Identification
Personal identification
- Full name
- Isabel Maria Sousa Gomes Mafra
Author identifiers
- Ciência ID
- FD16-E7F4-C85C
Websites
Knowledge fields
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese (Mother tongue) | |||||
English | Advanced (C1) | Proficiency (C2) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Proficiency (C2) |
French | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) |
Spanish; Castilian | Beginner (A1) | Upper intermediate (B2) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) |
Education
Degree | Classification | |
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2002/07/26
Concluded
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Chemistry, field biochemistry (Doutoramento)
Universidade de Aveiro, Portugal
"Efeito do amadurecimento e processamento nos polissacarídeos das paredes celulares da polpa da azeitona" (THESIS/DISSERTATION)
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Approved (unanimity) |
1997/02/24
Concluded
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Biological Engineering (Mestrado)
Universidade do Minho Escola de Engenharia, Portugal
"Fermentação secundária da cerveja por leveduras floculantes" (THESIS/DISSERTATION)
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Very good (unanimity) |
1992/07/31
Concluded
|
Food Engineering (Licenciatura)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Desenvolvimento de alimentos para bebés por secagem em spray-drier" (THESIS/DISSERTATION)
|
13 /20 |
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
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2022/06/01 - Current | Principal Investigator (Research) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto, Portugal | ||
2018/06/01 - 2022/05/31 | Auxiliary Researcher (Research) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal | ||
2016/04/01 - 2018/05/31 | Researcher (Research) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
2014/06/01 - 2016/03/31 | Researcher (Research) | REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal | ||
2014/11/01 - 2014/12/16 | Visiting Researcher (Research) | Universidade Federal do Piauí, Brazil |
2014/02/01 - 2014/03/10 | Visiting Researcher (Research) | CONICET CENPAT, Argentina |
2009/09/18 - 2013/03/31 | Auxiliary Researcher (Research) | Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal |
2008/05/01 - 2009/09/17 | Auxiliary Researcher (Research) | Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
2003/03/01 - 2008/03/31 | Auxiliary Researcher (Research) | REQUIMTE, Portugal |
2002/08/01 - 2003/02/28 | Postdoc (Research) | Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal |
1997/11/06 - 2002/06/30 | Researcher (Research) | Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal |
2000/01/02 - 2000/02/24 | Visiting Researcher (Research) | Quadram Institute Bioscience, United Kingdom |
1994/05/01 - 1997/09/30 | Researcher (Research) | Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal |
1991/10/01 - 1992/02/28 | Research Trainee (Research) | Campden BRI, United Kingdom |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2021 - Current | Invited Assistant Professor (University Teacher) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
1999/03/01 - 2003/02/28 | Lecturer (University Teacher) | Universidade de Aveiro, Portugal |
1997/10/01 - 1998/09/30 | Invited Assistant (University Teacher) | Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
1993/10/01 - 1994/04/30 | Quality manager | Moisés Lima Cortiças, Lda., Portugal |
1993/02/24 - 1993/09/30 | Laboratory Training | Lactogal, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
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2002/08/01 - 2003/02/28 | DESENVOLVIMENTO DE MÉTODOS ESPECTROSCÓPICOS DE RMN PARA A CARACTERIZAÇÃO ESTRUTURAL DE POLISSACARÍDEOS
SFRH/BPD/3560/2000
Universidade de Aveiro, Portugal
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Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
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2001/01/01 - 2002/06/30 | MELHORAMENTO DAS CARACTERÍSTICAS DE TEXTURA DA AZEITONA DE MESA. ESTUDO DO EFEITO DO AMADURECIMENTO E PROCESSAMENTO NOS POLISSACARÍDEOS
DAS PAREDES CELULARES DA VARIEDADE NEGRINHA DO DOURO
SFRH/BD/1245/2000
PhD Student Fellow
Universidade de Aveiro, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
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Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2020 - Current | cLabel+ Clean Label Food: Alimentos inovadores "clean label" naturais, nutritivos e orientados para o consumidor
POCI-01-0247-FEDER-046080
Researcher
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European Regional Development Fund
Ongoing
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2022/06/01 - 2028/05/31 | MODALLERGEN: Advancing approaches to unveil, predict and MODulate/mitigate the ALLERGENicity of processed and novel foods
2021.03670.CEECIND/CP1662/CT0011
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
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2024 - 2028 | Group on Insect Nutrition: To Open Nutritional Innovative Challenges (GIN-TONIC)
Researcher
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European Commission European Cooperation in Science and Technology Ongoing
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2023 - 2027 | Safety in the Game Meat Chain (SafeGameMeat)
Researcher
|
European Commission
Ongoing
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2021/01/01 - 2025/12/31 | Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
LA/P/0008/2020
UID/QUI/50006/2019
Researcher
Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal Universidade NOVA de Lisboa, Portugal Unidade de Investigação Vidro e Cerâmica para as Artes, Portugal Universidade de Aveiro, Portugal Universidade de Évora, Portugal Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2022/01/01 - 2024/12/31 | HYPOALLERGEN - Improving strategies to unveil, predict and modulate/mitigate the allergenicity foods towards the development
of new HYPOALLERGENic formulations
PTDC/BAA-AGR/4005/2021
Principal investigator
Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal Universidade do Porto Centro de Investigação em Química, Portugal Universidade do Minho, Portugal Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
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2022/01/01 - 2024/12/31 | POIROT - Novel methods and approaches for detecting the illegal addition of Pharmaceutical drugs and bOtanIcal adulteRatiOn
in planT food supplements
PTDC/SAU-PUB/3803/2021
Researcher
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2021/01/01 - 2024/06/30 | Explore the impact of DIETary-eXPOSOME on chronic inflammation assessed through in vitro assays and mathematical modelling
PTDC/SAU-NUT/6061/2020
Researcher
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2021/07/01 - 2023/06/30 | Healthy&ValorFOOD - Towards healthy and valorized foods, assuring their safety, authenticity and sustainability
NORTE-01-0145-FEDER-000052
Principal investigator
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
European Regional Development Fund
Ongoing
|
2020 - 2023 | SYSTEMIC - An integrated approach to the challenge of sustainable food systems: adaptive and mitigatory strategies to address
climate change and malnutrition
SYSTEMIC
Researcher
Joint Programming Initiative A Healthy Diet for a Healthy Life, Netherlands
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2019 - 2023 | COMFA - The Core Outcome Measures for Food Allergy
MC substitute
|
European Commission European Cooperation in Science and Technology Ongoing
|
2019 - 2023 | PlantEd - Genome editing in plants - a technology with transformative potential
MC member
European Commission, Belgium
|
European Commission
Ongoing
|
2018 - 2021 | AlleRiskAssess - Towards allergen risk assessment of foods: structural and immunogenic changes induced by novel processing
technologies and alternative protein sources
POCI-01-0145-FEDER-031720
PTDC/BAA-AGR/31720/2017
Principal investigator
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia FEDER - Fundo Europeu de Desenvolvimento Regional Ongoing
|
2018 - 2021 | BEEHAPPY: Bee (Apis mellifera L.) Health in the Azores: comparing ePidemiological Patterns in a unique natural laboratory
POCI-01-0145-FEDER-029871
PTDC/CVT-CVT/29871/2017
Researcher
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia FEDER - Fundo Europeu de Desenvolvimento Regional Ongoing
|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Associated Laboratory for Green Chemistry - Clean Technologies and Processes
Universidade de Lisboa Instituto Dom Luiz, Portugal
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal Associação para a Inovação e Desenvolvimento da FCT, Portugal Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2016 - 2019 | Qualidade e segurança alimentar – uma abordagem (nano) tecnológica
NORTE-01-0145-FEDER-000011
Researcher
|
FEDER - Fundo Europeu de Desenvolvimento Regional
Ongoing
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2017 - 2018 | HazelOmics: an integrated approach to assess the genetic variability of hazelnut allergens
HazelOmics
Principal investigator
|
REQUIMTE LAQV Porto
Concluded
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2017 - 2018 | Development of new diagnostic tools to assess argan oil authenticity
FCT/6460/6/6/2017/S
Researcher
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2016 - 2018 | FOODINTEGRITY - Ensuring the Integrity of the European food chain
613688
Researcher
|
European Commission Seventh Framework Programme for Research and Technological Development
Concluded
|
2015 - 2018 | ImpARAS: Improving Allergy Risk Assessment Strategy for New Food Proteins
Member
European Cooperation in Science and Technology, Belgium
|
European Commission
Concluded
|
2015 - 2016 | Tracing genetically modified organisms in honey
FCT/10971/22/6/2015/S
Principal investigator
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Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
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2014 - 2016 | Desenvolvimento de novas metodologias para o monitoramento de marcadores químicos e moleculares visando às avaliações da qualidade
de alimentos embalados e de bioprocessos
CAPES/CNPq (Nº 71/2013)
Researcher
|
CAPES/CNPq
Concluded
|
2014 - 2015 | 4saferPFS - Segurança de Suplementos Alimentares à base de plantas: pesquisa de fármacos e plantas adulterantes
EXPL/DTP-SAP/1438/2013
Researcher
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2013 - 2015 | GMOsensor - Monitoring Genetically Modified Organisms in Food and Feed by Innovative Biosensor Approaches
612545
Researcher
|
European Commission Seventh Framework Programme for Research and Technological Development People
Concluded
|
2012 - 2015 | Saffronomics - Omics Technologies for Crop Improvement, Traceability, Determination of Authenticity, Adulteration and Origin
in Saffron
MC member
European Cooperation in Science and Technology, Belgium
|
European Commission
Concluded
|
2012 - 2013 | Desenvolvimento de genossensores electroquímicos e ópticos para a detecção de alimentos transgénicos
Ações Integradas Luso-Espanholas/2012 E-38/12
Ações Integradas Luso-Espanholas/2012 E-38/12
Researcher
|
N/A
Concluded
|
2012 - 2013 | Application of real-time PCR to detect hazelnut as a potential hidden allergen in chocolates
176
Principal investigator
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
Universidade do Porto/Santander Totta
Concluded
|
2012 - 2013 | DNA barcodes for Hypericum species identification in herbal teas
290
Researcher
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
Universidade do Porto/Santander Totta
Concluded
|
2012 - 2013 | Detection of soybean addition in meat processed products by a real-time PCR approach
149
Researcher
|
Universidade do Porto/Santander Totta
Concluded
|
2010 - 2013 | Functional foods for neuroprotection: a role to Hypericum perforatum (Hyperi-Food)
PTDC/AGR-ALI/105169/2008
Researcher
Universidade do Minho, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2011/01/01 - 2012/12/31 | Strategic Project - LA 6 - 2011-2012
PEst-C/EQB/LA0006/2011
Rede de Química e Tecnologia Laboratório Associado para a Química Verde, Portugal
Universidade NOVA de Lisboa Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal Universidade do Porto Instituto de Ciências Tecnologias e Agroambiente, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2011 - 2012 | Improving molecular methods for authentication and detection of allergens in foods
FCT/2489/3/6/2011/S
Principal investigator
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2010 - 2011 | Authentication of Alheiras based on meat species identification using molecular biology techniques
IJUP2010-2011
Researcher
|
Reitoria da Universidade do Porto
Concluded
|
2003 - 2006 | Protection against olive pests in a perspective of environment and food safety
Projeto AGRO 482
Researcher
Universidade do Porto Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares, Portugal
|
Ministério da Agricultura Florestas e Desenvolvimento Rural
Concluded
|
1997 - 2000 | OLITEXT – Improvement of texture characteristics of some European olive-fruit varieties suitable for table-olive purposes
FAIR CT97 3053
PhD Student Fellow
Universidade de Aveiro Unidade de Investigação de Química Orgânica Produtos Naturais e Agroalimentares, Portugal
|
European Commission
Concluded
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference paper |
|
Edited book |
|
Journal article |
|
Magazine article |
|
Manual |
|
Newsletter article |
|
Report |
|
Thesis / Dissertation |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
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2020 | Multicopy versus unicopy genes as potential molecular markers for the detection of sesame as an allergenic food | 13th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP20120)
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2020 | Effect of thermal processing and food matrix in the immunoreactivity of soybean and lupine proteins | 3th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP20120)
University of Porto (Porto, Portugal)
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2019/10/22 | Authenticity assessment of medicinal plants and plant food supplements | International Symposium Analytical Chemistry Research and Development & Quality Control of Health Products
University of Bordeaux (Bordeaux, France)
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2019/07 | Assessment of electrical effects of ohmic heating on structural and immunoreactivity properties of bovine betalactoglobulin | 8th International Symposium on Delivery of Functionality in Complex Food Systems
Universidade do Minho (Porto)
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2019/05/16 | Conventional and real-time PCR methods for food authentication | Doctoral Programme in Food Chain and Health: Food adulteration and prevention of food frauds
University of Helsinki (Helsinki, Finland)
|
2019/05/16 | Food adulteration as a cause for allergic reactions | Doctoral Programme in Food Chain and Health: Food adulteration and prevention of food frauds
University of Helsinki (Helsisnki, Finland)
|
2019/04 | Milk allergen detection in food products by DNA-based methods: exploiting mitochondrial and nuclear gene markers from cow | 2nd International Conference Food Allergy Forum
(Amsterdão)
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2019/02 | Profile of soybean allergenic proteins as affected by thermal processing and food matrix | 12th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP2019)
Universidade do Porto (Porto)
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2018 | Detection of soybean oil as a potential adulterant of argan oil based on a novel DNA approach | 3rd International Conference on Food Science and Technology
(Budapest)
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2018 | A guidance for the analytical validation of untageted methods:results, criticisms and perspectives from the FoodIntegrity protect | 5th FoodIntegrity Conference 2018
EUROFINS (Nantes, France)
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2018 | Milk proteins in food products as affected by thermal processing assessed by immunochemical and DNA-based methods | 4th ImpARAS Conference
University of Naples (Portici, Italy)
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2017 | Development of molecular markers for honey entomological origin authentication | EuroFoodChem XVII
(Budapest)
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2017 | Lupine allergens in food products: a new real-time PCR approach to its detection and quantification | 3rd ImpARAS Conference
DTU, Denmark (Helsingør)
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2017 | COIBar-HRM as a novel approach for the discrimination of hake species | 4th FoodIntegrity Conference 2017
University of Parma (Parma, Italy)
|
2017 | In silico and experimental analysis of allergen encoding genes as potential DNA markers for pistachio identification in foods | 10th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP2017)
University of Porto (Porto, Portugal)
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2016 | Tracing food allergens - New insights on DNA-based methods | Ciência 2016 – Encontro com a Ciência e Tecnologia em Portugal 2016
Fundação para a Ciência e Tecnologia (Lisboa, Portugal)
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2016 | Effect of processing and protein material on the performance of a normalised real-time PCR approach to quantify soybean as a potential hidden allergen in foods | 2nd International ImpARAS conference
Pan Olsztyn (Varsaw, Poland)
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2016 | Assessing hazelnut allergens in model chocolates by sandwich ELISA as affected by matrix | 2nd International ImpARAS conference
Pan Olsztyn (Varsaw, Poland)
|
2016 | Gluten analysis by real-time PCR systems as influenced by matrix effects | 13º Encontro de Química dos Alimentos
University of Porto, Sociedade Portuguesa de Química (Porto, Portugal)
|
2016 | Tracing genetically modified soybean with the event GTS40-3-2 in commercialised foods | 13º Encontro de Química dos Alimentos
Universidade do Porto (Porto)
|
2016 | Development of a polymerase chain reaction assay for the specific detection of Citrus aurantium in plant food supplements | 9th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP2016)
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
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2016 | Clustering of shrimp and prawn species by DNA barcoding and HRM analysis | 9th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP2016)
Univeridade do Porto (Porto, Portugal)
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2015 | O açafrão (Crocus sativus L.): a especiaria mais cara do mundo. | Workshop “O Fascínio das Plantas”
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia (Porto, Portugal)
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2015 | Tracing nut allergens using the novel single-tube nested real-time PCR approach as affected by thermal processing | 1st International ImpARAS Conference
University of Belgrade (Belgrade)
|
2015 | Sustainability of genetically modified organisms and their detection in foods | SPASS2015 - 2º Simpósio Nacional Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura
Instituto Nacional Ricardo Jorge (Lisboa)
|
2015 | Quantification of safflower adulteration in saffron (Crocus sativus L.) based on a real-time PCR approach targeting ITS1 locus | COST Action FA1101 “SAFFRONOMICS” FINAL CONFERENCE In conjunction with the “International day on saffron research and Innovation”
(Almagro, Spain)
|
2015 | Clustering of cod-like fish species by DNA barcoding and HRM analysis | 5th MoniQA International Conference
REQUIMTE (Porto, Portugal)
|
2015 | High-throughput methodologies (LC-MS/MS, ELISA and real-time PCR) to assess hazelnut allergens in chocolates | 5th MoniQA International Conference
REQUIMTE (Porto, Portugal)
|
2015 | Development of a polymerase chain reaction assay for the specific detection of Lupinus spp. in processed foods | 8th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP2015)
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2015 | Real-time PCR detection and quantification of genetically modified soybean with the event GTS40-3-2 in food, | 8th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP2015)
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2015 | Cynara scolymus clustering in plant food supplements by high resolution melting analysis | 8th Meeting of Young Researchers of University of Porto (IJUP2015)
Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2015 | An Evagreen real-time PCR assay for the quantitative detection of safflower in saffron | , COST Action FA1101: Saffronomics - WG3 workshop “Advances in molecular and phytochemical fingerprinting for traceability
and authenticity of saffron” in conjunction with WG1 expert meeting “Advances in saffron genome sequencing”
University of Thessaloniki (Thessaloniki)
|
2014 | Genetically modified organisms in foods: General aspects and current methods of detection | 1º Workshop GMOsensor “DNA Amplification Strategies for GMO Sensing: Isothermal and Signal Amplification
Universidade de Oviedo (Oviedo, Spain)
|
2014 | Food authentication: New insights on DNA-based methods | 12º Encontro de Química dos Alimentos
SPQ (Lisboa, Portugal)
|
2014 | Challenges in detecting genetically modified organisms in foods | 2º Workshop GMOsensor “Proteomics and Nanobiosensors: A new concept for GMO assessment”
Universidade Federal do Piauí (Parnaíba, Brazil)
|
2014 | Theoretical prediction of Cry1ab16 peptides as molecular markers for the detection of genetically modified maize using biosensors | 2º Workshop GMOsensor “Proteomics and Nanobiosensors: A new concept for GMO assessment”
Universidade Federal do Piauí (Parnaíba, Brazil)
|
2014 | DNA barcoding as a new tool for plant food authentication: the case of saffron (Crocus sativus L.) | 2º Workshop GMOsensor “Proteomics and Nanobiosensors: A new concept for GMO assessment”
Universidade Federal do Piauí (Parnaiba)
|
2014 | Development and application of species-specific PCR assays to detect and quantify horse meat adulteration in foods | 2º Workshop GMOsensor “Proteomics and Nanobiosensors: A new concept for GMO assessment”
Universidade Federal do Piauí (Parnaiba, Brazil)
|
2014 | Extensive in silico evaluation of cp4-epsps peptides as potential biomarkers of transgenic soybean | 2º Workshop GMOsensor “Proteomics and Nanobiosensors: A new concept for GMO assessment”
Universidade Federal do Piauí (Parnaiba)
|
2014 | Detection and quantification of Roundup Ready soybean in food by conventional and real-time polymerase chain reaction | 2º Workshop GMOsensor “Proteomics and Nanobiosensors: A new concept for GMO assessment”
Universidade Federal do Piauí (Parnaiba, Brazil)
|
2014 | Screening transgenic soybean in foodstuffs by the detection of the 35S promoter | 2º Workshop GMOsensor “Proteomics and Nanobiosensors: A new concept for GMO assessment”
Universidade Federal do Piauí (Parnaiba, Brazil)
|
2014 | Exploiting DNA barcoding with high resolution melting analysis for saffron (Crocus sativus L.) authentication | Food and Agriculture COST action FA1101 ‘Saffronomics’ 2014 annual conference
RIKILT (Wageningen)
|
2014 | Towards the authentication of honey: DNA extraction methods for the botanical origin identification | 12º Encontro de Química dos Alimentos
Instituto Superior de Agronomia (Lisbon)
|
2014 | A 3-year survey on genetically modifed maize in marketed food products | 12º Encontro de Química dos Alimentos
Instituto Superior de Agronomia (Lisbon)
|
2014 | Exploiting DNA markers for saffron (Crocus sativus L.) authentication | IJUP14 – 7th Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2014 | Detection of horse meat adulteration in processed foods using the PCR technique | IJUP14 – 7th Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2014 | Development of a new species-specific PCR assay for the detection of horse meat | IJUP14 – 7th Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto)
|
2013 | A perícia na segurança alimentar: Como detetar adulterações em produtos de origem animal | VII Jornadas de Ciências do Instituto Superior de Ciências da Saúde – Norte
Instituto Superior de Ciências da Saúde – Norte (Porto, Portugal)
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2013 | Tracking food allergens - New insights on DNA-based methods | Conferência “Tracking food allergens”
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia (Porto, Portugal)
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2013 | Detection of pork species for Halal food authentication | 8th International Conference on Culinary Arts and Sciences
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2013 | Effect of baking process on the detection of walnut allergens in cakes by DNA-based approaches | 8th International Conference on Culinary Arts and Sciences
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2013 | Quantitative detection of pork’s meat by real-time PCR for Halal verification of processed meat products | EuroFoodChem XVII
EuCheMS (Istambul)
|
2013 | Novel approaches based on single-tube nested real-time PCR technology for the detection of nut allergens in processed foods | 4th MoniQA International Conference
MoniQA Association (Budapest, Hungary)
|
2013 | Detection of walnut allergens in raw and baked products by molecular based approaches | IJUP13 – 6th Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2013 | Development of a highly sensitive real-time PCR system for the quantification of soybean as a potential allergenic ingredient | IJUP13 – 6th Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2013 | Comparison of DNA extraction methods for the determination of botanical origin of Portuguese honey | IJUP13 – 6th Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2012 | Tracing transgenic maize along the production of maize bread, broa | 11º Encontro de Química dos Alimentos
Instituto Politécnico de Bragança, Sociedade Portuguesa de Química (Bragança)
|
2012 | A novel high sensitive approach based on single-tube nested real-time PCR to detect hazelnut allergens | 11º Encontro de Química dos Alimentos
Instituto Politécnico de Bragança, Sociedade Portuguesa de Química (Bragança, Portugal)
|
2012 | Broa, a Portuguese traditional maize bread: effect of processing on DNA traceability of transgenic maize | International Congress of Traditional Products
Instituto Politécnico de Viana do Castelo (Ponte de Lima, Portugal)
|
2012 | Real-time PCR technique to detect hazelnut as a potential hidden allergen in commercial chocolates | IJUP12 – 5th Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2012 | Species identification and authentication of hare (Lepus) meat by the use of the mitochondrial cytb gene | IJUP12 – 5th Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2012 | Effect of the baking process on DNA degradation of conventional and transgenic maize bread | IJUP12 – 5th Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2011 | Food allergens and the challenges for their detection | XXII Encontro Nacional da SPQ
SPQ (Braga, Portugal)
|
2011 | Molecular biology for the detection of food allergens | Workshop – Food Chemistry
REQUIMTE/CEQUP, FFUP (Porto, Portugal)
|
2011 | Monitoring transgenic soybean oil | REQUIMTE Meeting 2011
REQUIMTE (Fátima, Portugal)
|
2011 | Authentication of traditional game meat products by the use of species-specific PCR | 3rd MoniQA International Conference
MoniQA Association (Varna, Bulgaria)
|
2011 | Análise por “High Resolution Melting” como uma nova abordagem para a detecção de alergénios de amêndoa | XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química
Sociedade Portuguesa de Química (Braga, Portugal)
|
2011 | Detecção de adulterações em alheiras de caça: identificação de carne de aves com base em marcadores moleculares | XXII Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química
Sociedade Portuguesa de Química (Braga)
|
2010 | Alimentos transgénicos: avaliação da segurança e metodologias de detecção | Conferências da Bromatologia, FFUP
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia (Porto, Portugal)
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2010 | Os alimentos como fontes de alergénios ocultos | 4as Jornadas de Bioquímica
Universidade de Aveiro (Aveiro, Portugal)
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2010 | Food as a source of hidden allergens | Ciência 2010 – Encontro com a Ciência e Tecnologia
Fundação para a Ciência e Tecnologia (Lisboa, Portugal)
|
2010 | The use of model samples to estimate the level of fraudulent addition of pork meat in poultry meat by real-time PCR | FOODSIM’2010, 6th International Conference on Simulation and Modelling in the Food and Bio-Industry
EUROSIS, Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
|
2009 | Real-time polymerase chain reaction for the quantitative detection of soybean in meat products | MicroBiotec 2009
Sociedade Portuguesa de Biotecnologia (Vilamoura, Portugal)
|
2009 | Detection of seven genetically modified maize events in food products on the Portuguese market | 9º Encontro de Química dos Alimentos
Universidade dos Açores, Sociedade Portuguesa de Química (Angra do Heroísmo, Portugal)
|
2009 | Transgenes monitoring in an industrial soybean oil processing by conventional and real-time polymerase chain reaction | 9º Encontro de Química dos Alimentos
Universidade dos Açores, Sociedade Portuguesa de Química (Angra do Heroísmo, Portugal)
|
2008 | Detection of genetically modified soybean in foodstuffs: Participation in an inter-laboratorial study | IJUP08 – First Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
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2008 | Detection of authorized genetically modified maize events: Participation in an inter-laboratorial study | IJUP08 – First Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto, Portugal)
|
2008 | Development of molecular biology techniques for the detection of genetically modified organisms in maize food products | IJUP08 – First Meeting of Young Researchers of University of Porto
University of Porto (Porto)
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2008 | Evidence for the disappearance of the terminally-linked ß-Ara residue of olive arabinans with the ripening of the fruit | 24th International Carbohydrate Symposium (ICS2008)
(Oslo, Norway)
|
2007 | BIOTécnicas na avaliação da autenticidade de alimentos | IX Jornadas de Biologia Aplicada
Universidade do Minho (Braga, Portugal)
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2005 | Extracção de ADN de alimentos – Primeiro passo para a aplicação de técnicas de biologia molecular na avaliação da autenticidade e segurança alimentar | Curso de Amostragem e Preparação de Amostras
ISEP (Porto, Portugal)
|
2005 | Aprovação de alimentos geneticamente modificados | Congresso Científico de Toxicologia, FFUP
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia (Porto, Portugal)
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2005 | Queijos com Denominação de Origem Protegida: como garantir a sua autenticidade | Jornadas de Controlo de Qualidade de Produtos Regionais
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
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2004 | Actividade enzimática do coalho de origem animal no fabrico do Queijo de Cabra Transmontano | V Jornadas Técnicas de Engenharia Biotecnológica
Instituto Politécnico de Bragança (Bragança, Portugal)
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2003 | Aplicação da técnica de PCR na detecção e quantificação de leite de vaca em queijos de ovelha ‘Terrincho’ | X Congresso Nacional de Biotecnologia
Sociedade Portuguesa de biotecnologia (Lisboa, Portugal)
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2001 | Isolamento e caracterização de polissacarídeos de plantas | Curso de Amostragem – Preparação de amostras
ISEP (Porto, Portugal)
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2001 | Structural features of pectic and hemicellulosic polysaccharides of ripening olive pulp | 9th International Cell Wall Meeting
(Toulouse, France)
|
2001 | Canonical correlation analysis of FT-IR and GC of olive pulp cell wall polysaccharides | 20th International Carbohydrate Symposium
(Hamburg, Germany)
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1995 | From must to Porto: evolution of free aminoacids in wine for Porto production by HPLC using OPA-FMOC fluorescent derivatives | Ve Symposium International d’Œnologie
(Bordeaux, France)
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Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
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2023/07/01 - Current | Pos-Doc - Exploiting insects as a source of bioactive peptides
Supervisor
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REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
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2019 - Current | Development of DNA-based methods for herbal product authentication: the case of Panax ginseng
Supervisor of Ilenia Regis
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Pharmaceutical Chemistry and Technology (Master)
Università degli Studi del Piemonte Orientale Amedeo Avogadro Dipartimento di Scienze del Farmaco, Italy
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2019 - Current | Honeybees (Apis mellifera L.) in the Azores: developing innovative molecular tools and uncovering host-pathogen interactions
in a pre- and post-Varroa destructor invasion
Co-supervisor of Ana Rita Gomes Lopes
|
Ciências Farmacêuticas
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal |
2022/10 - 2023/10 | Analysis of genetic variability of blueberry cultivars (V. corymbosum) based on SCoT markers and SSR coupled with HRM
Co-supervisor of Alessandro Corsaro
|
Master in Pharmacy (Master)
Università degli Studi del Piemonte Orientale Amedeo Avogadro Dipartimento di Scienze del Farmaco, Italy
|
2022/07/01 - 2023/06/30 | Pos-Doc - Healthy&ValorFOOD – Towards healthy and valorized foods, assuring their safety, authenticity and sustainability
Supervisor
|
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
2022/07/01 - 2023/06/30 | Pos-Doc - Healthy&ValorFOOD – Towards healthy and valorized foods, assuring their safety, authenticity and sustainability
Supervisor
|
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
|
2017 - 2023/05/30 | Authenticity of plant food supplements: advanced genomic and chemical approaches to assess their botanical origin
Supervisor of Liliana Gonçalves Grazina
|
Ciências Farmacêuticas (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2021/02 - 2021/07 | Aplicação de métodos imunoquímicos e de deteção de DNA para avaliar o efeito de processamento alimentar e da digestão oral-gastrointestinal
nos moluscos
Co-supervisor of Bruno Sá
|
Bioquímica (Scientific initiation)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2020 - 2021 | Edible insects as new sources of food allergens: Detection and allergenic potential of larvae of Tenebrio molitor
Supervisor of Mónica Barroca Monteiro Valverde de Moura
|
Tecnologia e Ciência Alimentar (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2020 - 2021 | Aplicação de métodos imunoquímicos e de deteção de DNA para avaliar o efeito de processamento alimentar e da digestão oral-gastrointestinal
nos moluscos
Co-supervisor
|
Bioquímica (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2020 - 2021 | Detection of sesame as a food allergen by DNA-based methods
Supervisor of Michela Salvagno
|
Master in Pharmacy (Master)
Università degli Studi del Piemonte Orientale Amedeo Avogadro Dipartimento di Scienze del Farmaco, Italy
|
2018 - 2021 | Development of methodologies for the authentication of bay (Laurus nobilis) leaves
Co-supervisor of Emir Chakroun
|
Mestrado em Engenharia Biotecnológica (Master)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Université Libre de Tunis (ULT), Tunisia |
2018 - 2021 | Recherche d’OGM dans quelques produits alimentaires commercialisés en Algérie
Co-supervisor of Zahia Brara
|
Sciences Agronomiques: Sciences et Qualité des Aliments (PhD)
Ecole Nationale Supérieure Agronomique Algiers, Algeria
|
2019 - 2020 | Sesame as a food allergen: Detection by DNA-based methods
Supervisor of Telmo Nunes
|
Bioquímica (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2019 - 2020 | Wheat as an allergenic food: Protein profile and allergenicity
Co-supervisor of Sílvia Almeida
|
Bioquímica (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2016 - 2020 | Food allergens: detection and immunogenic properties as affected by processing and in vitro digestibility
Supervisor of Caterina Machado Villa
|
Química Sustentável (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade Nova de Lisboa, Portugal |
2014 - 2019 | Structural features and immunoreactivity of plant food allergens: impact of technological food processing and in vitro digestibility
Supervisor of Joana Sofia Barros Costa
|
Post-doc (Other)
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2017 - 2018 | Development of new tools based on DNA analysis for the evaluation of argan oil authenticity
Co-supervisor of Fatima Zahra Raja
|
Master in analysis and quality control of drugs and health products based of plants (Master)
Université Mohamed V, Faculté des Sciences, Rabat, Morocco
|
2014 - 2018 | Molecular-based methodologies for seafood authentication and allergen detection
Supervisor of Telmo José Rodrigues Fernandes
|
Doutoramento em Ciências Farmacêuticas - Especialidade Nutrição e Química dos Alimentos (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2014 - 2018 | Traceability of genetically modified organisms in the food chain: Development of biosensing devices as new approaches for
their detection
Co-supervisor of Alexandra Patrícia Rego Plácido do Nascimento
|
Doutoramento em Química Sustentável (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade Nova de Lisboa, Portugal |
2016 - 2017 | Desenvolvimento de técnicas PCR para a deteção e quantificação de pistácio (Pistacia vera)
Co-supervisor of Isa Mara Teixeira da Silva
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2016 - 2017 | Seminário “Autenticação de espécies em produtos lácteos”
Co-supervisor of Mariana Andrade Pires
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2015 - 2017 | Seminário “Caracterização molecular, relevância clinica e métodos para a deteção de pistácio (Pistacia vera) em alimentos”
Co-supervisor of Isa Mara Teixeira da Silva
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2014 - 2017 | Electrochemical DNA biosensors and sensing platforms for the detection and quantitication of genetically modified soybean
in food and feed
Co-supervisor of Carmen Lorena Manzanares Palenzuela
|
Doutoramento (PhD)
Universidad Complutense de Madrid Facultad de Farmacia, Spain
|
2012 - 2017 | A contribution to assess the quality and authenticity of honey: study of chemical parameters and genomic-based markers
Co-supervisor of Sónia Eduarda Ferrás Soares
|
Doutoramento em Química Sustentável (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
Universidade Nova de Lisboa, Portugal |
2015 - 2016 | Seminário “Cashew allergy: clinical relevance and allergen characterization”
Co-supervisor of Cíntia Raquel da Fonte Mendes
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2015 - 2016 | Seminário “Metodologias de biologia molecular para autenticação de plantas medicinais e sua aplicação no controlo de qualidade
de suplementos alimentares à base de plantas”
Co-supervisor of Inês Martins Pinto de Sousa
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2015 - 2016 | Seminário “Marcadores moleculares na identificação de espécies de crustáceos”
Supervisor of Catarina Ribeiro da Silva
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2015 - 2016 | Métodos de biologia molecular para a deteção de alergénios do caju (Anacardium ocidentale): avaliação do efeito da matriz
e do processamento
Co-supervisor of Cíntia Raquel da Fonte Mendes
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2015 - 2016 | Desenvolvimento de metodologias de biologia molecular para a deteção de Ephedra sinica e Citrus aurantium em infusões e suplementos
alimentares à base de plantas
Co-supervisor of Inês Martins Pinto de Sousa
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2015 - 2016 | Desenvolvimento de métodos moleculares para a diferenciação de espécies de crustáceos em alimentos
Supervisor of Catarina Ribeiro da Silva
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2014 - 2015 | Desenvolvimento de metodologias de biologia molecular para a deteção de Cynara scolymus e Silybum marianum e suplementos alimentares
à base de plantas
Supervisor of Andreia Filipa Simões Batista
|
Mestrado em Segurança Alimentar (Master)
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2014 - 2015 | Deteção e quantificação de soja geneticamente modificada em alimentos por técnicas baseadas na reação em cadeia da polimerase
Supervisor of Liliana Gonçalves Grazina
|
Mestrado em Segurança Alimentar (Master)
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2014 - 2015 | Desenvolvimento de técnicas de biologia molecular para a deteção de tremoço (Lupinus spp.) como potencial alergénio em alimentos
Supervisor of Cristina Isabel Carvalho Gondar
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2013 - 2015 | Seminário “O tremoço (Lupinus spp.) como fonte de proteínas e potenciais alergénios em alimentos”
Supervisor of Cristina Isabel Carvalho Gondar
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2013 - 2015 | Indirect determination of glúten using DNA-based mehods: PCR and electrogenosensors
Co-supervisor of Begoña Martin Fernandez
|
Doutoramento (PhD)
Universidad Complutense de Madrid Facultad de Farmacia, Spain
|
2013 - 2014 | Deteção de adulterações com carne de cavalo por técnicas de biologia molecular
Supervisor of Sara de Meireles Carneiro
|
Ciências Farmacêuticas (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2013 - 2014 | Desenvolvimento de marcadores moleculares na avaliação da autenticidade do açafrão (Crocus sativus L.)”
Supervisor of Caterina Machado Villa
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2013 - 2014 | Desenvolvimento de metodologias de biologia molecular para a deteção de carne de cavalo (Equus caballus) em produtos cárneos
Supervisor
|
Mestrado em Segurança Alimentar (Master)
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
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2012 - 2014 | Seminário “Avaliação da autenticidade de plantas aromáticas e especiarias por técnicas de biologia molecular”
Supervisor of Caterina Machado Villa
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2012 - 2013 | Deteção de alergénios alimentares por métodos moleculares: o caso da noz
Supervisor of Liliane Maria Teixeira Pinheiro
|
Ciências Farmacêuticas (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2012 - 2013 | Desenvolvimento de metodologias para a autenticação de produtos Hala
Supervisor of Graciete da Silva Santos
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2010 - 2013 | Development and application of molecular-based methods for the detection of tree nut allergens: the cases of almond, hazelnut
and walnut
Supervisor of Joana Sofia Barros da Costa
|
Doutoramento Europeu em Ciências Farmacêuticas - Especialidade Nutrição e Química dos Alimentos (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2011 - 2012 | Seminário “Aplicação da biologia molecular na identificação de espécies em produtos cárneos”
Supervisor of Graciete da Silva Santos
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2011 - 2012 | Desenvolvimento de metodologias de biologia molecular para a avaliação da autenticidade de plantas medicinais contendo Hypericum
androsaemum e Hypericum perforatum
Supervisor of Bruna Rodrigues Campos
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2011 - 2012 | Desenvolvimento de técnicas de biologia molecular para a deteção e quantificação de soja em produtos cárneos
Supervisor of Tiago Manuel da Silva Coelho
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2010 - 2012 | Seminário “A utilização da soja em produtos cárneos: propriedades tecnológicas, valor nutricional e metodologias de deteção”
Supervisor of Tiago Manuel da Silva Coelho Gonçalves
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2011/05 - 2011/07 | Detecção de potenciais alergénios em produtos cárneos por técnicas de biologia molecular
Supervisor of Graciete da Silva Santos
|
Bioquímica (Other)
Universidade do Minho, Portugal
|
2010/09 - 2011/06 | Desenvolvimento de técnicas de PCR para a detecção de milho geneticamente modificado
Supervisor of Cristiana Rodrigues Carvalho
|
Ciências Farmacêuticas
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2010 - 2011 | Detecção e quantificação de milho geneticamente modificado em alimentos comerciais e em broas de milho ao longo da produção
Supervisor of Telmo José Rodrigues Fernandes
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2010 - 2011 | Seminário, “Identificação e autenticação de plantas medicinais por metodologias de biologia molecular”
Supervisor
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2010 - 2011 | Detecção de avelã como potencial alergénio em chocolates por técnicas de biologia molecular
Supervisor of Vítor Hugo da Silva Melo
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Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
|
2010 - 2011 | Avaliação da autenticidade de alheiras de caça por técnicas de biologia molecular
Supervisor of Cristina Maria Gomes dos Santos
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Mestrado em Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
|
2009/09 - 2010/06 | Detecção de alergénios em alimentos por técnicas de biologia molecular: a soja como potencial alergénio em produtos cárneos
Supervisor of Diogo André Sales Silva
|
Ciências Farmacêuticas (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2009 - 2010 | Seminário “Milho geneticamente modificado: Segurança alimentar e metodologias de detecção" | Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2007 - 2009 | Óleo de sementes de soja geneticamente modificada: Caracterização química e detecção de ADN ao longo da produção
Supervisor of Joana Sofia Barros da Costa
|
Mestrado em Controlo de Qualidade
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
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2007/09 - 2008/01 | Desenvolvimento de técnicas de PCR para a detecção de milho geneticamente modificado
Supervisor of Sofia Coimbra de Sousa
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Ciências Farmacêuticas (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2007 - 2008 | A importância dos organismos geneticamente modificados na produção de óleos edíveis
Supervisor of Joana Sofia Barros da Costa
|
Mestrado em controlo de Qualidade (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2007/02/01 - 2007/06/30 | Detecção de milho geneticamente modificado em alimentos
Supervisor of Carla Sofia Ferreira da Silva
|
Ciências Farmacêuticas (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2005 - 2006 | Seminário “Aplicação da técnica de PCR na avaliação da autenticidade de alimentos”
Supervisor of Áurea Maria Mateus Roxo
|
Mestrado em Controlo de Qualidade (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2004 - 2006 | Avaliação da autenticidade do queijo de Cabra Transmontano pela técnica de PCR”
Supervisor of Áurea Maria Mateus Roxo
|
Mestrado em controlo de Qualidade
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2023/09/18 - Current | 4th PlantEd Conference (2023/09/20)
Conference (President of the Organising Committee)
|
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto, Portugal |
2022/10/10 - Current | COMFA Annual Meeting (2022/10/12)
Conference (Co-organisor)
|
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto, Portugal |
2022/05/24 - Current | Seminar - AlleRiskAssess: towards allergen risk assessment of foods (2022/05/24)
Seminar (President of the Organising Committee)
|
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto, Portugal |
2016 - 2017 | ImpARAS 5th Working Group Meeting, Porto, Portugal (2017/06/07 - 2017/06/08)
Conference (Member of the Organising Committee)
|
REQUIMTE LAQV Porto, Portugal |
2015 - 2016 | 13º Encontro de Química dos Alimentos, Porto (2016/09/14 - 2016/09/16)
Conference (Member of the Organising Committee)
|
Universidade do Porto, Portugal Sociedade Portuguesa de Química, Portugal |
2015 - 2015 | Conference "Biomoléculas: diagnóstico e Aplicações Biotecnológica" , Porto. (2015/07/15 - 2015/07/15)
Conference (Co-organisor)
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2015 - 2015 | “Fascination of Plants Day 2015” in the scope of European Plant Science Organisation (EPSO), Porto. (2015/05/18 - 2015/05/18)
Workshop (Co-organisor)
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2014 - 2015 | 5th MoniQA International Conference, Porto. (2015/09/16 - 2015/09/18)
Conference (Co-organisor)
|
MoniQA Association, Austria REQUIMTE, Portugal |
2013 - 2013 | Conference "Tracking food allergens”, Porto. (2013/12/09 - 2013/12/09)
Conference (Co-organisor)
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2012 - 2012 | Workshop “Vinho – Autenticidade e Qualidade”, Porto. (2012/10/31 - 2012/12/31)
Workshop (Member of the Organising Committee)
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2012 - 2012 | Workshop “Vinho – Qualidade e Implicações na saúde”, Porto. (2012/05/30 - 2012/05/30)
Workshop (Member of the Organising Committee)
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2011 - 2012 | 11º Encontro de Química dos Alimentos, Bragança. (2012/09/16 - 2012/09/19)
Conference (Member of the Organising Committee)
|
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal Sociedade Portuguesa de Química, Portugal |
2010 - 2010 | FOODSIM’2010, 6th International Conference on Simulation and Modelling in the Food and Bio-industry, Bragança. (2010/06/24 - 2010/06/26)
Conference (Member of the Scientific Committee)
|
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal |
2009 - 2010 | “Conferências da Bromatologia 2009/2010”, Porto. (2009/11 - 2010/05)
Seminar (Member of the Organising Committee)
|
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2004 - 2005 | 7º Encontro de Química dos Alimentos, Viseu. (2005/04/13 - 2005/04/16)
Conference (Member of the Organising Committee)
|
Instituto Politécnico de Viseu Escola Superior Agrária de Viseu, Portugal Sociedade Portuguesa de Química, Portugal |
1995 - 1996 | XV Encontro Nacional da Sociedade Portuguesa de Química, Porto. (1996/05/22 - 1996/05/25)
Conference (Other)
|
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal Sociedade Portuguesa de Química, Portugal |
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2021/12/15 | Nutriproteogenomic approach for detection and characterization of almond allergens
(Thesis) Main arguer
|
Mário Joaquim Oliveira Bezerra (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2021/11/22 | Desenvolvimento e validação de um genossensor para a deteção de alergénios de avelã
(Thesis) Main arguer
|
Patrícia Raquel da Silva Moreira (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2021/07/21 | Valorização de compostos bioativos provenientes de fontes naturais para aplicação em cosmética
(Thesis) Main arguer
|
Sara Pacheco da Cunha Moura Ferreira (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
2021/02/17 | Development of an innovative handwashing product - the paper syndet
(Thesis) Main arguer
|
Maria Estanque Brogueira (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
2020/07/24 | Valorização do bagaço de uva: microencapsulação de extratos ricos em compostos fenólicos para aplicação na indústria de queijos
(Thesis) Main arguer
|
Raquel Correia Gonçalves (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
2020/05/15 | Following cocoa beans to chocolate: The search for intrinsic characteristics
(Thesis) Main arguer
|
Valentina Acierno (PhD)
Wageningen Universiteit en Research, Netherlands
|
2019/02/20 | Microencapsulação de extrato de bagaço de uva
(Thesis) Main arguer
|
Mariana Nogueira dos Santos Pinheiro (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
2018/10/19 | Effects of storage conditions on the stability of raspberry foams
(Thesis) Main arguer
|
Sara Isabel Freitas Morais (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
2018/07/19 | New insights in microencapsulation of antioxidants – preparation and characterisation of propolis-loaded microparticles
(Thesis) Main arguer
|
Pedro Manuel Alves de Castro Oliveira (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
2017/09/29 | Desarrollo de herramientas moleculares para su aplicación en la mejora de la trazabilidad de los alimentos
(Thesis) Main arguer
|
Fátima C. Lago Soriano (PhD)
Universidade de Vigo, Spain
|
2017/07/14 | Microencapsulation of eugenol – A promising compound for incorporation in versatile products
(Thesis) Main arguer
|
Sofia Cunha da Silva Mota (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
2016/07/25 | Antioxidant delivery systems for cosmestic application
(Thesis) Main arguer
|
Ana Raquel Madureira e Costa (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
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2013/07/12 | Métodos de biologia molecular aplicados à segurança alimentar: Identificação de espécies de bovino (Bos taurus) e suíno (Sus
scrofa) em produtos cárneos
(Thesis) Main arguer
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Ana Rita de Lemos Lopes (Master)
Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal
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2011/11/23 | Estudo filogenético e químico de leguminosas forrageiras portuguesas: aplicação de técnicas de biologia molecular e avaliação
da composição em isoflavonas por HPLC/DAD
(Thesis) Main arguer
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Tatiana Visnevshi-Necrasov (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
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2011/11/17 | Conceitos de sustentabilidade. Valorização de subprodutos das indústrias agro-alimentares
(Thesis) Main arguer
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Sílvia Encarnação Pereira (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
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2010/12/21 | Avaliação da diversidade genética em germoplasma de Olea europaea L.
(Thesis) Main arguer
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Rita Cardoso Coelho (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
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2008/10/01 | Avaliação da qualidade e autenticidade de salsichas tipo Frankfurt comercializadas em Portugal
(Thesis) Main arguer
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Sónia Eduarda Ferras Soares (Master)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
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2008/09/18 | Caracterização molecular de variedades de nogueira Junglans regia L.
(Thesis) Main arguer
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Eduarda Maria Ferreira de Melo Cabral (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
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2006/06/22 | Constituintes do ovo: Valor nutricional, Propriedades Funcionais, Efeitos Benéficos/Adversos
(Thesis) Main arguer
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Bárbara Filipa Santos Ramos (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
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Association member
Society Organization name | Role | |
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2020/03 - Current | IFT - Institute of Food Technologists | IFT Premier Membership |
2012 - Current | SPAIC - Sociedade Portuguesa de Imunoalergologia Clínica | Member |
2011 - 2015 | MoniQA Association | Representative of REQUIMTE |
Conference scientific committee
Conference name | Conference host | |
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2015 - Current | 5th MoniQA International Conference | REQUIMTE |
2010 - Current | FOODSIM’2010, 6th International Conference on Simulation and Modelling in the Food and Bio-industry | Instituto Politécnico de Bragança |
Consulting
Activity description | Institution / Organization | |
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2018 - Current | Project consulting | Science and Technology Center in Ukraine (STCU) , Ukraine Shota Rustaveli National Science Foundation (SRNSF_Georgia), Georgia |
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
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2021 - Current | Hidrologia | Ciências Farmacêuticas (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2011 - 2018 | Curricular unit of "Autenticidade, Normalização e Certificação da Qualidade de Produtos" | Mestrado em controlo de Qualidade (Mestrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2012 - 2015 | Curricular unit "Alimentação humana II" | Ciências Farmacêuticas (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2011 - 2015 | Curricular unit of "Autenticidade de Produtos Alimentares" | (Mestrado) | Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal |
2010 - 2010 | Curricular unit of "Controlo de Qualidade Alimentar" | Ciências Bioanalíticas (Licenciatura) | Universidade de Coimbra Faculdade de Farmácia, Portugal |
2004 - 2010 | Curricular unit of "Autenticidade, Normalização e Certificação" | Mestrado em Controlo de Qualidade (Mestrado) | Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal |
2008 - 2009 | Curricular unit of "Química e Estrutura dos Alimentos" | (Licenciatura) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2008 - 2009 | Curricular unit of "Toxicologia" | Biociências-Nutrição, Biociências-Bioquímica and Tecnologias da Saúde (Licenciatura) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2008 - 2009 | Curricular unit "Tópicos de Biotecnologia" | Bioengenharia (Licenciatura) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2008 - 2009 | Curricular unit of "Química Orgânica" | Biociências, Bioengenharia and Tecnologias da Saúde | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2002 - 2003 | Currilar unit of "Bioinorgânica" | Biologia (Licenciatura) | Universidade de Aveiro, Portugal |
1999 - 2003 | Curricular unit of "Organização das Indústrias Agro-Alimentares" | Química dos alimentos (Licenciatura) | Universidade de Aveiro, Portugal |
2000 - 2002 | Curricular units of "Química Básica, Química I and Química II" | 1st common year of sciences courses (Licenciatura) | Universidade de Aveiro, Portugal |
1999 - 2001 | Curricular unit of "Introdução à Bioquímica" | Ensino de Física e Química (Licenciatura) | Universidade de Aveiro, Portugal |
1997 - 1998 | Curricular units of "Bioengenharia AI" and "Bioengenharia AII" | Engenharia Química (Mestrado integrado) | Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal |
1997 - 1998 | Curricular unit of "Microbiologia" | (Mestrado) | Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal |
1994 - 1994 | Course of "Técnicas de HPTLC (Cromatografia em Camada Fina de Alta Eficiência) em Controlo de Qualidade nas Indústrias Alimentares" | (Curso de Especialização Tecnológica) | Universidade do Minho Departamento de Engenharia Biológica, Portugal |
Evaluation committee
Activity description Role |
Institution / Organization | Funding entity | |
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2024/01 - Current | Expert evaluator of scientific projects
Evaluator
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Kuwait Institute for Scientific Research, Kuwait | |
2023/02/06 - Current | Expert evaluator of European projects HORIZON-CL6-2023- FARM2FORK
Evaluator
|
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2022/01 - Current | External expert and Rapporteur of Cost Action proposal
Evaluator
|
European Commission, Belgium | European Commission |
2017 - Current | Expert evaluator of scientific projects.
Evaluator
|
National Science Centre (Narodowe Centrum Nauki - NCN), Poland | National Science Centre (Narodowe Centrum Nauki - NCN) |
2016 - Current | Expert evaluator of scientific projects.
Evaluator
|
Agence nationale de la recherche, France | Agence nationale de la recherche |
2012 - Current | International Peer Review Expert - project evaluator
Evaluator
|
Scientific Council of the Slovak Research and Development Agency (SRDA), Slovakia | Scientific Council of the Slovak Research and Development Agency (SRDA) |
2005 - Current | Expert evaluator of scientific projects.
Evaluator
|
Universidade do Porto, Portugal | Caixa Geral de Depositos |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
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2021 - Current | Frontiers in Plant Science (1664-462X) | Frontiers |
2020 - Current | Allergies | MDPI AG |
2019 - Current | Biochemistry and Biophysics Reports (2405-5808) | Elsevier |
2019 - Current | Journal of Chemistry (2090-9071) | Hindawi |
2019 - Current | Innovative Food Science & Emerging Technologies (1466-8564) | Elsevier |
2019 - Current | Foods (2304-8158) | MDPI AG |
2018 - Current | Journal of Advanced Research (2090-1232) | Elsevier |
2018 - Current | Scientific Reports (2045-2322) | Springer Nature |
2018 - Current | Critical Reviews in Food Science and Nutrition (1549-7852) | Informa UK (Taylor & Francis) |
2018 - Current | Plant Biotechnology Journal (1467-7652) | Wiley (Blackwell Publishing) |
2018 - Current | Allergy (1398-9995) | Wiley |
2018 - Current | Food Biotechnology (1532-4249) | Informa UK (Taylor & Francis) |
2018 - Current | CyTA - Journal of Food (1947-6345) | Informa UK (Taylor & Francis) |
2018 - Current | Journal of the Science of Food and Agriculture (1097-0010) | Wiley (John Wiley & Sons) |
2018 - Current | Genes (2073-4425) | MDPI AG |
2018 - Current | Biomolecules (2218-273X) | MDPI AG |
2018 - Current | Analytical Chemistry (1520-6882) | American Chemical Society |
2017 - Current | Journal of Food Science (1750-3841) | Wiley (Blackwell Publishing) |
2017 - Current | Journal of Food Composition and Analysis (1096-0481) | Elsevier |
2017 - Current | Clinical & Experimental Allergy (1365-2222) | Wiley (Blackwell Publishing) |
2017 - Current | Thalassas An International Journal of Marine Sciences (2366-1674) | Springer-Verlag |
2016 - Current | PLoS ONE (1932-6203) | Public Library of Science |
2016 - Current | Frontiers in Plant Science (1664-462X) | Frontiers Media SA |
2016 - Current | Molecules (1420-3049) | MDPI AG |
2016 - Current | Analytical Methods (1759-9679) | The Royal Society of Chemistry |
2016 - Current | Molecular Biology Reports (1573-4978) | Springer-Verlag |
2015 - Current | Trends in Food Science & Technology (0924-2244) | Elsevier |
2015 - Current | Molecular and Cellular Probes (1096-1194) | Elsevier |
2014 - Current | Food Analytical Methods (1936-976X) | Springer-Verlag |
2014 - Current | LWT (0023-6438) | Elsevier |
2014 - Current | BMC Genomics (1471-2164) | Springer (Biomed Central Ltd.) |
2013 - Current | Food Research International (0963-9969) | Elsevier |
2013 - Current | Journal of Chemistry (2090-9071) | Hindawi |
2012 - Current | Food and Bioprocess Technology (1935-5149) | Springer-Verlag |
2011 - Current | Analytical and Bioanalytical Chemistry (1618-2650) | Springer-Verlag |
2011 - Current | Journal of Food and Nutrition Research (2333-1119) | "Science and Education Publishing Co., Ltd." |
2010 - Current | Food Chemistry (0308-8146) | Elsevier |
2010 - Current | Analytica Chimica Acta (0003-2670) | Elsevier |
2009 - Current | Meat Science (0309-1740) | Elsevier |
2009 - Current | International Journal of Food Science & Technology (1365-2621) | Wiley (Blackwell Publishing) |
2009 - Current | Nutrients (2072-6643) | MDPI AG |
2008 - Current | Food Control (0956-7135) | Elsevier |
2007 - Current | European Food Research and Technology (1438-2385) | Springer-Verlag |
2005 - Current | Journal of Agricultural and Food Chemistry (1520-5118) | American Chemical Society |
Other jury / evaluation
Activity description | Institution / Organization | |
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2018 - 2018 | External Expert Committee Member of the PhD dissertation evaluation entitled"Effect of thermal, pressure and enzymatic processing on tree nut allergens and their detection by real-time PCR" of the student África Sanchiz Giraldo. | Universidad Complutense de Madrid Facultad de Ciencias Biológicas, Spain |
2018 - 2018 | External expert evaluator of the PhD dissertation entitled "Application of Proteomics and Lipidomics to the assessment of food quality and safety" of the student Giuseppina Maria Fiorino. | Universita degli Studi di Bari Aldo Moro Dipartimento di Scienze del Suolo della Pianta e degli Alimenti, Italy |
Distinctions
Award
2021 | Principal researcher 2021.03670.CEECIND
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
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2018 | Honorable mention in the Category of research and development of 9th edition of Food & Nutrition Awards
Food & Nutrition Awards, Portugal
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2017 | Young Researcher Award - 4th FoodIntegrity 2017 Conference. |
2017 | 3rd Prize Flash Presentation. - 3rd International ImpARAS Conference |
2015 | Best Abstract Award - 5th MoniQA International Conference. |
2015 | Highest Impact Award - 5th MoniQA International Conference. |
2015 | Best poster - 2º Simpósio Nacional Promoção de uma Alimentação Saudável e Segura, Qualidade Nutricional & Processamento Alimentar – SPASS 2015 |
2013 | Best poster - 4th MoniQA International Conference. |
2013 | 2º Award of technology competition of FOOD I&DT “AlergenControl – Novas abordagens para o controlo de alergénios alimentares”.
Rede Inovar, Portugal
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2013 | Nomination to a award in category of research and developments of 4th edition of Food & Nutrition Awards
Food & Nutrition Awards, Portugal
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2005 | Best poster - 7º Encontro de Química dos Alimentos. |
2002 | Post-doc grant SFRH/BPD/3560/2000
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
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2000 | PhD grant SFRH/BD/1245/2000
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
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1997 | Research grant
Universidade de Aveiro, Portugal
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1995 | Research grant PRAXIS XXI/BTL/4736/95
Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
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