
Curriculum Vitae
Luís Francisco Baião
I hold a degree in Aquatic Sciences in 2013, a MSc in Marine Sciences - Marine Resources, specialization in Aquaculture and
Fisheries in 2015 and obtained my PhD in Animal Science, specialization in Nutrition in 2021, both from the Institute of Biomedical
Sciences Abel Salazar, University of Porto (ICBAS-UP). I had the opportunity to work at the Daily Day clothing store, Chapelaria
Centro da Moda and at the WRC Rally de Portugal, which were crucial to the development of my team spirit, as well as to improve
my communication and organization skills both with employees of my team and the final consumer. Meanwhile, I completed a postgraduation
at Porto Business School, which gave me a deeper knowledge regarding the management control and performance evaluation of
a company. I have finished my PhD in an industrial setting in 2021 (Sense Test, Lda - sensory analysis company) focused in
sea urchin sensory analysis and nutrition. The focus of my study was to understand the consumer’s perception towards this
product, to enhance a diet capable to improve the sea urchin gonad size and quality. Moreover, I was invited to be a member
of the accompaniment committee of the doctoral programme, as well as to incorporate the mentoring program of ICBAS-UP. I was
the lead member of the organization committee of the Animal Science Doctoral Programme - VI and VII Workshop (ICBAS-UP). Additionally,
I had the opportunity to teach classes regarding the sea urchin nutrition and yield in ICBAS-UP. This journey allowed me to
incorporate different multidisciplinary teams and to have access to innovative educational, scientific and cultural knowledge
that reinforced my organizational capacity, as well as my skills in interpersonal relationships, people and time management,
which will be an asset to provide a dynamic, efficient and energetic work environment. I am currently the Quality Manager
at Sense Test, Lda, a professional pathway that allowed me to embody a deep knowledge regarding several methods and methodologies
implementation, following the ISO 9001, ISO 17025, ISO 8586 and ISO 11136. I had the opportunity to participate in the ISO
9001 certification process and to implement the ISO 17025 requirements.
Identificação
Identificação pessoal
- Nome completo
- Luís Francisco Baião
Nomes de citação
- Baião, Luís F.
Identificadores de autor
- Ciência ID
- CD19-22F9-B5C0
- ORCID iD
- 0000-0002-8532-5132
Idiomas
Idioma | Conversação | Leitura | Escrita | Compreensão | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Português (Idioma materno) | |||||
Inglês | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) | Utilizador proficiente (C1) |
Formação
Grau | Classificação | |
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2017/01/01 - 2021/12/13
Concluído
|
Ciência Animal (Doutoramento)
Especialização em Área de especialidade: Nutrição
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
"Characterization of the sensory profile of sea urchin aiming at the selection of premium gonads." (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
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2018 - 2019
Concluído
|
Controlo de Gestão e Avaliação de Desempenho (Pós-Graduação)
Universidade do Porto Porto Business School, Portugal
|
16 |
2015
Concluído
|
Ciências do Mar - Recursos Marinhos (Mestrado)
Especialização em Área de especialização: Aquacultura e Pescas
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
"Internship at the sole hatchery Safiestela, SA. Assessment of the Pediococcus acidilactici probiotic effects on growth performance
of Solea senegalensis." (TESE/DISSERTAÇÃO)
|
19 valores |
2013
Concluído
|
Ciências do Meio Aquático (Licenciatura)
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
|
15 |
Percurso profissional
Ciência
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
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2022/01/01 - Atual | Investigador (Investigação) | GreenUPorto - Centro de investigação em Produção Agroalimentar Sustentável, Portugal |
2017/01/01 - 2021/04/01 | Investigador (Investigação) | Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal |
2017/01/01 - 2021/04/01 | Investigador (Investigação) | Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal |
Outros
Categoria Profissional Instituição de acolhimento |
Empregador | |
---|---|---|
2021/07/01 - Atual | Gestor da Qualidade | Sense Test, Lda, Portugal |
Projetos
Bolsa
Designação | Financiadores | |
---|---|---|
2017/01/01 - 2021/05/05 | Characterization of the sensory profile of sea urching aiming at the selection of premium gonads
PD/BDE/129043/2017
Bolseiro de Doutoramento
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal Sense Test, Lda, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluído
|
Projeto
Designação | Financiadores | |
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2023 - 2025 | InsectERA – A ERA da indústria dos insetos
02/C05-i01/2022
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European Commission |
2023 - 2025 | ValorKiwi: Agricultura circular – valorização da fileira do kiwi através da criação de novos ingredientes/produtos funcionais
18/C05-i03/2022
|
European Commission |
2022 - 2025 | Agenda VIIAFOOD – Plataforma de Valorização, Industrialização e Inovação comercial para o Agroalimentar
02/C05-i01/2022
|
European Commission |
2020 - 2021 | ATLANTIDA - Platform for the monitoring of the North Atlantic Ocean and tools for the sustainable exploitation of the marine
resources
NORTE-01-0145-FEDER-000040
Investigador
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
|
Em curso
|
2019 - 2021 | CAVIAR - Market valorisation of sea urchin gonads through dietary modulation
FA_05_2017_015
Investigador
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
|
Concluído
|
2017 - 2021 | MOBFOOD - Mobilizing scientific and technological knowledge in response to the challenges of the agri-food market.
POCI-01-0247-FEDER-024524/SI-47-2016-10
Investigador
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
|
Concluído
|
2017 - 2021 | Doctoral program in Animal Science Sanfeed – Sustainable Animal Nutrition and Feeding
SANFEED
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2017 - 2020 | MOBFOOD - Mobilizing scientific and technological knowledge in response to the challenges of the agri-food market”
POCI-01-0247-FEDER-024524
|
European Regional Development Fund |
2016 - 2018 | INSEAFOOD - Innovation and valorization of seafood products: meeting local challenges and opportunities
NORTE-01-0145-FEDER-000035
Investigador
Universidade do Porto Centro Interdisciplinar de Investigação Marinha e Ambiental, Portugal
|
Concluído
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Produções
Publicações
Artigo em revista |
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Poster em conferência |
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Tese / Dissertação |
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Outros
Outra produção |
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Atividades
Apresentação oral de trabalho
Título da apresentação | Nome do evento Anfitrião (Local do evento) |
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2021/10/04 | Garrido I., Sá T., Baião L.F., Amaro H.M., Tavares T., Malcata F.X., Costa I., Guedes A.C., L.M.P. Valente, 2021. Inclusion of Dunaliella salina in cold extruded diets results in sea urchin gonads with high consumer acceptance. | Aquaculture Europe 2021, Madeira, Portugal |
2021/09/23 | Garrido I., Sá T., Baião L.F., Amaro H.M., Tavares T., Malcata F.X., Costa I., Guedes A.C., L.M.P. Valente, 2021. Can the inclusion of Dunaliella salina in cold extruded diets result in sea urchin gonads with high consumer acceptance? | Blue Think Conference, CIIMAR – Universidade do Porto |
2020/09/18 | Pereira R.J., Baião L.F., Batista S., Fernández-Boo S., Sá T., Costas B., Lima R.C., Cunha L.M., Costa M., Pereira M., Campos D., Pintado M., Valente L.M.P., 2020. Exploring the benefits of natural antioxidants in diets for european seabass under a circular economy context. | VII Workshop do Programa Doutoral em Ciência Animal do ICBAS, Porto |
2019/10/07 | Pereira R.J., Valente L.M.P., Costa M., Baião L.F., Batista S., Fernández-Boo S., Costas B., Cunha L.M., Lima R.C, 2019. Exploring the benefits of natural antioxidants in diets for european seabass under a circular economy context. | Aquaculture Europe 19, Berlin, Germany |
2019/09/13 | Baião L.F., Rocha F, Sá T., Pintado M., Valente L.M.P., Cunha L.M., 2019. Impact of dietary carotenoids on consumers’ acceptance of the sea urchin gonads. | VI Workshop do Programa Doutoral em Ciência Animal do ICBAS, Porto |
2019/06/27 | Baião, L.F., Moura A.P., Valente L.M.P., Cunha L.M. 2017. Dimensions for the valorisation of sea urchin (Paracentrotus lividus) roe production through the eyes of experienced chefs. | ICCAS, Cardiff, Wales |
2019/06/26 | 10. Baião L.F., Rocha F., Valente L.M.P., Cunha L.M. Survey into the sea urchin consumption profile in Portugal. | AEPAS, San Sebástian, Spain |
2018/12/14 | Baião, L.F., Rocha, F., Sá, T., Oliveira, A., Pintado, M., Valente, L.M.P. 2018. Comparison of gonads from sea urchin Paracentrotus lividus fed a commercial diet and wild individuals. | 3rd AQUAIMPROVE- Aquaculture Research Workshop
CIIMAR, Terminal de Cruzeiro do Porto de Leixões
|
2018/10/15 | Baião L.F., Oliveira A.S., Gonçalves A., Guedes de Pinho P., Valente L.M.P., Cunha L.M., 2018. Volatile compounds in Paracentrotus lividus gonads related to its sensory properties. | WEFTA, Lisboa, Portugal |
2018/09/18 | Baião L.F., Oliveira A.S., Gonçalves A., Guedes de Pinho P., Valente L.M.P., Cunha L.M., 2018. Volatile composition and sensory characteristics of sea urchin (Paracentrotus lividus). | V Workshop do Programa Doutoral em Ciência Animal do ICBAS |
2018/08/25 | Rocha, F., Baião L.F., Rocha A.C., Gadelha J., Oliveira A., Pintado M., Arenas F., Almeida C.M.R., Valente L.M.P., 2018. Gonad quality and safety of two wild populations of sea urchin, Paracentrotus lividus, harvested in the north atlantic coast (Portugal). | AQUA2018, #We R Aquaculture, Session Sea Cucumber, Sea urchins, Polychaetes, Montepellier, France |
2018/08/25 | Rocha, F., Baião L.F., Sá T., Valente L.M.P., 2018. Dietary carotenoids can affect gonad colour of sea urchin Paracentrotus lividus. | AQUA2018, #We R Aquaculture, Session Sea Cucumber, Sea urchins, Polychaetes, Montepellier, France |
2018/01/31 | Baião L.F., Rocha F., Sá T., Valente L.M.P., 2017. Assessment of the best protein/lipid ratio in diets for sea urchin (Paracentrotus lividus). | II Workshop INSEAFOOD
CIIMAR, Terminal de Cruzeiro do Porto de Leixões
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2018/01/31 | Baião L.F., Rocha F., Sá T., Lima R.C., Gonçalves A., Cunha L.M., Valente L.M.P., 2018. Characterization of the sea urchin's sensory profile to select high quality gonads. | II Workshop INSEAFOOD
CIIMAR, Terminal de Cruzeiro do Porto de Leixões
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2017/03/17 | Rocha F., Reis B., Baião L.F., Moutinho S., Arenas F., Valente L.M.P., 2017. Gonad yield and market-related traits of sea urchin from the north of Portugal. | 2nd AQUAIMPROVE- Aquaculture Research Workshop
CIIMAR, Terminal de Cruzeiro do Porto de Leixões
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Distinções
Prémio
2020 | Best poster award - Animal science doctoral programme VII Workshop - ICBAS-UP
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
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2019 | Best poster award - Animal science doctoral programme VI Workshop - ICBAS-UP
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
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2013 | ICBAS-UP award - student finalist with the highest rating in degree in Aquatic Sciences
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal
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