Identification
Personal identification
- Full name
- ANA ALEXANDRA MENDES FERREIRA
Citation names
- Mendes-Ferreira, Ana
- Alexandra Mendes Ferreira
- A. Mendes-Ferreira
Author identifiers
- Ciência ID
- 251A-BF4F-559D
- ORCID iD
- 0000-0002-2624-0761
- Researcher Id
- I-6211-2012
- Scopus Author Id
- 6506602370
Email addresses
- anamf@utad.pt (Professional)
Telephones
- Telephone
-
- (+351) 259350975 Ext.: 4975 (Professional)
Addresses
- Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Departamento de Biologia e Ambiente. Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, (CP:1013), 5000-801, Vila Real, Vila Real, Portugal (Professional)
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2007/04/02
Concluded
|
Microbiologia (Doutoramento)
Major in Não Aplicável
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Saccharomyces cerevisiae grown under different nitrogen concentrations and its implications on stuck and sluggish fermentations:
physiological and molecular characterization" (THESIS/DISSERTATION)
|
Distinção e Louvor |
2000/05/17
Concluded
|
Provas de Aptidão Pedagógica e Capacidade Científica (Outros)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Very Good |
1993 - 1998
Concluded
|
Enologia (Licenciatura)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
"Avaliação da actividade ß-glucosidásica de leveduras - suas implicações no aroma do vinho." (THESIS/DISSERTATION)
|
16/20 |
Affiliation
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2023/10/17 - Current | Associate Professor (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2007/05/02 - 2023/10/16 | Assistant Professor (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal |
2000/05 - 2007/04 | Assistant (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
1998/10 - 2000/05 | Trainee Assistant (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
1997/10 - 1998/09 | Tutor (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Positions / Appointments
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2017 - 2018 | Vice-Diretora do 1º Ciclo de Ciência Alimentar da UTAD | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2013 - 2014 | Diretora do 2º Ciclo de Biotecnologia e Qualidade Alimentar da UTAD | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2009 - 2014 | Membro do Conselho Pedagógico da Escola de Ciências da Vida e do Ambiente | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal | ||
2009 - 2014 | Diretora do 2º Ciclo de Enologia da UTAD | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2014 - Current | Membro Integrado (Investigação) | Instituto de Biosistemas & Ciências Integrativas - BioISI, Portugal |
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal | ||
2013 - 2014 | Membro Colaborador (Investigação) | Centro para a Biodiversidade, Genómica Funcional e Integrativa - BIOFIG , Portugal |
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal | ||
2008 - 2013 | Membro Integrado (Investigação) | Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal | ||
2003 - 2008 | Membro Colaborador (Investigação) | Centro de Genética e Biotecnologia – CGB/UTAD, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal | ||
1998 - 2003 | Membro Colaborador (Investigação) | Instituto de Ciências e Tecnologias Agrárias e Agro-Alimentares – ICETA/UTAD, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2020 - Current | Fostering the use of non-Saccharomyces yeast strains as starter-cultures and biocontrol agents in wine industry
PD/BD/150587/2020
Supervisor
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2018 - Current | Harnessing the power of wine Non-Saccharomyces yeasts for tailored fermented beverages through genomic analyses
PD/BD/142945/2018
Other
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2023/11/01 - 2027/10/10 | Towards the reduction of sulfite-based preservation in wines: from molecular approaches to applied solutions
2023.01316.BD.
Supervisor
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2017 - 2022/11/15 | Genomic analysis of Hanseniaspora guilliermondii UTAD222 strain
SFRH/BD/122200/2016
Supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2016 - 2019 | Tracking the causative genes/pathways mediating yeast adaptation to wine environment
BI/UTAD/INNOVINE&WINE/445/2016
Supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Concluded
|
2016/04 - 2016/07 | Comparative genomics and transcriptomics of thiol-release pathway in wine fermentation conditions
FEMS-RG-2015-0098
Supervisor
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Federation Of European Microbiological Societies
Concluded
|
2009 - 2013 | Development of a signature DNA Chip for nitrogen defiency assessment in wine yeasts
SFRH/ BD / 61881 / 2009
Supervisor
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2023/01/01 - Current | B212 – Bugs@Vine&Wine_Pt – Assembly and Exploration of a Microbial Culture Collection for the Portuguese Wine Industry
C644866286-00000011 - B212
Principal investigator
|
Plano de Recuperação e Resiliência (PRR) e pelos Fundos Europeus NextGeneration EU, no âmbito das Agendas Mobilizadoras para
a Reindustrialização
Ongoing
|
2022/09/01 - Current | TRAMONTE: Valorização dos recursos biológicos do interior Norte: a Tramazeira como case-study,
PD21-000013
Researcher
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2023/03/01 - 2026/02/28 | SMARTWINE 2.0 - Tailoring 2-in-1 new Yeast starter cultures for production of distinct “greenly-preserved” wines
2022. 06777.PTDC
Co-Principal Investigator (Co-PI)
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2022/01/01 - 2023/06/30 | Wine yeasts typing: discrimination of non-conventional wine yeasts through untargeted chemical fingerprinting
EXPL/BTA-BTA/1389/2021
Centro de Ciências do Mar e do Ambiente, Portugal
FCiênciasID Associação para a Investigação e Desenvolvimento de Ciências, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2019/06/01 - 2022/05/31 | ABCYEASTS: Um portfólio de leveduras Antagonistas para BioControlo de agentes fitopatogénicos numa viticultura sustentáve
ABCYeasts - n.º 39793 -
Principal investigator
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Ongoing
|
2016/04/01 - 2020/03/31 | I&D INNOVINE&WINE – Vineyard and Wine Innovation Platform
NORTE-01-0145-FEDER-000038
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
European Regional Development Fund
Ongoing
|
2016/03/01 - 2019/12/31 | INTERACT project – Integrated Research in Environment, Agro-Chain and Technology
NORTE-01-0145-FEDER-000017
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
European Regional Development Fund
Concluded
|
2016/05/01 - 2019/09/30 | SMARTWINE – Fermentações vínicas mais inteligentes: integração de ferramentas Omicas no desenvolvimento de novas culturas-mistas
para a produção de vinhos feitos à medida
PTDC/AGR-TEC/3315/2014
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Universidade Católica Portuguesa, Portugal Associação do Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2017 - 2018 | Desenvolvimento de culturas-starter para aplicação na Adega >Cooperativa de Vila Real
POCI-01-0247-FEDER-021992
Projeto nº21992
Principal investigator
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
European Regional Development Fund
Concluded
|
2014/03/01 - 2015/08/31 | Quitosana: uma alternativa para reduzir o dióxido de enxofre no vinho? - A perspectiva das leveduras
EXPL/AGR-TEC/1823/2013
Principal investigator
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2014/01 - 2015/06 | ENOEXEL - From Vineyard to Wine: Targeting Grape and Wine Excellency
NORTE-07-0124-FEDER-000032
Researcher
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2012/01 - 2015/06 | SAMBUCUSFRESH: Melhoria da Produtividade e da Qualidade na Produção da Baga de Sabugueiro em Fresco Refrigerada e Congelada
QREN NORTE-07-0402-FEDER-02310
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Agência Nacional de Inovação SA
Ongoing
|
2011/01/01 - 2013/12/31 | Identificação e validação de genes assinatura para o diagnóstico de fermentações problemáticas
PTDC/AGR-ALI/111224/2009
Principal investigator
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2010/03 - 2013/02 | LEVEchamp: Produção de leveduras encapsuladas optimizadas para vinhos efervescentes
Projecto ID&T em co-promoção - LEVEchamp - n.º 8383
Technical development
|
Agência Nacional de Inovação SA |
2007/07/01 - 2010/12/31 | Optimização das Condições de Produção de Hidromel
PTDC/AGR-ALI/68284/2006
Researcher
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
Centro de Investigação de Montanha, Portugal Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2007/06/01 - 2010/09/30 | Avaliação dos efeitos do azoto na fisiologia, transcriptoma, proteoma e metaboloma das leveduras, para optimizar a produção
de compostos do odor e flavor economicamente relevantes
PTDC/AGR-ALI/71460/2006
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Universidade do Minho, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
1998/01 - 2000/12 | Caracterização do terroir das castas Malvasia Fina, Códega e Gouveio na região do Douro-implicação nas características aromáticas
dos vinhos
PAMAF 6106/96
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Instituto de Financiamento e Apoio ao Desenvolvimento da Agricultura e Pescas
Concluded
|
Other
Designation | Funders | |
---|---|---|
2019 - Current | EuroMicropH - Understanding and exploiting the impacts of low pH on micro-organisms
COST Action 18113
Other
|
European Cooperation in Science and Technology
Ongoing
|
Outputs
Publications
Book chapter |
|
Conference paper |
|
Journal article |
|
Magazine article |
|
Other
Other output |
|
Activities
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
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---|---|---|
2020 - Current | Fostering the use of non-Saccharomyces starter-cultures as biocontrol agents in wine
Supervisor
|
Biologia (PhD)
Universidade de Lisboa Faculdade de Ciências, Portugal
|
2019 - Current | Selecção de um portfolio de leveduras antagonistas para biocontrol de fungos não-biotróficos da videira
Co-supervisor
|
Microbiologia (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
|
2018 - Current | Biodiversity and selection of yeasts from grape varieties from Planalto Mirandês wine region
Supervisor
|
Enologia e Viticultura (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências Agrárias e Veterinárias, Portugal
|
2018 - Current | Harnessing the power of wine Non-Saccharomyces yeasts for tailored fermented beverages through genomic analyses
Co-supervisor
|
Biotecnologia e Biociências (PhD)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
|
2017 - Current | Genomic analysis of Hanseniaspora guilliermondii UTAD222 strain
Supervisor
|
Genética Molecular Comparativa (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
|
2018 - 2020 | Selection of natural Saccharomyces cerevisiae strains for future application in winemaking industry
Supervisor
|
Engenharia Alimentar
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
|
2016 - 2019 | Tracking the genes and pathways involved in Saccharomyces cerevisiae response and tolerance to the wine preservatives SO2
and chitosan: from molecular analysis to OMICS approaches
Supervisor
|
Genética Molecular Comparativa (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
|
2018 - 2018 | Evaluación del potencial de Saccharomycodes ludwigii para su aplicación en enología como adjunto de Saccharomyces cerevisiae
Supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2018 - 2018 | Avaliação do fenótipo killer em estirpes naturais de não-Saccharomyces
Supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2018 - 2018 | Avaliação do potencial enológico de estirpes naturais de Saccharomyces cerevisiae
Supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2016 - 2017 | Comparative genomic analysis of three commercial Saccharomyces cerevisiae wine strains
Co-supervisor
|
Microbiologia (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
|
2015 - 2017 | Evaluation of starter cultures for application in Oenology
Supervisor
|
Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
|
2015 - 2016 | Genome-wide phenotypic analysis of Saccharomyces cerevisiae in response to chitosan.
Supervisor
|
Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2014 - 2016 | Genome-wide phenotypic analysis of Saccharomyces cerevisiae in response to chitosan
Supervisor
|
Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2014 - 2016 | Molecular basis of Saccharomyces cerevisiae adaptation to nitrogen limiting fermentation conditions: impact on yeast growth
and hydrogen sulfide formation
Supervisor
|
Genética Molecular Comparativa e Tecnológica (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2015 - 2015 | Susceptibilidade e resistência à quitosana em estirpes de leveduras do vinho
Supervisor
|
Biologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2014 - 2014 | Susceptibilidade e resistência ao SO2 em estirpes de leveduras do vinho.
Supervisor
|
Biologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2013 - 2014 | Prioridades de Investigação e Inovação na Região Demarcada do Douro Produtores/Engarrafadores de Vinho do Porto
Co-supervisor
|
Enologia (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2013 - 2014 | Prioridades de Investigação e Inovação na Região Demarcada do Douro – Comerciantes de vinho do Porto
Co-supervisor
|
Enologia (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2012 - 2013 | Estudo do desempenho fermentativo de leveduras do vinho em cultura pura e mista
Supervisor
|
Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2010 - 2012 | Caracterização Fenotípica e Genotípica de Bactérias do Ácido Acético Isoladas de Alimentos
Co-supervisor
|
Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2010 - 2010 | Avaliação dos efeitos dos produtos de hidrólise dos glucosinolatos em leveduras Candida spp
Supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2010 - 2010 | Análise genómica de estirpes bacterianas isoladas de diferentes castas utilizadas na indústria vitivinícola: perfil de resistência
aos antibióticos
Supervisor
|
Biologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2010 - 2010 | Perfil fenotípico de multiresistência aos antibióticos em isolados de Escherichia coli provenientes de águas de aquacultura
de linguados (Solea senegalensis)
Co-supervisor
|
Biologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2010 - 2010 | Utilização de meios cromogénicos e PCR fingerprinting para identificação de leveduras Candida spp. de diferentes proveniências.
Supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2010 - 2010 | Análise físico-química e sensorial do mel e hidromel de rosmaninho e de urze.
Co-supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2010 - 2010 | Mel e Hidromel de Eucalipto e de Urze: Caracterização físico-química e sensorial.
Co-supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2010 - 2010 | Optimização da produção de diferentes tipos de hidroméis de Rosmaninho
Co-supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2009 - 2009 | Caracterização fenotípica e genotípica de bactérias do ácido acético isolado de uvas, vinhos e vinagres
Co-supervisor
|
Curso de Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2009 - 2009 | Towards the understanding of the impact of nitrogen on wine fermentation: from classical to genomic approaches
Supervisor
|
Genética Molecular Comparativa e Tecnológica (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
|
2008 - 2009 | Factores de virulência e susceptibilidade a antimicrobianos em leveduras de diferentes proveniências
Supervisor
|
Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2008 - 2009 | Effect of ammonium concentration and supplementation on aroma compounds production and its relation with H2Sliberation in
the wine yeast strain S. cerevisiae UCD522
Supervisor
|
Biotecnologia e Qualidade Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2008 - 2009 | Formação em contexto de trabalho realizado no Laboratório de Enologia - Departamento de Biologia e Ambiente
Supervisor
|
Curso de Especialização Tecnológica - Técnico de Laboratório (Specialization course)
Instituto Politécnico de Bragança Escola Superior de Saúde de Bragança, Portugal
|
2008 - 2008 | Estudos preliminares sobre a optimização das condições de fermentação para a obtenção de hidromel
Supervisor
|
Ciência Alimentar (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2000 - 2008 | Efeito de três métodos de vinificação na extracção de cor em vinho do Porto
Supervisor
|
Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2002 - 2006 | Influência de 16 diferentes estirpes de leveduras em 3 castas da Região dos Vinhos Verdes (Azal, Loureiro e Pedernã)
Co-supervisor
|
Engenharia Agrícola (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2005 - 2005 | Estudo do efeito do azoto amoniacal na produção de sulfureto de hidrogénio por leveduras do vinho
Supervisor
|
Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2004 - 2004 | Avaliação da população de leveduras da espécie Saccharomyces cerevisiae durante a fermentação de vinhos tintos elaborados
com adjuvantes comerciais
Co-supervisor
|
Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2004 - 2004 | Caracterização fenólica das castas Merlot e Cabernet Sauvignon na Região Demarcada da Bairrada
Co-supervisor
|
Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2003 - 2003 | Pesquisa de actividades enzimáticas em leveduras isoladas na Região Demarcada do Douro
Supervisor
|
Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2002 - 2002 | Avaliação de la composicion nitrogenada de mostos de diversas variedades de la Región Demarcada del Douro (RDD)
Supervisor
|
Enologia (Degree)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2019 | Tracking the genes and pathways involved in Saccharomyces cerevisiae response and tolerance to the wine preservatives SO2
and chitosan: from molecular analysis to OMICS approaches
Supervisor
|
Patrícia Pinheiro Lage (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2018 | Exploring the non-conventional yeast species Candida ethanolica for biotechnological applications: a physiological and genomic
analysis
(Thesis) Main arguer
|
Marta Cristina Beja Ferreira (Master)
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
|
2016 | Estudio filo-funcional de levaduras de interés enológico para su aplicación industrial
(Thesis) Main arguer
|
Ignacio Belda Aguliar (PhD)
Universidad Complutense de Madrid, Spain
|
2015 | Bioethanol - robust production strains for process intensification
(Thesis) Main arguer
|
Luciano Francisco Borges Pereira (PhD)
Universidade do Minho, Portugal
|
2015 | Systems Biology approaches for the design of novel Saccharomyces cerevisiae winemaking strains for enhanced flavour compounds
synthesis
(Thesis) Main arguer
|
Inês Isabel Moreira Moutinho Vieira Mendes (PhD)
Universidade do Minho, Portugal
|
2014 | In search of role of yeast regulatory mechanisms pathways during the late stage of wine fermentation, arguente
(Thesis) Main arguer
|
Tiago Monteiro Lomba Viana (PhD)
Universidade de Lisboa Instituto Superior de Agronomia, Portugal
|
2014 | Towards the understanding of the impact of nitrogen on wine fermentations: from classical to genomic approaches
Supervisor
|
Catarina da Costa Rodrigues Barbosa (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2013 | Fungal infections: virulence factors and host susceptibility
(Thesis) Arguer
|
João Filipe Menino (PhD)
Universidade do Minho, Portugal
|
2013 | Sparkling wine yeasts performance: integrated characterization during second fermentation
(Thesis) Main arguer
|
David José Moreira Ferreira (Master)
Universidade de Lisboa, Portugal
|
2012 | Studies on the role and regulation of the multidrug resistance efflux pumps Tpo1 and Pdr18 in yeast tolerance to ethanol and
weak acid stresses, to increase yeast robustness
(Thesis) Main arguer
|
Cláudia Sofia Pires Godinho (Master)
Universidade de Lisboa, Portugal
|
2011 | Molecular mechanisms of adaptation and tolerance to acetic acid in the food spoilage yeast Zygosaccharomyces bailii
(Thesis) Main arguer
|
Joana Filipa Fernandes Guerreiro (Master)
Universidade de Lisboa, Portugal
|
2010 | Cytological, physiological and molecular characterisation of sparkling wine yeasts
(Thesis) Main arguer
|
José Miguel Sebastião Fernandes Batista (Master)
Universidade de Lisboa, Portugal
|
2010 | Aconitase as a target of fragmentation during oxidative stress induced apoptosis in Saccharomyces cerevisiae
(Thesis) Main arguer
|
Helena da Costa Marques (Master)
Universidade do Minho, Portugal
|
2010 | Análisis de la respuesta de las levaduras a las condiciones de estrés osmótico y ausencia de nitrógeno durante lá vinification
(Thesis) Main arguer
|
Élena Jiménez Martí (PhD)
Universitat de València - Campus Burjassot-Paterna, Spain
|
2009 | Caracterização de mel com vista à produção de hidromel
(Thesis) Main arguer
|
Ana Paula Rodrigues Pereira (Master)
Instituto Politécnico de Bragança, Portugal
|
2008 | Bioinformatic approaches for the genetic and phenotypic characterization of a Saccharomyces cerevisiae wine yeast collection
(Thesis) Main arguer
|
Ricardo Filipe Azevedo Franco Duarte (Master)
Universidade do Minho, Portugal
|
Evaluation committee
Activity description Role |
Institution / Organization | Funding entity | |
---|---|---|---|
2020 - Current | Avaliadora externa independente - National Science Centre Poland
Evaluator
|
Narodowe Centrum Nauki | |
2015 - Current | Avaliadora externa independente da Agência Nacional de Inovação
Evaluator
|
Agência Nacional de Inovação SA, Portugal | Agência Nacional de Inovação SA |
2008 - Current | Membro do Painel Científico de Avaliação para o financiamento de Bolsas e de Projectos na área das Ciências Agrárias / Enologia
Evaluator
|
Direcção Regional da Ciência e Tecnologia , Portugal | Fundo Regional da Ciência e Tecnologia |
2018 - 2018 | Avaliadora externa independente COST Open Call OC-2018-1
Evaluator
|
European Cooperation in Science and Technology, Belgium | European Cooperation in Science and Technology |
Distinctions
Award
1999 | Prémio Engenheiro António de Almeida
Fundação Engenheiro António de Almeida, Portugal
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1999 | Prémio Edmundo Sá
Rotary Club de Vila Nova de Gaia, Portugal
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1999 | Prémio do Senado Universitário
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
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Other distinction
2019 | Top 5 best works of the 4th SIVE Award "International research for development" - OENOPPIA AWARD 2019
Società Italiana di Viticultura ed Enologia, Italy
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2003 | Incentivo à Publicação em Revistas do Scientific Citation Index (2003)
ICETA-UTAD, Portugal
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