Identification
Personal identification
- Full name
- Celia Rocha
Citation names
- Rocha, Célia
Author identifiers
- Ciência ID
- 9710-FDE4-B25F
- ORCID iD
- 0000-0003-4420-5385
Telephones
- Mobile phone
-
- 937092605 (Professional)
Knowledge fields
- Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
- Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Intermediate (B1) | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Intermediate (B1) | Upper intermediate (B2) |
Spanish; Castilian | Elementary (A2) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2020/06/29
Concluded
|
Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Development and evaluation of sensory and emotional profiles of premium herbal teas and optimizing the value of extrinsic
characteristics" (THESIS/DISSERTATION)
|
Approved unanimously |
2014
Concluded
|
Ciências do Consumo Alimentar (Mestrado)
Universidade Aberta, Portugal
"O consumidor como fonte de inovação: Ferramentas de avaliação sensorial para o desenvolvimento de novos produtos alimentares" (THESIS/DISSERTATION)
|
19 Valores |
2011/08
Concluded
|
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
"Avaliação dos conhecimentos de nutrição e higiene / segurança alimentar em técnicos de animação, assistentes técnicos e cozinheiras
dos Jardins-de-infância do Município de Vila Nova de Gaia" (THESIS/DISSERTATION)
|
16 Valores |
2010 - 2010
Concluded
|
Certificado de Aptidão Profissional (Outros)
Instituto do Emprego e Formação Profissional, Portugal
|
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2020 - Current | Researcher (Research) | GreenUPorto - Research Centre on Sustainable Agri-food Production, Portugal |
GreenUPorto - Research Centre on Sustainable Agri-food Production, Portugal (...) |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2021 - Current | Invited Assistant Professor (University Teacher) | Universidade Aberta, Portugal |
Universidade Aberta, Portugal | ||
2020/09 - Current | Invited Assistant Professor (University Teacher) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal | ||
2017/09/01 - 2020/08 | Invited Assistant (University Teacher) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2019/07/01 - Current | Coordinator of R&D Department | Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal |
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal | ||
2015/07/01 - 2019/06/30 | Industrial Doctoral Grant | Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal | ||
2016/09 - 2016/12 | Internship at the Sensory and Consumer Sciences Group | Nofima AS Ås, Norway |
Nofima AS Ås, Norway | ||
2014/10/01 - 2015/06/30 | Bolseira de Investigação no Projeto Infusão Premium, projeto de investigação em co-promoção nº 38921, financiado pela ON2, QREN e fundos FEDER. | Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal |
2012/09/03 - 2014/08/31 | Bolseira de Investigação no Projeto NOVELTEC - Desenvolvimento de Novas Tecnologias de Suporte à Criação de Produtos Inovadores (Projeto Mobilizador n.º 13846), financiado pela AdI, com o QREN e fundo | Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal |
2011/08/04 - 2012/08/04 | Nutricionista estagiária | Câmara Municipal de Vila Nova de Gaia, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2015/07 - 2019/06 | Desenvolvimento e avaliação dos perfis sensorial e emocional de infusões premium e otimização da valorização de características
extrínsecas.
Provided by PTCRIS: SFRH/BDE/100483/2014
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2014 - 2015 | Infusão Premium – Creation of lots of premium aromatic plants with validated sensorial and functional properties with high
consumer acceptance.
Research Fellow
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
Quadro de Referência Estratégico Nacional (QREN) European Regional Development Fund Ongoing
|
2012 - 2014 | NOVELTEC - Development of new food conservation processes based on innovative technologies
Research Fellow
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA Quadro de Referência Estratégico Nacional (QREN) European Regional Development Fund |
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2021 - Current | European Training Network - TRANSIT
Researcher
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
EU Framework Programme for Research and Innovation Marie Sklodowska-Curie Actions |
2023 - 2025 | ValorKiwi: Agricultura circular - valorização da fileira do kiwi através da criação de novos ingredientes/produtos funcionais¿,
integrated on the
N.º18/C05-i03/2022
|
European Commission |
2023 - 2025 | InsectERA - A ERA da indústria dos insetos
02/C05-i01/2022
Researcher
|
European Commission |
2022 - 2025 | Agenda VIIAFOOD - Plataforma de Valorização, Industrialização e Inovação comercial para o Agroalimentar
02/ C05-i01/2022
|
European Commission |
2022 - 2025 | Pacto da Bioeconomia Azul
02/C05-i01/ 2022
|
European Commission |
2021 - 2025 | European Training Network - TRANSIT
955431
|
Horizon 2020 Framework Programme |
2020 - 2023 | cLabel+: Alimentos inovadores clean label naturais, nutritivos e orientados para o consumidor
46080
Researcher
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
Portugal2020 European Regional Development Fund Ongoing
|
2019 - 2023 | Sushinchain- Alternative proteins for food and feed
Researcher
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
EU Framework Programme for Research and Innovation Science with and for Society
Ongoing
|
2019 - 2023 | Susinchain- Alternative proteins for food and feed
861976
|
Horizon 2020 Framework Programme |
2020/03/01 - 2022 | ICECARE-Cardio-Healthy Functional Ice creams
39927
Researcher
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA European Regional Development Fund Ongoing
|
2018/07/01 - 2021/06/30 | 4C's - Consumer Cross Cultural Context - Intercultural assessment of Portuguese wines and traditional products
33790
Researcher
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
Portugal2020 European Regional Development Fund Ongoing
|
2017 - 2020 | MOBFOOD-Mobilizing scientific and technological knowledge in response to the challenges of the agri-food market.
Researcher
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
Compete 2020 Portugal2020 European Regional Development Fund Ongoing
|
Other
Designation | Funders | |
---|---|---|
2014 - 2020 | Doctoral program in Animal Science Sanfeed – Sustainable Animal Nutrition and Feeding
Researcher
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
Outputs
Publications
Conference abstract |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Thesis / Dissertation |
|
Activities
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2016 - 2017 | Valorização de elementos da rotulagem por parte do consumidor para infusões de qualidade superior.
Co-supervisor
|
Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2014 - 2015 | Estudo comparativo de metodologias de perfil emocional: Aplicação à avaliação de infusões Premium.
Co-supervisor of Diana Pereira
|
Ciências do Consumo e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2014 - 2015 | Determinação do Perfil Sensorial de Bacalhau com Natas.
Co-supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2019/07/28 - 2020/08/02 | 13th Pangborn Sensory Science Symposium - ‘Engage with the Future’, Edinburgh, United Kingdom
Congress
|
13th Pangborn Sensory Science Symposium - ‘Engage with the Future’ |
2020 - 2020 | 9th European Conference on Sensory and Consumer Research (Online Conference)
Congress
|
9th European Conference on Sensory and Consumer Research (Online Conference) |
2019/10/08 - 2019/10/09 | 5th Nordic Pet Food Conference & Exhibition, Porto, Portugal
Congress
|
5th Nordic Pet Food Conference & Exhibition |
2019 - 2019 | Sensory training course on Vinegars, with a duration of 6 hours.
Seminar
|
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
2019 - 2019 | III Congreso Nacional de la Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial (AEPAS), Donostia-San Sebastián, Spain
Congress
|
III Congreso Nacional de la Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial (AEPAS)
Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial (AEPAS), Spain
|
2019 - 2019 | 8th European Sensory Science Society Annual Symposium - E3S Meeting, Milan, Italy
Symposium
|
8th European Sensory Science Society Annual Symposium - E3S Meeting |
2019 - 2019 | International Conference on Mediterranean Diet and Gastronomy: Linking Innovation, Sustainability and Health, Évora, Portugal
Conference
|
International Conference on Mediterranean Diet and Gastronomy: Linking Innovation, Sustainability and Health |
2019 - 2019 | Sensory training course on Beers, with a duration of 6 hours
Seminar
|
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
2018 - 2018 | Training on the regulation (UE) 2016/679 from the European Commission and Committee, from 27th April of 2016, on the protection
of individuals with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data and repealing to the Directive
95/46/CE (General Regulation on Data Protection), with a duration of 6 hours.
Seminar
|
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
2018 - 2018 | 8th European Conference on Sensory and Consumer Research "A Sense of Taste" (EuroSense 2018), Verona, Italy
Conference
|
8th European Conference on Sensory and Consumer Research "A Sense of Taste" (EuroSense 2018) |
2018 - 2018 | 7th European Sensory Science Society Annual Symposium - E3S Meeting, Dublin, Ireland.
Symposium
|
7th European Sensory Science Society Annual Symposium - E3S Meeting |
2017 - 2017 | I International Meeting of European Sensory Science Students, organized by AEPAS, Madrid, Spain.
Meeting
|
I International Meeting of European Sensory Science Students
Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial (AEPAS), Spain
|
2017 - 2017 | II Congreso Nacional de la Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial (AEPAS), Valencia, Spain.
Congress
|
II Congreso Nacional de la Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial
Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial (AEPAS), Spain
|
2017 - 2017 | 10th International Conference on Culinary Arts and Science (ICCAS), Copenhagen, Denmark.
Conference
|
10th International Conference on Culinary Arts and Science (ICCAS) |
2016 - 2016 | Training on “New methodologies of sensory profile”, with Professor Rosires Deliza, with a duration of 6 hours.
Seminar
|
Sense Test, Sociedade de Estudos de Análise Sensorial a Produtos Alimentares Lda., Portugal
|
2016 - 2016 | Food preferences and sensory perception: decision factors in food choices, with a duration of 25 hours
Workshop
|
Wageningen University & Research, Netherlands
|
2016 - 2016 | Sensometrics I & II
Seminar
|
Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial (AEPAS), Spain
|
2016 - 2016 | 7th European Conference on Sensory and Consumer Research "A Sense of Time" (EuroSense 2016), Dijon, França
Conference
|
7th European Conference on Sensory and Consumer Research "A Sense of Time" (EuroSense 2016) |
2016 - 2016 | VI International Congress of Aromatic and Medicinal Plants (CIPAM), Coimbra, Portugal
Congress
|
VI International Congress of Aromatic and Medicinal Plants (CIPAM) |
2015 - 2015 | Congreso de la Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial (AEPAS), Ciudad Real, Spain.
Congress
|
Congreso de la Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial
Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial (AEPAS), Spain
|
2015 - 2015 | XII Encontro da Química dos Alimentos, Lisboa, Portugal.
Meeting
|
XII Encontro da Química dos Alimentos |
2015 - 2015 | III International Congress on Cocoa Coffee and Tea (CoCoTea 2015), Aveiro, Portugal.
Congress
|
III International Congress on Cocoa Coffee and Tea (CoCoTea 2015) |
2014 - 2014 | Olfaction training – Level I
Seminar
|
Wine & Flavours, France
|
2014 - 2014 | XIII Congresso de Nutrição e Alimentação, Porto, Portugal
Congress
|
XIII Congresso de Nutrição e Alimentação |
2014 - 2014 | 9th Internacional Taste Nutrition Health Congress, Dijon, França
Congress
|
9th Internacional Taste Nutrition Health Congress |
2013 - 2013 | 8th International Conference on Culinary Arts and Science (ICCAS), Porto, Portugal
Conference
|
8th International Conference on Culinary Arts and Science (ICCAS) |
2012 - 2012 | X Congresso de Nutrição e Alimentação, Lisboa, Portugal
Congress
|
X Congresso de Nutrição e Alimentação |
2011 - 2011 | Rastreio, 9ª Mostra da Universidade do Porto, Porto, Portugal
Other
|
Rastreio, 9ª Mostra da Universidade do Porto |
2010 - 2010 | Seminário de Empreendedorismo na Nutrição, Porto, Portugal
Seminar
|
Seminário de Empreendedorismo na Nutrição |
2010 - 2010 | 4th National Forum for Diabetes, Aveiro, Portugal
Meeting
|
4th National Forum for Diabetes |
2010 - 2010 | Sessão "Diabetes na Adolescência", Porto, Portugal
Workshop
|
Sessão "Diabetes na Adolescência" |
2010 - 2010 | 1ª Jornada de Nutrição em Oncologia, Porto, Portugal
Conference
|
1ª Jornada de Nutrição em Oncologia |
2010 - 2010 | Atividade Pedagógica "Hospital dos Pequeninos 2010", Porto, Portugal
Workshop
|
Atividade Pedagógica "Hospital dos Pequeninos 2010" |
2010 - 2010 | IX Congresso de Nutrição e Alimentação, Portugal
Congress
|
IX Congresso de Nutrição e Alimentação |
2010 - 2010 | Congresso Científico da XXª Semana de Ciências da Nutrição e workshops com o tema: "Estratégias para Adesão de Crianças e
Adolescentes às Terapêuticas Nutricionais" e "Nutrição e Alimentação no Doente Obeso com Diabetes", Porto, Portugal
Congress
|
Congresso Científico da XXª Semana de Ciências da Nutrição e workshops com o tema: "Estratégias para Adesão de Crianças e Adolescentes às Terapêuticas Nutricionais" e "Nutrição e Alimentação no Doente Obeso com Diabetes" |
2010 - 2010 | II International Seminar of Sports Nutrition, Porto, Portugal
Seminar
|
II International Seminar of Sports Nutrition |
2010 - 2010 | XI Congresso Português de Endocrinologia / 61ª Reunião Anual da SPEDM, Porto, Portugal
Congress
|
XI Congresso Português de Endocrinologia / 61ª Reunião Anual da SPEDM |
2010 - 2010 | XVI Curso Pós-Graduado de Endocrinologia, Diabetes e Metabolismo, VII Curso de Alimentação e Nutrição Clínica e IV Curso de
Sexologia Clínica, Porto, Portugal
Seminar
|
XVI Curso Pós-Graduado de Endocrinologia, Diabetes e Metabolismo, VII Curso de Alimentação e Nutrição Clínica e IV Curso de Sexologia Clínica |
2010 - 2010 | Curso Prático sobre Insulinoterapia na Diabetes tipo 2, Porto, Portugal
Seminar
|
Curso Prático sobre Insulinoterapia na Diabetes tipo 2 |
2009 - 2009 | Conferências sobre "Compostos bioactivos dos alimentos", Porto, Portugal
Conference
|
Conferências sobre "Compostos bioactivos dos alimentos" |
2009 - 2009 | International Meeting on Endocrinology Diabetes and Metabolism; Portugal
Meeting
|
International Meeting on Endocrinology Diabetes and Metabolism |
2009 - 2009 | Encontro de Empregabilidade: Apresentação Bioqual – Qualidade Alimentar, Porto, Portugal
Meeting
|
Encontro de Empregabilidade: Apresentação Bioqual – Qualidade Alimentar |
2009 - 2009 | Atividade Pedagógica "Hospital dos Pequeninos 2009" (Hospital São João), Porto, Portugal
Workshop
|
Atividade Pedagógica "Hospital dos Pequeninos 2009" (Hospital São João) |
2009 - 2009 | Oitavo Congresso da Sociedade Portuguesa de Ciências da Nutrição e Alimentação, Porto, Portugal
Congress
|
Oitavo Congresso da Sociedade Portuguesa de Ciências da Nutrição e Alimentação |
2009 - 2009 | Conferência "Alimentação e Saúde no Trabalho", Porto, Portugal
Conference
|
Conferência "Alimentação e Saúde no Trabalho" |
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2020 | Avaliação do uso de contextos de realidade virtual imersiva sobre a perceção do consumidor de pastelaria de alta qualidade
Supervisor
|
Pedro Sousa (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade do Minho, Portugal |
2020 | Desenvolvimento de novos produtos alimentares com proteínas vegetais
Supervisor
|
Márcia Gonçalves (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade do Minho, Portugal |
2016/09/05 | Utilização de Farinhas de Uvas Tintas como Ingrediente Corante Alimentar Natural
(Thesis) Main arguer
|
Fábio Moreira (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2013 | A adequação das refeições escolares às necessidades alimentares e nutricionais dos alunos das unidades de multideficiência
das escolas do 1ºciclo do Concelho de Vila Nova de Gaia
(Thesis) Main arguer
|
Nicole Pegas (Other)
Instituto Universitário de Ciências da Saúde, Portugal
|
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2015 - Current | Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial (AEPAS) | Student Member |
2012 - Current | Ordem dos Nutricionistas | Member |
Mentoring / Tutoring
Topic | Student name | |
---|---|---|
2020 - 2021 | Maste Dregree Co-supervision | Bruna Alexandra Rios Barbosa |
2020 - 2021 | Maste Dregree Co-supervision | Ana Catarina Moreira Pinto |
2020 - 2021 | Maste Dregree Co-supervision | Nathalia De Godoy |
2020 - 2021 | Maste Dregree Co-supervision | Buse Gurbuz |
2017 - 2017 | Maste Dregree Co-supervision | Joana Ramos |
2015 - 2015 | Professional Internship in Sensory Analysis | Ana Carolina Madeira |
2014 - 2015 | Maste Dregree Co-supervision | Diana Catarina Pereira |
Distinctions
Award
2020 | 2nd Prize awarded to postgraduate research poster
Compusense Inc, Canada
Elsevier BV, Netherlands |
Other distinction
2017 | Honorary mention: Nomination for the award for best postgraduate research poster - ICCAS Poster 2017
The Workshipful Company of Cooks, United Kingdom
|