Identification
Personal identification
- Full name
- Carlos Alexandre Ribeiro Lima
- Gender
- Male
Citation names
- A.R. Lima
- Lima, A.R.
- Lima, C.A.R.
Author identifiers
- Ciência ID
- E113-B4FA-E4F2
- ORCID iD
- 0000-0001-7983-518X
Email addresses
- alexandrelima@greencolab.com (Professional)
Addresses
- GreenCoLab - Associação Oceano Verde , 8005-139, Universidade do Algarve Campus de Gambelas Ed. 2, , Faro, Portugal (Professional)
Websites
- https://www.linkedin.com/in/alexandrerlima/ (Social media)
- https://www.greencolab.com/greencolab-organization/alexandre-lima/ (Professional)
Knowledge fields
- Engineering and Technology - Industrial Biotechnology - Bioplastics
- Natural sciences - Biological Sciences - Marine Biology
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
- Engineering and Technology - Environmental Biotechnology
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Upper intermediate (B2) | Upper intermediate (B2) | Intermediate (B1) | Advanced (C1) | Upper intermediate (B2) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2019/01 - 2024/03/30
Ongoing
|
Ciências Biotecnológicas (Doutoramento)
Major in Biotecnologia Alimentar
Universidade do Algarve, Portugal
"Development of Sustainable Packages from Agro-Industrial Waste Streams (e.g., Salicornia ramosissima Byproduct) Suitable
for High-Pressure Process" (THESIS/DISSERTATION)
|
|
2022/06 - 2022/06
Concluded
|
SBS Start-Up Business Skills (Restart Algarve) (Outros)
ANJE Associação Nacional de Jovens Empresários, Portugal
CRIA - Entrepreneurism and Technology Transfer Division (UAlg), Portugal |
|
2021/12 - 2022/02
Concluded
|
CircularX: Circular Economy - an Introduction (Outros)
Technische Universiteit Delft, Netherlands
|
|
2021/06 - 2021/06
Concluded
|
Gestão e Empreendedorismo (Outros)
Universidade do Algarve, Portugal
CRIA - Entrepreneurism and Technology Transfer Division (UAlg), Portugal |
|
2021/02 - 2021/05
Ongoing
|
Power BI to Data Science (Outros)
Data Science Academy, Brazil
|
|
2021/01 - 2021/02
Concluded
|
O Essencial da Gestão de Dados de Investigação (GDI) (Outros)
Republica Portuguesa Secretaria-Geral da Educação e Ciência, Portugal
Universidade do Minho, Portugal |
|
2020/03 - 2020/04/28
Concluded
|
Food Packaging Technology (Curso de Especialização Tecnológica)
Major in Food Technology
Universiti Teknologi MARA, Malaysia
|
|
2020/01 - 2020/01
Concluded
|
Principles and Applications of NMR Spectroscopy (Curso de Especialização Tecnológica)
Centro de Ciências do Mar, Portugal
Universidade do Algarve, Portugal |
|
2015/03 - 2017/09
Concluded
|
Engenharia Alimentar (Master)
Major in Desenvolvimento de Processos para Indústria Alimentar
Universidade Federal de Santa Catarina, Brazil
Universidade do Algarve, Portugal "UV-C radiation combined with ultrasound-assisted extraction to obtain cherry tomato extracts rich in bioactive compounds" (THESIS/DISSERTATION)
|
18 |
2017 - 2017
Concluded
|
Project management (Curso de Especialização Tecnológica)
Veduca Endtech, Brazil
|
|
2017 - 2017
Concluded
|
Development of Sustainable Products and Services (Curso de Especialização Tecnológica)
Veduca Endtech, Brazil
|
|
2017 - 2017
Concluded
|
ISO 14001 (Outros)
Associação Brasileira de Educação Online, Brazil
|
|
2016 - 2016
Concluded
|
Propriedade Intelectual (Curso de Especialização Tecnológica)
Serviço Nacional de Aprendizagem Industrial /DR/Ceará, Brazil
|
|
2016 - 2016
Concluded
|
Development of Oral Skills in English - Intermediate - A2 (Outros)
Universidade Federal de Santa Catarina, Brazil
|
|
2016 - 2016
Concluded
|
Development of spoken and written skills in English (Outros)
Universidade Federal de Santa Catarina, Brazil
|
|
2015 - 2016
Concluded
|
Ciência dos Alimentos (Laurea Specialistica)
Major in Tecnologia de Frutas e Hortaliças
Universidade Federal de Pelotas, Brazil
"Application of ultraviolet light (UV-C) technology in the post-harvest of fruits and vegetables: A review" (THESIS/DISSERTATION)
|
18 |
2009/07 - 2014/12
Concluded
|
Engenharia Alimentar (Bachelor)
Universidade Federal do Ceará, Brazil
|
14 |
2014 - 2014
Concluded
|
Rotulagem de Alimentos (Outros)
Senac, Brazil
|
|
2014 - 2014
Concluded
|
Elaboração do Manual de Boas Práticas (Curso de Especialização Tecnológica)
Conalimentos Jr. (Consultoria em Alimentos), Brazil
|
|
2014 - 2014
Concluded
|
ISO 22000 (Curso de Especialização Tecnológica)
Senac, Brazil
|
|
2014 - 2014
Concluded
|
Coconut production and processing techniques (Curso de Especialização Tecnológica)
21ª Semana Internacional da Fruticultura, Floricultura e Agroindústria, Brazil
|
|
2011 - 2011
Concluded
|
Análises Físico-Químicas e Cromatogáficas (Curso de Especialização Tecnológica)
Universidade Federal do Ceará, Brazil
|
|
2011 - 2011
Concluded
|
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) (Curso de Especialização Tecnológica)
Serviço Nacional de Aprendizagem Industrial /DR/Ceará, Brazil
|
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2023/11/01 - Current | Contracted Researcher (Research) | GreenCoLab, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2018/02/07 - 2019/12/31 | Bolseiro de Investigação | Universidade do Algarve, Portugal |
Universidade do Algarve, Portugal | ||
2015/01 - 2016/01 | Consultor Técnico | Empresa Júnior de Consultoria em Eng. de Alimentos e Eng. Química, Brazil |
Universidade Federal de Santa Catarina, Brazil | ||
2013/01 - 2014/01 | Monitoria acadêmica | Universidade Federal do Ceará, Brazil |
Universidade Federal do Ceará, Brazil | ||
2012/06 - 2013/12 | Técnico de Controle de Qualidade (Estágio) | Distribuidora de Alimentos Fartura S/A, Brazil |
2010/01 - 2012/01 | Analista de Alimentos (Estágio) | Fundação Núcleo de Tecnologia Industrial do Ceará, Brazil |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2020/01/01 - 2024/03/30 | Development of Sustainable Packages from Agro-Industrial Waste Streams (e.g., Salicornia ramosissima Byproduct) Suitable for
High-Pressure Process
SFRH/BD/149398/2019
PhD Student Fellow
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
MED - Mediterranean Institute for Agriculture, Environment and Development , Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2017/02 - 2019 | XtremeGourmet - Plantas Extremófilas na Cozinha Gourmet (nº CRESC I&DT nº 17676 )
nº CRESC I&DT nº 17676
Research Fellow
|
Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT |
2015/02/01 - 2017/09/21 | Radiação UV-C combinada a extração assistida por ultrassom para obtenção de extratos de tomate cereja ricos em compostos bioativos
Fellow Mundus Action 2
Master Student Fellow
Universidade Federal de Santa Catarina, Brazil
Universidade do Algarve, Portugal |
European Union (EU)
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2020/01/01 - 2024/12/31 | Mediterranean Institute for Agriculture, Environment and Development
UIDB/05183/2020
Universidade de Évora, Portugal
Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo, Portugal Universidade do Algarve, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2023/11/01 - 2024/04/30 | MICROBOOST - Microalgae as Fish Health Boosters via Aquafeeds
Researcher
GreenCoLab, Portugal
|
EEA Grants
Ongoing
|
Other
Designation | Funders | |
---|---|---|
2023 - 2025 | Vertical Algae
GreenCoLab, Portugal
|
Ongoing
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference abstract |
|
Conference poster |
|
Journal article |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2023/09/14 | Nanofibers from Salicornia ramosissima waste as Reinforcing Agent in Bio-Based packaging suitable for High-Pressure Processing (HPP). | Annual Journey of Doctoral Students 2023
Faculty of Science and Technology (Universidade do Algarve) (Faro, Portugal)
|
2022/09/16 | Comparative study of the production of cellulose nanofibers from agro-industrial waste streams of Salicornia ramosissima by acid and enzymatic treatment. | Annual Journey of Doctoral Students 2022
Faculty of Science and Technology (Universidade do Algarve) (Faro, Portugal)
|
2021 | Agro-industrial side streams recovery to the nanocellulose production by different methods | 6th ISEKI-Food Conference
Online (Online, Cyprus)
|
2020/12/09 | Agro-industrial waste valorization of Salicornia ramosissima to produce cellulose nanofibers (CNFs) by acid and enzymatic hydrolysis | V Encontro de Estudantes em Ambiente e Agricultura
Universidade de Évora (Évora, Portugal)
|
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2022/04/20 - 2022/09/02 | Chitosan-based bionanocomposites films reinforced with cellulose nanofibers (CNFs) extracted from agroindustrial waste of
Salicornia ramosissima
Co-supervisor of Laurence Sautron
|
|
2021/04 - 2021/09 | Obtaining nanocellulose from vegetable agro-industrial waste (Salicornia ramosissima by-product) by different hydrolysis methods
Co-supervisor of Aliki Kalamaridou
|
Engenharia Alimentar (Other)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2018/04 - 2019/08 | Avaliação do perfil nutricional e funcional das plantas halófitas Suaeda maritima e Disphyma crassifolium utilizadas na culinária
gourmet
Co-supervisor of Camila Quadros Vieira da Costa
|
Bioquímica (Degree)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2018/09 - 2019/04 | Shelf-life extension of Salicornia Ramosissima (Fresh & dried).
Co-supervisor of Kyriakos Filippidis
|
Engenharia Alimentar (Other)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2019 - 2019 | XII CIBIA Challenging Food Engineering as a Driver Towards Sustainable Food Processing (2019/07/01 - 2019/07/04)
Congress (Member of the Organising Committee)
|
Universidade do Algarve, Portugal |
2012 - 2012 | XVIII Semana da Engenharia de Alimentos.
Workshop (Other)
|
Universidade Federal do Ceará, Brazil |
2011 - 2011 | XVII Semana de Engenharia de Alimentos da Universidade Federal do Ceará
Workshop (Other)
|
Universidade Federal do Ceará, Brazil |
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2017 - 2017 | Development in active and inteligent food packaging
Seminar
|
Ciclo de Seminários
Departamento de Engenharia Alimentar (UALG), Portugal
|
2015 - 2015 | Poster presentation: Análise Sensorial e Físico-Química de Doce de Leite de Cabra Adicionado de Ameixa em Calda
Congress
|
CSBEA - Congresso Sul Brasileiro de Engenharia de Alimentos
Universidade do Estado de Santa Catarina, Brazil
|
2015 - 2015 | Poster presentation: Desenvolvimento e avaliação sensorial de pão de leite elaborado com óleo de coco adicionado de farinha
de amaranto
Congress
|
CSBEA - Congresso Sul Brasileiro de Engenharia de Alimentos
Universidade do Estado de Santa Catarina, Brazil
|
2014 - 2014 | 21ª Semana Internacional da Fruticultura, Floricultura e Agroindústria
Workshop
|
21ª Semana Internacional da Fruticultura, Floricultura e Agroindústria (FRUTAL) |
2014 - 2014 | XVIII Encontro de Iniciação a docência
Meeting
|
XVIII Encontro de Iniciação a docência
Universidade Federal do Ceará, Brazil
|
2013 - 2013 | Poster presentation: Desenvolvimento de bebida com reposição hidroeletrolítica à base de água de coco e polpa de cajá
Congress
|
CBPFH - III Congresso Brasileiro de Processamento de Frutas e Hortaliças |
2013 - 2013 | Poster presentation: Determinação da vida-de-prateleira de barras de cereais processadas com ingredientes funcionais
Congress
|
CBPFH - III Congresso Brasileiro de Processamento de Frutas e Hortaliças |
2013 - 2013 | Poster presentation: XXII Encontro de Iniciação à Docência
Meeting
|
XXII Encontro de Iniciação à Docência
Universidade Federal do Ceará, Brazil
|
Ad Hoc journal article review
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2024/01 - Current | Food and Bioproducts Processing (0960-3085) | Elsevier |
2020/11 - Current | LWT - Food Science and Technology (0023-6438) | Elsevier |
2019/11 - Current | International Journal of Food Studies (2182-1054) | ISEKI-Food Association |
2019/09 - Current | Brazilian Journal of Food Technology (1981-6723 ) | BJFT - ITAL SP |
Conference scientific committee
Conference name | Conference host | |
---|---|---|
2023/09/25 - 2023/09/25 | 3º Online Conference - Circular Economy: Make it Happen | Smart Waste Young Professionals |
Consulting
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2015/09 - 2016/05 | Consultoria e Elaboração de Manual de Boas Práticas de Fabricação (BPF) - Projeto Oeste Gastronômico | CONAQ - Empresa Junior de Engenharia Química e Engenharia de Alimentos, Brazil |
Distinctions
Award
2023 | 1st Place - Young Entrepreneurship Award
ISEKI-Food Association, Austria
Université Paris-Saclay, France AgroParisTech, France |
2022 | Top 10 eAwards Portugal 2022
NTT Data Portugal, Portugal
|
2022 | Startup Acceleration Program In-Tech Accelerator (In-Tech Algarve)
Anje - Associação Nacional de Jovens Empresários, Portugal
|
Other distinction
2021 | Finalist of "Ideias em Caixa" StartUp competition
CRIA - Entrepreneurism and Technology Transfer Division (UAlg), Portugal
|