???global.info.a_carregar???
Ana Paula Rodrigues Pereira.
Identification

Personal identification

Full name
Ana Paula Rodrigues Pereira

Citation names

  • Pereira, Ana Paula

Author identifiers

Ciência ID
1413-70AA-CDF6
ORCID iD
0000-0003-1489-5207

Email addresses

  • appereira@ipb.pt (Professional)

Addresses

  • CIMO - Centro de Investigação de Montanha, Campus Santa Apolónia 5300-253 Bragança , 5300-253, Bragança, Bragança, Portugal (Professional)

Knowledge fields

  • Natural sciences - Biological Sciences - Biology
  • Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
  • Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies - Food and Beverages
  • Natural sciences - Biological Sciences - Microbiology

Languages

Language Speaking Reading Writing Listening Peer-review
Portuguese (Mother tongue)
English Upper intermediate (B2) Advanced (C1) Advanced (C1) Advanced (C1) Upper intermediate (B2)
French Beginner (A1) Intermediate (B1) Elementary (A2) Elementary (A2) Beginner (A1)
Education
Degree Classification
2015/10/27
Concluded
Ciências Químicas e Biológicas (Doutoramento)
Major in Ciências Biológicas
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Optimization of mead production: design of different strategies for improvement of alcoholic fermentation." (THESIS/DISSERTATION)
Aprovado
2009/01/08
Concluded
Qualidade e Segurança Alimentar (Mestrado integrado)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
"Caracterização de Mel com vista à Produção de Hidromel." (THESIS/DISSERTATION)
16
2006/12/19
Concluded
Engenharia Biotecnológica (Licenciatura)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal
"Controlo de Qualidade e Composição Fenólica, Actividade Antioxidante e Antimicrobiana de Azeitonas de Mesa Portuguesas." (THESIS/DISSERTATION)
14
2003/03/05
Concluded
Biologia Aplicada (Licenciatura)
Universidade do Minho, Portugal
"Caracterização da Comunidade de Protozoários do Tanque de Arejamento da ETAR (Estação de Tratamento de Águas Residuais) de Frossos." (THESIS/DISSERTATION)
14
Affiliation

Others

Category
Host institution
Employer
2019/06/03 - Current Técnica de Investigação MORE - Laboratório Colaborativo Montanhas de Investigação, Lda., Portugal
2019/06/03 - Current Membro Colaborador Centro de Investigação de Montanha, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal
2015/06/24 - 2017/12/31 Bolseira de Investigação no âmbito do projecto PA 54811 – Valorização de sub produtos da apicultura - Produção de Hidromel e vinagre de mel Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2013/10/14 - 2015/06/14 Bolseira de investigação do Projecto PTDC/AGR-TEC/3107/2012 - Avaliação integral de estratégias de intervenção baseadas em risco para melhorar a segurança microbiana dos enchidos tradicionais portugue Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2013/07/23 - 2013/10/13 Bolseira de investigação do Projecto PA 24073 – Desenvolvimento de novos produtos de apicultura, em modo de produção biológica (MBP) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2009/07/01 - 2013/06/30 Bolseira de doutoramento da FCT, SFRH/BD/45820/2008 "Optimização da produção de hidromel utilizando diferentes sistemas de imobilização de células", orientado pela Professora Arlete Mendes Faia e co-o Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Portugal
2011/10/14 - 2012/07/31 Assistente convidada equiparada a assistente do 1º triénio em regime de tempo parcial Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2010/10/01 - 2011/09/30 Assistente convidada equiparada a assistente do 1º triénio em regime de tempo parcial Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2009/11/06 - 2010/09/30 Assistente convidada equiparada a assistente do 1º triénio em regime de tempo parcial. Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2009/04/01 - 2009/07/31 Assistente convidada equiparada a assistente do 2º triénio em regime de acumulação. Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2007/07/01 - 2009/03/01 Bolseira de Investigação do Projecto PTDC/AGR-ALI/68284/2006 - Optimização das condições de produção de hidromel Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
2005/01/01 - 2007/05/01 Colaboração em projectos de investigação na área química e microbiológica Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Projects

Contract

Designation Funders
2021/05/01 - Current LocalNutLeg - Developing innovative plant-based added-value food products through the promotion of LOCAL Mediterranean NUT and LEGUME crops¿.
PRIMA/IA/2020/LocalNutLeg
MORE - Laboratório Colaborativo Montanhas de Investigação, Lda., Portugal
Ongoing
2024/06/01 - 2029/05/31 • CisWEFE-NEX - Circular Systemic Water-Energy-Food-Ecosystems (WEFE) Nexus CCRI Demonstrator for Regions facing Severe Water Stress
101135062 - CisWEFE-NEX
2023/11/01 - 2026/12/31 Transcolab Plus - Laboratorio Colaborativo Transfronterizo para la transición verde del sector Agroalimentario y Agroindustrial
0112_TRANSCOLAB_PLUS_2_P.
Ongoing
2023/11/03 - 2025/12/31 Net4Food - Red de Investigación e Innovación para el área alimentaria en la región transfronteriza
0033_NET4FOOD_1_P
Ongoing
2023/01/01 - 2025/12/31 VIIAFOOD - Plataforma de valorização, industrialização e inovação comercial para o agroalimentar
C644929456-00000040
Ongoing
2022/06/01 - 2025/05/31 VALMEDALM - Valorização de amendoais Mediterrânicos através do uso de estratégias integradas de intercropping
PRIMA/0013/2021
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2020/09/01 - 2024/08/31 PulpIng - Desenvolvimento de formulações de polpa de abóbora utilizando uma estratégia Integrada Sustentável
PRIMA/0008/2019
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
2021/01/31 - 2023/06/30 REVESTCast - “Optimization of industrial coating application processes edible products for the post-harvest conservation of the chestnut (Castanea sativa Mill.)”
POCI-01-0247-FEDER-049276
MORE - Laboratório Colaborativo Montanhas de Investigação, Lda., Portugal
Ongoing
2020/07/01 - 2023/06/30 BIOma - Integrated BIOeconomics solutions for the Mobilization of the Agro-food value chain¿
POCI-01-0247-FEDER-046112
MORE - Laboratório Colaborativo Montanhas de Investigação, Lda., Portugal
Ongoing
2015/06/24 - 2017/12/31 PA 54811 - Valorization of beekeeping by-products - Production of mead and honey vinegar
PRODER PA 54811
Research Fellow
Concluded
2013/10/14 - 2015/06/14 Integral assessment of risk-based intervention strategies to improve the microbial safety of Portuguese traditional sausages
PTDC/AGR-TEC/3107/2012
Research Fellow
2013/07/23 - 2013/10/13 PA 24073 – Development of new beekeeping products in organic production
PRODER PA 24073
Research Fellow
2007/07/01 - 2009/03/01 Optimization of Mead Production Conditions
PTDC/AGR-ALI/68284/2006
Research Fellow
Outputs

Publications

Book
  1. Pereira, A.P.; Oliveira, J.M.; Mendes-Ferreira, A.; Estevinho, L.M.; Mendes-Faia, A.. Mead and Other Fermented Beverages. 2016.
    10.1016/B978-0-444-63666-9.00014-5
Book chapter
  1. Pereira, A.P.; Oliveira, J.M.; Mendes-Ferreira, A.; Estevinho, L.M.; Mendes-Faia, A.. "Mead and Other Fermented Beverages". In Current Developments in Biotechnology and Bioengineering, 407-434. Elsevier, 2017.
    10.1016/b978-0-444-63666-9.00014-5
  2. Ramalhosa, Elsa; Gomes, Teresa; Pereira, Ana Paula; Dias, Teresa; Estevinho, Leticia M.. "Mead Production". In Advances in Food and Nutrition Research, 101-118. Elsevier, 2011.
    10.1016/b978-0-12-384927-4.00004-x
Conference paper
  1. Cadavez, V.; Pereira, A.P.; Gonzales-Barron, U.; Dias, T.. "Influence of starter culture and ripening temperature on survival of L. monocytogenes in traditional Portuguese dry-fermented sausages.". 2015.
  2. Pereira, Ana Paula. "Microbiological and physicochemical aspects of Salpicão, a traditional sausage produced in the Northeast of Portugal". Paper presented in International Conference Agriculture & Food, Elenite, 2015.
  3. Gonzales-Barron, Ursula; Pereira, Ana Paula; Gomes, Aline; Silva, Fátima; Rodrigues, Paula; Fernandes, Conceição; Estevinho, Letícia; Cadavez, Vasco Augusto Pilão; Dias, Teresa. "Evaluación de la higiene e inocuidad de un embutido fermentado português (Linguiça) a lo largo de su procesamiento". Paper presented in XVI Jornadas sobre Producción Animal, Zaragoza, 2015.
  4. Pereira, Ana Paula. "Contaminación por Staphylococcus aureus en el procesamiento de un embutido fermentado português (Linguiça)". Paper presented in XVI Jornadas sobre Producción Animal, 2015.
Journal article
  1. Pereira, Ana Paula; Mendes-Ferreira, Ana; Dias, Luís G.; Oliveira, José M.; Estevinho, Leticia M.; Mendes-Faia, Arlete. "Volatile Composition and Sensory Properties of Mead". Microorganisms 7 10 (2019): 404. http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms7100404.
  2. Pascoal, Ananias; Oliveira, J.M.; Pereira, A.P.; Féas, Xésus; Anjos, Ofélia; Estevinho, Leticia M.. "Influence of fining agents on the sensorial characteristics and volatile composition of mead". Journal of the Institute of Brewing 123 4 (2017): 562-571. http://dx.doi.org/10.1002/jib.445.
    10.1002/jib.445
  3. Gonçalves, P.; Estevinho, L.M.; Pereira, A.P.; Sousa, J.M.C.; Anjos, O.. "Computational intelligence applied to discriminate bee pollen quality and botanical origin". Food Chemistry (2017): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-85020421898&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.foodchem.2017.06.014
  4. Cadavez, V.; Gonzales-Barron, U.; Pires, P.; Fernandes, E.; Pereira, A.P.; Gomes, A.; Araújo, J.P.; et al. "An assessment of the processing and physicochemical factors contributing to the microbial contamination of salpicão, a naturally-fermented Portuguese sausage". LWT - Food Science and Technology 72 (2016): 107-116. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2016.04.038.
    10.1016/j.lwt.2016.04.038
  5. Estevinho, L.M.; Chambó, E.D.; Pereira, A.P.R.; De Carvalho, C.A.L.; De Alencar Arnaut De Toledo, V.. "Characterization of lavandula spp. honey using multivariate techniques". PLoS ONE 11 9 (2016): http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84991219558&partnerID=MN8TOARS.
    10.1371/journal.pone.0162206
  6. Gonzales-Barron, U.; Cadavez, V.; Pereira, A.P.; Gomes, A.; Araújo, J.P.; Saavedra, M.J.; Estevinho, L.; et al. "Relating physicochemical and microbiological safety indicators during processing of linguiça , a Portuguese traditional dry-fermented sausage". Food Research International 78 (2015): 50-61. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2015.11.007.
    10.1016/j.foodres.2015.11.007
  7. Pereira, Ana Paula; Mendes-Ferreira, Ana; Estevinho, Leticia M.; Mendes-Faia, Arlete. "Improvement of mead fermentation by honey-must supplementation". Journal of the Institute of Brewing 121 3 (2015): 405-410. http://dx.doi.org/10.1002/jib.239.
    10.1002/jib.239
  8. Pereira, A. P.; Mendes-Ferreira, A.; Oliveira, J. M.; Estevinho, L. M.; Mendes-Faia, A.. "Mead production: effect of nitrogen supplementation on growth, fermentation profile and aroma formation by yeasts in mead fermentation". Journal of the Institute of Brewing 121 1 (2015): 122-128. http://dx.doi.org/10.1002/jib.184.
    10.1002/jib.184
  9. Pereira, A. P.; Mendes-Ferreira, A.; Estevinho, L. M.; Mendes-Faia, A.. "Mead production: fermentative performance of yeasts entrapped in different concentrations of alginate". Journal of the Institute of Brewing (2014): n/a-n/a. http://dx.doi.org/10.1002/jib.175.
    10.1002/jib.175
  10. Pereira, A.P.; Mendes-Ferreira, A.; Oliveira, J.M.; Estevinho, L.M.; Mendes-Faia, A.. "Effect of Saccharomyces cerevisiae cells immobilisation on mead production". LWT - Food Science and Technology 56 1 (2014): 21-30. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2013.11.005.
    10.1016/j.lwt.2013.11.005
  11. Pereira, A.P.; Mendes-Ferreira, A.; Oliveira, J.M.; Estevinho, L.M.; Mendes-Faia, A.. "High-cell-density fermentation of Saccharomyces cerevisiae for the optimisation of mead production". Food Microbiology 33 1 (2013): 114-123. http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2012.09.006.
    10.1016/j.fm.2012.09.006
  12. Estevinho, L.M.; Rodrigues, S.; Pereira, A.P.; Feás, X.. "Portuguese bee pollen: Palynological study, nutritional and microbiological evaluation". International Journal of Food Science and Technology 47 2 (2012): 429-435. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84855880997&partnerID=MN8TOARS.
    10.1111/j.1365-2621.2011.02859.x
  13. Dias, L.G.; Pereira, A.P.; Estevinho, L.M.. "Comparative study of different Portuguese samples of propolis: Pollinic, sensorial, physicochemical, microbiological characterization and antibacterial activity". Food and Chemical Toxicology 50 12 (2012): 4246-4253. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84866789578&partnerID=MN8TOARS.
    10.1016/j.fct.2012.08.056
  14. Ramalhosa, E.; Gomes, T.; Pereira, A.P.; Dias, T.; Estevinho, L.M.. "Mead production: tradition versus modernity.". Advances in food and nutrition research 63 (2011): 101-118. http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84867617433&partnerID=MN8TOARS.
  15. Pereira, Ana Paula; Dias, Teresa; Andrade, João; Ramalhosa, Elsa; Estevinho, Letícia M.. "Mead production: Selection and characterization assays of Saccharomyces cerevisiae strains". Food and Chemical Toxicology 47 8 (2009): 2057-2063. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2009.05.028.
    10.1016/j.fct.2009.05.028
  16. Estevinho, Letícia; Pereira, Ana Paula; Moreira, Leandro; Dias, Luís G.; Pereira, Ermelinda. "Antioxidant and antimicrobial effects of phenolic compounds extracts of Northeast Portugal honey". Food and Chemical Toxicology 46 12 (2008): 3774-3779. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2008.09.062.
    10.1016/j.fct.2008.09.062
  17. Pereira, Ana Paula; Pereira, José Alberto; Bento, Albino; Estevinho, M. Letícia. "Microbiological characterization of table olives commercialized in Portugal in respect to safety aspects". Food and Chemical Toxicology 46 8 (2008): 2895-2902. http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2008.05.033.
    10.1016/j.fct.2008.05.033
  18. Pereira, Ana; Ferreira, Isabel; Marcelino, Filipa; Valentão, Patricia; Andrade, Paula; Seabra, Rosa; Estevinho, Leticia; Bento, Albino; Pereira, José. "Phenolic Compounds and Antimicrobial Activity of Olive (Olea europaea L. Cv. Cobrançosa) Leaves". Molecules 12 5 (2007): 1153-1162. http://dx.doi.org/10.3390/12051153.
    10.3390/12051153
  19. Pereira, José Alberto; Pereira, Ana P. G.; Ferreira, Isabel C. F. R.; Valentão, Patrícia; Andrade, Paula B.; Seabra, Rosa; Estevinho, Letícia; Bento, Albino. "Table Olives from Portugal:  Phenolic Compounds, Antioxidant Potential, and Antimicrobial Activity". Journal of Agricultural and Food Chemistry 54 22 (2006): 8425-8431. http://dx.doi.org/10.1021/jf061769j.
    10.1021/jf061769j
Thesis / Dissertation
  1. Pereira, Ana Paula. "Optimization of mead production: design of different strategies for improvement of alcoholic fermentation". PhD, Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, 2015.
  2. Pereira, Ana Paula. "Caracterização de Mel com vista à Produção de Hidromel". Master, Instituto Politécnico de Bragança, 2009.
  3. Pereira, Ana Paula. "Controlo de Qualidade e Composição Fenólica, Actividade Antioxidante e Antimicrobiana de Azeitonas de Mesa Portuguesas". Degree, Instituto Politécnico de Bragança, 2006.
  4. Pereira, Ana Paula. "Caracterização da Comunidade de Protozoários do Tanque de Arejamento da ETAR (Estação de Tratamento de Águas Residuais) de Frossos". Degree, Universidade do Minho, 2003.
Activities

Oral presentation

Presentation title Event name
Host (Event location)
2015/06/01 Microbiological and physicochemical aspects of Salpicão, a traditional sausage produced in the Northeast of Portugal International Conference Agriculture and Food
2015/05/28 Microbial quality indicators and physicochemical properties of a Portuguese traditíonal dry-fermented sausage along processing 2nd International Conference on Food and Biosystems Engineering
(Greece)
2015/05/28 Levels of hygiene and safety quality indicators along the processing stages of a Portuguese traditional dry-fermented sausage (Linguiça) 2nd International Conference on Food and Biosystems Engineering
(Greece)
2014/04/13 Utilização de células imobilizadas na produção de hidromel III Congreso Ibérico de Apicultura
(Portugal)
2014/04/13 Atividade antioxidante e antimicrobiana de extratos de própolis de diferentes localidades III Congreso Ibérico de Apicultura
(Portugal)
2012/09/09 Effect of high cell density fermentations on the optimisation of mead fermentation. II International Symposium on Bee Products
(Portugal)
2010/03/12 Composição química e polínica como garantia de qualidade e autenticidade de méis. Curso de Autenticidade de Produtos Alimentares
(Portugal)
2009/09/24 Qualidade microbiológica de azeitonas de mesa comercializadas em Portugal. V Simpósio Nacional de Olivicultura
(Portugal)
2009/06/19 Hive products effect against fermentative spoilage yeasts. XVII Jornadas de Biologia de Leveduras “Professor Nicolau van Uden”
(Portugal)
2008/05/15 Selecção e caracterização de leveduras para produção de hidromel. XVI Jornadas de Biologia de Leveduras “Professor Nicolau van Uden”
2007/06/15 Compostos fenólicos e actividade antifúngica do mel de Trás-os-Montes. XV Jornadas de Biologia de Leveduras “Professor Nicolau van Uden”

Supervision

Thesis Title
Role
Degree Subject (Type)
Institution / Organization
2012 - 2013 Reutilização de células imobilizadas na produção de hidromel.
Co-supervisor
Qualidade e Segurança Alimentar (Master)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior Agrária, Portugal

Course / Discipline taught

Academic session Degree Subject (Type) Institution / Organization
2015/05 - 2015/05 Leccionação de duas aulas com o título "Use of free and immobilized yeast cells in the biodegradation of mycotoxins in food matrices" com a duração de 6 horas no âmbito da Unidade Curricular de Microbiologia Industrial. Engenharia Biotecnológica (Mestrado integrado) Instituto Politécnico de Bragança, Portugal