Identification
Personal identification
- Full name
- Maria Margarida Cortês Vieira
Citation names
- Vieira, M. M. C.
- Vieira M.C.
- Margarida C. Vieira
- Maria Margarida Cortês Vieira
- Margarida Cortez Vieira
- Maria Margarida Cortez Vieira
- Margarida Cortês Vieira
Author identifiers
- Ciência ID
- 3314-4EFC-1E4A
- ORCID iD
- 0000-0003-2774-706X
- Google Scholar ID
- https://scholar.google.com/citations?hl=pt-PT&user=XB7zfwwAAAAJ
- Researcher Id
- E-1805-2012
- Scopus Author Id
- 7202140775
Email addresses
- mvieira@ualg.pt (Professional)
Telephones
- Telephone
-
- (351) 300201 (Professional)
- 289800100 (Professional)
Addresses
- Departamento de Engenharia Alimentar, Instituto Superior de Engenharia Universidade do Algarve Campus da Penha, 8005-139, Campus da Penha, Faro, Portugal (Professional)
Knowledge fields
- Engineering and Technology - Industrial Biotechnology
- Agrarian Sciences - Agrarian and Food Biotechnology
- Exact Sciences - Chemical Sciences
- Engineering and Technology - Other Engineering and Technologies
- Engineering and Technology - Civil Engineering
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
English | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Proficiency (C2) |
French | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Proficiency (C2) |
German | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) | Beginner (A1) |
Spanish; Castilian | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Advanced (C1) |
Italian | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2023/11/22 - 2023/11/23
Concluded
|
Ciências Biotecnológicas (Título de Agregado)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
Por unanimidade |
1995 - 2001
Concluded
|
Biotecnologia e Engenharia Alimentar (Doutoramento)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
"Development study on a stabilized Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) nectar " (THESIS/DISSERTATION)
|
distinção |
1988 - 1991
Concluded
|
Master of Science (Master)
Major in Food Engineering
Purdue University College of Agriculture, United States
"Quality changes and germination of Bacillus cereus T spores during ultrapasteurization and sequential heating of liquid whole
eggs " (THESIS/DISSERTATION)
|
|
1976 - 1982
Concluded
|
Engenharia Química (Licenciatura)
Major in Processos e Industria
Universidade de Lisboa Instituto Superior Técnico, Portugal
"Projeto sobre Margarina de mesa" (THESIS/DISSERTATION)
|
13 |
Affiliation
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2007/07/01 - Current | Teacher Coordinator (Polytechnic Teacher) | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2016 | Teacher Coordinator (Polytechnic Teacher) | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2016 | Teacher Coordinator (Polytechnic Teacher) | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2016 | Teacher Coordinator (Polytechnic Teacher) | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
1992/08 - 2007/06 | Adjunct Teacher (Polytechnic Teacher) | Universidade do Algarve, Portugal |
1987/07/01 - 1992/07/01 | Assistant (Polytechnic Teacher) | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
Positions / Appointments
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2019/10/14 - 2021/10/15 | President of the Scientific-Technical Council | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal | ||
2016 - 2017 | Coordenação ou direção de centro de investigação, departamento ou equivalente | Universidade do Algarve, Portugal |
2016 - 2017 | Conselho científico/técnico-científico ou orgão correspondente | Universidade do Algarve, Portugal |
2015 - 2017 | Coordenação ou direção de centro de investigação, departamento ou equivalente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2015 - 2016 | Coordenação ou direção de centro de investigação, departamento ou equivalente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2015 - 2016 | Coordenação ou direção de centro de investigação, departamento ou equivalente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2015 - 2016 | Coordenação ou direção de centro de investigação, departamento ou equivalente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2016 | Conselho científico/técnico-científico ou orgão correspondente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2016 | Conselho científico/técnico-científico ou orgão correspondente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2016 | Conselho científico/técnico-científico ou orgão correspondente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2016 | Conselho científico/técnico-científico ou orgão correspondente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2014 | Coordenação ou direção de centro de investigação, departamento ou equivalente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2014 | Coordenação ou direção de centro de investigação, departamento ou equivalente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2014 | Coordenação ou direção de centro de investigação, departamento ou equivalente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
2013 - 2014 | Coordenação ou direção de centro de investigação, departamento ou equivalente | Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal |
Others
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
1983/02 - 1987/10 | Head of Laboratory of a company | Puratos, S.A., Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2020/01/01 - 2024/03/30 | Development of Sustainable Packages from Agro-Industrial Waste Streams (e.g., Salicornia ramosissima Byproduct) Suitable for
High-Pressure Process
SFRH/BD/149398/2019
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
1995 - 1997 | Multidisciplinary Study of the Transformation of Amazonian Fruits for their Commercial Valorization Aiming at the Development
of Local Rural Communities
ERB-TS3-CT94-0300
PhD Student Fellow
Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica, Portugal
|
European Commission Third Framework Programme
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2021/06/01 - Current | Functionalized Tomato Products
FUNTOMP
Principal investigator
Universidade do Algarve, Portugal
|
EU Framework Programme for Research and Innovation Excellent Science
Ongoing
|
2021 - 2025 | CHANGE - Instituto para as Alterações Globais e Sustentabilidade
LA/P/0121/2020
Universidade de Évora, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2019 - 2023 | ALPHAMAIS Desenvolvimento de novos preparados alimentares e ingredientes funcionais à base de alfarroba
ALG-01-0247-FEDER-039914
Principal investigator
MED - Mediterranean Institute for Agriculture, Environment and Development, Portugal
|
Concluded
|
2019/01/01 - 2019/12/31 | Center for Mediterranean Bioresources and food
UID/BIA/04325/2019
Universidade do Algarve, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2017/01 - 2019/12 | XtremeGourmet – Plantas Extremófilas na Cozinha Gourmet
Researcher
Universidade do Algarve, Portugal
|
Ongoing
|
2015/06/01 - 2016/05/31 | Chocorroba
4989
Principal investigator
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
Volotarion
Concluded
|
2013/02 - 2014/11 | WEANTUNA - A new weaning-diet for bluefin tuna larvae
30200, E!799430
|
Ministério da Ciência Tecnologia e Ensino Superior |
2012 - 2014 | Prestação de Serviços entre a UALG/João Mendes&Rita "INOFOLAR"
1285
Principal investigator
|
|
2011/01/01 - 2013/12/31 | Projecto Estratégico - UI 4023 - 2011-2012
PEst-OE/QUI/UI4023/2011
Universidade do Algarve, Portugal
Universidade do Algarve Centro de Investigacao em Quimica do Algarve, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2003/10 - 2009/09 | EMERCON - New Processing Technologies for Frozen Fruits and Vegetables. AGRO - Project of Programa Operacional Agricultura
e Desenvolvimento. Instituto Nacional de Investigação Agrária.
AGRO, 2º concurso de 2003, código nº 822 AGRO, 2º concurso de 2003, código nº 822
AGRO, 2º concurso de 2003, código nº 822 AGRO, 2º concurso de 2003, código nº 822
Principal investigator
|
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2005/10/10 - 2006/04/09 | STUDY ON THE ABILITY OF THE EXTRACTS OF HOP HUMULUS LUPULUS L. USING THE CO2 SUPERCRITICAL EXTRACTION METHOD, AS ANTI-MICROBIAL
AGENTS IN FOOD PACKAGING FILMS
SFRH/BSAB/522/2005
Universidade do Algarve, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2004/01 - 2006/01 | RITA - Reinventar a Industria Tradicional Alimentar do Algarve
2004/EQUAL/A2/AD/237
|
Ministério da trabalho e da Solidariedade Social |
2002/01 - 2004/01 | SWEET “Development of a Computational Tool to predict the composition of new “sugar free” SWEET formulations for traditional
Portuguese pastry industry”
POCTI/EQU/49194/2002 POCTI/EQU/49194/2002
POCTI/EQU/49194/2002 POCTI/EQU/49194/2002
Principal investigator
|
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2000 - 2003 | HORTCON - Improvement of Frozen Fruits and Vegetable Quality: Novel Pre- treatments and Effect of Temperature Abuses Along
the Distribution Chain.
POCTI/43624/BIO/2000
Principal investigator
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
Universidade do Algarve, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
Outputs
Publications
Book |
|
Book chapter |
|
Conference abstract |
|
Conference paper |
|
Conference poster |
|
Edited book |
|
Journal article |
|
Thesis / Dissertation |
|
Other
Other output |
|
Activities
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2022/09/12 - Current | Development and Quality Evaluation of Functional Liquid Tomato Products
Supervisor
|
Ciências Biotecnológicas (PhD)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2020/01/01 - Current | Development of Sustainable Packages from Agro-Industrial Waste Streams from Salicornia ramosissima Suitable for High-Pressure
Processing
Supervisor
|
Ciências Biotecnológicas (PhD)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2020/01/01 - Current | Development of intelligent packaging based on raw materials obtained from the rhodophyte Porphyridium cruentum
Supervisor
|
Ciências Biotecnológicas (PhD)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2004 - Current | New Technologies for Produce Processing
Supervisor
|
Engenharia Alimentar (PhD)
Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica, Portugal
|
2020/09 - 2022/12 | Produção de uma embalagem alimentar utilizando fibra de alfarroba como aproveitamento de sub-produto
Supervisor of Andreia Nobre Costa Quintino
|
Tecnologia de Alimentos (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2021/09 - 2022 | Desenvolvimento de um xarope de alfarroba e utilização deste numa bebida solúvel.
Supervisor
|
Tecnologia Alimentar (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2021 - 2021 | VALORIZATION OF FIGS (Ficus carica L.) FOR AN EXTENDED SHELF LIFE
Supervisor
|
Tecnologia de Alimentos (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2016 - 2016 | Desenvolvimento e otimização de um filme biodegradável à base de proteína do tremoço (Lupinus angustifolius)
Supervisor
|
Biologia Molecular e Microbiana (Master)
Universidade do Algarve Faculdade de Ciências e Tecnologia, Portugal
|
2016 - 2016 | Valorização Integrada de Resíduos e Subprodutos da extração do Azeite: Extração e Caracterização de Compostos Bioativos do
Bagaço de Azeitona
Supervisor
|
Tecnologia de Alimentos (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2015 - 2015 | Development and characterization of food packaging systems with microencapsulation of natural agents with antioxidant and
antimicrobial properties: Application in food preservation
Supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2015 - 2015 | DESENVOLVIMENTO DE FILMES COM MICROENCAPSULAÇÃO DE AGENTES NATURAIS: APLICAÇÃO NA PRESERVAÇÃO DE SALMÃO
Co-supervisor
|
Tecnologia de Alimentos (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2015 - 2015 | DESENVOLVIMENTO DE FILMES À BASE DE QUITOSANO COM MICROENCAPSULAÇÃO DE AGENTES NATURAIS: CINÉTICAS DE LIBERTAÇÃO
Supervisor
|
Tecnologia de Alimentos (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2014 - 2015 | Development and characterization of food packaging systems with microencapsulation of natural agents with antioxidant and
antimicrobial properties: Kinetics of release of natural compounds
Supervisor
|
Tecnologia Alimentar (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2014 - 2014 | Emergent Processes in the Production and Preservation of Food
Supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2014 - 2014 | Processos emergentes de produção e conservação de alimentos
Supervisor
|
Tecnologia de Alimentos (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2013 - 2013 | Application of packaging films with anti-microbial and anti-oxidants in food preservation
Supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2012 - 2012 | Development of a chitosan film with controlled release properties of an antimicrobial and anti-oxidant agent
Co-supervisor
|
Química (PhD)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2012 - 2012 | Optimisation of a combined process of vacuum impregnation and heat on the production of a redberry currant berries jam
Supervisor
|
Engenharia Biológica (Master)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2012 - 2012 | Implementation of a pre-requirements program based on the HACCP system methodology applied to the Municipal Market of Tavira
(Freguesia de Santa Maria)
Supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2009 - 2009 | Development of methodologies to improve the quality of frozen fruits and vegetables: new pre-treatments and effects of temperature
abuses on the distribution chain
Co-supervisor
|
Engenharia Alimentar (PhD)
Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica, Portugal
|
2009 - 2009 | Implementation of a quality management system in a company (Aquateste)
Supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2009 - 2009 | Optimizing processing methods to maximize the retention of some functional properties in sweet potatoes (Ipomea batata) from
Portugal for formulation of a weaning food
Supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2006 - 2006 | “Implementation of a quality management system in a teaching pilot plant laboratory of food engineering”
Co-supervisor
|
Química (Master)
Universidade do Algarve, Portugal
|
2003 - 2003 | Development of Innovative Pre-treatments for Walercress (nasturtium Officinale) Freezing Process
Co-supervisor
|
Biotecnologia (PhD)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2021/07/07 | Rheological behaviour of Bambara groundnut starch-soluble dietary fibre nanocomposite for delivering active compounds in food
systems
(Thesis) Arguer
|
Yvonne Maphosa (PhD)
Cape Peninsula University of Technology, South Africa
|
2020 | Avaliação do armazenamento hiperbárico como novo método de preservação para carne crua comparativamente à refrigeração
(Thesis) Arguer
|
MAURO DIOGO BATISTA DOS SANTOS (PhD)
Universidade de Aveiro, Portugal
|
2016 | CONTRIBUIÇÃO PARA O ESTUDO DA PRODUÇÃO DE AZEITONA DE MESA DA CULTIVAR COBRANÇOSA: CARACTERIZAÇÃO MICROBIOLÓGICA
President of the jury
|
TÂNIA ISABEL DA PALMA MATEUS (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2016 | CONTRIBUIÇÃO PARA O ESTUDO DA PRODUÇÃO DE AZEITONA DE MESA DA CULTIVAR COBRANÇOSA: CARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA, ORGANOLÉPTICA
E NUTRICIONAL
President of the jury
|
JESSICA JULIETTE PRATA (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2016 | Avaliação da frescura e do tempo de conservação útil da cavala (Scomber spp) e do carapau (Trachurus spp) frescos e refrigerados,
comercializados em Faro (Portugal) e em Luanda (Angola)
President of the jury
|
EDUARDO ANTÓNIO PANGUILA (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2016 | IMPLEMENTAÇÃO DA NORMA ISO22000: 2005 EM CENTROS DE DEPURAÇÃO DE BIVALVES: ESTUDO DE CASO
President of the jury
|
LUCI CATARINA AGOSTINHO DE JESUS (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2016 | SISTEMAS DE GESTÃO DA SEGURANÇA ALIMENTAR: COMPARAÇÃO ENTRE AS NORMAS EN NP ISO 22000, BRC E IFS
President of the jury
|
VIVIANA ISABEL DA LUZ MACHADO (Master)
Universidade do Algarve Instituto Superior de Engenharia, Portugal
|
2015 | Preservation Technologies Towards Improvement of Fresh Whole Tomato Fruits Quality | Maria Joaquina da Cunha Pinheiro (PhD)
Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica, Portugal
|
2014 | LEGUMES MINIMAMENTE PROCESSADOS E PRÉ- COZIDOS MANTIDOS EM ATMOSFERA MODIFICADA | Carla Dulcinea Andrade Cerqueira de Borlido Barbosa (PhD)
Universidade do Porto, Portugal
|
2014 | Non-thermal and thermal processing of fruit products to control enzymatic browning | Alifdalino Sulaiman (PhD)
University of Auckland, New Zealand
|
2011 | Ozonização como Pré-tratamento a ser Aplicado a Hortofrutícolas Congelados: Optimização de Aspectos de Qualidade e Segurança Alimentar. | Elisabete Alexandre (PhD)
Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica, Portugal
|
2010 | Desenvolvimento de uma Base de Dados sobre Cinéticas de Alteração de Qualidade de Hortofrutícolas Congelados | Elsa Margarida Nunes Leal Gonçalves (PhD)
Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica, Portugal
|
2004 | Physical, sensorial and biochemical studies in attempts to optimise the atmosphere composition for storage of pear. | Andrea Catalina Galvis (PhD)
Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica, Portugal
|
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2005/05 - Current | ISEKI Food Association | |
1993/07 - Current | Ordem dos Engenheiros |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2012/11/01 - 2013/01/10 | Iseki International Journal of Food Studies | International Journal of Food Studues |
Other jury / evaluation
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2009 - Current | Professor coordenador para a àrea Científica da Quimica dos Alimentos | Universidade do Algarve, Portugal |
2018 - 2018 | Vogal de júri do concurso documental para recrutamento de um Professor Coordenador, a modalidade de contrato de trabalho em funções públicas por tempo indeterminado, para a área disciplinar de Ciências e Engenharia Alimentar, da Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar, Edital n.º 916/2018 | Instituto Politécnico de Leiria Escola Superior de Turismo e Tecnologia do Mar de Peniche, Portugal |
2017 - 2017 | Vogal de júri de provas públicas para avaliação de competência pedagógica e técnico-científica de Carlos Manuel Marques Ribeiro para a categoria de Professor Coordenador. Despacho n.º 5195/2017 | Instituto Politécnico de Beja, Portugal |
2014/03/01 - 2014/06/01 | Concurso documental, para recrutamento de um posto de trabalho de professor coordenador, na área disciplinar de Microbiologia (área científica de Engenharia Alimentar), na modalidade de contrato de trabalho em funções públicas por tempo indeterminado. Edital 199/2014 | Universidade do Algarve, Portugal |
Distinctions
Other distinction
2011 | ISEKI_Food Association (IFA) Awards
2nd Iseki_food Conference. Milan, 31st August-2nd September 2011., Portugal
|
1999 | First place in the Product Development Division's Poster Competition in the IFT Annual Meeting
Institute of Food Technologists, Portugal
|