???global.info.a_carregar???
Fernanda Cosme is an Associate Professor at University of Trás-os-Montes and Alto Douro. She completed her PhD in Agricultural Sciences specializing in Food Science in 2008 from the University of Trás-os-Montes and Alto Douro and a Degree in Agro-Industrial Engineering in 1993 from the University of Lisbon. She has published 66 articles in specialized journals. It has 32 book chapter(s). She co-supervised doctoral thesis(s). She supervised master's thesis(s). She supervised the work(s) for the completion of a bachelor's/degree course. She received 1 award(s). She participates and/or participated as an Investigator in 22 project(s) and Principal Investigator in 1 project(s).
Identification

Personal identification

Full name
Fernanda Cosme

Citation names

  • Cosme, Fernanda

Author identifiers

Ciência ID
9A19-134E-FBF6
ORCID iD
0000-0001-5924-1050

Knowledge fields

  • Natural sciences - Biological Sciences
  • Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
German Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1)
Spanish; Castilian Beginner (A1) Advanced (C1) Beginner (A1) Advanced (C1)
English Intermediate (B1) Advanced (C1) Advanced (C1) Intermediate (B1)
Education
Degree Classification
2002 - 2008
Concluded
Ciências Agrárias especialidade Ciência Alimentar (Doutoramento)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Interactions between protein fining agents and several wine proanthocyanidins" (THESIS/DISSERTATION)
Aprovada por unanimidade com L
1999
Concluded
Provas de Aptidão Pedagógica e Capacidade Cientifica (PAPCC) (Outros)
Major in Enologia
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Muito Bom
1987 - 1993
Concluded
Engenharia Agro-Industrial (Licenciatura)
Universidade de Lisboa, Portugal
14
Affiliation

Teaching in Higher Education

Category
Host institution
Employer
2023/10/17 - Current Associate Professor (University Teacher) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2013/02 - 2023/01 Assistant Professor (University Teacher) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2008/01 - 2013 Assistant Professor (University Teacher) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
1999/04 - 2008/01 Assistant (University Teacher) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
1993/11 - 1999/03 Trainee Assistant (University Teacher) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021/11/01 - 2025/12/31 Vine & Wine Portugal – Driving Sustainable Growth Through Smart Innovation
Plano de Recuperação e Resiliência e pelos Fundos Europeus NextGeneration EU, no âmbito das Agendas Mobilizadoras para a Reindustrialização
Researcher
Ongoing
2021/04/01 - 2023/12/31 Projetos de Desenvolvimento e Implementação de Infraestruturas de Investigação, Norte - MCTES - International Food Chain Alliance – PORTUGAL (FOODCHAINS-PT) UTAD FOOD ALLIANZ: Infraestrutura de Investigação em Nutrição e Alimentação. A ligação com a Ciência Animal
NORTE-01-0145-FEDER-072687
Researcher
Concluded
2021/07/01 - 2023/06/30 Projeto BluEnology - Desenvolvimento de um adjuvante proteico de microalgas para uso enológico
NORTE-01-0247-FEDER-047005
Researcher
Concluded
2021/01/03 - 2023/06/30 e-Flavor (POCI-01-0247-FEDER-049337
POCI-01-0247-FEDER-049337
Researcher
Concluded
2020/09/01 - 2023/02/28 MERGO (Mooc in Enology aimed at Reinforcing competences applying Game-based approach and Olfactive learning for the wine tasting)
KA203
Researcher
Concluded
2021/01/01 - 2023 Projeto IntegraValor Estratégia integrada de valorização de subprodutos agroalimentares
POCI-01-0247- FEDER-072241
Researcher
Concluded
2021 - 2023 Smartaging - Decision Support System for the Aging of White Port Wine
47021
Researcher
Concluded
2020 - 2023 AgriFood XXI -Programas Integrados de IC&DT | Projetos Estruturados de I&D&I | Desenvolvimento e consolidação da investigação do setor agro-alimentar
NORTE-01-0145-FEDER-000041
Researcher
Concluded
2020 - 2023 CleanLabel+;:Innovative, natural, nutritious and consumer-oriented “clean label” foods. Sistema de Incentivos à Investigação e Desenvolvimento Tecnológico (SI I&DT)
CleanLabel+
Researcher
Concluded
2018 - 2021 BagaComValor: Criação de valor no processo tecnológico de produção de sumo concentrado de baga de sabugueiro
POCI-01-0247-FEDER-033558
Researcher
Concluded
2018 - 2020 NASPA -Natural fungicides against air & soil borne pathogens in the Atlantic Area
2014 - 2020 INTERREG VB Atlantic Area
Researcher
Concluded
2017 - 2020 MOBFOOD - MOBILIZAÇÃO DE CONHECIMENTO CIENTÍFICO E TECNOLÓGICO EM RESPOSTA AOS DESAFIOS DO MERCADO AGROALIMENTAR- Projeto n.º 24524
Projeto n.º 24524
Researcher
European Commission
Concluded
2017 - 2020 Projecto Europeu “Saber Sur”, Laboratório para a inovação empresarial e mercados transfronteiriços de Alimentção e hotearia
0254_sabor_sur_6_E
0254_sabor_sur_6_E
Researcher
N/A
Concluded
2017 - 2020 IBERPHENOL Red cooperativa de investigación en el ámbito de polifenoles y sus aplicaciones industriales
0377_IBERPHENOL_6_E
Researcher
Concluded
2016 - 2020 Projecto de I&D PLATAFORMA DE INOVAÇÃO DA VINHA E DO VINHO - INNOVINE&WINE
01-0145-FEDER-000038
Researcher
Concluded
2019/01/01 - 2019/12/31 Centro de Química - Vila Real
UID/QUI/00616/2019
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Vila Real, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2016 - 2019 INTERACT Integrative Research in Environment, Agro-Chain and Technology, n.º da operação NORTE-01-0145-FEDER-000017, na sua linha de investigação intitulada Vitality Wine Projeto 2 (Grapevine management measures at short-term)
01-0145-FEDER-000017
Researcher
Concluded
2015 - 2017 INNPORT “Otimização do processo de envelhecimento do vinho do Porto Tawny”
ProDer PA 55333
Principal investigator
Financiado pelo Fundo Europeu Agrícola de Desenvolvimento Rural
Concluded
2013/05/01 - 2015/07/31 Novas bio-estratégias para a detoxificação de micotoxinas utilizando Bactérias do ácido láctico
PTDC/AGR-TEC/3900/2012
Researcher
Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2014 - 2015 ENOEXEL - From Vineyard to Wine: Targeting Grape and Wine Excellency
ON 0006- Enoexcel Norte-07-0124-FEDER-000032
Researcher
Concluded
2012 - 2015 Marron glacê tradicional e light a partir de castanha nacional
ProDer - PA 41782
Researcher
Projeto no âmbito da Medida 4.1 «Cooperação para a Inovação», integrada no Subprograma n.º 4 «Promoção do Conhecimento e Desenvolvimento de Competências» do Programa de Desenvolvimento Rural do Continente
Concluded
2013/01 - 2014/06 Escolher Ciência - O ABC - da Vinha ao Vinho
projeto n. PEC 237
Researcher
Ciência Viva
Concluded
2011/01/01 - 2012/12/31 Projecto Estratégico - LA 23 - 2011-2012
PEst-OE/EQB/LA0023/2011
Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia, Portugal

Universidade do Minho, Portugal

Universidade do Algarve, Portugal

Fundação da Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa, Portugal

Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Fundação Gaspar Frutuoso, Portugal

Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal

Associação do Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento, Portugal

Universidade dos Açores, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2007 - 2010 Optimização das condições de produção de hidromel
PTDC/AGR-ALI/68284/2006
Researcher
Fundacao para a Ciencia e Tecnologia
Concluded
2001/09/15 - 2004/09/15 Controlo e optimização da operação de colagem dos vinhos
Projecto AGRO- medida 8.1 nº 22
Co-Principal Investigator (Co-PI)
Instituto de Financiamento e Apoio ao Desenvolvimento da Agricultura e Pescas - IFADAP
Concluded
Outputs

Publications

Book chapter
  1. M Teresa Pinto; Alice Vilela; Cosme, Fernanda. "Fruit Juices and Fruit Fermented Beverages: Consumer Acceptance, Chemical and Sensory Characteristics.". In Prime Archives in Applied Sciences. 2023.
    Published
  2. Cosme, Fernanda; Ribeiro, Luís Filipe; Nunes, Fernando M.. "Alcohol content: traditional and advanced methods". In Basic Protocols in Enology and Winemaking. Springer, 2023.
    Published
  3. Cosme, Fernanda; Milheiro, Juliana; Ferreira, Leonor C.; Ribeiro, Luís Filipe; Nunes, Fernando M.. "Methods to determine biogenic amines in wine by RP-HPLC. Basic Protocols in Enology and Winemaking.". In Basic Protocols in Enology and Winemaking. 2023.
    Published
  4. Cosme, Fernanda; Inês, António; ´Vilela, Alice. "Incorporating Microbial and Commercial Enzymes into Beverage Manufacturing Procedures". In Advances in Food Science.. Vide Leaf, 2023.
  5. Vilela, Alice; Cosme, Fernanda; Inês, António. "Wine and Non-Dairy Fermented Drinks: An Innovative Source of Probiotics and Prebiotics". In Advances in Food Science. 2023.
    Published
  6. Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, Fernanda; Fernando M. Nunes. "White wine protein instability: Origin, preventive, and removal strategies.". In Grapes and Wine. 2022.
    Published • 10.5772/intechopen.101713
  7. Cosme, Fernanda; Alice, Vilela. "Use of Chitin and Chitosan in the Beverage Industry". In Applied Sciences. 2022.
    Published
  8. Cosme, Fernanda; Filipe da Mota Ribeiro, Luís; Fernando M. Nunes. "Touriga Nacional red gape variety: Phenolic and aroma composition and winemaking technology". In Fermented and distilled beverages: a technological, chemical and sensory overview. 2021.
    Published
  9. Cosme, Fernanda; Filipe-Ribeiro, Luís; Fernando M. Nunes. "Wine stabilisation: An Overview of Defects and Treatments". In Winemaking - Stabilization, Aging Chemistry and Biochemistry. 2021.
    Published
  10. M Teresa Pinto; Alice Vilela; Cosme, Fernanda. "Overview of the recent innovations in Vitis products". In Vitis Products: Composition, Health Benefits and Economic Valorization. 2021.
    Published
  11. Filipe-Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Fernando M. Nunes. "Origin, preventation and mitigation of light-struck taste in white wine". In White Wine Tecnology. 2021.
    Published
  12. Luis Filipe Ribeio; Andrea-Silva, Jenny; Cosme, Fernanda; Fernando M. Nunes. "Pinking". In White Wine Tecnology. 2021.
    Published
  13. António Jordão; Cosme, Fernanda. "Grape Maturation". In Concise Encyclopedia of Science and Technology of Wine. 2021.
    Published
  14. Joshi, V. K.; Jordão, A. M; Cosme, Fernanda. "Sensory Evaluation of Wines and Brandies General Concepts and Practices". In Concise Encyclopedia of Science and Technology of Wine. 2021.
    Published
  15. Correia, A. C.; Cosme, Fernanda; Valdés M. E. ; Jordão, António. "Valorization of vine leaves for infusions production: Chemical composition and sensory profile". In Vitis Products: Composition, Health Benefits and Economic Valorization. 2021.
    Published
  16. Pinto, T.; Aires, Alfredo; Cosme, Fernanda; Bacelar, E. A.; Morais M. C. ; Oliveira, I.; Cardoso J.F; et al. "Vegetables and Medicinal-Aromatic Plants: Volatile and Non-Volatile Fingerprints.". In Advances in Food Science.. 2021.
    Published
  17. Alice M Vilela; Cosme, Fernanda; M Teresa Pinto. "The Colloidal State and the Micro-Science in the Beverage Industry: Emulsions, Foams, and Suspensions". In Prime Archives in Chemistry. 2020.
    Published
  18. Ana C. Correia; Cosme, Fernanda; Antonio M. Jordão. "Phenolic characterization of different portuguese grape varieties (Vitis Vinifiera L.)". In Vitis: Biology, Species and Users. 2020.
    Published
  19. Ferreira, Juliana Nair Milheiro; Cosme, Fernanda; Filipe-Ribeiro, L.; Nunes, F. M.. "Port Wine: Production and Ageing, Winemaking - Stabilization, Aging Chemistry and Biochemistry". In Winemaking - Stabilization, Aging Chemistry and Biochemistry. intechopen, 2020.
    Published
  20. Alice Vilela; Bacelar, Eunice; M Teresa Pinto; Anjos, Maria do Rosário Alves Ferreira dos; Correia, Elisete; Berta Gonçalves; Cosme, Fernanda. "Novel Applications, Sensory and Sensor Techniques in Beverage and Food Fragrance Biotechnology". In Advances in Food Science. 2020.
    Published
  21. Filipe da Mota Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Hermínio Ferreira Milheiro Nunes, Fernando. "Air Depleted and Solvent Impregnated Cork Powder as a New Natural and Sustainable Wine Fining Agent". In Advances in Grapes and Wine Biotechnology. 2019.
    Published • 10.5772/intechopen.85691
  22. Cosme, Fernanda; Juliana Mileiro; Luís Filipe-Ribeiro; Fernando M. Nunes. "Carboxymethylcellulose: an alternative tool for wine tartaric stabilization". In Carboxymethyl cellulose II: Pharmaceutical and Industrial Applications. Nova Science Publishers. Inc., New York, 2019.
    Published
  23. Alice M Vilela; M Teresa Pinto; Rosário Anjos; Cosme, Fernanda. "Organic vs conventional farming of raspberries: Chemical and sensory characteristics – A review". In Agriculture Research Updates. Nova Science Publishers. Inc., New York, 2019.
    Published
  24. Cosme, Fernanda; Vilela, Alice; Filipe-Ribeiro, Luís; Inês, António; Nunes, Fernando M.. "Wine Microbial Spoilage: Advances in Defects Remediation". In Microbial Contamination and Food Degradation, 271-314. Elsevier, 2018.
    10.1016/b978-0-12-811515-2.00009-3
  25. Gonçalves, Berta; Oliveira, Ivo; Bacelar, Eunice; Morais, Maria Cristina; Aires, Alfredo; Cosme, Fernanda; Ventura-Cardoso, Jorge; Anjos, Rosário; Pinto, Teresa. "Aromas and Flavours of Fruits". In Generation of Aromas and Flavours. 2018.
    Published • 10.5772/intechopen.76231
  26. António M. Jordão; Alice M Vilela; Cosme, Fernanda. "Red grape and wine phenolic compounds: The impact on wine sensory characteristics". In Food Science and Technology. A closer look at grapes, wines and winemaking. Nova Science Publishers. Inc., New York, 2018.
    Published
  27. Correia, C. Ana; Cosme, Fernanda; António M. Jordão. "The impact of modern Winemaking technologies on phenolic composition of red wine". In Food Science and Technology. A closer look at grapes, wines and winemaking. Nova Science Publishers. Inc., New York, 2018.
    Published
  28. Cosme, Fernanda; Juliana Milheiro; Filipe-Ribeiro, Luís; Fernando M. Nunes. "Carboxymethylcellulose: an alternative tool for wine tartaric stabilization". In Carboxymethylcellulose: Properties, Applications and Effectiveness. Nova Science Publishers. Inc., New York, 2018.
  29. Jordão, António M.; Cosme, Fernanda; Cosme, Fernanda. "Characterization and Quantification of Proanthocyanidins in Grapes and Wines: A Review". In Advances in Chemistry Research. Nova Science Publishers, 2017.
    Published
  30. Cosme, Fernanda; António Jordão. "Antioxidant Capacity of Different Grape Bunch Fractions: A Review". In Nutrition and Diet Research Progress. Grapes Polyphenolic composition, Antioxidant characteristics and health benefits. 2017.
    Published
  31. Cosme, Fernanda; Vilela, Alice Maria Correia; Antonio M. Jordão. "The role of tartaric acid in grapes and wines". In Advances in Chemistry Research. 2017.
    Published
  32. Alice Vilea; M Teresa Pinto; Berta Gonçalves; Bacelar, Eunice A.; Correia, Ana Cristina; António Jordão; Cosme, Fernanda. "Food analysis: From structure, chemistry and flavour to foodomics". In Science within Food: Up-to-date Advances on Research and Educational Ideas. 2017.
    Published • https://www.researchgate.net/publication/319650454_Food_analysis_From_structure_chemistry_and_flavour_to_foodomics
  33. Alice, Vilela; Teresa Pino; Anjos, Maria do Rosário ; Cosme, Fernanda. "Chemical and sensorial characteristics of red fruits imprinted by organic farming production". In Agricultural Research update. 2017.
    Published
  34. Cosme, Fernanda; Gonçalves, Berta; Bacelar, E. A.; Inês, A.; JORDÃO, ANTÓNIO M.; Vilela, A.. "Genotype, environment and management practices on red/dark colored fruits phenolic composition and its impact on sensory attributes and potential health benefits". In Phenolic Compounds - Natural Sources, Importance and Applications. 2017.
    Published
  35. Cosme, Fernanda; Gonçalves, Berta; Ines, António; Jordão, António M.; Vilela, Alice. "Grape and Wine Metabolites: Biotechnological Approaches to Improve Wine Quality". In Grape and Wine Biotechnology. InTech, 2016.
    Published • 10.5772/64822
  36. Cosme, Fernanda; Jordão, António M.. "Grape phenolic compounds and antioxidante capacity". In Food and beverage consumption and health. Wine: Phenolic composition, classification and health benefits, 1-40. New York: Nova Science Publishers. Inc, 2014.
    Published
  37. António M. Jordão; Cosme, Fernanda. "Grape anthocyanins: Biosynthesis, composition and content in different wine grape varieties (Vitis vinifera L.)". In Handbook of Anthocyanins: Food Sources, Chemical Applications and Health Benefits. 2014.
    Published • https://www.researchgate.net/publication/292658421_Grape_anthocyanins_Biosynthesis_composition_and_content_in_different_wine_grape_varieties_Vitis_vinifera_L
Conference abstract
  1. Juliana Milheiro; Sandrine S. Ferreira; Siopa, João; Alice Vilela; Irene Fraga; António, Inês; Carlos Matos; et al. "Desenvolvimento e otimização de um método de microextração múltipla em fase sólida para a determinação de compostos do aroma do vinho do Porto Tawny. Infowine". Paper presented in Forum, 6ª edição, Vila Real, 2018.
  2. Gonçalves C.; Santos F.; Nunes P.; Cosme, F.; Barros, A.. "Estudo de parâmetros Químicos e Bioquímicos de Castas Brancas cultivadas na Região Demarcada do Douro". Paper presented in XX Encontro Luso-Galego de Química, Porto, 2014.
    Published
  3. Juliana Milheiro; Luís Filipe-Ribeiro; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Mitigation of 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol in red wine". Paper presented in XX Encontro Luso-Galego de Química, Porto, 2014.
    Published
  4. Filipa Carvalho; António Inês; Nunes, Fernando M.; Luís Filipe-Ribeiro; Luís Abrunhosa; Cosme, Fernanda; Carvalho, Filipa; et al. "Analytical evaluation of fining treatments for white wines contaminated by Ochratoxin A.". Paper presented in XX Encontro Luso-Galego de Química, Porto, 2014.
    Published
  5. Filipa Carvalho; António Inês; Luís Filipe-Ribeiro; Guimarães, A; Luís Abrunhosa; Cosme, Fernanda. "Redução do teor de ocratoxina A em vinho branco: Aplicação de produtos enológicos de diferentes origens.". Paper presented in 4th Infowine.form, Vila Real, 2014.
    Published
  6. Susete Rodrigues; Filipe-Ribeiro, L.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Efeito da desoxigenação após transporte a granel na qualidade do vinho branco". Paper presented in 4th Infowine.form, Vila Real, 2014.
    Published
  7. Pedroto A; Cosme, Fernanda; Rivero-Pérez M. D; Jordão, António M; González-SanJosé M. L.. "Composição fenólica e atividade antioxidante de várias castas tintas Portuguesas". Paper presented in 4th Infowine.form, Vila Real, 2014.
    Published
  8. Miranda, I.; Aires, A.,; Rosa, E.,; Cosme, Fernanda; Barros, A.. "Perfil de antocianinas de uvas tintas Vitis Vinifera: Uma ferramenta para a diferenciação de castas". Paper presented in 4th Infowine.form, Vila Real, 2014.
    Published
  9. Ribeiro, T.; Fernandes, C.; Filipe-Ribeiro, L.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Avaliação do efeito da aplicação de manoproteínas comerciais no incremento da qualidade de vinhos brancos.". Paper presented in 4th Infowine.form, Vila Real, 2014.
    Published
  10. Guise, R.; Filipe-Ribeiro, L.; Nascimento, D.; Bessa, O.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. ", O CMC na estabilização tartárica do vinho branco.". Paper presented in Seminário, Novidades Tecnologias na Vinha e no Vinho, Viana do Castelo, 2014.
    Published
  11. Andrea-Silva, Jenny; Cosme, Fernanda; Filipe-Ribeiro, L.; Ana S. P. Moreira; Aureliano C. Malheiro; Coimbra, Manuel A.; Domingues, M. Rosário M.; Nunes, Fernando M.. "Identification of new compounds explaining the pinking of white wines". Paper presented in 3rd Workshop – Mass Sepctrometry and Carbohydrates, Aveiro, 2014.
    Published
Conference paper
  1. Elisa Costa; Miguel Ribeiro; Luís Filipe-Ribeiro; Fernanda Cosme; Fernando M. Nunes. "Protein Extraction from Arthrospira platensis for Use in Food Processing". 2024.
    10.3390/msf2023023008
  2. Miguel Ribeiro; Fernanda Cosme; Lucinda V. Reis; Paula Lopes; Rui Campos; Alice Vilela. "Preface and Statement of Peer Review". 2023.
    10.3390/msf2023023005
  3. Cosme, Fernanda. "Overview of vine, grape, and wine microbiota and technological solutions to mitigate microbial defects/contaminants in wine.". 2023.
  4. Durães, Tiago; Azevedo, Miguel; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Enzymatic Reduction of Sugar Content in Sucrose-Rich Fruit Products". 2023.
    10.3390/msf2023023006
  5. Siopa, João; Ribeiro, Miguel; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Shotgun Proteomics: A Powerful Tool for Investigating the Chemical Complexity of Biscuit Melanoidins". 2023.
    10.3390/msf2023023007
  6. Cosme, Fernanda. "Does Dekkera/Brettanomyces red wine spoilage increases the risk of biogenic amines intake by consumers?". Murcia, 2022.
  7. Cosme, Fernanda. "Bentonite fining to mitigate aflatoxins B1 and B2 from wine: Efficiency and effect on wine quality.". 2022.
  8. Cosme, Fernanda. "Food safety in wine: Aflatoxins removal through bentonite and impact on quality.". 2022.
  9. Cosme, Fernanda. "Molecularly imprinted polymers technology for reducing negative volatile phenols in red wine". 2022.
  10. Cosme, Fernanda. "Pinking phenomena in white wines produced from white grape varieties". 2022.
  11. Cosme, Fernanda. "Optimesed cork powder us new sustainable fining agent to remove negative volatile phenols". 2022.
  12. Cosme, Fernanda. "Removing aflatoxins B1 and B2 from wine by bentonite fining: Performance and impact on wine quality". 2021.
  13. Cosme, Fernanda. "Influence of agricultural practices, conventional vs. organic, in the phenolic profile of blackberries and raspberries.". 2021.
  14. Cosme, Fernanda. "Valorização das folhas de videira para a produção de infusões: Avaliação da composição fenólica, do teor em aminoácidos e estabelecimento do perfil sensorial.". 2019.
  15. Borges, Rita; Fernandes, Conceição; Marques, Celeste; Matos, Carlos; Vilela, Alice; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda; Vilela, Alice Maria Correia; Nunes, Fernando Hermínio Ferreira Milheiro. "Resinas de troca iónica para estabilização tartárica: Impacto na qualidade de vinho Rosé". 2018.
  16. Correia, Ana C.; Vilela, Alice Maria Correia; Canastra, Isabel; Jordão, António M.; Martins, Maria Fernanda Gil Cosme. "Comparative analysis of sensory properties of French fries made by vacuum and deep fat frying". 2018.
  17. Cosme, Fernanda; Borges, Rita; Marques, Celeste; Matos, Carlos; Vilela, Alice; Filipe-Ribeiro, L.; Nunes, Fernando M.; Fernandes, Conceição. "Tartaric stabilization of Rosé wine by ion exchange resins: impact on phenolic and sensory profile". 2018.
  18. Milheiro, Juliana; S. Ferreira, Sandrine; Siopa, João; Vilela, Alice Maria Correia; Fraga, Irene; Inês, António; Matos, Carlos; et al. "Desenvolvimento e otimização de um método de microextração múltipla em fase sólida para a determinação de compostos do aroma do vinho do Porto Tawny". 2018.
  19. Nuno, Jorge; Vilela, Alice Maria Correia; Cosme, Fernanda. "Efeito da técnica de gaseificação nas características sensoriais de vinho branco e rosé". 2018.
  20. Quintela, Jorgina; Oliveira, José M.; Filipe-Ribeiro, Luís; Vilela, Alice Maria Correia; M. Nunes, Fernando; Cosme, Fernanda. "Avaliação do efeito dos agentes de colagem não-alergénicos na composição volátil e no perfil sensorial de vinho branco". 2018.
  21. Moreira, Daniela; Fernandes, Conceição; Borges, Rita; Marques, Celeste; Matos, Carlos; Vilela, Alice Maria Correia; Filipe-Ribeiro L.; et al. "Comparison of ion exchange resins at industrial scale and enological stabilizers treatments for tartaric stabilization of white Port wine: Impact on wine physicochemical and sensory profile". 2018.
  22. Borges, Rita; Fernandes, Conceição; Marques, Celeste; Matos, Carlos; Vilela, Alice; Filipe-Ribeiro, L.; Nunes, Fernando M.; et al. "Effect of ion exchange resins on white and red wine pH: impact on wine sensory characteristics". 2018.
  23. Borges, Rita; Fernandes, Conceição; Marques, Celeste; Matos, Carlos; Vilela, Alice; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Ion exchange resins for tartarestabilization: impacto on Rose wine quality". 2018.
  24. Cosme, Fernanda. "Increased accumulation of anthocyanins in vine stems upon chitosan application: alternate use of winery waste produce to extract natural colour additives for the food industry". 2018.
  25. Cosme, Fernanda. "Tartrate stabilisation of rosé wine using ion exchange resins: Impact on wine sensory characteristics.". 2018.
  26. Cosme, Fernanda. "Effect of foliar mitigation treatments on Touriga Nacional grape berry quality". 2018.
  27. Cosme, Fernanda; Jorge, Nuno; Vilela, Alice; M. Nunes, Fernando. "Reserve Ruby Port wine: alternatives to gelatine protein fining agents". 2017.
  28. Borges, Rita; Fernandes, Conceição; Veiga, Rita; Marques, Celeste; Vilela, Alice; Matos, Carlos; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Impact of ion exchange resins comparing to oenological additives on wine quality". 2017.
  29. Rocha, C.; Cosme, Fernanda; Silva, D.; Ferreira, A. B.; Ribeiro, Luís Filipe; Nunes, Fernando M.; Abrunhosa, Luís; Inês, António. "Effect of the application of oenological products on fumonisin B2 (FB2) reduction/removal in contaminated red and white wines". 2017.
  30. Vilela, Alice Maria Correia; Lopes, Cátia; Marques, Catarina; Nunes, Fernando Hermínio Ferreira Milheiro; Correia, Elisete; Cosme, Fernanda. "Phenolic and sensorial characterization of Loureiro monovarietal wines from Portuguese Vinho Verde Region". 2017.
  31. Borges, Rita; Fernandes, Conceição; Vilela, Rita; Marques, Celeste; Vilela, Alice; Matos, Carlos; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Impact of ion exchange resins comparing to oenological additives on wine quality". 2017.
  32. Milheiro, Juliana; Siopa, João; S. Ferreira, Sandrine; Vilela, Alice Maria Correia; Fraga, Irene; Inês, António; Matos, Carlos; et al. "Development of a MHS-SPME-GC/MS method for analysis of volatile compositon of Tawny Port wine.". 2017.
  33. Borges, Rita; Veiga, Rita; Marques, Celeste; Lilela, Alice; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda; Fernandes, Conceição. "White wine tartrate stability: comparative study of ion exchange resins versus oenological additives". 2016.
  34. Vilela, Alice; Liquito, Ângela; Cosme, Fernanda. "Caraterização Sensorial E Fenólica De Vinhos Tintos Monovarietais Produzidos Com Castas Tintas Cultivadas Na Região Demarcada Do Douro". 2016.
  35. VILELA, Alice; MARTINS, Sílvia; COSME, Fernanda. "Perfil Sensorial e Fenólico De Vinhos Brancos Monovarietais Produzidos Com Castas Brancas Cultivadas Na Região Demarcada Do Douro". 2016.
  36. JORGE, Nuno; VILELA, Alice; BRAGA, António; M. NUNES, Fernando; COSME, Fernanda. "Estabilização tartárica de um vinho do Porto Ruby Reserva por electrodiálise: Processo alternativo à estabilização tartárica pelo frio". 2016.
  37. Vilela, Alice; Lopes, Cátia; Marques, Catarina; M. Nunes, Fernando; Correia, Elisete; Cosme, Fernanda. "STUDY OF CHEMICAL AND SENSORY PROPERTIES OF LOUREIRO MONOVARIETAL WINES FROM PORTUGUESE VINHO VERDE REGION – A CHEMOMETRIC APPROACH". 2016.
  38. Matos, Andreia; Cosme, Fernanda; Vilela, Alice. "Training of a tasting panel for detection of olfactory phenolic defects in wine". 2016.
  39. Costa, Andreia; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.; Jordão, António M.. "Evolução do perfil fenólico de um vinho tinto conservado com alternativos de acácia e de cerejeira.". 2016.
  40. Lopes, Cátia; Marques, Catarina; Correia, Elisete; M. Nunes, Fernando; Vilela, Alice; Cosme, Fernanda. "Phenolic composition of white monovarietal wines from the Vinho Verde region". 2016.
  41. Nunes, Paulo; Muxagata, Sara; Correia, Ana C.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda; Jordão, António M.. "Evolução das características sensoriais de vinhos brancos da casta encruzado conservados em diferentes tipos de barricas de madeira de carvalho". 2016.
  42. Muxagata, Sara; Fontes, Luisa; Correia, Ana C.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda; Jordão, António M.. "Efeito da aplicação de taninos enológicos na evolução das características fenólicas e sensoriais de um vinho tinto". 2016.
  43. Cosme, Fernanda. "Controlo de qualidade de vinhos: validação de um método rápido e simples para a quantificação de fenóis voláteis relacionados com o “Brett Character”.". 2016.
  44. Cosme, Fernanda. "Red wine tartaric stabilization using carboxymethylcellulose with different structural features". 2016.
  45. Cosme, Fernanda. "Efeito da aplicação de produtos enológicos na eliminação de aflatoxinas em vinho branco.". 2016.
  46. Cosme, Fernanda. "Efeito da adição de goma-arábica e de carboximetilcelulose na estabilização tartárica e características do vinho branco monovarietal da casta avesso". 2016.
  47. Cosme, Fernanda. "Optimization of a headspace solid-phase microextraction for the analysis of Tawny Port wine aroma". 2016.
  48. Cosme, Fernanda. "Effect of chitosan structural features in the reduction of 4-Ethylphenol and 4-Ethylguaiacol in red wines". 2016.
  49. Cosme, Fernanda. "Reducing 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol in red wine by activated carbons: effect of carbon physical-chemical properties on the efficiency". 2016.
  50. Cosme, Fernanda; Carvalho, Filipa; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, Luís; Abrunhosa, Luís; Inês, António. "Removal of ochratoxin A from contaminated white and red wines using oenological fining agents". 2015.
  51. Inês, António; Silva, Davide; Carvalho, Filipa; Filipe-Ribeiro, Luís; Nunes, Fernando M.; Abrunhosa, Luís; Cosme, Fernanda. "Food safety in wine: removal of ochratoxin A in contaminated white wine using commercial fining agents". 2015.
  52. Silva, Davide; Inês, António; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, Luís; Abrunhosa, Luís; Cosme, Fernanda. "Avaliação da eficiência de diferentes carvões ativados comerciais na remoção de Ocratoxina A de vinho". 2015.
  53. Silvia, Martins; Fernanda, Cosme; Alice, Vilela. "PERFIL SENSORIAL DE VINHOS BRANCOS MONOVARIETAIS PRODUZIDOS COM CASTAS BRANCAS CULTIVADAS NA REGIÃO DEMARCADA DO DOURO". 2015.
  54. Inês, António; Silva, Davide; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, Luís; Abrunhosa, Luís; Cosme, Fernanda. "Influence of different activated carbons on Ochratoxin A decrease in wines". 2015.
  55. Duarte, Maria Inês; Vilela, Alice; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando; Anjos, Rosário; Pinto, Teresa. "Avaliação de parâmetros bioquímicos e sensoriais de kiwi var. Hayward submetido a diferentes métodos de conservação". 2015.
  56. Silvia, Martins; Fernanda, Cosme; Alice, Vilela. "PERFIL SENSORIAL DE VINHOS BRANCOS MONOVARIETAIS PRODUZIDOS COM CASTAS BRANCAS CULTIVADAS NA REGIÃO DEMARCADA DO DOURO". 2015.
  57. Reis, Cristina; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.; Vilela, Alice; Cristina, Reis; Fernanda, Cosme; Fernando, Nunes; Alice, Vilela. "Avaliação sensorial de marron glacé: estudo da influência da temperatura, tempo de cozedura/confitagem e açúcar no perfil sensorial das castanhas usadas na produção de Marron Glacé.". 2015.
  58. Martins, Sílvia; Cosme, Fernanda; Vilela, Alice. "Perfil sensorial de vinhos brancos monovarietais produzidos com castas brancas cultivadas na região demarcada do douro.". 2015.
  59. Andreia Pinto; Alice Vilela; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.; Rosário Anjos; Teresa Pinto. "Agriccultura biológica vs convencional: avaliação de parâmetros bioquímicos e qualidade sensorial da variedade de Amora Chester Thornless". Paper presented in III Simpósio Nacional de Fruticultura, Vila Real, 2014.
    Published
  60. Jordão, António M; Paulo Nunes; Sara Muxagata; Correia, Ana C.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Phenolic profile of white wines from Encruzado grape variety aged in oak wood barrels". Paper presented in 37 th Word Congress of Vine and Wine, Mendoza, 2014.
    Published
  61. Jordão, António M; Cosme, Fernanda; Maria D. Rivero-Pérez; Maria L. González-SanJosé. "Phenolic composition and antioxidant capacities of traditional Portuguese grape varieties". Paper presented in 37 th Word Congress of Vine and Wine, Mendoza, 2014.
    Published
  62. Susete Rodrigues; Nunes, Fernando M.; Irene Fraga; Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, Fernanda. "Impact of deoxygenation on white wine quality. 12º Encontro de Química dos Alimentos". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos, Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
    Published
  63. Alice Vilela; Silvia Teixeira; Sofia Fradique; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Relationship between volatile profile and sensory characteristics of Malvasia Fina and Gouveio monovarietal wines from Douro Valley". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos, Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
    Published
  64. Juliana Milheiro; Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Optimization, validation and application of a method based on liquid-liquid extraction-gas chromatography-mass spectrometry for quantitative determination of 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol in red wine". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos, Lisboa, 2014.
    Published
  65. Bruno Fernandes; Ana Correia; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.; Jordão, António M. "Volatile components of vine leaves for herbal infusions production from two red grape varieties analyzed by solid-phase microextraction". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos, Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
    Published
  66. Tânia Ribeiro; Conceição Fernandes; Nunes, Fernando M.; Juliana Milheiro; Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, Fernanda; Quintela, Jorgina; et al. "Influence of structural features of mannoproteins in white wine protein stabilization.". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos, Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
    Published
  67. Raquel Guise; Luís Filipe-Ribeiro; Diana Nascimento; Olga Bessa; Pedro Silva; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Influence of the structural features of carboxymethylcellulose on white wine tartaric stabilization". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos, Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
    Published
  68. Andrea-Silva, Jenny; Cosme, Fernanda; Filipe-Ribeiro, L.; Ana S. P. Moreira; Aureliano C. Malheiro; Manuel A. Coimbra; M. Rosário M. Domingues; Nunes, Fernando M.. "Origin of the pinking phenomenon of white wines". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos, Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
    Published
  69. Andrea-Silva, Jenny; Cosme, Fernanda; Filipe-Ribeiro, L.; Ana S. P. Moreira; Aureliano C. Malheiro; Coimbra, Manuel A.; M. Rosário M. Domingues; Nunes, Fernando M.. "Identificação dos compostos responsáveis pelo pinking de vinhos brancos da casta Síria". Paper presented in 4th Infowine.form, Vila Real, 2014.
    Published
  70. Jorge, Nuno; Vilela, Alice; Braga, António; M. Nunes, Fernando; Cosme, Fernanda; Nuno Jorge; Alice Vilela; et al. "Tartaric stabilization of a Reserve Ruby Port Wine by cold and electrodialysis processes: Effect on chemical and sensory characteristics". Paper presented in 12º Encontro de Química dos Alimentos, Composição Química, Estrutura e Funcionalidade: A Ponte Entre Alimentos Novos e Tradicionais, Lisboa, 2014.
    Published
  71. Liquito, Ângela; Cosme, Fernanda; Vilela, Alice; Liquito, A; Cosme, Fernanda; Alice Vilela. "Caraterização Sensorial e Físico-Química de Vinhos Tintos Monovarietais do Douro". Paper presented in 4th Infowine.form, Vila Real, 2014.
    Published
  72. Vilela, Alice; Teixeira, Sílvia; Fradique, Sofia; M. Nunes, Fernando; Cosme, Fernanda. "Relationship between volatile profile and sensory characteristics of Malvasia Fina and Gouveio monovarietal wines from Douro Valley". 2014.
  73. Ribeiro, Tânia; Fernandes, Conceição; Filipe-Ribeiro, L.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Avaliação do efeito da aplicação de manoproteínas comerciais no incremento da qualidade de vinhos brancos". 2014.
  74. Andreia, Gonçalves; Alice, Vilela; Fernanda, Cosme; Fernando, Nunes; Teresa, Pinto; Rosário, Anjos. "Agricultura biológica vs agricultura convencional: avaliação de parâmetros bioquímicos e qualidade sensorial de framboesa Tulameen". 2014.
  75. Carvalho, Filipa; Inês, António; Nunes, Fernando Milheiro; Filipe-Ribeiro, Luís; Guimarães, Ana Cristina Silva Esperança; Abrunhosa, Luís; Cosme, Fernanda. "Redução do teor de ocratoxina A em vinho branco: aplicação de produtos enológicos de diferentes origens". 2014.
  76. Cosme, Fernanda. "Influence of several oenolgical fining agentes on ochratoxin A removal". 2014.
  77. Ribeiro, Tânia Isabel Monteiro; Fernandes, Conceição; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, Fernanda. "Estabilização proteica de vinhos brancos por adição de manoproteínas e impacto na qualidade". 2013.
  78. Vilela, Alice; Teixeira, Sílvia; Milheiro Fernando, Nunes; Fradique, Sofia; Fernanda, Cosme. "Caracterização aromática e fenólica de vinhos brancos monovarietais da região demarcada do douro". 2013.
  79. Vilela, Alice; Cosme, Fernanda; Fradique, Sofia; Nunes, Fernando; Teixeira, Silvia. "Caracterização Sensorial e Fenólica de Vinhos Brancos Monovarietais da Região Demarcada do Douro". 2013.
  80. Cosme, Fernanda. "Composição fenólica de castas tintas nacionais e estrangeiras cultivadas em duas regiões vitivinícolas poruguesas (Douro e Dão).". 2013.
  81. Cosme, Fernanda. "Desoxigenação após transporte: impacto nas características físico-químicas e sensoriais do vinho loureiro". 2013.
  82. Cosme, Fernanda. "Utilização da carboximetilcelulose para a estabilização tartárica de vinhos brancos". 2013.
  83. Cosme, Fernanda. "Diferenciação de vinhos monovarietais das castas Touriga Nacional e Aragonês pelo perfil antociânico.". 2013.
  84. Ribeiro, Tânia Isabel Monteiro; Cosme, Fernanda; Filipe-Ribeiro, L.; Nunes, Fernando M.; Mendes-Faia, Arlete; Fernandes, Conceição. "Potential of mannoproteins for white wine stabilization: effect on physicochemical and sensory characteristics". 2012.
  85. Ribeiro, Tânia Isabel Monteiro; Cosme, Fernanda; Filipe-Ribeiro, L.; Fernandes, Conceição; Mendes-Faia, Arlete. "Effect of different fining agents and additives in white wine protein stability". 2012.
  86. Cosme, Fernanda. "Principal component analysis applied to maturity parameters of red grape varieties cultivated in two Portuguese wine regions: Douro and Dão". 2011.
  87. Cosme, Fernanda. "Diferenciação da composição fenólica dos vinhos induzida pelas colagens proteicas". Recife, 2004.
    Published
  88. Cosme, Fernanda. "Efeito da aplicação de colas proteicas nos Taninos e cor do vinho Tinto.". 2004.
Conference poster
  1. Durães, Tiago; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda; Patarata, Luis. "Effect of cooked beetroot juice and tomato paste in the color of nitrite-free cooked ham". Paper presented in 67th International Congress of Meat Science and Technology, 2021.
Edited book
  1. Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda; Ribeiro, Luís Filipe. Wine Sensory Faults: Origin, Prevention and Removal.. MDPI. 2022.
    Published • Editor
  2. Cosme, Fernanda. Concise Encyclopedia of Science and Technology of Wine. CRC Press. Taylor & Francis. 2021.
    Published • Editor
  3. Cosme, Fernanda; Fernando M. Nunes; Filipe-Ribeiro, Luís. Corresponding author: Cosme, Fernanda. Winemaking - Stabilization, Aging Chemistry and Biochemistry. 2020.
    Published
  4. Cosme, Fernanda. Grapes and Wines - Advances in Production, Processing, Analysis and Valorization. InTech. 2018.
    10.5772/68059
  5. Cosme, Fernanda. Recent Advances in Wine Stabilization and Conservation Technologies. Nova Science Publishers. Inc., New York.. 2016.
    Published • Editor
Journal article
  1. Milheiro, Juliana; Filipe-Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Discrimination of Port wines by style and age using chromatic characteristics, phenolic, and pigment composition". Food Research International 172 (2023): 113181. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113181.
    10.1016/j.foodres.2023.113181
  2. Dias, Lara; Milheiro, Juliana; Ribeiro, Miguel; Fernandes, Cristina; Neves, Nuno; Filipe-Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Fast and Simple UPLC–Q-TOF MS Method for Determination of Bitter Flavan-3-ols and Oligomeric Proanthocyanidins: Impact of Vegetable Protein Fining Agents on Red Wine Composition". Foods 12 17 (2023): 3313. http://dx.doi.org/10.3390/foods12173313.
    10.3390/foods12173313
  3. Milheiro, Juliana; Filipe-Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Development and validation of a multiple headspace solid-phase microextraction method for accurate and precise analysis of the aroma of Tawny and White Port wines". Food Chemistry 421 (2023): 136154. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.136154.
    10.1016/j.foodchem.2023.136154
  4. Cosme, Fernanda; Inês, António; Vilela, Alice. "Microbial and Commercial Enzymes Applied in the Beverage Production Process". Fermentation 9 4 (2023): 385. http://dx.doi.org/10.3390/fermentation9040385.
    10.3390/fermentation9040385
  5. Berta Gonçalves; Teresa Pinto; Alfredo Aires; Maria Cristina Morais; Eunice Bacelar; Rosário Anjos; Jorge Ferreira-Cardoso; et al. "Composition of Nuts and Their Potential Health Benefits—An Overview". Foods (2023): https://doi.org/10.3390/foods12050942.
    10.3390/foods12050942
  6. Ferreira, Juliana Nair Milheiro; Cosme, Fernanda; Filipe-Ribeiro, L.; Fernando M. Nunes. "Reductive amination of aldehyde 2,4-dinitrophenylhydrazones using cyanoborohydride for determination of selected carbonyl compounds in Port wines, table wines, and wine spirits". Food Chemistry 405 (2023): 134897.
    Published
  7. Gonçalves, Ana Carolina; Minute, Fabrizio; Giotto, Federico; Filipe-Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Is pinking susceptibility index a good predictor of white wines pinking phenomena?". Food Chemistry 386 (2022): 132861. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132861.
    10.1016/j.foodchem.2022.132861
  8. Fernanda Cosme; Sara Gomes; Alice Vilela; Luís Filipe-Ribeiro; Fernando M. Nunes. "Air-Depleted and Solvent-Impregnated Cork Powder as a New Natural and Sustainable Fining Agent for Removal of 2,4,6-Trichloroanisole (TCA) from Red Wines". Molecules (2022): https://doi.org/10.3390/molecules27144614.
    10.3390/molecules27144614
  9. Teresa Pinto; Alice Vilela; Fernanda Cosme. "Chemical and Sensory Characteristics of Fruit Juice and Fruit Fermented Beverages and Their Consumer Acceptance". Beverages 8 2 (2022): 33-33. https://doi.org/10.3390/beverages8020033.
    10.3390/beverages8020033
  10. António Jordão; Fernanda Cosme. "The Application of Wood Species in Enology: Chemical Wood Composition and Effect on Wine Quality". Applied Sciences (2022): https://www.mdpi.com/2076-3417/12/6/3179.
    10.3390/app12063179
  11. Fernanda Cosme; Teresa Pinto; Alfredo Aires; Maria Cristina Morais; Eunice Bacelar; Rosário Anjos; Jorge Ferreira-Cardoso; et al. "Red Fruits Composition and Their Health Benefits—A Review". Foods (2022): https://doi.org/10.3390/foods11050644.
    10.3390/foods11050644
  12. Cosme, Fernanda; Inês A; Alice, Vilela. "Consumer’s acceptability and health consciousness of probiotic and prebiotic of non-dairy products.". Food Research International 151 (2022): 110842.
    Published
  13. Fernanda Cosme; Alice Vilela. "Chitin and Chitosan in the Alcoholic and Non-Alcoholic Beverage Industry: An Overview". Applied Sciences (2021): https://doi.org/10.3390/app112311427.
    10.3390/app112311427
  14. Luís Filipe-Ribeiro; Susete Rodrigues; Fernando M. Nunes; Fernanda Cosme. "Reducing the Negative Effect on White Wine Chromatic Characteristics Due to the Oxygen Exposure during Transportation by the Deoxygenation Process". Foods 10 9 (2021): 2023-2023. https://doi.org/10.3390/foods10092023.
    10.3390/foods10092023
  15. Inma Arenas; Miguel Ribeiro; Luís Filipe-Ribeiro; Rafael Vilamarim; Elisa Costa; João Siopa; Fernanda Cosme; Fernando M. Nunes. "Effect of Pre-Fermentative Maceration and Fining Agents on Protein Stability, Macromolecular, and Phenolic Composition of Albariño White Wines: Comparative Efficiency of Chitosan, k-Carrageenan and Bentonite as Heat Stabilisers". Foods 10 3 (2021): 608-608. https://doi.org/10.3390/foods10030608.
    10.3390/foods10030608
  16. Fabrizio Minute; Federico Giotto; Luís Filipe-Ribeiro; Fernanda Cosme; Fernando M. Nunes. "Alternative Methods for Measuring the Susceptibility of White Wines to Pinking Alteration: Derivative Spectroscopy and CIEL*a*b* Colour Analysis". Foods 10 3 (2021): 553-553. https://doi.org/10.3390/foods10030553.
    10.3390/foods10030553
  17. Teresa Pinto; Alfredo Aires; Fernanda Cosme; Eunice Bacelar; Maria Cristina Morais; Ivo Oliveira; Jorge Ferreira-Cardoso; et al. "Bioactive (Poly)phenols, Volatile Compounds from Vegetables, Medicinal and Aromatic Plants". Foods 10 1 (2021): 106-106. https://doi.org/10.3390/foods10010106.
    10.3390/foods10010106
  18. Cosme, Fernanda; Inês A; Silva D; Filipe-Ribeiro, L.; Abrunhos L.; Fernando M. Nunes. "Elimination of ochratoxin A from white and red wines: Critical characteristics of activated carbons and impact on wine quality". LWT - Food Science and Technology 140 (2021): 110838.
    Published
  19. Cosme, Fernanda; Juliana Milheiro; Pires, Joana; Guerra-Gomes, F; Filipe-Ribeiro, L.; Fernando M. Nunes. "Authentication of Douro DO monovarietal red wines based on anthocyanin profile: Comparison of partial least squares – discriminant analysis, decision trees and artificial neural networks". Food Control 125 (2021): 107979.
    Published
  20. Juliana Milheiro; Rafael Vilamarim; Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, Fernanda; Fernando M. Nunes. "An accurate single-step LLE method using keeper solvent for quantification of trace amounts of sotolon in Port and white table wines by HPLC-DAD". Food Chemistry 350 (2021): 129268.
    Published
  21. Filipe-Ribeiro, L.; Ferreira, Juliana Nair Milheiro; Raquel Guise; Rafael Vilamarim; Fraga, Joana; Martins-Gomes, Carlos; Fernando M. Nunes; Cosme, Fernanda. "Efficiency of carboxymethylcellulose in red wine tartaric stability: Effect on wine phenolic composition, chromatic characteristics and colouring matter stability". Food Chemistry 360 (2021): 129996.
    Published
  22. Fernanda Cosme; Alice Vilela; Luís Moreira; Carla Moura; José A. P. Enríquez; Luís Filipe-Ribeiro; Fernando M. Nunes. "Terroir Effect on the Phenolic Composition and Chromatic Characteristics of Mencía/Jaen Monovarietal Wines: Bierzo D.O. (Spain) and Dão D.O. (Portugal)". Molecules 25 24 (2020): 6008-6008. https://doi.org/10.3390/molecules25246008.
    10.3390/molecules25246008
  23. Fernanda Cosme; António Inês; Beatriz Ferreira; Davide Silva; Luís Filipe-Ribeiro; Luís Abrunhosa; Fernando M. Nunes. "Elimination of Aflatoxins B1 and B2 in White and Red Wines by Bentonite Fining. Efficiency and Impact on Wine Quality". Foods 9 12 (2020): 1789-1789. https://doi.org/10.3390/foods9121789.
    10.3390/foods9121789
  24. Alice Vilela; Fernanda Cosme; António Inês. "Wine and Non-Dairy Fermented Beverages: A Novel Source of Pro- and Prebiotics". Fermentation (2020): https://doi.org/10.3390/fermentation6040113.
    10.3390/fermentation6040113
  25. Anjos, Rosário; Cosme, Fernanda; Gonçalves, Andreia; Nunes, Fernando M.; Vilela, Alice; Pinto, Teresa. "Effect of agricultural practices, conventional vs organic, on the phytochemical composition of ‘Kweli’ and ‘Tulameen’ raspberries (Rubus idaeus L.)". Food Chemistry (2020): 126833. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126833.
    10.1016/j.foodchem.2020.126833
  26. Rupesh Kumar Singh; Jessica Afonso; Marta Nogueira; Ana A. Oliveira; Fernanda Cosme; Virgílio Falco. "Silicates of Potassium and Aluminium (Kaolin); Comparative Foliar Mitigation Treatments and Biochemical Insight on Grape Berry Quality in Vitis vinifera L. (cv. Touriga National and Touriga Franca)". Biology 9 3 (2020): 58-58. https://doi.org/10.3390/biology9030058.
    10.3390/biology9030058
  27. Fernanda Cosme; Conceição Fernandes; Tânia Ribeiro; Luís Filipe-Ribeiro; Fernando M. Nunes. "White Wine Protein Instability: Mechanism, Quality Control and Technological Alternatives for Wine Stabilisation—An Overview". Beverages 6 1 (2020): 19-19. https://doi.org/10.3390/beverages6010019.
    10.3390/beverages6010019
  28. Filipe-Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "New molecularly imprinted polymers for reducing negative volatile phenols in red wine with low impact on wine colour". Food Research International 129 (2020): 108855. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2019.108855.
    10.1016/j.foodres.2019.108855
  29. Milheiro, Juliana; Filipe-Ribeiro, Luís; Vilela, Alice; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "4-Ethylphenol, 4-ethylguaiacol and 4-ethylcatechol in red wines: Microbial formation, prevention, remediation and overview of analytical approaches". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 59 9 (2019): 1367-1391. http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2017.1408563.
    10.1080/10408398.2017.1408563
  30. Vilela, Alice; Bacelar, Eunice; Pinto, Teresa; Anjos, Rosário; Correia, Elisete; Gonçalves, Berta; Cosme, Fernanda. "Beverage and Food Fragrance Biotechnology, Novel Applications, Sensory and Sensor Techniques: An Overview". Foods 8 12 (2019): 643. http://dx.doi.org/10.3390/foods8120643.
    10.3390/foods8120643
  31. Filipe-Ribeiro, Lui´s; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "A Simple Method To Improve Cork Powder Waste Adsorption Properties: Valorization as a New Sustainable Wine Fining Agent". ACS Sustainable Chemistry & Engineering 7 1 (2019): 1105-1112. http://dx.doi.org/10.1021/acssuschemeng.8b04775.
    10.1021/acssuschemeng.8b04775
  32. Filipe-Ribeiro, Luís; Milheiro, Juliana; Ferreira, Leonor C.; Correia, Elisete; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Biogenic amines and polyamines in wines: Does Dekkera/Brettanomyces red wine spoilage increases the risk of intake by consumers?". LWT 115 (2019): 108488. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108488.
    10.1016/j.lwt.2019.108488
  33. Martins-Gomes, Carlos; Souto, Eliana B.; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.; Silva, Amélia M.. "Thymus carnosus extracts induce anti-proliferative activity in Caco-2 cells through mechanisms that involve cell cycle arrest and apoptosis". Journal of Functional Foods 54 (2019): 128-135. http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2019.01.010.
    10.1016/j.jff.2019.01.010
  34. Milheiro, Juliana; Ferreira, Leonor C.; Filipe-Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "A simple dispersive solid phase extraction clean-up/concentration method for selective and sensitive quantification of biogenic amines in wines using benzoyl chloride derivatisation". Food Chemistry 274 (2019): 110-117. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.116.
    10.1016/j.foodchem.2018.08.116
  35. Singh, Rupesh; Soares, Bruno; Goufo, Piebiep; Castro, Isaura Alberta Oliveira De; Cosme, Fernanda; Sintra, Ana Lucia Rebocho Lopes Pinto E; Inês, António Francisco Henrique; Oliveira, Ana Alexandra Ribeiro Coutinho De; Falco, Virgílio. "Chitosan upregulates the genes of the ROS pathway and enhances the antioxidant potential of grape (Vitis vinifera L. ‘Touriga Franca’ and ’Tinto Cão’) tissues". (2019): http://hdl.handle.net/10348/9570.
    10.3390/antiox8110525
  36. Cosme, F.; Andrea-Silva, J.; Filipe-Ribeiro, L.; Moreira, A.S.P.; Malheiro, A.C.; Coimbra, M.A.; Domingues, M.R.M.; Nunes, F.M.. "The origin of pinking phenomena in white wines: An update". BIO Web of Conferences 12 (2019): 02013. http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20191202013.
    10.1051/bioconf/20191202013
  37. Jordão, A.M.; Sousa, J.; Correia, A.C.; Valdés, M.E.; Nunes, F.M.; Cosme, F.. "Phenolic composition of vine leaves infusions produced from different Portuguese and SpanishVitis viniferaL. varieties". BIO Web of Conferences 12 (2019): 04004. http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20191204004.
    10.1051/bioconf/20191204004
  38. Cosme, F.; Morais, R.; Peres, E.; Cunha, J.B.; Fraga, I.; Milheiro, J.; Filipe-Ribeiro, L.; Mendes, J.; Nunes, F.M.. "Precision enology in Tawny Port wine aging process: Monitoring barrel to barrel variation in oxygen, temperature and redox potential". BIO Web of Conferences 15 (2019): 02026. http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20191502026.
    10.1051/bioconf/20191502026
  39. Cosme, F.; Ferreira, S.S.; Alves, A.S.; Filipe-Ribeiro, L.; Nunes, F.M.. "Recycling of PVPP used in the wine industry: An opportunity for obtaining reusable PVPP and bioactive phenolic compounds". BIO Web of Conferences 15 (2019): 02020. http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20191502020.
    10.1051/bioconf/20191502020
  40. Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, F.; Nunes, F.M.. "Cork powder as a new natural and sustainable fining agent to reduce negative volatile phenols in red wine". BIO Web of Conferences 15 (2019): 02017. http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20191502017.
    10.1051/bioconf/20191502017
  41. Jordão, A.M.; Costa, F.; Fontes, L.; Correia, A.C.; Miljic, U.; Puškaš, V.; Nunes, F.M.; Cosme, F.. "Impact of the contact time of different oak wood chips on red wine phenolic composition evolution after bottling". BIO Web of Conferences 15 (2019): 02019. http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20191502019.
    10.1051/bioconf/20191502019
  42. Ferreira, Sandrine S.; Alves, Ana J.; Filipe-Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Holistic and Sustainable Approach for Recycling and Valorization of Polyvinylpolypyrrolidone Used in Wine Fining". ACS Sustainable Chemistry & Engineering 6 11 (2018): 14599-14606. http://dx.doi.org/10.1021/acssuschemeng.8b03208.
    10.1021/acssuschemeng.8b03208
  43. Pinto, Teresa; Vilela, Alice; Pinto, Andreia; Nunes, Fernando M; Cosme, Fernanda; Anjos, Rosário. "Influence of cultivar and of conventional and organic agricultural practices on phenolic and sensory profile of blackberries (Rubus fruticosus)". Journal of the Science of Food and Agriculture 98 12 (2018): 4616-4624. http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.8990.
    10.1002/jsfa.8990
  44. Filipe-Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Data on changes in red wine phenolic compounds and headspace aroma compounds after treatment of red wines with chitosans with different structures". Data in Brief 17 (2018): 1201-1217. http://dx.doi.org/10.1016/j.dib.2018.02.029.
    10.1016/j.dib.2018.02.029
  45. Vilela, Alice; Cosme, Fernanda; Pinto, Teresa. "Emulsions, Foams, and Suspensions: The Microscience of the Beverage Industry". Beverages 4 2 (2018): 25. http://dx.doi.org/10.3390/beverages4020025.
    10.3390/beverages4020025
  46. Cosme, Fernanda; Pinto, Teresa; Vilela, Alice. "Phenolic Compounds and Antioxidant Activity in Grape Juices: A Chemical and Sensory View". Beverages 4 1 (2018): 22. http://dx.doi.org/10.3390/beverages4010022.
    10.3390/beverages4010022
  47. Filipe-Ribeiro, Luís; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Reducing the negative sensory impact of volatile phenols in red wine with different chitosans: Effect of structure on efficiency". Food Chemistry 242 (2018): 591-600. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.09.099.
    Published • 10.1016/j.foodchem.2017.09.099
  48. Morais, Raul; Peres, Emanuel; Boaventura-Cunha, J.; Mendes, Jorge; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Distributed monitoring system for precision enology of the Tawny Port wine aging process". Computers and Electronics in Agriculture 145 (2018): 92-104. http://dx.doi.org/10.1016/j.compag.2017.12.019.
    10.1016/j.compag.2017.12.019
  49. Filipe-Ribeiro, L.; Milheiro, J.; Matos, C.C.; Cosme, F.; Nunes, F.M.. "Reduction of 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol in red wine by activated carbons with different physicochemical characteristics: Impact on wine quality". Food Chemistry 229 (2017): 242-251. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85013771140&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2017.02.066
  50. Cosme, Fernanda. "Effect of oak wood barrel capacity and utilization time on phenolic and sensorial profile evolution of an Encruzado white wine.". J. Sci. Food Agric (2017):
    10.1002/jsfa.8355
  51. Filipe-Ribeiro, L.; Milheiro, J.; Matos, C.C.; Cosme, F.; Nunes, F.M.. "Data on changes in red wine phenolic compounds, headspace aroma compounds and sensory profile after treatment of red wines with activated carbons with different physicochemical characteristics". Data in Brief 12 (2017): 188-202. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85017440334&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.dib.2017.03.055
  52. Milheiro, J.; Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, F.; Nunes, F.M.. "A simple, cheap and reliable method for control of 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol in red wines. Screening of fining agents for reducing volatile phenols levels in red wines". Journal of Chromatography B: Analytical Technologies in the Biomedical and Life Sciences 1041-1042 (2017): 183-190. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85008226730&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.jchromb.2016.10.036
  53. Cosme, Fernanda. "Oenology in the kitchen: The sensory experience offered by culinary dishes cooked with alcoholic drinks, grapes and grape leaves". Beverages (2017):
    10.3390/beverages3030042
  54. Jordão, António M.; Correia, Ana C.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Influence of harvest date on volatile and sensory profile of vine leaves infusions from two Portuguese red grape varieties". BIO Web of Conferences 9 (2017): 04007. http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20170904007.
    10.1051/bioconf/20170904007
  55. Vilela, Alice Maria Correia; Jordão, António Manuel; Cosme, Fernanda. "Is wine savory? Umami taste in wine". SDRP Journal of Food Science & Technology (2016):
    https://www.researchgate.net/publication/297759299_Is_wine_savory_Umami_taste_in_wine
  56. Vilela, Alice Maria Correia; Jordão, António M.; Cosme, Fernanda. "Wine phenolics: looking for smooth mouthfeel". SDRP Journal of Food Science & Technology (2016):
    https://www.siftdesk.org/article-details/Wine-phenolics-looking-for-a-smooth-mouthfeel/29
  57. Cosme, Fernanda. "Drink Red: Phenolic Composition of Red Fruit Juices and Their Sensorial Acceptance". Beverages (2016):
    10.3390/beverages2040029
  58. Jordão, António M.; Muxagata, Sara; Fontes, Luísa; Correia, Ana C.; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Effect of the addition of different types of oenological commercial tannins on phenolic and sensorial red wine characteristics evolution". BIO Web of Conferences 7 (2016): 02032. http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20160702032.
    10.1051/bioconf/20160702032
  59. Costa, Elisa; Cosme, Fernanda; Rivero-Pérez, Maria D.; Jordão, António M; González-SanJosé, Maria L.. "Influence of wine region provenance on phenolic composition, antioxidant capacity and radical scavenger activity of traditional Portuguese red grape varieties". European Food Research and Technology 241 1 (2015): 61-73.
    Published • 10.1007/s00217-015-2434-x
  60. Costa, Elisa; da Silva, João F.; Cosme, Fernanda; Jordão, António M. "Adaptability of some French red grape varieties cultivated at two different Portuguese terroirs: Comparative analysis with two Portuguese red grape varieties using physicochemical and phenolic parameters". Food Research International 78 78 (2015): 302-312.
    Published • 10.1016/j.foodres.2015.09.029
  61. Fernandes, Bruno; Correia, Ana; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando; Jordão, António. "Volatile components of vine leaves from two Portuguese grape varieties (Vitis vinifera L.), Touriga Nacional and Tinta Roriz, analysed by solid-phase microextraction". (2015): http://hdl.handle.net/10400.19/2779.
    10.1080/14786419.2014.957697
  62. Jordão, António M.; Vilela, Alice; Cosme, Fernanda. "From Sugar of Grape to Alcohol of Wine: Sensorial Impact of Alcohol in Wine". Beverages (2015): http://hdl.handle.net/10348/5217.
    http://www.mdpi.com/2306-5710/1/4/292
  63. Andrea-Silva, Jenny; Cosme, Fernanda; Ribeiro, Luís Filipe; Moreira, Ana S. P.; Malheiro, Aureliano C.; Coimbra, Manuel A.; Domingues, M. Rosário M.; Nunes, Fernando M.. "Origin of the Pinking Phenomenon of White Wines". Journal of Agricultural and Food Chemistry 62 24 (2014): 5651-5659.
    Published • 10.1021/jf500825h
  64. Costa, E.; Cosme, F.; Jordão, A. M; Mendes-Faia, A.; Cosme, Fernanda. "Anthocyanin profile and antioxidant activity from 24 grape varieties cultivated in two portuguese wine regions". Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin 48 48 (2014): 51-62. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84930866929&partnerID=MN8TOARS.
    Published
  65. Ribeiro, T.; Fernandes, C.; Nunes, F.M.; Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, F.. "Influence of the structural features of commercial mannoproteins in white wine protein stabilization and chemical and sensory properties". Food Chemistry 159 (2014): 47-54.
    Published • 10.1016/j.foodchem.2014.02.149
  66. Guise, R.; Filipe-Ribeiro, L.; Nascimento, D.; Bessa, O.; Nunes, F.M.; Cosme, F.. "Comparison between different types of carboxylmethylcellulose and other oenological additives used for white wine tartaric stabilization". Food Chemistry 156 (2014): 250-257.
    Published • 10.1016/j.foodchem.2014.01.081
  67. Cristino, Rosa; Costa, Elisa; Cosme, Fernanda; Jordão, António M. "General phenolic characterisation, individual anthocyanin and antioxidant capacity of matured red wines from two Portuguese Appellations of Origins". Journal of the Science of Food and Agriculture 93 10 (2013): 2486-2493.
    Published • 10.1002/jsfa.6064
  68. Cosme, Fernanda; Barros, A.; Cosme, F.. "Allergenic proteins in foods and beverages". Food Technology and Biotechnology 51 2 (2013): 153-158. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84881537209&partnerID=MN8TOARS.
    Published
  69. Cosme, F.; Capão, I.; Filipe-Ribeiro, L.; Bennett, R.N.; Mendes-Faia, A.. "Evaluating potential alternatives to potassium caseinate for white wine fining: Effects on physicochemical and sensory characteristics". LWT - Food Science and Technology 46 2 (2012): 382-387. http://hdl.handle.net/10348/1666.
    Published • 10.1016/j.lwt.2011.12.016
  70. Mendes-Ferreira, A.; Cosme, F.; Barbosa, C.; Falco, V.; Inês, A.; Mendes-Faia, A.. "Optimization of honey-must preparation and alcoholic fermentation by Saccharomyces cerevisiae for mead production". International Journal of Food Microbiology 144 1 (2010): 193-198.
    Published • 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.09.016
  71. Cosme, F.; Ricardo-da-Silva, J.M.; Laureano, O.. "Tannin profiles of Vitis vinifera L. cv. red grapes growing in Lisbon and from their monovarietal wines". Food Chemistry 112 1 (2009): 197-204.
    Published • 10.1016/j.foodchem.2008.05.058
  72. Cosme, F.; Ricardo-da-Silva, J. M.; Laureano, O.. "Behavior of Various Proteins on Wine Fining: Effect on Different Molecular Weight Proanthocyanidin Fractions of Red Wine". American Journal of Enologia and Viticultura 112 (2009): 197-204.
    Published
  73. Cosme, F.; Ricardo-da-Silva, J.M.; Laureano, O.. "Interactions between protein fining agents and proanthocyanidins in white wine". Food Chemistry 106 2 (2008): 536-544.
    Published • 10.1016/j.foodchem.2007.06.038
  74. Cosme, Fernanda; Cosme, F.; Ricardo-da-Silva, J.M.; Laureano, O.. "Protein fining agents: Characterization and red wine fining assays". Italian Journal of Food Science 19 1 (2007): 39-56. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-34249946557&partnerID=MN8TOARS.
    Published
  75. Cosme, Fernanda. "Gelatine, casein and potassium caseinate as distinct wine fining agents: Different effects on colour, phenolic compounds and sensory characteristics". Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin 41 4 (2007): 203-214. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-38849104293&partnerID=MN8TOARS.
Magazine article
  1. Filipe-Ribeiro, L.; Cosme, Fernanda; Fernando M. Nunes. "Instabilidade proteica de vinhos:Fatores que afetam a estabilidade proteica e soluções de estabilização", Enovotis. Revista Técnica de Viticultura e Enologia, 2022
  2. Vilela, Alice Maria Correia; Marques, Catarina; Correia, Elisete; Nunes, Fernando Hermínio Ferreira Milheiro; Cosme, Fernanda; Vilela, Alice Maria Correia; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Vinhos verdes: perfil sensorial dos vinhos monovarietais da casta Loureiro", Dossier o vinho e a vinha- a precisão na vinha e no vinho, 2019, http://hdl.handle.net/10348/9360.
  3. Andrea-Silva, Jenny; Filipe-Ribeiro, Luís; Moreira, Ana S. P.; Malheiro, Aureliano C.; Coimbra, Manuel A.; Domingues, R. M.; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "Identificação dos compostos responsáveis pelo pinking de vinhos brancos", Enovotis. Revista Técnica de Viticultura e Enologia, 2019
  4. Singh, Kumar Ru; Cosme, Fernanda; Pinto-Sintra, Ana; Inês, António Francisco Henrique; Falco, Virgílio; Oliveira, Ana Alexandra Ribeiro Coutinho De. "Associação de antocianinas-ácido ferúlico de castas tintas portuguesas para produzir corantes alimentares naturais", Tecnoalimentar. Revista da Industria Alimentar. Dossier – Química Alimentar, 2019
  5. Cosme, Fernanda; L. Filipe-Ribeiro; Nunes, Fernando M.. "Origem, prevenção e eliminação do Carácter Brett dos vinhos tintos", Dossier o vinho e a vinha - a precisão na vinha e no vinho, 2019
  6. Vilela, Alice Maria Correia; Marques, Catarina; Correia, Elisete; L. Filipe-Ribeiro; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Características sensoriais dos monovarietais das castas Loureiro, Alvarinho e Arinto", BONS VINHOS , 2019
  7. Andrea-Silva, Jenny; L. Filipe-Ribeiro; Moreira, Ana S. P.; Malheiro, Aureliano C.; Coimbra, Manuel A.; Domingues, M. Rosário M.; Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.. "A origem do fenómeno de "Pinking" nos vinhos brancos e estratégias para a sua remoção", Revista Enologia, Associação Portuguesa de Enologia e Viticultura,, 2019
  8. Borges, Rita; Fernandes, Conceição; Marques, Celeste; Matos, Carlos; Alice M Vilela; Filipe-Ribeiro, L.; Fernando M. Nunes; et al. "Tratamento do vinho com resinas de troca iónica: impacto no pH", Dossier Química Alimentar. Revista Técnica Alimentar, 2019, http://hdl.handle.net/10198/20901.
  9. Alice M Vilela; Marques, Catarina; Correia, Elisete; Fernando M. Nunes; Cosme, Fernanda. "Vinhos Verdes: Perfil Sensorial dos vinhos Monovarietais da Casta Loureiro", Dossier – A Precisão na Vinho e no Vinho, 2019
  10. Cameira-dos-Santos, Paulo J; Jorge, Nuno Filipe Alves; Vilela, Alice Maria Correia; Cosme, Fernanda. "Estabilização tartárica de vinhos: estudo comparativo da electrodiálise e do tratamento pelo frio", 2017
    https://www.researchgate.net/publication/314478343_Estabilizacao_tartarica_de_vinhos_estudo_comparativo_da_eletrodialise_e_do_tratamento_pelo_frio
  11. Milheiro, Juliana; Guise, Raquel Amorim; Filipe-Ribeiro, Luís; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Carboximetilcelulose: aditivo enológico usado na estabilização tratárica do vinho", Tecnoalimentar. Revista da Industria Alimentar, 2017
  12. Cosme, Fernanda; Ricardo-da-Silva, J.M.; Laureano, O.. "Optimização da operação de colagem em vinhos", Enologia , 2005
Thesis / Dissertation
  1. "Contribution to the knowledge of Port Wine oxidative ageing process: study of chromatic characteristics and aroma profile of Tawny and White Port Wines". PhD, 2023.
  2. "mpacto de alguns estabilizantes tartáricos na estabilidade do cálcio em vinhos.". Master, 2023.
  3. "Reusing brewing industry by-products for the development of food products". Master, 2023.
  4. "Estabilização da Cor em Filete Afiambrado com Redução de Nitrito com Extratos de Beterraba. Implicações no Comportamento de Listeria Monocytogenes e Microbiota Deteriorativa". Master, 2023.
  5. "Efeito antimicrobiano de compostos fenólicos do vinho sobre microrganismos patogénicos com importância na indústria de produtos cárneos curados". Master, 2023.
  6. "Effect of Pre-Fermentative Maceration and Fining Agents on Protein Stability, Macromolecular, and Phenolic Composition of Albariño White Wines: Comparative Efficiency of Chitosan, k-Carrageenan and Bentonite as Heat Stabilisers". Master, 2023.
  7. "Efeito da Aplicação de Produtos Enológicos na Eliminação de Fumonisinas e na Qualidade dos Vinhos". Master, 2022.
  8. "Estudo da composição fenólica das diferentes partes do bago de castas Vitis viniífera cultivada na Região Demarcada do Douro". Master, 2022.
  9. "Desenvolvimento de um processo de colagem para a remoção do TCA dos vinhos tintos utilizando o pó de cortiça otimizado". Master, 2022.
  10. "The origin of pinking phenomenon of white wines. Further insights into the pinking phenomenon". Master, 2022.
  11. "Efeito da aplicação de produtos enológicos na eliminação de aflatoxinas e na qualidade do vinho tinto". Master, 2021.
  12. "Dietary fibre and olive oil-enriched biscuits as functional foods: physicochemical, sensory and emotional evaluation". Master, 2021.
  13. ". Caracterización sensorial y química de los vinos de la variedad Mencía de la denominación de origen Bierzo, España". Master, 2021.
  14. "Caracterização fenólica e sensorial de vinhos monovarietais das castas Touriga Naciona, Alfrocheiro, Jaen e Encruzado da Região Demarcada do Dão". Master, 2021.
  15. Carvalho, Filipa Alexandra da Silva. "Impacto da aplicação de produtos enológicos na redução de ocratoxina A em vinhos brancos e tintos". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10348/9352.
  16. Gonçalves, Francisco José Fonseca. "Improving the quality and extending the shelf-life of fresh-cut mushrooms". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10348/9673.
  17. Afonso, Jessica Rodrigues. "Caracterização bioquímica de uvas da Região Demarcada do Douro". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10348/9523.
  18. Nogueira, Marta Andreia Pinto. "Caracterização bioquímica do aroma de uvas sujeitas a medidas de mitigação do efeito das alterações climáticas na Região Demarcada do Douro". Master, 2019. http://hdl.handle.net/10348/9314.
  19. Cosme, Fernanda. "Vegetable proteins as fining agente for white and red wine: Impacto on wine quality". Master, 2019.
  20. "Caracterização cromática de vinhos do Porto Ruby e Tawny: Avaliação fenólica e sensorial.". Master, 2019.
  21. "Removing the negative sensory impact of volatile phenols in red wine: Optimization and evaluation of different materials and their impact on wine quality". PhD, 2018.
  22. Rodrigues, Isabel Cristina de Sousa. "Influência de tratamentos foliares na microbiota e na composição fenólica de uvas e vinhos provenientes da Região Demarcada do Douro". Master, 2018. http://hdl.handle.net/10348/8944.
  23. Oliveira, Rui Jorge Araújo. "Estudo comparativo de técnicas de estabilização tartárica em vinhos: estabilização pelo frio e utilização de aditivos enológicos". Master, 2018. http://hdl.handle.net/10348/8942.
  24. Cosme, Fernanda. ". Estudo da aplicação de proteínas de origem vegetal como alternativa à albumina de ovo em vinhos tintos". Master, 2018.
  25. Cosme, Fernanda. "Caracterização bioquímica do aroma de uvas sujeitas a medidas de mitigação do efeito das alterações climáticas na Região Demarcada do Douro". Master, 2018.
  26. Cosme, Fernanda. "Influência da aplicação de carvão activados no teor de Ocratoxina A e de outros agentes de clarificação no teor de Aflotoxina B1 e B2 e Fumonisina B2 em vinhos". Master, 2017.
  27. Cosme, Fernanda. "Influência dos agentes de colagem na composição volátil e fenólica de vinhos.". Master, 2017.
  28. Cosme, Fernanda. "A utilização de Taninos enológicos comerciais: composição e impacto na evolução das características dos vinhos tintos". Master, 2017.
  29. Ribeiro, Célia Elisabete Moreira. "Estudo do perfil de antocianinas de diferentes clones da casta Tinta Roriz da Região Demarcada do Douro". Master, 2016. http://hdl.handle.net/10348/7372.
  30. Cosme, Fernanda. "Estudo de parâmetros químicos e bioquímicos de clones da casta Tinta Roriz". Master, 2016.
  31. Santos, Ana Filipa Cachaço. "Estudo de parâmetros químicos e bioquímicos de castas tintas cultivadas na Região Demarcada do Douro". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10348/5952.
  32. Silva, Jenny Andrea da Cruz Gonçalves da. "Pinking em vinhos da Beira Interior, sub-região de Castelo Rodrigo: contributo na pesquisa do(s) composto(s) responsáveis pelo pinking". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10348/6048.
  33. Ferreira, Maria Manuel Baltar Martins Aranha. "Comparação e avaliação do impacto físico-químico e sensorial da aplicação de patatina, quitosano e proteína de ervilha em vinho branco". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10348/6941.
  34. Ferreira, Juliana Nair Milheiro. "Desenvolvimento e validação de um método para determinação de fenóis voláteis: aplicação ao estudo do impacto de produtos enológicos na diminuição dos teores de 4-etilfenol e 4-etilguaiacol em vinho tinto". Master, 2015. http://hdl.handle.net/10348/6940.
  35. Cosme, Fernanda. "Estudo de parâmetros químicos e bioquímicos de castas brancas cultivadas na Região Demarcada do Douro". Master, 2015.
  36. "Impacto físico-química e sensorial da aplicação de patatina, quitosano e proteína de ervilha em vinho regional Bairrada DOC e comparação com métodos tradicionais". Master, 2015.
  37. Pires, Joana de Fátima Oliveira. "Diferenciação de vinhos monovarietais do Douro". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10348/6410.
  38. Jorge, Nuno Filipe Alves. "Estabilização de vinho do Porto Reserva Ruby: alternativas às gelatinas de origem animal e à estabilização tartárica pelo frio". Master, 2014. http://hdl.handle.net/10348/6209.
  39. Cosme, Fernanda. "Efeito da adição de polissacarídeos nas características físico-químicas de vinhos". Master, 2014.
  40. Cosme, Fernanda. "Monitorização e optimização dos níveis de oxigénio dissolvido nas operações unitárias em vinhos". Master, 2014.
  41. Miranda, Maria Inês Passos Almeida Vaz de. "Utilização do perfil de antocianinas para discriminar castas cultivadas na Região Demarcada do Douro". Master, 2013. http://hdl.handle.net/10348/6393.
  42. Ribeiro, Tânia Isabel Monteiro. "Estabilização proteica de vinhos: avaliação de alternativas para minimizar a aplicação de bentonite". Master, 2012. http://hdl.handle.net/10198/7898.
  43. Guise, Raquel Amorim. "Efeito da carboximetilcelulose e de outros aditivos enológicos nas características químicas e sensoriais dos vinhos". Master, 2012. http://hdl.handle.net/10348/2366.
  44. Cosme, Fernanda. "Efeito da desoxigenação na qualidade do vinho". Master, 2012.
  45. Martins, Maria Fernanda Gil Cosme; Cosme, Fernanda. "Interactions between protein fining agents and several wine proanthocyanidins". PhD, 2007. http://hdl.handle.net/10348/114.
    https://repositorio.utad.pt/handle/10348/114

Intellectual property

Patent
  1. Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.; Ribeiro, Luís Filipe. 2020. "Cork powder as beverage fining agent, preparation method and use thereof".
  2. Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.; Ribeiro, Luís Filipe. 2019. "PÓ DE CORTIÇA COMO AGENTE DE COLAGEM DE BEBIDAS INCLUINDO O VINHO, MÉTODO DE PREPARAÇÃO E SUA UTILIZAÇÃO". Portugal.
  3. Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.; Andrea-Silva, Jenny. 2019. "Vinho obtido a partir de uvas brancas, processo de vinificação, e produtos derivados". Portugal.
  4. Cosme, Fernanda; Nunes, Fernando M.; Andrea-Silva, Jenny. 2019. "Salmon-pink wine obtained from white grapes, winemaking process, and derived products".
Provisional application for patent
  1. 2021. "PROCESS FOR TARTARIC STABILIZATION OF WINES AND PRODUCTS DERIVED FROM WINE OR DERIVED FROM GRAPES - PPE 2021/22512 Fernando M. Nunes, Fernanda Cosme, Luis Filipe Ribeiro".
  2. 2021. "PROCESSO PARA ESTABILIZAÇÃO TARTÁRICA DE VINHOS E PRODUTOS DERIVADOS DE VINHO OU DERIVADOS DE UVA - PAT 2021/22511. Fernando M. Nunes, Fernanda Cosme, Luis Filipe Ribeir".
  3. 2020. "Control and operating system for the aging of fortified, still and last harvest wines, spirits and vinegars.".
  4. 2020. "Sistema de controlo e atuação para o envelhecimento de vinhos fortificados, tranquilos e de colheita tardia, bebidas espirituosas e vinagres".
  5. 2020. "Control and operating system for the aging of fortified, still and late harvest wines, spirits, and vinegars".
  6. 2019. "PROCESSO DE REMOÇÃO DE CONTAMINANTES DE BEBIDAS".
  7. 2018. "Holistic approach for recycling and valorization of polyvinylpolypirrolidone used in wine fining: a step for improving winemaking sustainability".

Other

Other output
  1. Avaliação do efeito dos agentes de colagem não-alergénios na composição volátil e no perfil sensorial de vinho branco. A operação de colagem no vinho branco é importante para a estabilização da cor, por remover compostos fenólicos responsáveis pelo acastanhamento do vinho. No entanto, a escolha do agente de colagem é cada vez mais importante, uma vez que os consumidores estão preocupados com a segurança alimentar. Devido a problemas de reações alérgicas por partes dos consumidores, juntamente com as restrições da. 2018. Quintela, Jorgina; Oliveira, J. M.; Filipe-Ribeiro, Luís; Vilela, Alice; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. http://hdl.handle.net/1822/70645.
  2. Efeito da aplicação de produtos enológicos na eliminação de Aflatoxinas em vinho branco. As aflatoxinas, quimicamente definidas como difuranocumarinas, são metabolitos secundários produzidos principalmente pelas espécies Aspergillus flavus e Aspergillus parasiticus. O presente trabalho teve como objetivo estudar a ação de diferentes tipos de produtos enológicos na remoção de aflatoxinas (B1 e B2) presentes no vinho. A eficácia desses produtos na remoção das referidas micotoxinas foi a. 2016. Ferreira, A. B.; Silva, D.; Rocha, C.; Inês, A.; Nunes, Fernando M.; Filipe-Ribeiro, Luís; Abrunhosa, Luís; Cosme, Fernanda. http://hdl.handle.net/1822/44527.
Activities

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2022 - Current Caracterização de antocianinas por FTIR
Co-supervisor
Bioquimica (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2022 - Current Comparação de métodos para avaliar a estabilidade proteica em vinhos generosos
Co-supervisor
Bioquimica (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2022 - Current Impacto da aplicação de diferentes tipos de bentonites na composição fenólica e cromática de vinhos brancos e rosés
Supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2021 - Current Estratégias para a estabilização da cor em produtos cárneos curados sem nitrito
Co-supervisor
Genética e Biotecnologia
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2021 - Current Efeito da aplicação de taninos enológicos comercias na estabilização proteica de vinhos brancos
Supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2020 - Current Estabilização tartárica de vinho branco e rosé: comparação do processo de estabilização por eletrodiálise com o uso de aditivos enológicos
Supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
2019 - Current Estabilização da cor de vinhos tintos
Supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
2019 - Current Efeito de diferentes tipos de bentonites na qualidade do vinho tinto com vista à sua utilização na remoção de aminas biogénicas
Supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
2020 - 2022 Estudo da composição fenólica das diferentes partes do bago de castas Vitis viniífera cultivada na Região Demarcada do Douro
Supervisor
2020 - 2022 Efeito da Aplicação de Produtos Enológicos na Eliminação de Fumonisinas e na Qualidade dos Vinhos
Supervisor
2020 - 2022 Desenvolvimento de um processo de colagem para a remoção do TCA dos vinhos tintos utilizando o pó de cortiça otimizado
Supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2018 - 2022 Estudo de novas soluções para melhorar a estabilidade do vinho a nível tartárico e proteico: Caracterização química dos materiais, avaliação da capacidade estabilizante e impacto nas características físico-químicas e sensoriais do vinho. Programa de estudos
Co-supervisor
Programa de estudos Pós-Doutoramento na área cientifica de Ciências Enológicas
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2019 - 2021 Caracterização fenólica e sensorial de vinhos monovarietais das castas Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen e Encruzado da Região Demarcada do Dão
Supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2019 - 2021 Dietary fibre and olive oil-enriched biscuits as functional foods: physicochemical, sensory and emotional evaluation
Co-supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2019 - 2021 Efeito da aplicação de produtos enológicos na eliminação de aflatoxinas e na qualidade do vinho tinto
Supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2019 - 2020 Caracterización sensorial y química de los vinos de la variedad Mencía de la denominación de origen Bierzo, España
Supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2019 - 2019 Estabilização da cor de vinhos tintos.
Supervisor
2019 - 2019 Efeito de diferentes tipos de bentonites na qualidade do vinho tinto com vista à sua utilização na remoção de aminas biogénicas
Supervisor
2017 - 2019 Caracterização cromática de vinhos do Porto Ruby e Tawny: Avaliação fenólica e sensorial
Supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2018 - 2018 Efeito da aplicação de diferentes produtos enológicos na composição fenólica de vinho branco
Supervisor
2018 - 2018 Impacto da adição de taninos enológicos na evolução das caracteristicas fenólicas e sensoriais de um vinho tinto
Supervisor
2017 - 2018 Removing the negative sensory impact of volatile phenols in red wine: Optimization and evaluation of different materials and their impact on wine quality
Co-supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2017 - 2017 Vinho Frisante Gaseificado: Um novo olhar às técnicas de gaseificação e correção do teor de açúcar de um vinho branco e rosé
Supervisor
2014 - 2014 Avaliação dos compostos adsorvidos com diferentes PVPP
Co-supervisor
Bioquimica (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Efeito da aplicação de produtos enológicos na redução do teor de ocratoxina A em vinho branco.
Supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Caracterização sensorial e química de vinhos brancos monovarietais de castas cultivadas na Região Demarcada do Douro.
Supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Caracterização da composição fenólica e da atividade antioxidante de clones da casta Tinta Roriz.
Co-supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Estabilização do vinho do Porto Reserva Ruby: alternativas às gelatinas de origem animal e à estabilidade tartárica pelo frio.
Supervisor
Enologia (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Evolução da composição fenólica de vinhos brancos da casta Encruzado (Vitis vinífera L.) durante o estágio em barricas de madeira de carvalho
Supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Efeito da adição da goma-arábica e da carboximetilcelulose nas características físico-químicas do vinho
Supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Avaliação sensorial de Marron Glacé:Estudo da influência da temperatura, tempo de cozedura/confitagem e açúcar utilizado no perfil sensorial das castanhas
Co-supervisor
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 - 2014 Utilização do perfil de antocianinas para discriminar castas cultivadas na Região Demarcada do Douro
Co-supervisor
Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Jury of academic degree

Topic
Role
Candidate name (Type of degree)
Institution / Organization
2023 Understanding the Need of SO2 in Wine According to Grape Varieties
(Thesis) Arguer
Cátia Vanessa de Almeida Santos (PhD)
Universidade Nova de Lisboa, Portugal
2018 Removing the negative sensory impact of volatile phenols in red wine: Optimization and evaluation of different materials and their impact on wine quality
Thesis Member
Luis Filipe da Mota Ribeiro (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2015/11/23 Propriedades antioxidantes e compostos bioactivos em vinhos portugueses monocasta
Thesis Member
Guida Maria da Silva Tralhão (PhD)
Universidade Nova de Lisboa, Portugal
2014 Efeito combinado da utilização de bactérias do ácido láctico e vinho no controlo da microflora patogénica em enchidos secos crus Ana Luísa Fernandes Pinto (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 Avaliação do efeito antimicrobiano de óleos essenciais sobre microrganismos patogénicos e fermentativos associados à produção de chouriço de vinho Joana Cristina Costa Alheiro (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 Estabilização tartárica em vinhos Madalena Simões (Master)
Universidade de Évora, Portugal
2014 Monitorização e optimização dos níveis de oxigénio dissolvido nas operações unitárias em vinhos Sílvia Cristina Azevedo Teixeira (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 Efeito da adição de polissacarídeos nas características físico-químicas de vinhos Marlene Teixeira Pinto (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 Avaliação fitoquímica e da actividade biológica do engaço de castas (Vitis vinífera L.) brancas e tintas cultivadas em Portugal Ana Isabel Ribeiro Teixeira (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 Caracterização das proteínas do glúten por RP-HPLC Rafael Santos Vilamarim (Other)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 Desenvolvimento de um método analítico para extracção e análise dos compostos voláteis de amêndoas, avelãs e cogumelos Milene Ribeiro (Other)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 Reserva Ruby: alternativas às gelatinas de origem animal e à estabilidade tartárica pelo frio Nuno Filipe Alves Jorge (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 Desenvolvimento de doce de Kiwi Avaliação das propriedades físico-químicas, microbiológicas e sensoriais de doce de Kiwi ao longo do tempo de armazenamento Célia Maria Araújo Gonçalves Magalhães Pimenta (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014 Avaliação da qualidade da sarda (Scomber scombrus) refrigeradas e congelada Joana Filipa Prazeres Guedes (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2014/10 - Current Enologia Avançada I Mestrado em Enologia (Mestrado) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014/10 - Current Enologia Avançada II Mestrado em Enologia (Mestrado) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014/09 - Current Introdução à Ciência dos Alimentos Licenciatura em Ciência Alimentar (Licenciatura) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014/09 - Current Tecnologia Alimentar I Licenciatura em Ciência Alimentar (Licenciatura) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014/09 - Current Tecnologia Alimentar II Licenciatura em Ciência Alimentar (Licenciatura) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014/09 - Current Quimica Alimentar II Licenciatura em Ciência Alimentar (Licenciatura) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2014/02 - Current Segurança Alimentar no sector dos vinhos e outras bebidas Mestrado em Segurança Alimentar (Mestrado) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2013/01 - Current Estabilização Licenciatura em Enologia (Licenciatura) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2013/01 - Current Práticas de Viticultura e Enologia II Licenciatura em Enologia (Licenciatura) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
2013/01 - Current Análise e Controlo Analitico de Vinhos I Licenciatura em Enologia (Licenciatura) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
1993 - Current Tecnologia de vinhos Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
1993 - Current Vinificação (Licenciatura) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Journal scientific committee

Journal title (ISSN) Publisher
Current Food Chemistry
Current Journal of Agricultural and Food Chemistry
Current International Journal of Food Science and Technology
Current European Food Research and Technology
Current LWT- Food Science and Technology
Current Food Control
Current Australian Journal of Grape and Wine Research
Current South Afican Journal of Enology and Viticulture
Current Journal International des sciences de la vigne et du vin
Distinctions

Award

2021 Award IVDP & Amorim Cork "Distributed monitoring system for precision enology of the Tawny Port Wine aging process ". Fernanda Cosme e Fernando Nunes