Identification
Personal identification
- Full name
- CARLA CRISTINA DA SILVA GONÇALVES
- Gender
- Female
Citation names
- Gonçalves, C
Author identifiers
- Ciência ID
- 3A16-F41F-1BBD
- ORCID iD
- 0000-0002-6113-1456
- Scopus Author Id
- 57204927729
Email addresses
- carlagoncalves.pt@gmail.com (Professional)
- carlagoncalves@utad.pt (Professional)
Telephones
- Telephone
-
- (351) 259350335 Ext.: 4335 (Professional)
Addresses
- Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro - Quinta de Prados , 5000-801, Vila Real, Vila Real, Portugal (Professional)
Knowledge fields
- Medical and Health Sciences - Health Sciences - Nutrition, Dietetics
- Medical and Health Sciences - Other Medical Sciences
Languages
Language | Speaking | Reading | Writing | Listening | Peer-review |
---|---|---|---|---|---|
Portuguese | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | Advanced (C1) | |
Spanish; Castilian | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | Beginner (A1) | Intermediate (B1) | |
English | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) | Intermediate (B1) |
Education
Degree | Classification | |
---|---|---|
2018 - 2023/12/31
Concluded
|
Pós Doutoramento (Pós-doutoramento)
Major in Development of innovative strategies to monitor and control the addition of salt in diet
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
|
2018/10/30
Concluded
|
CLINICAL INVESTIGATOR CERTIFICATION LEVEL 1 (Pós-Graduação)
Major in Investigação Clínica
Universidade Nova de Lisboa Faculdade de Ciências Médicas, Portugal
|
77% |
2012 - 2016
Concluded
|
Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (Doutoramento)
Universidade do Porto, Portugal
"Salt intake by children and adolescents - Contribute for salt reduction strategy" (THESIS/DISSERTATION)
|
Aprovado com Distinção |
2015
Concluded
|
Pesquisa e gestão de informação bibliográfica em Ciências da Nutrição (Curso médio)
Universidade do Porto, Portugal
|
|
2013
Concluded
|
Certificado de Competências Pedagógicas (Curso médio)
InforTraining, Portugal
|
|
2012
Concluded
|
Nutrição e Desporto (Pós-Graduação)
Universidade do Porto, Portugal
|
17 |
2007 - 2011
Concluded
|
Ciências da Nutrição (Licenciatura)
Universidade do Porto, Portugal
|
|
2009
Concluded
|
Nutrição e Saúde Cardiovascular (Curso médio)
Universidade do Porto, Portugal
|
Affiliation
Science
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2022/02 - Current | Researcher (Research) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal | ||
2022/01/01 - Current | Researcher (Research) | Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal |
2018/02/01 - Current | Researcher (Research) | Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal |
Center for Research and Development in Agrifood Systems and Sustainability, Portugal | ||
2018/12 - 2022/02 | Researcher (Research) | Universidade do Porto Centro de Investigação em Actividade Física Saúde e Lazer, Portugal |
Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal | ||
2012/10 - 2021/12/31 | Researcher (Research) | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
2020/02/03 - 2020/02/07 | Visiting Researcher (Research) | Universidade de Santiago de Compostela, Spain |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Teaching in Higher Education
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2022/10/01 - Current | Assistant Professor (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2018/09/01 - 2022/10 | Invited Assistant Professor (University Teacher) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2015/09 - 2017 | Assistant (Polytechnic Teacher) | Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal |
Other Careers
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2016/02/01 - 2018/08/31 | Técnico Superior (Técnico Superior) | Ordem dos Nutricionistas, Portugal |
Ordem dos Nutricionistas, Portugal |
Positions / Appointments
Category Host institution |
Employer | |
---|---|---|
2019/11/01 - 2023/10/30 | Vogal da Direção | Ordem dos Nutricionistas, Portugal |
Ordem dos Nutricionistas, Portugal | ||
2021/09/01 - 2023/08/31 | Vice Diretor Nutrition Sciences Degree | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2018/09/01 - 2021/08/30 | Diretor of Nutrition Sciences Degree | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
Projects
Grant
Designation | Funders | |
---|---|---|
2023/01/01 - 2026/01/01 | WASTELESS - Waste Quantification Solutions to Limit Environmental Stress
Grant Agreement n.º 101084222
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal
|
Commissione Europea Rappresentanza in Italia
Ongoing
|
2020/09 - 2023/08 | Agrifood XXI
NORTE-01-0145-FEDER-000041
|
European Commission
Concluded
|
2020/01/01 - 2022/12/31 | UTAD FOOD ALLIANZ: Infraestrutura de Investigação em Nutrição e Alimentação
NORTE-01-0145-FEDER-072687
Researcher
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
Centro de Ciência Animal e Veterinária, Portugal Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Investigação e de Tecnologias Agro-Ambientais e Biologicas, Portugal |
Programa Operacional Regional do Norte - N2020
Ongoing
|
2018/07/02 - 2021/07/01 | iMC Salt | Development of innovative equipment to Monitor and Control SALT during cooking - impact on consumption
POCI-01-0145-FEDER- 029269
Principal investigator
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2017/03/16 - 2018/09/16 | SALTQUANTI - Demonstration of a portable device for data acquisition and processing to determine the salt content in foods.
NORTE-01-0247-FEDER-017901
Researcher
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
Programa Operacional Regional do Norte - N2020
Concluded
|
2012 - 2016 | LABMed Study (Follow-up in healthy schoolchildren and in adolescentes: psycho-environmental and genetic determinants of activity
and its impacto n fitness, cardiovascular disease risk factors, inflammatory biomarkers and mental health)
BPD/102381/2014
Researcher
Universidade do Porto Centro de Investigação em Actividade Física Saúde e Lazer, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
Contract
Designation | Funders | |
---|---|---|
2021/01/01 - 2025/12/31 | Laboratório para a Investigação Integrativa e translacional em Saúde Populacional
LA/P/0064/2020
Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal
Universidade do Porto Instituto de Ciências Biomédicas Abel Salazar, Portugal Universidade do Porto Unidade de Investigação em Epidemiologia, Portugal Universidade do Porto Instituto de Saúde Pública, Portugal Universidade do Porto Unidade Multidisciplinar de Investigação Biomédica, Portugal Universidade do Porto Centro de Investigação em Actividade Física Saúde e Lazer, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Ongoing
|
2018/07/02 - 2022/01/01 | Desenvolvimento de equipamento inovador para Monitorizar e Controlar a adição de SAL - impacto no consumo
PTDC/SAU-NUT/29269/2017
Universidade do Porto, Portugal
Instituto de Ciência e Inovação em Engenharia Mecânica e Engenharia Industrial, Portugal |
Fundação para a Ciência e a Tecnologia
Concluded
|
2015 - 2015 | The Cancer Survival Study (CASUS), in patients with colorectal cancer
SFRH/BPD/76947/2011
Researcher
Universidade do Porto Centro de Investigação em Actividade Física Saúde e Lazer, Portugal
|
Fundação para a Ciência e a Tecnologia |
2014 - 2015 | Sodium excretion in Portuguese children and adolescents
WHO Europe /DGS
Researcher
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
World Health Organization Regional Office for Europe
Concluded
|
Outputs
Publications
Book |
|
Book chapter |
|
Conference abstract |
|
Conference paper |
|
Journal article |
|
Magazine article |
|
Intellectual property
Patent |
|
Provisional application for patent |
|
Activities
Oral presentation
Presentation title | Event name Host (Event location) |
|
---|---|---|
2019/06/27 | Valor nutricional dos insectos na alimentação humana | II Congresso Internacional sobre Produção e Utilização de Insectos
Associação Portuguesa de Engenharia Zootécnica (Ponte de Lima, Portugal)
|
2019/05/31 | Association between nutrition knowledge and weight status in adolescentes | International Congress of Health and Wellbeing Intervention
Escola Superior de Saúde Jean Piaget (Viseu, Portugal)
|
2019/05/08 | Tendências de Consumo – Somos e seremos aquilo que comemos | IX Congresso Nacional de Suinicultura
Federação Portuguesa de Associações de Suinicultores (Rio Maior, Portugal)
|
2019/04/05 | O Valor Nutricional das Plantas Silvestres | O valor dos simples
Câmara Municipal de Vila Real (Vila Real, Portugal)
|
2018/07/05 | Aspetos nutricionais na prevenção da doença cardiovascular | I Congresso de Medicina Preventiva
Faculdade de Medicina da Universidade do Porto (Porto, Portugal)
|
2017/10/04 | Fruit juices and blood pressure in adolescents – correlations from LabMed Physical Activity Study | Juice Summit
AIJN (Antuérpia, Belgium)
|
2017/05/15 | Normas de Orientação Clínicas e Profissionais - compromissos com a Qualidade na Prática Profissional do Nutricionista | XVI Congresso de Nutrição e Alimentação
Associação Portuguesa de Nutrição (Lisboa, Portugal)
|
2017/04/24 | Nutrição na Farmácia Comunitária. Que evidência científica dos ganhos em saúde? | Encontro Nacional dos Nutricionistas das Farmácias Comunitárias
Ordem dos Nutricionistas (Porto, Portugal)
|
2015/12/02 | Hydration status using free water reserve in Portuguese adolescents | II International and IV Spanish Hydration Congress
Sociedad Espanola de Nutricion (Toledo, Spain)
|
Supervision
Thesis Title Role |
Degree Subject (Type) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2018/09 - 2022/06 | Impact of a Randomized Controlled Trial with Salt Control H in dietary salt intake, dietary behavior and blood pressure
Supervisor
|
Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2019 - 2022/04/01 | Segurança e Qualidade Alimentar em Unidades de Restauração Coletiva em Ambiente Universitário
Co-supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
|
2019 - 2022 | Conhecimentos, Atitudes e Comportamentos sobre o consumo de sal em estudantes do Ensino Superior
Co-supervisor
|
Enfermagem Comunitária (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola Superior de Enfermagem de Vila Real, Portugal
|
2018 - 2021 | Avaliação do Estado Nutricional e da Qualidade da Dieta de Trabalhadores por Turnos
Supervisor
|
Mestrado em Biotecnologia e Inovação (Master)
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia, Portugal
|
2018 - 2020 | Avaliação de desperdício e segurança alimentar em restauração hospitalar
Co-supervisor
|
Engenharia Alimentar (Master)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola de Ciências da Vida e do Ambiente, Portugal
|
2017 - 2020 | Fontes hídricas e estado de hidratação de trabalhadores universitários
Co-supervisor
|
Mestrado em Ciências do Consumo Alimentar e Nutrição (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal
|
2016/09 - 2018/12 | Impact on sensory preference and physicochemical parameters of salt reduction on bread
Supervisor of Célia Regina Oliveira Monteiro
|
Mestrado em Alimentação Coletiva (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
Event organisation
Event name Type of event (Role) |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2019/04/05 - 2019/04/05 | Seminário História e Cultura da Alimentação (2019/04/05 - 2019/04/05)
Seminar (President of the Organising Committee)
|
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2019/02/25 - 2019/02/28 | Semana da Ciência e Cidadania (2019/02/25)
Symposium (Member of the Scientific Committee)
|
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2019/02/25 - 2019/02/25 | I Jornadas de Ciências da Nutrição (2019/02/25)
Symposium (President of the Organising Committee)
|
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2018/12/10 - 2018/12/10 | Sunset Think Thank sobre “Direito Humano à Alimentação Adequada” (2018/12/10 - 2018/12/10)
Conference (President of the Organising Committee)
|
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2018/10/16 - 2018/10/16 | Conferência sobre o Dia Mundial da Alimentação (2018/10/16 - 2018/10/16)
Conference (Member of the Organising Committee)
|
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2016/11/21 - 2017/11/22 | Congresso - Um compromisso para a saúde (2017/11/21 - 2017/11/22)
Congress (Member of the Organising Committee)
|
Ordem dos Nutricionistas, Portugal |
Event participation
Activity description Type of event |
Event name Institution / Organization |
|
---|---|---|
2019/10/17 - Current | Moderador de Painel "New compositional data on animal food"
Conference
|
13th International Food Data Conference
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, Portugal
|
2019/05/10 - Current | Orador na Mesa Redonda sobre "Avicultura e Sociedade"
Round table
|
II Congresso Internacional Avicultura |
2019/05/15 - 2019/05/15 | Moderador de Painel de Comunicações orais
Congress
|
XVIII Congresso de Nutrição e Alimentação
Associação Portuguesa de Nutrição, Portugal
|
Jury of academic degree
Topic Role |
Candidate name (Type of degree) Institution / Organization |
|
---|---|---|
2024/06/05 | “Ultra-processed foods consumption: effects on adiposity and cardiometabolic outcomes from childhood to adolescence"
(Thesis) Main arguer
|
Vânia Patricia Lima Magalhâes (PhD)
Universidade do Porto Faculdade de Medicina, Portugal
|
2023/11/30 | Can culinary processing impact the lipid content and fatty acid profile of turbot (Scophthalmus maximus)?
(Thesis) Main arguer
|
Ana Santos Fiorin (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
Universidade do Porto Faculdade de Ciências, Portugal |
2019/12/09 | Ingestão de sal pelos colaboradores de UAN e a adição de sal praticada nas refeições confecionadas
(Thesis) Arguer
|
Daniela Almeida Santos (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2019/09/19 | Perceção do consumidor relativamente ao teor de sal de artigos de charcutaria
(Thesis) Arguer
|
Adriana Beatriz Teixeira Ferreira (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2019/09/05 | Redução do teor de sódio da sopa para crianças e impacto no desperdício alimentar
Supervisor
|
Ana Rita Pinto Macedo (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2019/09 | Efeito da redução de açúcar em iogurtes líquidos na perceção e aceitação do consumidor
(Thesis) Arguer
|
Adriana Beatriz Teixeira Ferreira (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2019/07/24 | Intervenções no estilo de vida em indivíduos de meia-idade e idosos com diabetes tipo 2: exercício físico combinado com educação
alimentar
Thesis Member
|
Carlos Eduardo Gonçalves da Costa Vasconcelos (PhD)
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal
|
2018/10/29 | Influência dos Social Media no Comportamento Alimentar, Atividade Física e Satisfação Corporal em jovens adultos
(Thesis) Main arguer
|
Diana Catarina Neves de Oliveira (Master)
Universidade do Porto Faculdade de Desporto, Portugal
|
2017/09 | Sodium intake and body weight status in the Portuguese Elderly: the Nutrition UP 65 Study
(Thesis) Arguer
|
Mónica Nogueira Pimenta (Other)
Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal
|
2014 | INGESTÃO DE SÓDIO E ESTADO DE HIDRATAÇÃO EM IDOSOS NÃO INSTITUCIONALIZADOS, FISICAMENTE ATIVOS | Ana Catarina Rodrigues da Cunha (Other)
Universidade do Porto, Portugal
|
2013 | ESTRATÉGIA DE NORMALIZAÇÃO E REDUÇÃO DO TEOR DE SAL ADICIONADO_ SEGMENTO RESTAURAÇÃO COLETIVA | Andreia Sofia de Almeida José (Other)
Universidade do Porto, Portugal
|
Association member
Society Organization name | Role | |
---|---|---|
2016 - Current | Sociedade Portuguesa de Hipertensão | |
2012/11 - Current | Ordem dos Nutricionistas | |
2010/09/01 - Current | Associação Portuguesa de Nutrição | Sócio |
Committee member
Activity description Role |
Institution / Organization | |
---|---|---|
2019/09/01 - Current | Membro do Corpo Editorial Revista Acta Portuguesa de Nutrição
Member
|
Associação Portuguesa de Nutrição, Portugal |
2019/02/21 - Current | Perito da área da nutrição da Comissão Nacional da Organização Internacional da Vinha e do Vinho
Advisor / Consultant
|
Instituto da Vinha e do Vinho, IP, Portugal |
Consulting
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2018/03/01 - 2018/06/01 | Membro do Grupo de Trabalho do Manual “Orientações sobre Ementas e Refeitórios Escolares 2018” da Direção Geral da Educação | |
2015/02/01 - 2015/03/01 | Membro do Grupo de Trabalho para a redução do consumo de sal na população portuguesa, criado pelo Despacho n.º 8272/2015 de 29 de julho 2015 | Direção-Geral da Saúde, Portugal |
Course / Discipline taught
Academic session | Degree Subject (Type) | Institution / Organization | |
---|---|---|---|
2020/09 - Current | Epidemiologia e Saúde Pública | Epidemiology and Public Health | Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2020/02 - Current | Segurança alimentar no sector da distribuição, restauração e catering | Mestrado em Engenharia e Segurança Alimentar (Mestrado) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2019/02/01 - Current | Gastrotecnia | Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2019/02/01 - Current | Metodologias de Investigação em Nutrição | Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2018/09/01 - Current | Antropologia da Nutrição | Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2019/09 - 2021 | Marketing e Comunicação | Licenciatura em Ciências da Nutrição (Licenciatura) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2019/02/01 - 2020/06/01 | Alimentação e Nutrição Humana I | Licenciatura em Ciências da Nutrição | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro, Portugal |
2018/09/01 - 2019 | Alimentação e Nutrição Humana | Gerontologia (Curso Técnico Superior Profissional) | Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Escola Superior de Enfermagem de Vila Real, Portugal |
2016/09/01 - 2018/06/01 | Bioquímica Nutricional I | Licenciatura em Ciências e Tecnologias Alimentares (Licenciatura) | Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
2015/09/01 - 2016/02/01 | Biologia e Bioquímica | Licenciatura em Ciências e Tecnologias Alimentares | Instituto Politécnico de Viana do Castelo Escola Superior de Tecnologia e Gestão, Portugal |
2015/09/01 - 2016/02/01 | Biologia e Bioquímica | Qualidade e Segurança Alimentar (Curso Técnico Superior Profissional) | Instituto Politécnico de Gestão e Tecnologia Escola Superior de Tecnologia, Portugal |
2014/02/01 - 2014/03/20 | Curso de Nutrição e Dietética (UFCF_3315) | Curso de Nutrição e Dietética (Curso de Especialização Tecnológica) | FORCONSULTING – Formação e Consultoria Lda, Portugal |
Journal scientific committee
Journal title (ISSN) | Publisher | |
---|---|---|
2019/01/01 - Current | Nutrients (2072-6643) | MDPI AG |
2019/01/01 - Current | Acta Médica Portuguesa (1646-0758) | Ordem dos Medicos |
2019/01/01 - Current | Acta Portuguesa de Nutrição (2183-5985) | Portuguese Association of Nutritionists |
Current | JMIR Research Protocols | |
2024/01/01 - 2024/07/26 | Frontiers in Nutrition | Frontiers |
2023/02/01 - 2024/03/25 | Nutrients | MDPI |
Other jury / evaluation
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2019/02/27 - 2019/03/12 | CONCURSO PARA A ATRIBUIÇÃO DE UMA BOLSA DE INVESTIGAÇÃO PARA MESTRE NO ÂMBITO DO PROJETO “IMC SALT" | Universidade do Porto Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação, Portugal |
2018/05/14 - 2018/05/25 | Vogal Efetivo do júri para Bolsa de Investigação de Licenciado no âmbito do projeto SALTQUANTI | Universidade do Porto Faculdade de Engenharia, Portugal |
Scientific expedition
Activity description | Institution / Organization | |
---|---|---|
2020/02/03 - 2020/02/07 | Programa IACOBUS, de cooperación cultural, científica e pedagóxica entre as Universidades e os Centros de Ensino Superior da Eurorexión Galicia-Norte de Portugal | Universidade de Santiago de Compostela, Spain |
Distinctions
Award
2023 | Best Poster - III INTERNATIONAL CONGRESS OF FOOD AND NUTRITION
Associação Portuguesa de Nutrição, Portugal
|
Other distinction
2016 | Jovem Investigador | Young Researcher Award
Universidade do Minho, Portugal
|