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Maria Jorge Geraldes Campos. Completed the Doutoramento in Universidad Extremadura, Facultad de Veterinaria in 2013 by Universidad de Extremadura, Licenciatura in Engenharia Agro-Industrial in 1995 by Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia and Master in MSc Food Science in 1998 by University of Reading. Is Adjunct Teacher in Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche and Integrated Members of MARE-IPLeiria in Instituto Politécnico de Leiria. Published 20 articles in journals. Has 3 section(s) of books. Has 1 patent(s) registered. Supervised 10 MSc dissertation(s) e co-supervised 2. Has received 1 awards and/or honors. Participates and/or participated as Principal investigator in 2 project(s) and Researcher in 8 project(s). Works in the area(s) of Agrarian Sciences with emphasis on Agrarian and Food Biotechnology, Medical and Health Sciences with emphasis on Health Sciences with emphasis on Infectious Diseases and Natural sciences with emphasis on Biological Sciences with emphasis on Marine Biology. In his curriculum Ciência Vitae the most frequent terms in the context of scientific, technological and artistic-cultural output are: Salmonella; Campylobacter; quinolones; cefalosporins; ESBL; colistin; Bioactive coumpounds; .
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Maria Jorge Geraldes Campos

Nomes de citação

  • Campos, MJ
  • Campos, Maria J.

Identificadores de autor

Ciência ID
2416-7867-2D40
ORCID iD
0000-0002-0883-0610
Researcher Id
E-5591-2014
Scopus Author Id
57221016081

Websites

  • http://www.mare-centre.pt/pt/user/503 (Profissional)

Domínios de atuação

  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar
  • Ciências Médicas e da Saúde - Ciências da Saúde - Doenças Infeciosas
  • Ciências Naturais - Ciências Biológicas - Biologia Marinha

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1)
Português (Idioma materno)
Francês Utilizador independente (B1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B2)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C1) Utilizador proficiente (C1) Utilizador independente (B2) Utilizador proficiente (C1)
Formação
Grau Classificação
2013
Concluído
Universidad Extremadura, Facultad de Veterinaria (Doutoramento)
Universidad de Extremadura, Espanha
"STUDY OF THE RESISTANCE TO QUINOLONES AND CEPHALOSPORINS IN SALMONELLA ISOLATES FROM HUMAN CLINICAL CASES" (TESE/DISSERTAÇÃO)
1997 - 1998
Concluído
MSc Food Science (Master)
University of Reading, Reino Unido
Percurso profissional

Docência no Ensino Superior

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2011/06/13 - Atual Professor Adjunto (Docente Ensino Superior Politécnico) Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2017 - Atual Integrated Members of MARE-IPLeiria Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2003/04/13 - 2011/07/12 Equiparada a assistente de 2.º triénio Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2019 - 2021 ALGAVALOR – MicroALGAs: produção integrada e VALORização da biomassa e das suas diversas aplicações (copromoção n.º 35234)
Investigador
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
Em curso
2019 - 2021 e-Fishing - Novas ferramentas moleculares para apoio à gestão das pescas
MAR-01-03-01-FEAMP-0029
Investigador responsável
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
Em curso
2019 - 2021 BE4AQUAHEALTH - Rastreio nacional de patologias de peixes de aquacultura: uma aposta na prevenção
MAR-02.05.01-FEAMP-0013
Investigador
2017 - 2019 Analises molecular de determinantes de resistência frente a la colistina
AGL2016-74882-C3-2-R
Investigador
Universidad de Extremadura Facultad de Veterinaria, Espanha
2018 - 2018 Reinova
0448_REINOVA_6_P
Investigador
2016 - 2017 AlgaeCoat. Validação industrial e otimização da aplicação de revestimentos comestíveis baseados em extratos de macroalgas para produtos hortofrutícolas frescos e minimamente processados
POCI-01-0247-FEDER-006392
Investigador
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
Concluído
2013 - 2015 Resistencia frente a los antimicrobianos de uso clínico en cepas de Campylobacter aisladas de animales y humanos
AGL2012-39028-C03-03
Investigador
Universidad de Extremadura Facultad de Veterinaria, Espanha
2008 - 2011 Estudio de la resistencia a quinolonas y cefalosporinas en bacterias del género Salmonella aisladas a partir del hombre, de los animales y del medio ambiente
AGL2008-04147/GAN
Investigador
2005 - 2008 Tratamiento del pedero ovino y caprino: Desarrollo de un método rápido y seguro para instaurar una terapia antimicrobiana eficaz en el control de esta enfermedad
AGL2005-02416
Investigador
Universidad de Extremadura Facultad de Veterinaria, Espanha
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2021/01 - 2023/06 100% FIGO – BIOFUNCTIONAL PRODUCT WITH HIGH CIRCULARITY EFFICIENCY IN THE TRANSFORMATION AND CONSERVATION BY ADVANCED TECHNOLOGIES FOR THE EXTRACTION AND INCORPORATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS
POCI-01-0247-FEDER-064977
Programa Operacional Regional do Centro
1999/01/01 - 1999/03/31 ASSESMENT AND MODELLING OF THE THERMAL INACTIVATION OF ALICYCLOBACILLUS ACIDOTERRESTRIS IN A MODEL SYSTEM OF FRUIT JUICE - MSC IN FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
PRAXIS XXI/BM/17935/98
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Pinteus, S. "Oxidative stability of sunflower oil enriched with fig tree leaves bioactive compounds at frying temperature.". Trabalho apresentado em ICoWEFS2023 – Internacional Conference on Water, Energy, Food and Sustainability. Leiria, Portugal, Leira, 2023.
  2. Palomo, G.; Campos, M.J.; Ugarte, M.; Porrero, M.C.; Alonso, J.M.; Borge, C.; Vadillo, S.; et al. "Dissemination of antimicrobial-resistant clones of salmonella enterica among domestic animals, wild animals, and humans". 2020.
    10.1089/fpd.2012.1288
  3. Ribeiro, Joana; Pires, Pedro; Costa, Cátia; Baptista, Teresa; Rodrigues, Americo; Quesada, Alberto; Campos, Maria. "Antimicrobial profile of Enterobacteriaceae and Vibrionaceae isolated from Cerastoderma edule.". 2018.
    10.3389/conf.fmars.2018.06.00045
  4. Tomás, Catarina Cardoso; Oliveira, Emanuel; Sousa, D.; Uba-Chupel, M.; Furtado, G.; Rocha, C.; Teixeira, A.; et al. "Chemical characterization of fungal chitosan for industrial applications". Trabalho apresentado em Proceedings of the 3rd IPLeiria’s International Health Congress, 2016.
    10.1186/s12913-016-1423-5
  5. Ana, Augusto; Márcia, Caramalho; Campos, Campos; Rui, Pedrosa; Susana, Silva. "Development of marine based edible coating for minimally processed Fuji Apples". 2016.
    10.3389/conf.fmars.2016.04.00010
  6. Maria, Rodrigues; Márcia, Caramalho; Maria, Campos; Maria, Gil; Rui, Pedrosa. "Salted and dried Cod preserved by vacuum and modified atmosphere". 2014.
    10.3389/conf.fmars.2014.02.00174
  7. Kaori, Fonseca; Tiago, Simões; Ana, Augusto; Márcia, Caramalho; Maria, Campos; Carla, Tecelão; Marco, Lemos. "Lipolytic activity from bacteria prospected in polluted portuary sites". 2014.
    10.3389/conf.fmars.2014.02.00012
Artigo em revista
  1. Correia, Iris; Antunes, Madalena; Tecelão, Carla; Neves, Marta; Pires, Cristiana L.; Cruz, Pedro F.; Rodrigues, Maria; et al. "Nutritive Value and Bioactivities of a Halophyte Edible Plant: Crithmum maritimum L. (Sea Fennel)". Plants 13 3 (2024): 427. http://dx.doi.org/10.3390/plants13030427.
    10.3390/plants13030427
  2. Cátia Costa; Guilherme D. Ferreira; Marco Simões; Joana L. Silva; Maria J. Campos. "Real-Time PCR Protocol for Detection and Quantification of Three Pathogenic Members of the Vibrionaceae Family". Microorganisms (2022): https://doi.org/10.3390/microorganisms10102060.
    10.3390/microorganisms10102060
  3. Augusto, Ana; Miranda, Andreia; Costa, Leonor; Pinheiro, Joaquina; Campos, Maria J.; Raimundo, Délio; Pedrosa, Rui; et al. "A pilot plant scale testing of the application of seaweed-based natural coating and modified atmosphere packaging for shelf-life extension of fresh-cut apple". Journal of Food Processing and Preservation (2022): http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.16630.
    10.1111/jfpp.16630
  4. Christian Valdez; Cátia Costa; Marco Simões; Carla C. C. R. de Carvalho; Teresa Baptista; Maria J. Campos. "Detection of mcr-1 Gene in Undefined Vibrio Species Isolated from Clams". Microorganisms (2022): https://doi.org/10.3390/microorganisms10020394.
    10.3390/microorganisms10020394
  5. Ana Augusto; Andreia Miranda; Daniel Crespo; Maria J. Campos; Délio Raimundo; Rui Pedrosa; Geoffrey Mitchell; Keshavan Niranjan; Susana F.J. Silva. "Preservation of fresh-cut Rocha Pear using Codium tomentosum extract". LWT 155 (2022): 112938-112938. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112938.
    10.1016/j.lwt.2021.112938
  6. Azucena Mora; Maria Jorge Campos; Alberto Quesada. "Editorial: Zoonotic Microorganisms and Spread of Acquired Polymyxin Resistance Determinants". Frontiers in Microbiology (2022): https://publons.com/publon/51425884/.
    10.3389/FMICB.2022.849316
  7. Primitivo, Maria Joao; Neves, Marta; Pires, Cristiana L.; Cruz, Pedro F.; Brito, Catarina; Rodrigues, Ana C.; de Carvalho, Carla C. C. R.; et al. "Edible flowers of Helichrysum italicum: Composition, nutritive value, and bioactivities". Food Research International (2022): https://publons.com/wos-op/publon/52850895/.
    10.1016/J.FOODRES.2022.111399
  8. Marta Neves; Madalena Antunes; Wilson Fernandes; Maria J. Campos; Zélia M. Azevedo; Victor Freitas; João M. Rocha; Carla Tecelão. "Physicochemical and nutritional profile of leaves, flowers, and fruits of the edible halophyte chorão-da-praia (Carpobrotus edulis) on Portuguese west shores". Food Bioscience 43 (2021): 101288-101288. https://doi.org/10.1016/j.fbio.2021.101288.
    10.1016/j.fbio.2021.101288
  9. Hugo R. Monteiro; Ariana B. Moutinho; Maria J. Campos; Ana C. Esteves; Marco F. L. Lemos. "Insights into the Restoration of Tributyltin Contaminated Environments Using Marine Bacteria from Portuguese Fishing Ports". Applied Sciences 11 14 (2021): 6411-6411. https://doi.org/10.3390/app11146411.
    10.3390/app11146411
  10. Maria da Luz Calado; Branislav T. Šiler; Joana Silva; Celso Alves; Patrícia Susano; Débora Santos; Joana Alves; et al. "Marine endophytic fungi associated with Halopteris scoparia (Linnaeus) Sauvageau as producers of bioactive secondary metabolites with potential dermocosmetic application". PLOS ONE (2021): https://doi.org/10.1371/journal.pone.0250954.
    10.1371/journal.pone.0250954
  11. Lorena Hormeño; Maria J. Campos; Santiago Vadillo; Alberto Quesada. "Occurrence of tet(O/M/O) Mosaic Gene in Tetracycline-Resistant Campylobacter". Microorganisms (2020): https://doi.org/10.3390/microorganisms8111710.
    10.3390/microorganisms8111710
  12. Brito, Catarina; Bertotti, Taciana; Primitivo, Maria Joao; Neves, Marta; Pires, Cristiana L; Cruz, Pedro F; Martins, Patricia A T; et al. "Corema album spp: Edible wild crowberries with a high content in minerals and organic acids". Food Chemistry (2020): https://publons.com/publon/35790210/.
    10.1016/J.FOODCHEM.2020.128732
  13. Campos, Maria. "Influence of Codium tomentosum Extract in the Properties of Alginate and Chitosan Edible Films". Foods (2018): http://www.mdpi.com/2304-8158/7/4/53.
    10.3390/foods7040053
  14. Hormeno, Lorena; Ugarte-Ruiz, Maria; Palomo, Gonzalo; Borge, Carmen; Florez-Cuadrado, Diego; Vadillo, Santiago; Piriz, Segundo; et al. "ant(6)-I Genes Encoding Aminoglycoside O-Nucleotidyltransferases Are Widely Spread Among Streptomycin Resistant Strains of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli". Frontiers in Microbiology 9 (2018): http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=ORCID&SrcApp=OrcidOrg&DestLinkType=FullRecord&DestApp=WOS_CPL&KeyUT=WOS:000448022500002&KeyUID=WOS:000448022500002.
    10.3389/fmicb.2018.02515
  15. Campos, Maria. "Escherichia coli ST167 carrying plasmid mobilisable mcr-1 and blaCTX-M-15 resistance determinants isolated from a human respiratory infection.". International journal of antimicrobial agents (2017): http://europepmc.org/abstract/med/28599866.
    10.1016/j.ijantimicag.2017.05.005
  16. Hernández, M.; Iglesias, M.R.; Rodríguez-Lázaro, D.; Gallardo, A.; Quijada, N.M.; Miguela-Villoldo, P.; Campos, M.J.; et al. "Co-occurrence of colistin-resistance genes mcr-1 and mcr-3 among multidrug-resistant Escherichia coli isolated from cattle, Spain, September 2015". Eurosurveillance 22 31 (2017): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85028343213&partnerID=MN8TOARS.
    10.2807/1560-7917.ES.2017.22.31.30586
  17. Quesada A; Ugarte-Ruiz M; Iglesias MR; Porrero MC; Martínez R; Florez-Cuadrado D; Campos MJ; et al. "Detection of plasmid mediated colistin resistance (MCR-1) in Escherichia coli and Salmonella enterica isolated from poultry and swine in Spain.". (2016): http://europepmc.org/abstract/med/27033921.
    10.1016/j.rvsc.2016.02.003
  18. Campos, Maria. "Identification of the main quinolone resistance determinant in Campylobacter jejuni and Campylobacter coli by MAMA-DEG PCR". Diagnostic Microbiology and Infectious Disease (2015):
    10.1016/j.diagmicrobio.2015.11.002
  19. Maria Jorge Campos; Gonzalo Palomo; Lorena Hormeño; Américo Patrocínio Rodrigues; Rosario Sánchez-Benito; Segundo Píriz; Alberto Quesada. "Detection of QnrB54 and Its Novel Genetic Context in Citrobacter freundii Isolated from a Clinical Case". Antimicrobial Agents and Chemotherapy 59 2 (2015): 1375-1376. https://doi.org/10.1128/AAC.03895-14.
    10.1128/AAC.03895-14
  20. Campos, M.J.; Palomo, G.; Hormeño, L.; Herrera-León, S.; Domínguez, L.; Vadillo, S.; Píriz, S.; Quesada, A.. "Prevalence of quinolone resistance determinants in non-typhoidal Salmonella isolates from human origin in Extremadura, Spain". Diagnostic Microbiology and Infectious Disease (2014): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84894259755&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.diagmicrobio.2014.01.010
  21. Campos, M.J.; Palomo, G.; Hormeño, L.; Ugarte, M.; Porrero, M.C.; Herrera-León, S.; Vadillo, S.; Píriz, S.; Quesada, A.. "Co-occurrence of ACSSuT and cephalosporin resistance phenotypes is mediated by int1-associated elements in nontyphoidal salmonella enterica from human infections in Spain". Microbial Drug Resistance 19 5 (2013): 384-391. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84884565011&partnerID=MN8TOARS.
    10.1089/mdr.2012.0261
Artigo em revista (magazine)
  1. Campos, MJ. "O mar no pomar: aplicações de recursos marinhos em produtos agro-frutícolas", Revista Voz do Campo, 2016, https://www.calameo.com/books/00082119200c2d02f8e9b.
Capítulo de livro
  1. Maria Jorge Campos; Alejandro Gallardo; Alberto Quesada. "Optimized Design of Degenerate Primers for PCR Based on DNA or Protein Sequence Comparisons". 239-251. Springer {US, 2023.
    10.1007/978-1-0716-3358-8_19
  2. Madalena Antunes; Iris Barreto; Ângela Faria; Susana Silva; Carla Tecelão; Maria Jorge Campos; Marta Neves. "Antioxidant Activity and Nutritional Composition of Fine Grounds Obtained in the Production of Sour Cherry Liqueur: A By-Product Valorization". 2023.
    10.1007/978-3-031-26849-6_44
  3. Campos, MJ; Gallardo, Alejandro; Quesada, Alberto. Autor correspondente: Campos, MJ. "Optimized Design of Degenerate Primers for PCR Based on DNA or Protein Sequence Comparisons". In Methods in Molecular Biology, 239-251. Springer US, 2023.
    10.1007/978-1-0716-3358-8_19
  4. Telma Orvalho; Daniela C. Vaz; Vânia Ribeiro; Maria Jorge Campos. "Storage Procedures Influence the Antioxidant Capacity of Bee Pollen". 193-200. Springer International Publishing, 2021.
    10.1007/978-3-030-75315-3_23
  5. Escaleira, Rafael M.; Campos, Maria J.; Alves, M. L.; Rafael M. Escaleira; Maria J. Campos; M. L. Alves. "Mycelium-Based Composites: A New Approach to Sustainable Materials". In Sustainability and Automation in Smart Constructions, 261-266. Springer International Publishing, 2020.
    10.1007/978-3-030-35533-3_30
  6. Campos, Maria. "Strategies to Improve Efficiency and Specificity of Degenerate Primers in PCR.". In Methods in molecular biology (Clifton, N.J.). 2017.
    10.1007/978-1-4939-7060-5_4
Edição de livro
  1. maria jge campos. Zoonotic Microorganisms and Spread of Acquired Polymyxin Resistance Determinants. Frontiers Media SA. 2022.
    10.3389/978-2-88974-589-0 • Editor
Poster em conferência
  1. Pinteus, S. Autor correspondente: Pinteus, S. "Evaluation of the antioxidant potential of Ficus carica leaves obtained by hydrostatic pressure assisted extraction - HHPAE". Trabalho apresentado em PSE Young Scientists's Meeting 2023, 2023.
  2. Campos, Maria Jorge. "Fig tree leaves - a neglected byproduct with potential to address skin microbiome disorders". Trabalho apresentado em SE Trends in Natural Products - Young scientists' meeting, Paris, France, 2023.
  3. Pinteus, Susete. Autor correspondente: Pinteus, Susete. "Ficus carica L. Dauphine leaves as source of antimicrobial compoundsXXII European congress on Food Chemistry". Trabalho apresentado em XXII European congress on Food Chemistry, 2023.
  4. Campos, MJ. "Valorization of Ficus carica L. orchards subproducts: evaluation of antioxidant properties of fig tree leaves obtained by different green extraction approaches". Trabalho apresentado em XXII European congress on Food Chemistry, 2023.
  5. Campos, MJ. "Development of iota-carrageenan/alginate composite films using processed stone sludge as a hardening agent". Trabalho apresentado em 24th International Seaweed Symposium. Hobart, Tasmania, 2023.
  6. Maria Jorge Campos. "POTENTIAL OF SENSU STRICTO MARINE FUNGI ISOLATED FROM THE PORTUGUESE WESTERN COAST AS PRODUCERS OF ANTICANCER AGENTS". Trabalho apresentado em XII European Conference on Marine Natural Products, 2021.
  7. Félix, Carina; Alves, Celso; Augusto, Ana; Campos, Maria J.; Costa, S.; Cruz, A.; Duarte, D.; et al. "Project ORCHESTRA - Add-value to ORCHards through thE full valoriSaTion of macRoalgAe (nº 70155), co-funded by Centro 2020 program, Portugal 2020, European Union, European Regional Development Fund". Trabalho apresentado em Bioprosp 21 International Conference, 2021.
  8. Calado, ML; Alves, Celso; Silva, J; Pinteus, S; Pedrosa, Rui; Gaspar, H; Campos, MJ; et al. "Antimicrobial and Antioxidative Activities of Marine Fungal Crude Extracts Isolated from the Portuguese Western Coast". 2020.
    10.3390/md18010040
  9. Augusto A; Gaspar, H; Pedrosa R; Campos, MJ; Susana FJS. "Hydroethanolic extraction from the macroalgae Codium tomentosum and anti-browning applications of the extract". Trabalho apresentado em 9th International Conference on Algal Biomass, Biofuel and Bioproducts. 17-19 June 2019, Boulder, CO, USA, 2019.
    10.22616/foodbalt.2019.052
  10. Campos, MJ. "Perfil de resistência a antimicrobianos em microrganismos isolados de saladas minimamente processadas". Trabalho apresentado em Conferênica de Inovação e Segurança Alimentar – CISA2018, 2018. ESTM, IPLeiria, Peniche, 2018.
  11. Campos, Maria. "Development of edible coatings for minimally processed products". Trabalho apresentado em 3rd International ISEKI-Food Conference, 2014.
  12. Campos, MJ. "Expression of ß-lactamases genes in Salmonella enterica isolated from human clinical cases in Extremadura". Trabalho apresentado em XXIII Congresso Nacional de Microbiología, SEM, 11-14 July 2011, Salamanca., 2011.
  13. Campos, MJ. "Trancendencia de la fauna salvaje para la dispersión de antibiorresistencias en bactérias del género Salmonella aisladas de animales domésticos". Trabalho apresentado em XXIII Congresso Nacional de Microbiología, SEM, 11-14 July 2011, Salamanca, 2011.
  14. Campos, MJ. "Identificación de plásmidos que confieren resistência a ß-lactamases de cepas de Salmonella enterica aisladas de animales en el Sur de España". Trabalho apresentado em XXIII Congresso Nacional de Microbiología, SEM, 11-14 July 2011, Salamanca., 2011.
Resumo em conferência
  1. Maria Jorge Campos. "100% Figo - valorization of neglected subproducts resulting from figs production: a step towards sustainable circular economy and zero waste.". Trabalho apresentado em Biotechnology for a circular bioeconomy: carbon capture, waste recycling and mitigation of global warming, AFOB-EFB Virtual Conference, 2023.
  2. Rafael M. E. Alves; M. L. Alves; Maria J. Campos; Alves, Rafael M. E.; Alves, M. L.; Campos, Maria J.. "Morphology and Thermal Behaviour of New Mycelium-Based Composites with Different Types of Substrates". 2020.
    10.1007/978-3-030-29041-2_24
  3. Calado, Maria da Luz; Alves, Celso; Silva, Joana; Pinteus, Susete; Pedrosa, Rui; Gaspar, Helena; Campos, Maria Jorge. "Cytotoxic Activity of Marine Fungal Crude Extracts Isolated from the Portuguese Western Coast". 2020.
  4. Campos, Maria. "Spectroscopic characterization of chitosans of fungal origin: Absidia sp and Cunninghamella sp.". Trabalho apresentado em 8.º Congresso Nacional de Biomecânica, 2019.
  5. Tomás, Catarina Cardoso; Oliveira, Emanuel; Sousa, D.; Uba-Chupel, M.; Furtado, G.; Rocha, C.; Teixeira, A.; et al. "Proceedings of the 3rd IPLeiria’s International Health Congress". 2016.
    10.1186/s12913-016-1423-5
  6. Campos, Maria. "Antimicorbial resistance determinants of Campylobacter isolates from human and animals". Trabalho apresentado em . I International Caparica Conference in Antibiotic Resistance, 2015.
  7. Campos, MJ. "Evaluating phosphate concentration throughout the production of dried and salted cod". Trabalho apresentado em 2nd IPLeiria's Health International Congress. 9th & 10th May, 2014, 2014.
  8. Campos, MJ. "Lipase-producing bacteria from an intertidal marine environment: isolation and characterization". Trabalho apresentado em 6th international BIOPROSP Conference on Marine Bioprospecting from cold marine environment, 20-22 February 2013, Tromsø, Norway, 2013.
  9. Campos, MJ. "Antimicrobial resistance of Campylobacter isolates from human and animals: the spread of resistance determinants reduces susceptibility against tetracycline and streptomycin". Trabalho apresentado em V International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology - BioMicroWorld2013, 2-4 October 2013, Madrid, Spain., 2013.
  10. Magistrali, C.; Scuota, S.; Sensi, M.; Neri, M. C.; Maresca, C.. "Class 1 integrons of Salmonella enterica isolated from white or Iberian swine in the Southwest of Europe". Trabalho apresentado em 21st International Pig Veterinary Society Congress. 18 to 21 July 2010. Vancouver, Canada., 2010.
    10.31274/safepork-180809-558
  11. Campos, MJ. "Detection of Brachyspira intermedia in wild boar (Sus srofa) in Spain". Trabalho apresentado em 9th Biennial Conference of the European Wildlife Disease Association. 13 to 16 September 2010. Vlieland, The Netherlan, 2010.
  12. Campos, MJ. "Clonal relationships and antimicrobial resistance in Salmonella enterica strains isolated from wild animals in Spain". Trabalho apresentado em 9th Biennial Conference of the European Wildlife Disease Association. 13 to 16 September 2010. Vlieland, The Netherlands, 2010.
  13. Campos, MJ. "Antimicrobial resistance in E. coli O157:H7 from animal and human sources in Southwest Spain". Trabalho apresentado em International Conference on Antimicrobial Research. 3 to 5 November 2010. Valladolid, Spain., 2010.
  14. Campos, MJ. "White swine as a re-emergingreservoir of antimicrobial-resistant nontyphoidal Salmonella". Trabalho apresentado em International Conference on Antimicrobial Research. 3 to 5 November 2010. Valladolid, Spain, 2010.
  15. Campos, MJ. "Quinolone resistance in nontyphoidal Salmonella enterica: role of chromosomal mutations and plasmid-mediated determinants". Trabalho apresentado em III International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology – BioMicroWorld 2009, 2- 4 December. Lisbon, Portugal., 2009.
  16. Campos, MJ. "ß-lactam resistance and extended-spectrum ß-lactamases in Salmonella strains isolated from animals". Trabalho apresentado em III International Conference on Environmental, Industrial and Applied Microbiology – BioMicroWorld 2009, 2- 4 December. Lisbon, Portugal., 2009.
  17. Campos, MJ. "Class 1 integrons and gene cassettes present in Pseudomonas spp., Aeronomas spp. and Vibrio spp. isolated from wild and farmed fish in Peniche and Setúbal, Portugal.". Trabalho apresentado em International Meeting on Marine Resources 2009, 16-18 November . Peniche, Portugal, 2009.
  18. Campos, MJ. "Spread and phenotype expression of antibiotic resistance gene cassettes in class 1 integrons detected in Salmonella enterica strains from human and animal clinical samples in Spain". Trabalho apresentado em 3rd Congress of European Microbiologists - FEMS 2009, 28 June – 2 July. Gothenburg, Sweden., 2009.
  19. Campos, MJ. "Study of antimicrobial resistance in Vibrio spp., Aeromonas spp. and Pseudomonas spp.isolated from wild and farmed fish in Peniche and Setúbal, Portugal". Trabalho apresentado em 3rd Congress of European Microbiologists - FEMS 2009, 28 June – 2 July. Gothenburg, Sweden, 2009.
  20. Campos, MJ. "Quinolone resistance in Salmonella genus Strains isolated from humans and animals in Extremadura (Spain". Trabalho apresentado em 3rd Congress of European Microbiologists - FEMS 2009, 28 June – 2 July. Gothenburg, Sweden., 2009.
  21. Campos, MJ. "Antimicrobial resistance in Salmonella enterica isolated from animals in Andalusia (Spain)". Trabalho apresentado em Congresso MICRO’07– BIOTEC’07. 2007. Lisboa, Portugal., 2007.

Propriedade Intelectual

Patente
  1. Susana F. J. Silva; Campos, MJ; Rui, Pedrosa; Ana Augusto; Sérgio Leandro; Maria José Rodrigues; Délio Raimundo. 2016. "REVESTIMENTO DE ORIGEM MARINHA PARA APLICAÇÃO EM PRODUTOS MINIMAMENTE PROCESSADOS OU DE QUARTA GAMA E RESPECTIVO MÉTODO DE PRODUÇÃO".
Atividades

Orientação

Título / Tema
Papel desempenhado
Curso (Tipo)
Instituição / Organização
2019 - Atual Characterization of the physicochemical properties of bee pollen and determination of shelflife
Orientador
Master degree in Quality Management and Food Safety (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2020/09 - 2022/01 Desenvolvimento de novo produto - Contratipo Molho Tabasco – Inovação, Qualidade e Segurança associadas a este produto
Coorientador
Master degree in Quality Management and Food Safety (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2021 - 2022 Sistema de fraude alimentar segundo a norma BRC Food Safety versão 8
Orientador
Master degree in Quality Management and Food Safety (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2019 - 2022 Production of vegan wine. Master degree in Quality Management and Food Safety
Orientador
Master degree in Quality Management (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2019/09 - 2021/02/21 Pesquisa de fatores de patogenicidade e de resistência antimicrobiana em bactérias ictiopatogénicas
Orientador
MSc Aquaculture (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria, Portugal
2019 - 2020/07/27 Resistência antimicrobiana a beta-lactâmicos, Colistina e Quinolonas em enterobactérias e Vibrio spp. isoladas de Ruditapes decussatus e Ruditapes philippinarum
Orientador
Biotecnologia dos Recursos Marinhos (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2019 - 2020/04/12 Estudo da viabilidade e incorporação de Myrtus spp. em diferentes produtos alimentares
Orientador
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2019 - 2020/04/10 Corema Album (L.) D. Don : caracterização físico-química, capacidade antioxidante in vitro em ensaios de DPPH, ABTS e FRAP e perfil de ácidos gordos por cromatografia gasosa
Orientador
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2019 - 2020 Enquadramento do sistema Smart Knives – Ivo Cutelarias na norma ISO 22000-2018: Estudo de aplicação num centro de desmancha da indústria
Orientador
Master degree in Quality Management and Food Safety (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2018 - 2019 Study of advanced mycelium materials for use in the automotive industry
Orientador
Master degree in Automotive Engineering (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal
2015 - 2015 Renewal of the certification of the BRC framework, application of the ETI - Ethical Trading Initiative labor code and the specific Walmart framework in the fruit center O Melro.OP
Orientador
Gestão da Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2013 - 2014 Conservation of dry salted cod in conditions of temperature abuse
Coorientador
Master degree in Quality Management and Food Safety (Mestrado)
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal

Membro de comissão

Descrição da atividade
Tipo de participação
Instituição / Organização
2021/09/16 - Atual Coordinator MSc in Gastronomy
Coordenador
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2021 - Atual Member of the scientific and pedagogical comission for the TeSP Healthy Food Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2017 - Atual Member of the scientific and pedagogical commission for the MSc degree in Food Engineering at ESTM, IPLeiria
2017 - Atual Member of the scientific and pedagogical commission for TeSP in Laboratory Analysis at ESTM, IPLeiria.
2017 - Atual Member of the Scientific and Pedagogical Commission of the Postgraduate Course in Wine Business at ESTM, IPleiria
2016 - Atual Member of the ESTM Representative Council at ESTM, IPLeiria
2015 - Atual Coordinator of the TeSP course in Innovation and Food Technology at ESTM, IPleiria
2019 - 2020 Coordinator of the TeSP course in Healthy Food at ESTM, IPLeiria
Coordenador
Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal
2013 - 2016 Member of the Technical and Scientific Council at ESTM, IPLeiria
2013 - 2015 Member of the permanent committee of the Technical and Scientific Council at ESTM, IPLeiria
2013 - 2015 Secretary of the ESTM Technical and Scientific Council, ESTM, IPLeira
Distinções

Prémio

2018 Prémio I&D+i Politécnico de Leiria – Ciências da Vida e Saúde
Instituto Politécnico de Leiria Centro Interdisciplinar de Ciências Sociais, Portugal