Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- MARIA DE FÁTIMA DOS REIS FILIPE TAVARES POÇAS
Nomes de citação
- Poças, Fátima
- Maria Fátima Poças
Identificadores de autor
- Ciência ID
- 1513-5F90-0B67
- ORCID iD
- 0000-0002-6598-6515
Moradas
- Universidade Católica Portuguesa-Edifício de Biotecnologia - Rua de Diogo Botelho, 1327, 4169-005, Porto, Porto, Portugal (Profissional)
Websites
- www.porto.ucp.pt (Profissional)
Domínios de atuação
- Ciências da Engenharia e Tecnologias
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Português (Idioma materno) | |||||
Inglês | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) |
Formação
Grau | Classificação | |
---|---|---|
2009
Concluído
|
Biotecnologia (Doutoramento)
Especialização em Especialidade: Ciência e Engenharia Alimentar
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Analysis of Migration from Food Packaging Into Foods: Probabilistic Modelling and Assessment of Consumer Exposure" (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
|
1995
Concluído
|
Master of Science In Packaging (Master)
Michigan State University School of Packaging, Estados Unidos
|
|
1988/07/31
Concluído
|
Engenharia Química (Licenciatura)
Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal
|
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2009 - Atual | Investigador principal (carreira) (Investigação) | Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Universidade Católica Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal |
Docência no Ensino Superior
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2018 - Atual | Professor Adjunto Convidado (Docente Ensino Superior Politécnico) | Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior Agrária de Coimbra, Portugal |
Instituto Politécnico de Coimbra Escola Superior Agrária de Coimbra, Portugal | ||
2009 - Atual | Professor Auxiliar (Docente Universitário) | Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2018 - 2019 | Professor Auxiliar Convidado (Docente Universitário) | Universidade Aberta, Portugal |
2013 - 2019 | Professor Auxiliar (Docente Universitário) | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Cargos e Funções
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2013 - Atual | Coordinator of CINATE – Centre for Food Quality and Safety | Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2013 - Atual | Conselho científico/técnico-científico ou orgão correspondente | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2013 - Atual | Conselho científico/técnico-científico ou orgão correspondente | Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2020 - Atual | CIRCUL-A-BILITY: RETHINKING PACKAGING FOR CIRCULAR AND SUSTAINABLE FOOD SUPPLY CHAINS OF THE FUTURE
OC-2019-1-23990
Investigador
|
European Commission
Em curso
|
2017 - Atual | Food Packaging open courseware for higher Education and Staff of companies
AGREEMENT N°2017-1-FR01-KA202-037441
Investigador
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
European Commission
Em curso
|
2021/11/01 - 2024/11/01 | FITNESS 2.0: Food PackagIng open courseware for higher Education and Staff of companieS 2.0
2021-1-FR01-KA220-HED-000023509
Investigador responsável
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
European Commission
Em curso
|
2021/04/01 - 2023/06/30 | Bioprotect - Development of a compound with renewable raw materials to produce recyclable and biodegradable biomaterials with
better properties for food preservation
Investigador responsável
Universidade Católica Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
European Regional Development Fund
Em curso
|
2017 - 2022 | iCheese – Cynara Innovation for best Cheese
PDR2020-101-031002
Investigador
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
European Agricultural Fund for Rural Development
Em curso
|
2017 - 2022 | CAMPYFREE: Campylobacter spp control strategies in poultry meat and derived meat products
PDR2020-101-031254
Investigador
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
European Agricultural Fund for Rural Development
Em curso
|
2015 - 2019 | ActInPak: Active and intelligent fibre-based packaging - innovation and market introduction
Investigador
|
European Commission
Concluído
|
2012 - 2015 | QUAFETY Comprehensive approach to enhance quality and safety of ready to eat fresh products
Grant agreement ID: 289719
Investigador
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Concluído
|
2011 - 2013 | FRUTAMAIS - Preservation of functional, nutritional and organoleptic characteristics of fruits and fruit derived foodstuffs
253172
Investigador
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Concluído
|
2010 - 2012 | Myrtillus - Blueberry with innovation – Development of novel functional products from blueberry and its by-products
13736
Investigador
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Concluído
|
2009 - 2011 | RAPIDARROZ – Development of new integrated drying processes for rice and ingredients for traditional Portuguese meals using
national products
3392
Investigador
|
Agência Nacional de Inovação SA |
2007 - 2010 | Physiological bases for texture and color changes in fresh-cut ´Rocha´ pear and melon: implications on development of products
and processes
PTDC/AGR-ALI/66144/2006
Investigador
|
Concluído
|
2006 - 2010 | TRUEFOOD Traditional United Europe Food
FOOD -CT-2006-016264
Investigador
|
European Commission |
2006 - 2008 | Migramodel - Mathematical modelling of migration processes in food packaging for exposure assessment and compliance of safety
IDEIA n.º 13-05-04-FDR00010
Investigador responsável
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
|
2003 - 2006 | OPTIFRESH – integrated solutions for optimisation of shelf life and quality retention of fresh strawberries
POCTI/AGR/48420/2002
Investigador
Universidade do Porto Centro de Estudos de Ciencia Animal, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
2003 - 2005 | Cheesepack – Characterisation and development of packaging systems for hard and semi-hard cheese
xxxx
Investigador responsável
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
|
2002 - 2003 | MULTIPACK- Development of innovative packaging concepts for high quality ready-to-use multi-component fresh vegetables
Investigador
Universidade do Porto Centro de Estudos de Ciencia Animal, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
1999 - 2002 | DISQUAL – Optimisation of quality and cost reduction in the distribution chain of fresh vegetables
P020-P31B-02/97
Investigador responsável
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
|
1999 - 2001 | QUITOPACK: Development of biodegradable and edible films and coatings based on biopolymers extracted from sea crustacean and
mollusc wastes
Investigador
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Concluído
|
1995 - 1997 | A NOVEL APPROACH TO PRESERVE THE INTRINSIC QUALITY OF FRUITS AND VEGETABLES IN DRY CONSERVATION PROCESSES - PROCESS-QUALITY
RELATIONSHIPS SUPPORTED BY MACROSCOPIC AND MICROSCOPIC PARAMETERS
AIR32254
Investigador
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
European Commission
Concluído
|
Projeto
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2022/10/10 - Atual | Pacto de Inovação da Bio Economia Azul: WP Bivalves
n.º 02/C05-i01/2022
Investigador
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
European Regional Development Fund
Em curso
|
2022/10/01 - Atual | From Fossil to Forest – Sustainable packaging and products to replace fossil plastic
C632868078-00467205
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
European Regional Development Fund
Em curso
|
2023/11/01 - 2027/10/31 | MICROOC Orchestrating food system microbiomes to minimize food waste
101136248
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Universidade Católica Portuguesa Portuguesa Centro de Biotecnologia e Química Fina, Portugal
|
European Commission |
2013 - 2014 | Cheese of Marinhas - Optimization of the packaging system for improving marketability
24125
Investigador
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Concluído
|
Produções
Publicações
Artigo em conferência |
|
Artigo em revista |
|
Capítulo de livro |
|
Livro |
|
Poster em conferência |
|
Tese / Dissertação |
|
Propriedade Intelectual
Patente |
|
Outros
Outra produção |
|
Atividades
Orientação
Título / Tema Papel desempenhado |
Curso (Tipo) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2024 - Atual | Impact of novel technologies in the shelf life of fresh clams and packaged clams Venerupis corrugata
Orientador
|
Biotecnologia (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2023 - Atual | Novel approaches to improve properties of cellulose-based packaging. A critical study on safety
Orientador
|
Biotecnologia (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2021/06/01 - Atual | Mass transfer properties of nanocelullose-based materials. Application to nano zinc oxide as antimicrobial food packaging
Orientador
|
Biotecnologia (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2019 - Atual | Bacterial NanoCellulose-based GREEN composites (BNC GREEN)
Coorientador
|
Biological Engineering (Doutoramento)
Universidade do Minho Departamento de Engenharia Biológica, Portugal
|
2017 - Atual | Isolation of conventional plastic Polyethylene Terepthalate (PET) degrading and Polyhydroxyalkanoates (PHAs) producing bacteria
from sediment and water samples
Coorientador
|
doctoral programme in Science (Doutoramento)
University of Saint Joseph, Macau
|
2021 - 2022 | Thermal expansion of bottle wines and brandies. Validation of the bottle´s expansion chambers
Orientador
|
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2019 - 2022 | Evaluation of diisobutyl phthalate (DIBP) in food. Comparison with dibutyl phthalate (DBP) in terms of hazard identification,
characterization and exposure via packaging and food contact materials
Orientador
|
Qualidade Alimentar e Saúde (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2020 - 2021 | Evaluation of diisobutyl phthalate (DIBP) in food. Comparison with dibutyl phthalate (DBP) in terms of hazard identification,
characterization and exposure via packaging and food contact materials
Orientador
|
Mestrado em Qualidade Alimentar e Saúde (Mestrado)
Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2020 - 2021 | Recycling of polypropylene by supercritical CO2 for extraction of contaminants from used beverage cups. A study in comparison
with PLA and PET
Orientador
|
Joint European Master of Science in Food Science, Technology, and Business (BiFTec) (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2020 - 2021 | Application of nanocellulose and lignin to improve barrier properties of paper packaging
Orientador
|
Joint European Master of Science in Food Science, Technology, and Business (BiFTec) (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2020 - 2021 | Development of Environmental Responsible Package for Cheese Slices
Orientador
|
Biotecnologia e Inovação (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2019/02/01 - 2020/10/01 | Evaluation of commercially available post-consumer recycled PET to produce bottles for mineral water
Orientador
|
Master in Food Engineering (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2017/02/01 - 2020/10/01 | Use of cork as thermal insulator in foods transportation. Relatório de Estágio no âmbito do Mestrado em Engenharia Alimentar.
Coorientador
|
Master in Food Enginnering (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2019 - 2020 | Is light weighting glass bottle for wine an option? A study on the Portuguese market and consumers.
Orientador
|
Engenharia Alimentar (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2019 - 2020 | AVALIAÇÃO DE CICLO DE VIDA PARA COMPARAÇÃO DE PROCESSOS DE DECORAÇÃO DE GARRAFAS DE VINHO DO PORTO
Orientador
|
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2018 - 2019 | MICROBIOLOGICAL ANALYSES FOR SAFETY AND QUALITY ASSESSMENT OF FOODS AND LUNCH BOXES
Orientador
|
Microbiologia (Mestrado)
Universidade de Aveiro Departamento de Biologia, Portugal
|
2018 - 2019 | Study of chemical migration potential and cytotoxic evaluation of baby bibs
Orientador
|
European Master BIFTEC (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2017 - 2018 | Determination and quantification of photoinitiators from printing inks in bibs
Orientador
|
Corso di Laurea Magistrale in Scienze e Tecnologie Alimentari (Mestrado)
Università degli Studi di Milano Facoltà di Scienze Agrarie e Alimentari, Itália
|
2017 - 2017 | Investigation on the potential migration from cookware coating materials
Orientador
|
Université Bourgogne Franche-Comté, França
|
2016 - 2017 | Application of active packaging for increasing mould-free shelf life of bread
Orientador
|
Biotecnologia e Inovação (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2012 - 2013 | Desenvolvimento de um sistema de embalagem ativo para Queijo Marinhas
Orientador
|
Engenharia alimentar (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Organização de evento
Nome do evento Tipo de evento (Tipo de participação) |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2022/10/24 - 2022/10/27 | Training school Life Cycle Assessment applied to food packaging in the Scope of Cost Action CA19124 – RETHINKING PACKAGING
FOR CIRCULAR AND SUSTAINABLE FOOD SUPPLY CHAINS OF THE FUTURE. 24-27 October university Aveiro (2022/10/24 - 2022/10/27)
Oficina (workshop)
|
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2020/12/10 - 2020/12/10 | Organization and participation as speaker in the seminar Materiais e Embalagens Plásticas. Novas regras no âmbito do Regulamento
(UE) 2020/1245 (2020/12/10 - 2020/12/10)
Seminário (Presidente da Comissão Organizadora)
|
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2020/10/07 - 2020/10/09 | Organization and participation as speaker in Packaging and Sustainability. Recycling, Eco-Design and LCA studies. Workshop
On-line in the scope of FiTness project (2020/10/07 - 2020/10/09)
Seminário (Presidente da Comissão Organizadora)
|
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2019/05/19 - 2019/05/19 | Organization and participation as speaker in the seminar Towards Sustainable Packaging. Approaches and developments (2019/05/19 - 2019/05/19)
Seminário (Presidente da Comissão Organizadora)
|
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2018/05/30 - 2018/05/30 | Organization and participation as speaker in the seminar Embalagens Ativas & Inteligentes. Aplicações, desafios e legislação.
State-of-art (2018/05/30 - 2018/05/30)
Seminário (Presidente da Comissão Organizadora)
|
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Júri de grau académico
Tema Tipo de participação |
Nome do candidato (Tipo de grau) Instituição / Organização |
|
---|---|---|
2021 | A Utilização da Embalagem de Papel na Indústria da Pastelaria de Conservação
Arguente principal
|
MARIANA LAPA VIANA DE LEMOS SANTOS (Mestrado)
Universidade de Aveiro Departamento de Química, Portugal
|
2021 | Predictive Modelling and Computer Vision Systems (CVS) for Minimizing Losses along Avocado (Persea americana) Fruit Distribution
Chain
Arguente principal
|
Aulona Sfishta (Mestrado)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2021 | Safety Assessment of Recycled Polyolefins for Food Contact Applications: Non-Target Screening of Volatile and Non-Volatile
Substances
Arguente
|
Qizhi Su (Doutoramento)
Universidad de Zaragoza Escuela de Ingeniería y Arquitectura, Espanha
|
2020/12/03 | Synthesis, Characterisation and Safety Evaluation of Gold Particles for Biomedical Applications
Arguente
|
Maria Enea (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal
|
2017 | Development of online-solid phase extraction liquid chromatography for the analysis of phthalates in palm oil and migration
study of phthalates palm oil
Vogal
|
Nazarudim Bin Mohamed (Doutoramento)
Universiti Teknologi MARA Fakulti Perladangan dan Agroteknologi, Malásia
|
2016 | Printing inks for food packaging. Study of the key parameters in the migration of photoinitiators.
Arguente principal
|
Miguel Lago (Doutoramento)
Universidade de Santiago de Compostela Facultad de Farmacia, Espanha
|
2016 | Development and optimization of a biodegradble film based in lupin protein isolate (Lupinus angustifolius)
Arguente principal
|
Ana Margarida Castro (Mestrado)
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
|
2014 | Combinación de técnicas analíticas y microbiológicas para el estudio de un envase activo antifúngico frente a mohos alterantes
de alimentos.
Vogal
|
Sofia Manso (Doutoramento)
Universidad de Zaragoza Instituto Universitario de Investigación Mixto Agroalimentario de Aragón, Espanha
|
2014 | Development of packaging systems to maximize quality retention and increase shelf life of Pleurotus mushrooms.
Arguente principal
|
Sílvia Azevedo (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2014 | Development of new characterization methodologies and modelling of transport properties on plastic materials: application
to homologous series of tracers. P
Arguente
|
Brais Martínez López (Doutoramento)
Université Montpellier Faculté des Sciences de Montpellier, França
|
2013 | Hazards and control risks in artisanal meat products in Portugal
Arguente
|
Isabel Campelos (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Arbitragem científica em conferência
Nome da conferência | Local da conferência | |
---|---|---|
2021/09/26 - 2021/09/29 | FIRST CIRCUL-A-BILITY CONFERENCE Re-thinking Packaging for Circular & Sustainable Food Supply Chains of the Future | Università di Foggia |
2019/05/08 - 2019/05/10 | MATBIM 5th International Conference on Material/Bioproduct Interaction | University of Milan Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences, |
2019/02/06 - 2019/02/07 | ILSI Europe Workshop on Mineral Oil Risk Assessment: Knowledge Gaps and RoadMap | ILSI-International Life Science Institute |
2017/04/26 - 2017/04/28 | MATBIM 4rd International Conference on Material/Bioproduct Interaction | Universidade Católica Portuguesa-Escola Superior de Biotecnologia |
Consultoria / Parecer
Descrição da atividade | Instituição / Organização | |
---|---|---|
2000 - Atual | Continuous (professional) training Seminars, hands-on and short courses for staff from food and packaging industries. Training on topics related to packaging materials, quality, performance on line, shelf-life and safey. | |
1990 - Atual | Promotion and coordination of the Laboratory activity in the area of food and drink packaging. The laboratory is accredited under ISO 17025 (since 1996), and acts presently as National Reference Laboratory for materials in contact with foods. The activities developed include: testing materials and systems, troubleshooting and technical opinions, studies on shelf-life of packaged products, training and support on quality and safety of packaging systems and operations. The laboratory performs evaluations and assessments of food contact materials. | Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2012 - 2013 | Tutor at TrainSaferFood (European Training Platform for Safer Food) Training courses on Food Contact Materials for Administrators and Food Inspectors EC Contract: EAHC/2011/BTSF/01, Lot 3, Vilnius (2013) Tutor at TrainSaferFood (European Training Platform for Safer Food) Training courses on Food Contact Materials for Administrators and Food Inspectors EC Contract: EAHC/2011/BTSF/01, Lot 3, Berlin (2012) | European Commission, Bélgica |
Curso / Disciplina lecionado
Disciplina | Curso (Tipo) | Instituição / Organização | |
---|---|---|---|
2017 - Atual | Migration and Safety of Materials in Contact with Foods | Qualidade Alimentar e Saúde (Mestrado integrado) | Universidade de Lisboa Faculdade de Farmácia, Portugal |
2015 - Atual | Food Packaging Materials Systems | ERASMUS Mundus MSc BIFTEC Food Science, Technology and Business (Mestrado) | Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
2008 - Atual | Food Packaging | Engenharia Alimentar (Mestrado integrado) | Universidade Católica Portuguesa - Escola Superior de Biotecnologia, Portugal |
Membro de comissão
Descrição da atividade Tipo de participação |
Instituição / Organização | |
---|---|---|
2021 - Atual | Member of Scientific Committee for Pacto Português dos Plásticos
Membro
|
|
2016 - Atual | Serving as external expert at EFSA (European Food Safety Authority) in REC Working group on Recycling food contact materials
Membro
|
European Food Safety Authority, Itália |
2012 - 2018 | Serving as external expert at EFSA (European Food Safety Authority) in CEP Panel on Food Contact Materials, Enzymes and Processing
Aids
Membro
|
|
2010 - 2018 | Serving as external expert at EFSA (European Food Safety Authority) in FCM Working group on Food contact materials
Membro
|
European Food Safety Authority, Itália |
2010 - 2011 | Serving as external expert at EFSA (European Food Safety Authority) in ESCO WG on Non-plastic food contact materials
Membro
|
European Food Safety Authority, Itália |