???global.info.a_carregar???
Catarina Marques Gomes is a CITAB (UTAD) researcher specialized in Food & Beverage technology. She attends the PhD in Agricultural Production Chains - From Fork to Farm (AgriChains) at Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro since 2020/10/01. Her PhD research mainly focus on the emo-sensorial and chemical profile of wine and wine vinegar - the impact of tryptophan derived molecules as health-promoting compounds, and the impact of labels in consumers using immersive environments. She is a Business Intelligence Analyst, and an EU project manager, proposal & tender consultant (scope & objectives; state of the art research & innovation definition; international networking & strategic consortium building; definition of visibility strategies, dissemination, communication, and exploitation principles) within biotech & cleantech scope. She has collaborated with several international companies and research centers.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Catarina Isabel Patrício Sá Marques Gomes

Nomes de citação

  • Marques, Catarina

Identificadores de autor

Ciência ID
5417-7EA4-991C
ORCID iD
0000-0002-0763-8942

Telefones

Telemóvel
  • 918447169 (Pessoal)

Websites

Domínios de atuação

  • Humanidades - Línguas e Literaturas
  • Ciências Agrárias - Biotecnologia Agrária e Alimentar

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Português (Idioma materno)
Inglês Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2)
Espanhol; Castelhano Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2) Utilizador proficiente (C2)
Árabe Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Italiano Utilizador independente (B1) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A2) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1)
Checo Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Alemão Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A1)
Formação
Grau Classificação
2020/10/01 - 2024
Em curso
Agricultural Production Chains – From Fork to Farm (AgriChains) (Doktor (PhD))
Especialização em Sensory Sciences
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal

Universidade do Minho, Portugal
"Cross-cultural study on Iberian Peninsula DOC regions of Douro and Rioja: The impact of health-promoting compounds (like L-tryptophan, Melatonin and Serotonin) and sensorial profile on labels of wine and wine by-products (vinegar and brandy) " (TESE/DISSERTAÇÃO)
2013/10/01 - 2016/06/30
Concluído
Oenology (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
"Sensorial and chemical characterization of monovarietal wines Alvarinho, Arinto and Loureiro (Work done in AVELEDA S.A. - creation and training of a tasting panel)" (TESE/DISSERTAÇÃO)
15
2012/09 - 2012/10
Concluído
Initial Pedagogical Training Course for Trainers (Outros)
Academia ZonaVerde, Portugal
2009/09/01 - 2011/01/31
Concluído
Languages and Business Relations (Postgraduate Certificate)
Especialização em English, Spanish and Arabic
Universidade de Aveiro, Portugal
2006/09/01 - 2009/07/31
Concluído
Languages and Business Relations (Bachelor (1.º ciclo de estudos))
Especialização em English, Spanish and Arabic
Universidade de Aveiro, Portugal
15
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2020/10/01 - 2024/09/30 Investigador (Investigação) Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal
CITAB - Centre for the Research and Technology of Agro-Environmental and Biological Sciences, Portugal
2023/06/01 - 2023/12/31 Investigador visitante (Investigação) Università degli Studi della Tuscia, Itália
Università degli Studi della Tuscia, Itália
2022/03/01 - 2022/12/31 Investigador visitante (Investigação) Instituto de Hortofruticultura Subtropical y Mediterránea” La Mayora” (IHSM), Espanha
Instituto de Hortofruticultura Subtropical y Mediterránea La Mayora, Espanha
2022/01/01 - 2022/06/24 Investigador visitante (Investigação) Universidade de Aveiro, Portugal
Universidade de Aveiro CICECO, Portugal
2021/07/01 - 2021/12/31 Investigador visitante (Investigação) Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Espanha
Laboratorio de Análisis del Aroma, sabor y Enología (LAAE-Rioja), Espanha

Outros

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2023/08/01 - 2023/11/30 Consulting & Business Intelligence Magfi (consulting services & Business Intelligence), Malta
Magfi (consulting services & Business Intelligence), Malta
2022/07/01 - 2022/12/31 EIT Food RIS Fellowship - Panel training on fragrances; Benchmarking of mood states prediction in social media for food and beverages. FoodPairing, Bélgica
FoodPairing, Bélgica
2017/12/01 - 2020/03/31 CEO LovelySerenity Lda, Portugal
2014/06/01 - 2017/09/30 Agricultural manager - Cut Flower Production Reinaldo Luís Pinto Silva Gomes, Portugal
2012/02/01 - 2013/10/31 Editorial Representative Raiz Editora - Porto Editora, Portugal
2010/09/15 - 2011/06/22 English Teacher (Primary school) Ovar Forma - Empresa Municipal para o Ensino e Formação, Portugal
2011/02/01 - 2011/05/31 CENSUS Taker Instituto Nacional de Estatistica, Portugal
2010/05/03 - 2010/06/18 English Teacher (Primary school) Ovar Forma - Empresa Municipal para o Ensino e Formação, Portugal
Projetos

Outro

Designação Financiadores
2024/03/01 - Atual CIDERWISE
COMPETE2030-FEDER-00765400 MPr-2023-12
Co-Investigador Responsável (Co-IR)
Em avaliação
2024/01/01 - Atual Innovation Fund Small Scale Programme (IFSSC2023)
IFSSC2023
Investigador
2024 - Atual ReBioCycle - Recycling bio-based plastics increasing sorting and recycled content (upcycling) (HORIZON-JU-CBE-2023-IA-04)
HORIZON-JU-CBE-2023-IA-04
Project Proposal Writing
2024 - Atual BioIntense - De-bottlenecking European fermentation potential via a FAST bioprocess integration approach (HORIZON-JU-CBE-2023-IA-03)
HORIZON-JU-CBE-2023-IA-03
Project Proposal Writing
2023/01/01 - 2023/06/30 E-Flavour (POCI-01-0247-FEDER-049337)
POCI-01-0247-FEDER-049337
Investigador
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Vilela, Alice Maria Correia; Lopes, Cátia; Marques, Catarina; Nunes, Fernando Hermínio Ferreira Milheiro; Correia, Elisete; Cosme, Fernanda. "Phenolic and sensorial characterization of Loureiro monovarietal wines from Portuguese Vinho Verde Region". 2017.
  2. Lopes, Cátia; Marques, Catarina; Correia, Elisete; M. Nunes, Fernando; Vilela, Alice; Cosme, Fernanda. "Phenolic composition of white monovarietal wines from the Vinho Verde region". 2016.
  3. Marques, Catarina; Vilela, Alice; Correia, Elisete. "Statistical techniques for sensorial characterization of wines from three different grape varieties of Vinho Verde Region.". 2016.
  4. Vilela, Alice; Lopes, Cátia; Marques, Catarina; M. Nunes, Fernando; Correia, Elisete; Cosme, Fernanda. "STUDY OF CHEMICAL AND SENSORY PROPERTIES OF LOUREIRO MONOVARIETAL WINES FROM PORTUGUESE VINHO VERDE REGION – A CHEMOMETRIC APPROACH". 2016.
  5. Marques, Catarina; Correia, Elisete; Vilela, Alice. "A LEXICON FOR DESCRIBING THE ORAL, NASAL AND ORTHO-NASAL SENSATIONS ELICITED BY PORTUGUESE MONOVARIETAL LOUREIRO WINES". 2016.
  6. Marques, Catarina; Correia, Elisete; Vilela, Alice. "Recruitment, selection and training of a sensory panel for Vinho Verde organoleptic evaluation". 2016.
Artigo em revista
  1. Marques, Catarina; Dinis, Lia-Tânia; Vilela, Alice Maria Correia. Autor correspondente: Vilela, Alice Maria Correia. "Beyond the Bottle: Exploring Health-Promoting Compounds in Wine and Wine-Related Products—Extraction, Detection, Quantification, Aroma Properties, and Terroir Effects". Foods 12 (2023): 4277. https://doi.org/10.3390/ foods12234277.
    Publicado • https://doi.org/10.3390/ foods12234277
  2. Marques, Catarina; Correia, Elisete; Dinis, Lia-Tânia; Vilela, Alice. "An Overview of Sensory Characterization Techniques: From Classical Descriptive Analysis to the Emergence of Novel Profiling Methods". Foods 11 3 (2022): 255. http://dx.doi.org/10.3390/foods11030255.
    Publicado • 10.3390/foods11030255
  3. Vilela, Alice Maria Correia; Marques, Catarina; Correia, Elisete; Nunes, Fernando Hermínio Ferreira Milheiro; Cosme, Fernanda. "Vinhos verdes: perfil sensorial dos vinhos monovarietais da casta Loureiro". (2019): http://hdl.handle.net/10348/9360.
  4. Vilela, Alice; Marques, Catarina; Correia, Elisete. "Structural Equation Modelling (SEM) applied to sensory profile of Vinho Verde monovarietal wines". Food Research International 111 (2018): 650-660. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2018.05.077.
    10.1016/j.foodres.2018.05.077
Artigo em revista (magazine)
  1. Vilela, Alice Maria Correia; Marques, Catarina; Correia, Elisete; L. Filipe-Ribeiro; Nunes, Fernando M.; Cosme, Fernanda. "Características sensoriais dos monovarietais das castas Loureiro, Alvarinho e Arinto", BONS VINHOS , 2019
Poster em conferência
  1. Marques, Catarina; Aires, Alfredo; Elisete Correia; Alice Vilela. "An overview of wine sensory characterization: from classical descriptive analysis to the emergence of novel profiling techniques.". Trabalho apresentado em 8th International Macrowine Conference on macromolecules and secondary metabolites of grapevine and wine – MACROWINE 2021, 2021.
    10.13140/RG.2.2.11238.34888
Tese / Dissertação
  1. Marques, Catarina Isabel Patrício Sá. "Caracterização sensorial e química de vinhos monovarietais das castas Alvarinho, Loureiro e Arinto". Mestrado, 2016. http://hdl.handle.net/10348/7374.
Atividades

Revisão ad hoc de artigos em revista

Nome da revista (ISSN) Editora
2023/03/28 - Atual Journal of the Science of Food and Agriculture
2023/01/19 - Atual Brazilian Journal of Food Technology
2021/02/06 - Atual Iranian Journal of Veterinary Research