/SAU-NUT/6061/2020.
Researcher
|
|
2021/07 - 2023/06 | Healthy&ValorFOOD
QREN (NORTE-01-0145-FEDER-000052)
Researcher
|
|
2019/08 - 2021/06 | Valorization of the protein fraction from Moringa oleifera
PTDC/OCE-ETA/32567/2017/Fincanciamento FCT/MCTES/FEDER COMPETE 2020
Researcher
|
Ongoing
|
2019/04 - 2019/12 | NEWFOOD – Food Technologies Valorization
NORTE-01-0246-FEDER-000043
Other
Universidade do Porto, Portugal
|
|
2018/05 - 2019/07 | FOODnanoHEALTH
NORTE-01-0145-FEDER-000011/FEDER
Post-doc Fellow
|
Concluded
|
2018/01 - 2018/04 | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2013/Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Research Fellow
|
|
2017/10 - 2018/01 | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2013/Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Post-doc Fellow
|
|
2017/05 - 2017/10 | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2013/Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Research Fellow
|
|
2013/05 - 2017/04 | Laboratório Associado para a Química Verde - Tecnologias e Processos Limpos
UID/QUI/50006/2013/Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Other
|
Concluded
|
2013 - 2016 | Ciência do Alimento (Food Science)
NORTE-07-0124-FEDER-000069/FEDER
Other
|
Concluded
|
2008/08 - 2009/07 | REALITY - Reinforce the Alimentary field via Integration of Azores in the developmenT and improvement of traditionallY manufactured
foodstuffs
N/A
Other
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Fundação Luso-Americana |
2007/10 - 2008/07 | CHEESAROMA – Caracterização e identificação de componentes voláteis associados às características sensoriais dos principais
queijos tradicionais de ovelha (Characterization and identification of volatile compounds associated with sensory characteristics
of the major traditional ewe cheese)
POCI/CVT/60794/2004
Research Technician Fellow
|
|
2006/12 - 2007/08 | Nutribrinca: nutrição na escola (Nutribrinca: Nutrition in school)
Other
|
Other
Designation | Funders | |
---|---|---|
2023/11 - Current | BABY-SCORE: Inovação Nutricional e Sustentável para Alimentação Infantil
IJUP-Empresas-2
Principal investigator
|
|
2021 - Current | DIETimpact: Diet impact on the prevention of chronic diseases: a foodomics approach
PTDC/SAU-NUT/30322/2017
Colaboration
|
|
2020 - 2023/06 | cLabel+ Clean Label Food: Alimentos inovadores "clean label" naturais, nutritivos e orientados para o consumidor
POCI-01-0247-FEDER-046080
Team member
|
|
2007/05 - 2007/10 | Nutriplus
N/A
Other
COTEC Portugal, Portugal
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference abstract |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Manual |
|
Thesis / Dissertation |
|
Other
Dataset |
|
Activities
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024 - Current | Perfis rápidos com consumidores: Flash Profile e Free Choice Profilling
Supervisor
|
Ciências da Nutrição (Degree)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2023 - Current | Avaliação do Impacto do uso de Realidade Virtual no Consumo, Percepção Alimentar e Sensorial (Assessment of the Impact of
the use of Virtual Reality on Consumption, Food and Sensory Perception)
Co-supervisor
|
Ciências Gastronómicas (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2023 - Current | USO DE FLORES COMESTÍVEIS NA GASTRONOMIA: Clitoria ternatea; Lavandula dentata; Tropaeolum majus (Use of edible flowers in
gastronomy: Clitoria ternatea; Lavandula dentata; Tropaeolum majus)
Supervisor
|
Ciências Gastronómicas (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2023 - Current | Relação entre análise da percepção sensorial de profissionais de cozinha e sommeliers com não profissionais de cozinha e não
sommeliers e sua influência na satisfação (Assessment of the Impact of the use of Virtual Reality on Consumption, Food and
Sensory Perception)
Supervisor
|
Ciências Gastronómicas (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2021 - 2022 | Pão Cícero – innovative concept of the traditional Fogaça de Santa Maria da Feira
Supervisor
|
Ciências Gastronómicas (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2005/04 - 2005/04 | Doentes em risco Nutricional (Patients at Nutritional Risk) (2005/04 - 2005/04)
Congress (Member of the Organising Committee)
|
Associação de Estudantes da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Portugal |
2004/03 - 2004/03 | Qualidade e Segurança Alimentar (Food Quality and Safety) (2004/03 - 2004/03)
Congress (Member of the Organising Committee)
|
Associação de Estudantes da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, Portugal |
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2016/09/30 - 2016/09/30 | Legumes on plate seminar, organised by LAQV/REQUIMTE, Instituto Superior de Engenharia do Instituto Politécnico do Porto,
Faculdade de Farmácia da Universidade do Porto e Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto
Seminar
|
Leguminosas no Prato
Instituto Politécnico do Porto Instituto Superior de Engenharia do Porto, Portugal
|
2016/09/20 - 2016/09/20 | Seminar (4h) in Food contaminants and risk assessment: a contribute to food safety, organised by the Department of Food and
Nutrition
Seminar
|
Contaminantes alimentares e avaliação de risco: um contributo para a segurança alimentar
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
|
2016/03 - 2016/03 | Animadora na 15a Mostra de Ciência, Ensino e Inovação da Universidade do Porto, pelo REQUIMTE (Host at the 15th Science, Teaching
and Innovation Exhibition of the University of Porto, by REQUIMTE)
Other
|
15a Mostra de Ciência, Ensino e Inovação da Universidade do Porto
Universidade do Porto, Portugal
|
2016 - 2016 | Innovation in Spectroscopy workshop
Workshop
|
Inovação em Espectroscopia
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2015 - 2015 | II Analytical Chemistry Symposium: Environmental occurrence, effects and removal of pharmaceuticals organised by the Chemistry
Department of Universty of Aveiro
Symposium
|
II Analytical Chemistry Symposium: Environmental occurrence, effects and removal of pharmaceuticals
Universidade de Aveiro Departamento de Química, Portugal
|
2014 - 2014 | 2 nd Waters Technology Day Seminar
Seminar
|
2 nd Waters Technology Day
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2014 - 2014 | Food Interactions with Drugs and Minerals seminar
Seminar
|
Food Interactions with Drugs and Minerals
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2013/03 - 2013/03 | Animadora na 11a Mostra de Ciência, Ensino e Inovação da Universidade do Porto, pelo curso de Astronomia da Faculdade de Ciências
(Host at the 11th Science, Teaching and Innovation Exhibition of the University of Porto, through the Astronomy degree from
Faculty of Sciences)
Other
|
11a Mostra de Ciência, Ensino e Inovação da Universidade do Porto
Universidade do Porto, Portugal
|
2012/03 - 2012/03 | Animadora na 10a Mostra de Ciência, Ensino e Inovação da Universidade do Porto, pelo curso de Astronomia da Faculdade de Ciências
(Host at the 10th Science, Teaching and Innovation Exhibition of the University of Porto, through the Astronomy degree from
Faculty of Sciences)
Other
|
10a Mostra de Ciência, Ensino e Inovação da Universidade do Porto
Universidade do Porto, Portugal
|
2011 - 2011 | II Jornadas de Ciência Alimentar (II Conference on Food Science)
Conference
|
II Jornadas de Ciência Alimentar
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2011 - 2011 | Café e saúde: evidências científicas (Coffee and health: scientific evidences) conference
Conference
|
Café e saúde: evidências científicas
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2011 - 2011 | Café: garantias da qualidade de produto de consumo. Alternativas para utilização de resíduos sólidos do processo (Coffee:
quality assurance of consumer product. Alternatives for use of solid waste from the process) conference
Conference
|
Café: garantias da qualidade de produto de consumo. Alternativas para utilização de resíduos sólidos do processo
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2011 - 2011 | 2011 Food Chemistry workshop of REQUIMTE
Workshop
|
2011 Food Chemistry workshop of REQUIMTE
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2008 - 2008 | X European Contest in Sensory Evaluation of Dairy Products
Other
|
X European Contest in Sensory Evaluation of Dairy Products
Universidad de Murcia, Spain
|
2006/09 - 2006/09 | Food Micro 2006 - The 20th International ICFMH Symposium
Symposium
|
Food Micro 2006 - The 20th International ICFMH Symposium
International Committee on Food Microbiology and Hygiene, Italy
|
2005/04 - 2005/04 | Animadora na 3a Mostra de Ciência, Ensino e Inovação da Universidade do Porto, pelo curso de Ciências da Nutrição da Faculdade
de Ciências da Nutrição e Alimentação (Host at the 3rd Science, Teaching and Innovation Exhibition of the University of Porto,
through the Nutrition Sciences degree from Faculty of Nutrition and Food Sciences)
Other
|
3a Mostra de Ciência, Ensino e Inovação da Universidade do Porto
Universidade do Porto, Portugal
|
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2019/10/29 | Evaluation of Sugars And Artificial Sweeteners in Soft Drinks: A Decade of Evolution
(Thesis) Arguer
|
Patrícia Daniela Martins da Silva (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2003 - 2005 | Associação de Estudantes da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade |
Committee member
Activity description Role |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2021/02 - Current | Participant of COST Action CA18131 - Statistical and machine learning techniques in human microbiome studies (ML4M). (https://www.cost.eu/actions/CA18131/#tabs|Name:overview).
Other
|
Horizon 2020 European Innovation Council Fast Track to Innovation, Belgium |
Consulting
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2018/09/18 - 2018/09/18 | Meeting with the evaluation panel of UI&D: Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Process - LAQV, held at Faculty of Sciences of University of Porto representing the PhD researcher of REQUIMTE | Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal |
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2022 - Current | Estatística em R (Statistics in R) - 8h | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | |
2021/09/22 - 2021/09/23 | Estatística em ambiente Excel (Statistics in Excel environment) - 8 h | (Outros) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2020 - 2020 | Controlo Sensorial / Estatística em análise sensorial (Sensory Control / Statistics in sensory analysis) | Controlo de Qualidade (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2019 - 2019 | Controlo Sensorial / Estatística em análise sensorial (Sensory Control / Statistics in sensory analysis) | Controlo de Qualidade (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2018 - 2018 | Análise sensorial e modificações sensoriais dos alimentos / Estatística em análise sensorial (Sensory analysis and sensory modifications of food / Statistics in sensory analysis) | Alimentação Coletiva (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
2017 - 2017 | Controlo Sensorial / Análise estatística através de métodos multivariados (Sensory Control / Statistical analysis through multivariate methods) | Controlo de Qualidade (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2021 - Current | Foods (2304-8158) | MDPI |
2021 - Current | Revista de Alimentação Humana (0873-4364) | SPCNA |
2020/09 - Current | LWT - Food Science and Technology (0023-6438) | Elsevier |
2020/07 - Current | Food Chemistry (2590-1575) | Frontiers in Nutrition |
2020/01 - Current | Food Research International (0963-9969) | Elsevier |
Distinctions
Other distinction
2006 | Prémio Eng. António de Almeida |