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Célia Quintas completed a PhD in Agro-Industrial Engineering at the Technical University of Lisbon in 2001. She is a Coordinator Professor at the University of Algarve and works in the areas of Agricultural and Biological Sciences with an emphasis on Technology and Food Safety. In her curriculum, the most frequent terms in the context of scientific and technological production are Microbiological quality of food, Food preservation, Microbial growth, Cross-contamination, Fermentation, Antimicrobial activity, Yeast, Bacteria, and Food Safety. (Célia Quintas concluiu o doutoramento em Engenharia Agro-Industrial pela Universidade Técnica de Lisboa em 2001. É Professor Coordenador na Universidade do Algarve. Atua nas áreas de Ciências Agrárias e Biológicas com ênfase em Tecnologia e Segurança Alimentar. No seu curriculum os termos mais frequentes na contextualização da produção científica e tecnológica são: Qualidade microbiológica de alimentos, Conservação de alimentos, Crescimento microbiano, Contaminação cruzada, Fermentação, Atividade antimicrobiana, Leveduras, Bactérias, e Segurança Alimentar.)
Identification

Personal identification

Full name
Célia Quintas

Citation names

  • Quintas, Célia

Author identifiers

Ciência ID
EA14-D76B-FF6E
ORCID iD
0000-0001-9680-5089
Projects

Contract

Designation Funders
2011/01/01 - Current Research Centre for Tourism, Sustainability and Well-being (CinTurs)/ Centro de Investigação em Turismo, Sustentabilidade e Bem-estar (CinTurs)
UIDB/04020/2020
Universidade Aberta, Portugal

Universidade do Algarve Centro de Investigação em Turismo Sustentabilidade e Bem-Estar, Portugal

Universidade do Algarve, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2011/03/01 - 2014/08/31 Novas abordagens para o controlo da contaminação por microrganismos patogénicos e aumento da segurança e qualidade em fruta fresca cortada - SafeFCF
PTDC/AGR-ALI/111687/2009
Universidade do Algarve, Portugal

Instituto Mediterrâneo para a Agricultura Ambiente e Desenvolvimento, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2011/01/01 - 2013/12/31 Projecto Estratégico - UI 4023 - 2011-2012
PEst-OE/QUI/UI4023/2011
Universidade do Algarve, Portugal

Universidade do Algarve Centro de Investigacao em Quimica do Algarve, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
2007/12/01 - 2011/02/28 Tecnologias emergentes de pós-colheita para aumentar a segurança e qualidade dos frutos frescos. TECHNOPOSTHARVEST
PTDC/AGR-ALI/64295/2006
Universidade do Algarve, Portugal
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
Outputs

Publications

Conference poster
  1. Graça, Ana; Santo, David; Nunes, Carla; Ratão, Isabel; Quintas, Célia. "Lactic acid bacteria as antagonist agents to foodborne pathogens on fresh-cut golden delicious apples". Paper presented in 6th Congress of European Microbiologists (FEMS 2015) Maastricht, 2015.
    10.5151/foodsci-microal-008
  2. Lopes, Joana; Graça, Ana; Santo, David; Quintas, Célia. "Microbial quality and spoilage of minimally processed fruit". Paper presented in International Food Congress - Novel Approches in Food Industry (NAFI 2014) Kusadasi, 2014.
  3. Graça, Ana; Santo, David; Nunes, Carla; Lopes, Joana; Esteves, Eduardo; Quintas, Célia. "Evaluation of microbial quality and yeast diversity in fresh cut apple sold in Southern Portugal". Paper presented in 2013 EFFoST Annual Meeting: Bio-based Technologies in the Context of European Food Innovation Systems, Bologna, 2013.
  4. Graça, Ana; Salazar, Miguel; Quintas, Célia; Mendes, Susana; Nunes, Carla. "UV-C illumination as an eco-innovative disinfection system for the fresh-cut industry". Paper presented in 23rd International ICFMH Symposium FoodMicro (Global Issues in Food Microbiology), Istanbul, 2012.
  5. Fernandes, Chantal; Anjos, Jorge; Quintas, Célia; Abrunheiro, Alexandra; Gonçalves, Teresa. "Alternaria infectoria response to Caspofungin: modulation of ß(1,3)-glucan synthase and chitin synthases genes expression and cell wall components glucan and chitin.". Paper presented in IV FEBS Advanced Lecture Course Human Fungal Pathogens: Molecular Mechanisms of Host-Pathogen Interactions and Virulence, 2011.
Journal article
  1. Patrícia Pires-Cabral; Paula Pires-Cabral; Célia Quintas. "Salicornia ramosissima as a salt substitute in the fermentation of white cabbage". Journal of Food Science and Technology 59 2 (2022): 597-605. https://doi.org/10.1007/s13197-021-05047-y.
    10.1007/s13197-021-05047-y