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Tatiane Cristina Gonçalves de Oliveira, has a Degree in Food Engineering by the Federal University Technology of Paraná, Brazil and received an equivalence in graduation degree in Food Engineering granted by the Polytechnic Institute of Bragança (Agriculture School). She has also a Master's degree in Food Quality and Safety in the Polytechnic Institute of Bragança (CIMO-IPB), with a thesis entitled "Evaluation of the probiotic potential of isolated yeasts of table olives from the cultivar Negrinha de Freixo". In Brazil, she has a Master's degree in Food Engineering at the State University of Campinas, resulting in the thesis entitled "Pretreatment of hydrolysis of lignocellulosic biomass in subcritical water for second generation ethanol production". This work originated in one publications in the Journal Supercritical Fluids, one publication in BioEnergy Research, one poster in Brazil conference and one patente filed in the Brazilian National Institute in Industrial Property (INPI, BR 10 2020 017929 2). PhD student in Pharmaceutical Sciences with specialization in nutrition and food chemistry, from the Faculdade de Farmácia da Universidade do Porto (FFUP), and develops her thesis focusing on the valorization of fruit and vegetable by-products to obtain natural ingredients at the Centro de Investigação da Montanha (CIMO-IPB), Bragança, Portugal.
Identificação

Identificação pessoal

Nome completo
Tatiane Cristina Gonçalves de Oliveira
Género
Feminino

Nomes de citação

  • Oliveira, Tatiane
  • OLIVEIRA, T. C. G.
  • Tatiane C. G. Oliveira

Identificadores de autor

Ciência ID
8412-9342-DFCA
ORCID iD
0000-0002-2117-7943

Endereços de correio eletrónico

  • tatiane.oliveira@ipb.pt (Profissional)
  • taticgoliveira@outlook.com (Pessoal)

Moradas

  • Centro de Investigação de Montanha - Campus Santa Apolónia, 5300-253, Bragança, Bragança, Portugal (Profissional)

Websites

Domínios de atuação

  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Biocombustíveis
  • Ciências Agrárias
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial - Fermentação
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Outras Ciências da Engenharia e Tecnologias - Engenharia e Tecnologia Alimentar
  • Ciências da Engenharia e Tecnologias - Biotecnologia Industrial

Idiomas

Idioma Conversação Leitura Escrita Compreensão Peer-review
Inglês Utilizador elementar (A2) Utilizador independente (B1) Utilizador elementar (A1) Utilizador elementar (A2)
Formação
Grau Classificação
2022/02/01 - 2026/01
Em curso
Ciências Farmacêuticas (Doutoramento)
Universidade do Porto Faculdade de Farmácia, Portugal

Instituto Politécnico de Bragança Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2023/12/07
Concluído
STEP Workshop - Literature review through the integration of qualitative and quantitative analysis techniques, within the activities of the STEP project – STEM Research and Equality, Diversity and Inclusion (Outros)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2023/06/02 - 2023/06/03
Concluído
Course in Cell Culture and Clinical Applications (Outros)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2021
Concluído
Engenharia Alimentar (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
15 valores
2018/03/05 - 2020/05/21
Concluído
Engenharia de Alimentos (Master)
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brasil
2019/03/20
Concluído
Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado)
Especialização em Sem especialização
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
"Avaliação do potencial probiótico de leveduras isoladas de azeitonas de mesa da cultivar Negrinha de Freixo" (TESE/DISSERTAÇÃO)
17 valores
2011/08/04 - 2017/08/04
Concluído
Engenharia de Alimentos (Bachelor)
Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, Brasil
Percurso profissional

Ciência

Categoria Profissional
Instituição de acolhimento
Empregador
2022/02/01 - Atual Estagiário de Investigação (Investigação) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Projetos

Bolsa

Designação Financiadores
2014 - 2015 Produção e Caracterização de Vinagre de Jabuticaba
a
Bolseiro de Iniciação Científica
Concluído

Projeto

Designação Financiadores
2018 - 2021/09 WASTE2ENERGY: Integração das tecnologias supercrítica e digestão anaeróbia para produção de precursores de biocombustíveis
a
Master's student without scholarship
Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Engenharia de Alimentos, Brasil
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo
Em curso
2019 - 2019 Ciência e Artes nas Férias
a
Monitora
Concluído
Produções

Publicações

Artigo em conferência
  1. Oliveira, Tatiane Cristina Gonçalves de; Colla, Eliane; Baptista, Paula; Pereira, J.A.; Pereira, Ermelinda. "Perfil enzimático de leveduras isoladas durante o processamento de azeitonas de mesa da cultivar Negrinha de Freixo". Trabalho apresentado em VII Simpósio Nacional de Olivicultura, 2020.
Artigo em revista
  1. Tatiane C.G. Oliveira; Cristina Caleja; M. Beatriz P.P. Oliveira; Eliana Pereira; Lillian Barros. "Reuse of fruits and vegetables biowaste for sustainable development of natural ingredients". Food Bioscience (2023): http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102711.
    10.1016/j.fbio.2023.102711
  2. Oliveira, Tatiane C. G.; Sganzerla, William Gustavo; Ampese, Larissa Castro; Sforça, Beatriz P.; Goldbeck, Rosana; Forster-Carneiro, Tânia. "Sustainable valorization of apple waste in a biorefinery: a bibliometric analysis". Biofuels, Bioproducts and Biorefining (2022): http://dx.doi.org/10.1002/bbb.2343.
    Publicado • 10.1002/bbb.2343
  3. Oliveira, T. C. G.; Interlandi, M. A.; Hanlon, K. E.; Torres-Mayanga, P. C.; Silvello, M. A. C.; Timko, M. T.; Rostagno, M. A.; Goldbeck, R.; Forster-Carneiro, T.. "Integration of Subcritical Water and Enzymatic Hydrolysis to Obtain Fermentable Sugars and Second-Generation Ethanol from Sugarcane Straw". BioEnergy Research (2021): http://dx.doi.org/10.1007/s12155-021-10274-4.
    10.1007/s12155-021-10274-4
  4. Oliveira, T.C.G.; Hanlon, K.E.; Interlandi, M.A.; Torres-Mayanga, P.C.; Silvello, M.A.C.; Lachos-Perez, D.; Timko, M.T.; et al. "Subcritical water hydrolysis pretreatment of sugarcane bagasse to produce second generation ethanol". The Journal of Supercritical Fluids 164 (2020): 104916. http://dx.doi.org/10.1016/j.supflu.2020.104916.
    10.1016/j.supflu.2020.104916
  5. Pazuch, C.M.; Kalschne, D.L.; Siepmann, F.B.; Marx, I.M.G.; de Oliveira, T.C.G.; Spinosa, W.A.; Canan, C.; Colla, E.. "Optimization and characterization of vinegar produced from rice bran". Food Science and Technology (Brazil) 40 3 (2020): 608-613. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85091716959&partnerID=MN8TOARS.
    10.1590/fst.13919
  6. Oliveira, Tatiane; Ramalhosa, Elsa; Nunes, Luís; Pereira, José A.; Colla, Eliane; Pereira, Ermelinda L.. "Probiotic potential of indigenous yeasts isolated during the fermentation of table olives from Northeast of Portugal". Innovative Food Science & Emerging Technologies 44 (2017): 167-172. http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2017.06.003.
    Publicado • 10.1016/j.ifset.2017.06.003
Poster em conferência
  1. Tatiane C. G. Oliveira; Caleja, Cristina; Délio Raimundo; Maria Beatriz P.P. Oliveira; Barros, Lillian; Pereira, Eliana. "Resíduo da extração de Cucurbita pepo L. como fonte promissora de fibras e proteínas". Trabalho apresentado em Encontro Nacional com a Ciência e Tecnologia em Portugal: Ciência e Oceano para além do horizonte (Encontro Ciência 2023), 2023.
  2. Ana Luisa S. Pepinelli; Tatiane C. G. Oliveira; Caleja, Cristina; Dias, Maria Inês; Kostic, Marina; Marina Sokovic; Odinei H. Gonçalves; et al. "Characterization of the biological residue Brassica Oleracea L. to obtain a potential natural ingredient". Trabalho apresentado em 2nd International Congress on Bioactive Compounds and 3rd International Workshop on Bioactive Compounds: Personal Nutrition, Ageing and Food Science, 2022.
  3. Pascoalino, Liege; Tatiane C. G. Oliveira; Caleja, Cristina; Carocho, Marcio; Maria Beatriz P.P. Oliveira; Pereira, Eliana; Barros, Lillian. "Natural ingredients obtained from Brassica Oleracea L. waste". Trabalho apresentado em Trends in grain-based foods, 2022.
  4. OLIVEIRA, T. C. G.; TORRES-MAYANGA, P. C.; SILVELLO, M. A. C.; Goldbeck, R.; FORSTER-CARNEIRO, T.. "Effect of Subcritical Water as a Pre-treatment for Sugar and Ethanol Industry Residues". Trabalho apresentado em 13 SLACA - Simpósio Latino Americano de Ciência de Alimentos, 2019.
  5. Oliveira, Tatiane Cristina Gonçalves de; Ramalhosa, Elsa; Colla, Eliane; Pereira, J.A.; Pereira, Ermelinda. "Antioxidant activity of indigenous yeasts isolated during the fermentation oftabíe otïves from Northeast of Portugal". Trabalho apresentado em IUFOST 2016 - 18 tH World Congress of Food Science and Technology, 2016.
  6. Oliveira, Tatiane Cristina Gonçalves de; Colla, Eliane; Baptista, Paula; Pereira, J.A.; Pereira, Ermelinda. "Perfil enzimático de leveduras isoladas durante o processamento de azeitonas de mesa da cultivar Negrinha de Freixo". Trabalho apresentado em In I Congreso Ibérico de Olivicultura, 2016.
Tese / Dissertação
  1. Oliveira, Tatiane Cristina Gonçalves de. "Avaliação do potencial probiótico de leveduras isoladas de azeitonas de mesa da cultivar Negrinha de Freixo". Mestrado, 2016. http://hdl.handle.net/10198/13098.

Propriedade Intelectual

Patente
  1. FORSTER-CARNEIRO, T.; GOLDBECK, R.; ROSTAGNO, M. A.; OLIVEIRA, T. C. G.; SILVELLO, M. A. C.; TORRES-MAYANGA, P. C.. 2020. "Processo para a Produção de Etanol Segunda Geração". Brasil.
    Concedida/Emitida
Atividades

Apresentação oral de trabalho

Título da apresentação Nome do evento
Anfitrião (Local do evento)
2023/11 Promoção de estratégias de sustentabilidade através da caracterização de subprodutos vegetais XXVII Encontro Luso Galego de Química
2023/07 The extraction residues as a promising source of fiber and proteins XVIII National Meeting of the Portuguese Society of Chemistry
2023/05/24 Evaluation of the Preservative Capacity of Brassica oleracea var. Acephala Extract in a Bakery Product International Seminar “ArtiSaneFood: Biopreservation and risk modelling approaches”
(Portugal)
2022/11 Non-conventional edible plants: Tradescantia Zebrina Bosse and alternanthera Brasiliana L., as sources of food natural colourants 2nd International Congress on Bioactive Compounds and 3rd International Workshop on Bioactive Compounds: Personal Nutrition, Ageing and Food Science
2022/11 Caracterização dos resíduos de Brassica oleracea L. para obtenção de um potencial ingrediente natural XXVI ENCONTRO GALEGO-PORTUGUÉS DE QUÍMICA.
2019 Estudo do efeito de pré-tratamento da hidrólise subcrítica na produção de etanol de segunda geração I Workshop Internacional: Integração das Tecnologías Supercítica e Digestão Anaeróbia para Produção de Precursores de Biocombustíveis
Universidade Estadual de Campinas (Campinas, Brasil)